Dieter utmaning för brödproducenter

I Helsinborgs Dagblad. Brödproducenterna har farit illa under inverkan av LCHF och andra kolhydratsnåla dieter. Nu försöker de att hitta vägar för att komma tillbaka.

 

Comments

  1. 1

    Köpte Pågens, eller om det var Skogaholms, färdigskivade plastförpackade surdegsbröd häromdagen ”till mina gäster”. Jag smakade också, men det var inte gott. Barnet slickade av smöret och lämnade mackan. När gästerna gått åkte resten i soporna.
    https://ekuriren.se/nyheter/sverige/1.2747541-dieter-utmaning-for-brodproducenter

    Jag tvivlar på att bröd/fibrer är hälsosamt. Gott var det i alla fall inte. Absolut sista gången som jag köper sånt.

  2. 2
    LCHF-Bengt säger

    Det här visar tydligt att lchf går framåt och fler och fler upptäcker de otroliga hälsoförbättringar som lchf oftast ger, och har man en gång testat lchf, så fastnar man lätt i lchf-lyckan.

  3. 3

    Tyvärr bakar min fru väldigt gott bröd!

    Så jag syndar med tunna och färre skivor mot tidigare och dito tjockare smörtäcke och dubbla ost-/skinkskivor, etc… samt alltid romansallad eller liknande mellan smör o pålägg samt några tjocka gurkskivor ovanpå. Så i förhållande till den totalt intagna mängden frukost, så är kolhydratandelen liten. två ägg till det, sen är jag nöjd.

    Min diabetessköterska var iallafall nöjd med mina värden, som låg väl under referensgränsen för nån vecka sen.

    Smakade köpebröd för en tid sedan. Kunde äta det förr, men nu gick det inte. Smakade apa i munnen och det var bara att spotta ut.

  4. 4

    Vi får snart höra om ”de nya farorna” med LCHF. Etablissemang brukar inte ge upp utan vidare. Efter alla tänkbara – förut otänkbara – förbättringar lär ju hjärtinfarkterna plötsligt slå till utan varning, i stil med skyfall från klar himmel. Att ”vargen kommer” inte går mer än ett par gånger borde även CEA och Claude Marcus inse vid det här laget.

    Själv tycker jag att bagare kanske har åkt snålskjuts på bibeln tillräckligt många tusen år, eller ända sedan brödet ”uppfanns” i Egypten och sedan spreds med hjälp av Moses m.fl. Men det tog långt över 2000 år tills pusselbitarna skulle stämma tillräckligt för att inse att Egyptierna sannolikt förlorade sin hälsa redan i låga åldrar just p.g.a att de råkade bli världens första(?) året runt brödkonsumenter, p.g.a att Nilen rann så fint genom öknen!

    De fruktosspäckade lättorkade frukterna plus avsaknaden av kokosfett bör ha bidragit, så vi kan inte skylla allt på brödet, dock på ordentlig åretrunttillgång på sockerrika födoämnen, precis som här idag…

    Det får väl bli mandelbröd eller nåt annat hälsosamt för morgondagens bagare. Nöden är uppfinningarnas moder, så det kanske kommer något helt nytt från friställda bagare! För ingen vill väl längre äta något dagligen som man vet att man så småningom blir sjuk av.
    ”Vårt dagliga bröd, giv oss idag….”

  5. 5
    Anders S säger
  6. 6
    Professor Göran säger

    Det är ingen tvekan om att LCHF kommer innebära en ’katastrof’ i samhället när allt onyttigt och skadligt försvinner.

    Folk blir friska och sjukvården kommer då att drabbas så hårt att statsfinanserna kommer att förbättras till den grad att skatterna måste sänkas rejält.

    Dessutom kommer vi inte behöva jobba så långa stressiga dagar och kan istället ägna oss åt våra barn och kanske till och med umgås och ta del av erfarenheterna hos de äldre.

    Ja vad ska vi ’hitta på’ att göra när vi alla blir friska och massa onyttig verksamhet läggs ned?

    Nej, det är nog ’bra’ för samhället om vi fortsätter vara sjuka halva våra liv och LCHF går upp i rök. Brödtillverkare och läkemedelsindustrin kan då fortsätta som tidigare. För att därför återgå till den gamla ’goda ordningen’ innan LCHF förstörde världen måste SLV därför lämpligen förstärkas med reklamfolk och andra kreativa människor som kan ta itu med dessa ’terrorister’.

  7. 7

    ”Surdegsbrödet” i butik är en enda stor bluff där bageriet bokstavligen kastat in surdegsjästen efter degen. Det är inte surdegsjäst i flera dygn utan snabbjäst på en timme med vanlig bakerijäst. Så inga fytiner eller lektiner har hunnit brytas ned i detta bröd.

  8. 8

    Av denna artikel kan man också utläsa att svensk brödindustri är kvar i förnekelsestadiet, typ vi behöver inte ändra på våra skitprodukter. Lite smarta varumärkesstrategier och mördande reklam kommer att lösa allt. Ungefär som när svenska Facit trodde att trenden med digitala miniräknare snart skulle blåsa över och att kunderna snart skulle inse att deras mekaniska räknemaskiner fortfarande var överlägsna.

    Ett smart bageri borde inse att LCHF, Paleo och glutenfritt är megatrender som är här för att stanna och anpassa sitt sortiment därefter. Köp in alla bak- och kak-LCHF böcker och sätt provköket på att experimentera fram nya brödliknande produkter utan gluten, tillsatt socker och med färre kolhydrater. LCHF:are och paleofolk är beredda att betala extra för att slippa kladdet med att baka hemma med nötmjöl och fiberhusk.

  9. 9
    olle holmqvist säger

    sten Skrev:

    Egyptierna sannolikt förlorade sin hälsa redan i låga åldrar just p.g.a att de råkade bli världens första(?) året runt brödkonsumenter, p.g.a att Nilen rann så fint genom öknen

    https://www.bbc.co.uk/history/ancient/egyptians/pyramid_builders_01.shtml
    scrolla ned till the Industrial complex Fiskindustri !därtill kött ! & mejeriprod gissar jag
    fast de senare ger inga spår för arkeologen
    grabbarna som måste prestera på riktigt, dvs bygga pyramiderna, för dem gällde:
    icke av bröd allenast

    F ö
    ”Ni är inte värda att en hund lyfter bakbenet mot er”
    Filippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim, aka Paracelsus
    om dåvarande apotekarsocieten i Geneve

    Omdönets validitet idag ?

  10. 10

    ”Vårt dagliga bröd, giv oss idag.”

    Jag undrar vad det står i ursprungstexten?

    Jag tror att det står: ”Vår dagliga mat, giv oss idag.”

  11. 11

    Visst finns det de som försöker göra bra bröd också:

    https://www.gateau.se/bageriet/

    Men för en sann lågkolhydratare borde det ändå vara tabu, oavsett hur mycket smör och pålägg man försöker kompensera med.

  12. 12
    Professor Göran säger

    Lars M Skrev:

    Men för en sann lågkolhydratare borde det ändå vara tabu, oavsett hur mycket smör och pålägg man försöker kompensera med.

    Så sant!

    Men även för den ’striktaste’ LCHF-are är det lätt att börja ’synda’ när ’suget’ slår till hos oss med ’svag karaktär’.

    Hustru min har t.ex. precis börjat baka en ’Wikholmsk’ morotskaka. Det är alltför lätt att hamna på ett sluttande utförsplan och man får som vanligt betala för sina synder – i detta fall med några extrakilon. Just nu undrar jag om det är vår hemlagade filmjölk som har triggat detta.

  13. 13

    @ Per Wikholm:
    Huvudet på spiken Per! Bakar mycket sällan men skulle göra en ”alternativ sockerkaka” när jag hade gäster i helgen. Min ugn är inte den bästa, min gamla elvisp är lite långsam osv. Kakan såg bedrövlig ut – men den var god!! Den gick ner med hallon/blåbärsmos och vaniljgrädde.

    Ska höra med en lokal bageri/caféägare om de skulle kunna tänka sig att satsa på några LCHF/Paleo-recept, glutenfritt finns redan så steget är nog inte så långt. Huså-knäcke finns redan i en ost/delikatessbutik (efter Birgitta Höglunds recept) i min lilla stad.

    Jag är definitivt villig att betala för en ”snyggare” kaka än den jag producerade i helgen…

  14. 14

    @ EvaLi:
    Vill bara tillägga att det inte betyder att jag kommer äta bröd titt som tätt själv – men roligt att kunna bjuda på bättre alternativ. …fast någon gång kan man ju synda lite, det är jag själv som får ”sota” för det…

  15. 15

    Per Wikholm Skrev:

    ”Surdegsbrödet” i butik är en enda stor bluff där bageriet bokstavligen kastat in surdegsjästen efter degen. Det är inte surdegsjäst i flera dygn utan snabbjäst på en timme med vanlig bakerijäst. Så inga fytiner eller lektiner har hunnit brytas ned i detta bröd.

    Är det så att riktigt hemmajäst surdegsbröd är nyttigare/bättre från LCHF-synpunkt än vanligt jäst bröd? Det undrar min fru, vars hembakta bröd jag gärna äter i liten skala.

  16. 16

    Professor Göran Skrev:

    Men även för den ‘striktaste’ LCHF-are är det lätt att börja ‘synda’ när ‘suget’ slår till hos oss med ‘svag karaktär’.

    Hustru min har t.ex. precis börjat baka en ‘Wikholmsk’ morotskaka. Det är alltför lätt att hamna på ett sluttande utförsplan och man får som vanligt betala för sina synder – i detta fall med några extrakilon. Just nu undrar jag om det är vår hemlagade filmjölk som har triggat detta.

    Jo, herr Wikholm är känd för sina kolhydratliberala idéer som lätt sätter griller i huvudet på karaktärssvaga individer! 🙂

    Bröd och kakor har jag inga problem med att avstå. Värre är det en varm sommardag när solen skiner och man tänker på en skummande, kall hantverksöl av bästa klass. Då är det helt omöjligt att avstå denna dryck och med lite hjälp av insulinskjutsen blir det gärna två också.

  17. 17

    @ Javo:
    Ur LCHF-synpunkt innehåller ju det äkta surdegsjästa brödet lika mycket kolhydrater ändå. En del fytiner och lektiner bryts ned vid surdegsjäsning. Det är den främsta hälsofördelen. Men det är lite grann som med cigaretter – ja cigaretter med låg tjärhalt är bättre än dem med hög men det innebär inte att de är nyttiga. Skandalen här är att brödproducenterna lurar folk att betala mer för en produkt som marknadsförs under falskt flagg.

  18. 18
    Professor Göran säger

    Lars M Skrev:

    Jo, herr Wikholm är känd för sina kolhydratliberala idéer som lätt sätter griller i huvudet på karaktärssvaga individer!

    Så sant igen!

    För ’kolhydratsalkisar’ som jag själv och min fru måste jag säga att morotskakan VAR (det kanske kommer att finnas en liten smula kvar om nu inte min hustru helt ’faller igenom’ men det är knappast möjligt) alldeles utsökt.

    Ingen skugga över Per – det är hans fru som har skrivit kokboken 🙂

  19. 19
    Professor Göran säger

    Sanningen att säga så är det väldigt lite kvar (uppskattningsvis en tiondel) av morotskakan och för att vara helt ärlig lever också den biten ett farligt liv just nu 🙂

    Jag känner mig faktiskt lite hög så jag måste nog kolla blodsockret om en stund.

  20. 20

    Lars M Skrev:

    Bröd och kakor har jag inga problem med att avstå. Värre är det en varm sommardag när solen skiner och man tänker på en skummande, kall hantverksöl av bästa klass. Då är det helt omöjligt att avstå denna dryck.

    Instämmer till fullo! 😀 Min man och jag brukar säga att det är det enda vi saknar.

  21. 21

    Det finns ett mycket stort intresse för bra LCHF-bröd märker jag på min blogg. Det här valnötsbrödet gjorde att bloggen slog besöksrekord förra veckan 🙂
    https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/10/26/valnotsbrod/
    Haft ett möte med glutenfria bageriet Friends of Adam och väntar på besked om de kommer att börja baka det, vore himla kul att få ut ett så populärt bröd i butikerna.

    Mitt recept på fröknäcke bakas av Huså Bröd sen drygt ett år, det har blivit en succé i både Sverige och Norge.
    De har ökat sin omsättning med 30% sen de började med LCHF-kexen stod det i ÖstersundPosten förra veckan 🙂
    Så visst finns det nya och bra produkter att gå över till för bagerierna, om de bara vågar satsa.
    https://www.husabrod.se/lchf

  22. 22

    @ Professor Göran:
    Lägg av nu! De två kokböckerna har jag och min fru skrivit tillsammans. De är mycket tydliga på att olika människor har olika kolhydratstolerans och alla recept är därför kolhydratsberäknade så att var och en kan avgöra själv vad som passar för den egna kolhydratbudgeten.

  23. 23
    Professor Göran säger

    Per Wikholm Skrev:

    Lägg av nu!

    Ta nu inte detta personligt!

    Det är ju bara jag själv och min hustru som är i total avsaknad av karaktär. Och det är ju knappast ditt fel att vi nu fick i oss 30 g kolhydrater var då vi drog i oss hela morotskakan. Att den skulle bestå av 10 portionsbitar kunde vi förstås bara inte begripa och det brukar vi inte begripa när hustru bakat den och vi har den framför nosen. Den är fantastiskt god!

    För övrigt så var inte ditt namn heller med på boken ”LCHF – för vegetarianer” där min fru hittade receptet på morotskakan och just nu sneglar på receptet för Schwarzwaldtårta. Med tanke på hennes fortfarande höga blodsocker (7.2) borde jag kanske gömma boken för henne. Själv verkar jag tåla morotskaka bättre med mitt nuvarande blodsocker på 5.9 (ner från 7.9) men jag själv är inte vad jag vet sockersjuk.

  24. 24

    @ Professor Göran:
    OK, det är från boken LCHF för vegetarianer du tagit morotsreceptet ifrån. Det görs klart i den boken att vegetariansk LCHF inte kan bli lika strikt som animalisk/omnivorisk LCHF. Precis som du skriver så rekommenderas där mycket små portioner av denna efterrätt så att det ska bli 6 g kolhydrater per portion. Svullar man i sig hela så är det klart att den kolhydratskänslige får problem.

  25. 25

    Per Wikholm Skrev:

    […] Svullar man i sig hela så är det klart att den kolhydratskänslige får problem.

    Det är väl just det som är problemet med kolhydratstinna mat- och efterrätter, att man gärna svullar i sig mer än vad som är lämpligt. Därför bör man heller inte som lågkolhydratsförespråkare propagera för kolhydratliberal kost, även om det säljer fler böcker. Att varna för kolhydratinnehållet fungerar ungefär lika bra som varningstexten på cigarettpaketen.

  26. 26
    Lars Henrik säger

    Vår kära vän Livsmedelsverket firar 25 år av nyckelhålsmärkning. I samband med detta vill man göra sig lite lustig över konkurrerande dieter och presenterar en lista på de fem konstigaste man hört talas om.

    GI och LCHF nämns i sammanhanget som om de vore modedieter, dock utan att tas med på listan. Kan man ana ett medvetet försök att dra löje över konkurrenterna i största allmänhet?

    https://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Fem-dieter-som-far-dig-att-tappa-matlusten/

  27. 27

    @ Lars Henrik:

    Diet nr 4 tror jag fungerar alldeles utmärkt. Vad är det för fel på den?

    ”4. Danska rikshospitalets diet
    Den kallas också Sahlgrenska dieten eller 13-dagarsdieten. Den går bland annat ut på att enbart dricka kaffe på morgonen, enbart ägg till lunch, biff med sallad till middag och inga mellanmål.”

  28. 28
    Konsument i Sverige säger

    Idag köpte jag en påse Risentas Fröknäcke med chiafrön, bakmix, 350 gram. Har ätit det förut, men aldrig bakat själv. Det står inget på förpackningen om ekologiskt/krav. Innehållet är solros-/pumpakärnor, sesamfrön, psyllium- & linfrön, chiafrön. Priset var 43:50 på Coop. Tillagningen var 2,5 dl fröblandning, 2 dl kokande vatten och 1,5 msk rapsolja.

    Pågår i ugnen, vi får se hur det blir.

  29. 29
    Professor Göran säger

    Lars M Skrev:

    Därför bör man heller inte som lågkolhydratsförespråkare propagera för kolhydratliberal kost, även om det säljer fler böcker. Att varna för kolhydratinnehållet fungerar ungefär lika bra som varningstexten på cigarettpaketen.

    Du är nog inne på min ’nykterhetslinje’.

    Men en sådan linje är som sagt lättare att tala om än att genomföra! Just nu håller jag själv och min hustru på att ’nyktra till’ efter den senaste ’orgien’ med morotskakan.

    Man kan ju också undra om det är rätt att ’kränga sprit’ till alkoholister även om flaskan är försedd med en varningstext. ”Bara sex gram kolhydrater om du tar en liten portion!” Som bekant vill alkoholisterna också gärna förneka sitt beroende och de nöjer sig knappast med en sup utan fortsätter tills flaskan är tom – hemska tanke! Nu verkar detta förstås gälla nästa halva befolkningen när det gäller kolhydraterna men även bland LCHF-are där en sådan insikt kanske mest vore av nöden för annars skulle de väl knappast vara LCHF-are men inte ens då verkar detta hjälpa.

    Detta kommer mig att tänka på predikanten Lars Levi Laestadius som är känd för bland annat ha sparkat sönder någon eller några brännvinskaggar som prästerna hade monopol på att sälja till lapparna. Han grundade den ’religiösa sekt’ som fick lapparna på torrlagd fot.

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Lars_Levi_Læstadius

    Kanske måste vi nu förvandla LCHF till en ’nykterhetsrörelse’?

  30. 30

    Det är lite lustigt med Lars M´s hatkampanj mot mig och min fru. Mina recept med väldigt moderata inslag av t ex morot skiljer sig inte ett dugg från den LCHF-variant som Annika Dahlqvist stått för sedan 2005.

    Jämförelsen med morötter och cigaretter och sprit får ni stå för. Den är pinsam mest för er själva.

  31. 31
    Annika Dahlqvist säger

    @ 27 Lars M:
    Den dieten ser lite fettsnål ut?

  32. 32
    Annika Dahlqvist säger

    Jag gick in i boken ”LCHF för vegetarianer” och slog upp receptet med morotskakan (sid 132). Den innehåller varken socker eller sötningsmedel, utan nötmjöl och hackade hasselnötter, förutom ägg, morötter och kokosfett. Jag tycker inte alls att det ser fel ut. Den som är så kolhydratkänslig att den inte klarar att hålla måttan med den tycker jag ska undvika att ha sådana saker hemma. Själv brukar jag göra en ”Björns tårta” och frysa in den i bitar, som vi sedan tar fram en av och äter med vispad grädde. Inga problem då att låta bli att ta fram en till. Detsamma borde man kunna göra med morotskakan.

    Sen tycker jag å andra sidan att Per W är väldigt kitslig och går genast till aggressiv motattack och pratar om ”hatkampanj”, i stället för att diskutera sakfrågan.

  33. 33
    Professor Göran säger

    Annika Dahlqvist Skrev:

    Den som är så kolhydratkänslig att den inte klarar att hålla måttan med den tycker jag ska undvika att ha sådana saker hemma.

    Nu är du lika klok som vanligt 🙂

    Det är också lite svårt att dela upp morotskakan i bitar och frysa in den (den är så god och smulig) och när man saknar karaktär så blir det inte lättare.

    Vi kanske ska fundera lite på tårta istället – kanske lättare att frysa in.

  34. 34

    @ Professor Göran:
    Helt rätt, det magen har det har den. Det kan ju bli världskrig och vad ska man då med Morotskaka i frysen?

  35. 35
    Professor Göran säger

    Bell Skrev:

    @ Professor Göran:
    Helt rätt, det magen har det har den. Det kan ju bli världskrig och vad ska man då med Morotskaka i frysen?

    Tack för den kommentaren – jag skulle inte kunna ha uttryckt det hela bättre själv!

    Jag har en kusin som alltid sa att choklad inte ska vara i kartongen utan i magen när han rensade Alladinkartongen – ett släktdrag?

  36. 36

    Det har talats om morötter en del här. I Annikas kokbok LCHF för seniorer så finns det ett recept på Gräslöksstuvade morötter på sid. 133 och ett annat recept på sid. 138 , Kalvlever Anglais… vartill rekommenderas ”Stekta stavar av morot och palsternacka är gott till”.

    Så det är väl ingen dödssynd att äta lite morot då och då och ävenså en o annan chokladbit – minst 70%-ig mörk ska det visst vara.

  37. 37
    Professor Göran säger

    @ Javo:

    Du har helt rätt!

    Och det är så gott!

    Vi älskar grönsaker men så fort vi börjar ’överdriva’ drar det hela iväg åt fel håll på alla sätt och vis men alla är förstås inte lika sjuka som vi är även om några hjärt- och sockersjuka har registrerats.

    Jag brukar därför säga att man inte ska äta mer kolhydrater än man tål men som redan Sankt Augustinus bekände är det så lätt att ’synda’.

    Just nu betalar hustru och jag för KH-synderna igår. Med kolhydratberoendet är parallellerna med alkoholism i alla fall för oss uppenbara om man nu verkligen vill se parallellerna. Tyvärr verkar det som många – även LCHF-are – vill förneka ett sådant beroende och till och med ser beroendet som pinsamt. Nå – detta är ett helt riktigt synsätt också enligt min mening för det är faktiskt pinsamt för syndarna när de ertappas med fingrarna i syltburken. Det är väl som med periodsupare – de nyktrar till mellan varven men det faktum att de är alkoholister kommer de inte undan. Men pinsamt är det.

    Om man har ’egna problem’ vill man förstås inte heller associeras med de ’grava missbrukarna’ utan helst förneka dom.

    ”Jag kan minsann kontrollera mitt KH-beroende! Och förresten finns det inget sådant beroende! Och kulle det finnas något sådant har i alla fall inte jag själv något. Att jag är lite rund om magen har dessutom ingenting med denna sak att göra!”

    När det gäller KH så måste nog hustru och jag nog till slut inse att vi är ’gravt KH-alkoholiserade’ och därför också måste satsa på en helt strikt LCHF-tillvaro igen om vi ska överleva – det lutar åt det hållet. I vår sorg över detta kan vi kanske trösta oss med att vi inte är helt ensamma och kanske få lite tröst någonstans (AKHMF – Anonyma Kolhydrats-Missbrukares Förening ?) och inte bara ta emot ’hugg och slag’.

    Man kanske skulle bli katolik för där har prästerna auktoritet att ge syndernas förlåtelse – en genial institution enligt min mening. Då kanske man i sin själsliga (?) svaghet och nöd kan ta sig en ’bläcka’ någon gång då och då och sedan bli förlåten till nästa gång det ’suger till’.

  38. 38

    Katolikerna har det bra de! Bikta sig o sen ut o synda igen!

    Men jag tror på GUD och Annika, inte på de falska ”profeterna/prästerna”. Det finns dock många som är helt OK. Tröst för mina tvivel har jag hos min samtalspartner/själavårdare, som är guld värd. Hon har distans till både sin och min tro och till ”sagorna” i Bibeln. Att hon dessutom har doktorerat i Religionssociologi gör det hela än bättre, för hon förstår både tro, vetenskap och beprövad erfarenhet och vad det betyder för var och en av ”svaga själar”.

    Lite distans alltså, ska man kanske ha även till LCHF. Vi som tillämpar ”läran” enl. ”Den Heliga Annika” (jag lite liberalt men till 95% iallafall), får inte bli sekterister, vilket jag sett antydningar till hos vissa inläggsskrivare, för då mister vi trovärdighet.

    Låt var o en ha sin tro och ha respekt för det. Var det generellt så hade vi sluppit mycket elände i världen. Se bara hur den ser ut nu.

  39. 39
    Professor Göran säger

    Javo Skrev:

    Tröst för mina tvivel har jag hos min samtalspartner/själavårdare, som är guld värd.

    Perfekt!

    Samma här!

    En god hustru är guld värd även om hon då och då syndar med en Morotskaka och blir sjuk. Nu är det den ’smala och friska vägen’ som gäller för ett tag igen.

    Hustru och jag läser som bekant högt för varandra varje morgon någon timme, och gärna något filosofiskt om religion, som en slags första ’andakt’ inför dagen.

    Vi har precis avslutat en oerhört intressant bok om de religiösa/filosofiska upplevelserna som var kopplade till grottorna i det forna Grekland och är väl dokumenterade enligt ”CAVES AND THE ANCIENT GREEK MIND” av Yulia Ustinova.

    (Vegetarianism och fasta var för övrigt ofta en del av metoderna för att uppnå ett förändrat tillstånd på medvetandet – typ ”Nära Döden” – och som ofta innebar en religiös upplevelse som permanent förändrade medvetandet, hjärnans elektriska struktur. Med andra ord innebar dessa övningar frälsningsupplevelser av olika slag. Phytagoras verkar inte ha mått så bra av bönor förstås. Att fasta verkar däremot ha varit en ’höjdare’.)

    Just idag har vi påbörjat en ny bok som spinner kring samma tema men som går tillbaka till människans allra tidigaste samhällsbyggande som köttätare under Övre Paleolitikum i Europa och då vi bevisligen kunde åstadkomma representativa bilder och föremål (av djur) vilket inträffade för några tiotusentals år sedan. Boken heter ”THE MIND OF THE CAVE” av professor emeritus David Lewis-Williams.

    Vi har nu på morgonen tagit oss igenom förordet som lovar intressant läsning och intressanta diskussioner under någon månad framöver.

    Fler böcker är på gång.

  40. 40

    Jag har också en god hustru – min första och enda, men det är inte hon som är präst, vilket man kan tro av dina första rader. Dock har hon haft ett stort och uppskattat inflytande på många lågstadieelever i frikyrkliga Huskvarna, och ännu mer frikyrkliga lilla Lekeryd 1 mil öster om Hkva samt i det mer ogudaktiga Simrishamn. Hennes ”predikningar” och dialog med barnen har satt djupa spår har både hon och jag förstått efter kontakt med föräldrar och f.d. elever.

    F.d. elever kom ofta och kramade om henne när hon mötte dem på stan. Hon tillämpade en pedagogik som enkelt kan sammanfattas som SE, HÖRA, GÖRA, som bygger på vilken inlärningsstil – auditiv, visuell eller kinestetisk, som en elev hade. Googla på ”Inlärningsstilar”!

    Drygt 80 % av alla lärare undervisade auditivt (talade under större delen av lektionerna enl. en studie från Canada för många herrans år sedan (är nog annorlunda nu – vet ej) och missade därför framför allt de kinestetiska barnen, som betraktades som besvärliga eftersom de inte kunde sitta stilla. Och en undergrupp till kinesteterna, de taktila, som satt o pillade på allting och skrev med sina små sönderbitna pennstumpar.

    Jag hade en bänkkamrat i realskolan, som var kinestet näst intill 100 % och fick därför urusla betyg och kom inte in på gymnasiet. Han gick på sjön, blev småningom sjökapten och intresserad av förflyttning och förvaring av gods (logistik), blev pappa till IKEA´s första världsomfattande logistiksystem och föreläsare för teknologerna på LTH i Lund. När en professor stal hans idéer och publicerade dem i rapporter under eget namn, så gav han upp lärarbanan och startade konsultbolag.

    Kinesteterna lär sig främst genom att göra och vara i rörelse. Det finns naturligtvis en stor spridning i en klass och därför måste man som lärare skapa inlärningssituationer för alla. Så skolan ska istället för att lära ut, skapa inlärningsmiljöer där lokaler, läraren, studiematerial och eleverna själva är verktygen för inlärningen. En lärare kan egentligen inte lära ut, bara på olika sätt hjälpa baren att lära in.

    Jag tillämpade själv en variant på det här, som lämpade sig för universitets- och högskolestudier.och lyckades visst ganska bra om man får tro de många brev och uttalanden jag fått från studenter.

    ”Jan, tack för den här kursen. Du har haft en personlig lärarstil som jag uppskattat och det har varje gång varit roligt att gå på dina föreläsningar och lektioner. Klarar jag inte tentan, så är det mitt eget fel!” (Kirsi student 2:a årskursen på Ekonomprogrammet). m.m. i den stilen, som var bra att ta fram när min lite väl auditive och hårt strukturerade prefekt skällde på mig, när jag inte var som hans idealbild av en universitetslektor.

    Vad gäller marknaden/målgrupperna för LCHF, så bestå den också av ovan nämnda typ av ”inlärare”, varför man som Annika gör bör tillämpa både kurser, skriva böcker och hålla föredrag.

    Om du inte läst teologen Reza Aslams nyligen utgivna ”Upprorsmakaren. Om hur Jesus från Nasaret blev Jesus Kristus”, så sätt upp den på läspriolistan. Du får en skakande uppgörelse med dagens kristendom och hur den kom till. Även boken ”Gåtan Maria Magdalena” av historikern Laurence Gardner, ger en massa tankeställare och hur påvar och biskopar och evangelisterna förvanskade Jesus och hans bror Jakobs rena lära sen judarna besegrades av romarna år 70 e.v.t.

    Jag har även läst en del litteratur om Islam och Muhammeds liv och miljö för att försöka förstå det som händer i Mellanöstern idag. Men inte är det enl. Muhammeds rena lära, vad jag förstått hittills, även om han t.ex. talar om Jihad (men med en annan mening än dagens uttolkare)

  41. 41
    Annika Dahlqvist säger

    @ 36 Javo:
    Jag kollade själv mitt blodsocker efter diverse morotsintag, och det blev ingen höjning. Men några massiva morotsmängder i kosten förespråkar jag förstås inte. Måtta med allt.

  42. 42

    @ Annika Dahlqvist:
    Både min fru o jag gillar morötter (och grönsaker överhuvudtaget) men jag frossar inte, De är ju inte rödlistade, utan under10% (6,4%) – gränsen för kolhydratinnehåll i din bok ”LCHF för seniorer”. Palsternackan, som vi också gillar (10,2%) mixar vi med morot, rotselleri och ”rabba” (skånska för kålrot) beroende på vad vi har hemma.och gör en god stomp eller ett mos av.

    Min fru gör lite potatismos vid sidan om för sin del och blandar i och även jag lägger en klick för sig vid sidan av det andra ibland om det är ekologiska goda potatisar. Däremot så äter jag ibland två kalla potatisar (resistent stärkelse) till nån rätt om potatisen är särskilt god.

    Men mest har jag olika mixer av grönsaker ovan jord till kött och fisk och även då är ibland några al dente kokta morotsstavar inblandade. Det är himla gott och jag saknar nu mera vare sig enbart potatis, ris eller pasta. Jo pasta, eftersom jag är Italienfreak då det gäller mat. Världens mest kreativa kök! Varje rätt står för sig eller ihop med annat till en stråkkvartett, en kammarorkester (liten buffé) eller en symfoniorkester (en stor buffé). Visst finns det gott från andra länders kök, men Italien är det ingen som slår, enligt min smak! Släng er i väggen frankofiler!

  43. 43
    Lars Henrik säger

    @ Javo:
    Pasta var min livrätt i mer än två decennier innan jag hittade till LCHF. Det kunde bli fyra pastarätter i veckan med olika tillbehör. Köttsåser, korvsåser, vegetariska såser, makrill i tomatsås eller varför inte falukorv och ketchup helt enkelt. Ofta med riven ost och en rejäl klick smör eller olivolja till. Tänk så bra tomat och basilika gifter sig!

    Konstigt nog har jag, denna bakgrund till trots, inget problem att hålla mig från det idag. Jag har antagligen hittat acceptabla ersättare i form av kött och fisk med såser och lite grönsaker och ännu mindre rotfrukter. Jag har dock svårt att hitta acceptabla snacks om jag blir småsugen på kvällen. Sänggående på fastande mage går icke!

  44. 44
    Professor Göran säger

    Lars Henrik Skrev:

    Sänggående på fastande mage går icke!

    Jag köper färdigskivad ost. Med osthyveln hyvlar jag två skivor Eko-smör som jag lägger ovanpå en ostskiva och som jag sedan rullar ihop.

    Snabbt och enkelt.

    Testa när du blir sugen!

  45. 45
    Lars Henrik säger

    @ Professor Göran:
    Jag har testat med ostrullar men osten verkar inte riktigt trivas i min mage om den inte ’späds’ med annan mat.

    Fet mögelost verkar däremot gå bättre, t ex brie. Det är ju också ganska enkelt och kan vara värt ett försök!

  46. 46
    Professor Göran säger

    Lars Henrik Skrev:

    Fet mögelost verkar däremot gå bättre, t ex brie.

    Lustigt!

    Samma sak gäller för min hustru – Brie.

    Detta bekräftar egentligen bara att vi alla är olika men att de flesta verkar må bra av att skippa kolhydraterna.

  47. 47

    @ Professor Göran:

    Det verkar ju inte vara så många som skippar kolhydraterna här. Sedan Sten-Sture Skaldeman vet jag bara Tommy Runesson som äter strikt LCHF kontinuerligt. De flesta andra verkar hitta på alla möjliga anledningar till att stoppa i sig kolhydrater och blir förbannade om man ifrågasätter det.

    Klarar man av att äta små mängder av kolhydratrika produkter går det väl an. Annika verkar klara det bra. Själv skulle jag inte klara det och jag är rätt övertygad att de som gör det och tror sig ha kontroll, i själva verket stoppar i sig mycket mer kolhydrater än vad de tror.

    Jag har vänner som dricker juice på morgonen, äter grovt bröd och vräker på pålägg i tron att det kompenserar, dricker flera glas mjölk till både lunch och middag därför att mjölk är nyttigt och därtill ”bara” äter några ”enstaka” potatisar. Ingen lågkolhydrat i min värld i allafall.

  48. 48
    Professor Göran säger

    Lars M Skrev:

    De flesta andra verkar hitta på alla möjliga anledningar till att stoppa i sig kolhydrater och blir förbannade om man ifrågasätter det.

    Jag tycker som du att det är något lurt med detta.

    Varför blir folk så arga om man ifrågasätter det nyttiga med kolhydrater – även bland LCHF-are – och genast gräver ned sig i försvarspositioner. Jag ser där stora likheter i förhållandet mellan kolhydraterna alkohol. För dom som tål dem är det förstås OK att stoppa i sig av båda sorterna men det förvandlar ju varken den ena eller den andra till något nyttigt.

    Efter att som student ha festat en hel del tillsammans med min studiekamrater på bergslinjen, som knappast var kända för att ’spotta i glasen’, blev jag sedan näst intill nykterist under många år. Jag var ofta ute på krogen med mina doktorandkompisar på Chalmers i början och tog själv en eller ett par lättöl medan de övriga normalt ’svullade’ till det. Vid ett tillfälle hade en av dem svullat till det riktigt ordentligt och kunde då inte hålla tillbaka sin ’bitterhet’ över att mina lättöl på något sätt förtog den sanna glädjen för de andra när de drack sina ’stora stark’.

    När man själv inte tar en kaka vid fikat förtar man ’syndens glädje’ för de övriga. Många tar nog också en kaka vid sådana tillfällen fast de egentligen inte vill och för att inte göra den som bjuder ledsen eftersom de med ogillande uppfattar en sådan handling som ett ett förebrående – jag har själv tagit en kaka några gånger vid sådana tillfällen. Men om man som jag ofta gör deklarerar då jag blivit ’provocerad’ vid fikabordet på Chalmers att ”ingen kommer slå mig i kakätning i det långa loppet” och att ”jag älskar kakor” men ”jag äter dem inte” för att jag inte vill hamna på intensiven igen så brukar jag klara mig hyfsat eftersom jag då öppet erkänner min ’dåliga karaktär’ men samtidigt försvarat mitt ställningstagande vid ett direkt ’angrepp’.

    De som blir mest sårade när man tackar nej, och helst vill ’retas’, är nog de som inte vill erkänna för sig själva att deras runda magar som de ofta inte gillar beror just på att deras ’själ’ är svag för kolhydraterna. Nå – även själen är fysiologi enligt min mening. Prefekten på institutionen insåg också detta för något år sedan och har nu tappat 15 kilo.

  49. 49
    Lars Henrik säger

    Professor Göran Skrev:

    När man själv inte tar en kaka vid fikat förtar man ‘syndens glädje’ för de övriga.

    Det ligger mycket i detta tror jag. Möjligen får också den därmed tydliggjorda sundhetsskillnaden de övriga att känna sig en smula ”sämre” än de annars skulle gjort? Kanske kan det vara en anledning till att vissa LCHF:are äter en del kolhydrathaltig mat, t ex grönsaker ibland eller ganska ofta? Man vill vara lite som de övriga i sitt sällskap, inte sticka ut, följa konventionen.

    Eller så kanske det bara handlar om enkelhet, att inte behöva göra två olika rätter vid varje måltid hemma då ens partner eller familj inte själva äter enligt LCHF? Kanske är man orolig att inte få i sig alla mikronutrienter om man avstår grönsakerna? Kanske handlar det bara om en smak eller konsistens man inte vill vara utan? Kanske har man ännu inte lärt sig så mycket om LCHF eller om nutrition. Kanske är beroendet för starkt. Kanske var man frisk och slank när man började med LCHF och inte såg incitament att vara strikt. Om man mår bra, håller ”rätt vikt”, är symptomfri och blodsockret ligger lågt, så kanske inte grönsaken, kexen eller den enstaka ölen gör så mycket.

    Jag tror i vart fall inte att det slinker med några kolhydratkällor för kolhydraternas egen skull eller för att någon av oss verkligen tror att kolhydrater behövs. Så är det åtminstone för mig. Kolhydraterna som sådana klarar jag mig med fördel utan, såpass mycket nutrition har jag nu lärt mig. Om somliga dietister och läkare hade haft rätt i sin ”tro” att min hjärna behöver kolhydrater för att fungera skulle jag nog varit oförmögen att författa denna text.

    Några tankar i korthet.

    Sten Sture Skaldeman, Annika Dahlqvist och Mats Forsenberg har formulerat en definition av hur mycket kolhydrater man kan äta för att det ska kallas LCHF. Definitionen har publicerats i tidningen LCHF-magasinet.”

    https://www.alltomlchf.se/grunder/lchf-definition/

  50. 50

    Lars Henrik Skrev:

    Kanske kan det vara en anledning till att vissa LCHF:are äter en del kolhydrathaltig mat, t ex grönsaker ibland eller ganska ofta?

    Grönsaker är det väl ingen som argumenterar emot? Sallad, blomkål, broccoli, tomat, gurka etc ligger väl alla runt 2-3 gram kolhydrater per 100 gram, så det går att äta en hel del. Det är allt det där andra som folk inte verkar kunna låta bli och mjölkmissbruket som snabbt tar en utanför den där LCHF-skalan du refererar till.

  51. 51
    Professor Göran säger

    Lars M Skrev:

    Grönsaker är det väl ingen som argumenterar emot? Sallad, blomkål, broccolli, tomat, gurka etc ligger väl alla runt 2-3 gram kolhydrater per 100 gram, så det går att äta en hel del.

    Detta är helt rätt.

    Ändå är det två saker jag funderar över när det gäller just grönsaker.

    Det ena är mina egna erfarenheter som berättar för mig att när jag vid några tillfällen släppt på tyglarna och ’huggit in’ på salladsbuffen med friskt mod när jag ätit ute så har det inte dröjt länge förrän jag lagt på mig så där fem kilo. I och för sig har jag knappast lidit av dessa nya kilon men klart märkt det i min nya smala garderob som jag införskaffat sedan några år.

    Möjligen kan detta också ha att göra med den andra saken som jag försökt förstå genom att läsa Natasha Campbell McBride som menar att tarmbakterier förökar sig av fibrer, resistent stärkelse och även disackarider om bakteriefloran är dålig. Är floran bra lär man inte ha några problem enligt henne men är den som sagt dålig så drabbas man av en svullen inflammerad buk, IBS, och detta skulle också ligga bakom fenomenet med läckande tarmar. Enligt henne är det svårt att återställa hälsan i tarmarna om den är saboterad men det lär tydligen gå.

    Som alltid förundrar jag mig över komplexiteten i vår metabola fysiologi och inte minst hur en ’nollning’ av kolhydraterna kan ha en sådan positiv effekt på de allra flesta som nu klarar av detta.

    (Nu kom hustru med en tebricka med en omelett med bacon, fet korv och toppad med brieost – ’hårda bud’ för oss sjuklingar som vill bli friska igen 🙂 )

  52. 52
    Lars Henrik säger

    Lars M Skrev:

    Lars Henrik Skrev:
    Kanske kan det vara en anledning till att vissa LCHF:are äter en del kolhydrathaltig mat, t ex grönsaker ibland eller ganska ofta?
    Grönsaker är det väl ingen som argumenterar emot? Sallad, blomkål, broccolli, tomat, gurka etc ligger väl alla runt 2-3 gram kolhydrater per 100 gram, så det går att äta en hel del. Det är allt det där andra som folk inte verkar kunna låta bli och mjölkmissbruket som snabbt tar en utanför den där LCHF-skalan du refererar till.

    Som Thomas J ett par gånger påminnt om så kan man ibland hamna fel i en diskussion om man inte uppfattat ramarna eller begränsningarna. Jag var av uppfattningen att det diskuterades skillnader inom det liberala.

    Men varför inte! Jag hade kunnat exemplifiera även med en tunn brödskiva eller lite mjölk. Det är inte helt självklart att man halkar utanför 10E% KH för den saken skull. Fullfet standardmjölk innehåller ca 5% KH, somliga rotfrukter under 7%. Tillsammans med en i övrigt exemplarisk LCHF-måltid borde man kunna hamna åtminstone inom det liberala.

    Vad jag försökte få fram med mitt inlägg ovan var att det finns många högst mänskliga och förståeliga anledningar till att det slinker med kolhydrater i kosten och att jag finner det lite besvärligt att kritisera dessa. Och kanske ska vi inte vara så hårda med gränserna i alla situationer. Även en kolhydratreducering från 60% ned till 20E% kan ju innebära en glädjande hälsovinst och en berömvärd insats beroende på personens sociala och hälsomässiga situation samt den egna karaktären. Ribban får kanske sättas olika för olika personer och situationer?.

  53. 53

    @ Lars Henrik:

    Jag känner igen det där med pastasåserna och jag och en av mina favoriter var Pasta Carbonara (Kolarens pasta) och så var det en som hade namn efter nån påver som gillade just den, och jag också. Samt en massa andra från en italiensk pastabok – 100 pastarätter – och mina egna påhitt. Jag hade rykte om mig att fixa goda pastarätter. Jag äter en pastarätt kanske en gång/mån, när en annan mästare, min son, bjuder.

    Trots mina liberala små synder så blev jag godkänd av min läkare idag. Alla värden för socker och kolesterol var godkända – sockret mycket bar – med ett litet minus för LDL-kolesterolet, som hon tyckte kunde vara lägre. Men det hade gått ner iallafall, hamnade under gränsvärdet. Hon tyckte kanske att jag var lite för motsträvig då det gällde mitt motstånd till Simvastatin. Men det vet hon sen tidigare att jag skippade det efter att jag blev tung i benen.

    Men kolesterolet har vad jag förstår av diskussionen på den hä bloggen inte den effekt på slutresultatet (död), som vissa studier hävdar. Även min viktnedgång var hon nöjd med. Har svårt att gå ner mer än de 10 kg jag nu gått ner. Och efter en rejäl gåsmiddag idag, så ökade jag väl på lite med både vikt och KH. Efterrätten, den skånska äppelkakan med vaniljsås, var mycket god, men jag lämnade hälften på tallriken och tyckte därmed att jag var riktigt duktig.

    Så länge jag håller och kanske ytterligare förbättrar min värden, så fortsätter jag som nu. Och på kvällen tar jag mig en kopp te och två tunna rånkex med gorgonzola, nån god kittost, camembert, getost, brie, lagrad grevé/herrgård, Boxholms Hemost, och sånt. KH/kex är 2,6 g.

  54. 54

    Visst! Jag glömde ju ostrullarna med en klick smör i och den goda Ädelosten från ”Quibij” , som den förnäma damen sa till expediten i ostdisken. Varpå min sons sarkastiske tyskalärare, som stod bakom, sa: ”Kvibille, min sköna dam, är en ort i södra Halland!”

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa