Möss som åt rapsolja fick försämrat minne

Greenmedinfo.com.

Möss som fick tillskott av rapsolja (canola oil) fick försämrat minne, men inte de som fick olivolja. Dessutom gick rapsolje-mössen upp i vikt.
Majoriteten av den rapsolja som produceras i världen är GMO, och därmed Roundup-behandlad. Dock inte den svenska enligt uppgift?

Finns det studier av effekten av svensk rapsolja jämfört med tex olivolja, smör eller kokosfett? Jag tycker att man kan vara försiktig med rapsolja tills den är mera beforskad.

 

Comments

  1. 1
    Magnus säger

    Något sprejar dom med över rapsen på våren där jag bor, vet inte vad det är men tiden är ju rätt för att förhindra ogräs.

  2. 2
    sten bjorsell säger

    Men original raps var ju giftigt har jag läst. En kandensisk firma experimenterade fram en sort som innehöll så lite gift att man bestämde att det var ok, och sedan kallade man det för Canola. ”Canada Oil” alltså.
    Men det finns alltså fortfarande lite gift kvar:

    ”Rapeseed oil contains very high levels of erucic acid, a compound that in large amounts can be toxic to humans. Canola oil, however, contains very low levels of erucic acid.”

    Allting är relativt. Med en stor firma bakom kan alltså ett relativt stort problem ”förminskas”…
    Sedan tillkommer att oljan genomgår en industriell behandling som kan lämna lösningsmedel kvar.
    Smör och kokosolja och olivolja köpt direkt från odlare man träffat är nog det enda säkra, pga det omfattande myglet med utspädning av olivolja med billiga omega-6-oljor.

    Vår dotter åker till Grekland snart så vi ska be henne ta hem lite äkta vara!
    Förövrigt plöjs och harvas fält med raps i Sverige, varefter NPK tillsätts för att det ska växa. Resultatet blir
    vöxter som snart ”bara” innehåller NPK , eftersom växternas samspel med mykorrhizan som naturligt samlar in de andra mineralerna klipps av genom plog och harv. Väldigt små rötter bildas med stora NPK tillsatser, så att få andra viktiga mineraler kan tas upp. En potentiell anledning till tidiga kroniskla sjukdomar nuförtiden, och exploderande supplementköp. Organiskt lider av nästan samma så länge
    man fortsätter att använda plog även där.
    Men flera bönder framförallt i USA har upptäckt att det går att flerdubbla skörden med hjälp av att inte plöja, odla täckväxter före och efter huvudgrödan, samt behandla frön med en vattenlösning av goda fungi och jordbakterier innan eller under sådden.
    Förbättringarna lär vara bättre år från år, så länge plogen hålls borta, eftersom funginätverken då tillåts att expandera utan regelbunndna ”kapningar”.

  3. 3

    Hur är det med ekologisk kallpressad rapsolja?

  4. 4
    Annika Dahlqvist säger

    1 Magnus
    Den som törs kan ju fråga bonden om vad han sprutar med, och varför.

  5. 5
    Annika Dahlqvist säger

    3 Marianne Peterstrand
    Jag vet inte. Någon som vet?

  6. 6
    kicki säger

    https://www.atl.nu/lantbruk/neonikotinoider-forbjuds-utomhus/Man har sprayat rapsen för att döda skadeinsekter med neonicotinoider – men detta gift har också dödat tambin och massor med nyttoinsekter. Men nu är det slut med det , EU har antagit ett förbud mot användningen av detta gift utomhus – för att skydda insekterna som pollinerar. Rapsodlarna är inte alls nöjda.

  7. 7
    XMargareta säger

    I allmänhet, tror jag man kan lita på ekologiskt och kallpressat.

    Varför inte använda olivolja mer?
    Man kan vänja sig vid smaken, där man förut velat ha en neutralt smakande olja.

    Om man köper en kallpressad ekologisk olja från ett etablerat företag i Sverige, typ Zeta, tror jag man får vad som står på etiketten.
    Det är för mycket att förlora om ett sådant företag koms på med fiffel.

  8. 8

    @ 6 kicki

    Länken fungerar inte.

  9. 9
    Karlsson säger

    AV vad jag läst mig till och det som jag själv praktiserat vid marinad och stekning är rapsolja/smör. Rapsolja utvecklar inte gifter vid höga temperatur alltså lämpar den sig för stekning. Inom LCHF har man förespråkat rapsolja och smör för stekning är det alltså andra signal som skickats ut nu? Mer länkar vore relevant. Själv köper jag ekologisk rapsolja såklart och köper jag någon gång jordnötter så finns det ett varumärke som är i raps och inte solros eller liknande. Det finns ju inga nötter eller snacks (om man nu någon gång vill ha det för en gångs skull) som är i rapsolja utan allt är i solros. Solros mig veterligen utvecklar gifter vid höga temperaturer vore bra om man fick mer kött på benen. Men det är väl så först så skall det vara på ett specifikt sätt och sen är ju inte detta bra heller…man blir ganska osäker nu..

  10. 10
    Annika Dahlqvist säger

    9 Karlsson
    Jag har aldrig rekommenderat rapsolja som matfett. Jag har sagt att enda nödvändiga användningsområde är tillagning av majonnäs, eftersom olivoljan ger majonnäsen en bismak.
    Jag har hela tiden ansett att rapsoljan inte har visat sin hälsofördel i långa studier, och därför ska hållas kort.
    Vad andra LCHF-are säger/skriver kan jag inte svara för.

  11. 11
    Gunnar Isaksson säger

    Jag har alltid varit tveksam till rapsolja och inte använt den till stekning under 5 år. Rapsen påstås inte vara GMO men förädlingen har gjorts genom att bestråla frön med hård röntgenstrålning för att få fram mutationer.

    Därefter har fröna såtts och de mest önskvärda har fått flera omgångar strålning tills man blev nöjd med resultatet. Den metoden för växtförädling är mycket brutal och man hade inte koll på alla mutationer.

  12. 12
    XMargareta säger

    Jag har undvikit rapsolja i många år.
    Säkert i 10 år, eller mer.

    Det går lätt att söka på nätet efter erukasyra, raps, rovolja , giftig. Det finns bra text.

    Innan jag fick veta om, att det fanns 2-3-nånting-procent erukasyra kvar, efter förädling av Raps, så använde jag den.
    Erukasyran är giftig. Man kan ju spekulera i om det gör något. Det finns ju små mängder gifter i en del växter, som vi ibland får i oss. Tex Solanin i potatis ( mer i grön sådan förstås.)

    Nu var det ett tag sedan jag läste om erukasya, men har för mig, att eftersom kroppen inte kan hantera den, så lagras den och stör hjärtats verksamhet.
    Om någon söker på nätet och finner svaret på detta vore det bra om det kunde skrivas i tråden. Jag orkar/hinner inte göra det nu.

    Förr fanns erukasyra rikligt i rapsoljan, som då kallades för Rovolja och, har jag för mig, förr användes som lampolja.
    Den var då helt omöjlig, som människoföda.

    Den är även rik på omega-6-fettsyra, som visserligen är essentiell i födan, men som vi tenderar att få för mycket av och då har kopplats samman med inflammation.
    Den bör finnas i rätt förhållande till omega-3-fettsyra, som också är essentiell, men som vi tenderar, att få för lite av.

    Omega-3-fett finns i fet fisk.
    Det finns också i tex Linfröolja, men det finns texter, som menar, att den omega-3, som finns i växter har vi inte lika lätt, att tillgodogöra oss.

    Odlad lax har i vissa undersökningar befunnits ha större mängd omega- 6, än KRAV-odlad och vildfångad.

    Jag har spekulerat över om s.k. majskyckling också har mer omega- 6?

  13. 13
    LCHF-Bengt säger

    Det gjordes ochså en undersökning i Sverige som kom fram till samma sak, men jag hittar inte den undersökningen nu, men använd smör eller kokosfett är det bästa alternativet, här är en annan.

    https://kurera.se/har-ar-basta-fettet-att-steka-i-och-fettet-du-ska-undvika/

  14. 14
    Anne O säger

    Här är en föreläsning av Karl Arfors om omega 3 och 6 https://www.youtube.com/watch?v=t2axIB4J9GM

  15. 15
    kicki säger

    Ang förbud mot besprutning av raps med neonikotinoider:
    https://www.atl.nu/lantbruk/neonikotinoider-forbjuds-utomhus/

  16. 16
    Tomas Johansspn säger
  17. 17
    Jösses säger

    Själv har jag märkt en märklig skillnad mellan Bregott och rent smör. Bregottet gör att jag behöver harkla mig lite försiktigt då och då under några timmar, det bildas lite extra slem eller nåt i halsen. Med rent smör händer inte det. Undrar vad det beror på och vad som händer längre ner i ”systemet”?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa