Så kan du sänka blodtrycket

Artikel på TV-helse.se.

 

Comments

  1. 1
    Thomas Jansson säger

    Varifrån kommer uppmaningen att äta mindre salt? Är det samma bluff som kolesterolmyten samt faran med mättat fett?

  2. 2
    Nisse Hult säger

    Drick rödbetsjuice varje dag, skippa socker och mjöl, plus daglig pulshöjande träning (inget släpande med gåstavar/hund) med detta kommer man långt.

  3. 3
    Annika Dahlqvist säger

    1 Thomas Jansson
    Ja det är samma bluff med saltet. Jag kommer just nu inte ihåg hur det uppkom, men det var ett hugskott.
    Personer som äter LCHF behöver snarare mer salt än kolhydratätare. Vi utsöndrar mycket salt i urinen.

  4. 4
    Elisabeth G säger

    När jag får en tendens till kramp i vadmuskeln nattetid avhjälps detta med 1/2 tsk salt i 1/2 liter vatten. Inget konstigt med det. MEN – jag undrar hur det kan komma sig att jag samtidigt blivit väldigt känslig för ”normalsaltad” mat. Sådant som bacon och kassler upplever jag numera som oätbart. Konstigt. Kanske är det något i de processade produkterna som gör att de känns saltare än vad de är?

  5. 5

    Jag använder magnesium-olja för att motverka muskel-kramper. Det är en billig produkt ..men även enkelt att göra själv (havssalt och destillerat vatten).

    När det gäller mat, så saltar jag med bergs-salt – som lär vara renare än havssalt. Processat butiks-salt (blekt, utarmat på näringsämnen etc. – usch!) använder jag ö h t inte längre.

  6. 6

    Glömde tillägga att sedan jag börjat med LCHF har jag saltat lite extra på maten (blir nog ca en tsk salt /dag). Numera har jag mkt sällan vadkramper. Blodtrycket är i regel ca 120/130 över 70/80. Kanske ngt att göra med det extra saltet och ett glas rödbetssaft varje morgon – förutom LCHF-kosten förstås.

  7. 7

    Min övergång till LCHF för ca tio år sedan var som att städa upp efter en vild fest. Jag röjde, slängde, sopade och torkade. Städningen blev en slags omstart, med liv och lust. Aldrig mer några vilda fester, tänkte jag, aldrig mer en sådan röra i mitt hem. Nu vill jag tänka framåt, leva ett hälsosamt, ordnat och gott liv.

    Röjningsarbetet gick över förväntan bra. Hemmet blev omgående mycket trivsamt. Jag mådde och mår alltjämt förträffligt. Dock finns alltjämt en del fläckar kvar från den vilda festen. Dessa vet jag inte hur jag ska få bort. Jag gnuggar idogt, är konsekvent och följer alla tänkbara råd, men inga medel, inga livsstilsåtgärder, tycks hjälpa. Blodtrycket är fortfarande långt högre än önskvärt.

    Kanske fanns dessa fläckar på golvet innan jag flyttade in? Kanske är de resultat av ett oupptäckt byggfel eller, möjligen, en naturlig, och i praktiken ofarlig, del av konstruktionen/materialet? Kanske är fläckarna en följd av festdeltagarnas sorglösa och godtrogna frosserier? Jag vet verkligen inte. Men vetskapen om fläckarna oroar och besvärar, även om de göms under mattan, när allting annat blivit så blänkande fint.

  8. 8

    # Hans Nilsson
    Har du läst hur Karl E Arfors gjorde för att få sina blodkärl mer elastiska ”hur mina egna blodkärl blev 42 år yngre”.

    https://karlarfors.se/wp-content/uploads/2014/03/hj%C3%A4rtk%C3%A4rl12-kopia.pdf

    mLCHFh B-) .

  9. 9

    Jadå, den artikeln har jag läst. Jag dricker rödbetsjuce (trots kolhydraterna) morgon och kväll, inget socker. Dessa åtgärder, tillsammans med flera andra i linje med vad som rekommenderas i denna blogg, hjälper uppenbarligen inte i mitt fall.

    Jag kan inte förstå annat än att det höga blodtrycket är en kvardröjande effekt av tidigare levnad och metabola syndrom, alternativt att mina värden av andra orsaker (”felkonstruktion”, ärftlig benägenhet…?) är missvisande, dvs inte följer ”mallen”.

    Kanske är kärlen trots allt tämligen elastiska, eftersom (enligt kostdoktorn) skillnaden mellan över- och undertryck (”pulstrycket”) inte är stort. Högt övertryck innebär motsvarande högt undertryck, och tvärtom. Flera EKG-mätningar under senare år vittnar om jämn rytm och starkt hjärta. Den koll av stora kroppspulsåder, som erbjuds alla över 65 i min region, visade inget anmärkningsvärt.

    Mitt höga och ojämna (stundtals är det normalt) blodtryck omges av mystik, är inte logiskt fattbart. I varje fall inte för mig.

  10. 10

    Jag har efter att ha läst Richard D Moores bok The High Blood pressure solution börjat dra ner på saltet och öka på ovanjordsgrönsakerna. Översaltade tidigare en hel del. Nu kan jag se en viss sänkning av blodtrycket.

    Minns när jag för många år sen bakade och av misstag hällde i salt i stället för socker. Degen blev som en hård kula så saltet verkade dra åt sig en massa vätska. Kanske kan för mycket salt ändå påverka kroppen på något sätt?

    Eller har jag bara haft tur?

  11. 11
    Ethel Loberg säger

    Jag käkar en tesked Annas Supersalt med ett glas vatten varje dag, det håller benkrampen borta för mig.

    Började ta D-vitamin för 5-6 år sedan, jag kände dock inte något behov men D var populärt ämne på LCHF-bloggarna. Ingen eufori uppstod av allt D-knaprande så denna vinter skippar jag D-vitaminet och kollar om behovet är det samma som innan.

  12. 12

    Till Ethel Loberg:
    Vad innehåller Annas Supersalt?
    Det uppstår nog ingen eufori av att äta D-vitamin men det förhindrar att kroppen tar skada av för låga D-vitaminhalter. Speciellt under vinterhalvåret.

  13. 13
    Ethel Loberg säger

    Moventia,

    Annas Supersalt; En del av vardera: Flingor av havssalt, Himalayasalt och Havssalt med kelp (Herbamare). Blanda i en burk.

    Jag ska kolla uppmärksamt i vinter om något mystiskt uppstår utan den dagliga D-dosen.

  14. 14

    #13
    Ethel Loberg,
    att ha för låga nivåer av D-vitamin i kroppen leder långsiktigt till olika hälsoproblem.
    D-vitamintillskott är inte något man tar bara för att det är ”modernt”. eller att man ”känner behov”.
    För låga nivåer anses bidra till bensköehet hos kvinnor, något som kan leda till oväntade frakturer redan vid mycket lätta fallolyckor, samt komprimerade ryggkotor som ger böjd rygg och gör kvinnor kortare samt ger svår ryggvärk.
    D-vitaminet, som är mer likt ett hormon i kroppen har mycket stor betydelse för många av kroppens normala funktioner.
    Tror inte att du kommer att uppleva några mystiska symtom fastän du eventuellt har för låga nivåer. Bifogar en länk där du kan läsa varför det är väsentligt att ha tillräckligt med D-vitamin.

    https://www.vetenskaphalsa.se/d-vitaminbrist-kan-bidra-till-manga-sjukdomar/

  15. 15
    Ethel Loberg säger

    kicki says:
    25 september, 2017 at 20:59

    Tack för länken, det här bör ju beaktas.

    Kommer att ta ett D-prov längre fram i vinter och även då passa på att kolla alla blodvärden. Har aldrig tagit några prover tidigare. Spännande.

  16. 16
    XMargareta säger

    Fick en liten funderare angående, när jag mottogen intervju i pdf-form, som jag länkar till nedan. Det är en intervju, som Dr. Mercola gör med en Dr. Lee Know.

    En del skribenter i denna blogg kommenterar sitt blodtryck och kan inte få ner det till mer normala nivåer, eller tills doktorn blir nöjd.

    Kanske finns ett sätt, som någon skulle vilja pröva?
    Det är därför jag skriver detta inlägg.
    (Själv har jag, trots hög ålder ett normalt ett blodtryck, som även gör den mest nitiska doktor nöjd, så det gäller inte mig.)

    För att en muskel skall kunna slappna av går det åt energi i form av ATP.
    I vissa lägen kan det vara brist på detta i vissa celler.
    Kanske även i kärlcellväggar?

    Intervjutexten är på åtskilliga sidor, men det jag åsyftar på här finns på sidan 12 och framåt.
    Där beskrivs hur man i förekommande fall skulle kunna råda bot på att musklerna i kärlväggen inte kan slappna av.

    ( Jag anser hela materialet intressant. Bl.a. beskriver texten hur man skulle kunna komma runt orsaken till, att många dödsfall inträffar efter en hjärtinfarkt och stroke, när blodflödet kommit igång efter det att man givit blodförtunnade medel och cirkulationen kommit igång igen.

    Hoppas att det går att klicka upp intervjun.
    Om inte, så får jag vid önskemål försöka på annat sätt.

    file:///C:/Users/Admin/Downloads/Interview-LeeKnow-Mitochondira.pdf

    .

  17. 17

    # 16
    Du har nog länkat till din egen hårddisk?

  18. 18

    Kanske denna som du laddat ned som PDF?

    https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/02/25/mitochondria-facts.aspx

    Jag köpte nyss boken – en mycket intressant innehållsförteckning har den,,,,

    https://www.amazon.com/dp/1603587675/ref=rdr_ext_sb_ti_hist_1

  19. 19
  20. 20
    XMargareta säger

    Tack 19 Thomas Jansson

    (Jag tog en promenad och kom på, att jag nog gjort det.)

    Så tack för servicen.
    Ja det är denna.

    https://mercola.fileburst.com/PDF/ExpertInterviewTranscripts/Interview-LeeKnow-Mitochondira.pdf

  21. 21

    #20 Jag har börjat läsa boken som Lee Know knåpat ihop – det verkar som om kvällen är räddad!

    Jag tror man måste komma ned på cellnivå för att försöka förstå vad som händer i oss.

  22. 22
    XMargareta säger

    # 21
    Ja.

  23. 23

    Kom nyss från min snälla läkare. Hon är på mig om att ta bltr-sänkande vilket jag är väldigt skeptisk mot. Mitt varierar ganska mycket 138/80 -156/82 jag har inga andra riskfaktorer -vilket hon kunde hålla med om.

    Har ätit enl ganska strikt lchf i tre år och alla mina värden är bra. Lågt långtidsblodsocker, blodfetter i bra balans, låga triglycerider. Jag tror att mitt bltr är väldigt stressrelaterat så jag försöker jobba med den biten. – Men – suck efter doktorns övertalningskampanj om stroke osv – så skrev hon ut Losartan 50 mg 30 tabletter, som jag hämtade ut. – Jag gillar inte alls att ta medicinen. – Ge mig mer motivation att låta bli.

    Snälla Annika Dahlqvist – hur tänker du?

  24. 24
    Annika Dahlqvist säger

    23 kicki
    Jag tycker att ditt blodtryck är utmärkt, och behöver inte medicineras ner. Om du undrar kan du skaffa en blodtrycksmätare själv och kolla hur det är hemma under lugna betingelser. Men det är bara om du vill.
    Fortsätt med en bra LCHF-kost.

  25. 25

    Tack Annika för ditt svar. 🙂 Jag är ju ändå 70. följer dina goda Lchf-råd och mår väldigt bra. – Nu ska vi ut och cykla maken o jag. Vi rör på oss ganska bra och snart ska vi fortsätta på Friskis & Svettis med träningen, har gjort uppehåll under sommaren.

    Har en Omron så jag kan följa mitt bltr hemma litet då och då.

  26. 26

    God morgon.
    Här har vi varit belåtna över bätttre blodtryck än vanligt vid denna ålder (87). Svänger mellan 120 och 145, enstaka gånger så lågt som 111. MEN nu har vi gjort en överraskande upptäckt.

    Vaknade kl. 03.40 och kollade blodtryck för första gången mitt i natten. Det var 170, aldrig tidigare så hög notering. Sedan upprepat detta flera nätter. Det visar sig vara ett entydigt mönster:

    Blodtrycket stiger till oanade höjder under sömn men kommer sedan ned under dagens verksamheter, framför allt om de varit lite ansträngande.

    Hade väntat oss motsatsen. Hur skall detta tolkas?

  27. 27
    Annika Dahlqvist säger

    26 Piltson
    Du skulle kunna be om en 24 timmars blodtrycksmätning.
    Men när du har normalt blodtryck på dagen så känns det inte rätt att du ska äta blodtrycksmedicin.

  28. 28

    Situationen idag 15/1:

    Kl. 06.00: 169/68 73,

    Ansträngande vandring med hembärning av kattmat, ost och sill. Och så.

    kl. 13.13: 119/55 72

    Är detta att ta på allvar?

  29. 29
    Annika Dahlqvist säger

    28 Piltson
    Jag vet inte varför ditt blodtryck går upp på morgonsidan. Möjligen kan det hänga ihop med att man får ett kortisolpåslag på morgonsidan, inför uppvaknandet. Det brukar också ge gryningsfenomenet, att blodsockret går upp på morgonsidan.
    Dock tycker jag att du som 87-åring inte behöver bekymra dig om detta fenomen.

  30. 30

    Vi presenterar Piltsons hemgjorda fundering om detta.

    Strax efter att man lägger sig ned eller sitter stilla en längre stund känns händer och fötter egendomligt kalla. Det har vi iakttagit några månader. Händer inte när man är uppe och rör sig.

    Anta att detta beror på förträngning av kapillärådror i de yttersta kroppsdelarna. Hjärtat sätter då igång att pumpa extra för att få ut blod till dessa delar. Tack för det.

    Men under natten pågår sådant flera timmar med effekter i hela kroppen. Alltså extra blodtryck när man vaknar.

    Under dagen förekommer inte detta tack vare peristaltisk pumpning genom vanliga kroppsrörelser, sånt som pågår i venerna hela tiden.

    Om detta stämmer bör man alltså vidga kapillärådrorna. Kan det gå med rödbetssaft?

  31. 31
    Annika Dahlqvist säger

    30 Piltson
    Det är helt ok att prova om rödbetssaft hjälper. Det lär ju dessutom vara nyttigt.

  32. 32

    Jo. men stämmer funderingen?
    Isåfall måste vi ju anta att sådan förträngning även förekommer i kapillärådror på andra håll. Till exempel hjärnan.
    Vilket kunde förklara varför vissa personer dör av hjärnblödning i sömnen. Inget dåligt sätt att dö. Man kanske inte märker det.
    Här har vi skrutit med att vara i så bra skick att man inte kan föresäga en sannolik dödsorsak, kanske en ovanlig situation i denna ålder. Men nu kan man alltså lansera en sådan spådom.

  33. 33
    Hanveden säger

    Karl E Arfors har testat rödbetsjuice mm…

    https://kurera.se/ett-glas-rodbetsjuice-om-dagen-gav-karl-80-blodkarl-som-en-26-aring/

    mLCHFh B-) .

    PS Glöm inte att fira internationella LCHF-dagen med en gåva till Kostfonden. Jag gav en ”Bergman” DS

  34. 34

    Tack, Hanveden, det var Arfors som först gav oss tipset! Var har han tagit vägen, vi gillade hans inlägg.

  35. 35

    Lars Bern om detta: ”Jag har … själv kunnat konstatera att vanlig rödbetsjuice … är långt effektivare än en rad … dyra blodtrycksmediciner med svåra biverkningar.” (sid. 78)
    Jämförelsen är lite tveksam, eftersom den bygger på en persons erfarenhet och utan uppgift vilka bedömningskriterier som gällt, Men här har vi börjat införskaffa 1/3 liter/dag österrikisk sådan saft, märke ”Schneekoppe”. Den skall varvas med makedoniskt rödvin.

  36. 36
    Göran Sjöberg säger

    Dr. Mercola tycker att man ska fermentera rödbetorna för att minska ”sockerhalten” – jag antar mängden kolhydrater.

    https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2019/01/14/get-nourished-with-nitrates.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20190114Z2&et_cid=DM260918&et_rid=519526950

    Jag har just nu en sats surkål på syrning och i den satsen har jag rivit med några rödbetor så den surkålen blir nog om en vecka extra nyttig.

  37. 37
    Göran Sjöberg säger

    Av någon anledning som jag inte riktigt förstår innehåller, enligt Mercola, också fermenterade rödbetor – 20 – 30 x mer nitrat än råa rödbetor.

    ”Compare that to raw red beets, which average only 110 mg of nitrates per 100-gram serving, and beet greens, averaging about 177 mg per 100 grams. Fermented beets, on the other hand, contain 2 to 3 grams of nitrates per 100 grams, making it an ideal source.”

    Det kanske handlar om själva tillgängligheten.

  38. 38

    30 Piltson
    Din hemgjorda förklaring låter ganska så plausibel….och du är inte ensam om detta problem, häromdagen på trevliga ”land.se” var det just ett inlägg om hur viktigt det är att händer och fötter är varma för att man ska kunna sova gott!
    Ett blygsamt förslag är därför att inskaffa ett par varma hederliga gammeldags ullsockor att bekläda fötterna med….och händerna är det kanske lättare att värma upp…och då slipper du förhoppningsvis ökad aktivering av hjärtmuskeln och ev. risk för hjärnblödning borde minska….?

  39. 39
    XMargareta säger

    # 37

    Att fermenterade rödbetor procentuellt innehåller mer nitrat än ofermenterade kan ju bero på, att fermenteringsprocessen innebär att det försvinner kolhydrater.
    Det tillkommer förvisso andra ämnen, vissa vitaminer och tex mjölksyra, men det kan ju ändå vara möjligt, att nitratets procentuella andel ökar.

  40. 40
    XMargareta säger

    Forts..

    Det avgår ju koldioxidgas i fermenteringsprocessen.

  41. 41
    XMargareta säger

    forts.
    Vet ej om nitrat nybildas vid syrningsprocessens hantering av proteiner, men proteinernas kväve finns ju där.

  42. 42

    30 Piltson
    So sorry…var inte ”Land.se” utan Illustrerad Vetenskap på ”Illvet.se” där det stod om vikten att ha varma fötter och händer för att sova gott…och inlägget var från i går…är min Alzheimer som spökar, det är värre än kalla fötter och kan inte avhjälpas med ull-sockor, tyvärr…

  43. 43
  44. 44

    Alldeles riktigt, Jala…hade glömt det också!! Och dessutom ser jag att det redan är den 16 i dag….
    Detta måste ju firas…!!
    Tycker tiden har börjat gå lite snabbare än vanligt på sistone…hinner inte med längre!
    Har börjat med lite extra kokosolja och hoppas att det hjälper..?

  45. 45

    @ 44 Mormor.

    ” Har börjat med lite extra kokosolja och hoppas att det hjälper..? ”

    Det tycker jag verkar vara en bra start.

  46. 46
    Piltson säger

    Sedan jag idag druckit en hel liter makedoniskt rödvin var mitt systoliska blodtryck nere på 102 till vänster och 90 till höger. måste anta att detta var onödigt lågt. Så då uppstår frågan, till vilket systoliskt blodtryck bör jag anpassa min grad av berusning med makedoniskt rödvin?

  47. 47
    Mormor säger

    Piltson, det beror på vad du vill uppnå…??
    Vill du falla medvetslös ner på golvet skulle jag dubbla dosen…..?
    Otherwise…why not try a dry….july?.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa