Jag började äta lågkolhydratkost senhösten 2004, och gick ner i vikt. I början av 2005 införde jag mera fett i kosten, och fortsatte att gå ner i vikt, och upptäckte sedan att jag blev frisk från de sjukdomar och krämpor jag hade utvecklat de senaste 20 åren.
Jag blev då entusiastisk och började samla ihop en maillista med personer som hade insett samma sak. Lars-Erik Litsfeldt gjorde om maillistan till en sluten Yahoo-grupp där vi kunde fortsätta att diskutera och utveckla kostmodellen.
Nu och då kom frågan upp vilket namn vår kostmodell skulle ges. Försommaren 2006 skrev Mats Forsenberg att det enda tänkbara namnet var LCHF. Ingen av oss andra hade något bättre alternativ att komma med, så vi fick acceptera det.
Jag började därför från mitten av juli 2006 att konsekvent använda beteckningen LCHF om vår kostmodell, i min dåvarande blogg, och det namnet har därefter alltmera kommit att accepteras och användas hos svenska folket, och i viss utsträckning även spridas till andra länder.
Ketogen kost är väl en mycket nära släkting till LCHF? Namnet har en funktionell innebörd i kontrast till LCHF, som mera är en ordination – beskrivning av innehåll.
Kort och kärnfull sammanfattning Annika, det verkar behövas emellanåt.
Dacke, LCHF ÄR en ketogen kost i sin normala och strikta variant.
Och det är jag och väldigt många människor tacksamma för!
Jag gjorde en sökning på ”LCHF” med begränsning av svarsspråket till tyska.
Det blev ändå över fem miljoner träffar.
Piltson Skrev:
Jo… – Piltson – About 5,750,000 results (0.29 seconds) – men hur många miljarder hade det blivit ifall sökningen hade ”tuggat på” i några minuter ❓
Undras varför denna diskussionen kommer upp, igen och igen.
yvonnel Skrev:
Yvonnel… – den tudelade hjärnbarken hos människan är som en räknemaskin. Det som hjärnbarken har fått input flest gånger om – det ser den som ”mest sant”. Detta känner ALLA reklammakare och makthavare väl till – men ej så många av oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna, tyvärr tyvärr… 😥
Så ifall Wi av vanligt folk har något betydelsefullt att säga – så gäller det ju att om och om igen säga/skriva det – för att det skall ”ta skruv”.
Bl a Annika Dahlqvist har något MYCKET FUNDAMENTALT och betydelsefullt att säga om kost och hälsa – och det tål att repeteras i ”all oändlighet” – som jag ser det.
I o f s så kan jag ha fel i detta – men det kan jag ej föreställa mig att jag har.
Vad tror Du ❓
@ 6 yvonnel:
Vilken diskussion avser du?
”94.5% of all statistics are made up.” (Woody Allen)
Det kommer en dag då ”etablissemanget” kommer att forska på LCHF-rörelsen,,,,,
Tråkigt att man måste tjata om det här men tyvärr är det nödvändigt.
Jag blir så trött på folk som pratar om ”min egen LCHF” och ”jag äter LCHF i veckorna men unnar mig till helgen” och sånt trams.
Att tro sig äta LCHF men stoppa i sig frukt och energidryck efter träning, godis och chips till helgen och färskpotatis till midsommar är bara ett bevis på sin egen okunnighet.
@ 1 Dacke:
Menar du att vår kost skulle heta ”Ketogen kost” i stället för LCHF?
Jag känner det som att KK skulle vara ännu mer svårbegriplig för folk i allmänhet än LCHF, och att KK är mer begränsat. Man kan äta LCHF utan att komma i ketos.
”Low Carb – Healthy Fat” är ju detsamma som LCHF – som jag ser det.
@ Annika Dahlqvist:
Jag menar att ketogen kost är ett begrepp, som används och är accepterat av Etablissemanget. LCHF används nästan att skrämma barn med, som sotaren förr. Om Du äter så mycket kolhydrater och proteiner att Du inte kommer i ketos t ex före frukost, förstår jag inte vad man kämpar för. Det är kanske då man fortfarande väger 3-siffrigt efter flera år av LCHF, vad tror Du?
@ 14 Dacke:
Den som fortfarande väger 3-siffrigt efter flera år av LCHF, kan rekommenderas att gå in för ketogen kost.
@ Annika Dahlqvist:
Dessutom är ketogen kost mätbar, man kan verifiera att man uppnått ”behandlingsmålet”. LCHF är inte tillräckligt väl definierat fysiologiskt. Du vet att olika människor reagerar olika på samma dos av ett preparat, beroende på kön, ålder, muskelmassa, vikt… LCHF fungerar också olika, och ger olika resultat vid samma sammansättning. Därför är det bättre att beskriva det förväntade tillståndet. När LCHF myntades en gång i tiden var nog kunskapen om ketos kontra sockerförbränning minimal. Nu vet vi att fettförbränning är mycket hälsosammare och ett önskat tillstånd.
Ketos är ju ingen nödvändighet för alla – jag tror att Karlshamnsstudien tillät så mycket som 110 gram kolhydrater/dygn och de uppnådde bra resultat utifrån deras förutsättningar.
Personligen anser jag att den övre gränsen ligger någonstans kring 60 – 70 gram kolhydrater/dygn även om jag själv ligger betydligt under detta.
Mycket har vi lärt oss genom åren, få av oss som var med runt 2005 hade i början hört talas om ketos, nu pratas det periodisk fasta och den här utmärkta boken som alla LCHF:are borde skaffa sig är såvitt jag vet den första som har flera veckors matsedel uppbyggd på periodisk fasta (fettkaffe som frukost):
https://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172412542
Det gäller att hålla insulinet lågt så gott det går för att minska vikten men även de som har fibromyalgi och andra problem orsakade av ett trasigt tarmsystem kan sannolikt ha mycket att vinna på PF – magen behöver nog vila sig ibland,,,
Nästa stora grej som kommer att inträffa är intervallträningen, kanonbra för diabetiker men utmärkt fötr alla som snabbt vill bättra på sin fysik – om detta kommer nästa års böcker att handla om,,,,
Annika Dahlqvist Skrev:
Kan insulinet vara högt trots ketogen kost, och motverka viktnedgång?
@ 16 Dacke:
Jag tänker inte gå över från LCHF till Ketogen kost. Jag är för gammal. Andra får göra det.
@ LCHF-Bengt:
Den frågan är jag väldigt nyfiken på om någon har ett svar till!!!
Jag har ställt den flera gånger förut men inte fått något svar!
Det är nämligen så jag tror att det ligger till för min del!
Jag har legat i optimal ketos jättelänge men går ändå inte ner och blodsockret ligger nästan alltid över 6 på morgonen vilket ju känns ganska högt!
Kram Cecilia
OT Nu snart (kl.09.45) kommer man prata om dieter i TV4 Nyhetsmorgon.
Annika Dahlqvist Skrev:
Det finns ingen anledning att byta namn från LCHF till ketogen diet.
Däremot så finns det mycket som talar för att en ketogen diet kan bota en fettlever, d v s återställa dess insulinkänslighet.
Många är nog intresserade av LCHF-Bengts fråga om man kan vara i metod och ändå ha en hög insulin halt,,,,
Tombola Skrev:
Är det periodisk fasta om man intar fettkaffe till frukost?
Intressant inslag i Gomorron idag om periodisk fasta. Kerstin Brismar på Karolinska ska forska om periodisk fasta.
https://www.svtplay.se/klipp/1278605/allt-fler-fastar-men-hur-bra-ar-det
I Vetenskapens Värld ikväll: Svält dig gammal
LenaK Skrev:
Ja – vanlig fasta är ju vanligtvis under längre tid som 1 vecka eller 2.
PF är ju ett relativt nytt begrepp och innebär att man äter 2 ggr under t ex ett 8-timmarsfönster.
Den kunniga och alltid mycket pedagogiska Jonas Bergqvist skriver om detta bl a här:
https://www.jonasbergqvist.se/sidor/periodisk-fasta/
(även den som inte är träningsfantast kan ha mycket glädje av att läsa någon av Jonas böcker!)
Hans definition på fastan är att man inte intar någon eller i varje fall en mycket liten andel energi under fastetiden – och dit borde en kopp kaffe med lite kokosfett kunna ingå?
Ide´n med det hela är ju att hålla blodsocker och därmed insulinet så lågt som möjligt under så stor del av dygnets timmar som möjligt – att äta 2 ggr/dygn kan nog vara lämpligt då mycket mat (även sågspån) ökar insulinhalten vilket ju blir fallet om man endast äter 1 mål/dygn.
Att Karin Brismar som diabetesforskare börjat titta på PF ligger i tiden – PF tillsammans med intervallträning kan troligen ”renovera” levern så att dess insulinkänslighet kommer tillbaka i ganska hög utsträckning. Denna typ av forskning är nog inte helt ny men verkar ha fått ett uppsving under senare tid,,,,
Många av oss överäter säkert 30 E% – det är väl känt sedan länge att både möss & människor lever längre om de ”underäter” 20 E% istället,,,,
Tombola Skrev:
Suck, så tråkigt! Jag får nog göra lite avkall på livslängden!
LenaK Skrev:
Tittar man på jordbruksverkets statistik kan man dra en del slutsatser och andelen snabbmat & skräpmat var nog inte så hög 1960?
Det torde vara svårt idag att få i sig alla näringsämnen idag utan att överäta energi,,,
Fast jag tycker för min del att man äter mindre om maten är av hög kvalite – det behöver inte bli dyrare att äta ”riktig” mat!
@ 16 Dacke:
Att ställa krav på att man ska vara i ketos är att inskränka LCHF alltför mycket. Om jag inte missminner mig anser Sofie Hexeberg att man INTE ska sträva efter att vara i ketos om man inte behöver en så strikt kost av hälsoskäl eftersom levern (?) får jobba mycket hårdare i ketos.
LCHF är ett lysande namn på vår lågkolhydratmat och inget som går att ”tvätta” bort. Tack Annika för att Du hjälpte till att lansera LCHF!
@ 20 Cecilia och 18 Bengt:
Jag vet inte om insulinet kan vara högt trots att man är i ketos. Någon annan som vet?
Vetenskapens värld visade ett program ikväll, som bekräftade mycket av LCHF tänket tyckte jag. Mindre protein och kalorier främjade motstånd ( tom. immunitet ) mot cancer och typ 2 diabetes. Däremot inget om att mättat fett kunde vara en utmärkt ersättning för neddragning av kalorier och protein. Principen är kortfattat att låta celltillväxten sakta ned i kroppen så cellerna får tid att självläka/reparera sig. Det var en forskare i USA som upptäckt att småväxta männinskor i Ecuador var immuna mot cancer och diabetes och hjärt/kärlsjukdomar tror jag också, trots ohälsosamt leverna, med rökning, alkohol och övervikt. Vanor som normalt skulle ge stort utfall med de sjukdomarna. De hade lägre halt än normalväxta, av ett tillväxtämne så cellernas reproduktion gick långsammare och gav kroppen tid reparera skadade celler innan de reproducerades. Deras släktingar som var normalväxta hade högre, dvs normal fart i celltillväxt och var mottagliga för sjukdomarna i samma utsträckning som i normalfallet. Hoppas jag kunde förklara någorlunda begripligt som den lekman jag är.
De menade att man kan sänka halten tillväxt(hormon eller ämne ), som i sin tur bromsar in den snabba celltillväxten, genom att sänka andelen kalorier och protein i maten. Mao. menade de att kroppen gick på full gas hela tiden tack vare den högkalori och proteinrika diet folk har. Intressant lika LCHF idén tyckte jag 🙂 Programmet finns nog på SVT play.
Finns en del om ketos & insulin här,,,,
https://www.jonasbergqvist.se/sidor/fettforbranning-och-ketos/
Cecilia Skrev:
Jag har själv inte problemet med utebliven viktnedgång, annars hade jag kollat insulinet /glukagon direkt.
Insulinet jobbar ju mot glukagon, noradrenalin och ardrenalin, för att få till en balans, så någon störning här någonstans kan ju skapa en för hög insulinnivå, och motverka fettförbränningen.
Alla dessa hormoner som jobbar med och mot varandra, är det inte konstigt det blir fel någonstans.
Nu har jag ingen kunskap om hur det här fungerar egentligen, så ta det här inlägget med en nypa salt.
Annika Dahlqvist Skrev:
Ja, högt kortisol, hyperkortisolism, ger ökad insulinutsöndring och leder bland annat till bukfetma. Testa 48h u-kortisol, eventuellt även dexametasontest. Tänkbara orsaker bland annat stress, pseudo cushings syndrom, cushings syndrom eller tumör.
https://www.kostdoktorn.se/ga-ner-i-vikt-med-optimal-ketos
Och ”turbo-metoden”,,,,
https://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2012/11/02/interval-training-and-intermittent-fasting.aspx
@ LenaK:
När jag började med periodisk fasta drack jag fett-kaffe till frukost. Jag gick inte ner något alls. Sen läste jag i Monique Forslunds blogg, Life Zone, att inget med energi i skulle intagas under PF. Då slutade jag med fett-kaffet och äter numera lunch kl.12.30 och middag vid 18.30 och det är allt. Jag kan ta någon ostbit eller så när jag kommer hem från jobbet vid 16-tiden. Vips, har jag börjat gå ner i vikt!! Toppenbra!!
Jag säger absolut inte att det är fel, men jag förstår inte logiken med periodisk fasta (lika onaturligt som underätningsdiskussionen förresten).
Att äta LCHF är naturligt och logiskt inser man när man börjar äta och läsa om det. Bland mycket annat slipper vi hål i tänderna, har inga problem med magen.
En sak till som känns väldigt naturlig är att vi helt plötsligt har/får signaler som hjälper oss att veta *när* vi blir hungriga och/eller törstiga. Det sätts ju (delvis?) ur spel när vi äter för mycket kolhydrater.
Efter det frågar jag mig igen vad det naturliga och logiska med PF (och underätning) skall vara?
Helt plötsligt skall man än en gång, precis som med för mycket kh, åsidosätta sina egna signaler och inte äta trots att man har kraftiga hungersignaler? Jag får inte ihop det.
Jag tror att det är så pass likt det sätt jag (och andra, t.ex. Sten Sture) hjälper de som har svårt att gå ner i vikt. Det gör att PF fungerar rätt bra trots att det är onaturligt.
Mitt råd är (i korthet) att jag ber de (som försökt med ”normal” LCHF) att se till att enbart äta när de är ordentligt hungriga (absolut inte bara sugna) och då äta så mycket de vill/kan så att de blir ordentligt mätta. Det måste vara så lite kh som möjligt naturligtvis.
Det finns lite varianter på det men anledningen till att det fungerar (i de allra flesta fall) tror jag är att de helt plötsligt inte överäter och låter bli att äta när de bara är sugna (och inte ta något fett-kaffe/te heller). Vilken av dem som är viktigast för viktnedgånen har jag inte ens tänkt på, men hälsoförbättringarna kommer eller är där redan ändå.
De flesta äter då bara 2ggr/dag. För en del blir det bara 1gång/dag och för en del blir det en blandning.
Råden är ju nästan PF men med en markant skillnad, tycker jag i alla fall. Nämligen att det är naturligt att äta när man är hungrig, och onaturligt att låta bli.
Jag tycker vi behåller LCHF så naturligt och logiskt som möjligt!
Och rätta mig gärna om jag har fel.
/Mats
@ Laurel:
Jag åt inte frukost från åk 7 i grundskolan minst 20 år framåt och det fungerade utmärkt, när barnen kom blev det frukost av fel sort, det var bröd och flingor som gällde – på den tiden trodde man ju på fullt allvar att man skulle avlida omedelbart om man åt bacon och ägg,,,,
Nu är det fettkaffe som gäller – det fungerar utmärkt, vikten är oförändrad men jag blir smalare för varje vecka – många har gjort den iakttagelsen, att få muskler utan att träna,,,,,
Har resulterat i ett antal nya hål i bältet det senaste halvåret – tog bra fart då fett kaffe med kokos började intas,,,,
I länken ovan skriver Mercola om detta fenomen. Oavsett vad syftet är med att hoppa över frukosten är det nog bra att låta matsmältningssystemet vila under långa perioder.
Inget hindrar ju att man startar med fett kaffe för att sedan hoppa över all frukost – för min del blir det nog kvar då det verkar som om totala energiintaget minskar och det skulle förvåna mig mycket om nålen på vågen snart börjar röra sig i rätt riktning efter att kroppen har disponerat om viktfördelningen ytterligare – om inte annat så är matkontot betydligt lägre nu än tidigare,,,,
Håller med Mats F. #37
Fettskrämseln har i princip präglats i sten av ivrig propaganda i decennium, därför är det fortfarande en tabubelagd tanke för många i de stora etablissemangen. Det näst bästa i deras värld kan då vara t.ex. periodisk fasta, med en del ganska praktiska bekymmer kan jag tänka mej pga. perioder av hunger och verkningar av akut energi underskott. Med LCHF uppfattar jag det som att man har lite av spontan periodisk fasta ibland bara för att man vissa dagar inte tycks ha behov av mer energi tankning.
@ Mats Forsenberg:
Periodisk fasta och LCHF innebär inte att man är hungrig, att äta frukost tror jag inte är ett naturligt utan mera en social konstruktion som man med lätthet kan hoppa över om man äter LCHF,,,,
Att ”underäta” kanske egentligen är att äta normalt – tror inte alls att de som äter 20% mindre än vad som är ”normalt” lider av det på något sätt – mycket talar väl för att ”svält” är ett betydligt mera naturligt tillstånd än att ständigt ha tillgång till massor av mat?
Högst troligt är väl att kroppens verkningsgrad anpassar sig efter tillgången på mat?
@Tombola #40
(hur får ni fetstil på den första raden?)
Jag vet inte om du missförstod mig på något sätt för det känns inte som du svarat på mitt inlägg där jag försökte få fram det naturliga och det logiska.
Men jag kan svara på ditt:
Periodisk fasta innebär garanterat att man är hungrig, annars finns det ett annat namn på det, att man äter *när* man är hungrig och det behövs inget nytt namn på, eller missförstår jag dig?
Det känns som jag redan vet sedan några år tillbaka att man inte går och är hungrig av LCHF 🙂
Nja, man skall väl inte hoppa över frukosten om man är hungrig vid den tiden (vilket är hela min poäng)?
”Underäta” kan *inte* vara att äta normalt. Äter 20% mindre så lider man av det, varför har man annars hungersignalerna om inte för att äta rätt mängd.
Alla andra djur i vår värld gör precis så som jag beskriver. De äter inte tills de blir mätta minus 20%, så varför skulle det vara normalt för oss?
Svälter man tillräckligt länge så dör man, så det är inte ett normaltillstånd. De som hade det som normaltillstånd är utdöda.
Ja, jag tror också att verkningsgraden, eller rättare sagt orken anpassar sig åtminstone efter hur mycket man äter. Om man sedan äter efter sina hungersignaler, och inte äter någonting som får en att ha felaktiga hungersignaler (t.ex. för mycket kh), så är jag övertygad, för att inte säga säker, på att det är det mest optimala.
Om man sedan äter för mycket någon gång så tar det helt enkelt längre tid innan man blir hungrig nästa gång, svårare än så behöver det inte vara.
Problemet är att för mycket kh ställer till det för våra signaler och det kan ta ett tag innan vi börjar vänja oss vid dem då vi börjar äta rätt, men då vi väl gjort det känns det som de är att lita på, och framförallt, det mest naturliga..
@ruben #39
Problemet är väl att det är många inom LCHF som börjar prata om det och då känns det som att de går ifrån det naturliga. Men jag kanske tänker fel som sagt, men ännu har ingen övertygat mig om det.
Energiunderskottet har jag aldrig känt som något problem. Jag har i över 6 månader gått på ett gym 24h efter jag åt sist, och som mest varit ute på promenad efter 3dygn helt utan energiintag, inga problem.
Det känns också ganska naturligt, hur skall man annars kunna leta mat om man är så trött utan mat att man inte kan leta upp någon ny…
@ 41 o 42 Mats Forsenberg:
(Om man trycker på ”Svara” i kommentarshuvudet så kommer första raden i fetstil. Sen kan man själv klämma in kommentarsnumret om man vill specifiera vilken kommentar man svarar på. Man kan också citera ett lämpligt avsnitt i den kommentar man svarar på)
Du har själv fördelen av att klara av att vänta med att äta tills du är hungrig på riktigt. Det är bara att gratulera. Men det finns många som har problem med viktnedgången med LCHF, och kan tydligen inte vänta med att äta tills de är riktigt hungriga.
Då kan det vara bra att strukturera upp måltidsordningen med ”periodisk fasta”, och sen prova sig fram till hur mycket LCHF-mat man bör äta vid de planerade måltiderna, för en önskad viktnedgång. Om detta dessutom är nyttigt för den långsiktiga hälsan är det ännu bättre.
@ Annika Dahlqvist #43
Tack för tipset 🙂
Nja, det är inte helt lätt att vänta i början, men man lär sig ganska fort.
Nu var det 2 år sedan jag hjälpte 120 personer som alla hade väldigt svårt av att gå ned i vikt med LCHF. Jag minns inte detta som ett oöverkomligt problem hos någon, men problem var det i början för ganska många. Men det är ju just det som är ett av de kvarstående problemen efter bytet till LCHF, och också ett som är viktigt att komma förbi tror jag, så att man helt och fullt kan börja lite på de egna signalerna.
Att använda PF som ett instrument för att börja gå ned i vikt kan jag absolut förstå.
Men var är det logiska/naturliga som kan förklara hur det skulle vara nyttigare att låta bli att lyssna på sina egna signaler än att lyssna på dem? Det är det jag inte förstår.
@ 44 Mats Forsenberg:
Jag menade inte att det är nyttigare med en strukturerad PF, än en PF där man utgår ifrån sina egna hungersignaler, och därför äter väldigt sällan.
Jag syftade på att det finns forskningsrön som tyder på att PF är nyttigt genom att det ger en minskad frisättning av IGF-1, än om man äter täta måltider.
@ Annika Dahlqvist: 45
Är det halten av IGF-1 som styr hastigheten på celldelningen? Jag tycker mej minnas det från vetenskapens värld som visades igår. Jag tyckte det var intressant när deras rön sammaföll en del med LCHF kost, som jag kände det. De menade att hög halt av IGF-1 fick man av bl.a. för mycket kolhydrater och för mycket protein och gjorde att celldelningen gick för fort för att få tid laga ev. genskador i cellerna om jag nu hörde rätt då? Och jag antar att ju mer gifter vi har i oss dessdå viktigare blir det bromsa ned hastigheten på celldelningen för att slippa bl.a. cancer. Det lät i mina lekmannaöron rimligt och riktigt. Men det kanske är en redan välkänd kunskap? Det var tror jag, de av genförändring småväxta människorna som hade låg halt av detta och var immuna mot cancer och diabetes som de hade upptäckt.
@ Kattmoster:
27
Jag undrar hur mycket hon har på fötterna vad gäller ett sådant uttalande. Jag kan väl kontra med Dr Ron Rosedale, som anser att ketos är det mest vilsamma tillståndet, då det inte exiterar insulin, som sockerdriften gör och inte genererar onödigt mycke värmeförluster, som överdriven proteindiet medför. Man lever längst på fett kort och gott.
Om man exkluderar ketos i LCHF är det inte stor skillnad i förhållande till GI-kost.
@ ruben: 46
Ursäkta, du har redan en tråd om det ämnet, du behöver inte svara. Jag hade inte upptäckt det 🙂
@ 47 Dacke:
Jag tycker helt enkelt att var och en får prova ut vilken kost den mår bra på, och får den vikt och hälsa den ska ha. Må det bli Ketogen kost, strikt LCHF, liberal LCHF eller GI-kost.
@ 48 ruben:
När jag sökte på IGF-1 i sökrutan i min blogg fick jag svar:
https://annikadahlqvist.com/?s=IGF-1
@ 37 Mats Forsenberg:
Jag håller med dig, Mats. Jag förstår mig inte heller på det där med periodisk fasta. För mig låter det lite grann åt ätstörningshållet till – för att hårdra det. Det är ju absolut det som vi LCHF:are vill komma bort ifrån, nämligen att vi ska försöka tukta våra arma kroppar. Maken och jag äter två gånger per dygn (frukost/lunch och middag). Det blir vanligtvis vid 10-tiden och vid 19-tiden. På så sätt kan man ju säga att vi ägnar oss åt periodisk fasta men jag skulle helst äta tidigare på dagen eftersom jag lätt blir illamående (inte hungrig) innan jag fått frukost.
Kanske har det här med periodisk fasta kommit till för att hantera att det vanliga arbetslivet och dess krav på schemalagda raster inte passar en LCHF:are. Då är det ganska behändigt att dricka fettkaffe på morgonen (jag har själv gjort det med ganska bra resultat) men det är ju inte fasta.
@ 47 Dacke:
Hur mycket hon har på fötterna vet jag inte och jag tror, precis som du, att man lever bäst på en kost som är mycket rik på mättat fett. Däremot tror jag absolut inte på att snäva in LCHF till att bara avse en kost som gör att man hamnar i ketos.
PF hade flera positiva effekter på kroppen, tex, så skapas fler nya kopplingar mellan hjärnceller, håller hjärnan i form.
Sen repareras skadade celler istället för att förnyas, och på det viset minskas risken för cancer tex.
Själv fastar jag lite då och då, och jobbet blir inte lidande trots aktivt jobb, det gör livet enklare, när maten kan hoppas över när det kört ihop sig ibland.
@ Annika Dahlqvist 45:
Det förstår jag verkligen att du inte menade att det skulle vara nyttigare med PF.
@ Annika Dahlqvist 45 och Lchf-Bengt 53:
Dessa forskningsrön som tyder på att PF är nyttigt, kan det månne vara så att de jämför nyttigheten mot kolhydratätare? Har svårt att tänka att de jämfört med LCHFare. Och i den jämförelsen blir nästan allting nyttigt.
Det enda jag försöker säga är att jag tycker vi går mot det onormala/onaturliga då, och att jag gärna tar emot argument till att det är normalt på något sätt att göra så. För jag tycker fortfarande det är det allra bästa med LCHF, då man börjar förstå lite själv inser man ju att det är naturligt.
Att PF är nyttigare än högkolhydratkost är ju inte så uppseendeväckande tycker jag.
Tack för medhållet @Kattmoster 🙂
@Dacke 47 och @Kattmoster 27/52:
Sen vet jag inte om man kan dra en parallell från gallan till levern men gallan får ju definitivt jobba mer, men med det den skall göra och att den verkar må mycket bättre av det.
@ Annika Dahlqvist 49:
Där håller jag verkligen med, ät det som passar bäst. Där har Annika verkligen lärt mig nåt då vi diskuterat strikthet, det är mycket bättre att få många människor att äta nära/liberal LCHF än att få ett fåtal människor att klara av striktast möjliga LCHF, för det är inte helt lätt..
@ Mats Forsenberg:
Klart att vi lever i ett fritt land, alla har rätt att välja sin mat, sina laster och sitt röka. Det jag pratar om är att om man vill häva sin insulinresistans t. ex. får man vackert befinna sig i ketos dagligen. PF är ett medel att uppnå ketos. Det räcker inte att minska sitt kolhydratintag, det krävs att det finns fett tillgängligt för energitillförseln. Har man ett lite slappt grepp om sina kolhydrater, överäter proteiner och hittar förhöjt fasteblodsocker går man fortfarande på glykosenergi och naturalförloppet kanske är lite uppbromsat, men fortgår.
Till dom, som väger tresiffrigt trots LCHF i åratal: per definition är Ni drabbade av insulinresistens och därmed förhöjda insulinnivåer, som låser in fettförråden. Det sätt Ni äter på har inte lyckats häva resistensen. Vad som orsakar denna låsning är svårt att avgöra via bloggen. Klart är att Era hormonella system är i obalans. Det är tyvärr svårt att hitta en läkare, som har både bredd och djup tillräckligt, för att göra rätt analys.
@ Dacke:
Helt rätt – fast jag tror att många som befinner sig i den situationen förutom att ha koll på vad man stoppar i sig kan behöva en period med metformin så att den uppåtgående viktspiralen vänds,,,
Läkare, diabetessköterskor och dietister har tyvärr ofta dålig koll på hur diabetes fungerar men det håller sakta på att ändras – inte minst på grund av alla som läser på våra bloggar och på egen hand skaffar sig kunskaper som ligger långt utöver vad som legio på en vanlig vårdcentral,,,,
Tyvärr finns det ingen riktigt bra bok för diabetiker/kraftigt överviktiga – de flesta innehåller mer eller mindre allvarliga fel och då i synnerhet vad gäller kostråden – att i detalj gå igenom kroppens funktion på cellnivå tjänar inget till om man ändå på slutet rekommenderar en kost baserad på kolhydrater,,,
Ibland när jag läser dina inlägg slår det mig att det kanske vore en bra idé att samla ihop lite fakta i PDF-format – i stort sett allt finns på nätet på olika bloggar & forum (inte minst utomlands – vi är ju trots allt ganska få i Sverige,,,,) men särskilt lätttillgängligt är det inte,,,,
@ Dacke:
Det är säkert sant i många fall, men jag har blodsockervärden på mellan 5-5,8 (fasteblodsocker och under dagen) men har ändå svårt att gå ner. Det tar en evinnerlig tid…jag tänkte prova igen med ketos- och blodsockermätning, samt se vad som händer med ett glas rödvin på kvällen. Jag känner på smaken i munnen att det är mycket aceton efter ett glas rött. För övrigt äter jag under 2 % kolhydrater (oftast noll) och inte mer protein än min önskevikt (60 kg). Jag kollade i början, och låg på 75-80 % fett.
Det verkar finnas mycket att beforska på kroppens alla olika system, särskilt hormonsystemet. Hoppet om att hitta en doktor som ger mer än en kvart av sin tid och har annat än piller i sin arsenal, ja, det är obefintligt.
@ Ann Kristin:
Du kan ha lågt blodsocker men högt insulin – detta upptäcker inte läkarna då de enbart mäter blodsocker,,,
@ Tombola:
Verkligen? Det är ju alldeles bedrövligt i så fall. Hur kollar man sina insulinnivåer?
@ Ann Kristin:
Det görs inte på vårdcentralen men kanske de kan ordna med en provtagning på ett sjukhus?
Själv testade jag mig hos Calle Carlsson i Österäng men det var länge sedan,,,,
Annika bör ju kunna detta som är läkare.
Tror det är relativt många som har ett normalt blodsocker men en för hög insulinnivå – de går inte ned i vikt,,,,
@ Tombola:
Jag får lov att återgälda komplimangen, Du har fattat fallgroparna. Dessutom är skolmedicinarna jätterädda för ketos, för de vet inte skillnaden på ketos och ketoacidos, som är dödligt farlgt tillstånd. T2 diabetiker har egen insulinproduktion och skyddas av den mot ketoacidos. En obehandlad T1 är dock i fara. Jag kan utveckla det också, men det hör inte hemma bland ketogen kost och LCHF.
Varför bryr sig skolmedicinarna inte om att kolla fasteinsulinet på 3-siffriga? Ett högt fasteinsulin kan ju faktiskt vara en bra grund för djupare studier av hormonerna. Jag är rädd för att de inte vet vad de ska göra åt problemet och sticker huvudet i sanden. Kanske det inte finns ett sådant tillstånd i vårdföreskrifterna? Någonsom vet? Kanske de skickar patienten till psykvården i stället, lätt hänt när man inte förstår och inte hittar något att stödja en diagnos på.
@ 60 tombola:
I mitt landsting kan vi mäta insulinnivåer. Det går bra att ordinera provet på vårdcentral.
Om läkaren inte tycker att det är angelägen provtagning kan man betala för provet själv.
Själv har jag inte tagit provet tillräckligt ofta för att kunna uttala mig om generella förhållanden.
@ 61 Dacke:
Jag brukar ge tresiffriga LCHF-kostråd. Självklart har de ett förhöjt fasteinsulin när de har ätit högkolhydratkost. Jag har nog inte varit duktig på att kolla fasteinsulin på de som inte lyckas gå ner trots att de säger sig äta LCHF.
Om de fortfarande har ett förhöjt fasteinsulin när de har ätit LCHF en tid, vad tycker du att jag ska vidta för åtgärd då?
@ Dacke:
Egentligen behöver man kanske inte mäta insulinet – om den överviktige inte minskar i vikt på strikt LCHF och inte har någon defekt på sin ämnesomsättning så återstår väl att insulinet är för högt?
Visst är det märkligt att många inom läkeriet inte skiljer på ketos och ketoacidos,,,,
@ Annika Dahlqvist:
1) Metformin – då tappar de ofta 20 – 30 kg på några månader (även om de definitionsmässigt inte är diabetiker!)
2) Periodisk fasta (där jag anser att fettkaffe ingår – komplett meny finns här som är min senaste favorit för nybörjare: https://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172412542)
3) Intervallträning efter förmåga – ökar insulinkänsligheten snabbt,,,,
Mycket spännande ämne.
För att få några siffror att utgå från, måste några friska normalviktiga strikta lchf-are också ta sitt insulinvärde, kan ju vara så att med lågkolhydratkost gäller andra värden?.
Själv skulle jag kunna offra mig och ta ett prov igen, jag tog ett precis i början av min lchf-karriär, och känt mig frisk hela tiden, så jag har ett gammalt prov att jämföra med. Jag hade normala värden då, men vore lite intressant att följa upp det. Vad tror ni experter?
Trots att jag inte själv har problemen med utebliven viktnedgång tex, så tycker jag det är spännande att kanske hitta lösningen.
@ 65 Tombola:
I. Jag har alltid använt förhöjt blodsocker som indikation för Metformin. Inte högt insulin. Men jag har inte varit duktig på att kolla insulinvärdet systematiskt.
2 Periodisk fasta har jag börjat tala med patienterna om, men inte hunnit få så många feed back på det. Fettkaffe brukar jag tala om för alla som har svårt med viktnedgången.
3 Intervallträning har jag inte pratat med patienterna om. Finns det jämförande studier på LCHF-are som intervalltränar resp tränar på annat sätt?
Jag har överlåtit fys träningsbiten till andra som kan den bättre.
Vissa hävdar ju att ketos också är skadligt. Har någon läst studien om insulin och livsmedel?
https://ajcn.nutrition.org/content/66/5/1264.full.pdf
@ 54 Mats Forsenberg:
Här har Åse Falkman Fredriksson skrivit om Periodisk Fasta. https://56kilo.alltforforaldrar.se/periodisk-fasta-hur-och-varfor/
Inte låter det så onaturligt när hon skriver om det. Det låter ganska bra att människorna på stenåldern skaffade mat under dagen och åt på kvällen.
Fast hon skriver att IGF-1 stiger av fasta, och jag trodde att det sjönk. Jag ska nog inte uttala mig i IGF-1-frågan förrän jag har fattat hur det är.
På Wikipedia tycks det som om lägre halter av IGF-1 minskar risken för cancer och hjärtsjukdom.
https://en.wikipedia.org/wiki/Insulin-like_growth_factor_1
@ 67 Annika Dahlqvist:
1) Det räcker nog inte med att kolla enbart blodsocker då en prediabetiker kan ha skyhöga insulinhalter innan bukspottkörteln ”kroknar” av överbelastning. Dessa kan ha helt normala värden på blodsockret. Det vore betydligt bättre att mäta insulinet – då fångar man upp dessa långt tidigare.
Å andra sidan kan man ju använda sig av uteslutningsmetoden – den som inte går ned i vikt trots strikt LCHF och inte har någon annan defekt måste ju rimligen ha för högt insulin? Vilket väl mestadels borde bero på en överdriven glykoneogenes p g a en insulinreistent fettlever. den viktigaste parametern för att öka leverns insulinkänslighet torde vara att figuren ifråga går ned i vikt – vilket hen inte gör så länge som insulinet är för högt – denna uppåtgående spiral kan brytas med Metformin vilket troligen kan tas bort efter en rejäl viktnedgång,,,,
2) Jag anser att fettkaffe ryms inom begreppet PF men oavsett det så är det en utmärkt övergång till en mera ”asketisk” PF och ett utmärkt mellanmål som håller fetthalten uppe,,,
3) Ingen jämförande studie som jag känner till men den här artikeln hyllar intervallträningen för diabetiker rent allmänt:
https://diabetesdoc.bloggsida.se/motion/easd-berlin-dag-3-att-valja-ratt-motion
Att ”lulla” omkring i maklig takt ger inget för diabetiker m a p blodsockret vilket visats i flera studier men den danska studien visar på bättre värden för intervallgruppen än ”lågfartsgruppen”. Resultatet borde rimligtvis bli avsevärt mycket bättre för LCHF:are än för sockerdrivna rent allmänt oavsett diabetes eller inte, något som i alla fall Mercola hyllar i denna artikel:
https://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2012/11/02/interval-training-and-intermittent-fasting.aspx
Mycket talar för att det gamla rådet att gå 30 minuter dagligen står sig gott men att det krävs att man anstränger sig betydligt mera än normalt – långtidssockret sägs minska med upp till 10% vid denna motionstyp. Blodtrycket sägs minska med 5 – 15 mm Hg för 10 kg viktminskning vilket är långt mera än vad piller klarar av,,,
Insulinkänsligheten påstås öka dramatiskt för 10 kg viktminskning – jag kommer inte ihåg värdet (som kommer från skolmedicinen – troligen Fyss) men det är avsevärd förbättring,,,,
Finns säkert anledning att rekommendera alla rejäla doser D-vitamin – verkar vara rena dundermedicinen som verkar påverka varenda cell i både kropp & knopp.
Mats Humble har en lysande artikel här och kopplingar till metabola syndromet och D-vitaminbrist verkar inte saknas,,,,
https://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=6279
@ Annika Dahlqvist #69:
Var tvungen se programmet igen, då jag inte såg det i sin helhet sist.
Enligt programmet ”Svält dig gammal” Vetenskapens Värld ( finns på SVT play fortfarande ) säger de forskare som var med att mindre kaloriintag och protein intag sänker IGF-1. PF var tydligen en bra metod, fasta två dagar av 7 och inte nödvändigtvis 2 dagar i rad. De sa också att lågt IGF-1 har direkt samband med slippa utveckla cancer och diabetes. Så det kan inte vara fel. Fasta 2 dagar av 7 sänkte IGF-1 50% inom en 5 eller 6 veckors period. Det var vad programledaren prövade i programmet. Vid prov att fasta ca: 4 dgr i rad, så sänktes IGF-1 tillfälligt men steg sedan mer än det var tidigare en tid efter fastan. Jag kan inte tolka direkt vad allt detta betyder i praktiken och hur man gjorde de praktiska försöken, men fastan 2 dar per 7 dagar verkade positivt på många värden som var gynnsamt och motverkade utvecklande av åldersrelaterade sjukdomar. För övrigt, tack för många intressanta och lärorika kommentarer här.
Mercola hävdar att IGF-1 sänks vid PF,,,,,
https://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2013/03/01/daily-intermittent-fasting.aspx
Men nämner många andra fördelar oxå,,,,,
Först avlivas myten om det mättade fettets farlighet och nu myten om att frukosten är dagens viktigaste måltid – om man tar bort alla felaktigheter ur dietisternas utbildning blir det inte mycket kvar om det fortsätter så här,,,,
@ Tombola:
Hej!
Jag blir så himla nyfiken och inspirerad av allt du/ni skriver i detta ärende, det ger mig trots allt lite hopp! Frågan är bara hur man lyckas få tag på en läkare som tar dessa tester och ev skriver ut metformin??? Som jag förstått det är du inte läkare men kanske kostrådgivare eller???
Jag antar också att Annika inte sköter sådana saker på distans och eftersom jag själv bor i sydvästra Sverige så blir det ju lite svårlöst!
Om jag ska berätta lite om min senaste historia så ser det ut så här:
För några år sedan, efter att ha försökt med LCHF i ungefär ett års tid utan några jättestora viktminkningsframgångar, så sökte jag mig aktivt själv till en vårdcentral på orten eftersom de sas jobba med LCHF. Mitt första intryck var väldigt positivt när jag hade haft ett lång samtal med en jättegullig sköterska som i och för sig sade att hon tyckte att jag verkade så påläst att de kanske inte kunde hjälpa mig så mycket men jag sade att stöd ju alltid var bra ändå!
Hon sade sedan att jag skulle få en tid hos en läkare som verkligen brann för att hjälpa överviktiga via LCHF och jag tyckte att det lät jättebra!
Väl framme vid detta besök så får jag ju erkänna att det var det värsta besök inom sjukvården som jag någonsin varit med om, och då har man väl ändå stött på några olika som har ”förebrått” en för ens vikt! Hela tiden satt hon och sade ”Ja men när man är så fet som du är ..” och när jag berättade att jag var så glad för att sonen inte brydde sig om sötsaker alls och att det bara var dagmamman som tyckte att det var lite tråkigt eftersom det inte gick att bjuda honom på något gott (detta var innan man konstaterade att han lider av Hypotyreos) så var hennes kommentar bara ”Ja men det ska hon ju vara glad för om hon tittar på hur mamma ser ut!”!!!
Som tur var hade jag av en kollega blivit förvarnad om denna attityd och istället för att bli ledsen, vilket jag nog hade blivit i normala fall, så blev jag redigt förbannad och sade ”Ja men nu är det ju faktiskt så att det är ju ingen som väljer att se ut så här frivilligt, det är ju bara det att man inte har verktygen för att ta sig därifrån!” och då sade hon inte så mycket mer!!!
Det gick sedan en kortare period och så anmälde jag mig i en kurs hos Bitten Jonsson om sockerberoende och fick konstaterat att det var så även om hon tyckte att jag var förhållandevis lindrigt drabbad jämfört med många andra.
Jag körde sedan på med ganska strikt LCHF i nästan ett och ett halvt års tid och gick ner ca 20 kg de första månaderna men sedan hände verkligen ingenting!!! Inte när jag införde fettkaffet, fast i mitt fall var det i form av te, till frukost heller! Jag gick ju i och för sig inte upp i vikt men jag gick inte ner ett endaste gram heller men kände att jag fick kämpa på och ge det lite tid eftersom jag ju insett att jag har jojo-bantat sönder min kropp under många år och gjort den otrygg. Jag har även fått kollat min sköldkörtelfunktion efter detta och den skulle enligt vårdcentralen vara OK. Dessvärre tog väl frustationen över efterhand och just nu kämpar jag för fullt med att ta mig tillbaka ur mitt återfall och känner att alla era skriverier här ger mig en hel del hopp!
Alla tips tages tacksamt emot från vem som helst av er!
Funderar på att kontakta vårdcentralen igen för att se om de har någon ny läkare som jobbar med LCHF eftersom det sades sist jag var där att denna hemska läkare skulle gå i pension!
Kramar i massor
Cecilia
@ Cecilia:
Hej! Jag kämpar precis som du. Jag tror att en lång rad faktorer spelar in, främst hormoner, men också psykologiska faktorer. Varje individ måste testa, fininställa sig och hålla ut. Mat är fortfarande gott och socialt, men jag äter bara det jag vet att jag mår bra av. Nu har jag lagt till en dl rödvin varje kväll, vilket jag inte skulle råda någon, men som tur är har jag inga problem i socker- och alkoholväg.
Jag har redan ätit moderat lchf i fem år, så visst är vägen lång. Hälsovinsterna har kommit, men inte alls så fort som för andra. Jag skulle absolut inte kunna backa, oavsett hur det går. I morse hade jag i alla all kommit ner under 100 kg 😉
Nu ska jag starta min egen blogg och på allvar börja läsa på om hur kroppen fungerar på cellnivå, samt hormonella systam osv. Tips på bra böcker om detta mottages! Jag är lärare i språk och historia, så det är ok att läsa på engelska, franska och italienska. Lyckas jag med detta ska jag ägna resten av mitt liv till att hjälpa andra.
@ 73 Cecilia:
Nej – jag är tekniker men som med LCHF:s hjälp gått från att vara ”levande död” till att må allt bättre för varje år som gått sedan starten senvintern 2005 – ungefär samtidigt som Annika startade sin blogg.
Det enda jag kan ha att tillföra är möjligen lite logiskt tänkande – som tekniker arbetar man ju ofta med att hitta sambandet mellan orsak och verkan – något som inte står så högt i kurs bland läkare & pillerindustrin som ju helst ägnar sig att dämpa symptomen istället för att åtgärda källan – fast ett piller ger ju ofta biverkningar som säkert kan sälja in ytterliggare och det verkar ju vara en bra affärsidé och cirkusen är i full gång,,,
Till och från tillbringar jag en hel del tid på bloggar, forum och hemsidor runt om i världen och det är ju inte ovanligt att Metformin används för allt möjligt, som t ex viktminskning men även i samband med vissa typer av cancer – det är väl knappast någon avancerad gissning att högt insulin driver på vissa typer av cancer?
Tar man t ex och läser på lite om personerna som deltar i ”Biggest Looser” i USA är det inte ovanligt att 22-årig grabb på 180 pannor äter Metformin tills han ligger på säg 120 kg då det går att fortsätta minska i vikt utan piller – man ligger lite före där alternativt är mera generösa med att förskriva läkemedel? Självklart skall det vara LCHF – det är enklast så även om jag tror att amerikanerna är betydligt mera fettskrämda än här,,,
Det finns knappast någon anledning att backa för att göra en resa på drygt 100 mil enkel resa för att få träffa en riktig läkare – ett par dagar och ett par tusenlappar är mycket lite pengar som snabbt är inbesparade om resultatet blir 20 – 30 kg minus på säg 6 månader – det finns gott om sådana fall lite varstans men det är först som de genom för högt blodsocker konstaterats vara diabetiker – hade deras läkare testat insulinet eller använt lite logiskt tänkande kunde de nått sin idealvikt kanske 15 – 20 år tidigare,,,
@ Tombola:
Tack snälla för snabbt svar! Blir så glad att någon orkar engagera sig för min skull!
Självklart skulle jag kunna tänka mig en sådan resa (just nu kan jag nog tänka mig det mesta för att få något att hända)! Tänkte bara att det kanske inte ens var tänkbart att göra så!
Det är ju hemskt att det fungerar så som du skriver, man blir ju lite mörkrädd!
Vad kommer det sig Annika att man inte testar insulinet istället? Man måste ju kunna spara en massa pengar för sjukvården om man upptäcker sådana grejer så mycket tidigare!
Tack än en gång!
Kram Cecilia
som förresten också är tekniker 🙂
@ 76 Cecilia:
Mycket märkligt finns inom den sjuka vården, mina grannar kommer hem med statiner, 2 – 3 olika blodtrycksmediciner, Metformin samt rådet att äta Becel på smörgåsarna. Har de ännu mera otur träffar de en totalt okunnig läkare som ger dem insulin omgående vilket måste betraktas som ett långsamt mordförsök och var de inte smällfeta & impotenta innan besöket hos läkaren blir de garanterat det efter någon månads insulerande,,,
Och denna f-e frukt, en dietist som rekommenderar upp emot 0,5 kg frukt/dag för en diabetiker är endera totalt okunnig eller bara korkad,,,,
Sannolikt skulle de klarat sig utmärkt på LCHF och möjligen metformin som starthjälp för att få hjälp att komma ned i vikt,,,
Men det finns undantag, som denna diabetessyrra som faktiskt sätter ut det långsamt dödande insulinet om det inte behövs (och det gör det nästan aldrig på en ny T2!)
https://www.kostdoktorn.se/alla-vara-kostbehandlade-diabetiker-uppnar-malvardet
@ Annika Dahlqvist:
63
Tombola har i min bortavaro utrett ämnet rätt bra, vi tekniker tycker om att vara sakliga och försöker tillämpa logiskt tänkande.
Om en patient med stor övervikt inte gått ner i vikt med strikt LCHF lider patienten säkerligen av insulinresistens. Om fasteblodsockret ser ut att vara normalt har patienten en duktig pancreas, som orkar producera insulin och lagra undan det socker, som levern, den enormt duktiga sockerproducenten, förser kroppen med. Det är alltså leverns insulinresistens (ohörsamhet på förhöjd insulinnivå), som matar kroppens fettceller med energi mha insulinet. Kolla fasteinsulin och sockervärden
Insulinresistens åtgärdas med Metformin, viktnedgång och fysisk aktivitet. Kolla rökning, alkoholvanor, sömn och dygnsrytm, eventuella tecken på hög stressnivå. Gör för säkerhets skull en detaljerad kostanamnes under en vecka, mest för att ha ett bra diskussionsunderlag. Mät bukomfånget.
För att bli av med kroppsfettet utan att förlora muskelmassa, som vid ”bantning” måste man försätta kroppen i ketos under hela dygnet. För en ungdom växlar kroppen mellan socker och fettdrift ganska obehindrat, men för en äldre person, med väl befäst sockerdrift är det svårare, tar längre tid att uppnå.
Strikt LCHF och restriktivt med protein, ca 0.6g/kg kroppsvikt. Men väger man tresiffrigt är risken stor att relationen muskler/fett inte stämmer med den tumregeln. Kanske någon vecka med ännu mindre protein kan hjälpa personen tippa över i ketos.
Återbesök efter ett par månader. Kolla HbA1c, insulin, blodketoner om labbet kan, bukomfång. I lyckliga fall syns det en liten förbättring.
@ Tombola:
Hur lång period tror du att man behöver ha med LCHF innan man kör ett sådant fasteinsulin-prov då? Tänkte om man nu överhuvudtaget skulle lyckas få vårdcentralen att gå med på ett sådant prov, även om man får betala det själv!
@ Cecilia:
Kostdoktorn håller, om jag inte missförstått situationen, till i Karlstad på en vårdcentral där. Fast jag vet inte om man som utomjording får besöka vårdcentral utanför sin region? Privatläkare håller ju på att utrotas i Sverige, så alternativen krymper.
@ 73 Cecilia:
Lycka till, Cecilia, med att komma igång med LCHF igen!
Det är klart att man vill nå sin målvikt men att ha gått ner 20 kg är fantastiskt bra. Det är mer än vad de flesta traditionella bantare lyckas med.
Sedan tror jag att det är så för oss sönderbantade (själv har jag jojobantat från det jag var 14 år tills jag hittade LCHF vid närmare 50 års ålder) att vi får acceptera att kroppen släpper kilona motvilligt och gärna stannar länge på en platå. Kanske får vi också nöja oss med kroppen väljer att stanna på en högre vikt än vi själva tänkt oss. Vi får helt enkelt lita på att kroppen vet vad den gör och så har vi ju alla hälsofördelar att glädjas över.
Hejsan!
Vet inte om någon läser en kommentar på ett så här pass gammalt blogginglägg men jag skriver ändå för att ha det på rätt ställe.
Jag ville bara tala om att jag nu har bokat in en undersökning hos Calle Carlsson på Österäng, trodde knappt det fanns kvar men det gjorde det :-), och det ska bli väldigt spännande att se vad man kommer fram till där!
Nu har jag semestern och lite till på mig att komma igång igen och är nu inne på andra dagen i alla fall!
Tack snälla ni för att ni hjälpt och stöttat mig med alla tips! Nu håller jag tummarna för att detta ska ge något extra så att jag kan få lov att komma igång ordentligt!
Vet du Tombola om de kan hjälpa till med recept på ev Metformin där i Österäng också?
Kram och Tack!
Cecilia
@ 82 Cecilia:
Du får gärna återkomma sen och berätta hur det var i Österäng.
@ Cecilia:
Det var under Calle Carlssons tid som jag var där – mycket har kanske förändrats där sedan dess men förhoppningsvis går mycket i Calles anda.
De kommer att ta många prover på dig och utifrån dessa borde de eller en annan läkare kunna sätta in rätt åtgärder,,,,
Ännu så länge mäter en ”vanlig” läkare inte insulinhalten utan använder olika kriterier på blodsockrets värde vilket är synd – började man mäta insulinet skulle många spara flera år med övervikt och prediabetes.
Självklart ser vi fram mot en rapport av ditt besök där!
Det är klart att jag ska berätta hur det gick!
Jag blir ju själv så nyfiken att jag knappt kan hålla mig ända tills augusti!
Det är ju förstås inte så roligt om de konstaterar att det är prediabetes men samtidigt vore det så otroligt skönt om man kan få hjälp så att viktminskningen kan komma igång någon gång!!!
Det känns som att jag har stångat mig blodig tillräckligt länge nu!
Jag har tänkt en del på det där och det känns som att det pratas så otroligt mycket om att man måste gå ner i vikt när man besöker sjukvården men du får ju aldrig någon hjälp någonstans!
Jag har på eget bevåg sökt hjälp flera gånger och bytt vårdcentral och så men ändå är rådet man får till slut att överväga operation!!!
Jag förstår inte att det ska sitta så otroligt långt inne att ge alternativ som LCHF en chans!
När jag nu kontaktade min vårdcentral, som jag bytte till för att de jobbade med LCHF, så hade den ”hemska” läkaren gått i pension men de hade ingen ny som jobbade med LCHF utan det hade bara runnit ut i sanden verkade det som! När jag frågade om möjligheten att få hjälp att mäta fasteinsulin så fick jag svaret att sådana prov gjorde inte de utan då var det glukosbelastningsprov som gällde i så fall!!!
Återigen en stor BAMSEKRAM till er alla som stöttat och hjälpt mig i den här frågan!
Jag ser verkligen fram emot besöket i Österäng med stor tillförsikt inför framtiden!
Kram Cecilia
Vart tror ni förresten att jag bäst lägger in ett sådant meddelande i augusti?
Här på denna tråden eller bara lägga in en kommentar på ett nytt inlägg?
Hej, det är intressant när man läser om något som fungerar, och man har prövat likande dieter med samma positiva erfarenhet!
Jag har alltid haft mycket eksam och astma.
För ca 10 år sedan när jag väntade mina barn, födda 02 och 04 så uteslöt jag kolhydrater, de fyra sädeslagen framförallt, samt alla mjölkprodukter. Kosten åt jag både när jag var gravid och ammade dem (helammade i sex månader, samt delammade i ca 4-5 månader). Blev själv mycket bättre av kosten.
Barnen är nu 9 och 11 år och är helt utan mina åkommor! Man kan ju naturligvis skylla på pappans gener, men det intressanta är också att de är överhuvudtaget väldigt friska barn om man jämför med mina släktningars/vänners barn i samma ålder. (Och trenden verkar ju vara mer att om mamman är lite sjuk blir barnen ännu sjukare)
Mina barn (som äter vanlig ”husmanskost” med ganska mkt grönsaker/frukt)
– hade aldrig ont i magen (som jag märkte av i alla fall) i bebisåldern
– har aldrig haft öroninflammationer (något som jag hade väldigt mycket av när jag var liten)
– har mycket sällan förkylningar, och när de drabbas går ofta över på någon dag eller två
– har nästan aldrig feber
Dieten som jag följde heter basallergi kost och har forskats fram av Ursula Jonsson.