10 myter om Lowcarb

10 Myths Within the Low-Carb Community.

Något att fundera över?

1. LowCarb passar alla.
Min kommentar: Nej, men det vore bra om alla intresserade av en kost för bättre hälsa vågade prova, utan rädsla för mättat fett. Särskilt överviktiga och sjuka.

2. Alla kolhydrater är fettbildande.
Min kommentar: Nej vi är olika kolhydratkänsliga. Vi som har metabola syndromet och mycket lätt går upp i vikt gör klokt i att minimera alla kolhydrater.

3. Rotsaker och frukt.
Min kommentar: Rotsaker är beroende på kolhydrathalten. Morötter innehåller ca 7% kh. Det blir inte så mycket av en normal morot. Sen finns det  mycket kolhydratsnåla rotsaker. Tex Rättika innehåller 2% kh. Frukt är ofta gräsligt giftbesprutade, och innehåller ofta stor mängd socker. Varning för frukt! Hemodlade äpplen och päron och bär från skogen är OK i ”måttlig” mängd. Individuell känslighet.

4. Ketogen kost  nödvändig?
Min kommentar: Jag tycker att var och en får prova sig fram till hur kolhydratsnålt den behöver äta. Vissa tycker att de har nytta av att mäta vilken  ketos-grad de befinner sig i. Själv har jag inte känt något behov av att skaffa mig någon ketonmätare. Jag känner det som att det är mera på forskningsnivå.

5. Alla kolhydrater (dvs socker och stärkelse) är socker.
Min kommentar: All stärkelse blir glukos = socker. Sackaros blir till hälften fruktos, vilket är det metabolt sämsta sockret.
Socker är alltså sämre än stärkelse. Socker är dessutom beroendeframkallande, och ger mera missbruk än stärkelse.

6. Omöjligt att lägga på sig vikt av LCHF?
Min kommentar: Nej, många av oss har mekanismer att lagra fett av hög mängd LCHF-mat. Man måste själv prova sig fram till vilka matmängder man är viktstabil på.

7. Ingen gräns för mättat fett?
Min kommentar: Samma  som på 6.

8. Kalorier spelar ingen roll.
Min kommentar: Samma som på 6.

9. Fibrer är irrelevant för människans hälsa.
Min kommentar: Fibrernas betydelse för hälsan är inte slutgiltigt vetenskapligt utvärderad. Men äter man en ”normal” mängd grönsaker (obesprutade) så får man troligen i sig en ofarlig och ev nyttig mängd av fibrer. Själv äter jag ca en tredjedel av middagstallriken med grönsaker, och trivs bra med det.

10. Om LowCarb botar en sjukdom, måste det betyda att kolhydraterna har orsakat sjukdomen.
Min kommentar: Detta är ett fortsatt forskningområde. Uppmana forskarna att studera frågan. Tills vidare får var och en prova ut sina egna gränser för matintag.

En elfte myt, som jag störs av, är den utbredda uppfattningen bland LCHF-are att alla mjölkprodukter är skadliga för hälsan. Så vitt jag vet finns det ingen riktig vetenskap bakom den uppfattningen. Jag är mest mån om mjölkfettet, smöret, som jag anser vara Guds gåva till mänskligheten. Det är mycket svårt att få i sig sitt behov av nyttigt fett om man inte äter smör.
Jag anser också att det är ok om en person för egen del avstår från mjölkprotein, men när man säger att barn inte ska äta mjölkprotein befinner man sig på mycket svag is.
Mjölksocker, laktos, fördras vanligen bra av barn, i ”måttlig” mängd, men vuxna har troligen ingen större nytta av laktosen. Själv äter jag nån dl av filmjölk, med frön och nötter, ibland som ”godis”. Jag vet inte om det är bra, men det är i alla fall i min mun mycket njutningsfullt.

 

Comments

  1. 1

    Jeg synes det var en bra artikkel, og absolutt noe å tenke på. Jeg var ikke enig i alle konklusjonene, men essensen var god.

  2. 2
  3. 3

    Under 3:

    Visst är det så att morötter innehåller mera kolhydrater kokta än råa?

    Att vi inte kan tillgodogöra oss stärkelsen från vare sig morötter eller potatis i rått tillstånd?

    Själv äter jag relativt stora mängder råa morötter som ”godis” men även rårivet,,,

  4. 4

    Annika Skrev:

    9. Fibrer är irrelevant för människans hälsa.
    Min kommentar: Fibrernas betydelse för hälsan är inte slutgiltigt vetenskapligt utvärderad.

    Fibrer och fibrer. Som nästan alltid en generalisering, som ger förviring.

    Det finns två huvudtyper av kostfiber: lösliga och olösliga. De olösliga är främst cellulosa från skalen till spannmål, t ex vetekli. För att bättre tåla vetemjölet behöver man äta olösliga fibrer också till kvarnindustrins förtjusning. Äter man lite eller inget av kolhydrater, behöver man inga olösliga fibrer. Båda är misstänkta för att irritrera tarmen och orsaka besvär. De lösliga kostfibrerna t ex det geleartade höljer på linfrö, ger snarare lindring av tarmirritationen och motverkar förstoppning.

  5. 5

    Thomas Jansson Skrev:

    Visst är det så att morötter innehåller mera kolhydrater kokta än råa?

    Och ju mera man kokar dom desto snabbare blir kolhydraterna. Mjukkokta morötter, liksom bakad potatis har så höga halter socker att det känns på smaken!

  6. 6
    Annika Dahlqvist säger

    @ 3 Thomas Jansson:
    Jag vet inte om kolhydraterna ändrar sig så mycket under kokning, men kokningen löser upp cellulosaväggarna så att man kommer åt sockret/stärkelsen i rotsaken.

  7. 7

    @ Erling:
    Som du säger Erling, man känner numera att dom blir sötare när man kokar dom länge. Kroppen tar i högre grad upp kokta livsmedel med kolhydrater!

  8. 8

    Någon berättade för länge sedan att grovarbetare som hade problem att ta med sig eller äta matlåda för att kunna stå sig hela dagen blandade kokt potatis med en hel del halvkokt potatis till frukosten.

    Meningen var att på detta vis använda magen dels för initialnäringen och dels som ”matlåda” för resten av energin som sakta då smältes och förtärdes ca 8 – 14-15 på eftermiddagen.
    Fungerar detta ? Blir den halvkokta potatisen till slut helt smält eller blir det rester över som vi ej kan tillgodogöra oss ?

    Med tanke på att högt blodsocker gör åverkan på våra artärer kanske detta är ett utmärkt alternativ till ”carbloading” för att minska artärskadorna från de annars mycket höga blodsockertopparna. Springa längre och t.o.m slippa stopp vid matkontroller ?
    LCHF hela vägen verkar ju enklare men om fettet tar slut eller man ej är anpassad så kan det vara ett sätt att äta carbs utan blodsockertoppar.

  9. 9
    olle holmqvist säger

    En myt till:
    Destinationsargumentet:
    En känd kostprofet som anser sig ha begripit ”Evolution” brukar hävda att allt från komjölk är fel eftersom det inte tillverkas i naturen för humankonsumtion. Vad jag vet finns bara ett livsmedel med destination humankonsumtion och det är modersmjölk. Jag funderar ibland på hur ett följdriktigt samhälle ser ut.

  10. 10
    Annika Dahlqvist säger

    @ 8 stenbj:
    Ingen aning. Det skulle vara intressant att se en jämförande studie på det. Gärna med hårda ändpunkter, dvs hälsoeffekter på längre sikt.
    På kort sikt kunde man mäta blodsockerserier efter intag av kokt respektive halvkokt potatis.
    Det kan förresten alla med en blodsockermätare göra själva. Själv äter jag inte potatis så jag kan inte göra det.
    Blir det matbrist i framtiden så lär jag som alla andra äta den mat jag kommer över, oavsett blodsockerserie.

  11. 11

    Ha ha ha ha!
    ”Guds gåva till mänskligheten!”
    Annika, du är helt underbar! Jag älskar dig!

  12. 12
    Annika Dahlqvist säger

    @ 11 Malin:
    Ja LCHF-sekten förkunnar i ett nötskal att Smöret är Guds gåva till mänskligheten och industrimargarinerna är djävulens påfund.

  13. 13

    @ Annika Dahlqvist:
    Vanligt motargument till oss smörälskare är ju när vi påpekar att vi alltid ätit mättat fett ( vilket vi har såklart!) är att ( Eva Kullenberg sa detta till mig på hennes gamla blogg) : Ja, vi satt utanför grottorna och åt smör! Med ironi såklart , trodde hon …

    Maken till okunnighet om att människan fick först sitt mättade fett direkt från märg och man åt hela djuret! Alltså, man fick i sig mättat fett utan att göra det till smör innan man visste att man kunde!

  14. 14

    @ Annika Dahlqvist:
    Jo, det är faktiskt så att komplexa, osmältbara polyfruktosmolekyler i morötter bryts ned till fruktos när man kokar morötter. Det är därför kokta morötter smakar sött.

  15. 15
    Ann Kristin säger

    @ Gustav:
    Jag har läst någonstans att det var när vi lärde oss att krossa märgbenen med stenar och kom åt det feta som vi på allvar kunde utveckla en större hjärna.

  16. 16

    @ Per Wikholm:
    Japp samma har jag läst och det låter som sant om man känner skillnad i gommen redan! Är det inte samma som Sten skrev om potatis? Att den spjälkas lättare än kokt och då som han skrev?

  17. 17

    @ Ann Kristin:
    Ja, man har klara belägg av att vi gjorde så från många utgrävningar! Jag är lite av en arkeologfantast numer! Så det är sanning ja. Självklart ville man inte låta nåt gå till spillo, för det var inte alltid det lättaste att fälla byten …och man visste nog att man mådde bra av märgen och god tyckte man nog! Inte bara stenåldern, utan i alla tider har man gjort detta !

  18. 18
    Annika Dahlqvist säger

    @ 13 Gustav:
    Vi har inte ätit smör i alla tider, men i alla fall i 10000 år. Och hjärtinfarkterna kom inte på allvar förrän en bit inpå 1900-talet, sedan margarinerna börjat dominera marknaden.

  19. 19
    Annika Dahlqvist säger

    @ 14 Per Wikholm:
    I så fall borde vi då hellre äta råa morötter än kokta?

  20. 20

    Tittar man på GI-värdet för potatis så varierar det starkt med hur potatisen tillagats samt om den äts kall eller varm. Rå potatis har rimligtvis ett lågt energiinnehåll då vi inte klarar av att smälta ned stärkelsen.

    Tror nog att detta gäller även för morötter vars energiinnehåll och GI-värde rimligtvis måste variera beroende på i vilken form den äts.

    Tror att Skaldeman har tagit upp detta i någon av hans böcker om jag inte minns fel,,,

  21. 21

    @ Ann Kristin:
    Till märgbenens minskade användning kanske en hel del av dagens problematik kan hänföras.
    Vad händer när tillräckligt med mättat fett för optimal hjärna ej längre äts och våra tarmar begränsade förmåga att omvandla inte räcker till ?

    ”På oförståndets kala hjässa åker förståndet kana” lär någon känd Svensk ha konkluderat.

  22. 22

    @ Per Wikholm:
    Ajaj! Hur mycket fruktos i en morot ?
    Men potatisen blir välfortfarande bara glukos när den är genomkokt?

  23. 23

    ”2. Alla kolhydrater är fettbildande.”

    För dom LCHF-are som ej går ned till sin idealvikt – så tror jag att det kan vara ett bra ”mantra”.

    ”5. Alla kolhydrater (dvs socker och stärkelse) är socker.”

    Utan tvekan – och därtill ett beroendeframkallande gift för kroppen enligt professor Göran Sjöberg. I o f s så kan Göran ha fel i det – men det kan jag ej föreställa mig att han har. Vad tror Du ?

    Apropå grönsakerna. T ex tomatens näringsvärde/100 g = 61% av energin i dem kommer från kolhydraterna. Så det gäller nog att vara återhållsam med grönsakerna också – som jag ser det.

  24. 24
    Fundersam säger

    Vilket bra inlägg Annika! Har lagt det som bokmärke för att plocka fram när det blir diskussioner med personer som inte förstått den flexibilitet LCHF och annan lågkolhydrat kost medger.

    För att få till stånd en sund kosthållning bland dem som är metabolt friska är det viktigt att det tex inte blir restriktioner kring grönsaker. Ann Fernholm hade också ett bra inlägg om nötter https://ettsotareblod.se/nya-ron-stor-konsumtion-av-notter-kopplat-till-lagre-dodlighet/

    Jag upplever precis som du en oerhörd irritation över de som väljer att demonisera (de fullfeta) mjölkprodukterna. Mår som en prinsessa och kroppen har återtagit en sund konstitution men det är klart, det kanske är farligt på sikt 😉

  25. 25

    @ Erling:

    Ja. De lösliga fibrerna fungerar dessutom som näring för rätt slags tarmflora i framförallt tjocktarmen och bidrar därför till god hälsa. Dessutom omvandlas en del av de lösliga fibrerna till kortkedjiga fettsyror som vi i princip borde kunna ta upp.

    Lösliga fibrer har alltså många hälsofördelar. LCHF-vänliga källor till lösliga fibrer är bladgrönsaker, osöta fruktgrönsaker som gurka och squash, samt även inulinrika livsmedel som lök och jordärtskockor (som kanske inte riktigt får plats inom en strikt LCHF).

    SLV och motsvarande myndigheter i andra länder blandar gärna bort korten i fiberfrågan genom att inte skilja mellan lösliga och olösliga fibrer (vanligtvis skaldelar av spannmål). De agerar på samma sätt vad gäller skillnaden mellan olika typer av fleromättade fetter (omega-3 respektive omega-6). Syftet verkar vara att få fröbaserade livsmedel att framstå som nyttigare än vad de i själva verket är.

  26. 26

    Fundersam Skrev:

    För att få till stånd en sund kosthållning bland dem som är metabolt friska är det viktigt att det tex inte blir restriktioner kring grönsaker.

    Jo… – Fundersam – det kan Du i o f s ha rätt i.

    Men det utesluter ju ej att det är bra att veta hur mycket digererbara kolhydrater det finns i t ex tomat. Mera om det i min föregående kommentar.

  27. 27
    Fundersam säger

    @ Josef Boberg:

    Absolut jag tycker inget annat än du i frågan, mitt inlägg var inget svar på ditt även om det råkade se ut så :). Det är ju hela tiden en anpassning till den egna kroppen som Annika ju också poängterar.

    Jag tycker bara att det är extremt viktigt att även metabolt friska kommer med på lågkolhydrat tåget eller åtminstone kommer ur den raffinerade och processade skiten (ursäkta mitt språk). Då tänker jag att det är viktigt att det finns ett bra utbud och att kunskap sprids om rikedomen inom riktig mat. Från Paleo med sin frukt och honung i en fallande skala till den strikta LCHF:en.

  28. 28

    @ Anna:
    Jag tycker det är viktigt med saklighet, när vi gör inlägg eller svarar på inlägg. De olika fibertyperna, de olika fettsyrorna och deras egenskaper, olika yttringar av insulinresistens, dessas påverkan och motåtgärder. Allt för ofta kommer svepande inlägg eller kommentarer. Det ger intryck av okunskap, vilket är trist i ett så celebert forum. Min reaktion mot detta fenomen gav mig epitetet som Hacke och Kaxig och en misstanke om trolleri tidigare i denna blogg, men jag fortsätter, för det är viktigt för trovärdigheten att vi är strikta, inte bara med LCHF-dieten.

  29. 29

    Fundersam Skrev:

    Jag tycker bara att det är extremt viktigt att även metabolt friska kommer med på lågkolhydrat tåget eller åtminstone kommer ur den raffinerade och processade skiten (ursäkta mitt språk). Då tänker jag att det är viktigt att det finns ett bra utbud och att kunskap sprids om rikedomen inom riktig mat. Från Paleo med sin frukt och honung i en fallande skala till den strikta LCHF:en.

    Ja, ja, i allra högsta grad JA!

    Det är så vi ska sänka sjukvårdskostnaderna och minska trycket på vården. Som biverkan kommer pensionsfonderna att svikta, men det är en annan fråga.

  30. 30
    Fundersam säger

    @ Erling:
    He, he men å andra sidan vi ju arbeta längre 😉

  31. 31
    Mayne Sundewall Hopkins säger

    Vilken bra artikel! Den ska jag dela med mig av – både på svenska o’ engelska – tack! 🙂

  32. 32
    olle holmqvist säger

    @ Ann Kristin:
    Don Johanson , en av mina husgudar utreder det här i den här föreläsningen som man inte kommer fram till om jag ger adressen, den blockeras.

    Sök alltså på – Don Johanson – och hitta hans föreläsning utan bilder i en Canyon-botten på youtube.

    gärna omdöme !

    olleh

  33. 33

    Fundersam Skrev:

    @ Erling:
    He, he men å andra sidan vi ju arbeta längre

    Och har förmodligen färre sjukdagar i form av korttidsfrånvaro pga tex. infektioner. I alla fall är det så med mig. När jag börjat bry mig om min hälsa via kosten så har det också blivit mer och mer uppenbart att andra faktorer också spelar roll för välmåendet. Följaktligen har jag slutat helt med både tobak och alkohol samt börjat motionera. Det är nog inte så med alla LCHF:are men några till kanske. Hoppas jag.
    Må gott alla!

  34. 34
    Ann Kristin säger

    @ olle holmqvist:
    Jag hittade filmen, ska se den vid tillfälle.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa