Lång Covid

En lång artikel från Institute for Global Change, om långtidsproblemen som drabbar många efter Covid-19.
Ca 10 % av de som drabbats av Covid, men inte blev sjukhuskrävande, hade problem efter 14 dagar, 1-2% hade fortfarande problem efter flera månader. Hur länge de fortsätter att ha problem kommer att visa sig i framtiden.
Detta är möjligen det största problemet med Covid-19.  Det kan vara en global folkhälsotragedi – förutom den globala metabola pandemin.

 

Comments

 1. 1

  Kolla om det är möjligt, ifall covid19 drabbade är bosatta i områden med utbyggd 5G eller 4G+….söker ett samband, ”hur dumt det än låter” (för somliga)

 2. 2
  Camilla N säger

  Det är, samtidigt, knappast något unikt: – att känna sig dålig, efter sjukdomar/infektioner.
  Jag vet de som haft borrelia, och det tagit år, innan de blivit återställda, liksom Denguefeber etc.

  Vi får inte glömma alla andra sjukdomar, – där brukar inte skolsjukvården, Försäkringskassan etc. – bry sig, det minsta, kan jag säga!

 3. 3

  Vården skulle kanske idag diagnosticera den långvariga covid som ME. Kronisk trötthet, återkommande feber med flera symptom, efter virus eller bakterieinfektion. Borreliasymptom kan hos en liten grupp (ca. 10 procent) av de smittade sitta i åratal, även efter diagnos o akut behandling. Mot sk. ME finns inget botemedel vad jag vet. En diffus diagnos.

 4. 4
  Kristina säger

  Jag hade Hongkong influensan. Blev ju frisk, men drogs med trötthet i flera månader. Min syster och jag kom fram till, att tröttheten berodde på denna influensa. Så det är nog inte så märkvärdigt att folk blir trötta länge.
  Vitaminer och sund kost och bra sömn hjälper.

 5. 5
  Kristina säger

  5G har väl inte med infektionssjukdomar att göra ?
  Nej, trötthet m.m. brukar följa med en infektionssjukdom som påverkar immunförsvaret.
  Inget annat,

 6. 6

  @ 5

  Strålning från 5G och 4G master försämrar immunförsvaret likväl som skrämselpropaganda.

 7. 7
  Rolf Löfgren säger

  Vore intressant med uppföljning hur näringsstatus ser ut för dessa personer. Särskilt vitaminerna C, D och K samt mineraler zink, selen och magnesium. Hittills har jag inte sett någon sådan uppföljning.
  Samt om kolloidalt silver har använts.

 8. 8
  Rolf Löfgren säger

  Dr. Reiner Fuellmich, högprofilerad jurist uttalar sig om corona.
  Corona Scandal – The Biggest Crime Against Humanity Ever Committed

  https://bluecat.live/v/56?channelName=BluecatLive_5f69cefb2b200

 9. 9
  Henning säger

  ”…ifall covid19 drabbade är bosatta i områden med utbyggd 5G eller 4G+…

  Det kan nog stämma om man bor nära en järnväg om det går SJ tåg där med
  installerad wifi. Gäller också t-bana och spårvagn/tvärbana.

 10. 10

  Nu har vi haft krångel med långtidseffekterna i åtta månader. Det började när man inte kände doften av syrener i våras, sedan doften av rosor. Man kan skära lök utan att det kommer tårar.
  Men värst är andfåddheten när man vaknar eller har vilat sig en stund. När man reser sig ur sängen och tar tre steg för att hämta en penna, så måste man sätta sig och flämta i fem minuter innan man kan gå tillbaka till sängen. Vid dessa attacker går blodtrycket upp ganska kraftigt. Men en halvtimme senare är det tillbaka till sitt vanliga värde kring 130-135. Blodets syremättnad påverkas ej, den är alltid mellan 90 och 95%
  Det tycks ha blivit värre efterhand. Ingen som vet vilka mekanismer som är igång och kan föreslå vad man kan göra nåt för att motverka det?

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  10 Piltson
  Finns det någon rehabverksamhet för lång-covid i Tyskland där du bor?
  I Sverige är det helt underutvecklat avseende det.
  Jag tror att vävnaderna är skadade av viruset, vid långcovid. De kan möjligen hämta sig med tiden, men det finns nog inga garantier för det.

 12. 12

  ”Hur ska de många svenskar som är långtidssjuka efter covid-19 få bättre vård? Hör drabbade, läkare och Socialstyrelsen. I England har ett sjuttiotal specialkliniker öppnat för långtidssjuka efter covid-19. Intervju med klinikchefen och forskaren Graham Burns. ”
  https://www.svtplay.se/video/29710214/agenda/agenda-31-jan-21-15?start=auto

  Det erkänns delvis nu men jag tror att problemet är mer omfattande än vad dom tar upp i programmet.
  Det vekar ha kommit kritik mot SVT från covid föreningen, konstigt att föreningen inte fick vara med.

  En del blir sakta friskare men några försämras även.

  Jag undrar hur många det blir som aldrig får tillbaka luktsinnet.

 13. 13

  En ny metastudie över långtidseffekter.
  (Ännu inte peer reviewed).

  More than 50 Long-term effects of COVID-19: a systematic review and meta-analysis
  https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.01.27.21250617v2.full.pdf

  48 000 patienter ingick, och man tittade på 55 olika symptom.
  80 % av patienterna uppvisade minst ett symptom, det vanligaste var utmattning.

 14. 14
  Nisse Hult säger
 15. 15

  8 Rolf Löfgren
  Har sett namnet Reiner Fuellmich förut i något sammanhang, tror det var i samband med professor Dolores Cahill och hennes World Freedom Alliance kanske??
  Men jag skulle nog inte ha tagit mej tid till att höra hans video, om jag inte hade sett din link…helt enkelt skrämmande…man blir verkligen upprörd.
  Dock positivt att personer med sådan prestige och kompetens står upp och förklarar hur vi har hamnat i en situation som denna, med masshysteri världen över….
  Svart på vitt kan man läsa och betänka hans ”denuncia” i dokumentet om ”The Corman-Drosten Review”, där den vetenskapliga förklaringen är beskriven….den gör det lättare att begripa hur litet vi borde lita på de politiska besluten om de restriktioner och goda råd om vaccinationer, som vi har blivit utsatta för under den senaste tiden.
  Stort tack.

 16. 16
  XMargareta säger

  Vet inte om jag förstod allt korrekt i videon, som Rolf Löfgren länkar till och som mormor kommenterar ovan.
  Men några tankar…..

  Jag uppfattade, att han kommenterade/förestod/var inblandad i en grupptalan (class-action) mot vad han benämnde som ett jättebedrägeri mot mänskligheten och att denna grupptalan kanske skulle använda ett exempelfall. Någon som lidit ekonomisk stor skada på grund av, som han menade, oproportionella nedstängningar. Oproportionella mot den bakgrund att han menade, att Coronasjukdomen inte är värre än en vanlig influensa och att den i vilket fall nu var över.
  (Förutom att han inte behärskar det naturvetenskapliga är han i videon månne jävig i att vara för/inblandad i denna grupptalan)?

  Detta att han sa, att Corona nu var över, sade han innan höstens och vinterns ökning av rapporterade fall inkommit.
  Han nämnde nämligen i videon, att Sveriges dödsfall i/med sjukdomen var drygt 5000, så han hade inte sett ökningen, som följde i och med i höstas.

  Han lutade sig starkt mot, att PCR-testet var opålitligt och att man felaktigt tillskrev Corona som dödsorsak i många fall.

  Sant är att PCR-test kan visa fel om man multiplicerar ingående genmaterial för många gånger.

  Många fler frågor har man.

 17. 17
  Mayne Sundewall-Hopkins säger

  @ 10 Piltson

  Enligt en studie (av tandläkarförbundet i UK ..flera år sedan) betr. sår i munhålan hos ME-patienter, upptäcktes det att vid behandling med Q10 så läkte inte bara såren utan patienternas kroniska trötthetssyndrom förbättrades avsevärt. Om jag minns rätt fick patienterna 200mg Q10/dag. En bekant som är apotekare säger att man kan ta stor dos utan problem. Jag tar själv 300mg/dag sedan flera år och mår bra av det. Q10 påverkar mitokondrierna i våra celler, vilket är viktigt för hela systemet. Akupunktur kan också hjälpa till att återfå balansen när det gäller kroppens olika funktioner – även våra smak och lukt -sinnen.

 18. 18
  Lars Henrik säger

  @Mayne Sundewall-Hopkins & Piltson,
  Q10 kan vara en god idé! Väl värd att testa.

  Jag läser också på flera ställen att Q10 helst ska intas tillsammans med fett och att selentillskott kan vara bra i sammanhanget.

 19. 19

  Tack för dessa förslag. De skall prövas, och om det blir nån effekt så skall den redovisas här.

 20. 20
  Mayne Sundewall-Hopkins säger

  @ 18 Lars Henrik & 19 Piltson

  Betr. fett – gärna en klick smör (eller några nötter/mandlar) och selen är ju också bra för hälsan.
  Hoppas det funkar Piltson .. 🙂

  Ett tillägg — Idag läste jag hos DrMercola om hur Pau D’Arco kan hjälpa vid mitokondrie-problem.. Jag köper Pau DArco te i hälsokosten – faktiskt riktigt gott.

  Se: https://products.mercolamarket.com/pau-darco/?ui=1dd75f84ef8ec754ebf62c3425f69144e104d871cbde7a2dd03ce90d70b8263e&cid_source=dnl&cid_medium=email&cid_content=dpe1HL&cid=20210203&mid=DM784138&rid=1074510565

 21. 21

  Det konstigaste är att symptomen dels är intermittenta, dels vandrar mellan olika kroppsdelar och funktioner. Ledvärken har efterhand blivit mera sällsynt men återkommerI IBLAND, alltid i andra leder än förra gången. Andfåddheten tycks ha blivit allt värre, men det finns dagar då den inte alls förekommer.
  Finns någon annan åkomma med symptom som uppträder på detta sätt?

 22. 22
  XMargareta säger

  #21
  Emanuelle Charpentier, som var en av två, som fick nobelpris för gensaxen har börjat studera viruset i fråga och hon uttalade sig för ett tag sedan och sade, att viruset ha många hyss för sig, fler än de man beskrivit hittills.
  (Kanske viruset har påverkat immunsystemet på så sätt, att kroppen får börja en ombalansering av immunsystemet? och att det kan medföra de skillnader du upplever?)

  Sök eventuellt också på ”Antibody Dependent Enhancement.”
  Här beskrivs hur Coronavirus vid existerande antikroppar kan få en förstärkt förmåga, att invadera celler, som normalt inte tillverkar viruspartiklar. tex Makrofager.
  https://www.hkmj.org/system/files/hkm1603sp4p25.pdf#:~:text=antibody-dependent%20enhancement%20%28ADE%29%20is%20known%20to%20be%20exploited,can%20enter%20cells%20through%20the%20binding%20of%20virus%2F

 23. 23
  XMargareta säger

  forts..
  Vet att D-vitamin har angetts, som just balanserande av immunsystemet.
  Pendlingen du upplever med besvären kanske pendlar in sig efter hand?

 24. 24
  Mayne Sundewall-Hopkins säger

  @21 Piltson,

  Det finns flera auto-immuna sjukdomar med liknande symptom: ME, Sjögrens, SLE, etc…
  Jag har SLE och sedan jag gick över till (ngt liberal) LCHF, plus att praktiskt taget allt i hushållet är ekologiskt (i möjligaste mån), mår jag otroligt mycket bättre. Tack vare detta klarar jag mej utan syntetiska mediciner. Under åren har jag haft stor hjälp av akupunktur, homeopati, kiropraktik, massage och andra behandlingar. Något som gjort enorm skillnad är ekologisk kost (även mitt glas rött till middagen och den mörka! biten choklad till kaffet)! Besprutningsmedel och diverse andra kemikalier har stark påverkan på mitt hälsotillstånd. Man får läsa på ’allt’ man köper för att vara säker på att inte bli förgiftad nuförtiden.
  Misströsta inte – det finns hjälp ..naturlig sådan. Dr Annika har mitt email om du vill prata. Förresten finns det en trevlig tjej på Fb (Ann-Katrine Backman som kan ha råd att ge i sin grupp.

 25. 25

  Det kan finnas en förklaring till en del av problemet

  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1201971220307323
  Covid-19 hyperinflammation and post-Covid-19 illness may be rooted in mast cell activation syndrome

  https://www.youtube.com/watch?v=OaNXiEUrpIc
  he Role of MCAS in Long Covid | With World Leading Specialist Dr Lawrence Afrin
  RUN-DMC
  27 800 prenumeranter

  Det kan eventuellt redan finnas något läkemedel som kan användas.

  Kan D-vitaminbrist vara inblandat i ”mast cell activation syndrome” ?

  Vissa får bara en förkylning andra blir dödssjuka eller dör ”mast cell activation syndrome” skulle kunna förklara varför det blir så.

 26. 26
  Lars Henrik säger

  #10 Piltson:
  Angående doftbortfall kan det kanske vara värt att testa zinktillskott. Dock kan för högt zinkintag ge upphov till järnbrist så ta inte för mycket under för lång tid.

  Det kan ju vara så att dina zink nivåer minskat då immunförsvaret fått arbeta hårt under infektionen.

 27. 27
  XMargareta säger

  #25
  Mycket intressant info.
  Intressant nog finns några inledda studier, där man provar samma cortisonpreparat som florerat i samband med behandling av Covid, samt C-vitamin och quercetin respektive, för att dämpa MCAS ( Mastcell activated syndrome), som man misstänker är den reaktion, som är Long-Covid.
  Man menar/spekulerar att MCAS redan existerar i många patientfall diabetes, fetma hög ålder osv. och att de är de som hamnar i olycklig utkomst av Covid.
  Man anger också, att C-vitamin och Quercetin provas förebyggande i de studierna.

 28. 28

  XMargareta
  ”Man menar/spekulerar att MCAS redan existerar i många patientfall diabetes, fetma hög ålder”
  Intressant, jag tror att vi måste följa teorin om “mast cell activation syndrome”
  Vad kan eventuellt förebygga “mast cell activation syndrome”?
  Vad kan man behandla “mast cell activation syndrome” med?

  wikipedia
  ”Mastceller är en sorts vit blodcell som ingår i det ospecifika immunförsvaret och vars främsta funktion är att bekämpa parasiter som infekterat kroppen. Mastceller förekommer framförallt i vävnader och som rikligast runt blodkärlen och inte inuti. Mastceller har receptorer på sin yta som specifikt binder till antikroppar av typen IgE. Denna bindning aktiverar utsöndring av olika typer av inflammatoriska substanser från mastcellens granula, exempelvis histamin. Mastcellen är den huvudsakliga mediatorn i typ I-hypersensitivitet som ses vid allergi och anafylaxi. ”

  Det känns nästan som en allergi mot coronaviruset när man läser om mastcellen.
  Nu är det ingen allergi men immunförsvaret kanske aktiverar vissa saker som brukar aktiveras vid vanlig allergi.

  Det har varit känt länge att det är immunförsvaret som orsakar långvariga problem men ingen har vetat vad immunförsvaret gör.

 29. 29

  Kanske nåt:
  Long Covid – Causes, Symptoms, And How To Fix It with Evan Hirsch, MD

  https://www.theenergyblueprint.com/longcovid/

 30. 30

  Här en som berättar om sin egen erfarenhet av ”lång covid” mot bakgrunden av sin vetenskapliga utbildning. Halvvägs ner igenom handlar det om läkarnas fördomar när de står inför en klinisk nyhet:
  ”…flera dog för att läkarna inte trodde på dem.”
  https://ideas.ted.com/my-life-with-long-covid/?utm_source=recommendation&utm_medium=email&utm_campaign=explore&utm_term=ideas-blog-1
  Lägg namnet på minnet, Margot Gage Witvliet, docent i epidemiologi. Det styrkte oss i beslutet att överhuvud taget nte kontakta läkare om covid, så långe vi inte behövde akut hjälp.

 31. 31
  Piltson säger

  Mayne m.fl.

  Detta utbyte hade vi glömt. Två år har gått och bättre har det inte blivit. Värst är att man kan inte kan hoppas på hjälp av läkare. En gång fick man på eget ansvar skriva ut sig från sjukhus. Detaljerna kan vi berätta i privat mejl Lite uppmuntran kom idag:

  https://www.theguardian.com/society/2023/jun/08/long-covid-impact-quality-of-life-cancer-study

 32. 32
  Piltson säger

  Prof. Henley, saxat från Guardian ovan:
  “Long Covid is an invisible condition, and many people are left trying to manage significant changes to how they can function.“
  Nja, helt “osynlig“ är den inte. Här fungerar det t.ex. som konstant förkylning: obotlig snuva, torrhosta, internittent feber, tre år utan doft från syren och rosor. Och “vandrande miniutslag“, som kan dyka upp var som helst på kroppen, kliar när de sitter på köttigt underlag, t.ex. i baken, eller värker lite på ett “magert“ underlag som en armbåge men allltid försvinner på 2-3 dagar.
  En uppmärksammad tysk läkare menar att detta visar att blodet har en infektion som bärs runt i kroppen men bara kan spåras mikroskopiskt. Denna säger hon sig kunna åtgärda med ett slags dialys, blodrening i 2-3 vändor. Men det kostar några tusen euro och betalas inte av sjuk¬kassorna. Hundratals personer sägs köa för denna behandling, men hon har fått kritik för sin vana att rapportera framgångar men inte fall där det inte tycks ha fungerat. Har utlovat en “vetenskaplig“ redovisning men den har ännu inte setts till.

 33. 33
  Stefan säger

  32
  Piltson.

  Har Piltson provat homeopatisk behandling?

 34. 34
  Johan Larsson säger

  Vet ej hur det är numera huruvida man kan få tag på Ivermektin. Det var ju väldigt effektivt särskilt mot de första virusvarianterna, och därmed var de ju tvungna att nästan helt förbjuda det, för annars hade de inte kunnat sälja ”vaccinet”. Hur som helst så vet jag att det finns folk i USA, där det faktiskt går att få tag på Ivermektin, som behandlat sin långtidscovid med detta. De tar en kur några dagar och blir besvärsfria. Sedan kan besvären återkomma efter en tid, och de kan behöva upprepa kuren några gånger innan det ger sig. Inte säkert att det fungerar för alla, men man kan ju prova om man lyckas få tag på det. Bra att ta extra zink samtidigt.

  Maskroskapslar kan också fungera för vissa. Maskrosor har många medicinska egenskaper i roten, bladen och blommorna. I detta fall är det bladen som gäller. Nu när det är sommar kan man ju plocka färska maskrosblad ute och använda som sallad. Även om det inte är så gott, är det nyttigt på flera sätt.

  PS. Äkta rosor doftar nästan ingenting. Nyponrosor doftar dock mycket och ganska länge.

 35. 35
  Piltson säger

  Johan Larsson
  Invermecin kan erhållas på recept i Tyskland, men tysk myndighet och den alleuropeiska EMA varnade 2021 läkarna för användning mot Covid. Lång Covid nämns inte där, men då finns virusinfektionen inte kvar och entydiga diagnoskriterier saknas. Det finns firmor som säljer utan att kräva recept, men det är oklart om medlet är verksamt mot långtidseffekterna.
  Dessa kommntarar är båda från 2021, och då visste man ännu mindre om långtidseffekterna än idag.
  https://www.gesundheit.gv.at/news/aktuelles/aktuell-2021/warnung-ivermectin.html
  https://www.sf-kooperation.de/wp-content/uploads/2021/08/ivermectin-kaufen-ohne-rezept-deutschland.html

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa