Ont kolesterol (LDL) är i själva verket gott

I HD: ’Ont kolesterol är i själva verket gott’.

Uffe Ravnskov, Ralf Sundberg, Björn Hammarskjöld och Tore Scherstén har skrivit debattartikeln.
’Inga samband mellan höga kolesterolvärden i blodet och åderförkalkning’. ’Infarktpatienter har inte högre LDL är friska’. ’Människor över 60 med högt LDL-kolesterol lever längst’.
De kolesterolsänkande statinerna har många potentiellt farliga biverkningar: ’Diabetes, starr, leverskada, nedsatt hörsel, minnesförlust, alzheimer, demens, parkinson, depression, nervskador, njursvikt eller cancer’… ’Den vanligaste biverkan är muskelskador. I ett experiment utfört av oberoende forskare fick nästan 40 procent av kvinnorna svaga och smärtfulla muskler’.

Alltså ”våga vägra mäta kolesterolet” och ’vägra ta statin-medicin’.

 

Comments

  1. 1
    Lars Bern säger

    Jag har mycket högt LDL-kolesterol och normala triglycerider. Jag har aldrig haft minsta känning av kärlkramp och är 76 år. Stod på 90-talet på Lipitor, men efter att jag delvis tappat känseln i två fingrar och mådde allmänt risigt satte jag själv ut statinerna. Jag har haft många upprörda samtal med läkare som försökt truga på mig statiner igen.
    Så mitt råd är att kvinnor och äldre män aldrig skall mäta kolesterolet och ta statiner, håll däremot ögonen på triglyceriderna och ta kosttillskott med Q10 och Selen.

  2. 2

    Lars Bern, Piltson är tio år äldre, har ingen aning om sina LDL-värden och ser ingen anledning att veta,
    eftersom vi i princip tackar nej till all medicinering som skojar med ämnesomsättningen och hittills mått bra av det.

    Har just läst din bok, som bör vara enastående värdefull, eftersom ingen så fyllig framställning av hela komplexet finns på svenska. Men många kan finna den repetitiv, byggd på spritt tidigare offentlilggjort material. Kan stramas ner til 2/3.

    I sådant fall, kunde man lägga till ett avsnitt av praktiskt värde, nämligen förslag om hur man som patient skall umgås med läkare som vet mindre än patienten själv om vad patienten mår bra av.

  3. 3
    Per-Johan Sundbaum säger

    @Piltson
    Eller kanske ännu hellre hur man gör för att få umgås med läkare som vet mer än patienten.

  4. 4
    Göran Wink säger

    Jag har haft en så kallad tia och i samband med det så konstaterades att mitt
    kolesterol värde var förhöjt, 3,0 och jag blev då
    ordinerad statiner. Jag ifrågasatte det men läkaren
    ansåg och stödde sig på aktuell forskning att när man haft en tia är det
    absolut nödvändigt att äta statiner.
    Vad säger du?

  5. 5
    Nisse Hult säger

    @ 3 PJS
    Vad är det som säger att läkaren vet bättre om hur du mår än du själv?

  6. 6

    Nisse Hult, det var John V. Pickston, brittisk idéhistoriker, som påpekade detta:

    ”We are already seeing a reshaping of medicine, with many patients better informed than their doctors.” (”Ways of Knowing”, Manchester UP, 2000, p .213)

    Internet ger patienten möjlighet att informera sig ordentligt om sitt speciella problem, bättre än som kan krävas av en allmänläkare, som bör ha uppsikt över en mängd olika områden. Till detta kommer att läkarna, som bekant, kan vara indoktrinerade genom snäv eller direkt felaktig information påverkad av pillerfirmor och myndigheter.

    Vårt problem var: hur skall man som patient umgås med en sådan läkare? Man vill inte gärna irågasätta sakkunskapen hos den konsult man anlitar och kanske gillar rent allmänt..

  7. 7
    Per-Johan Sundbaum säger

    @ 4 Nisse hult
    Mitt inlägg var nog mer menat som en önskan att när man behöver hjälp av en läkare så vore det det nog bra om denne åtminstone har minst samma kompetensnivå som patienten.
    Jag har pga min diabetes typ 2 haft en del med läkare och diabetes-sköterskor att göra, men hittills har jag inte träffat på nån som verkar intresserad av kost och tarmhälsa.
    Jag frågade en Diabetes-sköterska om Annikas LCHF-kost ett par år efter att hon friats av socialstyrelsen från anklagelsen om att ordinera LCHF till övervikts- och diabetes patienter skulle strida mot ”vetenskap och beprövad erfarenhet”,
    Svaret blev: ”Nej, oh nej det är alldeles för extremt”

  8. 8
    Nisse Hult säger

    @ 7 PJS
    Men att fortsätta vara sjuk och ˚ lönsam” det är ett normalt tillstånd i välfärds Sverige.

  9. 9
    Per-Johan Sundbaum säger

    @ 8 Nisse Hult
    Ja det är sjukt hur etablissemanget/läkemedelsindustrin/livsmedelsindustrin samverkar för att hålla oss sjuka och lönsamma !

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa