Handläggning av Covid-19 på äldreboende i Norge

Kurera .

Ur artikeln:

”Då bestämdes det att personalen inte fick byta avdelning, man förde loggbok över vilka patienter som besöktes och det lades mycket kraft på att informera om hur skyddsutrustningen skulle användas. Personalen på de 25 äldreboendena i Trondheim var väl förberedda när viruset kom.

I Trondheim gjordes även en ambulans om till en corona-testbil, där särskild personal snabbt kunde rycka ut för att testa. I Norge har även äldreomsorgen sin egen läkarkår, vilket gör att man snabbt kan ta till sig myndigheternas riktlinjer.”

Detta låter som ganska kostnadskrävande rutiner.
Men fattiga länder har sannolikt inte en utbyggd äldrevård, utan de sköra äldre vårdas troligen i hemmet av anhöriga.
I Sverige har vi en utbyggd äldrevård, men samhället (politikerna) vill dra ner på kostnaderna det medför.

 

Comments

  1. 1
    Arvid säger
  2. 2

    Lite annorlunda än i Sverige.

    Har en mångårig mailvän i Australien. Hon är närmare 80 nu och sängbunden med syrgas p.g.a. KOL. Hon berättade att när hon skulle besöka vårdcentralen för kontroll nyligen fick hon och dottern vänta i bilen på parkeringsplatsen medan de tömde hela stället på folk. När hon gick in fanns bara sköterskan som skulle ta proverna i lokalen. Detta gjordes alltså för HENNES skull, för att hon inte skulle riskera att utsättas för smitta.

    Skulle inte hända här. Sverige har över 100 ggr så många döda per miljon invånare som Australien (435,18 kontra 4,04) . Man kan ju undra varför. :-\

  3. 3
    Annika Dahlqvist säger

    2 hemul
    Man kan ju inte låta bli att undra om det inte hade varit enklare att skicka hem en sköterska till henne för provtagning, än att tömma hela vårdcentralen för att hon skulle ta prover där?

  4. 4
    Elisabeth G säger

    Norge har hanterat detta på ett mycket mera förnuftigt sätt. Ser man till folkmängden, jämfört med Sverige, skulle Norge ha haft drygt 2 200 döda. I dag har man 236 döda. Det säger en hel del.

  5. 5

    #3 Det kanske inbegriper utrustning som inte är mobil, jag vet inte.

    Men vad jag ville få fram var att så mycket gör man i Australien för att skydda en redan svårt sjuk 80-årig tant. En enorm skillnad mot här. Och en enorm skillnad i dödstal också.

  6. 6

    #4 Ja. Alla nordiska länder klarar sig strålande jämfört med Sverige. Och här har vi ju jämförbara förhållanden också.

    Jag tycker detta att samhället inte skyddar sina medborgare nästan är mer skrämmande än pandemin i sig.

  7. 7
    Elisabeth G säger

    # 6

    Ja, hemul, pandemin har visat vem som är vän och vem som är fiende.

  8. 8
    Melker säger

    #6 Ja och i stort sett allt faller tillbaka på den dåliga organisationen inom äldrevården.

    Över 300 IVO anmälningar nu, vi får se var det leder.

  9. 9
    Lars Henrik säger

    Jag läser i DN att

    Samhällsspridningen har varit central för utfallet – även bland äldre. Anders Tegnells kollega i Norge, smittskyddsdirektör Frode Forland, påpekar att andelen döda som bott på särskilda äldreboenden faktiskt varit högre där än i Sverige (Expressen 1/6). Att antalet personer som har dött i denna grupp är betydligt större i Sverige beror på den högre allmänna smittspridningen, enligt Forland.

    Om Frodes påpekande är korrekt så är Sveriges dystra siffror främst ett resultat av att vi inte lyckats bromsa spridningen i samhället i övrigt. Och visst, finns det många bärare av viruset så ökar ju risken att det tar sig fram till de äldre också.

    Själv vacklar jag i hur man borde ha agerat. Stänga ned! När kan man då öppna upp igen? Vi kanske inte kan slappna av förrän en majoritet haft covid-19 eller ett effektivt och säkert vaccin blivit tillgängligt för allmänheten. Innan dess lurar ju viruset kvar där ute, redo att smitta. Det kan ta lång tid…

  10. 10
    Lars Henrik säger

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa