Nej, hjärtsjukdom kommer inte att utrotas

Artikel i Läkartidningen, av doc Gunnar Nyberg.

Ur artikeln:
”…Rätt information om lipidbehandling handlar inte om att tala om risk att dö under 10 år framåt, utan att om chans att överleva. Det är missledande för patienten att säga att behandlingen ger en 40-procentig riskminskning (från 5 till 3 procents risk), men betydligt rimligare att säga att behandlingen ändrar chansen att överleva i 10 år från 95 till 97 procent. Patienten får då bättre möjlighet att värdera om denna obetydligt ökade chans att överleva är värd besväret, pengarna och risken för biverkningar. Hur ofta diskuteras egentligen risken för biverkningar i kvantitativa termer vid patientmötet? …”

Min kommentar: Statiner förändrar chansen att öka livslängden minimalt. Vi tycker oss ha belägg för att övergång till LCHF-kost förbättrar hälsa och livskvalitet betydligt. När görs en jämförande studie mellan statinbehandling och LCHF-kost, med hälsoeffekter som utfallsvariabel?

 

Comments

  1. 1

    Detta resonemang påminner mig om att man brukar säga att 1 av 3 kommer att få bröstcancer, när man lika gärna kunde säga att 2 av 3 kommer inte att få bröstcancer!

  2. 2
    Dennis säger

    Jag vill påminna om att av de som får bröstcancer så har hela 94% rotfyllningar.

  3. 3

    Visst är det så att man inom sjukvården i Sverige har som policy att patienten ska vara införstådd med vårdinsaten och godta den? Patienten måste har tillräcklig information om sin sjukdomsstatus och förstå innebörden i den vårdinsats doktorn föreslår för att kunna ta beslutet.

    Om man uttrycker det förväntade resultatet i siffror som 97% i st f 95% chans att leva 10 år till och man dessutom gör klart att det inte finns några garantier för någondera när det gäller det enskilda fallet, har man väl varit så öppen man kan. Man får naturligtvis inte glömma att redovisa de vanligaste kända bieffekter behandlingen kan ge.

    Om man är så öppen och ärlig inom vården skulle man säkert slippa mängder av övermedicinering. Har jag fel i något antagande?

  4. 4
    Professor Göran säger

    Jag fick faktiskt in en kommentar till artikeln och en sådan kommentar får möjligen större effekt än hos oss som ’kliar varandra på ryggen’ hos Annika 🙂

    https://www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2015/03/Hjartsjukdom-kommer-inte-att-utrotas/#comments

  5. 5
    Emma K säger

    Dennis – vet inte om ditt påstående är sant eller inte men herrejävlar vad jag ska borsta tänderna noga i fortsättningen …

  6. 6
    Professor Göran säger

    Dennis Skrev:

    Jag vill påminna om att av de som får bröstcancer så har hela 94% rotfyllningar.

    I morgon ska jag ta bort två rotfyllningar och ersätta med titanskruvar – säkert bra för hjärtat men det hade nog varit billigare om jag hade avstått från kolhydraterna tidigare.

  7. 7
    Humlan säger

    Strax i SR P1 i ”Vetandets Värld” ett program om den globala fetmaepidemin av den globala hälsoreportern Johan Bergendorf.
    Inför programmet sa Stephan Rössner att resultaten varit dåliga i behandlingen mot fetma.
    Hoppas man får upp ögonen för andra vägar att gå.
    https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/514505?programid=412

  8. 8

    Humlan Skrev:

    Strax i SR P1 i ”Vetandets Värld” ett program om den globala fetmaepidemin av den globala hälsoreportern Johan Bergendorf.
    Inför programmet sa Stephan Rössner att resultaten varit dåliga i behandlingen mot fetma.
    Hoppas man får upp ögonen för andra vägar att gå.
    https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/514505?programid=412

    Och här:
    https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6114247
    ”Samlad kunskap saknas om svensk fetmaproblematik”

    Så här säger Rössner om behovet av ett Kunskapscentrum: ”– Det går på sätt och vis att förklara eftersom våra behandlingsresultat är dåliga.”

  9. 9
    majsan säger

    Jag gillar Vetenskapsradion och är en trogen lyssnare. De har nu vid flera tillfällen tagit upp problemet med socker och intervjuat bland annat Robert Lustig. Det var ett intressant program, speciellt perspektivet hur staten kontra bolagen reagerar. Dock vill jag minnas att när det gäller den minskade chokladbiten i Storbritannien började bolagen samtidigt göra reklam av typen: ”Köp två och dela med en vän!” så en del av hälsovinsten uteblev.

  10. 10

    Emma K Skrev:

    Dennis – vet inte om ditt påstående är sant eller inte men herrejävlar vad jag ska borsta tänderna noga i fortsättningen …

    Det hjälper säkert! Men betänk hur många svenska kvinnor i aktuell ålder, som har lagade tänder. Det kan vara helt oberoende samvarierande faktorer.

    Dennis Skrev:

    Jag vill påminna om att av de som får bröstcancer så har hela 94% rotfyllningar.

    Hur säker är kopplingen?

  11. 11
    Jörgen säger

    @ Erling:
    Hur är förhållandet för de som inte får bröstcancer.

  12. 12
    Professor Göran säger

    Erling Skrev:

    Hur säker är kopplingen?

    En relevant kommentar tycker jag!

    Associationer finns mellan tandinfektioner och andra sjukdomstillstånd i kroppen och om detta hade jag idag en ingående diskussion med min ytterligt kompetente tandläkare – med hänvisningar till bland annat Weston Price. Vi var helt överens om det mesta! Frågan är om tandinfektionerna kunde var själva orsaken till t. ex. hjärtproblem är förvisso inte självklar – däremot är det ingen idag som verkar tvivla på själva associationen.

    Det är därför inga garantier att min hjärthälsa förbättras när jag nu tagit bort en infekterad rotfylld tand trots att den såg för ’vidrig ut’ och luktade på samma sätt. Skönt att bli av med den!

    Hälsa är ett ’skumt’ begrepp!

  13. 13

    Apropå rubriken: ”Nej, hjärtsjukdom kommer inte att utrotas”


    OM UPPHOV TILL OCH BOT FÖR CANCER MM

    Jo… – Jaana – som folkpensionär sedan 2006 – så har jag både tid och lust – därför att detta är ett LivsViktigt ämne – och då ej minst för sådana som mig som är upp i åren kommen. Ifall andningen fortsatt funkar och hjärtat ”klappar på” – så blir jag 74 år LivsErfaren den 27 april.

    Wåra fysiska Kroppar i kött är predestinerade för = gjorda för att leva på proteiner (”fyrbent kött, fågel, fisk osv), animaliskt fett och ekologiskt fett av typ kokosfett och olivolja. Det ger en jämn blodsockernivå. Av detta producerar Kroppen sen den glukos = det blodsocker som Kroppen behöver för en ”perfekt” funktion. Denna kost är kort och gott rena hälsokosten för Kroppen.

    Men som nödfoder kan Kroppen även överleva på kolhydrater och socker under en viss tid.

    Sedan ca 50 år tillbaka så har Wi av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna – av etablissemanget lurats till att tro att kolhydrater och socker är en nödvändig ingrediens i kosten. Livsfarliga verket = Livsmedelsverket förordar en kost som innehåller 60-70 % kolhydrater och socker – och som därtill skall vara fettsnål – annars blir Wi överviktiga, får hjärt- och kärlproblem, cancer osv.

    Men det är lögn och förbannad dikt – därför att det Wi blir överviktiga av, får hjärt- och kärlproblem, cancer osv av – ÄR för mycket av kolhydrater och socker i kosten. Ej mer och ej mindre än så.

    Som vuxna så bildas och dör cancerceller här och där i Kroppen ständigt och jämt. Under rätt många år med Livsfarliga Verkets rekommenderade 60-70 % kolhydrater och socker i kosten – klarar Kroppen själv av – med insulin som motgift – att hålla blodsockernivån på rimliga höjder. Men så småningom tröttnar Kroppen på den felaktiga kosten = insulinproduktionen fungerar ej längre för att hantera det för stora intaget av kolhydrater och socker.

    Förhöjda blodsockernivåer är det som cancercellerna MÅSTE ha för att ha framtiden för sig. Tar då cancerpatienten bort det mesta av kolhydrater och socker i kosten – till förmån för mera av animaliskt fett och ekologiskt fett av typ kokosfett och olivolja – så återgår i de allra flesta fall blodsockernivån till det normala.

    Cancern dör helt enkelt – därför att den kan helt enkelt ej överleva utan förhöjda blodsockernivåer. Inget konstigt alls – men lik förbannat så förefaller det vara näst intill obegripligt för t ex dom allra flesta cancerbehandlande läkare.

    Men va fan – i deras utbildningar ingår ju bara att ta till kniven och förskriva cellgifter, tyvärr tyvärr… 😥

    Mera om detta här.

    – slut citat härifrån.

  14. 14

    Professor Göran Skrev:

    Det är därför inga garantier att min hjärthälsa förbättras när jag nu tagit bort en infekterad rotfylld tand trots att den såg för ‘vidrig ut’ och luktade på samma sätt. Skönt att bli av med den!

    Den behandling Du påbörjat tar lite tid och det ingår ett operativt ingrepp till, men rotutdragningen är värst! Jag kan försäkra Dig om att måltiderna kommer att åtnjutas med större välbehag med fungerande tänder i munnen, har själv planterat in tre, sedan mina gamla amalgamplomber sprängt och förstört de ursprungliga. För att kroppen ska må bra måste man kunna tugga sin mat och njuta av måltiden – även när det gäller LCHF. Grattis till initiativet!

  15. 15
    Professor Göran säger

    @ Erling:

    Jo – det kommer ta lite tid men jag kommer nu förstås få ’äkta’ flygmotormaterial – titan – inplanterat. 🙂

    Det konstiga är just nu att det trots att det inte var ’mycket till rot’ så känns det som om det just nu är ’full fart’ på kroppens immunförsvar och att kroppen håller på att rensa upp bland bakterierna. Detta kanske är en vanlig reaktion efter en utdragning av en infekterad rot. Nu har jag under några veckor arbetat hårt med mina motorsågar och med vedhuggning men ’min kropp’ känner verkligen inte för detta idag trots det strålande vårvädret och enligt lappen från tandläkaren så avråder man också från tungt arbete.

    Jag tycker det är intressant hur man idag alltmer erkänner betydelsen av ’låggradiga’ inflammationer när det gäller den allmänna ohälsan. Statiner minskar bevisligen inflammationsnivån hos hjärtsjuka och detta positiva faktum tvivlar inte ens de största kritikerna på. Problemet är naturligtvis de omfattande skador som statinerna ger upphov i form av demens, diabetes och muskelskador och som ihärdigt förnekas

    Genom att förbättra sitt immunförsvar med strikt LCHF och genom att ’nolla’ kolhydraterna, undvika omega 6 från växtoljor och ’industrikött’ behöver man knappast några statiner även om man är så ’illa hjärtskadad’ som jag själv är.

    Vad gäller de infektioner som bakterierna åstadkommer genom att ta sig in i blodomloppet via våra tandrötter påpekade redan Weston Price, för nu snart hundra år sedan, att vi kan hålla dessa bakterier stångna genom en optimerad kost av LCHF-typ. Weston Price ägnade faktiskt 25 år åt att djurexperimentellt studera vad bakterieinfektioner från rotfyllda tänder kunde ställa till med i övriga delar av kroppen. Sedan ägnade han sig under 30-talet med lika stor energi åt att studera just kostens betydelse för hälsan hos traditionella folk.

    Jag har precis läst en bok av en framstående amerikansk specialist på på rotfyllningar, George E. Meinig, och som lyft fram Weston Price forskning ur arkiven. Boken har den passande titeln ”ROOT CANAL COVER-UP” och beskriver hur etablissemanget, med sina vanliga infama metoder, lyckades lägga locket på Weston Price vetenskapliga gärning. Det hela är egentligen lika ofattbart som motståndet idag är mot LCHF från etablissemangets sida men det är ju förstås samma fråga det rör sig om.

  16. 16
    Lars Henrik säger

    OT: Danska forskare varnar för att höga nivåer av vitamin D via kosttillskott kan öka risken för stroke och höga nivåer av kalcium i blodet, samt kalciuminlagring i njurarna och njursvikt.

    Man skriver också att studien är en observationsstudie och att det behövs ”randomiserade, kliniska studier som specifikt kan visa på vad det kan betyda att ha över 100 nanomol per liter i blodet”.

    https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/aven-hoga-d-vitaminnivaer-kan-vara-skadliga

  17. 17
    Lennart säger

    @ Josef Boberg:
    Jag läste din länk om microcirkulation,du skriver att blodcirkulationen stryps eller uteblir
    Helt vid hög blodsockerhalt i blodet
    Jag behöver mer kunskap om microcirkulation även tidsaspekten, 1 tim eller 1 vecka?
    Om det är en cancertumör så ökar tillväxten vid högt blodsocker och därmed även microcirkulationen om jag tänker rätt.
    Vad påverkar microcirkulationen mest
    Är det blodsocker eller insulin som stryper mest eller kanske båda.

  18. 18

    Lennart Skrev:

    Är det blodsocker eller insulin som stryper mest eller kanske båda.

    Båda – som jag har förstått det.

    Jag är ej läkare – så jag hoppas någon annan kunnig kan svara på Dina övriga frågor.

    Dock… – själv hade jag illavarslande kärlkramp för ca fem år sedan – som slog mig i backen som en klubbad oxe mer än en gång. Det tog min kropp ca 20 månader – med dr Annika Dahlqvists artegna = hälsobefrämjande LCHF-kost – innan kroppen hade återställt blodkärlen till det normala = jag har ej haft tillstymmelse till kärlkrampsbesvär på mer än tre år.

    Om den solskenshistorien här.

  19. 19

    Lennart – OM UPPHOV TILL OCH BOT FÖR CANCER MM

    Wåra fysiska Kroppar i kött är predestinerade för = gjorda för att leva på proteiner (”fyrbent” kött, fågel, fisk, ägg osv), animaliskt fett och ekologiskt fett av typ kokosfett och olivolja. Det ger en jämn blodsockernivå. Av detta producerar Kroppen sen den glukos = det blodsocker som Kroppen behöver för en ”perfekt” funktion. Denna kost är kort och gott rena hälsokosten för Kroppen.

    Men som nödfoder kan Kroppen även överleva på kolhydrater och socker under en viss tid.

    Sedan ca 50 år tillbaka så har Wi av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna – av etablissemanget lurats till att tro att kolhydrater och socker är en nödvändig ingrediens i kosten. Livsfarliga verket = Livsmedelsverket förordar en kost som innehåller 60-70 % kolhydrater och socker – och som därtill skall vara fettsnål – annars blir Wi överviktiga, får hjärt- och kärlproblem, cancer osv.

    Men det är lögn och förbannad dikt – därför att det Wi blir överviktiga av, får hjärt- och kärlproblem, cancer osv av – ÄR för mycket av kolhydrater och socker i kosten. Ej mer och ej mindre än så.

    Som vuxna så bildas och dör cancerceller här och där i Kroppen ständigt och jämt. Under rätt många år med Livsfarliga Verkets rekommenderade 60-70 % kolhydrater och socker i kosten – klarar Kroppen själv av – med insulin som motgift – att hålla blodsockernivån på rimliga höjder. Men så småningom tröttnar Kroppen på den felaktiga kosten = insulinproduktionen fungerar ej längre för att hantera det för stora intaget av kolhydrater och socker.

    Förhöjda blodsockernivåer är det som cancercellerna MÅSTE ha för att ha framtiden för sig. Tar då cancerpatienten bort det mesta av kolhydrater och socker i kosten – till förmån för mera av animaliskt fett och ekologiskt fett av typ kokosfett och olivolja – så återgår i de allra flesta fall blodsockernivån till det normala.

    Cancern dör helt enkelt – därför att den kan helt enkelt ej överleva utan förhöjda blodsockernivåer. Inget konstigt alls – men lik förbannat så förefaller det vara näst intill obegripligt för t ex dom allra flesta cancerbehandlande läkare.

    Men va fan – i deras utbildningar ingår ju bara att ta till kniven och förskriva cellgifter, tyvärr tyvärr… 😥

  20. 20

    Publicerades den 13 dec. 2012: ”A new cancer treatment that is free has virtually no side effects and can be used in conjunction with other cancer treatments. It involves starving cancer cells of the fuel they the love…

    – slut citat av texten under videon på Youtube
    https://www.youtube.com/watch?v=OxhNMzIzs3M&feature=youtu.be

  21. 21
    Stig A säger

    Är en snart 67-årig gubbe som med stort intresse följer denna blogg sedan 2009, då jag började med LCHF. Vill börja med att tacka Dr. Annika för hennes mycket stora insats för folkhälsan. Tackar även er andra för all er sakkunskap. Är själv ett bevis för att “kartan överensstämmer med terrängen”. Har t.o.m. lyckats att inspirera några i min omgivning att prova LCHF, bara genom att se friskare ut. Blev 2008 diagnostiserad med paroxysmalt förmaksflimmer, var då långtidssjukskriven sedan något år med flera olika besvär. Hur som helst, bara någon månad efter kostomläggningen började hälsoläget vända till det bättre. Kunde så småningom sätta ut nästan hela ”batteriet” av mediciner, varav vissa hade ganska stora biverkningar. Har nu endast kvar en blodtrycksmedicin “Candesartan”. Har varit flimmerfri något år fram tills nu. Träffade min kardiolog för någon vecka sedan, då konstaterade han att jag hade flimmer, men att jag hade tur eftersom det var långsamt. Han insisterade på att jag skulle ha blodförtunnande medicin, det har han sagt förut också, men jag vägrar för närvarande. Detta eftersom risken för biverkningar t.ex. blödningar är ganska stor och mitt flimmer numera är av den långsamma typen.
    Som jag ser det, handlar frågan till stor del om riskbedömning. När jag diskuterade detta med kardiologen föreföll han ganska lik den kardiolog som Professor Göran har berättat om. Det verkar nästan som att det tas större hänsyn till Socialstyrelsens riktlinjer än till patienten. Tar kosttillskott i form av magnesium, vitamin(hormon) D3. Vitamin C (1g askorbinsyra/dag), MSM samt vitamin E. Effekten av detta är att det känns som att kroppen försöker att reparera sig själv så gott den kan. Den största utmaningen nu verkar vara att kunna stå emot sjukvårdens “omsorger” om mig, i form av blodförtunnande medicin. Skulle jag få känning av en blodpropp t.ex. i ett ben, då skulle jag dock inte tveka. Innan kostomläggningen kunde jag få blodproppar i fingrarna ibland. Det har jag inte haft sedan dess, alltså minst sex år sedan. Eftersom jag, enligt läkare, hade gått länge med flimret innan det upptäcktes, så borde risken för stroke ha varit större då. Är det någon här på bloggen som har haft förmaksflimmer och hur har det, i så fall, fungerat med LCHF? Är tacksam för tankar och synpunkter kring detta.

  22. 22
    Professor Göran säger

    Stig A Skrev:

    Den största utmaningen nu verkar vara att kunna stå emot sjukvårdens “omsorger” om mig, i form av blodförtunnande medicin.

    Fiskolja (omega-3), valnötter och vitlök är naturliga sätt att förtunna blodet. Intressant är att när jag satsade på kosttilsott istället för alla mediciner inklusive den blodförtunnande acetylsalicylsyra 1999 diskuterade jag effekten av vitlök med min dåvarande kardiolog och han erkände då den välkända effekten av vitlök. Min senaste ’berömda’ kardiolog ansåg förstås att allt jag höll på med var nonsens utom att alkohol var kärlvidgande. För honom gällde enbart läkemedelsbolagens riktlinjer.

    Vitamin E (rätt naturlig sort alfatokoferol) minskar också risken för blodproppar – jag tar 1500 IU. Att myndigheterna nu vill förhindra försäljning av E-vitamin är för mig bara betecknande för att de befinner sig i läkemedelsbolagens korrupta ledband. Tänk att det har gått så långt med denna korruption att det nu blivit straffbart att sälja vitaminer som i värsta fall bara är helt ofarliga medan medicinerna bevisligen tar död på miljontals människor varje år.

  23. 23
    Lars Henrik säger

    Professor Göran Skrev:

    Tänk att det har gått så långt med denna korruption att det nu blivit straffbart att sälja vitaminer som i värsta fall bara är helt ofarliga medan medicinerna bevisligen tar död på miljontals människor varje år.

    Det är dags att ännu en gång påminna om vitaminupproret.se :

    https://vitaminupproret.se/

    De som inte skrivit på och vill värna rätten att köpa kosttillskott bör överväga att göra så.

  24. 24
    Stig A säger

    @ Professor Göran:
    Tack för dessa tips! Skall provas. Använder redan vitamin E (alfatokoferol). Vad är en lämplig dosering av vitlök?
    Tack på förhand!

  25. 25
    Professor Göran säger

    @ Stig A:

    Ärligt talat vet jag inte hur mycket man ska ta. I början åt jag mycket (några klyftor) rå hackad vitlök på maten. Nu är det inte lika mycket – någon klyfta per dag kanske och det varierar ganska mycket. På råbiff är det kanon. Vitlökssmör på stekt kött är också fint. Nu tillsätter jag också mycket vitlök i köttsoppor, typiskt en hel vitlök, men jag tror att upphettningen kan förstöra verkan.

    Över huvud taget inbillar jag mig att strikt LCHF med vildfångad fet fisk, gräsbetat kött (mycket omega-3) och lite kolhydrater gör att man kanske inte bör vara alltför inriktad på ’medicinering’ men kosttillskotten fungerar nog på detta sätt ändå för oss som blivit allvarligt hjärtsjuka – E och D i stora doser är nog de viktigaste tillskotten. Under en tid har jag minskat ned på E för att jag tänkte att jag kanske inte behövde så mycket längre efter ett år men jag inbillar mig att jag nu lättare får kärlkramp vid ansträngning så jag har nu skärpt till mig igen. Det kan vara bra att testa lite fram och tillbaka och känna efter hur man mår – alla är vi olika.

  26. 26
    Stig A säger

    @ Professor Göran:
    Tack för det uttömmande svaret! Skall omgående börja med att lägga till rå vitlök i kosthållningen.

  27. 27
    LCHF-Bengt säger

    Jag har lätt att avbryta ett förmaksflimmer, och har nyligen testat extra E-vitamin och Q10-tillskott, men upplevde att flimmren blev vanligare efter några veckor, så nu är dosen nära noll igen och upplever att flimmret minskat till ursprunglig nivå.

    Något som verkligen är klart är att stress är en stor bov, eller hård motion efter flera timmar på skidor/cykel. Nu har jag inte ätit något extra under motionsövningarna, men tycker att fettdriften borde göra att jag inte behöver något annat än vatten och salt? men någon brist måste det vara, men vad skulle det kunna vara? Kanske prova lite kolhydrater under motionspassen, annars är det strikt lchf som nu pågått i över 5 år.

    Äter 5000 D-vit.
    1500 mg C-vit,

    Sakta men säkert fortsätter min kropp att bygga muskler och förbättra konditionen och är i mitt livs bästa form nu i 50-årsåldern, och planer på att inköpa en finare racer-cykel för att göra träningen ännu roligare.

  28. 28
    Stig A säger

    @ LCHF-Bengt:
    Håller med om att stress är en tung faktor när det gäller förmaksflimmer. Därför känns det bra att kunna ta det lugnare som pensionär. Har en liten fråga: hur går det till när du avbryter flimret?

  29. 29
    LCHF-Bengt säger

    Stig A Skrev:

    @ LCHF-Bengt:

    Har en liten fråga: hur går det till när du avbryter flimret?

    Det var efter en hjärtoperation jag fick problemet med flimmer.
    Jag drar djupt andetag och håller kvar en stund, hjälper inte det ställer jag mig på knä med huvudet lågt, drar djupt andetag och håller kvar luften i lungorna under tryck en stund och samtidigt försöka bli helt avstressad och lugn, vilket kan vara svårt när man känner hjärtat rusa för fullt, men känner ingen oro längre. Mediciner hjälper vet jag, men jag har som mål att hitta ett annat sätt att bota det på, och jag har kommit långt med C-vit, Mg, och motion.

    Nu förbättras läget hela tiden, så kanske bara att ha tålamod och vänta, jag jobbade hårt i 45 år med att förstöra min kropp, så kanske det behövs fler än 5 år att reparera skadorna?

  30. 30
    Professor Göran säger

    LCHF-Bengt Skrev:

    Det var efter en hjärtoperation jag fick problemet med flimmer.

    Detta är tydligen vanligt och själv är jag idag därför väldigt glad över att jag ’vägrade’ operation för 16 år sedan.

    Det där med andningstekniken, hålla andan, har jag själv ofta tillämpat och det har som du nämner en avstressande effekt och håller tillbaka kärlkramp. Som jag förstått det hela så handlar det mesta om stress när det gäller hjärtat och framför allt avsaknaden av den lugnande parasympatiska delen av nervsystemet. Det ruskiga är förstås att specialisterna inte har en susning om orsakerna annat än att de erkänner stressen. De är väldigt pigga på att skära i nerverna i förkammaren.

    E-vitamin i stora doser, 1500 IU, verkar vara en höjdare mot kärlkrampen som ju också gör att hjärtat rusar på i onödan även om jag nu inte riktigt har förstått hur det E-vitaminet verkar. Kanske det förhindrar anareob nedbrytning av glukos till mjölksyra genom att understödja den normala energiomsättningen med fettförbränning i hjärtmuskeln. Det är en rimlig hypotes i alla fall.

  31. 31
    LCHF-Bengt säger

    @ Professor Göran:

    Om det är nerver som är avskurna som orsakar flimret, då borde flimret aldrig gå att avbryta.

    Det är aldrig under maximal puls som är 168 som flimret uppstår, utan efter en drickapaus på en minut, då hinner pulsen ner till 80 kanske, pulsen går ner otroligt fort, för så bra tränad är jag inte. Sen när man cyklar iväg och pulsen ska öka igen, då uppstår flimret, ibland. Vid stress kan det komma vid helt stillasittande. Det går inte att hitta ett samband, jag har verkligen försökt.
    Med C-vit. Mg och motion har jag minskat flimren med 90%, så något med ämnesomsättningen finns inblandat här.

  32. 32
    Stig A säger

    @ LCHF-Bengt:
    Tack för dessa tips! Provade detta idag och det verkar fungera, i alla fall en stund- Det gäller antagligen att, som Du också skriver, ”bli helt avstressad och lugn”. Jag får fortsätta att träna på det.

  33. 33
    Lchf-Bengt säger

    @ Stig A:

    Glöm inte C- vitamin och Mg,
    Det hade stor förbättring på mig.

  34. 34
    Stig A säger

    @ Lchf-Bengt:
    Vilken dosering använder Du av dessa?

  35. 35
    LCHF-Bengt säger

    @ Stig A:

    Min vikt är 70 kg, kanske är intressant att veta.

    Med Mg började jag med 800 mg per dag, sen ökade jag dosen tills magen sade ifrån, med lösare avföring, då minskade jag ner lite och höll mig där tills magen igen sade ifrån, så kroppen anpassar sig efter behov kan man säga, bara lyssna till kroppens reaktioner. som mest låg jag på 1600 mg per dygn.

    Ungefär lika med c-vitamin, Den ska helst tas under hela dagen, efter måltid förslagsvis. Som mest låg jag på 4500 mg/dygn, men nu ca 1500/dygn. Köper ett pulver från Holistic som också innehåller lite Mg, Askorbinsyran sägs vara lite aggressiv för magen, inget jag märkt, kanske för att jag tar allt efter måltider. Några i min omgivning tål inte C-vitaminet och får magproblem, så så börja med mindre dos.

    En förkylning på 5 senaste åren, förkylningen kom efter en stressig tid på jobbet, så stress verkar vara skadligt på fler sätt, någon med liknande erfarenheter?

  36. 36
    LCHF-Bengt säger

    @ Stig A:

    Q10 skulle också kunna vara något att prova, men själv märker jag ingen skillnad, men vi har alla unika kroppar så kanske värt att testa.

  37. 37
    Stig A säger

    @ LCHF-Bengt:
    Jag har för närvarande en dosering av magnesium på 600mg/dygn samt ca 1g askorbinsyra/dygn. Detta med en kroppsvikt på ca 75 kg. Har heller inga problem med askorbinsyran, den är ju betydligt ”renare” än de brustabletter man kan köpa på Apoteket. Skall prova att öka på doseringen lite grann. Det är ju som Du säger, man får lyssna till kroppens reaktioner. Tack för bra tips!

  38. 38
    Stig A säger

    @ LCHF-Bengt:
    Provade Q10 för några månader sedan, märkte ingen skillnad då, men det kan ju vara så att de gör nytta ”i det tysta”. Kanske bör prova igen framöver.

  39. 39
    Lchf-Bengt säger

    Stig A

    Kanske en betydligt högre dos är värt ett test, alla andra tillskott verkar vara för lågt satta doser, så kanske lika med Q10?

  40. 40
    Professor Göran säger

    LCHF-Bengt Skrev:

    Om det är nerver som är avskurna som orsakar flimret, då borde flimret aldrig gå att avbryta.

    Det är just för att hindra nervkaoset, som utgör själva förmaksflimret, som hjärtkirurgerna skär av nerver och detta är tydligen standard idag vid vid hjärtoperationer vid vissa kvalificerade centra.

    Detta läser jag i en doktorsavhandling som handlar om just förkammarflimmer ”Artrial Fibrillation in Cardiac Surgery” av den erfarna hjärtkirurgen Anders Ahlsson vid Örebro Universitet. Det går att ladda ned avhandlingen från nätet.

    Metoden är tydligen effektiv i att förhindra uppkomsten av senare flimmer men det säger sig självt att det måste finnas ’biverkningar’ som inte är att leka med. Nerverna i hjärtat är där för att muskeltrådarna i hjärtat ska få impulser att dra sig samman på ett regelbundet sätt och uppenbarligen och rimligen kan sammandragningsförmågan påverkas om man skär av dessa nerver.

    Vad jag har förstått så vet man inte hur balansen mellan det sympatiska (stress) nervsystemet och det parasympatiska (avslappning) nervsystemet påverkar det väldigt speciella nervsignalsystemet i hjärtat. När jag tog upp denna fråga när jag träffade författaren verkade han förvånande nog inte funderat igenom detta problemkomplex.

    Vad som är mer välkänt är att om man kan dämpa det sympatiska systemet t.ex. med betablockerare fungerar detta på kort sikt. Sådan medel skrivs ut som standard men jag vägrar ta sådant och någonstans läste jag att det hade varit en oerhörd skandal kring betablockerare i samband med operationer men som man inte ar hört ett knäpp om.

    Från Malcolm Kendrick saxar jag följande:

    ”Dan Poldermans, by falsifying his research on beta-blockers, then writing the guidelines on the use of beta-blockers in the peri-operative period could have killed 800,000 – not my estimate.”

    Om jag hade dina problem skulle jag själv definitivt jobba på det sättet du gör genom att förbättra kroppens försvarsförmåga så långt det nu är möjligt.

  41. 41
    Stig A säger

    @ Lchf-Bengt:
    Jo, jag skall nog testa med en högre dos Q10!

  42. 42
    Lchf-Bengt säger

    @ Professor Göran:

    Jag önskar fler med problemen kunde dela med sig av sina erfarenheter, det är ju en vanlig krämpa. Som lekman tänker jag att jag har en fördel i jakten på en lösning, får ganska direkt svar på om jag är på rätt väg, väldigt inspirerande, och med tanke på hur märkligt sjukvården och kostrekommendationerna är från våra myndigheter, så finns säkert en lösning enklare än vad som sägs, den tron har har fungerat med alla andra 15 krämpor jag hade.

  43. 43
    Lchf-Bengt säger

    Stig A Skrev:

    @ Lchf-Bengt:
    Jo, jag skall nog testa med en högre dos Q10!

    Ska testa jag med.

  44. 44
    Britta Andersson säger

    Tack för intressanta upplysningar ang. förmaksflimmer. Att det finns långsamma och snabba visste jag inte. Äter redan magnesium mot kramp..
    För mig gäller stress. Blir lätt hjärntrött av min postpolio.
    Undrar om inte meditation vore bra att försöka. Någon som prövat?

  45. 45
    Stig A säger

    Påståendet att vi alla har unika kroppar kan jag verkligen intyga sanningshalten av. Från mitten av mars ökade jag på doserna med upp till ca. 4 g vit. C (under ca 1 vecka sedan 2 mg), 30 mg zink, 350 mg vit. E, L-lysine 500mg, och 25 mg vit. B6 per dygn. Ökade även på dosen MSM från 1 till 2 tsk (endast 2-3 dygn). Mådde riktigt bra tills jag i maj fick en reaktion i form av magont och ihållande förmaksflimmer som dock gav med sig efter ca ett dygn. Har för tillfället dragit ned på kosttillskotten, tar nu endast blodtrycksmedicin Candesartan 8 mg, samt magnesium upp till 480 mg/dygn. Ett problem nu är att jag verkar ha blivit överkänslig för vitaminer och mineraler. Skall dock försöka att trappa upp lite försiktigt. Som det är nu så har jag ett långsamt förmaksflimmer mest hela tiden och diffus ömhet över bröstet. Känns som muskelvärk under nyckelbenet på vänster sida. Har kontaktat sjukvården, de upprepar sitt erbjudande om antikoagulantia, vilket jag fortfarande inte vill ha. Däremot funderar jag på om jag måste börja använda antiarytmika. Det preparatet (Multaq) fungerade ganska bra, bortsett från biverkningarna vilka gjorde att jag i samråd med kardiologen slutade med dem i slutet av april 2014. Tacksam för era ev. synpunkter på ovanstående.

  46. 46
    XMargareta säger

    @ Stig A

    Angående ” unika kroppar”och intag av olika tillskott, har jag stött på en mycket intressant bok.
    ” Watts, Spårämnen och andra livsnödvändiga ämnen.” Den finns även på engelska och heter då ”Trace Elemens and Other Essential Nutrients.”

    Författaren menar, att det finns kroppar med funktionellt olika metabola typer ( som även Dr. Mercola menar.)

    Beroende på den metabola typ kroppen tillhör och då talar man om huvudindelningen snabb, eller långsam metabol typ och så finns undertyper till dessa, så mår man bra på viss kost och vissa tillskott. Det viktiga här är balans mellan olika mineraler.

    En av referenserna är: ” Eds, Brown m.fl. Trace Minerals and Human Illness.”

    Denna bok kan vara bra, att läsa om man som du söker efter svar som du gör. .

  47. 47
    LCHF-Bengt säger

    @ Stig A:

    Vit. E skapade fler flimmer för mig, så de slutade jag med.
    Vit. C har du testat din dos? tagit 1000 mg i timmen till magen säger ifrån?

    Jag blir lite fundersam med alla tillskotten, man vet inte till slut vad det är som är fel. jag skulle ta ett eller två taget.

    Jag har blivit av med mitt flimmer nu, men har cyklat ganska häftigt senaste tiden, kanske motionen hade fixat problemet självt? Tja kanske? Vit C är aldrig fel tror jag.

  48. 48
    Stig A säger

    @ XMargareta:
    Tack för boktipset, mycket intressant!

  49. 49
    Stig A säger

    @ LCHF-Bengt:
    Mådde nog som bäst när jag höll mig till ca 2 g vit. C/dag. Håller med Dig, blev kanske lite ”fartblind” med kosttillskotten. Man bör nog vara lite metodisk, så att man har koll på orsak och verkan. Jag får ta det som en ny erfarenhet att dra nytta av.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa