Lågt LDL-kolesterol (det sk onda kolesterolet) korrelerar med död i Covid-19

Etablissemanget säger att LDL-kolesterolet ska vara så lågt som möjligt, och att alla diabetiker typ 2 ska ta statiner som sänker LDL.
Men denna studie tyder på att lågt LDL är en negativ faktor vid Covid-19-sjukdom.
LDL har troligen en viktig funktion i immunförsvaret.

 

Comments

  1. 1
    Rolf Löfgren säger

    Lunds Universitet 2017.
    ”Kolesterol har stor effekt på egenskaperna hos den tunna film som täcker insidan av våra lungor. Kolesterolet kan därmed även påverka lungans funktion. Det menar forskare vid Lunds universitet med anledning av en ny forskningsstudie om kolesterolets betydelse för lungans förmåga. ”

    Detta borde vara väl känt inom vården idag.

    https://www.lu.se/article/kolesterol-spelar-nyckelroll-i-lungan?fbclid=IwAR1NiLEu8Z4ChmV6adz6OE5U4fOv_Uq0MVUuTNdAjHdPnFI5CjMBz5biBlw

  2. 2
    Håkan säger

    Annika, jag hittar ingen uppgift om vilka kolesterolvärden som personerna hade före insjuknandet, bara relativ förändring. Går det att se någonstans vilka värden de normalt hade, dvs. kan vi bedöma om lågt ingångsvärde försämrade utgången av sjukdomen?

  3. 3
    Annika Dahlqvist säger

    2 Håkan
    Jag vet inte det. Men det jag tycker är intresssant med studien är att den antyder att lågt kolesterol inte är bra för immunförsvaret. Det borde orsaka att äldre människor inte bör ta statiner, förrän oberoende studier visat att de blir friskare och lever längre om de medicinerar med statiner.

  4. 4
    Ulrika säger

    Se där tja det är bra med heltäckande forskning, nu har de skjutit sig i foten. (Om detta stämmer. Du var ju tveksam Håkan.)

  5. 5
    Mormor säger

    2 Håkan
    Det är lite svårt, för att inte säja omöjligt, att fastställa ett definitivt värde på dessa lipoproteiner, som bär på kolesterolet, eftersom det s. k. ”normala” värdet vanligtvis flukturerar enligt kroppens momentana behov.
    I och med att det växlar hela tiden, så får vi nöja oss med att inse att kolesterol har en livsavgörande betydelse för vår hälsa i många avseenden.
    Nu har denna studie från Lunds Universitet, som Rolf Lövgren hänvisar till, visat oss på en aspekt av problemet, speciellt viktig i dessa tider med Corona-virus.
    En annan aspekt gäller vikten av kolesterol i mitokondriernas membran och som vi fick upplysning om av Peter Jensen i en kommentar bara för någon tid sedan.
    Att alltså använda statiner för att begränsa produktionen av denna livsnödvändiga substans utgör ett hot för mänskligheten.

  6. 6
    Håkan säger

    Hej alla.

    Jag är inte alls främmande för tanken att kolesterolet spelar roll för immunförsvaret. I den nu aktuella studien så fanns ett uppmätt kolesterolvärde före infektionen för alla personerna. Men tyvärr så är de bara redovisade som grupp där både överlevande och döda räknats samman men tyvärr inte särredovisat för överlevare och döda. En sådan presentation hade man naturligtvis velat se.

  7. 7
    Mayne Sundewall Hopkins säger

    Hej Håkan,

    Jag har sett att det finns flera böcker i ämnet (av bl.a. läkare och professorer), så kanske kan du hitta mer information på nätet.

  8. 8
    Piltson säger

    Ja, dom letar nu förtvivlat efter gemensamma egenskaper för dem som dör av corona19 fast de inte har förbelastning som fetma, högt blodtryck, diabetes, hög ålder etc. En tänkbarhet är att detta är
    unga personer som vanemässsigt har följt råden om lågfettkost. Sådan kost är onaturlig och kan ge egenskaper som fortfarande är okända.

  9. 9
    Annika Dahlqvist säger

    8 Piltson
    Fast det är inte nytt att unga människor dör i häftig infektionssjukdom. Då är det cytokinstorm. Det var vanligt tex under spanska sjukan för hundra år sen, och då var knappast lågfettkosten uppfunnen.
    Jag vet inte om det finns beräkningar på om kosten hade någon inverkan på sjukan. Näringsbrist var nog vanlig. Det arbetande folket levde mycket på näringsfattig bulkmat, potatis och mjölmat. Jag kan tänka mig att C-vitamin-brist tex var mkt vanlig.

  10. 10
    Håkan säger

    #8 Annika

    C-vitamin fick de väl då från potatisen , 17 mg/100 g.

  11. 11
    Ulf Pohl säger

    #10 Håkan.
    Åt dom rå potatis? I kokt potatis är C-vitaminet förstört som bekant (?).

  12. 12
    Stefan säger
  13. 13
    Annika Dahlqvist säger

    12 Stefan
    Hur mycket potatis åt de per dag? 400 g? Då blir det 68 – ca12 = 56 mg. Det kanske räcker för att undgå skörbjugg, men inte så mycket mer?

  14. 14
    Mormor säger

    Förutom att det är fastställt att förvaringstiden minskar halten av vitaminet i fråga…det går fort och värdet minskar betydligt nästan dag för dag…om jag kommer ihåg rätt?
    Dessutom var ju potatis en stapelvara, som kunde ligga länge i jordkälllaren på landet…
    men askorbinsyra i pulverform innehåller ju inga nedbrytande enzymer, så därför lär den formen vara betydligt mer stabil.

  15. 15
    Lars Henrik säger

    14 Mormor

    Fast askorbinsyra som köps från kryddhyllan i matbutiken har ett sista förbrukningsdatum, eller rättare sagt, ett bäst före datum. Stämmer det verkligen att det försämras med tiden (även om det förvaras mörkt och torrt)?

  16. 16
    XMargareta säger

    Själva syran har hög stabilitet mot oxidation.
    Renheten hos produkten skulle kunna ha betydelse. Ju renare produkt desto bättre stabilitet.
    Gissningsvis är det fortfarande stabil askorbinsyra långt efter bästföre datum, om man förvarat torrt och mörkt.

  17. 17
    Mormor säger

    15 Lars Henrik
    Linus Pauling himself uttrycker sej så här i sin bok ”How to live longer and feel better” om askorbinsyrans stabilitet i pulverform:
    ”Most vitamin preparations are stable. Ascorbic acid in the form of fine crystals or crystalline powder kept in a brown or opaque white bottle is stable indefinitely and can be kept for years. Dry tablets are also reasonably stable and can be kept for years in a brown or opaque white bottle. Solutions of ascorbic acid may be oxidized when exposed to air and light. A solution of ascorbic acid in water may, however, be kept for several days in a refrigerator without significant oxidation.”
    Personligen litar jag inte riktigt på att lösningen håller sej i flera dagar…eller ens en dag, utan jag dricker mina glas ögonaböj och gör nytt när jag känner för det. Så mycket extra besvär är det ju inte..!?
    Paulings böcker borde alla ni läsa, som är intresserade av vitamin C….själv blir jag lika fascinerad varje gång jag bläddrar i dom!! Även den, som han skrev tillsammans med Ewan Cameron ”Cancer and vitamin C” håller måttet!! Och hans senaste, som dock inte är skriven av honom utan av Barbara Marinacci, men den kunde lika gärna ha varit det…är intitulerad ”Linus Pauling in his own words” är också otroligt charmig och mer personlig än dom andra tre.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa