Ingen fördel med lite salt

På SVT.se.
De rekommenderar 5-6 g per dag. Hur mycket salt ger en smaklig sälta till maten?
Jag har aldrig vägt mitt salt. De som har en hög fysisk aktivitet, och äter mer pga det, måste ju då också få i sig mer salt.

 

Comments

  1. 1

    Utan att ta ställning till vad som är smakligt så har jag kommenterat på MatFrisk.

  2. 2
    siv wetterberg säger

    Hej, jag tycker alltid om att få läsa din blogg, kommenterar inte ofta, men den läses med behållning.Salt ÄR gott, Siv

  3. 3
    marianne lind säger

    Jag tycker också att salt ÄR gott.

  4. 4
    Ewa N. S säger

    Svårt mäta exakt dagligt salt… Smör,ost och det mesta som man inte lagar helt själv innehåller ju salt. Är dock rätt säker på att mycket salt inte är så bra. Min man saltade på allt innan han ens smakat inkl på knäckebrödets smör o ostpålägg och åt gärna saltade nötter etc. Stora problem med knäartros. Bestämde sig för att sluta med saltandet, utöver den sälta som redan fanns vid matlagningen. På några dagar försvann värken helt, det var flera månader sen. Inga värktabletter, inga andra åtgärder. Han är i alla fall övertygad att det var saltet som behövde bort.

  5. 5
    Elisabeth G säger

    Under sommarhalvåret mår jag otroligt mycket bättre om jag, några gånger i veckan, inleder dagen med att ta 1/2 tsk salt i mitt ”morgonvatten” (ca 5 dl) än att bara ta vattnet utan salt. Slipper t.ex. kramp i benen nattetid och mår allmänt bättre. Äter normal till ganska strikt LCHF.

  6. 6

    Det vanliga butiks-saltet är processat och inte bra för kroppen.

    Jag använder något lite sea-salt men mest blir det bergs-salt.
    Att äta och dricka så naturligt som möjligt är det enda raka – dvs ekologiskt ’allt’.
    Jag var lika salträdd som ’alla andra’ tidigare men sedan jag började läsa på bl a den här bloggen använder jag salt i större mängd än förut – saltar rejält på frukostägget (vid lunchtid 🙂 ) ..gottgottigottgott! 😉

  7. 7
    Docent Göran säger

    Jag har nu lag tre saltsillar i blöt för att grilla dom i morgon. Då blir det en stor dos omega-3 och salt.

    @ Elisabeth G:

    Intressant det där med kramperna på nätterna och saltet. Jag tar ganska dyra magnesiumtillskott för att hålla sådana kramper borta. Jag kanske ska salta på ordentligt istället. Havssalt innehåller också magnesium om det inte är renat.

  8. 8

    @ 7 Docent Göran

    Jag använder magnesium-olja – som ju inte är olja. Köpte första spray-flaskan (”100% pure Magnesium Chloride Brine from the Ancient Zechstein Seabed in the Netherlands.”) för att ha ngt att jämföra med och gör nu eget.

    Har en väninna som sprayar på smärtande leder och säger att det hjälper henne (gör förstås en del annat också).

    Spray säga vara lättare för kroppen att uppta än tabletter – och betydligt mindre kostsamt. Jag sprayar på händernas ovansida före måltid (2ggr/dag) och på vaderna
    före sänggåendet.

    Det går kanske lika bra att dricka ett glas salt-vatten ..ska testa det.

  9. 9

    Det där med kramper i vader och fötter verkar gälla flera på LCHF, eller är det bara vanligare med åren?
    Magnesium hjälper definitivt i flera dar här vanligen efter en dos på 2 kapslar.
    Salt smakar även bra med kokosfett och smör i svart kaffe. Naturligtvis oraffinerat så att alla spårämnen inkusive massor med Magnesium finns kvar. Köpte grått havssalt i Frankrike, vilket kunde bli klibbigt när det fick stå ute i köket. Därför lite misstänksam till det helt vita ”havssaltet” som inte blir klibbigt alls när det får stå framme!
    Det gäller magnesiumhlaten: Rent magnesium tar upp fukt och blir flytande om det får stå tillräckligt länge i köket. Kanske köper vi en del havssalt för att komma åt spårämnen som magnesium utan att veta att dom tagit bort just magnesium ?
    Tänk om ”signalen” till elefanterna att då och då gå in i en saltgruva och äta natursalt var just kramp i vaderna! David Attenbouough gjorde en gång ett fint inslag om detta, där han undrade just varför.

    Lapparna hade salt istf socker i kaffet, vilket vi alla förmodligen tog avstånd från när vi hörde det första gången för många år sedan, långt före LCHF.
    När det skrevs tyckte dom kanske att det var magstarkt att nämna om dom även hade fett i kaffet, om det också gällde lapparna: Vanor som andra under extrema förhållanden har, Sherpas I Himalayabergen, för bättre att klara energiförsörjningen i vind och kyla utan mellanmål ibland en eller flera dar, men kanke också för att slippa besvärande muskellåsningar som ju lätt kan bli dödliga under deras strapatser ofta på klippväggar.
    Någon som vet om det fanns mycket salt i provianten för längre ökenvandringar. Man borde ju i hettan vara tvungen att kompensera för saltförluster. Eller bra med salt i kamelmjölken kanske ?

  10. 10
    Lars Pekkala säger

    Att salt i vatten hjälper mot sendrag/kramp i vaderna är helt klart, jag brukar ta en tsk himalyasalt i ett glas vatten och krampen försvinner inom några minuter.

  11. 11

    Köpte en gång havssalt i form av flingsalt. Vid närmare studium var det havssalt av ”matlagningskvalitet”. En hel del havssalt är just ”av matlagningskvalitet”. Det är raffinerat och stort sett bara natriumklorid. Saltar numera mest med seltin med bättre balans mellan kalium och natrium. Det innehåller 1,8 g magnesium, alltså flera gånger RDI.
    Samerna och salt i kaffet. Fick en gång förklarat att det berodde mycket på att deras vatten var så nära källan att det inte tagit upp några salter och därför blev kaffet inte så gott utan lite extra salt.. Om det stämmer vet jag inte.

  12. 12
    Docent Göran säger

    Lars Pekkala Skrev:

    himalyasalt

    ?

  13. 13
    Docent Göran säger

    tipp Skrev:

    Samerna och salt i kaffet.

    Min fru som har samiska rötter introducerade mig till kaffeosten som i små bitar läggs i kaffet. Det är väldigt gott.

    Jag köper själv dyrt flingsalt, Maldon, som jag inbillat mig inte var förfalskat. Men flingorna är vita och klibbar inte – suspekt!

    Nå Seltin då – kan man lita på det?

    Det är inte klokt egentligen att man inte kan lita på någonting inom livsmedelsbranschen.

    Jag läser just nu en oerhört intressant bok ”The Modern Nutrional Diseases” och här betonas den oerhörda betydelsen av att man får i sig nödvändiga mikronäringsämnen genom en oförfalskad mat. Sabotaget av livsmedelsindustrin är att man offrar det näringsriktiga för själva hållbarheten. Detta sker över hela linjen. Dessutom – undvik all mat med E-nummer som någon uttryckte det hela.

    När skadedjur inte vill äta mjölet är det ett illavarslande tecken.

  14. 14
    Lars Pekkala säger

    @ Docent Göran:

    Falksalt=Himalya salt, vit burk med rosa lock.

    Säljs bla. på ICA och COOP.

    https://www.coop.se/handla-online/varor/smaksattare/kryddor/salt/62320-himalayasalt

  15. 15

    @ Docent Göran:
    Man tycker ju att Statens LivsmedelsVerk borde hålla ordning på ingredienser och vad man får skriva på det man säljer, även om man är en ”stor firma”.
    Står det havssalt bör det ju rimligen innehålla allt som havssalt naturligen innehåller.
    Annars borde det stå ”raffinerat havssalt”, Magnesium,… endast 2% av normal halt eller ”saknas”, alltså klar redovisning.
    Men SLV har väl knappast tid till sådana enkla uppgifter.
    SLV verkar ha fullt upp att sammanträda de bolag som bl.a. tillhandahåller ”gratis utbildnigsmaterial” och är med och ”hjälper till” att forma framtidens kostråd, kanske tom med arvoden utbetalade av staten för dessa viktiga tjänster.
    Och de som inte fattar vad gentjänstern till sådan björntjänster kan bestå av blir säkert varmt välkomnade till SLV. Sök jobb där!

    Om Riksdagen eller regeringen begrep vad dessa rävar (Big Food) förstör i hönshuset SLV skulle dom även begripa vilka besparingar som kan göras genom själva välja och betala material och oberoende experter och samtidigt förbjuda SLV att ta mutor från Livsmedelsbolag, som dom tydligen gör dagligen idag. Den här korruptionen måste sluta.
    Men det kan bli svårt när flertalet(?) riksdagsmän inte begriper att det handlar om ren korruption, upptaget som ”utbildning” och ”samråd”. När sådant sker i Uland är det tydligt, men inte hemma.

  16. 16

    @ 12 Docent Göran

    Betr Lars Pekkalas himalyasalt..

    Info via Bing: ”Himalayan salt is rock salt or halite from a mine in the Punjab region of Pakistan, which rises from the Indo-Gangetic Plain. It is mined in the Khewra Salt Mine, located in Khewra, Jhelum District, Punjab region, Pakistan. The foothills of the Salt Range are located 190 miles from the Himalayas, 185 miles from Amritsar, India and 160 miles from…”

    Himalaya salt sägs vara mindre förorenat än havs-salt och är detsamma som bergs-salt. Köper mitt i storförpackning i ekologisk butik i Totnes, UK. Det finns både som grovt och fint.

  17. 17
    Konsument i Sverige säger

    Lars Pekkala Skrev:

    @ Docent Göran:

    Falksalt=Himalya salt, vit burk med rosa lock.

    Säljs bla. på ICA och COOP.

    https://www.coop.se/handla-online/varor/smaksattare/kryddor/salt/62320-himalayasalt

    Utan närmare kännedom så har jag köpt sånt salt vid ett tillfälle – blev lite tveksam då saltet var lika rosa som locket!

    Varför är det färgat?

  18. 18
    Ingrid säger

    Angående HIMALAYASALT:

    https://products.mercola.com/himalayan-salt/

    – Dr. Mercola är tillförlitlig i alla lägen… Och själv har jag använt Himalayasalt i flertalet år…

  19. 19
    Dennis säger

    Njursten som ett brev på posten.

  20. 20
    Docent Göran säger

    @ Ingrid:

    Tack för den länken!

    Det ser ut som om det kommer bli Himalaysalt i fortsättningen. Det saltet kanske till och med är billigare än havssaltet från Maldon. Nå – saltet är knappast en stor utgiftspost i hushållsbudgeten.

    Mercola är definitivt en av mina favoriter tillsammans med Annika och Dr. Malcolm Kendrick. Intervjuerna han gör med forskare, författare och alternativmedicinare är verkliga höjdare och jag har själv lärt mig väldigt mycket där. Många av de böcker jag skrivit krönikor om har jag blivit tipsad om från honom.

    Det verkar också som om Mercola håller ställningarna mot både Big Pharma och Big Agro och förgiftningen av vår mat. Man försöker ibland angripa honom för att han tjänar mycket pengar på sitt företag men detta har jag själv inga problem med så länge han in ”fegar ur”.

    Jag har väldigt svårt för ledande personer som just ’fegar ur’ så fort det blir lite motvind även om detta är ett klart mänskligt drag. Lövéns senaste fjäsk för USA och GMO är väl synonymt med detta ’föraktfulla fegande’ i mina ögon. Jämför detta med Ofof Palmes attityd till USA på på 70-talet. Vi såg sådana ”fega-ur-tendenser” även hos våra ledare inom LCHF här i Sverige för ett par år sedan när det började blåsa lite kring begreppet LCHF inom etablissemanget men vi gräsrötter protesterade då livligt och fick stopp på den värsta ’fegheten’.

    Att det inte är helt ofarligt att vara alternativmedicinare blev uppenbart för ett tag sedan då ett antal läkare samtidigt och oförklarligt blev mördade i Florida och mord som var arrangerade som självmord. En alternativmedicinare hade till och med två skotthål i huvudet. Mercola inser också säkerhetsrisken och varnar för denna. Så länge han inte viker sig får för mig tjäna så mycket pengar han vill på alternativmedicin – den tar inte livet av någon enda person, tvärtom.

  21. 21
    Docent Göran säger

    Dennis Skrev:

    Njursten som ett brev på posten.

    ?

  22. 22

    Dennis Skrev:

    Njursten som ett brev på posten.

    Jag skriver också ett frågetecken ?
    Jag har nämligen haft njurstensanfall långt innan LCHF.

  23. 23

    Konsument i Sverige Skrev:

    Varför är det färgat?

    Det har färg av de mineraler utöver NaCl som ingår.

    Att vanligt bordssalt, såväl som socker och mjöl är helt vitt beror nog på att vi som konsumenter tycker – eller snarare tyckte – att det var ”finare” med vitt. Därför raffineras de produkterna för att bli mera säljbart. Ren NaCl är vitt och har kubiska kristaller.

    Havssalt, som nog är närmare våra kroppars behov vad gäller sammansättning om man tänker paleo, innehåller ämnen som gör det både klibbigt och grå-brunt. Det klumpar sig lätt och funkar inte i ströare, fast rent smakmässigt slår det allt annat, tycker jag rent subjektivt. Så kallat flingsalt från Medelhavet eller franska västkusten är lite raffinerat, för att se vitt och fint ut och säljs tom i burkar med bild och signatur på gubben, som skummat av det i salinerna. Det är populärt och mycket dyrt. Det oraffinerade havssaltet fr Île de Ré säljs kilovis i plastpåsar helt charmlöst, men används av de franska husmödrarna. Bergssalt kommer från gruvor, som kanske inte alltid är världens bästa arbetsplatser. Mineralinnehållet skiljer sig fr havssaltet, men om det har färg är det antagligen inte raffinerat utan autentiskt.

    Eftersom flingsalt blev så populärt för några år sedan tog Falksalt fram en produkt som hade flingor, men som jag inte gillar alls: vassa flagor av raffinerat bordssalt.

  24. 24

    Havssalt från 3.5% saltvatten innehåller 35 gr salt per kg.
    Fördelningen av dominerande substanser, rundat till en decimal

    Klorid Cl 55.4%
    Natrium 30.9%
    Magnesium Mg 3.7%
    Svavel S 2.6%
    Kalcium Ca 1.2%
    Kalium K 1.1%

    Alltså t.ex 37 gram Magnesium och 12 g Kalcium per kg salt.
    Att det var så mycket svavel i havssalt är nytt för mig.
    Kanske även nyttigt, sägs vara viktigt för att binda upp föroreningar t.ex.
    Undrar hur mycket av ovanstående som tagits bort i det kritvita Maldon, t.ex ?

    En rapport sa 0.44% magnesium i Maldon, en tiondel av förväntat värde. Om riktigt gisningsvis vad som krävs för att det inte ska suga upp fuktighet från luften och ”bli blött”.
    Vad annat fattas ?
    Är ”grått havssalt” alltid oraffinerat ?

  25. 25
    Hanveden säger

    Ang salt här är en variant…

    https://www.annahallen.se/annas-supersalt

    mLCHFh B-) .

  26. 26
    Docent Göran säger

    Erling Skrev:

    Det oraffinerade havssaltet fr Île de Ré säljs kilovis i plastpåsar helt charmlöst, men används av de franska husmödrarna.

    Detta låter som en höjdare!

    Hur får man tag i det – på nätet?

    Undrar om det går att få tag i i Sverige.

  27. 27

    Se den här länken för olika saltkvaliteer, inklusive ”sel gris” som verkar det närmaste.
    https://www.seasalt.com/salt-101/saltworks-gourmet-salt-guide/

    Men USA baserad och tar 6.99 per 200 gram!!

    Men här en Fransk nätsäljare: https://www.lafermesalicole.fr/fleur-de-sel-de-guerande/fleur-de-sel-de-guerande-500g-pelle

    Men ”Fleur de sel” är extra dyrt, kan bara fås en gång om året och för gourmet kök., och inte vad vi menar! 8 euro/500 gram

    Här:
    https://www.lafermesalicole.fr/sel-de-guerande/sel-gris-de-guerande-5kg
    fås till slut vad vi söker, 5 kg sel gris för 7 euro, plus porto.

    Ska köpa hem en sådan påse själv, om inte portot blir för högt!

  28. 28
    Docent Göran säger

    @ sten:

    Suveränt med tusen ögon!

    5 kg verkar vara på gång!

  29. 29

    Enligt några sajter innehåller himalayasalt följande:
    Hydrogen, lithium, beryllium, boron, carbon, nitrogen, oxygen, fluoride, sodium, magnesium, aluminium, silicum, phosphorus, sulphur, chloride, calcium, scandium, titanium, vanadium, chromium, manganese, iron, cobalt, nickel, copper, zinc, gallium, germanium, arsenic, selenium, bromine, rubidium, strontium, yttrium, zirconium, niobium, molybdenum, ruthenium, rhodium, palladium, silver, cadmium, indium, tin, antimony, tellurium, iodine, caesium, barium, lanthanum, cerium, praseodymium, samarium, europium, gadolinium, terbium, dysprosium, holmium, erbium, thulium, ytterbium, lutetium, hafnium, tantalum, tungsten, rhenium, osmium, iridium, platinum, gold, mercury, thallium, lead, bismuth, polonium, astatine, francium, radium, actinium, thorium, protactinium, uranium, neptunium and plutonium.

    Alltså även sådant som uran, arsenik, bly, kvicksilver, polonium och plutonium, strontium, kadmium. Det låter som mirakelmedlen för hundra år sedan då radioaktiva ämnen var hälsobringande.

  30. 30
    Docent Göran säger

    @ tipp:

    Intressant påpekande!

    Problemet med analyser är att ALLA grundämnen finns närvarande i ALLA ämnen. Det hela rör sig om mängden av de olika grundämnen som förekommer.

    Vissa ämnen är bra för oss och dessa tenderar vi att ”suga i oss” medan andra är dåliga och de försöker vi göra oss av med. På så sätt är våra kroppar ”geniala” men vi tål inte vad som helst och om det som vi behöver inte finns tillräckligt av i det vi får i oss ligger vi risigt till.

    Just nu tror jag på Himalayasalt men ännu mer på naturligt havssalt.

  31. 31
    Dennis säger

    Med mitt tidigare inlägg så menade jag att mer salt skulle ge större risk för njursten. Jag brukar undvika att tro någonting alls utan vänta tills jag vet men för en tid sedan höjde jag mängden salt för min egen del och fick en tid senare njurstensanfall och har satt det i samband med saltmängden så nu är det måttliga mängder som gäller för jag vill inte för allt i världen ha en liknande upplevelse igen.

  32. 32
    Docent Göran säger

    @ Dennis:

    Det år möjligt att det finns ett sådant orsakssamband.

    Jag läser i wikipedia

    ”Gallstenen är konkrement i gallan som kan bestå av kolesterol, kalk och bilirubin. Den har alltid bilirubin i mitten. 30% av kvinnorna och 20% av männen i 40-årsåldern har gallsten. De flesta är dock helt symtomfria. Övervikt, höga blodfetter och diabetes ökar risken för att få gallsten.”

    Det verkar här inte ha så mycket med saltintaget att göra.

    Vad jag själv har ”läst mig till” är att om man levt ett ”låg fetts liv” har gallan ”somnat av” och att man då samlat på sig gallstenar som släpps loss då man satsar på en högfettskost.

  33. 33

    @ Docent Göran:
    Märk att Dennis hade njursten, inte gallsten!

  34. 34
    Ninni säger

    Från Ekolådan har vi många år köpt fantastiska grönsaker som varieras efter säsong. Då och då gör vi också tilläggsbeställning på salt därifrån. Anges som orafinerat havssalt:

    https://ekoladan.se/Templates/ProductList.aspx?pageid=23&pid=283v
    1 kg 29:50 känns överkomligt.

    Men jag har egentligen aldrig kollat eller funderat på mängden magnesium tex.

  35. 35
    Docent Göran säger

    Erling Skrev:

    Märk att Dennis hade njursten, inte gallsten!

    Och hur ser ”logiken” ut här?

  36. 36
    Pingo säger

    Sommartid är det mycket viktigt att inte få för lite salt. Tyvärr är det under den delen av året som folk kommer in på akuten med saltbrist. Under sommaren svettas vi mera och utsöndrar salt på det viset via huden.

  37. 37
    Johan säger

    @ Docent Göran:
    Med tanke på fraktpriset gentemot produktpriset skulle jag nog köpa en 25 kg säck och ev dela med vänner/grannar/familj… 🙂

    (Förutsätter att fraktpris inom EU är proportionellt…inom Frankrike:
    5 kg: 6 Eur + 13 Eur = 19 Eur => 4 Eur/kg
    25 kg: 25 Eur +26 Eur = 51 Eur => 2 Eur/kg)

  38. 38
    Dennis säger
  39. 39
    Docent Göran säger

    @ Dennis:

    Om jag ska tro vad som står i länken är det det knappast någon som helst tvekan om att jag lider av svår njursten. Jag ”vräker” ju i mig salt och djurprotein; nu senast idag genom den salta sillen och den gick inte av för hackor.

    Trots detta ”vetenskapiiga” faktum har jag inte märkt av några som helst problem utan mår helt enkelt prima.

    Jag har mina tvivel på kostetablissemanget varningar trots allt 🙂

  40. 40
    Erik Edlund / MatFrisk Blogg säger

    Docent Göran Skrev:

    Trots detta ”vetenskapiiga” faktum har jag inte märkt av några som helst problem utan mår helt enkelt prima.

    Vi är kanske olika slarvigt ihopskruvade och har lite olika legeringar i muttrar och skruvar. 🙂

  41. 41
    Mr Big säger

    Vi såg sådana ”fega-ur-tendenser” även hos våra ledare inom LCHF här i Sverige för ett par år sedan när det började blåsa lite kring begreppet LCHF inom etablissemanget men vi gräsrötter protesterade då livligt och fick stopp på den värsta ‘fegheten’.

    @ Docent Göran

    vill du förtydliga ovanstående, jag blev nyfiken.

  42. 42
    Docent Göran säger

    Erik Edlund / MatFrisk Blogg Skrev:

    Vi är kanske olika slarvigt ihopskruvade och har lite olika legeringar i muttrar och skruvar.

    Detta är odiskutabelt men ändå tror jag att det finns ’minsta gemensamma nämnare’ när det gäller mat och hälsa. Det är väl därför vi är LCHF-are?

    I Mercolas alltid lika intressanta nyhetsbrev läste jag nu i brevet som kom idag om den giftigaste maten man kan få i sig och det är enligt honom den odlade fisken. Trots att fisken från Östersjön inte är tillåten som människoföda (han varnar speciellt för denna fisk) framför allt på grund av fettlösliga gifter som dioxiner och DDT använder man den för att göra pellets till fiskfarmerna. Eftersom gifterna ackumuleras i näringskedjan så är detta fullständigt absurt för en normalt tänkande människa.

    De tre stora feta saltsillar jag köpte hos fiskhandlaren var garanterat vildfångade från atlanten någonstans. Jag bjöd också en vän på de väldigt salta och feta fiskarna som jag glödstekte i min vedspis. Vi orkade dock bara med varsin fisk. Den tredje fisken försvann i gapet på hans stora hund som åt den med god aptit trots salthalten. Han var lite orolig för att hunden skull må dåligt med tanke på saltet men inga tecken tydde på det.

    Jag brukar säga att kroppen är ett fantastiskt mätinstrument som talar om för oss om vi mår bra eller inte, och det gäller nog även hundar, och själv mådde jag otroligt bra av denna fisklunch – det verkade som om min metabolism gick på högvarv långt in på natten.

    Var det den höga fetthalten, DHA, EPA-omega 3 eller var det kanske till och med saltet som gjorde att vi mådde så bra för det kan ju knappast ha varit det lilla glaset med den rökiga whiskyn jag också bjöd min vän på 🙂 Som pensionär befinner man sig på en ständig semester och då är sådant dessutom klart tillåtet.

  43. 43
    I Like Neil Young säger

    Docent Göran Skrev:

    Jag har mina tvivel på kostetablissemanget varningar trots allt

    Va?!! Det var det värsta, skäms på sig och rätta in sig i NWO-ledet nu!…;)

  44. 44

    Det ser nu ut som om den enorme Weston Price trots allt ”glömde” något i sin lista över vilka raffinerade produkter som förstörde urbefolkningarnas hälsa när den vite mannen drog in med sina ”stores” och erbjöd vitt socker och vitt mjöl m.m. istället för det dom levde ytterligt väl på innan dess, fast med lite mer tillredningsbesvär.

    Weston Price glömde att nämna de nyttiga ämnen som tagits bort ur det vita saltet, för att göra även detta vitt och lagringsbart utan fuktupptag i åratal. Om det tar upp fukt blir det först fuktigt och hårdnar senare till en klump!
    I vår frenesi att göra allting så hållbart och ”bra” som möjligt tog vi alltså bort massor, nästan alla, nyttigheter som ursprungsvarorna innehöll.
    När det sedan klagades på att vitaminer med mm tagits bort ur mjöl, satte man ofta till konstgjorda sådana, varför man sedan kunde lägga till texten ”berikat” med vitaminer på paketen!

    Med magnesium och nyttiga spårämnen borttagna ur saltet, tillsammans med raffinerat mjöl och socker verkar grunden för våra kroniska sjukdomar ligga säkert förankrad i dessa tre vita industriprodukter, som vi sedan snabbt spritt världen runt.

    Alltså varningarna för mycket salt kanske är riktiga, så länge det gäller dagens industrisalt, något som kanske representerar 99% av det som konsumeras.

    Svavel t.ex finns ca 10 g/kg i oraffinerat salt, men gissningsvis nästan inget i halv/hel -raffinerat. Svavel är viktigt för ”sulfatering” av vitamin D3, men även för att hjälpa levern att binda sådant som den filtrerat ur blodet så att det ”går ut” istället för att cirkulerar runt i systemet och överbelamrar vårt viktigaste filter med onödigt arbete tills allt slutar fungera.

    Hittade lite mer om hur viktigt/nyttigt svavel kan vara här:
    https://www.sulfurforhealth.com/How-do-Detox.html

    Läste sedan om Maldon. Svavlet brände dom iaf förr ut till tjocka klumar i ugnar i Maldon Salt Works…

  45. 45

    sten Skrev:

    Svavel t.ex finns ca 10 g/kg i oraffinerat salt

    Frågan är då om svaveltillskottet från oraffinerat salt på något sätt närmar sig det som kommer från aminosyrorna cystein och metionin?

    mvh / Erik Edlund

  46. 46

    Ingen aning om hur mycket svavel i oraffinerat havssalt jmf med dom där aminosyrorna!
    Men det verkar finnas en hel del annat i oraffinerat havssalt. Det började ju med magnesium.
    Verkar som ”allt” utom NaCl är borttaget i standard salt. På ”havssalt” har jag aldrig sett några innehållsdeklarationer.
    När salt inte tar upp fuktighet från luften är allt eller 90% magnesium borttaget….
    Förr brukade ju saltkaren ”täppas till”. Inte idag. Noll magnesium tar jag det som.
    Annars finns det dom som rekommenderar ett glas varmt vatten med en tesked oraffinerat havssalt dagligen, bl. a. för bättre sömn.
    Jag brukar vakna 3-4 ggr varje natt numera. Men efter ett sådant glas igår vaknade jag bara en gång, så det kan ligga något i det. Provar ett tag till.

  47. 47
    Boel Engborg säger

    Ingen på bloggen har nämnt Celtic sea salt, vilket jag tycker smakar bäst. Det är dyrt, ja, men det är det värt.

    Och du Neil Young, du har en härlig humor. Jag skrattar gott när jag läser dina inlägg.

    B. Engborg.

  48. 48
    I Like Neil Young säger

    @ Boel Engborg:
    Väl bekomme…:)

  49. 49
    Docent Göran säger

    Med tanke på den positiva upplevelsen med den glödstekta saltsillen köpte jag på mig fyra sillar till idag och hade som vanligt en lång diskussion med fiskhandlaren om gifterna i all vår mat. Han hade haft kunder som frågade om jag höll föreläsningar regelbundet så intresset finns för att få reda på sanningen om vår mat.

    Vad som slog oss båda i vår diskussion var att vi insåg att nästan de flesta av våra bekanta hade fått cancer och med tanke på att cancer inte förekom hos naturbefolkningarna kan vi verkligen tala om att vi nu lever i en sjuk värld. Alternativa behandlingar som verkar vara verksamma bekämpas med näbbar och klor vilket förstås är helt begripligt i en korrupt värld.

    Vi har ett etablissemang som rycker på axlarna åt detta uppenbara faktum medan läkemedelsbolagen, som en integrerad del av detta etablissemang, tjänar ofattbara pengar på mer eller mindre patenterade drakoniska cancerbehandlingar som i stort sett är verkningslösa om man nu ska tro på den officiella sjukdomsstatistiken. Det är klart att om deras behandlingar verkligen botade cancer skulle man kanske kunna försvara deras vildsinta angrepp på alternativmedicinen, t.ex. på kolloidalt silver, men deras behandlingar botar ju inte patienterna. Möjligen förlängs livet med någon ohygglig månad enligt statistiken.

    Min inställning, mot denna bakgrund, är att man bör prova alternativa behandlingar på bred front eftersom de saknar biverkningar. Blir man då botad kommer man knappast att gråta även om läkaren blir ledsen för att han inte hade haft ”rätt” när han hävdade att man bara skulle ha några månader kvar att leva efter diagnosen..

  50. 50

    Docent Göran Skrev:

    Erling Skrev:

    Det oraffinerade havssaltet fr Île de Ré säljs kilovis i plastpåsar helt charmlöst, men används av de franska husmödrarna.

    Detta låter som en höjdare!

    Hur får man tag i det – på nätet?

    Undrar om det går att få tag i i Sverige.

    Har skäl att korrigera mig: det salt jag beskrev kommer från Guérande, en plats väster om Nantes, lite på väg mot Brest, alltså inte från Île de Ré.
    https://www.leguerandais.fr/
    Det är nästan så långt det går att komma på land väster ut.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa