Nyström varnar för salt

I P4 Östergötland intervjuas prof Fredrik Nyström. Han säger många bra saker om kosten, men han varnar för saltet. Han påstår att högt saltintag ökar risken för stroke.
Frågan är om han har bra vetenskapliga belägg för det?

Vi inom LCHF har ju kommit fram till att saltet är viktigt för oss. Det farliga är om man får i sig för lite salt. Vi kan inte tillverka salt. Överskott utsöndras utan problem via njurarna.

Det är självklart onödigt att sätta i sig överskott av salt, men jag tyckert inte att vi behöver vara rädda för saltet.

 

Comments

  1. 1

    Säger han HUR mycket som är ett högt intag? Han kanske menar ett sådant onödigt högt intag som du menar.

  2. 2
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1 Malin:
    Jag har ingen uppfattning om vad som är optimalt saltintag. Jag tycker bara att det är underbart att inte behöva vara rädd för saltet, och salta så mycket man känner för. Vi har tillräcklligt med saker att oroa oss för i livet ändå.
    Det är jobbigt att uppskatta mängden salt i gram.

  3. 3

    Jag är inte väl insatt i den historiska användningen av salt i Sverige men vet att det var vanligt med saltning som konserveringsmetod för kött och fisk. Detta borde ha inneburit ett högt saltintag?

    Vet vi något med tillräcklig säkerhet om strokefrekvens under t ex 1800-tal och tidigt 1900-tal och kan denna i sådant fall kopplas till saltintag?

  4. 4
    Elisabeth säger

    För mycket salt kan det nog bli, om man äter mycket färdigmat och charkuterier, och dessutom saltar på maten. Lagar man all mat från grunden, så vet man ju hur mycket salt det är i maten….

  5. 5

    Salt kan vara bra, framförallt för att höja för lågt blodtryck, något man kan få från LCHF.
    Många har omkommit av för lågt saltintag vid torka då de druckit för mycket saltfritt vatten.
    Som Annika säger för mycket kan friska njurarna utsöndra men för lite kan vi dö av. Exempel är uthållighetstävlingar under het sommar eller i varmt klimat med svettning kan raskt åstadkomma saltbrist om mycket vatten intas och flera tävlare har kollapsat eller dött. En bekant jobbade ett tag på bygge i norra Australien, där det blir mycket varmt. Han blev snabbt anvisad att skaffa saltpåsar och blanda i vattnet som alla andra jobbare för att undvika värmeslag!

    Vid hjärtinfarkt känns ofta efter ett tag en kraftig saltsmak och det är svårt att hålla tillbaka kräkningar. Min kardiolag sa att saltutsöndring på slemhinnor var en normal rekation för att få hjärtat att pumpa mer.
    Bör ju vara klart bättre att äta LCHF istf blodtrycksmedicin och ofta därigenom permanent få ned blodtrycket till under 130 istället för att ta bort salt och minska det med kanske bara 5 enheter.
    Med för lite salt fick iaf jag hjärtflimmer, alltså med en vilopuls som då låg på 75-80 gick pulsen upp till 120, men knappt kännbara slag.
    Med en tesked salt i vatten sjönk pulsen till 85 med normala slag efter mindre än 10 minuter!
    Anledningen till mitt flimmer var tydligen att jag då begränsade kaloriintaget men drack stora mängder vatten så snart jag blev sugen på något. Alltså långt innan jag kände till LCHF!

  6. 6

    Det är stor skillnad på salt och salt. Salt som består av rent NaCl är/kan vara problematiskt vad gäller vätskeansamling och blodtryck. Riktigt oraffinerat havssalt innehåller ett stort antal olika mineraler (inte bara natrium) och naturligt jod. Mineralblandningen sägs balansera ut natriumets dåliga sidor.

  7. 7
    Kjell Granelli säger

    Ett tips är också att använda t.ex. Seltin, som ju utöver natrium också innehåller kalium, magnesium och jod. I den moderna kosten är kaliumbrist ett gissel.

  8. 8

    @ 6

    Precis, vi behöver ganska mycket salt (jag har läst siffror på mellan 6 – 8 gram/dag), men då ett naturligt oraffinerat (havs) salt. Inte det vita hårt processade saltet vi kan köpa i de vanliga matbutikerna, vilka även har ”berikats” med de klumpförebyggande E-numren 535 & 536, vilka är NatriumferroCYANID – KaliumferroCYANID. Och inte heller det väldigt dyra Himalayasaltet som finns i Hälsokostbutikerna, det saknar det viktiga jodet, så du får betala dyra kronor för att få jodbrist … 😉

    Tack för ordet 🙂

  9. 9

    Jo, Fredrik Nyström drog lite för stora växlar på saltet men i det stora hela var det en mycket njutbar intervju att lyssna på. Det som etsade sig fast i trumhinnorna var när han fick frågan om barn blir speedade av socker varpå han svarar att han inte är barnläkare och därför inte vill uttala sig om barn… med tillägget att Claude Marcus som är barnläkare heller inte borde uttala sig om vuxna.

    Klockrent elakt och träffande! Skattade gott!

  10. 10

    @ Kjell Granelli:
    Detta salt saknar väl också E 535, 536 som nämns? Det har en viss förmåga att klumpa sig men hellre det än sniffa på cyanid 🙂 E 500 numren är något jag undviker. När det inte står så måste väl fabrikanten garantera att det inte finns med i saltet. Allt annat vore lurendrejeri och är väl straffbart?

  11. 11
    Kjell Granelli säger

    @ natan:
    Seltin innehåller inte de två men dock E551, kiseldioxid.

  12. 12

    @ Kjell Granelli:
    Jo kollade lite noggrannare. Kisel verkar ju lite trevligare än cyanid 🙂

  13. 13
    Kjell Granelli säger

    @ natan:
    🙂

  14. 14
    Ingvar Bejvel säger

    Jag blev tyvärr besviken på Nyströms uttalanden på flera punkter. Men å andra sidan så hade han på fötterna i de flesta fallen. I fråga om saltet, var han mycket bestämd. Vad jag förstod, så fanns det vetenskapliga underlag för hans saltskräck! Frågan var vilka?

  15. 15
    Annika Dahlqvist säger

    @ Ingvar Bejvel:
    Jag har mailat till Nyström och frågat efter riktiga belägg för att de som äter mera salt får mera stroke.
    Jag återkommer om han svarar.

  16. 16
    olle holmqvist säger

    gomiddag kamrater
    Salt är m vatten de enda ”rena” kemikalier som vi kan konsumera som de är – vad jag vet. Evolutionen har också försett oss med spärrrar mot för mkt, salt mat är oätlig och för lite salt smakar ”ingenting”. Min klockartro är därför att den skapande evolutionen visligen försett oss med både saltsug vid behov och gammal hederlig äckelkänsla mot för mycket.

    Salt skiljer sig därmed från alla tillskott från hälsokostbutiken inför vilka vi aldrig känner sug eller boktavligt:avsmak. Salt kan till skillnad från de senare inte heller överdoseras.

  17. 17

    Håller med Olle H.
    T.ex. till nötkreatur så ställer man fram en 10 kilos saltsten, sen sköter dom själva ”doseringen” och slickar i sig efter sitt behov.

  18. 18

    @ olle holmqvist:
    Håller med! Salt kan vi inte ”överdosera” tror jag.. och om för mycket så tar njurarna hand om?

  19. 19

    Njurarna klarar av att utsöndra 100g/dygn och man kan väl därmed bara dö av saltbrist. Ska vara det att man får i sig så mycket salt att man tvingas dricka för mycket vatten och dö av den anledningen.

  20. 20
    LCHF-Bengt säger

    Vi kommer ju ursprungligen från havslevade djur, och vårt fostervatten har väl samma salthalt som havsvatten, en egenskap som har med vårt ursprung att göra.
    Så jag tror absolut på att äta salt om jag känner att jag är sugen. Bara positiva erfarenheter hittills.

  21. 21
    Kjell Granelli säger

    @ LCHF-Bengt:
    Jag har hört att vårt fostervatten håller samma salthalt som världshaven, MEN den salthalt som gällde då de vattenlevande djuren kom upp på land. Fostervatten innehåller 0,9% medan haven håller 3-3,5%. Jag tror inte detta med salthalten för 380 miljoner år sedan är bevisat, men klart är ju att salthalten stigit från noll till vad den är nu…

  22. 22

    Är det någon som vet hur mycket salt som våra förfäder fick i sig under stenåldern och varifrån de fick saltet om de inte bodde vid havet?

  23. 23

    @ Anita:
    Bra fråga! Det hade varit intressant att veta saltkällorna för att se vilka olika mineralsalter som ingick i kosten. Man kan ju i vart fall anta att det inte enbart var fråga om natriumklorid.

    En fundering: Kan naturliga källor med mineralvatten, som t ex Loka eller Ramlösa ha spelat en stor roll?

  24. 24
    Kunskapskanalen säger

    Lars Skrev:

    @ Anita:
    Bra fråga! Det hade varit intressant att veta saltkällorna för att se vilka olika mineralsalter som ingick i kosten. Man kan ju i vart fall anta att det inte enbart var fråga om natriumklorid.
    En fundering: Kan naturliga källor med mineralvatten, som t ex Loka eller Ramlösa ha spelat en stor roll?

    Repris på TV Kunskapskanalen nu kl 16:00 Del 1
    ”Karavanvägen till Himalaya” – Tevägen – Det gröna guldets rike.
    Karavanen är redo för den 400 mil långa färden.

    Även: UR Play
    https://urplay.se/Produkter/175214-Karavanvagen-till-Himalaya-Det-grona-guldets-rike

    Saltkällor:
    Jaksmör och grovsalt – Om man inte får sitt smörte blir man sjuk! (dagens fettkaffe?)

  25. 25
    Kjell Granelli säger

    @ Anita:
    I denna rapporten https://www.direct-ms.org/pdf/EvolutionPaleolithic/Eaton%20Paleo%20Nutri%20Review%20EJCN.pdf beräknar man att våra förfäder under paleolitikum (äldre stenåldern, alltså före jordbruket) fick ett knappt gram natrium och drygt 10 g kalium dagligen. Källorna var helt enkelt de djur och växter man åt.
    Genomsnittet (1997) i USA för natrium är 4g och kalium 3g.

  26. 26
    Anders S säger

    Livsfarlig professor:

    Lena Hulthén, professor i klinisk näringslära vid Sahlgrenska akademin i Göteborg: ” Vi äter redan dubbelt så mycket salt som vi borde. Så undvik det i värmen, säger Lena Hulthén.”

    https://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article192904

    Undvik det i värmen????

    Själv använder jag grovkornigt medelhavssalt UTAN klumpförebyggande medel. Tar lite extra när det är varmt eftersom jag äter riktig mat istället för livsmedelsindustrins produkter.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa