Insulinmätning visar t2-diabetes tidigare

Kostdoktorn.

Med insulinmätning kan man tidigare upptäcka metabol störning som visar insulinresistens och förebådar t2-diabetes.
Man skulle då kunna tänka sig att göra en glukostoleranstest med samtidig mätning av insulinhalt, fastande samt kanske 1 och 2 timmar efter glukosintaget.

Är det någon som har efterfrågat sådan undersökning på vårdcentralen? Hur gick det?

Aktuellt inlägg hos Kostdoktorn.

 

Comments

  1. 1

    Har frågat några läkare i Uppsala om mätning av insulin-nivå/känslighet/resistens och de har svarat ”Nej, det finns ingen sådan mätning”.

    Och när jag pratat om LCHF så har de sagt typ ”LCHF är livsfarligt!”, ”Det är bara nivån av lipider vi tittar på” etc.

  2. 2

    Har aldrig tänkt på att fråga
    Kan du skriva lite om diabetes 1,5 (lada)
    Har i 10 år hört att jag är en db2, är nu konfunderad
    Har nu provat strikt lchf och 1 veckas fasta mätte mina ketoner. Blev rädd då stickorna visade 16+ och socker på stigande 10. Får börja om min lchf resa och kolla var mina gränser går. Kan förstås inte prata med min läkare om detta

  3. 3

    De sista som tar till sig ny kunskap är myndigheter och verk. Sedan finns det nog en övervikt av ”jag vet bäst” attityd i vården och det är sällan populärt att kunden talar om vad som ska göras.

  4. 4
    sten bjorsell säger

    Har haft fasteinsulinet mätt. Bor utomlands. Endast specialbeställning, trots dess viktighet!
    Efter att ha läst för länge sedan att ingen riskfaktor är farligare än högt fasteinsulin för hjärtsjukdom och stroke beställde jag testen eftersom jag då led av angina. Inte gratis.
    Alla dom ”vanliga” riskfaktorerna vi medicinerar emot har ingen alls liknande effekt enligt studien:
    https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.0040263
    Alltså högt kolesterol, blodsocker, HbA1c är tveksamma riskfaktorer jämfört med fasteinsulin. Ju högre fastinsulin desto högre risk för kärlsjukdom och stroke, det som vi är räddast för, efter cancer. Kostdoktorn skrev om en komplicerad test som är ännu noggrannare. Men man kan ju börja med ett enkelt fasteblodprov och mäta fasteinsulinet, det som studien ovan handlade om.
    Observationsstudien täckte över 3000 kvinnor 60-79 år.
    Flera andra studier visar även ökad cancerrisk och snabbare cancer vid insulinresistens, samtidigt som diabetiker-2 har mer cancer än genomsnittet.
    Jag har sedan mätt fasteinsulin totalt 3 ggr. Sista gången var det riktigt bra, dock över 5. Tidigare låg det över 7. Hur högt det var när jag stressade hårt och åt en macka så snart jag var sugen och ”fick” min kärlkramp har jag ingen aning om, då ingen doktor kände till vikten av det.
    Insulin är ett ”inlagringshormon” och t.ex. den här studien visar att högt insulin korrelerar med hög grad av inlagring i blodådror eller kärlförkalkning: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25108074
    Alla diabetiker är mer eller mindre insulinresistenta och har högre grad av förkalkning än genomsnittet, och dör vanligen i kärlsjukdomar, mycket tidigare än de som inte har diabetes-2.

    Regelbunden fasteinsulinmätning kan dels förvarna majoriteten av de som annars drabbas av både diabetes-2 och kärlsjukdomar att tidigt ändra till kostvanor till betydligt mindre insulindrivande än t.ex. dagens standardkost som ironiskt nog serveras på sjukhus, dels visa vägen till ett friskare liv som det gjort för mig.

    Eftersom man vet att högt insulin orsakar insulinresistens och även driver ännu högre insulin i en ond cirkel kan alla med högt insulin som varnas tidigt välja ny kost som inte ökar insulin lika mycket. Motsatsen gäller också: Lågt insulin ökar insulinkänsligheten och minskar fasteinsulinet.

    Att dessutom avstå från mellanmål gör att insulinet hinner sjunka ordentligt mellan måltiderna vilket ökar insulinkänsligheten. Innan ”mellanmålen” blev standard hade vi betydligt mindre diabetes-2. Dricker själv ofta kaffe, men aldrig med socker, bulle, kaka eller macka.
    Men svårt att skippa mellanmål när målen domineras av blodsocker och insulinhöjande snabba kolhyrater, som ofta skapar ny hunger redan efter 2-3 timmar.

    Att äta bara två mål mat om dagen utan mellanmål minskar ytterligare insulinresistensen pga ytterligare lägre exponering till insulin. Intermittent fasta minskade mitt fasteinsulin med en dryg enhet på någon vecka.

    (Att temporärt få ned blodsockret på en diabetes-2 patient med insulin kan vara en viktig nödåtgärd. Men att kontinuerligt ge insulin bör snarast omprövas eftersom det gradvis förvärrar tillståndet, då man vet att ökat insulin långsiktigt ökar insulinresistensen och därmed insulinbehovet)

    Men detta rimmar inte med läkemedelsindustrins målsättningar. Den som följer råd som minskar fasteinsulin löper dock betydligt lägre risk att bli sjuk och permanent medicinberoende.
    Man tycker att Socialstyrelsen borde fatta. Men med inhyrda experter som ofta även jobbar för farmabolag blir det som det är idag. Pengar, arvoden eller forskningsanslag, eller ”vinst” blir allra viktigast.

    Jason Fung skrev nyligen på sin blogg om experter som bestämmer ”Standard of care”, alltså vad doktorer bör göra vid olika symtom. Han fann att många medverkande experter samtidigt hade lukrativa uppdrag för farmabolag. Sådana här expertgrupper bestämmer t.ex. att högt blodtryck nu bör medicineras readan vid 130 istället för vid 140 som tidigare. Läkare som inte följer ”standard of care”- rekommendationer kan förlora licensen. Att på ett sådant expertmöte föreslå en utredning huruvida magnesium i vävnader kan minska underliggande orsaker till högt blodtryck skulle vara som att svära i kyrkan, knappast följas av fortsatta lukrativa uppdrag. Trots att alla patienter vill åtgärda orsakerna botas idag ändå bara symptom, pga av dessa ”expertgrupper”.
    Sänkningen av gränsvärdet för högt blodtryck innebär en potentiell enorm ökning av blodtrycksänkade medel med potentiella vinster som mycket väl kan mäta sig med statiner. Alltså mångmiljarder dollar från den lilla ändringen. Långtidssidoverkningar av den extra medicineringen existerar tydligen inte ens som ett diskussionsämne. Betablockerare lär förfetta hjärtat.

    Med liknande jävsförhållande i Svenska utskott i läkemedelsverk och socialstyrelse krävs rejäla utrensningar för att det ska bli någon ändring.
    Alltså från topparna nedåt.

  5. 5
    Annika Dahlqvist säger

    2 Kjell Wallman
    LADA är en sent debuterande typ 1 diabetes. (Latent Autoimmune Diabetes in Adults)
    https://www.diabetes.se/diabetes/lar-om-diabetes/typer/lada/
    De bör alltså medicinera med insulin pga insulinbrist.
    Ett prov man kan ta är C-peptid. Det provet avspeglar den egna insulinproduktionen, och är onormalt lågt vid LADA.

  6. 6
    Göran Sjöberg säger

    Sten #4

    En bra sammanfattning tycker jag.

    Vetenskapen kring insulinets roll vid kärlsjukdom och diabetes är tydlig för den som är intresserad. Dr. Krafts bok baserad på hans omfattande kliniska verksamhet är här en verklig ögonöppnare. Jag trodde att jag skrivit en krönika om hans bok men hitter den den inte så det kanske aldrig blev någon krönika vilket förvånar mig med tanke på hur viktig boken är. Kostdoktorn har tagit upp det väsentliga.

    Som du påpekar finns inget intresse för denna verklighet inom skolmedicinen.

    Sjukvården är idag helt i händerna på läkemedelsindustrin. Man kan därför bara konstatera att det är en rent kriminell agenda som styr sjukvården – man låter hellre miljontals diabetiker gå en plågsam död tillmötes än tillämpar uppenbar vetenskap och vända på utveckling med hjälp av LCHF men som istället aktivt motarbetas av alla myndigheter – ofattbart egentligen!

    Jag har ofta undrat varför så många av oss inom LCHF-rörelsen som insett allt detta har så svårt att tala öppet om den rådande kriminaliteten inom sjukvårdsindustrin – för det är ju faktiskt vad det handlar om, i alla fall som jag ser det. Är det för att kriminaliteten bedrivs på ett ”högre plan”? Det är ju trots allt inte sjukvårdspersonalen vi möter på vårdcentraler och sjukhus som är ”kriminell”. De är bara fångar i systemet.

  7. 7
    sten bjorsell säger

    6 Göran Sjöberg.
    Hur kriminaliteten uppstår och bedrivs vet bara de som medverkar. Jason Fung skriver om det här: https://idmprogram.com/clinical-practice-guidelines-legalized-bribery/ under rubriken

    ”Clinical Practice Guidelines or Legalized Bribery?”

    Annars verkar det som om man mest smörjer topparna.
    Hur exakt detta går till bör någon som kanske fått sur eftersmak efter att ha tänkt till berätta.

  8. 8

    Har begärt ett insulintest men erbjöds då bara ett glukostoleranstest.

  9. 9
    Annika Dahlqvist säger

    8 Håkan
    Om läkaren tycker att det är alldeles för okristligt dyrt att kolla insulinvärdet före, 1 timme efter och 2 timmar efter kolhydratrik måltid/ glukos 75 g, så kanske man kan begära bara ett prov ca 1 – 2 timmar efter måltid/glukosintag, då det bör vara som högst?
    Man kan ge läkaren länken till bilden som jag länkade till i inlägget.

  10. 10

    #9

    Vet inte om det var kostnaden som spelade roll. Jag fick mer intrycket av att de inte visste hur de skulle göra.

    Annika, berätta gärna ifall du vet vad ett insulintest kostar.

  11. 11
    Annika Dahlqvist säger

    10 Håkan
    Nej jag vet inte vad ett insulintest kostar, men i mitt landsting så finns insulin på lablistan, så det är bara för läkaren att ordinera provet.
    Det är nog bäst för läkarna att vänja sig att ordinera prov på insulin, för det är ett prov som nog kommer att bli vanligare.

  12. 12

    Googlade och hittade prislista för labbprover i Örebro läns landsting. Ett insulintest kostar 81 kr. Att jämföra med ett HbA1c som kostar 73,50.

  13. 13
    Pre-diabetiker säger

    År 2009 var jag hos Dr Calle Carlsson i Österäng.
    Ett av blodproven var ”Insulin”:
    Mitt 12,6 (normalvärde var 3.0-8.0)
    En bra bit över normalvärdet.

    År 2016 anlitade jag Werlabs, där ingick inte analys av insulin.

  14. 14
    Göran Sjöberg säger

    LenaK

    Intressant!

    81 kr verkar trots allt vara överkomligt pris. Jag kanske ska besöka vårdcentralen och be om och också betala för ett sådant test om de inte vill utföra det ”inom ramarna”.

  15. 15
    sten bjorsell säger

    Intressant!
    Fortsätt gärna att be om fasteinsulin och berätta hur det går. Själv tog jag fasteinsulin på morgonen, då ”normalt” är väldefinierat för det. Som pre-diabetiker skriver är ”normalt” 3-8. Optimalt lär vara nära 3, vad jag förstår. För barn visade ett mycket litet urval en linje från ca 3 – 8 från 3 mån till 7 år. I en finsk studie av äldre män, 65-75 år, var fasteinsulinet över 15 i snitt. Under 10års-perioden ökade medelvärdena. ca 3 enheter i snitt. Men vid 80 var medelvärdet nere vid 14 !
    Detta kan ju bero på vanlig medicinering av äldre med betablockers för högt blodtryck, som ju ökar bl.a. fasteinsulin, enligt flera studier.

    Om ni mäter, ändra gärna nåt sedan, som t.ex fasta någon dag i veckan eller skippa frukost, eller, om någon vågar och är tillräckligt ung för att inte vara i riskzonen, ät mellanmål ett tag och mät igen efter en månad!

  16. 16

    Undrar varför inte Werlabs har ”Insulin” med på sitt utbud av analyser???

  17. 17
    Thomas Jansson säger

    Detta är ju känt sedan länge, jag kommer ihåg att jag skrev om detta för flera år sedan och då tipsade professor Sjöberg om dr Krafts bok. Jag sträckläste boken och det är ju för oss tekniker självklara saker som står i boken.

    Självklart har jag diskuterat detta med läkare på VC men de kan ofta för lite för att förstå hur det hänger ihop med blodsocker, insulin och insulinresistens. Fattar man det så blir det helt självklart att mäta insulinnivåerna. Ofta kan man dock lista ut förhöjda insulinnivåer genom en begynnande övervikt men då missar man de ”smala tjockisarna”.

    En trend är ju att andelen dubbeldiagnoser ökar, Typ 1 får också Typ 2. Nu väntar jag på att få läsa att folk får trippeldiagnoser i form av T1, T2 och T3.

    Detta vill ju inte sockerberoende Typ 1 kännas vid utan avfärdar det som nonsens och att man tillhör ”LCHF-sekten”. Och flera gånger har jag funderat på – blir man korkad av att marinera sin hjärna i höga nivåer av insulin?

  18. 18
    Thomas Jansson säger

    Alzheimer brukar betecknas som Typ 3 diabetes,,,,

  19. 19
    Annika Dahlqvist säger

    16 Lekman
    Fråga dem!

  20. 20

    17 Thomas Jansson
    Klart man blir korkad av höga nivåer av socker, som drar med sej också höga nivåer av insulin… Det finns ett tryck i organismen som betecknas osmotiskt tryck, blir högt av sockermolekyler…!! Drar ut vätska från omliggande celler och dom dör….
    Låter det inte som en plausibel teori?

  21. 21
    XMargareta säger

    Tror jag har missat var det står om Dr. Krafts bok. Vilken bok är det?

  22. 22

    #20 Mormor, och därmed kommer man in på det enda som socker är bra för, nämligen getingstick!

    Jag fick för ett par somrar sedan 11 jordgetingstick, då jag råkade köra in gräsklipparen i ett jordgetingbo. Alla på huvud, hals och axlar. Dagen därpå skulle jag till optikern och prova ut mina nya glasögon, och jag undrade förstås hur det skulle gå, trodde att jag skulle bli helt uppsvullen i ansiktet…

    Men jag kletade snabbt på sockerlösning, som genom osmos drog ut giftet, och den omedelbara smärtan av getingsticken försvann så fort sockerlösningen kom på. Efter någon timme ställde jag mig i duschen.

    Dagen efter hade jag ingen svullnad kvar, och kunde lugnt åka till optikern och få mina nya glasögon.

  23. 23
    sten bjorsell säger

    Thomas skrev ”Och flera gånger har jag funderat på – blir man korkad av att marinera sin hjärna i höga nivåer av insulin?”

    Gissningsvis ja. Äkta faktaresistens kan säkert förhöjas vid insulinresisten
    Min äldre bror ville reducera blodtrycksmedicenen som han får.
    Doktorn sa att det gick inte för den ”arbetar tillsammans med medicinen som förhindrar stroke”
    Nästa gång skall han be att få länkar tll de randomiserade studierna som han stöder detta på.

    Det får bli slut på påhitten.
    ”Konsensus” och ”framröstade vårdråd” är mycket långt ifrån evidens.
    Men man kallar det ”evidensbaserad medicin”

  24. 24
    sten bjorsell säger

    21 XMargareta Boken: https://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?ac_used=no&search_word=joseph+kraft

    Irländaree Ivor Cummins har intervjuat Kraft och det finns säkert mycket att läsa också på kostdoktorn. Kraft lär ha sagt att alla med kärlsjukdom är ännu ej diagnosticerade diabetiker.

    Insulinresistens ligger altid under enligt Kraft som har forskat i det mer än någon annan.

    Apropå insulin:
    Kitavans har visst fasteinsulin runt 3-4 och kärlsjukdomar i form av avlagringar som vi faller på existerar inte där.

  25. 25
    XMargareta säger

    24 sten bjorsell
    Tack!

  26. 26

    Hej Kära Annika!

    Jag vet att LCHF är löning till diabetes 2 men hur är med Diabetes 1 för barn och ungdom som karakteriseras med problem inom immunitet.

    Tack väntar på ditt svar

    Yvonne Törjék

  27. 27

    Väntar på svar från Werlabs ang avsaknad av insulintest hos dem. Jag skrev att de gärna kunde svara i denna tråd. Vi får väl se!

    Pre-Diabetiker: Jag har också testat mig i Österäng efter 1,5 år med LCHF. Mitt fasteinsulin var då 3,7. Undrar just hur det var tidigare med tanke på den godisråtta jag var!?
    Är verksamheten på Österäng nerlagd? Kan inte hitta något om den.

  28. 28
    Annika Dahlqvist säger

    Jag hittar inte heller någon riktig hemsida för Hälsovårdshemmet i Österäng. Är det någon som vet om det fortfarande fungerar?

  29. 29
    Thomas Jansson säger

    Skaldeman och Calle jobbade ju ihop under några år innan Calle med ålderns rätt trappade ned.

    Så Calle bedriver ingen verksamhet där sedan många år tillbaka. Jag känner inte till om det är någon ny verksamhet där.

  30. 30
    Thomas Jansson säger

    #23

    Jag har haft så många bataljer med kakfrossande typ 1 så man blir ju fundersam över hur höga insulinhalter påverkar deras hjärnor. Naturligtvis anser de att LCHF är livsfarligt och någon har t o m hotat att polisanmäla mig för mordförsök då jag rekommenderat LCHF. Det är ju naturligtvis inget att bry sig om men att sockerberoende är så starkt förvånar mig.

    Googlar man på ”insulin brain” får man en del att läsa,,,,

  31. 31
    Thomas Jansson säger

    Köper bara e-böcker från amazon numera.

    https://www.amazon.com/Diabetes-Epidemic-You-Joseph-Kraft/dp/1425168094/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1512082241&sr=8-1&keywords=joseph+kraft

    Kostar knappt 10 dollar för en e-bok.

    Att mäta blodsocker istället för insulin är väl ungefär lika korkat som att mäta en bils hastighet genom dess bensinförbrukning.

    Kraft är en gammal man och har haft dessa tankar sedan länge.

    Säkert kommer vi att kunna mäta insulinnivåer själva inom en snar framtid, det blir Apple eller något annat företag som lanserar det som tillbehör till sina telefoner,,,,

  32. 32
    Göran Sjöberg säger

    Thomas,

    Jag väntar också på att en mätare för insulin för hemmabruk ska dyka upp på denna enorma marknad som vi som hamnat i det metabola syndromet utgör.

    Nyligen skaffade jag en ketonmätare, Ketonix, som mäter halterna i blodet via utandningsluften. Den fungerar alldeles utmärkt och inga dyra mätstickor behövs. Ketonmätningen blir också ett slags indirekt sätt att mäta insulinet eftersom höga ketonvärden så intimt hänger ihop med låga blodsockervärden och därmed också så låga insulinnivåer man kan uppnå.

    Att läkarkåren är så okunnig om farorna med höga insulinnivåer för vår hälsa är för mig bara ytterligare ett tecken på hur korrumperad sjukvårdsindustrin är. Kunskapen och den vetenskapliga logiken finns tillgänglig för den som är intresserad.

  33. 33

    Hittade en gammal flashback länk med SSS Mycket intressant läsning.
    https://www.flashback.org/t358519

  34. 34

    Hälsovårdshemmet i Österäng är fortfarande i gång. Läkaren heter Mikael Knutsson och man tar fortfarande 48 prover som man betalar själv, därefter så får man kostråd av läkaren. Jag pratade nyss med Anita Carlsson, Calle Carlssons fru. Calle 87 år tar fortfarande några patienter.

  35. 35

    Tack Jala!
    Då är det samme läkare som 2012.
    Jag antar att de lever på gamla meriter och inte behöver någon hemsida längre.
    Redan 2012 sa Anita att Calle själv inte tog några patienter eftersom han hörde så dåligt att det fanns risk för missförstånd.

  36. 36
    Annika Dahlqvist säger

    34 jala
    Vilka kostråd ges på Österäng? År det LCHF, GI eller tallriksmodellen?

  37. 37

    33 o 34 Jala
    Verkligen intressant läsning….igen tack…
    Hade heller ingen aning om vem Calle är eller var Österäng ligger…

  38. 38
    Annika Dahlqvist säger

    35 LenaK
    Det tycks lite besynnerligt med en fungerande privat verksamhet som inte har någon fungerande hemsida.

  39. 39

    Enligt Anita Carlsson så hade hemsidan blivit kapad. Tror inte att det är helt ut lika bra kostråd som det var tidigare. Frågade Anita hur det var men fick lite svävande svar som att det var individuellt baserat på provsvaren.

  40. 40
    sten bjorsell säger

    32 Göran.
    Genomgående korruption läser jag just nu om i Tim Noakes senaste bok ”Lore of Nutrition”. Man får klart för sig vilka enorma intressen som ligger gömda, ingrävda och naturligtvis fastlåsta med diverse knep, åtminstone i universitet och forskningsinstitutioner nämnda i Sydafrika. Noakes LCHF budskap har i Sydafrika, genom bloggar och facebookssidor, för länge sedan nått en kritisk massa där det sprider sig sjävt. Det världsomspännade ILSI, m.fl., betraktar det säkert som ett ”virus”.
    Det är en bok som alla som äter LCHF, eller funderar på att äta, bör läsa för att verkligen se hur långt man kommit därnere och hur nära man varit att knäcka Noakes.
    Att kosten kallas ”Banting” därnere ger ett utmärkt försprång, eftersom den då blir långt över 100 år gammal. Dagens lågfettkost saknar dels vetenskapligt stöd och är högst 50 år gammal. Alltså en övergående modekost som introducerades med hjälp av verkliga fake news på 1970-talet och som gett upphov till en världsepidemi av metabol sjuklighet som, lksom i Sydafrika, kommer knäcka sjukvårdsystemen i alla länder som inte ändrar kurs. Finns även som e-bok.

  41. 41

    Jag åt ju som sagt redan LCHF när jag besökte Österäng, så alla mina värden var i princip optimala, förutom magnesium som var lite lågt. Vad jag kan minnas så beskrevs läkaren som en LCHF-läkare och det är så jag minns vårt samtal också. Det vore väl lite märkligt om Calle och Anita släppte in någon som förespråkade något annat i sin verksamhet.

  42. 42

    https://www.expressen.se/halsoliv/historien-om-den-heta-potatisen/

    år 2007 var doktor Calle 76 år – det är 10 år sedan. Kanske inte så konstigt att det inte pågår så mycket verksamhet längre – att administrera en aktuell hemsida tar också mycket tid.

  43. 43

    Hmm, missade att man redan skrivit om dr Carlssons ålder…

  44. 44

    Kicki!
    Verksamheten är i full gång och patienterna bokar sig 1 år framåt när de varit där.

  45. 45

    Det låter bra, vore intressant att veta vad man erbjuder, någon skrev om provtagning. Bor man där? Har man särskild kost och motionsprogram eller liknande?

  46. 46
    Göran Sjöberg säger

    Sten,

    Jag får nog införskaffa ”Lore of Nutrition”.

  47. 47

    Kicki, man kommer på ett besök, som tar max tre timmar inklusive lite väntetid och ca en timmes samtal och genomgång av provsvar med läkaren. Då har EKG, blodtryck och spirometri utförts samt några rör med blod tagits och analyserats i deras laboratorium. Gott och väl 40 olika provsvar rör det sig om.
    Nej, man bor inte där. Det är inget hälsohem i den betydelsen. För min del handlade det mest om att få bekräftat att jag inte led av någon smygande sjukdom som kan upptäckas med vanliga standardprover. Blodproverna överensstämmer ganska bra med Werlabs XL-paket förutom insulin förstås.

  48. 48

    Fick just svar från Werlabs på min fråga varför de inte tillhandahåller insulintest.

    ”Hej Lena,

    Vi kan inte erbjuda den testen på grund av att den är hemolyskänslig. Den skall transporteras fryst till laboratoriet och då många av de provtagningsställen som vi har samarbete med skickar testerna per post så kan vi inte erbjuda den testen.

    Vänligen
    Katarina”

    Det problemet kan väl inte finnas på en vårdcentral där speciella bilar kommer och hämtar proverna?

  49. 49

    När jag bad min läkare om ett insulintest svarade han att ”Sådant tar man inte. Det görs bara när man har anledning misstänka en tumör i pankreas.” Eftersom mitt glukosprov alla år varit normalt så fanns det inget mer att göra i det här sammanhanget. – Jo, har berättat att jag äter enl LCHF – han menar det är väl ok – inget fel – men heller ingen fördel.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa