Ny hypotes om orsak till diabetes 1

Sveriges Radio.se.

Intressant ny hypotes om orsaken till typ 1 diabetes: att det tex kan bero på bakteriell eller kemisk inflammation pga reflux från tolvfingertarmen (duodenum) upp till pancreas (bukspottkörteln). Nya undersökningsmetoder kan användas för denna forskning.

 

Comments

 1. 1
  Melker says:

  Helt OT men var är Göran?

 2. 2
  Annika Dahlqvist says:

  1 Melker
  Det var en annan kommentator som kritiserade Göran så att det liknade mobbing. Göran blev ledsen och sa att han inte kommer att vara med oss mera, trots att jag bad honom att stanna kvar.

 3. 3
  Rolf Löfgren says:

  Jag misstänker att Typ 1 hos barn har sin grund i vår välling kultur. Sverige och Finland ligger mycket högt i Typ 1 för barn, och är de två länder som toppar välling och barn-gröt försäljningen.
  Välling och gröt för barn innehåller väldigt mycket kolhydrater och andra icke naturliga ämnen.

  Jag tvivlar på att denna hypotes har studerats.

  Tråkigt om Göran slutar att skriva här.
  Jag uppskattar hans artiklar och kommentarer.

 4. 4

  Jag tror att Göran är saknad av många. Det vore trevligt om du kom tillbaka Göran.

 5. 5
  Ingrid A says:

  Jag saknar också Görans kommentarer.
  Kom gärna tillbaka Göran!

 6. 6
  Georg W says:

  Jag saknar också Göran Sjöberg! Dessutom är jag rädd för att jag inte var riktigt snäll mot honom.Vilket inte var min mening. Jag blev helt enkelt för familjär med honom. Jag ber tusen gånger om ursäkt om det är jag som jagat bort Göran. Görans förnuft är viktig i det här sammanhanget.

  Jag vet att det också var någon “puckad” individ som var elak mot Göran, kanske blev det för mycket? Hoppas bara att den “puckade” inte var jag!?!

 7. 7
  Lars Henrik says:

  Görans inlägg och kommentarer är faktiskt en stor del av denna blogg. Det är synd om enstaka kommentatorers metoder som sådana får andras röster att tystna.

  Däremot har jag svårt att tro att det är du Georg.

 8. 8
  Stina says:

  Jag saknar också Göran. Hoppas du kommer tillbaka Göran!
  Hoppas också att den som väljer att vara så otrevlig i sina kommentarer väljer att låta bli att skriva. Det handlar ju inte om att få rätt eller att klanka ner på andra utan att dela erfarenheter.

 9. 9
  Mormor says:

  Är ett bra tag nu som jag ville fråga vart Göran tagit vägen…men sen tänkte jag att han kanske bara var upptagen med sin bok..?? Inte ska han behöva ta åt sej av nån dum kommentar…många av oss som skriver blir ju inte alltid uppskattade, men det trevliga är ju just det att man kan skriva spontant, ibland blir det bra o ibland inte…men vem bryr sej? Jag skriver ändå…för det är stimulerande för mej själv!
  Göran, please come back…om det bara var en kommentar som var orsaken, annars tala om för oss att du jobbar med din bok, som vi väntar på med spänning…!!

 10. 10
  Michele Wilcox says:

  Jag har ockås saknat Görans kommentarer.

 11. 11
  LCHF-Bengt says:

  Jag saknar också Göran,

 12. 12
  XMargareta says:

  Bra, att detta kommer upp.
  Mycket bra diskussion om att även om man är oense, eller har upptäckt någon “blotta” i ett inlägg, så finns det faktiskt möjligheter att göra det på ett sätt, som uppmuntrar vidare kamratlig och vänlig inställning till tankeutbytet.
  Det gagnar alla.

  Hån är alltid det sämsta sättet i alla fall.
  Om man undviker hån och har inställningen, att vi tillsammans kommer vidare, för allas bästa, så kan ett intressant utbyte fortsätta.

  Vill man inte få någon att sluta kommentera, så hånar man inte.

 13. 13
  odezza says:

  Saknar också Görans krönikor och kommentarer!

 14. 14
  Hans Nilsson says:

  Görans deltagande här är värdefullt. Stringenta, insiktsfulla och generösa inlägg. Kritik och distinktioner av olika slag är angeläget. Mobbning och illasinnade kommentarer är oacceptabelt. Mycket tråkigt om det är orsaken till din tystnad. Önskar att du kommer tillbaka!

 15. 15
  tvillingsyster says:

  Jag har också undrat vart Göran tagit vägen. Jag hoppas han börjar skriva sina krönikor igen.

 16. 16
  Elisabeth G says:

  Jag saknar också Görans inlägg. Hoppas han kommer tillbaka.

 17. 17
  Erik 2 says:

  Och vad är i så fall anledningen till att det finns bakterier så högt upp i systemet ? De verkar dessutom vara elaka. Annan fråga, är det bakterierna som skadar insulincellerna eller blir de ett “civilt” offer när immunförsvaret ska städa bort bakterierna?

 18. 18
  kicki says:

  Hoppas Göran Sjöberg kommer tillbaka – Saknar hans mycket läsvärda krönikor.

 19. 19
  Karin says:

  Instämmer med många andra. Har saknat dina kloka kommentarer Göran.

 20. 20
  Michele Wilcox says:

  @Erik 2
  Det första jag tänker på som skulle kunna bidra till att SIBO uppkommer är för lite HCl i magsäcken, dålig peristaltik, immunoglobulinbrist i tarmsekret, fel på ileocala valvet. Bra fråga om bakterier vs cilvila offer.

 21. 21
  Erik 2 says:

  @Michele
  Och kanske en kost av för mycket sockerarter som får patogener att växatill. Intressant med peristaltik att den sätts ner av mjölk med ca 30%. Kan dessa två vara förklaringen till varför mjölkkonsumtion och DT1 korrelerar så tydligt.
  https://www.nature.com/articles/nutd201716
  A1 beta-casein milk protein and other environmental pre-disposing factors for type 1 diabetes

 22. 22
  Annika Dahlqvist says:

  21 Erik 2
  Som vi vet innebär inte association orsaksbevis.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.