Sluta behandla friska – satsa på de sjuka

Artikel i GP, av Uffe Ravnskov, Tore Scherstén, Karl Arfors och Ralf Sundberg.

Sjukvården är i kris pga brist på läkare och sjuksköterskor, trots att antalet läkare har ökat mer än 5-falt sedan 60-talet. Mycket av resurserna går åt till att behandla kolesterolvärdet, trots att kolesterol är en av våra kroppars viktigaste byggämne.

 

Comments

  1. 1

    Oj vilken välskriven artikel , bra gjort !
    Förhoppningsvis får genom den några till patienter och kanske t.o.m. läkare upp ögonen för att man har blivit felmatad av den eländiga läkemedelsindustrin, igen. Och att den mycket viktiga artikeln trycks om i AB, DN och Expressen m.fl. , om inte annonsörerna kanske då blir arga.

  2. 2

    Pappa brukade berätta om när doktorn gjorde hembesök på 1950-talet, i lugn och ro…
    Svårt att föreställa sig idag.

  3. 3
    Lars Henrik säger

    Jag hoppas att mod, förnuft och kunskap som hos dessa herrar kan vinna över tillräckligt många inom kort. För läkemedelsbolagen kommer inte att ge upp dessa storsäljande preparat innan de hittat en ny mjölkko och dessutom en acceptabel reträttväg.

  4. 4
    Professor Göran säger

    sten Skrev:

    Och att den mycket viktiga artikeln trycks om i AB, DN och Expressen m.fl. , om inte annonsörerna kanske då blir arga.

    Ja – jag tycker som du att artikeln är suverän och borde få större spridning.

    Jag antar att författarna också har försökt nå de stora drakarna. Annars tycker man att det inte borde finnas några hinder från annonsörernas sida eftersom det i Sverige, till skillnad mot i USA, fortfarande är förbjudet med direktreklam av läkemedel och inga intäkter för läkemedelsannonser kan då försvinna när läkemedelsindustrin blir trampad på tårna.

  5. 5

    Jag har faktiskt sagt upp min prenumeration på Göteborgs Posten eftersom det verkar att under många år haft en direktlinje mellan fettskräckens företrädare och statinmånglarna på Sahlgrenska Akademin som fritt har fått marknadsföra sig och sitt budskap i tidningen. Jag orkar inte läsa om alla tester på mat på matställen där man bedömer dem efter falska antaganden. Tester där man sänker alla produkter som innehåller mättat fett och ger fleromättade fetter och kolhydrater höga värden.

    Jag har under ett antal år försökt få människor i min närhet att förstå och läsa om om hur vi blivit bedragna av myndigheter och den medicinsamhället när det gäller animaliskt fett och kolesterol.
    Men ett enda litet snusförnuftigt råd av en dietist eller ett majestätiskt uttalande av en professor publicerat i Göteborgs Posten, raserar allt jag försök bygga upp.
    Nu skriver Uffe Ravnskov et al det som jag försökt min omgivning att förstå.
    Jag kan bara säg TACK!
    Så får jag omvärdera min prenumeration.

  6. 6

    @ Professor Göran:
    Hej Professor Göran
    OT: I en annan tråd skriver du om E vitamin. Vilken sort använder du, vilken dagsdos och var får du tag på det? Använder du samma dagsdos fortfarande?
    Tack på förhand
    I övrigt så får vi tacka dessa fyra herrar för att de faktiskt fick GP att skriva – hur bra som helst men bra om fler stora tidningar hakar på naturligtvis

  7. 7
    Lars Henrik säger

    @ Margareta Lundström GBG:
    Heja Margareta!

    En rejäl omvändelse börjar med Ralf Sundbergs bok ”Forskningsfusket”!

    Jag har lyckats få en hel familj om tre generationer att gneta sig igenom den boken. Jag köpte två extra exemplar för att kunna ha ett i gott skick hemma. Inte så illa för en medicinsk lekman som jag 🙂

    Hoppas jag får fler sådana tillfällen.

  8. 8
    Professor Göran säger

    EvaLi Skrev:

    I en annan tråd skriver du om E vitamin. Vilken sort använder du, vilken dagsdos och var får du tag på det? Använder du samma dagsdos fortfarande?

    Du läste vad jag skrev på den andra tråden. Det viktiga är att man får rätt E-vitamin och inte den billiga syntetiska varianten man hittar på apoteket.

    Det är den så kallade naturliga d-alfa tokoferol man måste få tag i och då är det nätet som gäller. Hustru sköter dessa inköp och handlar på Vitaminvaruhuset. Det senaste inköpet var Pharma Nords, Bio-E-Vitamin med kapslar om 350 mg vilket motsvarar ungefär 500 IU. Tre kapslar per dag motsvarar då 1500 IU vilket är den dos jag läste mig till skulle ’lösa problemet’ med kärlkrampen. Kapslarna kostar 1.25 kr styck.

    Med detta ’hälsotillskott” (som naturligtvis ’hånas’ av Big Pharma) känner jag som sagt inte av någon kärlkramp utom när jag någon gång druckit mer än ett glas vin då min instabila kärlkramp tenderar till att dyka upp på natten men ändå i mycket lindrig form i förhållande till för ett år sedan. 3.75 per dag kan detta vara värt speciellt när det tenderar till att hålla mina alkoholvanor på ytterst måttliga nivåer så troligen går jag ordentligt på plus om jag avstår från det där extra glaset. (Tidigare använde jag alkohol som en omedelbart verkande medicin då jag drabbades av kärlkrampsattacker och här fick jag till och med godkänt av min ointresserade och okunnige kardiolog – så något visste han ändå.)

    Det här med kosttillskott är ’fantastiskt’ och som professor i Metallurgi kan jag inte bli av med någon legitimation om jag uppmanar andra som lider av kärlkramp att också prova E-vitamin på dessa höga nivåer (ca 60 gånger det rekommenderade dagliga intaget). Det är ofarligt och fungerar uppenbarligen i mitt fall som ’medicin’ om man med detta ord menar att sjukdomsymptomen dämpas.

    Om Annika själv skulle skriva ut E-vitamin mot kärlkramp skulle hon nog ’ligga pyrt till’ igen eftersom detta knappast är enligt de berömda ’guide-lines’. Man får förmoda att hon ständigt har Socialstyrelsen hökögon på sig. Det räckte ju med att hon rekommenderade att hennes sockersjuka patienter som blev sjuka av sockret inte skulle äta så mycket av den varan för att bilan skulle komma fram i dagsljuset. Hon blev ju rentvådd. Men det var nog nära även om någon annan dom än ’frikännande’ hade varit horribelt ur vetenskaplig synpunkt.

    Frågan är hur snabbt hon skulle bli av med sin legitimation om hon skulle rekommendera E-vitamin mot kärlkramp..

  9. 9

    @ Professor Göran:
    Stort tack för informationen – mycket intressant!

  10. 10

    Berätta om Dina biverkningar – rapportera!

    Genom åren har jag sett – och hört – åtskilliga statin-historier. Nedanstående berättelse sträcker sig över flera år. Jag vill uppmuntra alla att rapportera misstänkta biverkningar. Om inte läkaren, sjuksköterskan, farmaceuten t.ex. är villiga att göra det – gör det själv.
    Du kan beställa hem blankett från Läkemedelsverket (man borde kunna hämta på apotek) eller använda blanketten på Läkemedelsverkets hemsida.
    Det är bara en ytterst liten del av alla biverkningar som rapporteras. De flesta inom vården tror att statinernas biverkningar är lindriga – och alltid övergående! Jag håller inte med.

    2014
    Berättelse från verkliga livet.
    Kvinna, nu i 60-årsåldern, som stod på Zocord (=simvastatin)

    Jag tror det var 2005 som mamma och jag hade ett ärende till R.
    Vi pratade om ditt och datt och kom även in på hälsan. Då berättade R att hon hade ”mystisk” värk som kom och gick och i olika kroppsdelar.

    Året innan hade mamma klagat över värk, kramper och muskelsvaghet i benen samt sömnstörningar. Jag började då informera mig om hennes tre läkemedel, framför allt om Zocord (=simvastatin). Jag upptäckte https://www.thincs.org – det kolesterolskeptiska nätverket som leds av Uffe Ravnskov. Jag fann också hemsidor fulla av patientberättelser om Zocord (=simvastatin), Lipitor (=atorvastatin), Crestor (=rosuvastatin) mfl (www.askapatient.com, http://www.spacedoc.com)

    Därför frågade jag R, litet skämtsamt, står Du möjligen på någon kolesterolsänkande medicin som t.ex. Zocord eller Lipitor? Jo, det gjorde hon. Det fanns hjärt- och kärlsjukdom i släkten och därför tog hon Zocord i förebyggande syfte. Hennes läkare gjorde likadant.

    Jag berättade att värken skulle kunna vara läkemedelsutlöst. Jag föreslog att hon skulle ta en närmare titt på bipacksedeln (som ändras över tid) men även läsa Uffe Ravnskovs bok Kolesterolmyten. Jag lovade posta en del information.

    Sedan hörde jag inget mer och åren gick.

    Häromdagen stötte jag ihop med R och hennes man och undrade, förstås, hur det hade gått med värken. Har Du inte hört vad som hände, sa hon.

    Hon hade fortsatt medicineringen. Värken hade tilltagit. Hon hade fått rygg- och höftproblem. Man konstaterade ett litet diskbråck som opererades. Tyvärr, fortsatte värken efter operationen. Hon misstänkte att det kanske kunde bero på dålig läkning.

    Hon fick svårt att stå och gå. Hon behövde rollator.
    Hon remitterades till smärtklinik vid Länssjukhuset. Hon fick göra allehanda tester, fick kortisoninjektioner, provade den ena värkmedicinen efter den andra inkl. opioider och morfin.Inget hjälpte. Personalen sa att hon hade nervsmärtor och de skulle inte gå över.

    De var trevliga, ringde då och då och frågade hur hon hade det ( men de tänkte aldrig tanken att smärtorna kanske kunde vara läkemedelsbiverkningar).

    En dag skulle hennes man hämta ut en ny omgång Zocord på Apoteket men leveransen var försenad. Det var också några andra problem som gjorde att det drog ut på tiden. Det blev ett oavsiktligt uppehåll i medicineringen.

    R blev mycket förvånad då hon plötsligt började känna sig bättre.
    Hon ringde till hälsocentralen och fick prata med en kvinnlig läkare. Hennes tidigare läkare hade slutat på grund av sjukdom.

    R undrade om hon kunde göra uppehåll i medicineringen och läkaren sa att det gick bra.
    R blev bättre och bättre. Hon kunde, så småningom, både stå och gå och behövde inte rollatorn längre. Den mystiska värken hade försvunnit, t.o.m. de obotliga nervsmärtorna.

    Jag undrade hur hon hade reagerat – om hon hade blivit arg på den förste läkaren. Nej, sa hon. Han var så trevlig och lyssnade. Dessutom hade han ju berättat att han själv stod på Zocord och därför litade jag på honom. Det var en garanti för att medicineringen var bra och ofarlig. ————-

    P.S.
    Jag tror att många patienter tar för givet att deras läkare alltid rapporterar misstänkta biverkningar. Gör inte det – fråga om han/hon skickat in någon biverkningsrapport.

  11. 11

    Rapportera biverkningar!

    Jag brukar ofta besöka Dr. Malcolm Kendricks hemsida (www.drmalcolmkendrick.org). Jag uppskattar hans texter men också de många kloka, informativa kommentarerna.
    Just nu finns en text med rubriken – ”Silence was the stern reply”. Den handlar om ett brev som en av kommentatorerna har skickat till en viss Sir Rory (statinförespråkare), som inte svarat.

    Malcolm Kendrick, har efter godkännande, fått lägga ut brevet. Det handlar bl.a. om post-polio och statiner. Gå gärna in på hemsidan och läs det.

    Här kommer några rader ur Malcolm Kendricks text (fri översättning):

    Brevet är typiskt för de hundratals brev som jag fått från människor som lider av signifikanta statin-relaterade biverkningar. I praktiskt taget varje fall har deras läkare avfärdat symptomen -biverkningarna existerar inte.

    När, någon enstaka gång, deras läkare har accepterat att de har biverkningar, har läkaren ALDRIG gjort något försök att informera myndigheterna om biverkningarna genom att rapportera till Medwatch- i USA och Yellow Card-systemet i Storbrittanien, Detta enligt patienterna som skrivit till mig.

  12. 12
    Lars Henrik säger

    @ Bokmal:
    Detta är förståss ganska hemskt. Misstänkta biverkningar måste givetvis rapporteras men varför gör inte läkarna detta? Vad är problemet?

  13. 13

    OLIKA BIVERKNINGSFREKVENSER
    I BIPACKSEDLAR GÄLLANDE ATORVASTATIN OCH SIMVASTATIN!

    Nedan har jag klistrat in text (4. Eventuella Biverkningar) från bipacksedel för atorvastatin.
    Texten är hämtad från http://www.fass.se. Det som slagit mig är varför ingen simvastatin-leverantör tagit upp vanliga och mindre vanliga biverkningar (ett undantag – en biverkan).
    Är det någon som vet varför?.

    Simvastatin-leverantörerna tar upp:
    ” Följande termer används för att beskriva hur ofta biverkningar har rapporterats:
    Sällsynta: drabbar fler än 1 av 10 000 patienter och färre än 1 av 1 000 patienter
    Mycket sällsynta: drabbar färre än 1 av 10 000 patienter
    Ingen känd frekvens ”

    ———————————————————————————————————————————

    4. Eventuella biverkningar
    ( Min anm. viss text i början har uteslutits)

    ”Andra möjliga biverkningar med Atorvastatin Bluefish:

    Vanliga biverkningar (drabbar fler än 1 av 100 men färre än 1 av 10 användare):
    • inflammation i nässlemhinnan, smärta i halsen, näsblödning
    • allergiska reaktioner
    • ökning av blodsockernivåer (om du har diabetes bör du noggrant följa dina blodsockervärden), förhöjt kreatinkinas i blodet
    • huvudvärk
    • illamående, förstoppning, gaser, matsmältningsbesvär, diarré
    • ledvärk, muskelvärk och ryggsmärtor
    • blodprovsresultat som visar att din leverfunktion kan bli onormal

    Mindre vanliga biverkningar (drabbar fler än 1 av 1000 men färre än 1 av 100 användare):
    • anorexi (aptitförlust), viktökning, minskning av blodsockernivåer (om du har diabetes bör du noggrant följa dina blodsockervärden)
    • mardrömmar, sömnlöshet
    • yrsel, domningar eller stickningar i fingrar och tår, minskad känsel för smärta eller beröring, förändringar i smakupplevelse, minnesförlust
    • dimsyn
    • ringningar i öronen och/eller huvud
    • kräkningar, rapningar, smärta i övre och nedre delen av buken, pankreatit(inflammation i bukspottkörteln som leder till magsmärta)
    • hepatit (leverinflammation)
    • utslag, hudutslag och klåda, nässelfeber, håravfall
    • nacksmärta, muskeltrötthet
    • trötthet, sjukdomskänsla, svaghet, bröstsmärta, svullnad speciellt i vristerna (ödem), förhöjd temperatur
    • vita blodkroppar i urinen

    Sällsynta biverkningar (drabbar fler än 1 av 10 000 men färre än 1 av 1 000 användare):
    • synstörningar
    • oväntad blödning eller blåmärken
    • gallstas (gulfärgning av hud och ögonvitor)
    • senskada

    Mycket sällsynta biverkningar (drabbar färre än 1 av 10 000 användare):
    • en allergisk reaktion – symtomen kan omfatta plötsligt väsande andning och bröstsmärtor eller andnöd, svullnad av ögonlock, ansikte, läppar, mun, tunga eller svalg, andningssvårigheter, kollaps
    • hörselnedsättning
    • gynekomasti (bröstförstoring hos män och kvinnor).

    Eventuella biverkningar som rapporterats för vissa statiner (läkemedel av samma typ):
    • Sexuella svårigheter
    • Depression
    • Andningsbesvär inklusive ihållande hosta och/eller andnöd eller feber.

    Diabetes. Detta är mer troligt om du har höga nivåer av socker eller fett i blodet, är överviktig eller har högt blodtryck. Din läkare kommer kontrollera dina värden medan du tar denna medicin.
    Om du upplever några utav dessa biverkningar eller biverkningar som inte är nämns i denna information, kontakta läkare.” Slut citat

    ————–

  14. 14
    Professor Göran säger

    @ Bokmal:

    Det är mycket man inte ’förstår’.

    De två vanligaste biverkningarna torde vara försämrat minne och demens tillsammans med muskelförsvagning. Detta har jag tydligt noterat hos två släktingar samtidigt som jag noterat hos en bekant att han fått betydligt mer mental skärpa när han slutade med statinerna.

    Jag mår faktiskt illa när jag tänker på denna kriminella läkemedelsindustri. Inte nog med att den är kriminell den saknar också helt moral men det kanske är samma sak.

  15. 15

    @ EvaLi:
    Om jag får hänga på E-vitamin tråden.
    Jag lyssnade på en föreläsning av dr Tent på nätet som handlade om hjärtat. Han ställde följande frågor till sig själv och svarade också själv.

    ”Tar läkare E-vitamin? Ja,det gör de!”

    ” Skriver läkare ut E-vitamin till sina patienter? Nej, det gör de inte!

  16. 16

    @ sten:

    Ni som läser, får föra den vidare. Andra tidningar reagerar inte på såna texter som varit så svårt att få publicera. Artikeln har ju varit runt till den vanliga pressen – men ingen tycker att folk behöver informeras om sakernas tillstånd – men fler kan ju reagera och på så sätt ändra sakernas tillstånd.
    hälsar karl

  17. 17
    olle holmqvist säger

    @ Margareta Lundström GBG:
    https://www.jyllands-posten.dk/protected/premium/indblik/Indland/ECE7144635/Forskningsmidler-camoufleret-som-køb-af-kardiologisk-udstyr/

    Vårt västra broderfolk har valt en mer självständig journalistkår än vi…

  18. 18

    Det är en sådan lisa att få läsa en artikel som denna.
    Jag plågar mig själv genom att gå på kostföreläsningar som hålls av offentligt anställda läkare och dietister och skriver om det.
    Jag hade precis varit på en föreläsning som riktade sig till föräldrar med överviktiga barn, när jag fick läsa Ravnskov et als artikel. Det var en sådan lättnad.

    När man fått höra från en barnläkare med fetma hos barn som specialitet, att det bara handlar om att äta mindre och springa mer och att fett har dubbelt så många kalorier som protein och kolhydrater,underförstått att det är antalet kalorier vi blir feta av. Att hon använder en vetenskaplig metod i sin verksamhet nämligen Livsmedelsverkets tallriksmodell.

    På frågan om vilka hennes resultat var svarade hon att de inte har tid att sammanställa några. Ingen jag har lyssnat på har kunnat redovisa resultat. Jag har även frågat medias älsklingsprofessorer Marcus och Rössner. De hade inget svar på frågan däremot gjorde de många majestätiska uttalanden.

    Är det inte konstigt att man år efter år för skattepengar får driva en verksamhet som inte kan visa något resultat?

  19. 19

    @ Karl E. Arfors:
    Karl, vi får väl börja med lite fotarbete då.
    Skickade länk till GP-artikeln med frågor till Henrik Ennart på Svd.
    Ni andra som också känner någon kan ju göra samma sak.

  20. 20

    @ Lars Henrik:

    ÖVERDRIVEN TILLTRO
    BERÄTTA OCH RAPPORTERA

    Jag tror att vi har en överdriven tilltro till Vården och dess behandlingsmetoder. Det kan t.ex. gälla mediciner som ges i preventivt syfte för att förhindra något som man tror skall inträffa i framtiden.
    Det är bra att läsa på och söka information på många olika ställen innan man bestämmer sig.

    Vi har lämnat över läkemedelsforskningen till industrin. Ibland hyr de in forskare från annat håll, men det är alltid läkemedelsbolaget som bestämmer vad som skall publiceras och man behöver inte publicera allt (affärshemligheter). Läkemedelsbolagen är ofta börsnoterade och känsliga för ”dåliga” nyheter eftersom det kan påverka förskrivning, börskurser m.m. Det kan dröja innan sanningen kommer fram.

    Patienternas berättelser avfärdas, inte sällan, som ”anekdoter”. Trots det måste man
    berätta om misstänkta biverkningar annars kommer läkare, sjuksköterskor, farmaceuter mfl tro att statiner t.ex. har lindriga och övergående biverkningar. De måste också begära
    att problemen rapporteras. Biverkningar som i bipacksedeln anges som sällsynta skulle
    i själva verket kunna vara mindre vanliga – ja t.o.m. vanliga.

    Vården är slimmad. Det tar tid att diskutera biverkningar och kunskapen är kanske inte alltid den bästa.

    Patienter vill inte bli stämplade som ”besvärliga”.

    Patienter har ofta stor respekt för vårdpesonal, speciellt läkare, och känner att det inte är någon idé att ta upp misstänkta biverkningar. Blir det alltför besvärligt slutar de med medicinen, men säger inget.

    Vissa personer i Vården har glömt bort att det faktiskt är patientens kropp. Det är patienterna som bäst känner hur de mår och de är de som får ta konsekvenserna av slentrianmässig, olämplig/farlig medicinering.

    Det är ingen myndighet som, på ett ärligt sätt, berättar hur systemet är uppbyggt när det gäller forskning (vem utför/betalar ), godkännande, patent, biverkningsrapportering m.m. Inte heller berättar man att det kan vara samma myndighet som godkänner ett visst läkemedel (Läkemedelsverket, ibland EU) som tittar på säkerheten.
    De kan alltid hävda att det står på deras hemsida, men det räcker inte!

    Det är inte helt ovanligt att patienter får höra att det bara är dumt att läsa bipacksedeln eftersom det kan leda till ”inbillade” biverkningar.

    Sedan finns det läkare som idog rapporterar, men som känner att de inte får något gehör – ingen återkoppling. Till slut ger de upp.

    En del patienter tror att bipacksedeln bara är en ”friskrivning” från läkemedelsbolagets sida. Har man läst den en gång så behöver man inte läsa den igen.
    Helt fel – bipacksedeln är ”färskvara” och ändras över tid. Det är industrin som tar fram texterna, men de godkänns av Läkemedelsverket (ibland EU). Läkemedelsverket finansieras till stor del genom de avgifter som man fakturerar för godkännanden etc.

    Många patienter (liksom vårdpersonal) tror att biverkningar måste visa sig inom några veckor/någon månad, men det kan ta betydligt längre tid. Till slut säger kroppen ifrån. Det här gör att varken läkaren eller patienten tänker på biverkningar när det dyker upp ett nytt symptom. Det brukar oftast leda till en ny diagnos och ytterligare mediciner.

    Jag har märkt att en hel del får aha-upplevelser när de läser patientberättelser.
    De känner igen sig. De har upplevt liknande problem men har fått en ny diagnos.

    Läkemedelsbiverkningar borde alltid vara en av flera differentialdiagnoser!
    Läs gärna geriatrikern Gunnar Aknérs text – Sjukvården försummar sitt lärande – på sjukhuslakaren.se.

  21. 21

    Margareta Lundström GBG Skrev:

    konstigt att man år efter år … får driva en verksamhet som inte kan visa något resultat?

    Inte konstigt. Jultomten är drygt hundra år gammal. Bergatrollet, Skogsfrun och Näcken är ännu äldre. Folktro som en gång slagit rot är enastående svår att rensa undan. Men folkloristerna har ännu ej upptäckt att detta är ett tema för dem, trots Piltsons tjat om detta.

  22. 22
    Professor Göran säger

    Bokmal Skrev:

    Många patienter (liksom vårdpersonal) tror att biverkningar måste visa sig inom några veckor/någon månad, men det kan ta betydligt längre tid.

    Intressant!

    Jag är som du en intresserad läsare av Malcom Kendricks blog som du hänvisar till i ditt inlägg tidigare. Där tar han just upp en patientberättelse med detta innehåll när det gäller statinerna.

    https://drmalcolmkendrick.org/2014/10/11/silence-was-the-stern-reply-2/

  23. 23

    @ piltson:
    Du har så rätt Piltson, vad kan man vänta sig av medicinsk folklore. Men bergtrollet är gulligare.

  24. 24
    Lennart N. säger
  25. 25
    Anders S säger

    Lennart N. Skrev:

    Statinförespråkarna har svarat!
    https://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2538305-statiner-hjalper-manga-med-hjartkarlsjukdom

    Det är alltså dessa herrar man bör se upp med:

    Jan Borén professor, Göteborgs Universitet
    Peter M Nilsson professor, Lunds Universitet
    Stig Attvall docent, överläkare vid Diabetes- centrum, SU/Sahlgrenska
    Karl Swedberg professor, Göteborgs Universitet
    Olof Wiklund professor, Göteborgs Universitet

    Uppgifter om jäv, intressekonflikter och andra bindningar har herrarna inte brytt sig om att uppge. Någon som har koll?

    Någon som känner till en enda kardiolog i Sverige som inte är statinkrämare?

  26. 26

    Karl E. Arfors Skrev:

    @ sten:
    Ni som läser, får föra den vidare. Andra tidningar reagerar inte på såna texter som varit så svårt att få publicera. Artikeln har ju varit runt till den vanliga pressen – men ingen tycker att folk behöver informeras om sakernas tillstånd – men fler kan ju reagera och på så sätt ändra sakernas tillstånd.
    hälsar karl

    Jag sökte på statiner på Veteranens hemsida (SPF Sveriges Pensionärsförbund):
    https://www.veteranen.se/?s=statiner

    Just i pensionärstidningar vore det väl bra att få in artiklar/insändare om t ex statiner likt den i GP. Veteranens tidning finns ju både digitalt och i pappersformat. Där finns ju också den målgrupp som vanligtvis intar statiner.

  27. 27
    Lekman säger

    200 % fler diagnoser och vårdcentralerna fyller på i kassakistan!
    …”Läkaren Karin Starzmann är inte förvånad, eftersom vårdcentralen får pengar för varje registrerad diagnos. Men hon är mycket kritisk. Bland annat stjäl diagnoserna tid som kunde användas till patientkontakter:”…

    https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=6163911

  28. 28

    25@ Anders S:

    Jan Borén, AstraZeneca

    Stig Attvall , Novo nordisk

    Oliv Wiklund; Pfizer, AstraZeneca, MSD, Takeda och Bayer

    Annika Rosengren, AstraZeneca Pfizer MSD

    Det är inte synd om dem som bara har en sponsor utan det är bara den som jag råkar ha fått reda på. De har naturligtvis fler.

  29. 29
    piltson säger

    Margareta Lundström GBG Skrev:

    Stig Attvall , Novo nordisk

    Intressant upptäckt. Nu förstår jag äntligen hur han kunde skriva så dumt om diabetes2
    i Rössners lärobok ”Fetma”, sid 129-136.

    Detta är normgivande, eftersom boken uppges bli använd vid utbildning av vårdpersonal.

  30. 30
    piltson säger
  31. 31

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa