Jag har haft flera frågelådor i den tidigare LCHF-bloggen.
Jag hade här förut flera länkar till min gamla blogg på Passagen.se, men denna är nu nedsläckt och länkarna dit är tomma.
Jag önskar att ni, innan ni frågar på denna sida läser på sidorna: Kostprogram, boken ”Doktor Dahlqvists LCHF – Guide och kokbok” och tittar på YouTube-filmen LCHF enligt Annika Dahlqvist.
Många svar finns där.
I lågkolhydratsajten Kolhydrater i Fokus pågår hela tiden frågor och svar om kost. På Dietdoctor.se finns ett forum där man också kan ställa frågor.
Hormonspiral är det säkraste och minst störande för kroppen näst efter en sterilisation. Spiralen ger en lokal hormonell påverkan på livmoderslemhinnan och hindrar ett ägg att fästa. Det blir också svårare för spermierna att komma åt att befrukta ett ägg. Om Du mår bra med spiralen, tycker jag Du ska fortsätta med den.
Takk for svar! Sterilisation har jeg i grunnen ikke tenkt på, men det må vel også påvirke det hormonelle systemet??
@ 1602 Helene:
Sterilisering måste vara det som påverkar hormonsystemet minst. Det innebär ju bara att man stänger av äggledarna.
Tusen takk for svar begge to. Jeg føler meg beroliget. Jeg skal fundere på det med sterilisering, men av en eller annen grunn virker det mer drastisk …
Les denne: Fra Pål Jåbekk, Norge
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=669834876377945&set=a.523608411000593.127072.341973262497443&type=1&theater
Hej!
Jag har letat och letat men jag hittar inte svaret på min fråga.
Kan man kombinera bantingspillret ”vitaslim” med lchf kost?
@ 1606 Anna:
Jag hade aldrig hört ordet Vitalslim men jag slog upp det på Google. Det verkar tydligen genom att minska upptaget av fett och kolesterol, alltså precis tvärtom mot LCHF. Det är alltså inte lämpligt att kombinera.
Ät LCHF och bli frisk och slank, ät Vitalslim och bli sjuk och undernärd.
Jag började nyligen med LCHF efter att fått diagnosen esofagit grad A som svar på en allt värre.
bröstsmärta. Vid gastroskopi blev jag ordinerad 40 mg Omeprazol per dag – och besvären förvärrades. Blev ordinerad 2x 20mg Esomeprazol- ännu mera bröstsmärta.
Jag har högt blodtryck som inte svarar på medicin riktigt, vänsterkammarhypertrofi, 14 kilos övervikt.
Normalt blodsocker och hyggliga kolesterolvärden.
Orsaken till att jag tvekar inför dessa mediciner som skall läka esofagit (efter 8 veckors behandling ingen förbättring; tvärtom) är att jag haft tubulo-interstitiell nefrit med sepsis (tufft) och ser nu att båda dessa mediciner kan orsaka just tubulo-interstitiell nefrit. Vilket min läkare inte förnekade.
13 dygn med medel LCHF: 2 kilos viktminskning. Nu 12 kilos övervikt. Detta efter stillastående på fett/kolhydratfattig kost, 1200- 1300 kcal/dag (ingen läkare har trott det men jag väger maten och har räknat kalorier sedan jag var ung). Motionerar: lågintensiv promenad ca 1 timma/varje dag.
Tillägg: jag har varit mer eller mndre underviktig största delen av mitt liv, gick upp i vikt efter att jag fått högt blodtryck för 5 år sedan, är nu 66 år. Har haft viktnoja med mycket motion och kaloriräknande hela livet.
Men vågar jag, med detta hjärtproblem (ja, jag känner av vänsterkammarhypertrofin, trött i benen i backar och trappor, andfådd i minsta motlut), äta så här mycket animaliskt fett?
Kan det bli värre? Läkarna är noga med kolesterol.
Jag vill slippa statiner. Trots normala kolesterolvärden blev jag ordinerad simvastatin, tillsammans med 6 andra mediciner (seloken, trombyl, felodipin, salures,enalapril, suscard) när det höga blodtrycket uppdagades. Jag blev rejält sjuk kan jag säga. Men blodtrycket sänktes inte särskilt mycket. Jag slutade tvärsemot läkarråd med trombyl (rinnsnuva), felodipin (bröstsmärta), simvastatin (muskelsmärta, gångsvårigheter) samt seloken (kalla fötter och händer, mardrömmar, högt blodsocker).
Mitt hopp står till LCHF. Kan tillägga att eftersom jag ätit ganska lite kolhydrater förut, har det inte uppstått något sug. Däremot lite frusenhet, darr, huvudvärk, mindre besvär dock än tidigare medicinpåverkan.
Jag räknar med att dessa besvär är övergående.
Ja, vad frågar jag om egentligen?
Jag är kolhydratkänslig och behöver i stället mycket fett som energikälla- vågar jag det?
I dag har jag ätit:
Frukost: 2 softkokta ägg med skaldjursröra. Gott, mättande.
Lunch: rullade ostskivor med pepparsalami inuti + liten kopp kaffe. En matsked djupfrysta havtornsbär (sura) .
Middag: blomkålssoppa med grädde och smör.
Jag skulle kunna leva på liknande mathållning – men ÄR den hälsosam?
Vid esofagit får man rådet att inte äta fett.
Osäkerhet i kvadrat med andra ord:
Fett – höga kolesterolvärden – hjärtinfarkt.
Kolhydrater: högt blodsocker, diabetes mellitus (har legat på gränsen men blodsockret sjönk när jag vägrade betablockerare).
Omeprazol/esomeprazol – interstitiell nefrit (fruktar ny sepsis) – men oläkt esofagit: cancerrisk och smärta.
Usch.
Själv (67 år) är jag allvarligt hjärtsjuk sedan 14 år men tvekar inte för ett ögonblick att hela tiden äta väldigt strikt LCHF och tar heller inga av de mediciner som hjärtläkarna frikostigt skriver ut och har för övrigt tackat nej till by-pass operation två gånger nu och lever istället med min kärlkramp. (En whisky hjälper när det kramar till!)
Det enda som jag tror man måste hålla stenkoll är om man har ett extremt hög blodtryck (t.ex. över 180) och om jag hade det så skulle jag själv inte tveka att ta de alla mediciner som behövs för att få ned det till hyfsad nivå (mindre än 140). Själv har jag nu stadigt ett tryck på 110/60 i vila.
Vad har du att förlora att köra strikt LCHF och nolla kolhydraterna så långt det nu går?
Satsa på färsk vildfångad fisk, gräsbetat kött och plussa på med kokosfett.
@ Annika Dahlqvist:
Oj så mycket teknik o siffror ! Vad säger du om blodtryck 180/100.. Måste det medicineras? Vilken sort kan ha minst biverkningar? Kan man börja m LCHF parallellt?
Eva B-son
@ 1608 Lisa:
Det finns inget vetenskapligt underlag för att tro att naturligt fett skulle vara farligt för hjärtat. Det finns rikligt med bevis för att blodsockerhöjande kolhydrater skadar hjärtat. Det finns inga bevis för att kvinnor blir friskare av statiner. Det finns inga bevis för att kvinnor med högre kolesterol har större risk för hjärtinfarkt.
Statiner ökar risken för hjärtsvikt. Statiner ökar risken för bröstcancer.
Sen är det du själv som bestämmer vilken kost, och vilka mediciner, du ska äta.
@ 1610 Eva Bengtsson:
Själv har jag en blodtrycksgräns för behandling nånstans 150-160 i övertryck.
Det är bra att börja med LCHF parallellt med blodtrycksmedicin. Om trycket går ner av den välgörande LCHF-kosten kan man minska och kanske sluta med blodtrycksmedicinen. Det är bra att kolla blodtrycket regelbundet om man äter LCHF och medicinerar för blodtrycket.
@ Lisa:
Det du äter skulle jag inte alls tveka inför. Jag har haft en liten stroke, men kopplar inte alls den till lchf. Vägrar mediciner, har 120/70 i vilotryck, fint kolesterolvärde och har äntligen börjat gå ner i vikt. Ät mat med bra kvalitet, gräsbetat kött, ren fisk och ekologiska ägg. Läs gärna någon av Annikas böcker, Kostdoktorns (Andreas Eenfeldt) eller/och Ann Fernholms ”Ett sötare blod”,
Förutom att ta bort kolhydrater och äta kokosfett och ekologiskt smör vill jag framhålla nyttan av D-vitamin, gärna i stor dos. Magnesium kan vara bra, eftersom du har haft problem med statiner och lchf brukar ge lite muskelkramp. Var heller inte rädd för salt, gärna Seltin med magnesium. Lycka till!
Jag undrar vad du tror/vet om blodsockervärden. Är det bättre att ligga under 6 även efter måltid? Jag är prediabetiker, och hamnar på 4-5 på fastevärde, och runt 6 efter måltid. Jag äter väldigt strikt för att gå ner i vikt, och mår bra på detta, men finns det några extra fördelar med detta låga blodsocker? Enligt Ann Fernholm finns det en dansk studie som skulle indikera detta.
Hallo. Jeg har gått på LCHF ca ett år nå og syns det fungerer bra på mange måter, men, jeg er fortsatt veldig følsom overfor sure ting. Litt juice, vin, kaffe, te, frukt. Sånne ting. Jeg syns det er merkelig. Om jeg pempet, ok, men virkelig bare ganske små mengder. Spesielt juice, men om kaffen er litt sterk, eller om jeg drikker litt rødvin to, tre dager etter hverandre. Syns jeg er mye mer følsom overfor dette enn andre. Har du noe råd eller ideer om hvorfor. Burde kanskje nevne at har sittet mye i ro, tenker av og til at måten jeg sitter på, lent, med bena opp og ryggen bakover. Altså man presser jo mageregionen sammen litt foran…. Vel, medvirkende årsak antagelig. Hyggelig om jeg får svar.
@ Ann Kristin:
Det kan hända att vissa kan komma ner till en helt rak blodsockerkurva, men både långsamma naturliga kolhydrater, och protein, höjer blodsockret. Jag tycker att det är helt ok att hamna på 6-7 en stund efter måltid.
Annika vad skall fastevärdet vara
@ 1615 Borghild Kulseng:
Jag förstod nog inte riktigt din fråga, och jag tror inte heller att jag kan svara på den.
@ 1617 july:
nånstans 4 – 5,5. Fastesockret beror mycket på ens egen glukoneogenes. Den är ofta högre hos diabetiker. Den egna glukoneogenesen spelar nog en stor roll hos diabetiker.
Det jeg mener er at jeg har en sensitivitet til enkelte ting, som gjør at jeg blir sur i magen og får løs mage. Jus, tomater, frukt, kaffe, . Jeg tåler veldig lite av det. Mindre enn andre folk. Jeg har prøvd mange ting, om jeg holder meg unna de produktene er jeg bra, men om jeg tar litt tåler jeg de ikke. Som om jeg har en følsomhet for et eller annet. Syre, base. liksom ting som har sterk smak og er astringerende på et vis. Jeg mener sånn syrlig på smak. Jeg syns det er underlig. Jeg prøver å gjøre magen mer tolerant overfor disse ting og ikke så følsom. Faktisk har jeg blitt bedre med lchf, men likevel, blir jeg overrasket når jeg ikke tåler eg. litt jus eller, vin. Hva kan det være.
Hilsen Borghild.
Takk for svar, uansett.
@ 1620 Borghild:
Jag kan inte svara på varför du inte mår bra på sur mat. Men jag tycker att du ska respektera kroppens vilja och låta bli det du inte mår bra på. Det finns ju annan bra mat som du kan äta.
Jag har en fråga om potatis och undrar om någon kan svara. Jag tillhör den kategorin som vill äta mindre kolhydrater, men strikt LCHF har inte passat just mig. Potatis, pasta, bröd äter jag inte till vardags, däremot svart ris, bovete, quinoa mm. Potatis saknar jag. Satt just och läste om hur man utvinner potatismjöl, genom att riva potatisen och lägga den i vatten så att stärkelsen utvinns och lägger sig på botten. Ponera att man skulle göra likadant för att får bort en del av stärkelsen och använda den rårivna potatisen som är kvar. Är det någon som vet eller vågar sig på en gissning om hur mycket stärkelse man kan får bort? Nu får jag säkert en massa kommentarer om att man inte ska äta potatis alls, men det är inte det jag är ute efter
Kanske fel forum, men många av er som är här verkar kuniniga och allmänbildade kring kost i allmänhet, så jag provar.
@ ADHD mamman:
Min familj äter potatis, och jag brukar göra potatissallad på kokt potatis, rödlök, sockerärter, majonnäs och creme fraiche. Då hamnar man på 10 % kolhydrater (8 g kh per portion). Man kan absolut ha i äppeciderlvinäger för att få långsammare höjning, eller byta mot olivolja och äppelcidervinäger, om man inte vill ha majo och creme fraiche.
Friterad potatis verkar innehålla mer kolhydrater i mitt program, oklart varför. Men kokt, kall potatis är klart GI. Sedan beror det ju på mängden man äter. Potatis i sig är ju inte dåligt, det är bara en fråga om hur mycket man tål.
Mjöl gör ju så mycket mer skada, om man tror på läckande-tarmsyndromet.
Tillagningssättet verkar ha stor betydelse för potatisens GI-värde, den enda potatis form jag saknar är bakad potatis och den ligger högt,,,,
Näringsmässigt finns det väl ingen anledning att äta potatis men de är nog inta så ”farliga” som många tror?
@ Tombola:
Jag anser mig vara en ganska god LCHF:are men har svårt att skippa potatis. Men har gått från 5 potatisar till 2-3. Dock ingen pasta eller ris och allt vitt bröd är borta från menyn. Använder mer blomkål och broccoli och börjat gilla det lite mer, men är inte överförtjust.
Jag har inga viktproblem eller höga sockervärden, men tycker at man får en jämnare gång på maskineriet med fetkost. Humöret är också något jämnare, kroppen lite lugnare.
Använder kokosfett i té kaffe på morgonen. Det ger bra fart på fettmaskineriet. Tillsammans med ett ägg så funkar man fint fram till lunch 🙂 ! Sen så blir det ofta ett par potatisar till lunchen,
@ natan:
Själv verkar jag ligga på 5 portioner potatis om året – tyvärr mestadels i sin sämsta form pommes. Kokt potatis har jag aldrig gillat däremot stekt.
Har däremot alltid gillat blomkol och äter den ofta rå om jag vill ha något till kaffet. Blomkolsmoset har vi börjat mosa med samma grunka som används för att mosa potatis.
Den kokas inte lika länge idag och finfördelas mindre vilket ger ett bättre tuggmotstånd – känns som den smakar bättre så,,,,,
Har märkt på nätet att fler slutar benämna sin kost LCHF utan säger istället att de äter mat, ett tecken på att LCHF börjar bli norm för riktig mat med kvalité – så gör exempelvis läkaren Tore Persson i artikeln nedan som inte bara handlar om mat utan oxå visar att takhöjden i gammelmedia har ökat en hel del de senaste åren,,,,,
https://st.nu/opinion/debatt/1.6197661-lchf-ar-traditionell-mat
@ 23-26
Har ni provat på fistrimlad smörstekt vitkål (bäst är den färska) … om inte gör det 🙂
Snabbt, enkelt och mums!
@ sofia:
Nej,,,,
Men eftersom jag gillar rå kål så borde smörstekt passa utmärkt – hittade ett recept, vi män kan behöva det för att komma igång även om det är enkla saker,,,
https://56kilo.se/stekt-vitkal/
,,,ska provas redan idag!
När jag är ensam i hushållet kan det bli en portion råstekt potatis: Skiva potatisen med skal i 1 cm tjocka skivor, olivolja i pannan, låg temperatur, vänd potatisen, när det börjar bli lite färg på den upphettede sidan, stek färdigt tills potatisen nästan mjuknat. Lite salt och rosemarine som krydda. Det är i princip råkost innuti och GI måste vara lågt. Väl bekomme!
Apropå de senaste kommentarerna!
Är det så att alla vi LCHF:are rent av är besatta av mat och att kolhydratspökena ständigt lurar djupt inne i våra hjärnor?
Professor Göran Skrev:
Besatt och besatt … Det vissa kallar ”kolhydratspöken” ser jag som inre kloka vänligt sinnade kostrådgivare 🙂
När det gäller vitkål vill jag minnas att det var godkänd kost för sockersjuka individer innan pillertrillarindustrin tog över informationen!
Efter omläggningen till LCHF är det bara så KUL att laga mat och äta! Och det är bra för äta bör man annars dör man … 🙄
Professor Göran Skrev:
Jag skulle vilja vända på resonemanget: Allt för få människor byr sig om vad de sätter i sig och då ter sig LCHF och andra nutritionsrörelser som besatta av mat, då de söker sig fram till sin hälsosamma kost. LCHF och strikt LCHF och ketogen LCHF… Det som skiljer är mängden kolhydrater och i viss mån proteiner. Annika brukar säga att man får prova ut hur mycket man tål, kanske hellre hur lite man kan gå ner till och ändå må bra. Visst finns sockersuget som ett spöke, som förhoppningsvis bleknar med tiden. Allra svårast är nog det sociala trycket.
Jag såg ett bisarrt utslag av fettskrämdhet häromdagen: På en av våra stamställen satt en person och skalade ytterst noga bort fettranden på skinksteken och satte sedan i sig köttet tillsammans med en full tallrik pommes frites. Jag tror att människor i gemen inte har en susning om grundläggande näringslära.
Att vi snart börjar analysera saker & ting på atomnivå får väl anses bero på att Annika inte försett oss med något nytt på en hel vecka?
Dock – ända som liten knallhatt (min far var mycket explosiv av sig!) har jag levt ett liv där matlagningskonsten i stort sett blott varit en liten smula mer utvecklad än i ett sovjetiskt fångläger.
Vid omläggningen till att börja äta mat för knappt 9 år sedan började jag lite smått att laga egen mat då min dåvarande sambo var likt en dietist vad avser riktig mat som hon ansåg bestod av spagetti och färdiglagade köttbullar vars köttinnehåll var så litet att de ursprungligen måste ha varit avsedda för veganer,,,
Som många män får erfara så händer det saker i kvinnors hjärnor ungefär vid 50+ och äter de då enbart spagetti får de näringsbrist och blir än mer märkliga att ha att göra med för att inte rent ut säga sjukliga – det hela slutade med att jag gav henne ett enkelt respass och började leva enbart på bacon, ägg, sardiner samt ännu mera ägg,,,
Men det blev lite tråkigt så ett antal rätt krångliga kokböcker införskaffades och till slut oxå Annikas vilka är de som oftast används – ingen i mitt hushåll vill lägga onödig tid i köket men vi vill äta gott!
Och det gör vi – eftersom jag arbetar ensam hemma och inte slösar bort tid på resor till jobbet så har jag ju oxå mera tid för att sköta om hemmet – och jag tycker faktiskt det är riktigt kul att laga mat!
Det är bara att hålla med Sofia ovan – det är både kul och enkelt att laga mat med riktiga råvaror och det är nästan omöjligt att misslyckas!
Och i dagarna har jag gått med i Naturskyddsföreningen – dels för deras ”reklam” för Krav & Ekologiskt men oxå för att om möjligt försöka påverka lite så att vi får tillgång till mera gräsbetat kött – runt omkring mig ligger 100-tals hektar betesmark i träda och vi sitter ochstoppar i oss dåligt kött från utlandet,,,,
Vi får väl se om det första mötet slutar med nya ideer för en bättre livskvalite eller om det blir polsk riksdag,,,
1632 @ Dacke:
”Jag såg ett bisarrt utslag av fettskrämdhet häromdagen: På en av våra stamställen satt en person och skalade ytterst noga bort fettranden på skinksteken och satte sedan i sig köttet tillsammans med en full tallrik pommes frites. Jag tror att människor i gemen inte har en susning om grundläggande näringslära.”
Han kanske hade läst Rössners böcker som just förespråkar sådant?
(fast knappast pommes frittes – riktigt så galen är han ju trots allt inte!)
De flesta jag känner är betydligt mera noga vad de använder för någon olja i sin bil än vad de stoppar i sig själva och sina barn!
@ Tombola: #1633
Apropå att använda mark som ligger oanvänd (tidigare sa man av någon anledning att den låg för ”fäfot”) så var vi, på vår resa upp till Lappland, och hälsade på min leverantör av garanterat gräsbetat kött, Norrbete, som ligger några mil öster om Östersund och där lärde vi oss en hel del.
Det hela är inte så lätt som det låter!
Det är en sak att föda upp denna förnämliga mat men det är en helt annan att få ut den på en marknad så att man kan få tillräckliga inkomster på verksamheten eller som man säger ”kunna leva på det”. Det verkar som om man måste ha ett helhetskoncept där man t.ex. kopplar produktionen till någon distributionsverksamhet – gourmetrestauranger och egna butiker.
Det finns något som heter Grön Ko norr om Säffle och som verkar ha detta högkvalitetskoncept som affärsidé och de verkar alltid ha full fart på sin verksamhet då vi stannar till vid deras butik och restaurang på våra resor upp och ned för 45:an.
Tombola Skrev:
Men var då glad att där tydligen fanns en fettrand! Gläds åt alla dem som inte läst att den skall skäras bort.
I min omgivning förekommer inga fettränder på de skinkor som erbjuds. Och vad beträffar SR, så påpekade han i Expressen nyligen:
“Jag tjänar pengar på mina böcker, men i dem står inget som inte är vetenskapligt bevisat…”
Så denne man uppträdde tydligen helt i samklang med vetenskapen.
@ Professor Göran:
Helt rätt – tidigare hade jag får och deltog i en hel del verksamheter kring detta.
Personligen så tror jag på att det skall vara en skapligt stor aktör som effektivt sköter om stängsel, transport av djur, slakt och så vidare medan den som äger marken i stort sett bara tittar till det hela dagligen så att inget har hänt.
Sådana här lösningar har man i Uppsalatrakten där kommun och bostadsbolag hyr får av ”distansbönder” – tror en tacka förr betingade ett pris om 3 kr/dygn. Man slapp gräsklippning, fick bättre boendemiljö och marknaden fick gräsbetat kött – alla var vinnare på detta, inte minst fåren som ju hade ett utmärkt liv till skillnad från de groteska djurfabriker som finns,,,
Ett stort hinder är ju slakterierna – kraven från myndigheterna är för höga anser jag vilket förhindrar att små lokala slakterier kan etablera sig!
Själv tröttnade jag på kommunens miljöinspektörer som skulle ha 1500 kr/året för att komma till mig och prata ren smörja, karlar med ringar i öronen, runda glasaögon, hårknut och hästsvans har jag generellt inget emot men att betala deras uppehälle på både skattsedel och omotiverade besök passar inte mig – fåren är väck och kommer knappast tillbaka,,,
1636 @ Piltson:
Vissa författare är skojare – de pratar om 100 000-tals forskningsresultat men vi har inte sett ett enda!
@ Piltson:
Ja, vi är glada åt fettranden av många skäl, det är där, som smaken från kryddningen finns bl a. Dessutom blir fläskköttet saftigare, om fettranden fått vara med. I det franska köket är smaker och konsistenser viktiga, även på en liten bar med färdigproducerad, uppvärmd mat. Griskött utan fett blir lätt lika smakligt som sågspån. Därför måste svenskarna ha på äppelmos och redd svampsås som smörjmedel.
Dacke Skrev:
Jag vågar saxa en bit ur inledningen till min bok, som kommer ut i morgon:
”…allt magrare kött, men det blir grisar som lättare drabbas av problem med hjärta och leder, ängsliga, lättretliga och stressade hela livet. Det ryktas att köttindustrin oroas av detta, inte för att grisarna mår dåligt men för att stressen gör köttet syrahaltigt så att smaken försämras – men vad gör det i längden när vi har fått en generation som inte vet hur riktigt fläsk kan smaka?”
1639 @ Dacke:
Här i Sverige har jag upptäckt att man faktiskt kan få med fettet om man handlar i vissa lågprisbutiker,,,
Men i övrigt smakar köttet inte mycket – det är mest ett torrt tuggmotstånd oavsett var det kommer från!
Då jag jobbat i Frankrike var det på en högskola i södra delen av landet vars mat var att jämföra med en relativt exlusiv restaurang hemma, i varje fall till priset!
Lite avundsjuk blir man på dig som bor i Frankrike, både för mat & klimat – själv håller jag på att se över traktor, snöblad och annat inför vintern,,,
Tack för alla svar om potatisen. Jag har också läst att råstekt (av en fast potatissort) skulle vara bäst och det är ju det godaste sättet enligt mig. Jag provar även att lägga skivorna/tärningarna i citronvatten ett dygn så får man förhoppningsvis bort lite stärkelse iallafall.
@ Tombola:
1641
Jag antar att det är självvalt! Jag kommer till den snöiga nord i början av november. Har ett återfall av strapatsromantik.
ADHD mamman Skrev:
Jag tror att du med citronvattnet suboptimerar – potatis i rätt sammanhang och mängd är hanterbart även om man vill undvika onödiga kolhydrater.
Själv betraktar jag kolhydrater på samma sätt som alkolhol – någon gång då och då i måttliga mängder är ok,,,
@ Tombola:
1641
I förra månaden byggde jag staket åt de nya getterna: +35 varje dag! Då gick det åt 4l vatten per dag och det blev nästan ingen urin. Trots all denne ansträngning gick jag inte ner ett gram, men det blev muskler! LCHF är fantastiskt och här är det dessutom väldigt lätt.
1643 @ Dacke:
Under mina resor i Frankrike har jag fattat tycke för detta land, bra klimat och en avspänd livsstil är det intryck jag fått.
Under ett projekt höll jag på att bli bosatt i sydamerika men drog mig ur av flera skäl – skillnaderna blir för stora. Och av de svenskar som flyttat till Asien längtar nog många hem, det är ok att vara där någon månad i taget men knappast på heltid,,,,
Men om allt går som det är tänkt avser jag att börja bo i min husbil allt längre perider av livet – kan jag bara etablera kontakt med nätet då och då så kan jag jobba var som helst i världen (och gör det oxå),,,
Varför inte vakna till utsikten från en alptopp och ta sig ett bad i medehavet på kvällen, inga gräsmattor att klippa, husförsäkringar och frusna vattenledningar,,,
@ Dacke:
Samma här – båda har vi ju uppnått mogen ålder och i alla fall för min del så har jag betydligt bättre ork än när jag var 25,,,
Och all träning ger omgående resultat på LCHF som drivmedel. Förr kunde man harva runt hur mycket som helst och det hände nästan ingenting trots att man i princip var yrkesmotionär (under min studietid åkte vi skidor samtliga vardagar, pluggade gjorde vi på nätter och helger).
Det finns mycket kul att titta på, bodybuilders i USA som tränar 6 timmar om dagen när de är 80 – 90 år gamla. Många av dem var soffpotatisar när de startade i 55-årsåldern,,,,
@ Tombola: …” trots att man i princip var yrkesmotionär …”
Känner igen mig 🙂 Hur som helst, i god tro fastade jag med örtteer och ”annat” som jag har förträngt och som gav en unken andedräkt … ett par ggr /år för att ”rena” kroppen – Idag säger jag: ” Tänk om man hade haft förstånd att drick fet buljong på ren- och älgkog 🙂
Tusan oxå!
Kommentar1648 slank iväg … älgkog skall givetvis vara älgkok (benkött)!
Mättat fett mättar!
@ sofia:
Visst hade jag en relativt bra fysik på den tiden det begav sig men tänk så mycket bättre den hade varit om man ätit riktig mat oxå,,,
Och eftersom jag pluggade hade jag säkert haft ett halvt betygssteg högre snittbetyg för mindre ansträngning – det är inte bara fysiken som maten påverkar,,,
Brukar ofta tänka på Per Oskarssons ord när han interjuvades på sin 75-årsdag ”att det skulle behöva ta så lång tid att lära sig leva som en riktig människa”,,,
Älgkött är bra mat (läste först älskog) men lite för mager,,,,
Tombola Skrev:
Jamen… – Tombola – älskog är ju också LivsViktigt för att kunna vara vid god hälsa – som jag ser det.
I o f s så kan jag ha fel i det – men det kan jag ej föreställa mig att jag har.
Vad tror Du ❓
Ursäkta, men jag trodde att inlägget ”Frågor om kost och hälsa” var riktat till Annika själv i första hand, i likhet med den frågelåda hon hade i gamla bloggen, och inte ett diskussionsforum för allehanda frågor och kost och hälsa. Kanske kan vem som helst svara enstaka gånger om man verkligen har ett svar att bidra med.
@ Tombola: ”Älgkött är bra mat men lite för mager,,,,”
Kött från älgtjur/sarv som slaktas tidigt på hösten före brunsten är fett och bra (hondjuret håller sig bättre fram till vintern) så man får se till att skjuta/beställa/köpa vid rätt tidpunkt. Framför allt skall man inte göra som jag gjorde under mitt fettskrämnda liv skära bort fettet och kasta det, ”för mycket fett” skall tas tillvara och malas ner i färsen … mums!
@ sofia:
Så älgkon har lite mera hull än tjurarna – som oss människor?
Numera får jag rätt så liten tilldelning av älgkött då jag har sålt min skog (innan tidningsdöden sänkte priserna!) men jag har möjlighet att köpa in lite kött vid sidan om – brukar betinga runt 100 kr/kg vilket måste anses vara mycket billigt i förhållande vad jag hittar i köttdisken hos ICA,,,
@ 65+:
65+ Skrev:
Håller med! Annika behöver styra upp lite när hon kommer hem från Rhodos tror jag…..? 🙂
Jag tror det finns behov av en tråd för allmänna frågor och trams. Tom VoF-arna länkar om bland sina trådar, när talträngdheten blir för stor. Antar att Annika har en stand-in som moderator???
Vad gäller direkta frågor om kost och hälsa, tror jag Annika har restriktioner, vad gäller diagnostik och ordinationer. Som läkare har man ett speciellt reglemente att beakta och större ansvar för sina beslut än vi lekmän.
Hur svårt är det att hoppa över ett inlägg som inte gillas?
Och vad blir egentligen bättre av gnället,,,,
@ Tombola:
Alternativet är att det blir tyst tills ett nytt ämne présenteras. Risken är då att det allmänna intresset för bloggen falnar och besökarna glesnar.
@ Dacke:
Jag tillhör nog en av de få som läst denna blogg från början till slut – den är inte bara intressant ur hälsorelaterade frågor utan speglar oxå det svenska lynnet och hur det har utvecklats under de relativt få år som gått sedan starten 2005 – det har hänt en hel del och ganska vanligt förekommande ”gnisslet” som förekom ganska flitigt i början är i stort sett borta.
Nivån på inläggen har höjts dramatiskt – de flesta av oss här kan ”läxa” upp i stort sett vilken person som helst av de yrkesgrupper som arbetar på en vårdcentral – något jag gjorde vänligt men bestämt senast för ett par dagar sedan. Jag tycker faktiskt det är helt åt h-e att det sitter folk finansierade med skattemedel och ger råd som förkortar folks liv med 5-10 år,,,,,
Så, vad är problemet om någon råkar posta en fråga om potatis i fel tråd och det löper på som ett gammaldags långkok?
I en annan tråd har det handlat om katter, döda möss och hushållsnära ormar – mycket enkelt att hoppa över i alla fall för min del som inte har navelskåderi som främsta intresse,,,,
Jag tycker att så länge inläggen har med kost och hälsa att göra så platsar de definitivt på den här tråden och det är ju inte heller fel att det hela har humoristiska drag som t.ex. att dra döda möss i trådar. Det är tråkigt när det är tråkigt och kul när det är kul! Ibland är jag rädd för att jag själv är för ”seriös”.
Och när ”katten är borta” så är det nog ganska naturligt att mössen tar några turer på bordet eller hur det nu var 🙂
Eftersom detta Annikas inlägg har rubriken ”Kost och hälsa” tänker jag att det går bra att fråga om potatis, puffa för smörstek vitkål och annat smått och gott. Maten är ju vår medicin 🙄
En trevlig och fridfull helg tillönskas alla!
Jag beklagar om min fråga om potatis inte hör hemma här. Postade frågan av misstag på en annan tråd först där den verkligen inte hörde hemma @ Tombola:
kan intyga för han hann hann svara innan jag raderade inlägget. 🙂 Sedan letade jag runt för att hitta en tråd och trodde denna var ämnad för frågor om kost och min fråga om potatis var berättigad, jag gick till och med in och läste på en del av länkarna och vanliga frågor enligt uppmaning för att se om frågan hade ställts tidigare, så jag försökte åtminstone.
@ ADHD mamman:
”han hann svara innan jag raderade inlägget”
Kan man radera sitt eget inlägg?
Det vore ju fantastiskt, ibland blir det ju bara fel 😉
ADHD mamman Skrev:
Inget att beklaga – de som läst de senaste inläggen har fått ny kunskap om potatis och därtill flera nya recept!
Vi har oxå erfarit att Professor Göran besitter en ansenlig självkännedom då han oroar sig för att vara alltför seriös – själv läser jag alltid kommentarerna till hans krönikor baklänges – om de är bra läser jag ibland även själva krönikan :=),,,,
Huvudsaken är att vi har roligt och ägnar oss åt olika kul-turer samtidigt som vi lär oss av varandra – det gäller säkert Annika oxå – så mycket konstiga frågeställningar hon fått utstå genom åren kan omöjligtvis ha passerat obemärkt – kanske inte vad hon hade väntat sig som nybakad läkare heller?
Om vi är alldeles för odiciplinerade får väl Annika försöka få oss till bot & bättring vilket är dömt att misslyckas – kvarstår då att vi blir blockerade och får leta upp ett annat vattenhål, svårare än så är det inte,,,
@ Tombola:
Skönt att hröa, ja vi är ju lite rebelliska av oss på detta forum på gott och ont, vissa mer än andra 🙂 😀
@ ADHD mamman:
Ett visst mått av rebelliska inslag får man nog räkna med på en site som den här – som tekniker är jag helt överrumplad av den okunnighet och total brist på analytiskt tänkande som pseudovetenskapliga figurer som Rössner, Hellenius, Bengmark och inte minst döddansarna på vårt Livsmedelverk uppvisar gång på gång.
De kan inte sitt jobb, de gör inte sitt jobb, de undanhåller fakta och de tar stundtals till rena lögner som dock deras bristande kapacitet snabbt och obönhörligen avslöjar!
Denna tragikomiska arme av politiskt tillsatta kostpolitruker som uppenbarligen fortfarande tycks tro att de befinner sig i mitten av 1970-talet och i egenskap av sin auktoritet tycker sig kunna häva ur sig vilken smörja som helst är huvudsakligen rekryterade ur den akademiska undervegitation.
De måste bort eller i varje fall inte avlönas med skattemedel – de får gärna hålla lekstuga i form av livsstilskliniker finansierade av pillerindustrin eller vara rådgivare åt en diskutabel organisation som viktväktarna men inte med våra skattemedel!
Det räcker nu!
# 1667
Jag håller fullständigt med dig!
@ ADHD mamman:” … ja vi är ju lite rebelliska av oss på detta forum på gott och ont, vissa mer än andra …”
Om föräldrar i allmänhet vore lite mer rebelliska kanske ”Sveriges framtid” /dagens skolelever åtminstone skulle ges möjlighet att välja helfet mjölk till skollunchen!?
I de flesta skolmatsalar är det lättmjölk = vit läsk som gäller 😉
https://www.kostdoktorn.se/smabarn-som-ater-fettsnal-mat-blir-tjockare2
Tombola Skrev:
Jo, de gör faktiskt sitt jobb oberoende av de berättigade angrepp de utsätts för.
Deras jobb är att till varje pris sprida WHO:s föreskrifter i dessa ärenden. De gör detta jobb mycket energiskt.och kan inte ta hänsyn till det lidande som det förorsakar.
Vad jag nu i sju år sett fram emot är att landets fria press skulle uppmärksamma att dessa föreskrifter går tvärs emot folkets intressen och bidrar till sjukdom och död.
Än har det inte hänt, och jag begriper inte varför det inte händer.
Inte heller begriper jag varför landets regering inte kan hålla sig orienterad om läget och frånta detta ämbetsverk dess inhemska uppdrag, enligt vad tolv forskare föreslog för några år sedan. WHO:s föreskrifter är inte bindande för enskilda länder, påpekade Åke Bruce for oss, men hittills har regeringen gått i WHO:s ledband.
Enda utvägen här är att envist intervjua och tråka ministrar, inte ämbetsmän, och därvid inte låta dem slippa undan med hänvisningar till ämbetsmän. Ännu har jag inte sett en antydan i den riktningen.
@ Piltson:
Det kommer du heller aldrig att få uppleva, Sverige är ett för litet land där etablissemanget sitter i knät på varandra och kliar varandra på ryggen – och där ingår oxå det du kallar för ”fri” press som i själva verket inte alls är så fri som det ser ut på fasaden.
Nu är deras tid snart över – både kunskap och opinion har numera flyttat ut på nätet, denna blogg är ett utmärkt exempel!
Hur är det som nyårstalarna på Skansen säger, ”ut med det gamla, in med det nya”!
Det har vi nu hållt på med i snart 10 år – har inte Piltson lagt märke till det 🙂
Jag tror tre år har gått sedan jag försökte initiera en petition till regeringen i denna fråga. Jag skrev t.o.m. ett utkast. Uppmuntrande rop hördes av, men någon praktisk uppbackning syntes inte till, och utkastet blev aldrig kommenterat och överarbetat. En skrev ”Jag skriver på vad som helst”.
Så kan man inte driva en folkrörelse.
tombola Skrev:
Som maktfaktor är en blogg ganska betydelselös. Där förekommer ju bara personer som vet hur det ligger till.
Vad som kan vara verkningsfullt är gatudemonstrationer och uppvaktningar hos maktapparaten. Jordbruksministern är ett lämpligt mål, eftersom SLV hör dit. Men den nuvarande är inte öppen för sakliga framställningar. Då återstår bara statsministern.
Kanske det är ”både och” + en hel del annat som har betydelse?
LCHF- bloggar + uppvaktningar + demonstrationer + bokskriverier/e-bok + tidningar + föredrag + ……. + …….. + …….
Många bäckar små …
Hittade en intressant artikel i Lâkartidningen om forskningsfusk och motåtgärder. Företeelsen har vi ju vänt ut och in på tämligen frekvent.
https://www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2013/09/1/
Jag tänkte bara nämna att jag varit på mitt första återbesök hos Diabetessköterskan och det var jättetrevligt. Mitt långsocker Hb1ac låg nu på 32 efter att ha tappat 14 kg under 4 månader.
Med tanke på att jag bara har några månader kvar till jag fyller 60 år så måste det långsockret vara riktigt förnämligt. Efter en stund erkände jag att jag ätit LCHF och hennes kommentar var bara att det förstod jag för det skulle vara det enda som kunde förklara det fina värdet.
Var också i måndags på ögonbottenfotografering och ögonbottnarna var helt perfekta.
Än en gång vill jag framföra ett varmt tack till Annika.
hej undrar om du har tips till mig angående lchf jag är rullstolsbunden och behöver gå ner i vikt då jag inte hålla på träna så är detta nåt för mig eller har du andra tips nettan
@ 1679 nettan:
Jag tycker att du ska äta strikt LCHF, max ca 20 g kolhydrater per dag, och anpassa matmängden till lämplig viktnedgång. Tänk på att fett är dubbelt så energirikt som kolhydrater så matmängden blir nästan halverad.
Skaffa en LCHF-bok och läs.
nettan Skrev:
Annika är lite blygsam av sig – min aboluta favorit bland kokböcker är den här:
https://www.adlibris.com/se/bok/lchf-snabbt-och-enkelt-9789172412279
Vill du läsa på mera så rekommenderar jag denna bok som trots sin ålder (utgiven 2008) är den hittills bästa bok för nybörjare:
https://www.adlibris.com/se/bok/doktor-dahlqvists-guide-till-battre-halsa-och-viktkontroll-9789172411494
Lycka till!
@ Dacke:
I had hormonal IUD, and had hair loss (on my head, more hair in other places), menstruation every three weeks, a week of bad PMS every time and some other problems. When I got it taken off my depression got a lot worse, so I had to take pills. I even lost my memory from two weeks (I have bipolar disorder, so I am sensitive to changes). I got the sterilisation this week, so I three months I can stop hormones, but I am quite scared what happens. It seems IUD is good for many, but they should still tell you possible side effects and what can happen when you stop using it.
Hej! Jag har ätit lchf i drygt två månader nu, och är mycket nöjd med alla hälsovinster jag fått! Tänker definitivt fortsätta. Dock har jag ett bekymmer, och det är att jag verkar ha svårt att bli riktigt mätt. Jag vet att detta varit uppe innan många gånger, och att rådet är att äta mera fett. Men jag äter ju redan mycket fett. Jag har bl. a. en kokbok av dig med många goda recept. Genast efter maten kan jag känna mig riktigt nöjd, och kan ju inte proppa i mig då jag verkligen känner mig mätt. Men det går fort över. Hungerkänslan jag får är inte den sedvanliga sugande känslan i magen, utan en lite obestämbar känsla att någonting ”fattas”. Jag blir inte trött, har bara den där känslan. Framemot kvällen blir jag sedan lättare hungrigare och hungrigare, trots att jag äter. Tack vare detta har jag börjat lägga till lite mer kolhydrater, äter mellan 20-30 gram per dag, vilket väl känns ok, men det hjälper inte riktigt ändå. Är rädd att jag faller tillbaka i gamla matvanor mer och mer, trots att jag älskar lchf-maten och inte vill gå tillbaka till det gamla!
@ 1683 Eva:
Jag vet inte vad jag ska svara. Du måste själv prova dig fram till vilken kost, och vilka mängder, du mår bäst på och håller dig mätt på.
Andras råd?
@ Eva:
Min erfarenhet är att man behöver ett halvår för att verkligen landa, både i mättnad och i det psykolgiska. Vi har ofta flera decennier av ätande bakom oss, med allt av socialt och psykologiskt matintag, som ställer till det. Kaffe med kokosfett hjälper mig mer än något annat mot känslan av att ”något fattas”. Men det kan ta tid…om du äter näringstät mat, som ägg och lever, tror jag att kroppen ställer om sig. Det är också viktigt med d-vitamin, magnesium och omega 3. Glöm inte c-vitaminer…som citron i vatten eller paprika m fl bra grönsaker. Lycka till! De tar tid att läka kropp och själ.
@ Eva:
Hej Eva!
Det tog ett halvår för mig att landa i LCHF. Jag mådde ständigt illa och kände mig svimfärdig och sugen. Sprang och åt finncrisp med massor med smör mellan måltiderna.
Efter ytterligare ett och ett halvt år kändes det som att kroppen och hjärnan helt hade fattat galoppen. Nu är jag inne på fjärde året och det känns hur stabilt som helst. Så det kan nog ta olika länge för olika individer. Låt det ta den tid det tar. Det måste inte bli perfekt på en gång!
Ge inte upp, lycka till!
Tack Ann-Kristin och Viktoria! Har misstänkt att det handlar om omställning, och det känns skönt att få det bekräftat av andra som varit med längre.
Hej
Jag har en fråga om gluten och barn. Jag kör själv mer åt paleohållet och jag har läst att bröd och spannmål inte bara är problematiskt pga kolhydratsinnehållet utan på grund av ex gluten och liknande proteiner i andra spannmål. Nu väntar jag barn och har läst att man ska introducera gluten under skydd av amning vid 6 månaders ålder. Men det vill jag helst inte eftersom jag inte vill ge mitt barn mackor och gröt. Så frågan är måste jag det? Ökar verkligen risken att den blir glutenintolerant om jag inte introducerar gluten? Eller kan jag vänta tills det oundvikliga händer när den börjar på dagis? Jag vill ju absolut inte öka risken. Men det känns konstigt att man ska ge gluten när det nu är så dåligt som det verkar. Fast om det minskar risken att utveckla celiaki kommer jag så klart göra det. Bara det att jag inte vet om det är verkligen är sant eller ytterligare något som läkarna bara säger och tror.
Skulle vilja veta vad ett APO kvot är. Min make äter medicin för högt blodtryck , när han senast var på läkarkontroll fick han beskedet att han hade för högt APO kvot 1,03 och fick recept på Simvastin som han skulle börja med. Har hört så många nackdelar med statiner. Vad säger du Annika om det. Han har aldrig haft problem med sitt hjärta.
@ 1688 Anna:
Vi är många som anser att gluten inte är bra för människor att äta, och om det är så måste det vara bra att inte introducera gluten i barnets mat. Det kan knappast vara något självändamål att göra det.
@ 1689 Nettan:
Mitt intresse för kolesterolvärden försvann när jag förstod att kolesterol är bra och nyttigt, och att det inte finns någon mening med att medikamentellt sänka värdet.
Ät LCHF, bli frisk, och var glad åt ditt kolesterol.
Ännu mera saknas det indikation för Simvastatin om han inte har haft någon tidigare hjärtsjukdom.
Nettan Skrev:
Din man har i alla fall kommit till en läkare som åtminstone mätt apo-kvoten,,,
Själv gick jag i taket då min numera fd ”läkare” försökte få mig att börja knapra på statiner på ytterst tveksamma prover – hen ansåg att i stort sett hela befolkningen var i behov av dessa!
Det finns massor med information om statiner på nätet och som jag uppfattat det så har bara män i 60-årsåldern en mycket marginell överlevnadsökning med avseende på hjärtsjukdom OM de haft en infarkt tidigare men detta skall ställas i relation till muskelvärk, depression, impotens samt sannolikt en ökad risk för diabetes & cancer,,,
Finns att läsa här:
https://www.kostdoktorn.se/statiner-kan-ge-diabetes-nu-aven-i-fass
Om ni läser ovanstående samt kanske uffe Ravnskov´s artiklar så kan ni snart betydligt mera än den aktuella läkaren – mycket talar för att kolesterolmyten är en megabluff!
Jag har sedan två år ett måttligt förhöjt blodtryck. Fick Esidrex 25 mg och Metoprolol 25 mg utskrivet. Jag känner mig inte tillfreds med mina mediciner! Lättretlig, ganska rejält nedstämd, humörsvängningar, mardrömmar på nätterna är inte ovanligt osv. osv. Kan det bero på medicinerna, eller är det klimakteriet 🙂 ? Ska jag sluta med medicinerna?? Det här börjar bli väldigt jobbigt. Varje söndag känns det som om jag bara vill sjukskriva mig och deppa ihop fullständigt. Jag brukar inte känna så här. Jag känner inte igen mig själv längre! Tacksam för tankar och teorier.
@ 1693 Anette:
Det bästa är förstås om du kan få ner ditt blodtryck med strikt LCHF-kost, men om du inte får det, så finns det ett antal andra farmaka som du kan prova, som kan sänka blodtrycket.
Det är inte heller säkert att det är båda medicinerna som har biverkan på humöret, så du kan prova med att ta bara en medicin i taget för att utvärdera biverkan.
Tack Annika för ditt snabba svar. Jag kör ganska så strikt LCHF sedan ett kortare tag och det är väl bara att köra på:-) . Men, kan jag sätta ut medicinen på ”egen hand”? Vågar jag det??
Hej!
Jag har en lite annorlunda och någon invecklad fråga,hoppas du förstår vad jag menar.
Om vi tar som exempel att en person ska få i sig 2000 kalorier på en dag. Via de första 1500 får personen i sig alla näringsämnen som kroppen behöver. Vad spelar det då för roll vad resterande kalorier består av? Skulle vi kunna få i oss den sista energin genom till exempel en bit kladdkaka eller något annat ”mindre nyttigt”? Hur skulle då kroppen påverkas av detta?
Ha de gott!
@ 1695 Anette:
Om jag var du skulle jag kolla blodtrycket nu och då.
I övrigt kan du låta bli att ta mediciner så mycket du vill. Det är om du vill prova en ny medicin som du måste kontakta en läkare.
@ 1696 Ellen Johnsson:
Om de återstående kalorierna består av kolhydrater blir det blodsocker av dem vilket höjer blodinsulinet. Högt blodsocker och högt blodinsulin är skadligt för kroppen. Det bidrar till kärlförkalkning och stimulerar cancer bland annat.
En kladdkaka innehåller ofta också en massa socker, vilket till hälfter består av fruktos, som är den allra skadligaste kolhydraten. Läs och lyssna till Robert Lustig om fruktosens skadlighet. (Sök på Google, eller titta i Kostdoktorns arkiv)
@ Anette:
Hej!
Min mamma är 82 år och har alltid varit frisk och pigg. Springer omkring i sina MBT-skor och går ut med sin hund flera ggr om dagen.
Förra sommaren fick hon reda på att hon hade skyhögt blodtryck.
Två blodtrycksmediciner, varav en var metroprolol, statiner, trombyl och nitrospray blev arsenalen mot mammas tillstånd.
Efter några månader hade min pigga mamma blivit en mycket gammal kvinna. Muskelvärk, kramper, mardrömmar, insomningssvårigheter, inkontinens, svullna anklar, depression, fruktansvärd trötthet, rethosta m.m.
Efter konsultation på den här sidan tog jag strid mot mammas mediciner och för mammas tillfrisknande.
Läkaren har egentligen inte varit svår att ha och göra med men jag har verkligen fått stå på mig och varit lite besvärlig. Men jag tycker att det är värt att ha med sig läkaren och inte mixtra med medicinerna själv. På så sätt kan vi ju faktiskt påverka läkarkåren!
Min mamma är återställd idag, fri från alla symtom jag beskrev ovan. Hon äter en liten dos BT-medicin och trombyl det är allt och hon har återigen blivit en pigg 80+are igen!
Hälsningar Viktoria
@ 1699 Viktoria:
Det är utmärkt om läkaren får vara med på medicinutprovningen. Bara man inte låter läkaren styra, trots biverkningar.
Det är tveksamt om det finns evidens för att öht mäta blodtrycket på medicinfria pigga 80+are.
När de är medicinerade för blodtrycket måste man mäta, åtminstone för att se att de inte får för lågt blodtryck.