Ska vi ta paus i kostdebatten?

Artikel i DN av Stephan Rössner.

Ja vad ska man säga?
Om en LCHF-förespråkare skriver en insändare till DN, så tas den inte in, med hänvisning till platsbrist – men om Stephan Rössner skriver en artikel så tas den in även om den består av totalt nonsens. Är orsaken beroende på hur känt namn man har eller är antagningen selektiv till förmån för etablissemanget?

Han kommer fram till att råden ”ät mindre och spring mer” är de enda som står sig.  Ändå har han själv berättat att de råden för honom lett till ”30 års massivt professionellt misslyckande”.

Han skriver att LCHF-debatten har förts enbart i Sverige. Han har tydligen missat att det har skrivits massor på andra språk, tex ”Low Carb”, ”Lavkarbo” etc, vilka i praktiken blir till LCHF, om man inte rekommenderar ett högt proteinintag.

Kärnfrågan i hela kostdebatten är som förut synen på det naturliga mättade fettet.
I Livsmedelsverkets artikel om fettkvalitet finns inga vetenskapliga bevis för att naturligt mättat fett är farligare än omättat eller industriellt mättade fetter (margarin).
Vi som vågat släppa rädslan för naturligt mättat fett (framför allt smöret) har upptäckt att vi blivit befriade, eller lindrade,  från våra hälsoproblem. Denna fråga tar han inte upp i sin artikel.

”Det är dags att lägga på grytlocket och använda vår vetenskapliga och samhälleliga energi till att på andra kreativa och konstruktiva sätt främja folkhälsan.”
Menar han att vi ska släppa kostfrågan och bara ägna oss åt att springa mer, och producera medikamenter i en allt stridare ström, för att mota våra hälsoproblem? Eller vad menar han?

Ann Fernholm har skrivit om artikeln, och Kostdoktorn.

 

Comments

  1. 1

    Man blir fullständigt mållös. Det blir man både över sakinnehållet i artikeln och över att vår stora morgontidning överhuvudtaget publicerar denna personliga marknadsföring.
    Jag förstår att professor Rössner vill ha slut på debatten. Den är ju synnerligen obehaglig för honom personligen.
    Det är klart, klarar man inte någon diskussion så vill man ha slut på den. Det är så makten agerar-
    från föräldrar till professorer.

  2. 2

    Kost-etablissemanget vill nog gärna pausa 🙂 De börjar väl känna att marken brinner under fötterna. Förhoppningsvis. Det är förstås en lång väg att gå innan någon förändring kan skönjas. Men droppen urholkar som sagt stenen.

  3. 3

    Bra formulerat Margareta.Tack!

  4. 4

    Man kan fråga sig vad DN har för motiv till att ta in en sådan här intetsägande debattartikel. Den har ingen annan information än att vi skall springa mer och äta mindre. I denna debatt borde – läkare, kostexperter och forskare – åtminstone förstå att socker och vitt mjöl har en skadlig inverkan på vår hälsa.
    De är tysta, därför saknar jag helt förtroende för detta etablissemang, som uppenbart stöds av DN. När man ser små barn i tid och otid mosa i sig glass och bakelser och annat hälsofarligt, så undrar man ju vilket ansvar Sveriges största morgontidning har i dessa barns vidare utveckling mot vuxenlivet. Sorgligt DN!!!

  5. 5

    ”Det är dags att lägga på grytlocket och använda vår vetenskapliga och samhälleliga energi till att på andra kreativa och konstruktiva sätt främja folkhälsan.”

    Menar han att vi ska släppa kostfrågan och bara ägna oss åt att springa mer, och producera medikamenter i en allt stridare ström, för att mota våra hälsoproblem? Eller vad menar han?

    Jag tror att Stefan Rössner helt enkelt är för gammal och trött – för att ändra sin omedvetna okunskap till medveten kunskap om sambanden mellan artegen LCHF-kost och bättre och bättre hälsa.

    Han har ju under så mååånga år lagt ned all sin energi på att hitta världens alla argument för att fel kost = Livsmedelsverkets tallriksmodell med ca 60 % kolhydrater/socker – ger bra hälsa.

    Den mail-kontakt jag har haft med Bo Ahrén pekar i riktningen att normalkostens huvudfigurer har svårt för att tänka nytt och tänka rätt. Om det på min blogg här.

    Men jag hoppas ändå på att både Stefan Rössner och Bo Ahrén i smyg äter åt hållet artegen LCHF-kost – för då kommer ju dom också att över lite tid sett friskna till – så att dom kan tänka nytt och tänka rätt.

    Så länge det finns liv så finns det hopp !

  6. 6
    Yvonne Löfquist säger

    Tack Margareta, det var perfekt formulerat..
    Men en sak till, om man verkligen vill ha ett slut på diskussionen, så skulle man väl ändå inte be om det med ett så omfattande ordbajseri?

  7. 7

    Flera av Rössners iakttagelser kan vi förbehållslöst hålla med om. Men vår tolkning blir en annan än hans. Tio punkter:

    1) ”…inte spelar någon roll vilka rekommendationer man ger eftersom följsamheten är låg.” Vilket ju är tursamt så länge rekommendationerna är verklighetsfientliga

    2) ”…data har stötts och blötts, nagelfarits och bearbetats för att slutligen sammanställas till en balanserad bild av läget.” Enligt på förhand fastställda önskemål, påvisat av Paul Campos och Ralf Sundberg .

    3) ”…övervikt och fetma är betydande svenska livsstilsproblem, leder till en rad ogynnsamma medicinska konsekvenser och kostar samhället stora summor.” Vilket gör verklighetsgrundad information extra värdefull.

    4) ”…inte spelar någon roll vilka kostrekommendationer man ger, eftersom följsamheten i realiteten är mycket låg..” Vilket ju också visar behovet av sådan information.

    5) ”…växande internationell kritik mot de vetenskapliga undersökningar, på vilka kostrekommendationerna stöder sig.” Vilket ju är välkommet på grund av 3) och 4)

    6) ”…bästa tillgängliga metoder svajar betydligt.” Vilket är ytterligare en anledning till förbehållslös faktasökning

    7) ”…att två oprecisa metoder ger likartade resultat är inget bevis för att någon av dem är tillförlitlig. Man menar nu att dessa metoder måste släppas…” Absolut.

    8) ”…ju högre BMI man uppvisar, desto mindre är kostintaget, vilket uppenbarligen måste strida mot alla energilagar.” Och bekräftar att principen ”energibalans” är felaktig.

    9) ”…råden som ändå står sig har egentligen inte förändrats på decennier.” Desto större olycka att just dessa råd övergavs för fyrtio år sedan.

    10) ”…det är dags att lägga på grytlocket och använda vår … energi till att på andra kreativa och konstruktiva sätt främja folkhälsan..” Ja, varvid det första steget vore att befria Livsmedelsverket från uppdraget att utge ”kostråd” enligt tolv vetenskapsmäns förslag för några år sedan.

    I övrigt se kommentarerna till en tidigare text av denne Rössner. Visas vid klick på ”Piltson” ovan.

  8. 8
    Thomas Jansson säger

    Nu var det ju drygt 2.5 år sedan han vädjade om ”Eld upphör” i sin märkliga recension i läkartidningen.

    https://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=16074

    Vad är det som hindrar att han slutar skriva en massa nonsens om sådant han inget vet – det skulle bli hans största och sannolikt enda bidrag till en bättre folkhälsa om han tystnade för gott!

  9. 9

    Detta är ett seriöst och mycket farligt försök att marginalisera och förminska LCHF-rörelsen och lägga locket på kostdebatten innan ett offentligt nederlag är ett faktum! Detta kräver vassa och kunniga repliker.

    Rössner skriver ”Nyligen har amerikanska forskare begärt timeout när det gäller våra kostrekommendationer”. Är detta sant? Kan det i sådant fall handla om ett organiserat försök att tysta opposition medan tid är?

  10. 10

    Mannen ifråga har sprungit för mycket och ätit för lite därför är han nu trött och behöver vila, är ju ingen ungdom längre!

  11. 11

    Ett bland det mest sorgliga och allvarliga är att dessa kostexperter får breda ut sig i media och riskerar inte något vasst replikskifte. Landet håller mer och mer på att förvandlas till en demokratur. Och det är inte enbart på detta område utan ett flertal.

    DN skulle väl för övrigt sparka ett antal journalister och det är kanske lika bra det när de inte uppfyller kraven på korrekt nyhetsförmedling. Media dras med stora problem och förvägrar samtidigt folket rätten till objektiv och korrekt information. Gud ske lov finns internet och bloggar.

  12. 12

    natan Skrev:

    Gud ske lov finns internet och bloggar.

    Vilket osökt fick mig att tänka på FRA & Co….

  13. 13

    ”Han skriver att LCHF-debatten har förts enbart i Sverige. Han har tydligen missat att det har skrivits massor på andra språk, tex ”Low Carb”, ”Lavkarbo” etc, vilka i praktiken blir till LCHF, om man inte rekommenderar ett högt proteinintag.”

    Stephan Rössner bluffar!

  14. 14
    Ingvar Bejvel säger

    Rössner har under de senaste trettio åren kunnat skriva liknande meningslösheter utan att bemötas med någon allvarlig kritik. Har uppfattades av de flesta och även av mig som en trevlig prick, som verkade veta vad han talade om.

    Men bluffen går inte längre hem! När han i dagens läge inte kan komma undan med sitt ovetenskapliga och ologiska raljerande genom att det vetenskapliga underlaget kommit i dagen genom spridning på internet, tvingas han att lägga ut denna form av rökridåer som hans artikel uppvisar. Tyvärr säger det också en hel del om DNs bristande redaktionskompetens.

  15. 15

    @ Piltson:
    @ Thomas Jansson:
    @ natan:
    @ natan:

    Tack Piltson för att du skär med dina varma knivar genom smöret. Jag hoppades att någon skulle orka peka på alla pinsamheter och motsägelser som ådagalades denna text.

    Thomas! Man kan också fråga sig varför han inte håller tyst och drar sig tillbaka. Det vore det bästa för alla parter. Han har haft en plattform att stå på, han har haft tolkningsföreträde i många år och medierna svansar för honom. Han erkänner att han misslyckats men det beror inte på honom utan på oss som inte gör som han säger.
    Ibland undrar jag om det är pajasar som medierna vill ha.

    natan! Ja, man blir nedstämd av att en stor morgontidning inte har någon kritiskt granskande journalist som kan genomskåda denna typ av debattinlägg. Det skall bli spännande att se om DN vågar släppa in en artikel som bemöter Professor Rössners krumbukter.

    Så tänker jag så här: Journalister är väl också människor. Har de följt Livsmedelsverkets råd så måste också de ha blivit matförgiftade. Journalister har väl också barn som får lättmjölk och margarin på dagis och i skolan. Journalister har väl föräldrar som kanske bor på ett äldreboende och får dricka lättmjölk får breda Becel på sitt bröd.
    Det finns väl journalister som är överviktiga, journalister som har diabetes. (Allt detta gäller även politiker)
    Kan inte det få dem att fundera över om detta folkhälsoexperiment lyckats som präglas av demonisering av animaliskt fett och pågått snart ett halvt sekel- vars mest framstående företrädare varit professor Rössner.

    Så tänker jag så här: Är detta början på en kampanj mot LCHF eller är det ett sista krampaktigt försök att hålla kvar sin hegemoni? Jag hoppas på det senare men befarar det första.

    P.S Thomas! Jag tror att det var du som använde ordet matförgiftad i samband med Livsmedelsverkets kostråd. Det var huvudet på spiken D.S.

  16. 16

    Margareta Lundström Skrev:

    Thomas! Man kan också fråga sig varför han inte håller tyst och drar sig tillbaka. Det vore det bästa för alla parter. Han har haft en plattform att stå på, han har haft tolkningsföreträde i många år och medierna svansar för honom. Han erkänner att han misslyckats men det beror inte på honom utan på oss som inte gör som han säger.

    Antagligen är det inte speciellt behagligt att se sin livsgärning så hårt ifrågasatt när man just är ifärd med att pensionera sig? Eller också har han så hårda bindningar till industriintressen att han inte kan ändra sig?

    Lämpligen bör man ge honom en godtagbar reträttväg i fortsatt debatt!

  17. 17

    Måste han hålla skenet uppe och bevaka marknadsandelar pga vikande bokförsäljning? Lågvattenmärke för DN att släppa igenom artikeln bara fyra månader efter fadäsen med Mai-Lis Hellenius. Har journalisterna ännu inte fattat läget?

  18. 18

    Rössner skriver: ”Det är dags att lägga på grytlocket och använda vår vetenskapliga och samhälleliga energi till att på andra kreativa och konstruktiva sätt främja folkhälsan.” Men det är väl PRECIS vad LCHF-rörelsen, eller vad man ska kalla den, gör!

  19. 19

    Ann har just meddelat i kommentarsfältet på sin blogg att hon inte kommer att skriva någon replik till DN. Hon är upptagen med att skriva sin nya bok, vilket antar jag, är ännu bättre!

  20. 20

    Här kommer ett mycket bra boktips till alla som har vadat sig genom algblomningen i ankdammen Sverige.

    Grain Brain: The Surprising Truth about Wheat, Carbs, and Sugar–Your Brain`s Silent Killers av David Perlmutter, M.D. Det är en helt ny bok (september 2013) så den finns ännu bara på engelska.

    Den kan beställas här för 175 kronor::

    https://www.adlibris.com/se/sok?q=grain+brain%3A+the+surprising+truth+about+wheat%2C+carbs%2C+and+sugar–your+brain%27s+silent+killers

    Denna bok skulle alla behöva läsa men framförallt alla de som äter enligt LCHF. Då kanske det skulle bli uppenbart att LCHF (eller vad man nu vill kalla det) är väldigt bra för alla autoimmuna sjukdomar som tex Cancer, Parkinson, Alzheimer och inte enbart för att minska i vikt, det kommer på köpet. Han skräder inte orden utan skriver rakt upp och ner att kolhydrater skadar och kolesterol skyddar.

    Så skall ni bara läsa en bok i år, låt det då bli denna!

    Eat Well, Stay Fit, NoVaccine 🙂

  21. 21

    Hej, bra och informativ film om mättat fett från Australien.

    https://www.youtube.com/watch?list=PL7YKya_R1ROugkN4_FSFU1a9ZhAXZQElW&v=rDVf-00w5gk#t=477

  22. 22

    15 @ Margareta Lundström:

    Om folk började äta LCHF istället för vad de stoppar i sig idag är det min uppfattning att kostnaden för sjukvård skulle kunna sänkas till hälften på 10 år,,,,

    Det ligger ingen avancerad forskning bakom detta antagande utan bara egna erfarenheter, från mitt eget liv från levande död till att må bättre för varje år samt en titt på den närmaste omgivningen,,,,

    ADHD, diabetes, reumatiker, fibromyalgi, dåliga tänder, depressioner, förkylningar, många cancrar och en lång rad andra sjukdomar är egentligen bara symptom för matförgiftning & näringsbrist,,,

    Folk lägger nog inte på grytlocket – det sjuder däremot av kunskapsökning lite vartstans – inte minst på FaceBook där det verkar finnas hur mänga hälsogrupper som helst.

    Och var 3:e person som besöker en vårdcentral har ställt sin egen diagnos med hjälp av internet – det är inte så lätt för de gamla stötarna som liksom Rössner levt gott på folks aukoritetstro och att de haft tolkningsföreträde i ”gammelmedia”,,,,

  23. 23

    Kanske är det så att Rössner nu behöver en paus i kostdebatten eftersom han börjar bli gammal och sliten. En rekommendation är att han självmant drar sig tillbaka och påtar i trädgården och matar småfåglarna i parken. Kostdebatten har bara startat och om han inte orkar hänga med så får han helt enkelt hoppa av och låta yngre krafter ta vid. Intressant är kanske att de yngre krafterna inte delar hans syn på kost så det finns nog ingen som vill ta vid efter honom.

  24. 24

    Lars Skrev:

    Ann har just meddelat i kommentarsfältet på sin blogg att hon inte kommer att skriva någon replik till DN. Hon är upptagen med att skriva sin nya bok, vilket antar jag, är ännu bättre!

    Det tycker jag var synd, att hon inte skriver en replik i DN. Det borde inte ta mer än en kvart för henne att göra. Hon som har så mycket på fötterna.

  25. 25

    Någon härifrån forumet kan säkert skriva ett svar till Rössners insändare.
    DN tar troligen med den eftersom media gillar ”konflikter”.

  26. 26
    Annika Dahlqvist säger

    @ 24 Arvid:
    Jag skrev ett svar till DN, och det tog bara några minuter. Jag har skrivit till DN.Debatt många gånger förut och aldrig blivit publicerad. Men det går kanske bättre nu när jag personligen har blivit angripen.

  27. 27

    Jag tycker att vi kan helt enkelt tiga ihjäl Rössner så han får mer orsak att sitta i parken och mata småfåglarna och tycka synd om sig själv. Med lite tur får han kanske med sig Hellenius så småningom.

  28. 28

    Annika Dahlqvist Skrev:

    @ 24 Arvid:
    Jag skrev ett svar till DN, och det tog bara några minuter. Jag har skrivit till DN.Debatt många gånger förut och aldrig blivit publicerad. Men det går kanske bättre nu när jag personligen har blivit angripen.

    Utmärkt!

  29. 29
    Stig Lönnqvist säger

    Ett sista desperata försök av en totalt misslyckad Stephan Rössner hoppas jag!

  30. 30

    @ Annika Dahlqvist:
    Då borde man verkligen ha rätt till att gå i svaromål! Det brukar väl va kutym att man får?

  31. 31
    Mayne Sundewall Hopkins säger

    ..och det står inte ett ord i artikel om alla de syntetiska tillsatser som finns i praktiskt taget allt ätbart – såvida man inte lever ekologiskt (vilket bra ord ..eko & logiskt 🙂 ) ..man-made kemikalier som rubbar balansen i körtel- och andra system i kroppen ..och inte minst hjärnan!
    Dessutom undrar jag vem/vilka som bett honom att skriva den här sortens artikel ..och just nu(!) ..”Big Food”?!!

  32. 32

    Märkligt nog finns det en del bloggar som tycker att artikeln var välskriven. Det gemensamma för dem är att de är ”trötta” på dieter. Jag tror det är många som är ”trötta” på att det finns en fungerande lösning på mångas övervikt. Det får deras egen övervikt att verka självförvållad. Så länge det inte finns en tydlig lösning har de liksom ett litet alibi. Men åter till dessa bloggare. Vad är det för bloggare som är trötta på diskussion? Är det bara deras exhibitionistiska drag som får dem att blogga?

  33. 33

    @ Patrik:
    Jag föreslår försiktigt att två gemensamma nämnare för dessa är att de varken läst på om eller under längre tid testat lågkolhydratkost.

    Antagligen har de heller inte känt av något av de besvär och åkommor som LCHF så elegant förebygger, lindrar eller botar. Ännu en gång en omedveten okunskap. Fast det är förståss bara min gissning 🙂

  34. 34

    Patrik Skrev:

    del bloggar som tycker att artikeln var välskriven.

    VAR?

  35. 35
    Fundersam säger

    Patrik Skrev:

    Märkligt nog finns det en del bloggar som tycker att artikeln var välskriven. Det gemensamma för dem är att de är ”trötta” på dieter. Jag tror det är många som är ”trötta” på att det finns en fungerande lösning på mångas övervikt. Det får deras egen övervikt att verka självförvållad. Så länge det inte finns en tydlig lösning har de liksom ett litet alibi. Men åter till dessa bloggare. Vad är det för bloggare som är trötta på diskussion? Är det bara deras exhibitionistiska drag som får dem att blogga?

    En intressant vinkling jag inte funderat utifrån. Folk som är trötta på dieter hmm…

    Hur kan någon annan vara trött på något JAG äter?

    För att ta del av den djupare diskussionen kring t ex LCHF får man ju söka sig aktivt till denna blogg eller Ett Sötare Blod. Så vad är de egentligen trötta på?

  36. 36
    Annika Dahlqvist säger

    @ 34 Piltson:
    Nedanför DN-artikeln finns kommentarer och en samling anknutna bloggar.

  37. 37

    Som svar till ursprungsfrågan…. Paus? näe vi kör på!

  38. 38
    LCHF-Bengt säger

    @ Patrik:

    Kan det vara att de inte klarar en omställning till lågkolhydratkost, och letar anledningar att gå tillbaka till gamla vanor. Jag vet flera som har riktigt svårt att göra denna radikala omläggning.

  39. 39
    Mayne Sundewall Hopkins säger

    Betr. Patriks
    — ”Det får deras egen övervikt att verka självförvållad..”
    Övervikt i allmänhet är naturligtvis inte självförvållad – utan beror oftast på en felaktig kost som blivit etter värre pga syntetiska tillsatser som finns i praktiskt taget allt ätbart!
    Och, under alldeles för lång tid, istället för att få hjälp har otroligt många människor blivit svikna av SLV med sina dåliga kostråd och kalorijagande böcker och artiklar av personer som Rössner!

    och
    — ” Så länge det inte finns en tydlig lösning har de liksom ett litet alibi..”
    Jag är övertygad om att lösningen helt enkelt är en (utan syntetiska ämnen) giftfri kost – t ex strikt eller mindre strikt LCHF beroende på person.

  40. 40
    Annika Dahlqvist säger

    @ 38 LCHF-Bengt:
    Jag tror att det är ”självslanka” människor som tror att de vet bäst hur överviktiga ska bära sig åt.

  41. 41
    LCHF-Bengt säger

    @ Annika Dahlqvist:
    Ja den gruppen är svår att påverka, har själv försökt med mina gamla smala kompisar, men de tycker att i 45års-åldern måste ju krämporna börja komma, det har blivit som en regel, eftersom de flesta i samma ålder har börjat få de första tecknen på oroande ohälsa, men de klarar helt enkelt inte omställningen tror jag, och supningen på helgerna är helig mark, som ingen vill vara utan.
    Jag kan bara stå där och se hur de sakta bryts ner, precis som det gjorde med mig. De har sett min resa, och borde ju nyfiket frågat mig om något, men inte ett pip, fast de tycker synd om mig som inte kan dricka öl mer. Jag kan bara sucka till svar.

  42. 42
    Professor Göran säger

    @ LCHF-Bengt: #38

    I min värld är de som hamnat i det metabola syndromet, som förvisso är en diffus diagnos, samtliga kolhydratsförgiftade – en slag alkoholism för att använda en metafor. Man har då helt enkelt blivit begiven på det gift som gjort att man blivit ”sjuk” och hamnat där. Många f.d. ”sockeralkisar” kan intyga detta! Detta har, som med alkohol och alla andra droger, något med vårt belöningssystem att göra.

    Den metabola sjukdomen (syndromet) visar sig ofta i form av övervikt men inte alltid. Insulinresistens verkar istället vara det mest grundläggande metabola haveriet. På samma sätt som för klart diagnosticerade sockersjuka tål man då väldigt lite kolhydrater och slutar man med dessa så förbättras hälsan ofta dramatiskt men det är inte säkert att man blir av med sin övervikt.

    Det kan till och med vara så att kroppen inte ”vill” bli av med övervikten för att denna ingår i kroppens homeostatiska försvar i strikt fysiologisk mening. Feta som drabbas av allvarliga hjärtinfarkter klarar sig t.ex. mycket bättre än magra. Jag själv hade nog jättetur när jag vägde 20 kg mer än min nuvarande ”normalvikt” idag. Statistiken säger att jag knappast hade överlevt hjärtinfarkten 1999 med normalvikt – det var kritiskt nog som det var. Jag inbillar mig att min normalvikt nu är en indikator på att risken idag för att drabbas av en ny infarkt inte är så värst stor men säker kan jag förstås aldrig vara.

    Det sorgliga är att vi vet så oerhört lite om de komplexa homeostatiska systemen som karaktäriserar det metabola syndromet trots att vi idag har flera hundra miljoner sockersjuka i världen. Orsaken är förstås, som alltid, att läkemedelsbolagen, som står för den överväldigande delen av den medicinska forskningen, per definition knappast kan vara intresserade av själva orsaken till detta syndrom som generar merparten av deras enorma vinster. Skulle de satsa forskningspengar på detta så skulle det vara som att skjuta sig själv i foten.

  43. 43

    Professor Göran Skrev:

    Orsaken är förstås, som alltid, att läkemedelsbolagen, som står för den överväldigande delen av den medicinska forskningen, per definition knappast kan vara intresserade av själva orsaken till detta syndrom som generar merparten av deras enorma vinster. Skulle de satsa forskningspengar på detta så skulle det vara som att skjuta sig själv i foten.

    Jo… – Göran – och etablissemangets evidensbaserade vetenskap är ju inget att ”hänga i julgranen” – om man så säger.

    Om vilka som övergripande styr läkemedelsindustrin har jag ”benat ut” på min blogg här.

  44. 44
    Lennart N. säger

    Debatten fortsätter mellan en hallonbåtskapten och en flum-kille från Karlstad!

    https://www.expressen.se/halsa/kostdoktorn-i-dietkrig-med-stephan-rossner/

  45. 45

    Om vi skall komma någon vart med kostdebatten så är det hög tid att släppa fram de verkliga experterna, cellbiologerna/biokemisterna och lyssna på vad de har att säga. Alla andra är ju i viss mening bara amatörer. Så gott som alla våra hälsoproblem kan ju kokas ner till biokemiska obalanser och därav dysfunktioner.Även förgiftningar av alla de slag ingår här inkl. medicinerna. De som kan visa hur de biokemiska reaktionerna går, hur enzymer och hormoner samspelar, under vilka villkor och vad de egentligen gör – de borde ha ordet i större utsträckning, inte bara i form av länkar för egen förkovran. Så lyssna på Göran Peterson, David Perlmutter, Irwin Stone, Björn Hammarskjöld m.fl. De kan förklara så att även måttligt bildade (inte bara utbildade) förstår. Sedan måste förstås också var och en själv bemöda sig inte så lite. Då brukar det gå upp för de flesta varför skolmedicinsk pillerbehandling är så oerhört ineffektiv och så gott som alltid bara förvärrar allting. Då börjar man inse att bara egen kunskapsinhämtning är meningsfull för att hjälpa sig själv och andra. Återupprätta den biologiska naturvetenskapens status och verka för att våra barn och barnbarn inte kan välja bort naturvetenskap i skolan.

  46. 46
    Professor Göran säger

    Här är en liten ”solskensberättelse” från den ”revolution som pågår i det tysta” och som gör att man kan förstå varför etablissemanget nu är så skakat i grunden och därför också är väldigt intresserat av att få stopp på kostdebatten.

    Jag och min fru besökte idag IKEA’s restaurang och tog då som alltid en ”stor köttbullar” (16 st) och ersatte alla tillbehören med Bernaisesås. När vi kom till kassan utropade den unge (runt 20) kassören: ”Köttbullar med Bea – det äter jag varje dag!” Jag frågade då om han hade LCHF som livsstil. ”I stort sett och båda mina föräldrar har det också.”

    Han berättade också att han hade gått ned tio kilo och framför allt blivit av med sitt godissug. Men alla i familjen gjorde det av rena hälsoskäl. Hans föräldrar hade inte varit överviktiga.

    Jag har ofta stött på liknande händelser och det gör att jag tror på att siffran 25%, när de gäller svenskar som anammat LCHF, kan vara ganska riktig..

  47. 47

    @ Professor Göran:

    Helt riktigt – jag gör samma iaktagelse rätt så ofta. Numera är det aldrig någon som ifrågasätter fett – förr var det ett evigt tjatande om fettets farlighet – det verkar vara borta numera även om det dycker upp några stötar här och där i olika forum.

    Tror att LCHF har medfört att många fler äter betydligt bättre idag än förr – även de som inte är ”renläriga” LCHF:are har nog höjt kvaliten rätt så mycket de senaste åren,,,

  48. 48

    @ Professor Göran:
    Ju fler sådana exempel som visas upp desto svårare för etablissemanget att avfärda utan att reta upp folk!

    Rössner har redan (och återigen) satt en ohyfsad prägel på debatten genom personangrepp (att kalla Andreas för ”flumkille från Karlstad”, som om hans hemort skulle diskvalificera eller omyndigförklara). Han borde skämmas men därtill har han inte vett och förstånd.

    Med sådan arrogans diskvalificerar Rössner sig själv! Med envishet styr han självmant och övermodigt bort från de hedervärda reträttvägar han möjligen har kvar.

  49. 49

    Martin Ingvar har svarat på Rössners artikel, mycket bra skrivet

    https://www.dn.se/debatt/nej-viktdebatten-stannar-inte/

  50. 50

    Lars Skrev:

    Rössner har redan (och återigen) satt en ohyffsad prägel på debatten genom personangrepp (att kalla Andreas för ”flumkille från Karlstad”, som om hans hemort skulle diskvalificera eller omyndigförklara). Han borde skämmas men därtill har han inte vett och förstånd.

    Jo… – Lars – men personangrepp kommer ju alltid som ”ett brev på posten” – när man resonerar med någon som i sin omedvetna okunskap ej har en susning om ämnet ifråga. Så personangrepp är ju helt enkelt INGENTING att hänga upp sig på – som jag ser det.

    Ifall Wi som t ex äter artegen LCHF-kost och mår utmärkt prima av det – ”hänger” upp oss på vad någon i sin omedvetna okunskap säger/skriver om det i risande form – då ger Wi ju vederbörande ”rätt” i sin kritik.

    Något att tänka på ?

  51. 51

    @Annika:
    Tack Annika för din utmärkta replik på DN-DEBATT!

  52. 52

    @ Josef Boberg:
    Ja, du har antagligen hel rätt i det. Att skriva i affekt är lätt men sällan en god idé.

  53. 53

    @ lindy:
    Hehe. Jamen, då borde han vara smal som en sticka om hans teori vore rätt! 😀

  54. 54
    Professor Göran säger

    Det vore nog en grav historisk ogärning om man idag satte stopp på den nuvarande kostdebatten mellan LCHF-anhängare och våra officiella brödätarförespråkare.

    Av den förste store historikern Herodotos som levde för 2500 år sedan kan vi t.ex. lära följande.

    När den persiske konungen Kambyses tänkte anfalla etiopierna så skickade han först ut spejare/sändebud som man alltid gjort vid krigiska företag. När man då jämförde sederna mellan Persien och Etiopien noterade man att i Persien åt man vetebröd och levde i 80 år som längst medan man i Etiopien åt kokt kött och drack mjölk och kunde då leva i 120 år. Det förvånade inte etiopierna ett ögonblick att perserna levde så kort tid eftersom de åt ”dynga”. Att de överhuvud taget kunde leva så länge som 80 år berodde, enligt etiopierna, på att perserna också vederkvickte sig med vin.

    Ingenting nytt under solen!

    Att etiopierna var ett långlivat och resligt folk var då, liksom idag, väl känt och man dyrkade här solen. Perserna var därför väldigt intresserad av vad som serverades på ”solens bord”. Här noterade man att det enbart var frågan om kokt kött av alla fyrfota djur.

    Som vi alla förstår så gick Kambyses på pumpen mot etiopierna.

    Och historien går som sagt igen. Djingis Kahns mongoliska krigare, som uteslutande levde på kött sopade ett och ett halvt årtusende senare mattan med de klena kineserna som inte hade någon större uthållighet på grund av sin undermåliga föda – riset.

  55. 55

    En mycket trevlig historia. Tack Göran!

  56. 56
    Mayne Sundewall Hopkins säger

    Tack, alltid intressant med lite historia ..ett av mina favoritämnen i skolan. 🙂
    För övrigt undrar jag varför iallsindar man skulle ta en paus i kostdebatten NU – när den äntligen börjat ta ordentlig fart?!!

  57. 57

    Stephan Rössner om sig själv igår 22/12:

    https://www.seniorbloggen.se/skribenter/stephan-rossner/kostdebatten-tar-aldrig-slut/

    Den som har nåt att säga om detta bör lägga det som kommentar på hans egen blogg, om han/hon gärna ser att han läser det. Men svar är inte att räkna med.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa