Forskningsfusk i blodtrycksstudier

I Läkartidningen.
De japanska forskarna hade manipulerat data i materialet så att läkemedlet, Valsartan, framstod som nyttigare för hjärtat än andra läkemedel. Med korrekta data var det inte mindre kärlhändelser i valsartan-gruppen än i kontrollgruppen.

Den forskare som hade ansvar för de statistiska beräkningarna var anställd av läkemedelsföretaget Novartis, fast han utgav sig för att arbeta på ett universitet.
Docent Björn Dahlöf stod som en av huvudförfattarna till studierna.

Man kan fråga sig hur många studier, som backar upp läkemedel, som är byggda på mer eller mindre fabricerade data, utan att det har upptäckts?

Docent Ralf Sundbergs hemsida och Forskningsfusket

 

Comments

  1. 1
    Thomas Jansson säger

    ojoj,,,,
    tänk om det är samma fusk när det gäller statiner?

  2. 2

    Sånt här blir man ju förskräckt över. Framför allt tänker jag på äldre människor som vanligtvis har så många läkemedel.

  3. 3
    Thomas Jansson säger

    äldre människor ska inte äta blodtryckspiller alls, de yngre klkarar si utan bara de äter LCHF,,,

  4. 4
    Sven Erik Nordin säger

    @ Thomas Jansson:
    Tänk om! Det är sju resor värre!

  5. 5

    @ Thomas Jansson:
    Hej Thomas! Har du inte sett videon innan, kan du göra det nu, här har du svaret på din fråga!! https://www.youtube.com/watch?v=IrelvlbMxsg

  6. 6

    Hej alla bloggare!
    På tal om läkemedelsbolag. Jag läste nyss tidningen PROpensionären ang. en ny sajt om typ 2-diabetes. En del råd var faktiskt hyfsade, men ack så fettskrämt.
    Vem är då inblandade? Jo BRISTOL-MYERS SQUIBB och ASTRA ZENECA.
    Här är sajten http://www.minaframsteg.se
    Vore kul att se några komentare från er.

  7. 7

    Efter vad jag förstår har både Kina och Japan en helt annan moral eller rättstänkande gentemot personer som begår ”allmänonyttiga brott”. T.ex dömer man folk till dödsstraff i Kina för att ha medverkat i fuskbyggen som krävt människoliv vid jordbävningar, och för ekonomiska brott.
    Så när de amerikadominerade läkemedelsföretagen försöker samma knep som här går det helt enkelt inte. Här tillstod en docent som hjälpt till med snabbgodkännade för ett läkemedelsföretag mot ersättning när han satt i ett statligt utskott, men sade att pengarna ”inte gått till honom själv” och hela saken avskrevs. I Kina/Japan skulle docenten blivit avstängd, kanske efter avtjänat fängelsestraff.
    Här i väst skrivs det böcker om utbrett forskningsfusk, men ingen ansvarig reagerar och tidningar tar knappt upp eländet. Kommer den svenska docenten att åtalas nu?

  8. 8

    @ cgs:
    @ Thomas Jansson:
    Jag tror nog att Thomas är ironisk i sitt första inlägg.
    Videon som nämndes kan jag verkligen också rekommendera. Sprid den till så många ni kan. Jag var på seminariet som filmades. Det var som en uppenbarelse och det kändes för några timmar väldigt hoppfullt. I publiken satt kolleger till föreläsarna. Det kändes att budskapet gick hem.

  9. 9

    8 @ Margareta Lundström:

    Ironi var nog bara förnamnet,,,

    Jag har sett föreläsningen förut men tar den i repris – Ralf Sundberg är en av mina favoriter sedan jag läste hans bok Forskningsfusket!

  10. 10

    Lekman Skrev:

    Sånt här blir man ju förskräckt över. Framför allt tänker jag på äldre människor som vanligtvis har så många läkemedel.

    Trots att man forskningsfuskar så är man en aktad moderator/föreläsare på ett Nationellt symposium om Kardiovaskulär sjukdom i ett brett perspektiv:
    https://www.lakartidningen.se/WebFiles/Banners_kund/MSD/Annons%20MSD%20420×297%20nov%2013.pdf

  11. 11

    Hej,

    Jag är 42 och jag har fram till för 3 år sen stått på plendil för högt blodtryck sedan 1994. Många år. Jag började må skit och få arytmier och hamna på sjukhus och ingen ville ta bort dem för då skulle ju jag få högt blodtryck igen. Jag e typ väldigt smal, 49 kg och normallång. Tränar, dricker inte, röker inte. Jag har hittat sen 2 år tillbaka en docent i Stockholm som tagit bort plendilen successivt. Nu står jag bara på bisoprolol 2,5 X 2 vilket jag upplever e bra för mitt hjärta – lugnande.
    Jag har en omron mätare hemma och jag mäter på morgonen då är bltr okay men sen blir det högre. Mäter jag direkt efter att jag dammsugit eller gått runt (jobbar hemifrån) så kan det vara 160/100. Då blir jag skräckslagen och skakig. Värsta rädslan e ju att äta dessa kärlvidgande igen som jag blev så sjuk av efter så lång tid. Ofta är det 155/95 mitt på dagen eller 150/100 har det också varit. Jag vet inte vad jag skall ta mig till allvarligt. Jag vill inte äta mer mediciner. Har det ändå ganska störigt med sömnen med bisoprololen. På vårdcentralen har jag 160/90. Vad skall jag göra. Ge mig gärna kloka råd och tips.

    MVH

  12. 12
    Annika Dahlqvist säger

    @ 11 AÅ:
    Det är helt naturligt att blodtrycket stiger i samband med fysisk aktivitet. Ingenting att oroa sig för. Det vore mera oroväckande om trycket inte steg efter ansträngning.
    150 – 155 i övertryck tycker jag är alldeles utmärkt. Undertrycket behöver man inte bry sig så mycket om.
    Sluta oroa dig.
    Du ska förstås äta strikt LCHF!

  13. 13

    Hej Annika,
    tack för ditt trevliga och bra svar. Jag har precis kommit fr min läkare där jag nu med eget förslag provar minsta dosen på Losartan. Tänkte iaf prova. Nu till dummar frågor: Tror du jag kan fortsätta med mitt magnesiumcitrat och mitt biotin (priorin – för bra hår) som jag ätit ett tag?
    Vill ogärna sluta med priorinet för det ger sån fin effekt på håret och jag har ju inte tagit det ihop med bisoprololen samtidigt utan några timmar efter såklart och magnesiumet till maten på eftermiddagen. Tror du det kan vara något knas mellan losartanet och biotinet om jag är noga med att ta det vid olika tillfällen? Tackar ödmjukast på förhand och fortsätter nu kvällen med LCHF middag.
    MVH

  14. 14
    Annika Dahlqvist säger

    @ 13 A Å:
    Jag kan inte tänka mig något hinder för att ta magnesium och Priorin tillsammans med Losartan.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa