Frågor om kost och hälsa

Jag har haft flera frågelådor i den tidigare LCHF-bloggen.
Jag hade här förut flera länkar till min gamla blogg på Passagen.se, men denna är nu nedsläckt och länkarna dit är tomma.

Jag önskar att ni, innan ni frågar på denna sida läser på sidorna: Kostprogram,   boken ”Doktor Dahlqvists LCHF – Guide och kokbok” och tittar på YouTube-filmen  LCHF enligt Annika Dahlqvist.
Många svar finns där.

I lågkolhydratsajten Kolhydrater i Fokus pågår hela tiden frågor och svar om kost. På Dietdoctor.se finns ett forum där man också kan ställa frågor.

Comments

  1. 1701

    1700@ Annika Dahlqvist:

    Utveckla gärna detta med blodtrycket för äldre!

    I min omgivning finns ett antal äldre – säg 65 – 70 + som känner sig rejält yra i huvudet.

    Givetvis äter de blodtrycksmediciner, Enapril Comp verkar vara poppis runt om i stugorna – i övrigt ger de intrycket av att vara helt friska om man bortser från de biverkningar som troligen kommer från blodtrycksmediciner och tyvärr oxå statiner (vanligtvis Simvastin) som de mer eller mindre tvingats på av sina ”läkare” på högst tveksamma prover,,,

    Självklart äter de Becel och undviker fett – fattas bara annat!

    Helt klart är att dessa människor aldrig skulle ifrågasätta läkarens ordinationer, detta då då prästen bytts ut mot doktorn på ett par generationer. Men de har troligen en rejält sänkt livskvalité av vad som rimligtvis kommer från helt onödiga piller,,,,

  2. 1702
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1701 Thomas Jansson:
    Om Enalapril comp är vanligt i dina trakter så beror det kanske på att det har blivit poppis bland läkarna på närmaste vårdcentral.
    Det finns ganska dåliga vetenskapliga belägg för att blodtrycksmediciner är värdefulla för friska äldre, och de beläggen kan sannolikt vara påverkade av läkemedelsfabrikanternas styrda studier.
    Det är en annan sak om de har symtom som behöver behandlas.

  3. 1703
    marlene säger

    Hej Anette!

    Vad starkt gjort av dig att stå upp för din mamma. Jag jobbar inom hemtjänsten och ser så många äldre som mår ungefär som du beskriver att din mamma gjorde. Det är inte ovanligt att de har 8-12 tabletter till frukost, nästan så att de blir mätta av bara tabletterna. Kan det verkligen vara så att nästan ALLA äldre är så sjuka att dom måste äta en hel massa mediciner?

    Hälsningar/Marlene

  4. 1704
    marlene säger

    Förlåt, jag menade Viktoria!

    /Marlene

  5. 1705
    Karl E. Arfors säger

    När jag läste medicin på 60-talet så skulle blodtrycket vara 110 + åldern. Alltså en 70-årig bör kunna ha 180 i syst. Sedan har det sänkts av Big Pharma i steg om 10 mm Hg – varje sänkning gav i USA 30 milj ny patienter. Det var lätt att komma med sådana nya rekommendationer och folk och läkare trodde att det fanns en risk särskilt i ökad strokerisk.

    Det är många på grund av den ökade förskrivningen av BT-sänkare känner det osäkert att gå över gatan och blir lätt yra i huvudet – om man kollar det diastoliska trycket på en sådan person kan det ligga vid 60 eller i ibland under. Har man inte mer än 60 i diastoliskt BT är det inte underligt att man blir lite dizzy. Här har Big Pharma spridigt dåligt underbyggd forskning i åratal och alla har sprungit med. Ibland kan ju blodtrycket gå upp om man då mäts på en vårdcentral och har ett diastoliskt tryck över 90 blir det alltid BT-sänkare. Och sedan när dagen lugnar sig och man fortsätter att knapra blir trycket helt enkelt för lågt – man måste ju göra nya mätningar i vardagen.
    En känd VD för ett läkemedelsbolag hade tre!! BT-sänkare och en betablockare och ändå gick trycket upp för mycket ibland – ibland var han förbannad och ibland rörd av minnen.
    Han ändrade kost till bra kost utan mjöl och socker, vi tog bort alla rävgifter han fått utskrivna – alla tre BT-sänkarna och även betablockaren och nu har han ett BT 140/75 Han är nu 84 år och börjar dagen med kokosfett och Arginin för att höja NO, det som reglerar de perifera blodkärlen – ibland kan trycket ändå stiga – bl.a. om han blir arg. Men det varar inte länge och då blir trycket normalt igen 140/75
    Ha en bra dag tycker karl

  6. 1706

    Inte att försumma är tändernas status vad gäller blodtrycket!

    Se artikel:

    Utgör rotfyllda tänder en hälsorisk?

    https://www.naringsmedicinsktidskrift.se/artiklar_frameset.html

  7. 1707
    Professor Göran säger

    @ Thomas Jansson:

    Tack för intressant länk!

    Att tandinfektioner och hjärtsjukdom (infekterade kranskärl) har ett samband har väl nästan den ”evidensbaserade medicinen” accepterat?

    Vid mitt besök på parodentologen för snart 15 år sedan så var det första frågan de ställde om jag hade hjärtproblem.

    Slutsats – ät inte kolhydrater!

  8. 1708
    Thomas Jansson säger

    @ Professor Göran:
    Man behöver inte äta kolhydrater för att råka illa ut – bagarkaries kommer av mjöl i luften,,,

  9. 1709
    Åsa Balkhed säger

    Hej!
    Lider av en sköldkörtel som bråkat i ca sex år med återkommande inflammationer, gick i väggen i februari, har köldallergi och har nu fått någon typ av svamp på ryggen som doktorn säger kommer in ifrån kroppen. Vill nu prova att äta LCHF och se om det kan hjälpa mig men mitt sötsug är enormt. Kan jag använda måttliga mängder lönnsirap alt kokossocker när det verkligen krisar?.
    mvh Åsa

  10. 1710
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1709 Åsa Balkhed:
    Jag rekommenderar inte socker mot sockersug. Jag rekommenderar naturligt mättat fett mot sockersug.

  11. 1711

    Jag undrar hur ett normalt APO kvot skall vara.

  12. 1712
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1711 Nettan:
    Jag har inte intresserat mig för APO-kvoter, men Kostdoktorn har gjort det:
    https://www.kostdoktorn.se/kolesterol

  13. 1713
    Ann Kristin säger

    @ Åsa Balkhed:
    Du kommer inte att behöva sockret när du väl kommer in i lchfkosten. Om du får sockersug ska du t ex ta kaffe med kokosfett, alt lära dig att köra fettkaffe med smör och kokosfett. Du ska läsa på alla råd om hur och vad du ska äta innan du börjar. Det är inte svårt. Undvik också frukt, eftersom det triggar sockersug. Dina sjukdomar uppstår troligen av högt blodsocker. Låna några böcker, dr Dahlqvist, Kostdoktorn och Ann Fernholm.

  14. 1714

    Hej! Jag är en elitidrottande person och hör hela tiden olika saker om vad man bör eller inte bör äta. Nu det senaste har jag hört om hur vi inte ska äta fibrer vilket icke idrottande ska göra, så jag ville gärna fråga dig också;
    Vad behöver en idrottande person framförallt få i sig och hur skiljer det sig till icke idrottande personer?

  15. 1715
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1714 Elliot:
    Fibrer är inte till nytta för någon. De består av cellulosa, vilken vi inte kan bryta ner och tillgodogöra oss. Det är gräsbetande djur som kan metabolisera cellulosa. Fibrerna är bara jobbiga för vår magtarmkanal att hantera. Myten om fibrernas nyttighet startades för många decennier sedan.
    Men vill vi äta grönsaker för smakens och C-vitaminets skull så får vi i oss motsvarande mängd cellulosa, och det går väl bra det också.
    Cellulosa bidrar till gasbildning när bakterier i vår tjocktarm försöker att bryta ner dem. Gaserna bidrar också till att det blir tarmfickor, vilket är en folksjukdom.
    En idrottande person behöver samma mat som mindre aktiva, bara i större mängd. Möjligen med högre andel fett.

  16. 1716
    Viktoria säger

    @ Annika Dahlqvist:

    Men visst är det skillnad på fibrer och fibrer. ”Snällare” fibrer från grönsaker ger mig inte en tillstymmelse till gaser och irritation däremot spannmålskal sabbar tarmklimatet totalt!

  17. 1717

    @ Viktoria:
    Fibrernas ”nyttighet” är nog mest för spannmålsproducenter som vill bli av med restprodukter från sin tillverkning?

    Tror Ralf Sundberg berör detta i sin bok ”Forskningsfusket”,,,

    Nåväl – i framtiden kan vi nog ersätta en hel del av våra plaster med både träfibrer och jordbruksavfall då oljan börjar sina – priset på massaved minskar ju som bekant med tidningsdöden och allt färre äter spannmålsprodukter men det ordnar sig alltid,,,

  18. 1718

    @ Viktoria:
    @ Thomas Jansson:

    Fiberpropagandan har pågått utan saklig grundval i flera årtionden Dess historiska bakgrund beskrivs på sid. 183-186 i ”Kulinaria”,

  19. 1719

    @ Piltson:
    Finfin bok Piltson, verkligen ingen dussinbok utan en helt unik bok!

    Jag njuter av den några sidor varje dag, den får inte forceras fram!

  20. 1720
    Viktoria säger

    @ Piltson:

    Den verkar intressant. Får sätta upp den på önskelistan. Håller på med ”Forskningsfusket” just nu. 🙂

  21. 1721

    Hej… Har upptäckt sedan flera år tillbaka att min kropp mår bra utav lchf, allra helst utan laktos… och jag går ned… har haft flera mycket stressiga år iom en skilsmässa och en psykiskt sjuk ex, och har ätit kolhydratrik kost i mängder under tiden och gått således upp till en fasansfull 160.3 K (!!!). Jag har ont överallt i kroppen, har svårigheter att gå. och MÅSTE arbeta på vikt minskningen…Vet inte riktigt vilken väg jag skall bruka mig av.. jag vet att det bör bli en variant utav lchf/paleo… har också hört om 5/2, eller 6/18 att man fastar i 18 timmar per dag.. och nu senast också 3 faste dagar och 4 ät dagar… har också hört om fett fasta och fakir… är helt enkelt förvirrad.. jag känner att jag vill komma igång med viktminskningen lite snabbare i början så att jag kan minimera värk och änsträngningarna.. MEN är rådvill om VILKEN metod som är bäst… vad tycker du?
    mvh,
    Anna G.

  22. 1722

    Hej, jag undrar varför det är så många recept med sötpotatis i lchf kosten? Innehåller inte det mer kolhydrater än t e x potatis? Vad är det som näringsmässigt är specifikt med sötpotatisen som gör att den kan ingå i en lchf diet (om man inte äter strikt kolhydratfritt och undviker alla sorters rotfrukter etc.)?

  23. 1723
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1722 Lisa:
    Jag vet inte. Såvitt jag vet innehåller sötpotatis lika mycket kolhydrater som annan potatis. Jag själv skulle aldrig komma på tanken att laga mat med sötpotatis.
    Någon annan som vet?

  24. 1724
    Anki Johansson säger

    Hej!

    Äter enligt LCHF sedan 2009 och mår bra. Började i våras med PF 16/8 och har blivit ännu piggare. Många tidigare besvär (1980 -) med mage/tarm har försvunnit samt att jag har gått ner ca 10 kg i vikt.

    Nu är jag genom jobbet kallad till en hälsokontroll och känner mig så osäker på vad för prover som är vettigt att man tar på mig? Jag skulle vilja få veta hur min kropp mår därinne med tanke på fett och annat som ev riskerar min hälsa.

    Skulle du som läkare kunna tipsa mig om prover som är vettiga för att få veta min status just nu på den här kosten. Tror annars inte att de tar sådana prover som man inte ber om.

    Tack på förhand!

    Anki

  25. 1725
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1724 Anki Johansson:
    Jag är inte så intresserad av labprover och har inte så mycket uppfattning om vad man ska ta.
    Blodsocker och blodvärde, Hb.
    Sen brukar jag på mina patienter kolla Folat, Kobalamin, Ferritin, Natrium Kalium Kreatinin.
    TSH, (screeningprov på sköldkörteln).
    Fler förslag från andra?

  26. 1726

    Hej Annika, Jag är en av de, till synes många, som vården lyckats oroa rejält med tal om hög risk för infarkt och åderförkalkning.

    Efter att jag stadigt gått upp i vikt och börjat känna av blodsockersvackor dagligen började jag med LCHF. Detta var för drygt tre år sedan. På mindre än ett halvår gick jag från 85 kg till 75, där jag ungefär legat sedan dess. Blodsockersvackorna försvann tillsammans med törst, gasbildning och uppblåsthet. Dessutom blev jag kvitt mina 3-4 årliga förkylningar pollenallergin mildrades och tröttheten efter måltiderna är inte längre ett problem.

    Jag tycker mig ha uppfyllt någorlunda kostråden för LCHF, även om grupptryck och sociala förväntningar ”tvingat mig” till fika och traditionella middagar i tid och otid. Således förväntade jag mig hyggliga kolesterolvärden när jag testade mig för några veckor sedan. Dock bedömdes mina värden vara så kassa att man ville ge mig statiner direkt. Så här ser det ut:

    Tot 8,8; Tr g 1,5; HDL 1,4; LDL 6,7. APO-kvot 1,0.

    I övrigt:
    Kön man.
    Ålder 49
    Vikt 76.
    Längd 178.
    Låga blodtrycket gränsfall. Höga ok.
    Ingen känd hjärt-kärl-sjukdom hos mig eller min familj.
    Nikotinist (snus)
    Lite för lite sömn några dagar i veckan (< 6 tim).
    Lite för mycket gott vin (1-2 flaskor per vecka)
    Tämligen stillasittande.
    Tar Mg som kosttillskott pga kramper och irritabilitet och sedan några dagar D3 + Omega 3.
    Blodsocker stabilt vid 4,5-5.
    Ketoner vanligen under 1.
    Blodgrupp AB RH- (om det kan ha någon inverkan).
    Har sedan i somras (ungefär då jag började ta Mg) fått någon sorts nariga hudutslag på ena axeln som långsamt breder ut sig och som ofta kliar. Har aldrig haft något sådant i vuxen ålder. Jag nämner detta då jag läst att personer med psoriasis ofta har lågt HDL (https://www.psoriasisforbundet.se/mabra/samsjuklighet/blodfettsrubbningar/).

    Vid min 40-årskontroll anmärktes inte på kolesterolet.

    Försöker nu sluta med nikotinet och minska alkoholmängden men vet inte hur stor effekt detta kan ha. Försöker också ta någon längre promenad varje dag.

    Kan mitt kolesterol betraktas som farligt? Har jag anledning att oroa mig? I sådant fall, kan de åtgärder jag nämnde påverka kolesterolvärdena i positiv riktning?

    Jag vill gärna påpeka att jag inte direkt mött någon förståelse för varken LCHF, animaliska fetter, nyare rön om kolesterol eller vad APO-kvot är från mina vårdkontakter.

  27. 1727

    Hej Annika.

    Jag är en 35 årig tvåbarnmamma och har en ganska kraftig övervikt som jag behöver försöka bli av med. Jag har provat att lägga om min kost till lchf-kost nu sedan den 29:e september. Jag har mått ganska ok, förutom att jag känner att hjärnan känns lite segtänkt. Är glad att ha hittat en diet där jag äntligen slipper vara hungrig! Har provat viktväktarna, och gjorde tyvärr inget annat än tänkte på när jag fick äta mer igen, och var ofta hungrig. Dock så verkar jag inte ha gått ner ett gram, känns det som iaf. (Har skippat vågen, enligt rådet jag läste i tidningen om att man hade givit vid en föreläsning i den lokala bygden.) Är det normalt att stanna eller t.om gå upp en aning i vikt under de första veckorna? Jag har skippat allt bröd, pasta ris, potatis och socker. Endast lågkolhydratfrukter i små mängder ibland, finncrisp och en liten mörkchokladbit efter maten ibland att höja humöret med. Jag vet att jag kanske borde helt och hållet skippa den där lilla biten, men tror att allt det där andra jag ju helt och hållet skippar borde ge effekt efter en månad eller så. Vad tror du? Jag försöker även att promenera ibland, och hoppas orka fler av dessa. Har läst på en sida på nätet att man behöver vänta ett par veckor innan man märker resultat, kan det stämma att jag behöver härda ut ännu tills en månad har gått innan jag byter tillvägagångssätt?

  28. 1728

    Har försökt skicka en fråga, vet inte om den kom fram. Provar igen. Jag är en 35-årig tvåbarnsmamma som har en ganska kraftig övervikt som jag behöver bli av med. Jag har sedan den 29:e september använt lchf-metoden, och är glad att ha hittat en diet där jag slipper gå hungrig. Lite seg i hjärnan, känner jag mig – men kan tänka mig att jag behöver öka på vätskan och promenaderna mera för att ta bort den känslan. Dock undrar jag hur länge jag bör pröva med att äta lågkolhydratkost utan viktnedgång. Jag har känt mig nästan tyngre än innan med den här kosten, och tarmen har tack och lov fungerat ändå. Jag har skippat allt bröd, ris, pasta, potatis och allt socker. Givetvis är jag noga med att variera kosten, och äta tillräckligt med både proteiner och grönsaker, och ordentligt med fett. Det jag har haft kvar är lågkolhydratfrukt i små mängder, samt en liten bit mörk choklad efter maten. Borde jag märka resultat efter en månad, tror du? Jag har faktiskt inte använt vågen alls, tycker att den bara sänker tron på mig själv och är så nedslående. Man borde ju märka när byxorna blir större, ju.

  29. 1729

    @ Elin:

    Tips!
    När man har skrivit/skickat sin kommentar så behöver sidan laddas om. Du ska trycka på tangenten som heter F5 (då laddas sidan om och du ser din kommentar).

  30. 1730
    Ann Kristin säger

    En snabb kommentar efter en fråga från dr Dahlqvist: jag skrev om Lule hockey, som har lagt om kosten till mer lchf/paleo och där sportdryck har bytts ut mot KOKOSVATTEN, inget annat. Jag skrev koksvatten i hastigheten. Kokosvatten är den vätska som finns i den omogna, gröna kokosnöten.

  31. 1731

    Vem är ”jag”? (som svarade på något jag inte ens frågat efter.) Tack, men blev inte så mycket klokare av det där. Väntar på dr Annikas svar.

  32. 1732

    Hej Annica

    Äter LCHF sedan 4 år tillbaka och mår bra av det.

    Har troligtvis fibromyalgi.
    Nu till min fråga kollodialt silver vad tror du om det

    Tack för allt jobb och all support som du ger till många av oss.

    Mvh Lisa

  33. 1733

    Elin Skrev:

    Har försökt skicka en fråga, vet inte om den kom fram.

    Du skrev att du försökte skicka en fråga men inte visste om den kom fram. Ursäkta, det var bara ett tips.

  34. 1734
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1726 Lars:
    Jag har alltså uppfattningen att högre kolesterol inte har någon negativ effekt på hjärta och kärl. Jag rekommenderar läsning av Uffe Ravnskovs böcker, och Ralf Sundbergs bok Forskningsfusket,
    om mättat fett och kolesterol.
    Detta med mättat fett och kolesterol hänger ihop av tradition, det var redan Ancel Keys som började påstå det sambandet, vilket aldrig har bevisats.
    Mättat fett ger inte högre kolesterol, och högre kolesterol ger ej hjärtsjukdom.

  35. 1735
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1727 Elin:
    Det är många som klagar på bristande viktnedgång med LCHF. Vissa kroppar verkar tyvärr inte ha någon vilja till att gå ner, även om personen uppfattar att det behövs.
    Men LCHF är framför allt bra för hälsan, och gällande vikten är det ingen stress.
    Vikten beror av att man minimerar kolhydraterna – äter ”normal” mängd protein – och resten fett.
    Sen får man prova ut hur mycket mat man behöver för att åstadkomma den önskade viktinställningen.

  36. 1736
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1732 Lisa:
    Jag har ingen uppfattning om kolloidalt silver mot fibromyalgi, men så vitt jag vet är behandlingen ofarlig, så jag tycker att den är väl värd att prova.

  37. 1737

    Hei Elin
    En dame som heter Margrethe Lundström har en blogg som er verdt å besøke: sunsoft.se
    Hun har hatt lignende problemer som deg. Det jeg har forstått, så er det å være forsiktig med både proteiner og kolhydrater når man har problemer med vektminskning. Fett derimot spiser man til man er lagom mett.
    Margrethe spiser veldig strikt, og skriver en del om hva hun har funnet ut. De siste månedene har hun kombinert lchf med 5:2 som hun trives med, og har fått veldig bra resultater. Besøk siden hennes og les mer.

    Jeg selv kan ikke spise hverken bær, nøtter eller mørk sjokolade om jeg vil ned i vekt. Selv lite bremser nedgangen. Jeg tar perioder med veldig strikt og kost, og kortere perioder der jeg i helgene unner meg litt nøtter/bær/mørk sjokolade. Sakte men sikkert forsvinner de siste kiloene.

    Stå på!

  38. 1738
    Karoline säger

    Hei.

    Eg har vore på eit lchf-kosthold i ca. 3 månder nå, og har ikkje gått så mykje ned i vekt, og har fortsatt 87 cm rundt midjen. Eg bruker midjemål framfor vekt siden eg ikkje er særlig overvektig, men har ein del magefett som eg vil bli kvitt(ein gong for alle!!!).

    Har holdt på ein del år nå og har ikkje oppnådd gode resultater, og til tider har eg akseptert ”kvalpefettet”.

    Men nå er eg 24 år og tenker at nok er nok. Bestemte meg dermed for å endre livsstil til lavkarbo, og har lest ein del bøker.

    Grunnen til at det ikkje skjer endringer med magefettet veit eg ikkje, men har opplevd andre positive endringer, og dermed vil eg at dette kostholdet skal virke og hjelpe meg med å bli kvitt magefettet!!!

    Ein veldig typisk dag for meg:

    Frukost: Har laget hjemmelaget lchf-frukostblanding(oppskrift fotballfrue.no) som eg spiser med helmelk

    Mellommåltid: 1 kokt egg med litt majones

    Lunsj: Cottage cheese med eple, linfø og kanel eller skogsbærsmoothie med helmelk, kokosmasse, fløyte, sukrin og gresk yoghurt.

    Middag: Kjøtt eller fisk med grønnsaker og smeltet smør, eller salat med spinat, spekeskinke, fetaost og grønnsaker

    Kvelds: Kopp te med helmelk og fløyte + litt nøtter og 1 eple

    Eg håper at du har tid til å gi meg noken tips om ka eg kan gjere og ka eg gjer feil???

  39. 1739

    Hei Karoline
    Det ser ut til at du spiser for liten andel fett. Vi er jo alle litt fettskremte i starten, men om du våger skrittet kan det være at du går ned i vekt.
    I mitt kosthold fungerer det ikke med melk/nøtter/bær om jeg skal tenke vektnedgang. Da må jeg spise superstrikt, men det er mye god mat fordet!
    Jeg har gått fra melk til fløte til usaltet smør/cocosa i kaffen om morgene (ja, jeg vet at det ikke høres godt ut med smør i kaffen, men prøv! Bruk stavmikser – det smaker nydelig og holder meg mett til lunch) Hvert måltid er jeg restriktiv med hvor mye proteinkilden eller karbohydratkilden utgjør, og fyller på med gode fettkilder til jeg er mett (avocado, majones, olje, creme fraiche). Trenger ingen mellommåltider frem til middag, og heller ikke på kvelden. Prøv deg frem hva du selv liker. Gode nettsider å besøke med tanke på vektnedgang: lifezone.se og sunsoft.se

    Lykke til 🙂

  40. 1740
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1738 Karoline:
    Jag och andra har skrivit spaltmetrar om problem med viktnedgång vid LCHF. Tex här i gamla bloggen.
    Du kan också läsa hos Kostdoktorn, eller Skaldemans bok Varför går jag inte ner i vikt. Du kan också söka på Google på LCHF viktnedgång.

  41. 1741

    Hej.
    Jag undrar vad sockeralkoholer är som anges i innehållsförteckningen på olika matvaror?
    Jag har tolkat det som att det inte räknas som kolhydrater,stämmer det?
    Ha en fortsatt fin dag.
    Hälsningar Anki.

  42. 1742

    @ Anki:
    Ämnesgruppen ingår i bl a svamp och lök och får lov att räknas in som kolhydrater, tyvärr.

  43. 1743
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1741 Anki:
    Sockeralkoholer är tex Xylitol och Erytritol. (slå upp på Google) De höjer inte blodsockret nämnvärt, och räknas därför som sötningsmedel. Det finns inga kända säkra farligheter med sockeralkoholer.

  44. 1744

    Hejsan,

    jag har prövat lchf-kost ett par veckor nu och känner mig både starkare träningsmässigt och lugnare/ mer tillfreds humörmässigt. Magen och hunger, sötsug är ett icke problem numera. Väl så. Det enda jag undrar över är ett eksem ( typ atopiskt fnasig hud) som är mer påtagligt än vad det tidigare varit. Jag trodde att denna typ av eksem kunde ha att göra med sockerintag ( IGF1 relaterat) och att det därmed skulle försvinna i o m lchf kost men icke. Kan det vara relaterat till ökat intag av ägg, smör, kokosolja el nötter? Nån som känner igen detta och prövat sig fram till vad som varit orsaken?

    Med vänlig hälsning, Mats

  45. 1745

    Hej Mats, jag drabbades i somras av liknande hudeksem, fast inte i böjveck utan på överarm och axel. Dock hade jag ätit LCHF i uppåt tre år då.

    De förändringarna jag gjorde i samband med att detta utbröt var att jag drog ned på mängden mjölkprodukter (yoghurt som jag åt nästan varje dag) samt började ta magnesiumtillskott. Kanske kan även den soliga och torra sommaren ha inverkat har jag ibland tänkt.

    Jag har läst att en orsak till dylika hudutslag kan vara stress. Kanske kan en kostomläggning utgöra en sådan stress?

  46. 1746

    Hej! Jag är en ganska nybliven diabetiker som idag varit hos läkaren och blivit ordinerad medicin mot mitt höga kolesterol. Jag äter LCHF sen flera år och följer både dig och Andreas på bloggarna dagligen. Så jag nekade förstås även om det kostar på. Jag har försökt läsa och vad jag förstår är det främst mitt HDL som är för högt och det är ju det goda? Här är mina värden:
    S-kolesterol 9,1. LDL 3,8. HDL 3,6. LDL/HDL-kol 1,1. S-kobalamin 368. S-folat 10. C-peptid 0,08. S-TSH. 0,28. B-HbA1c 55. Triglycerider 0,7. Jag äter levaxin och metformin samt har insulatard flexpen morgon och kväll. 60 år och normalviktig. Vet att mitt blodsocker är för högt och kämpar med det. Men det verkar inte gå att slippa insulinet hur lite kolhydrater jag än äter. Frågade också om jag verkligen är en typ 2:à och inte en Lada. Jo sannolikt sa hen men det spelar tydligen ingen roll? Behandlingen är densamma. Stort tack till dig som vågar/orkar stå upp och sprida ditt budskap!

  47. 1747
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1746 Barbro Svärd:
    Det är väl väldigt väsentligt att veta om man är typ 1 eller 2? Med det låga C-peptidvärdet bör du vara typ 1.
    Beträffande statiner skriver Uffe Ravnskov att det inte finns visat att någon kvinna har nytta av dem, diabetiker eller ej. Statinfabrikanterna har förstås målsättningen att kvinnor ska äta statiner, de tjänar enorma summor på det. Sen har de rätt att hemlighålla vilka siffror som ligger till grund för den propagandan.
    Patienten har en suverän rätt att själv bestämma vilka mediciner den ska ta Om inte läkaren respekterar den rätten tycker jag att man ska byta läkare.
    En typ 1-a kan oftast inte bli fri från insulin eftersom vi behöver en viss mängd, och t1 inte producerar den mängden själv. Oftast använder man olika insulintyper på 1-or och 2-or. Mixinsulinerna används mest till t2-or.

  48. 1748

    Stort tack för snabbt svar! Ja jag får nog byta läkare. Det är ohållbart att ha så olika syn på behandlingen. Jag har nu också läst på om t1 diabetes. För mig verkar det mycket viktigt vilken typ man tillhör för att behandlingen är olika. Jag har också tyckt att jag är en så otypisk typ 2 och då har jag ju svaret…

  49. 1749

    har provat lchf i ett par omgångar nu och undrar över min puls.
    hjärtat slår extra hårt så fort jag kommer in en ”bit i lchf ,en.”
    pulsen kanske tom går långsammare men störande hårt.
    känns över bröst/mage. kan räkna mina hjärtslag genom att kolla på bröstkorgen.
    mår inge konstigt i övrigt.

  50. 1750
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1749 kenneth:
    Det kan bli så för vissa människor att de ”känner av” hjärtat mera när de äter LCHF. Jag vet inte vad det beror på, men vi har ingen anledning att tro att det är farligt. Det kan möjligen vara en reaktion på ketos.
    Tycker man att det är för obehagligt kan man inta mera kolhydrater, tex i form av grönsaker. Huvudsaken att man inte äter så mycket kolhydrater att blodsockret stiger.

  51. 1751
    Gun-Britt säger

    Jag läste någonstans att Kolloidalt Silver skulle vara bra mot infektioner och cancer, är det något ni rekommenderar?

  52. 1752

    Hej!

    Jag äter ofta Bregott i stället för smör och använder det i t ex teet till frukosten (ihop med ekologiskt kokosfett) och på kokta grönsaker till maten mm. Nu började jag fundera lite över hur bra det är att använda Bregott så pass mycket efter att ha läst om att ett överskott på Omega 6 kan ge inflammationer i kroppen. Rapsolja innehåller som jag förstått det mycket Omega 3 men ännu mer Omega 6. Jag ser att Kostdoktorn i sin blogg, i ett äldre inlägg, rekommenderar viss försiktighet med rapsolja just i o m den höga Omega 6-halten.
    Bregott är ju en blandning av smör och rapsolja så det innehåller ju inte alls lika mycket Omega 6 som rapsolja men ändå mer än vad smör innehåller. Hur ser du på detta? Hur ser du på att jag använder Bregott i stället för Smör? Tycker du det går lika bra att använda detta (Bregott) som att använda rent smör eller tycker du att smör är bättre än Bregott ur hälsosynpunkt.. Anledningen till att jag använder Bregott är att jag tycker det går bra att steka och baka med vanligt smör men har svårt för det smakmässigt på t ex kokta grönsaker, frökex, i teet osv.. Tack! Mvh / Maria

  53. 1753
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1752 Maria:
    Rapsolja innehåller mera av omega-6 och kortkedjigt omega-3, som vi inte kan tillgodogöra oss. Därför tycker jag att smör är bättre än Bregott. Men Bregott är mycket bättre än industriprocessade margariner.
    Smör kan man ta med osthyvel, direkt från kylskåpet.
    Det allra bästa skulle vara smör från gräsbeteskor, men sådant finns knappast att få tag på?

  54. 1754

    Tack för svaret! Jag vet inte om smör från gräsbetande kor finns att få tag på, får kanske undersöka om detta säljs på lokala gårdar.. Jag hade tänkt börja försöka köpa kött från gräsbetesdjur nu framöver så kanske de även säljer andra mejeriprodukter på de gårdarna..Margariner har jag alltid undvikit.. Men jag kanske ska se om jag kan använda ”vanligt” smör eller kanske gheesmör i stället för bregott i alla fall i mitt morgonte då..Men du skulle inte säga att det kan vara skadligt att använda bregott mycket? Bara att smör är bättre ur häsosynpunkt?

  55. 1755
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1754 Maria:
    Nej, i jämförelse med andra saker skulle jag aldrig tänka att Bregott är skadligt.

  56. 1756

    Jag förstår.. Nej, det jag tänkt är att Bregott nog är nyttigt i viss mängd men det jag känt mig osäker på är just ifall det kan vara potentiellt skadligt att äta av i större mängd just i o m att det då innehåller en hel del rapsolja/Omega 6.. I och med att jag har en neurologisk sjukdom tänker jag att det kanske är ännu viktigare för mig att tänka på den balansen (Omega 3/ Omega6)..

  57. 1757
    Lennart N. säger

    Hej Annika,
    Kan Du bedöma om nedanstående behandling är rimlig för en som fått en hjärtinfarkt och där ett kranskärl är behandlat med ballongsprängning och stent. Ålder 56. Blodtryck normalt. Lågt kolesterol.

    Trombyl 75mg 1 tabl/dag
    Brilique 90 mg 2 tabl/dag
    Metoprolol 50 mg 1,5 tabl/dag
    Ramipril HEXAL 2,5 mg 1tabl/dag
    Atorvastatin 80 mg 1 tabl/dag
    Nitrolingual 0,4 mg vid behov

    Vederbörande blev också varnad för att äta LCHF utan att ha frågat.

  58. 1758
    Ann-Marie säger

    Hej Annika.

    du skrev till mej att kombinera 5:2 metoden i samband med LCHF vilket jag gjort, och det verkar fungera för att få fart på min viktnedgång igen.. Jag fastar med bara kaffe och äggmjölk mina 2 fastedagar och är inte hungrig…men nu kommer frågan :: om jag tar kokkosfett och grädde i mitt kaffe varje gång jag dricker (c:a 3 koppar/dag) + min äggmjölk också med både smör och fett i… hur är det med 5:2 dietens 500 kalorier då ??
    Tack för dina fina föreläsningar både på Rhodos och i Märsta
    Ann-Marie

  59. 1759
    Ann Kristin säger

    @ Ann-Marie:
    Jonas Bergkvist, kostrådgivare och sjukgymnast skriver så här om fasta:https://www.jonasbergqvist.se/sidor/periodisk-fasta/

    Jag nöjer mig med 16:8, för så fort man inte har ätit på åtta timmar är man rent fysiologiskt i ketos. Du kan ju lätt väga och mäta ditt smör/kokosfett/grädde för att se hur många kalorier det blir.

  60. 1760
    Ann-Marie säger

    jag mår bra av 5:2 och LCHF och tänker nog fortsätta med det ett tag till i alla fall…Vad jag undrade var om fastedagarna blir sabbade när jag använder fett och grädde i mitt kaffe och äggmjölk, samt undrar jag också och vi som äter LCHF ska räkna kalorier på fastedagarna vilket vi inte gör annars.

  61. 1761
    Ann Kristin säger

    @ Ann-Marie:
    Utan att vara mer än normalt insatt i frågan, så verkar det så, om man ska tro Jonas Bergkvist.

  62. 1762

    Har precis läst igenom en bloggpost om gräsbetat vs ekologiskt smör ( https://www.nwedible.com/2013/02/grassfed-vs-organic-butter-and-which-one-will-kill-you-faster.html – minns inte hur jag klickade mig fram till den), och långt inlägg kort så handlar det om att dioxiner (otrevligt miljögift) förekommer i större grad i smör från gräsbetande kor än från de som fått foder, även om det gräsbetade är bättre på övriga punkter. Detta eftersom gräs och ensilage kommit i direktkontakt med jorden, där miljögiftet hamnat.
    Efter att ha läst igenom alla kommentarer så vet jag inte om jag blev klokare än att man ska försöka få smör från kor som betat långt ifrån närmaste civilisation, alternativt bara sluta oroa sig så mycket. Oavsett så har jag fått lära mig (?) att just animaliskt fett är det som främst transporterar vidare dioxiner till oss människor. Alltså att miljögifterna fastnar i fettet och sen får vi i oss det genom att äta av fettet, oavsett om det är smör, grädde, ister eller strömming (står även hos SLV).
    Jag har inte lyckats hitta någon text av LCHF-förespråkare som behandlar detta och blir naturligtvis nyfiken på vad du tror. Om jag ska frågeformulera så blir det väl något i stil med – ”löper man risk för förhöjda dioxinhalter med LCHF-kost, och i så fall hur kan man minimera risken?”. Om ja, så vore det även bra att veta hur pass nära man kommer (kända) risknivåer. Eller kanske ett mer utförligt förklarande blogginlägg?
    Alternativt, blir det kokosolja för hela slanten och undvika gräsbetade animaliska produkter, eller ska man rentav bara sluta oroa sig för dessa halter? Jag mår ju bra i övrigt.

  63. 1763
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1762 Axel:
    Jag vet inte hur stor skuldbörda dioxinet har för våra hälsoproblem. Vi ska förstås minska dioxin-belastningen på miljön så mycket som möjligt.
    I övrigt måste man göra jämförande studier mellan gräsbetat fett och andra fettkällor (med hårda ändpunkter, sjukdom och död) för att kunna uttala sig. Någon sådan undersökning har jag inte sett. Tills vidare fortsätter jag med smör och kokosfett, köttfett, ägg och fisk. Jag ser inget bra alternativ.
    Vi kan inte i hela världen använda oss enbart av kokosfett.
    De som har skrivit mycket om LCHF och miljö är Gunnar Lindgren och Per Wikholm. Man kan Googla på dem.

  64. 1764

    Axel Skrev:

    …så handlar det om att dioxiner (otrevligt miljögift) förekommer i större grad i smör från gräsbetande kor än från de som fått foder, även om det gräsbetade är bättre på övriga punkter. Detta eftersom gräs och ensilage kommit i direktkontakt med jorden, där miljögiftet hamnat.

    Jo… – Axel – men alla vegetarianer och normalkost”tuggare” ligger ju då risigt till – för dom gör ju som gräsbetande djur = äter det som växer på och i den dioxinförorenade jordbruksmarken. Normalkostarna ”bara” ca 60 % – men i alla fall.

    Som jag ser det så fungerar gräsbetande och andra djur som ”reningsverk”. Så när Wi som äter artegen LCHF-kost äter djurens kött – och produkter typ grädde, smör, ost osv – så säger mig enkel matematik att Wi får i oss betydande mindre dioxin – än vegetarianer och normalkost”tuggare” får.

    Ännu ett gott skäl för att i görligaste mån minska intaget av det beroendeframkallande giftet kolhydrater ?

    Vad tror Du ❓

  65. 1765

    1764@ Josef Boberg:
    Vilken bra analys du gör, Josef.

  66. 1766

    Har ofte lurt på hvor mye giftstoffer som egentlig er i alle de åkrene som er langs trafikkerte veier. Det må jo være en del, og i tilegg alle sprøytingsmidler osv. Finner ikke noe direkte opplysning om det noen steder.

  67. 1767

    Hej Annika! hur är det med frukt typ granatäpple o frysta hallon o blåbär kan jag äta det någon gång i veckan? vilket är bäst turkisk yoggi 10% eller cream fraîche 34% till frukost ibland? tack för dina sidor och inspirerande böcker mvh Ulrica

  68. 1768
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1767 ulriva:
    Principen är LCHF, sen måste du själv bedöma hur mycket kolhydrater du vill äta och hur du vill fördela dem.

  69. 1769

    Hej,
    det vore något att reta upp gallan för vegetarianer!
    https://www.youtube.com/watch?v=vpTHi7O66pI

  70. 1770
    Ann Kristin säger

    @ Jiri Repa:
    Holistic management sprider sig, i Sverige i form av Fjällbete bl a. Den stackars kon kommer att uppvärderas. Dessutom vet du väl att man kan vara lchfvegetarian?

  71. 1771

    Hej!
    Min sambo (58 år) slutade med statiner för ca 4 mån sedan, efter ca 12 års användande. Vi har ätit relativt strikt LCHF i 8 mån. Han har tagit prover flera gånger under tiden. Sista proven tog han efter 5 veckor helstrikt LCHF.

    Det som gör mig fundersam är att HDL sjunkit från 1.0 till 0,75, LDL har stigit från 7.0 till 7.8 och triglycerider stigit från 2.15 till 2.65. Från början steg HDL och triglyceriderna sjönk.
    CRP låg på 1.1 och blodsocker på 4.4.

    Han mår jätte bra och har gått ner 10 kg, till sin idealvikt.Han upplever mycket förbättrad hälsa sen han slutade med statinerna och LCHF plus viktminskningen gör väl sitt. Han ska snart ha ett möte med sin läkare som är orolig över värdena. Vi har inte känt oss särskilt oroliga tidigare utan litat på det vi läst och hört från bla Uffe Ravnskov men det är svårt att inte fundera och oroa sig när värdena verkar gå åt fel håll. Kan det vara så att det går lite upp och ner i början för att på sikt förbättras? Han vill verkligen inte börja med statinerna igen. Vad säger ni andra här på bloggen som verkar insatta i ämnet?
    /Marlene

  72. 1772
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1771 marlene:
    Det är just sådana funderingar som gör att jag säger ”Våga vägra blodfettsprovtagning” . Vi vet inte vilka förhållanden som gör att kroppen bedömer att den ska ha den ena eller andra av blodfettssammansättning.
    Det finns inga vetenskapliga underlag för att säga att vissa blodfetter är bättre eller sämre. Ät rätt kost = LCHF, och lita på att kroppen fixar resten. Då är livet en del enklare.
    Om din läkare kräver att du ska kolla blodfetterna – byt läkare.

  73. 1773

    @ Annika Dahlqvist:
    Tack Annika för svaret! Det kändes bra. Ord och inga visor 🙂 det gillar vi!

  74. 1774
    Ann Kristin säger

    Nu sitter jag här och känner mig dyster. Mitt fastevärde visade på 7,3 nu på morgonen. I går kom jag inte under 7 någon gång. Jag äter strikt. För ett år sedan, när jag åt liberalt, hade jag 5,5 i fs. Under hösten har jag kollat mitt blodsocker oftare, och det går från ett snitt på 6 till 7, på några månader.

    När jag besökte läkare för min smärtproblematik tyckte hon inte alls att jag behövde kolla mitt långtidssocker. Nu börjar jag verkligen fundera.

    Dessutom är min positiva vikttrend bruten, och jag har senaste veckan ökat tre kilo, som bara är vatten. Nu blir det återigen superstrikt, med bara kött, smör, fisk, ägg och kokosfett. Jag ska börja äta krom, som tydligen hjälper till med sänkning av bs, men min kaneldiet har verkligen inte hjälpt alls.

    Möjligen beror höjningen på att jag har börjat smärtbehandling av min artros hos sjukgymnast, och sedan i lördags kan jag verkligen inte gå alls. Smärtan är olidlig, och jag har funderat på att ta min starkaste smärtmedicin, trots att jag mår illa av den. Sjukgymnasten försökte räta upp mitt sneda bäcken, och det blir värre innan det blir bättre. Jag fick en TENSapparat (svagström för musklerna) och har aldrig varit så eländig någonsin. Tydligen höjer smärta bs.

    Dessutom har min lugna, fina mage havererat. Det gjorde den redan för tre månader sedan, och syradämpare har inte gjort så mycket. Jag har ont, ibland magkramp, mycket luft och läckage från magmunnen (tror jag, eftersom det är värst på natten).

    Tröttheten dagtid är påtaglig, nätterna hemska, och jag orkar inte ta tag i detta med fler läkarbesök, som det känns. Jag vill bara dra täcket över huvudet!

  75. 1775

    Hej Annika,

    Jag har precis hittat din blogg och undrar om du vet ifall det kan vara något problem att ta kosttillskott när man undergår cellgiftsbehandling? Jag syftar på t.ex L glutamine, probiotika och vitaminer etc. Jag har fått min pappa att börja med gröna kuren med mycket gröna grönsaker, fisk, nötter, kokosolja och andra bra fetter för att bryta ner cancern, men han funderar på om tillskotten kan ha någon negativ inverkan under cellgiftsperioden.

  76. 1776
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1775 Hanna:
    Jag kan inte tänka mig att något av de tillskott du räknar upp kan vara till skada under cellgiftsbehandling. De låter bra enligt mig. Dessutom strikt LCHF för att inte göda cancern med socker(även stärkelse blir socker i kroppen) Bra fett, dvs naturligt, och helst mättat fett. Omega-3-fett. D-vitamin. Gärna kolloidalt silver.

  77. 1777

    Tack Annika! Hur ser du på bär och frukt med låg sockerhalt. Kan halten antioxidanter och andra bra näringsämnen i t.ex blåbär överväga det faktum att de innehåller lite socker? För en cancerpatient alltså.

  78. 1778
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1777 Hanna:
    Bär och frukt innehåller till hälften av sitt socker som fruktos, vilket är det mest cancergödande sockret. Så frukt och bär ska det vara minimalt av till en cancersjuk.
    Huruvida intag av antioxidanter spelar roll vid cancer vet vi inte.

  79. 1779
    Eva Gustavsson säger

    Hej Annika,
    Har varit hos en läkare o tagit blodtryck,blodfetter. Hon blev riktigt oroad av resultatet.
    Har ätit ganska strikt LCHF tack vare dig. Kan numera kontrollera sötsug/pinsamma gaser i magen,
    Helt underbart. Vill gärna ha hjälp av dig att tolka mina värden.
    S-Kolesterol 12,4( låter högt tycker jag?)
    Triglycerider 0,82
    HDL 3,1
    LDL 8,4 ( låter oxå högt)
    LDL/HDL -kvot 2,7
    Glukos 4,7
    Njurvärdet var bra sa läkaren.

    Har redan fått Enalapril för mitt blodtryck 1/2 om dagen. 144/94
    På pappas sida finns migrän hjärtinfarkt stroke alzaimers( pappa fick order att äta fettsnålt)
    Snälla hjälp mig, har mått dåligt i höst av dessa prover, läkaren ska skicka mig till en dietist i Januari, tycker ju själv att jag äter exemplariskt.
    Med vänlig hälsning, Eva 50 år

  80. 1780

    Hej. Jag undrar om det finns ett samband mellan gräsväxter som t.ex. vete, råg, havre, korn, majs och sockerrör och vanliga folksjukdomar. Vi människor är kanske inte skapta att äta gräs.
    Lena

  81. 1781
    Lennart N. säger

    @ Lena:
    Nej, vi är definitivt inte skapta för att äta frön från ettåriga grässorter! Inte ens våra tama idislare mår bra av att äta spannmål även om dom älskar det på samma sätt som allt som är sött faller oss i smaken. Odling av dessa ”gräs” utarmar dessutom våra jordar i katastrofal omfattning. Läs gärna Lierre Keiths bok – Vegomyten där effekterna av denna ”hantering” beskrivs mycket ingående. Socker från sockerrör klarar vi oss också utan.

  82. 1782

    Hej!
    Har sökt som en galning för att få svar på mina två frågor, men hittar ingen info någonstans. Jag har sedan 2 veckor tillbaka gått över till LCHF-kost. Jag har läst många böcker, såsom Matrevolutionen, en bok av Skaldeman, Dahlqvists bok som jag inte minns namnet på, men jag har inte hittat nåt svar på frågorna. Hoppas nån kunnig (Annika?) kan svara! 🙂 Här kommer frågorna:

    1. Våra förfäder åt ju troligtvis en LCHF-kost, som jägare och samlare, och mådde enligt de flesta toppen…Ingen cancer, ingen diabetes etc. Men om detta nu är en så fantastisk kost för hälsan (vilket jag också tror), hur kommer det sig att medellivslängden var så fasligt kort för våra urfäder? Tänk om de dog av för mycket kött och fett tex? Hur ska man veta det?

    2. Jag har i stort sett hela mitt liv ätit skräp. Mängder med skräp, i form av kolhydrater i alla dess former. Ofta kombinerat med massa fett, typ pizza flera dagar i veckan…Jag är något överviktig, men lider inte av fetma. Däremot antar jag att mina artärer har kloggat igen något fasligt tack vare min hemska kost de senaste 20 åren. Att mitt inre inte ser lika vackert ut som mitt yttre, så att säga 😉 Det jag undrar över är om det går att VÄNDA detta. Eller är det försent nu när plack troligtvis redan byggts upp inne i kärlväggarna, och jag är på god väg att bli åderförkalkad. Försvinner placket med denna kost, eller blir det ”bara” förebyggande så att det inte bildas mer?

    Snälla ni som vet, svara mig!

    Mvh Ella

  83. 1783
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1782 Ella:
    1. Det är ju bara att tänka sig hur det var på den tiden, då det inte fanns några moderna trygghetssystem. Svält. Skador. Infektioner. Hög barnadödlighet. De som överlevde alla risker kunde bli mycket gamla.
    2. Kroppen bygger om sig hela tiden. Alla vävnader har en omsättningstid, olika för olika typ av vävnad.Om man bjuder den på rätt mat så kan den bygga om sig till en friskare kropp.

  84. 1784
    Olle Johansson säger

    Hej!
    Jag har i 3,5 år följt LCHF, slutade då med sprutor och statiner. Jag har järnkoll på alla mina värden. Det funkar bra och mitt långtidsvärde är 44, men mina värden är ofta låga på kvällen och högre på morgonen. Efter en rask promenad på c:a en timma är de ännu högre, kan vara kanske 8 innan promenad och 12 efter. Detta på fastande mage. Hur kan det komma sig?
    Jag har läst att om man är sömnlös på natten, vilket jag ofta är, så kan det bero på blodsockerfall,
    stämmer det?
    Mycket tacksam för svar!
    MVH. Olle Johansson

  85. 1785

    Hej Annika,

    Min pappa (som opererades för cancer i tjocktarmen i höstas och regelbundet behandlas med cellgifter eftersom de inte tror att allt är borta) har kört gröna kuren/LCHF i nästan två veckor, men nu tappat lusten lite. Han har den senaste veckan känt sig lite illamående/magknip emellanåt och han har gått ner ca 1 kg om dagen. Han har ibland svårt med matlusten. Det är svårt att veta om det är koständringen eller medicinerna som gör honom trött/illamående. Men han har inte råd att tappa fler kilon nu.

    1. Har du tips på fettrika smoothies då han har lättare att dricka mat?

    2. Om man ska tumma lite på reglerna såhär i juletider, vad är minst farligt att tumma på? Kolhydrater, stärkelse (potatis, majskex), frukt? Han är väldigt sugen på färskpressad apelsinjuice t.ex.

    Tacksam för tips.

    /Hanna

  86. 1786
    Annika Dahlqvist säger

    @ Hanna:
    Den fettrika dryck som jag tycker är lättast att få i sig är riktig grädde. Kokosmjölk kanske också går att dricka, jag har inte provat. Han måste själv prova sig fram till vad han tolererar.
    Jag vet inte säkert vilka som är de ”snällaste” kolhydraterna. Potatis? Fruktjuice?

  87. 1787
    Felicia Eriksson säger

    Hej Annika!
    Jag är en kvinna som är 20 år och har ätit LCHF i ungefär ett år (jag har aldrig mått så bra som nu) och jag har lite funderingar kring kombinationer mellan dieter. Just nu är det mycket prat om LCHF ihop med 5:2, men jag undrar huruvida man skulle kunna kombinera LCHF med lågkalorikost (inte extremt, utan ca 1200-1300 kcal/dag) och hur de skulle kunna fungera ihop. En nackdel med denna kombo är ju att räkning av kalorier blir betydligt viktigare, men utöver det, kan de vara ett (ännu mer?) effektivt sätt att minska i vikt på (eftersom det är mitt fokus) än traditionell LCHF eller LCHF/5:2? // Felicia

  88. 1788
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1787 Felicia Eriksson:
    Jag tror att detta med viktnedgång är väldigt individuellt. Jag tycker att var och en själv är fri att prova sig fram till hur det fungerar bäst för den.
    När jag själv vill gå ner i vikt är det LCHF-lågkalori som gäller. Om jag försöker någon annan metod har jag en tendens att glömma bort vad jag håller på med. Antagligen är det den ketos som lågkolhydrat-lågkalorikosten inducerar som gör att jag kommer ihåg att fortsätta äta ”lite mat”.

  89. 1789

    @ Felicia Eriksson:
    Apropå 5:2 – jag har sett att Nolaskogs LCHF-kursgård har en ny kurs som kombinerar LCHF med 5:2 samt en del fysisk träning.
    https://www.nolaskogslchf.se/

  90. 1790
    Olle Johansson säger

    Hej igen, Annika!
    Jag följer med stort intresse din blogg, och har dig, och även ”Kostdoktorn” att tacka för att jag vågade slänga insulinsprutorna för ca 3,5 år sedan, trots att ”min” diabetessköterska fnyser åt mig och kallar mig självmedicinerare. Man behöver verkligen arbeta mer med vårdpersonalen som har svårt att ta till sig nya rön!
    Känner mig frisk och kry, men funderar över mina sockervärden. Jag ställde en fråga till dig, inlägg nr. 1784, och vore jätteglad om du ville svara!
    Med vänlig hälsning
    Olle Johansson

  91. 1791
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1784 Olle Johansson:
    Det är detta med glukoneogenesen, dvs den egna blodsockertillverkningen, som så många diabetiker har problem med. Stresshormoner som frigörs under fysisk aktivitet stimulerar glukoneogenesen. Under natten är det troligen samspelet mellan insulin och glukagon som går snett hos insulinresistenta, och orsakar förhöjt blodsocker på morgonen. Vi vet inte säkert varför det är så, och vad vi ska göra åt det, men detta med periodisk fasta är en intressant vinkling. Det kan hända att den periodiska fastan kan rena levern och göra den mindre insulinresistent.

  92. 1792
    olle holmqvist säger

    är det ngn som vet om alkohol = alt contra fructose och fetma-pre-diabetes etc. Jag har hört att extrem-alkisar har mkt fina blodkärl. Sant ? Men enl Robert Lustig blir man fet osv av etanol ?

  93. 1793

    @ olle holmqvist:
    Är det såna med extremt röda näsor, du menar 🙂 ? Jo de blodkärlen är nog tunna men så kan de lätt brista också. Men alkohol i små mängder är nog inte helt fel.

  94. 1794

    Hej!
    Har du forskat inom kardiologi?

  95. 1795
    Anette Hallberg säger

    Hej Annika…
    Jag har en lång historia med magkatarr och IBS bakom mig.
    Sedan jag började äta LCHF för 1 1/2 år sedan, har jag i stort sett varit symtomfri.
    Nu plötsligt, sedan några veckor tillbaks, har jag åter igen svullen/spänd buk, en del smärta och illamående. Hur ska jag tolka detta?? Hjälp!!

  96. 1796
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1795 Anette Hallberg:
    Jag kan inte veta det. Om du får akuta svåra bukbesvär bör du söka sjukvård. Om magbesvären inte är så svåra kan du avvakta och se om de går över.
    Dessutom kan du kolla om det är något födoämne som du inte tål. Det kan man göra genom att utesluta alla misstänkbara födoämnen. Om besvären då går över kan man återinföra ämnena igen, en och en, och se om man tål dem.
    Om detta inte hjälper får du söka läkare.

  97. 1797
    olle holmqvist säger

    @ Kekke D:
    Om du frågar mig ? Nej jag har inte forskat inom kardiologi, men jag har fått intrycket att det är en allmän oomstridd uppfattning bland kardiologer, ”släta, fina blodkärl” hos storkonsumenter av alkohol. Jag har svårt att få ihop det med Lustigs tes, som jag också finner övertygande, att fruktos och alkohol är metabola tvillingar, och vidare Dwight Lundells tes att carbätare har blodkärl som ser ut som om de vore av ”sandpapper” – kan ngn reda ut ?

  98. 1798
    olle holmqvist säger

    Extra sugar molecules attach to a variety of proteins that in turn injure the blood vessel wall. This repeated injury to the blood vessel wall sets off inflammation. When you spike your blood-sugar level several times a day, every day, it is exactly like taking sandpaper to the inside of your delicate blood vessels. While you may not be able to see it, rest assured it is there. I saw it in over 5000 surgical patients spanning 25 years who all shared one common denominator – inflammation in their arteries.”
    (Dwight Lundell is the past Chief of Staff and Chief of Surgery at Banner Heart Hospital, Mesa, Arizona. Hel has left surgery to focus on the nutritional treatment of heart disease. He is the founder of Healthy Humans Foundation and is the author of The Cure for Heart Disease and The Great Cholesterol Lie.)

    According to Dr Lundell, this inflammation in the arteries is the reason that cholesterol accumulates in the walls of the blood vessels, which is the cause of heart disease. Cholesterol itself is not the problem. The problem is that the cholesterol cannot flow freely in the blood and so gets caught in the inflamed blood vessels. So, in short, simple carbohydrates such as sugar and refined wheat flours are largely responsible for heart disease.

    In addition, if eaten with acids or proteins (which it almost always is), sugar will readily ferment into alcohol in the gut. It provides the perfect culture medium for growth of harmful bacteria and yeasts. This upsets the delicate balance of digestive enzymes and food can no longer be efficiently digested. The result is rotten food sitting in our guts, leaching toxins into the bloodstream for the liver to deal with. The liver releases its toxins into the lymphatic system, and soon we have a full-body impact.

    It is interesting to note that the natural “sugars” (fructose) found in whole fruit does not cause fermentation unless eaten with starches. Eating fruit on its own is best.

    Our addiction to sugar means that we are often unfamiliar with the real flavours of food. Once you’ve been off sugar for a while, you’ll find the alternatives just as satisfying and will happily forgo the mood swings, the fatigue from sugar-lows and the side effects of fermentation in the gut, which you probably don’t realise you’re suffering from, but will be thankful to get rid of.

  99. 1799

    @ Anette Hallberg:
    Man kan få i sig sånt man inte tål. Mitt exempel är att jag lagade till spenat och använde mycket mjölk och så tittade jag på förpackningen där stod att den innehåll skummjölk och vetemjöl !

    På en lunch på stan åt jag bl.a pannkakor och de var förstås gräddade med vitt mjöl i så i några dagar var magen inte i så bra form. Det är smällar man får ta men man lär sig mer och mer. Det är en tuff tillvaro att vara Lchf:are, men en ännu tuffare att inte vara det 🙂

  100. 1800
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1797 olle holmqvist:
    I just frågan om kärlskador tror jag att fruktos är en stor bov, men inte alkohol. Däremot har alkohol andra skadeeffekter. Det är tex toxiskt för muskulatur och kan ge försämrad hjärtfunktion på det sättet. Alkoholkardiomyopati.
    Sen är alkohol toxiskt för hjärna, lever och bukspottkörtel.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa