Can Elite Athletes Eat LCHF And Win?

En YouTube film av en australisk läkare, Peter Brukner. Can Elite Athletes Eat LCHF and Win?
Språkövning på australisk engelska.
Det är bra att begreppet LCHF har spridit sig över världen.

 

Comments

  1. 1

    Hans argument för LCHF är ”förkrossande”.

  2. 2

    Jag undrar om man kan fasta när man har diabetes 2?

    Jag funderar på att fasta en dag i veckan, söndagar. Jag vill också skippa frukosten och bara äta lunch och middag.

    Jag började för någon vecka sedan att äta sallad och grönt och hade då i ganska mycket fetaost, och annan ost…det skulle jag inte ha gjort, mina portioner blev plötsligt större och igår var jag bjuden på middag och satt i mig en stor tallrik med bär och grädde-vips så gick mitt blodsocker upp!

    Så nu har jag beslutat att utesluta mejeriprodukter helt, jag klarar helt enkelt inte att äta måttligt av dem och de ger mig sug så att jag äter större portioner….nu går jag tillbaks till hur jag åt de första veckorna kött, fisk, ägg, lite ovanjord grönsaker, och ganska måttliga portioner.

  3. 3
    Annika Dahlqvist säger

    @ 2 Lena:
    Om man äter LCHF först så att kroppen är avvand från kolhydrater tycker jag absolut att man kan prova att fasta, tex 5:2, eller 16:8, eller kombination av dem som du föreslår.

  4. 4

    Är det bara jag som hör att han säger något ganska oväntat vid c:a 25:40?

  5. 5
    Jörgen säger

    @ neoLITE:
    Det verkar vara en felsägning som han upprepar. Jag är säker på att han menar lowfat inte lowcarb, något annat vore väldigt konstigt. Man kan nästan se att han själv blir fundersam, men han vill inte förvirra ytterligare genom att korrigera och tappa tempot.

  6. 6
    Annika Dahlqvist säger

    @ 4 neoLITE:
    Jag hörde också det. Det är tyvärr en vanlig felsägning att man är okoncentrerad och säger tvärtemot vad man menar.

  7. 7
    Dennis säger

    Tur vi har forum och facebook nu så vi slipper prata. Jag tror att våra stämband kommer att förtvina så småningom.

  8. 8
    Dennis säger

    En annan fråga här:

    Kan ett lågt pulstryck visa på tänjbara blodkärl?

  9. 9
    Thomas Jansson säger

    @ Dennis:
    Här kan man plocka fram analogin med de torra cykelslangarna igen och ren logik tillämpas.

    Mjuka ledningar ger ett lägre tryck och omvänt gäller oxå.

    I exempelvis hydrauliska system vill man ibland ändra systemets karakteristik genom att förändra systemets ”styvhet” – såldes monteras stålomspunna bromsslangar på fordon för att slippa ett ”degit” svar vid inbromsning.

    Omvänt kan man montera en accumulator i ett hydraulsystem som är för styvt och tar skada av de tryckpulser som kan upp komma,,,,

  10. 10

    Dennis Skrev:

    En annan fråga här:
    Kan ett lågt pulstryck visa på tänjbara blodkärl?

    Vad innebär lågt pulstryck?

  11. 11
    Thomas Jansson säger

    Jag tolkade pulstrycket som både maxtryck samt dess derivata (lutning på vanligt språk) – det torde ju vara dessa parametrar som kan förändras medelst ledningarnas elasticitet,,,

  12. 12
    Annika Dahlqvist säger

    @ 11 Thomas Jansson:
    Jag har uppfattat begreppet pulstryck som skillnaden mellan över- och undertryck. Ju styvare kärl desto större pulstryck. Ett lågt pulstryck anses bra. Det innebär att ett högre undertryck är bättre.

  13. 13

    Om vi återgår till det där med prestationer så behöver man inte vara en extrem atlet för att ha nytta av LCHF. Det finns andra verksamheter där den mentala uthålligheten är den viktiga och då kan man med LCHF slippa svackor med dålig koncentration och dåliga resultat.

    I Burträsk, Västerbotten finns en av Sveriges mest utrustade amatörradiostationer för tävlingsverksamhet. Tävlingarna pågår under 24 eller 48 timmar och då gäller det att dels kontakta så många olika länder som möjligt och dessutom få ihop så många kontakter som möjligt. Den som får ihop mest vinner. Vissa tävlingar är bara på morsetelegrafi, andra på telefoni och ytterligare andra är det blandat.

    Nu då jag fått tillbaka hälsan har jag börjat att deltaga i sådan verksamhet på radiostationen i Burträsk och jag har lagat maten som självklart varit LCHF de tre gånger jag varit med. Varje gång har vi slagit svenska eller skandinaviska rekord och nu sist under ”Russian DX” tävlingen ser det ut som att vi placerat oss som två i världen i vår klass men det inte är helt säkert ännu.

    Deltagarna märkte att de kunde hålla ett bättre fokus och kunde hålla uppe tempot trots att det var lite sömn. LCHF har varit en klar fördel för oss gamla soffpotatisar.

  14. 14

    Annika Dahlqvist Skrev:

    @ 11 Thomas Jansson:
    Jag har uppfattat begreppet pulstryck som skillnaden mellan över och undertryck. Ju styvare kärl desto större pulstryck. Ett lågt pulstryck anses bra. Det innebär att ett högre undertryck är bättre.

    För några år sedan hette det ” ingen fara, du har så bra undertryck …”

    Var går egentligen gränsen för ”normalt” pulstryck idag?
    Var går gränsen för ett för lågt undertryck?

  15. 15
    Thomas Jansson säger

    @ Annika Dahlqvist:
    Då har vi exakt samma uppfattning om vad pulstryck är – jag kanske utryckte mig otydligt men jag är ju tekniker och inte doktor även om jag just nu håller på att läsa in mig på just blodtrycket såpass att jag skall kunna förstå en läkare och t o m kunna läsa en forskningsrapport,,,

    Ska jag vara helt uppriktig så är jag ganska less på mitt jobb och att börja läsa in väl valda delar av den litteratur som används i läkarnas utbildning är ett sätt att undvika att hjärnan stannar av helt – men mig bara bara sånt som ingår i det metabola syndromet – antalet ben i fötter och armar lämnar jag till andra att sköta om,,,

    Nivåerna har jag mycket liten aning om men har märkt att de varierar starkt med t ex matallergi och tandinfektioner,,,

  16. 16
    Annika Dahlqvist säger

    @ 14 1940:
    När jag insåg att det var bättre med ett högt undertryck så förlorade jag intresset för undertrycket, och bryr mig nu bara om övertrycket.

  17. 17
    Professor Göran säger

    @ Thomas Jansson:

    Det ska bli intressant att höra vad du till slut kommer fram till vad gäller liknelsen med cykelslangar.

    Det här med blodtrycket och dess reglering har jag som sagt förstått är oerhört fysiologiskt komplext. Det kan ju ändras blixtsnabbt (av ett lejon eller av en provocerande kardiolog som i mitt fall lyckades få upp det till 140/90) men det som är intressant är förstås kroniskt förhöjda extremvärden, typ över 170, och där tror till och med jag på det nödvändiga med blodtrycksmediciner om man nu inte kan få ned trycket på annat sätt. (Strikt LCHF verkar vara en höjdare att döma av att jag och min fru båda nu har samma tryck, runt 110/60, sedan vi la om kosten för nu snart fem år sedan.)

    Vad jag själv förstått av mina egna fysiologiska studier, och som stämmer med analogin med rörledningar, är att det är motståndet i de smalaste rören, dvs. de tunnaste kapillärerna, och där allt näringsutbyte mellan blod och kroppsvävnad sker, som bestämmer det nödvändiga högsta trycket för att blodet skall cirkulera fritt från artärerna till venerna på ett acceptabelt sätt.

    Det är för övrigt genom tjockleken på de så kallade basmembranen som omger dessa kapillärer man tydligen kan se de säkraste tidiga tecknen på sockersjuka. Det är också betecknande att det, i senare skeden, också är just dessa kapillärer som helt upphör att fungera hos sockersjuka vilket leder till de allvarliga cirkulationsrubbningarna och vävnadsdöden i det så kallade ”naturalförloppet”. Perifer neuropati (nervskador i fingertoppar och tår) är allvarliga tecken på just dålig blodförsörjning till dessa känsliga nerver och som drabbade min fru med kraft för fem, sex år sedan men som försvann efter ett halvt år på strikt LCHF.

    Själv misstänker jag att det är de inflammatoriska reaktionerna, dvs. svullnaderna, som höga blodsockervärden resulterar i, som klämmer ihop dessa basmembran och kapillärer – i analogi med blodkärl som elastiska rörledningar. För att se förändringarna av basmembranens tjocklek måste man dock använda sig av elektromikroskop. Detta kan man t.ex. läsa om i bibeln, standardverket för diabetes, , Joslins, Diabetes Mellitus, redan i dess 70-talsutgåva.

  18. 18
    Thomas Jansson säger

    Många gånger räcker analogin med cykelslangen förvånansvärt långt,,,,

    Joslins bok har jag ännu inte anskaffat – det vore kanske en bra idé,,,

    Kommer osökt att tänka på en man som byggde sin egen dialysmaskin av gammalt skrot som han hade liggande i garaget, han använde sin hemmabyggda dialysmaskin när han körde bil och lär ha skrämt livet ur en konstapel då han blev stoppad och en av slangarna började läcka påtagligt. Han hade hängt upp slangarna på backspegeln för att lite koll på processen. Om jag inte minns fel hade han tillverkat en slangpump som drevs av en gammal motor som hade varit drift för vindrutetorkare.

    Och detta är ingen simpel värmlandsskröna utan gick som ett faktaprogram i den statliga televisionen och då är det ju sant!

  19. 19
    Thomas Jansson säger

    Men den hemmagjorda dialysmaskinen var ingen skröna utan verklighet (och mannen var inte värmlänning men troligen boende i södra delen av vårt land)

    Jag lyckas inte hitta något på den svenska hemmabyggda dialysmaskinen men däremot en man i Kina som byggt sin egen dialysmaskin p g a kostnadsskäl,,,,

    När det gäller den svenska maskinen kommer jag ihåg att mannen försökte få en ny njure, bl a gjorde han en resa till Saudi i hopp om att hitta en njure men misslyckades.

    Många skrattar säkert åt våra ”cykelslangsteorier” men de kanske rentav är mera avancerade än vad de ger sken av – man får en tankeställare när folk bygger relativt avancerade medicinska anläggningar av rent skrot,,,

    Titta gärna på videon:

    https://se.gbtimes.com/nyheter/video-hemmagjord-dialysmaskin-haller-man-vid-liv

  20. 20

    @ Thomas Jansson:
    Underbart, jag älskar sådan skrönor från Värmland och inte minst uppfinnar-andan. Det säger en hel del om kynnet ute i de värmländska bygderna.

  21. 21
    Thomas Jansson säger

    Mannen med dialysmaskin var smålänning och byggde 7 egna dialysmaskiner vilket framgår i kommentarerna i bloggen nedan,,,,

    Han dog 2000 och programmet om honom sändes efter hans död.

    https://raggmunkoflask.blogspot.se/2009/06/hilmers-bil.html

  22. 22

    @ Thomas Jansson:
    Då var det småländsk uppfinnaranda och den går ju inte av för hackor det vet vi. Man talar ju om gnosjöandan. Hur det är nuförtiden vet jag inte men den skulle nog behövas mer än någonsin. Uppfinningar i Sverige är väl rätt meningslöst då det är mer eller mindre hopplöst att genomföra dem med alla krångligheter när de ska gå från frö till en säljbar limpa. Om man nu får använda brödmetaforer på en Lchf blogg 🙂

  23. 23
    Thomas Jansson säger

    @ natan:
    Har hittat programtablån från SVT1 2001-05-01

    Det ordnar sig
    Hilmer Svensson var i 30 år njursjuk och därför under 20 år beroende av dialysbehandling. Han genomgick två njurtransplantationer som båda gångerna slutade med avstötning. Trots detta förlorade han aldrig hoppet om att hitta en njure som skulle fungera i hans kropp, som skulle befria honom från dialysapparaten. Han genomförde ett flertal äventyrliga resor, till bl a Kina, Polen och Dubai för att själv försöka hitta en njure och läkare som var villiga att operera. Resorna finansierades med pengar som grannar och goda vänner samlat in. Hilmer hade många omkring sig som ville ställa upp. Han var uppskattad för sitt goda humör, sin hjälpsamhet och vänfasthet. Många, framför allt unga, i Forserum hade ej haft råd att ha bil om Hilmer inte ställt upp med råd och reparationer. Filmaren Kristjan Sigurjonsson följde Hilmer Svensson från 1995 till i höstas då Hilmer avled. (Även textat i SVT1 4/5 och text-tv-textat 6/5) Text-tv sid 199 (-21.00) TVB-20010834

    ———————————————————————-

    Tyvärr så har vi tappat otroligt med fart under min tid som vuxen – jag började ana att vart det skulle ta vägen runt 1970 då jag gick i högstadiet i mån av tid, vi fick knappt gå på toaletten utan att ha en elevassistent med oss,,,

    Vi retar ju ofta upp oss på kostskojarna, Rössner, Hellenius och deras likasinnade men det är samma korkade mentalitet även i de större företagen – vi ser exempel på den ”Rössnerska” mentaliteten i både Volvo & SAAB,s historia. Efter att ha jobbat i båda dessa företag under 1980-talet är jag förvånad över att de klarade sig så länge som de faktiskt gjorde,,,

    Tittar vi på ingenjörsutbildningen idag är det många nybakade högskoleingenjörer som är ungefär lika korkade som dietisterna – många av dem har svårt att förstå den fysik som på min tid klarades av redan i årskurs 7 på högstadiet,,,,

    Välfärden verkar ha haft en bedövande verkan på det svenska folket men jag missunnar inte andra nationer att få tillbaka sin del av ”kakan” – inte många känner till att t ex Skoda räknades som en av världens bästa bilbyggare före WWII och de svenska spannmålsbönderna kommer att få sitta med sin bidragsblanketter när polackerna, ukraina och de andra drar igång sitt jordbruk på allvar,,,

    Vi får se när den totala kollapsen sker – skulle gissa att det nya vansinnesbygget på Karolinska kommer att vara igång i 5 – 10 år innan sjukvårdssystemet brakar ihop?

  24. 24

    @ Thomas Jansson:
    Vi är både freds – och välfärdsskadade. Vi ser redan hur hela systemet krackelerar. Som du skriver det är ju bara en tidsfråga innan det havererar. Vi har ju i socialistisk anda byggt bort de trygghetssystem som ligger utanför staten så när staten inte orkar att betala längre då kommer sammanhållningen att sättas på prov. Inte minst de demokratiska värdena.

  25. 25
    Thomas Jansson säger

    @ natan:
    Vi håller på att starta om på ruta 1 – när bibliotek och annat läggs ned tas de över av lokala förmågor på ungefär samma sätt som de startades en gång i tiden – i den mån de kommer att behövas i framtiden.

    Det sker för övrigt en imponerande förändring inom biblioteksvärlden där böcker av den gamla sorten får en mycket undanskymd tillvaro. Dock med enorma ytor som kan användas till något vettigare – som vanligt ligger t ex danskarna långt före oss, man kan ju undra varför?

    Fram tills för säg 10 år sedan hade jag nog hållt med dig om den ”socialistiska andan” men med facit i hand så har det borgerliga blocket inte direkt framstått som något bra alternativ. Inte många känner till att stora delar av statens egendomar som t ex tåg och annat ägs av riskbolag i USA. De är nog inte så intresserade av säkerheten på vår järnväg? Till och från har jag åkt en del tåg men undviker det numera av säkerhetsskäl – umgås man med lokförare på deras fritid så blir man lite försiktigare,,,

    Ska vi gissa att de GBP-operationer (GBP = Gastric By Pass) som våra mest kända kostskojare ivrar för oxå har en betydande andel utländskt kapital bakom sig – jag gissar att någon snart kommer att titta på detta,,,,

  26. 26

    Borgarna har harvat vidare i samma spår, de har väl varken kunnat eller vågat ändra och numera är S och M mer lika än siamesiska tvillingar. Blir en väldigt intressant valrörelse när de i princip tycker samma sak 🙂

  27. 27
    Thomas Jansson säger

    @ natan:
    Det kommande valet kan ställas in då utgången redan är klar,,,

    Men det får vi diskutera på någon annan blogg!

    För övrigt behöver vi inte mera politik utan mindre,,,

  28. 28

    @ Thomas Jansson:
    Det kan nog va sant i mångt och mycket. Inte minst att folk kan bestämma mer över sitt liv utan att va totalberoende av staten.

    Om tio år kanske Lchf är ett konkurrensmedel både i politiken och bland företagen 🙂 Det borde vara i bådas intresse att anställda och medborgare håller sig friska.

    Att vara frisk och kunna arbeta borde vara en del av att kunna forma sitt eget liv.

  29. 29

    Thomas Jansson Skrev:

    För övrigt behöver vi inte mera politik utan mindre,,,

    Sant.

  30. 30
    Thomas Jansson säger

    @ natan:
    De som håller sig friska kommer att bli den nya ”överklassen” i framtiden,,,

    Allt fler väljer att ställa sig ”off the grid” så man börjar bli modern igen eftersom jag aldrig har lyckats anpassa mig till det moderna slaveriet som ju lönearbetet innebär.

    Det pågår en ny gröna vågen tror jag men denna gång är det inte bara flummare i farten – man väljer egenstyrd tid & livskvalité före höga inkomster. Det tar t ex lika lång tid att flyga till Paris som att cykla dit om man tar med tiden för att tjäna ihop till flygbiljetten och då kan man ju ha ganska kul under resans gång oxå,,,

    Själv håller jag på att svetsa ihop ett växthus på 18 kvm – det verkar bli mera självhushållning framöver. Och jag har 10 ha åker utanför och alla fårgrejer finns kvar fortfarande – jag var nära att sälja dem men de blev kvar vilket nog är bra – bara man slapp springet av kommunens hälsokonstaplar (som inte har en aning om vad de sysslar med) skulle jag nog skaffa nya får igen,,,

    Men jag har grannar som bor lite avskilt och de kör sina får helt utanför systemet – deras lammkotletter smakar minst lika bra som mina gjorde,,,

    Ett hönshus är på väg att realiseras, det är bara några hammarslag kvar här och där så är det klart för inflyttning. Höns kan man ju ha i vilken skrotbil som helst bara det är torrt och dragfritt med rinnande vatten.

    Vi taktar ju mellan 20 – 30 ägg i veckan så de blir lönsamma från dag 1,,,

    Egen bil har jag inte haft på drygt 1 år men ärvde nyss min sambos avlagda korean. Däremot så har jag skaffat en liten släpkärra till en av mina cyklar och nu är det dags att åka iväg med veckans leverans av handböcker – det blir en liten tripp på knappt 3 mil vilket nog är lagomt med 30 kg på släpet – hemresan är betydligt trevligare,,,,

  31. 31
    Bo Blomberg säger

    Nathan o Thomas: helt OT för tråden, men inte för era kommentarer :-). En gång på 80-talet åkte jag tåg från Östersund till Stockholm i samma kupé som Sven Heurgren, vår landshövding då. Nåt hjul hade tydligen ”fastnat” o blivit ”fyrkantigt” så tåget gick med snigelfart. Heurgren, som varit konsument ombudsman (inom parentes så drog han så många företag inför domstol så näringslivet startade en konsultbyrå enbart för stöd till företag som Sven stämt, ett år efter att han blivit landshövding la dom ner den, dom hade inget att göra längre, nye KO var tydligen av en klenare kaliber!) knorrade över SJs usla hantering och så berättade han för mig att han å någon resande räkning skrivit till Pettersson som var generaldirektör för SJ då och talat om att SJ brutit det transport avtal man ingått när man sålde biljetter och sen inte höll tidtabellen. Han hade då fått ett svar från Pettersson att tidtabellen minsann inte ingick i nåt avtal och att tidtabellen var ett internt planeringsinstrument och resenärerna skulle banne mig vara glada över att dom överhuvudtaget fått ta del av den!

  32. 32
    Thomas Jansson säger

    @ Bo Blomberg:
    Den inställningen hade ju alla våra monopolföretag förr – numera ger ju SJ ett något proffsigare intryck utåt men företaget har enorma samordningsproblem p g a bolagiseringen.

    Eftersom jag för något år sedan veckopendlade till Stockholm mestadels med tåg så blev jag minst sagt förvånad över att det var billigare att lösa en biljett Karlstad – Stockholm C än vad det var att lösa biljetten Karlstad – Södertälje Syd som ju ligger 20 minuter innan Stockholms Central – resultatet var ju naturligtvis att lösa biljetten ända till Centralen men stiga av i Södertälje. Man kan ju fundera över hur det står till i skallen på de som konstruerat denna prislista,,,

    Man kan göra långtgående jämförelser med vår sjukvård som ju organisatoriskt befinner sig på medeltiden – att man likt en bilverkstad har satt pris på varje ”defekt” är ju ett sätt att försöka sätta lite fart på organisationen men har fått nackdelen att betydligt fler ”hittepå-diagnoser” ställs, mera piller skrivs ut, folk blir sjuka av biverkningarna och karusellen snurrar allt fortare tills den totala kollapsen kommer att inträffa om något år,,,

    Glädjande nog så börjar folk vakna till lite – det sjuder av aktiviteter på nätet som ifrågasätter skolmedicinen och då i synnerhet alla biverkningar från piller som inte behövs – min uppfattning är att 5% av all medicin verkligen behövs – resten är onödigt,,,

    Tittar vi på läkemedelsindustrin har den idag inte mycket nytt att komma med och patenten på de gamla medicinerna håller på att löpa ut – det är bl a därför vi kan läsa larmrapporterna om hur farligt det är med d-vitamin och annat och hur frågan om alternativmedicinen skall vara tillåten eller inte – vi kommer att få se massor med mutade professorer plädera för denna ”farlighet” framöver,,,,

    I USA har ju t ex en bloggare blivit lagförd för att ha givit kostråd på sin blogg – det kommer att inträffa här oxå med tiden och det tror jag är mycket bra då det ger en otrolig publicitet för alternativen till den kemiska smörjan!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa