Dimhjärna – saltbrist?

I den gamla pre-LCHF-tiden hade jag ofta problem med ”dimhjärna”.  Det var på jobbet jag besvärades mest av episoder av en känsla av suddighet i hjärnan. Jag frågade en gång en sköterska vad ”gröthjärna” berodde på. Hon svarade att det lät psykiskt, och då frågade jag inte mer.
När jag sedan övergick till LCHF och upptäckte alla hälsofördelar det förde med sig tänkte jag att problemet med dimhjärna också skulle släppa, men tyvärr gjorde det inte det.

När jag nu läste  A&S of LC Living (Art and Science of Low Carbohydrate Living) av Jeff Volek och Stephen Phinney, tar de upp frågan. Deras svar är att det är saltbrist, brist på natriumklorid, som orsakar känsla av suddighet i hjärnan.

Jag har i alla mina vuxna år varit saltskrämd. Därtill fostrad av nutritionsetablissemanget, som säger att salt ger förhöjt blodtryck med påföljande hjärtsjukdom. Jag och min man köpte aldrig något salt utan fick klara oss på det salt som maten innehöll i sig själv.
Efter övergången till LCHF fortsatte jag av gammal vana att inte salta maten. Dimhjärne-fenomenet fortsatte.
Nu har jag under några veckor tagit för vana att dricka lite vatten med ca ett knappt kryddmått salt, före fettkaffet till frukost.
Sedan jag började med det har jag inte haft några besvär av dimmighetskänsla mera. Kanske det beror på att jag inte längre har saltbrist?

 

Comments

 1. 1
  Håkan säger

  Gör som farbror Melker -salta efter behag!

  Det är nog bara de som äter industrimat som riskerar att få i sig för mycket salt. Och dessutom så tycks ju det vetenskapliga underlaget för att rekommendera saltbegränsning vara lika svagt som för fettbegränsning.

 2. 2

  Mycket möjligt att det handlar om saltbrist vad gäller dimmighet.

  Enligt gammal visdom så var det bra att borsta tänderna med salt istf tandkräm. Tandkräm som innehåller mycket salt är ju Dentosal. Om det är bra salt vet jag inte, inte heller innehållet i övrigt.

  Förr åt man ju mycket salt sill, kanske det var tillräckligt. Enligt ett 20-tal år tillbaka har ju varnats för att salta maten och det har nog sin grund i att mycket mat har bestått av halv-/helfabrikat som redan var saltat.

  Processad mat lär vara saltad utan jod då jod sägs ge någon oangenäm bismak. Finns det något samband mellan processad mat utan joderat salt och sköldkörtelbesvär tro?

  En knivsudd salt är kanske vad som behövs när man är okynneshungrig eller sötsugen. Kanske är det saltbrist snarare. Av någon anledning så är det extra gott med något salt just sommartid då det är varmt och man svettas.

 3. 3
  Lena Alsmo säger

  Via en hârmineralanalys vet jag att jag har natrium brist (och kalium), men har inte fäst sâ stor vikt vid det (snarare trott att det är bra!). Ser nu att det havssalt jag köper inte innehâller natrium. Försöker följa LCHF och det fungerar bra utom dâ jag blir helt galen efter chips/pommes frites. Tänk om det eg är saltbrist? Fâr hitta ngt bra sätt att fâ i mig det!!

 4. 4

  Inte för att du verkar ha lidit av ”dimhjärna” men dina funderingar är väldigt intressanta! Visst lyssnade du till Björn Hammarskjölds föredrag om salt under LCHF-kryssningen för gott och väl ett år sedan? Jag tror att det var han som sa att det ligger betydligt fler inlagda på sjukhus på grund av saltbrist än på grund av överkonsumtion av salt. Han sa dessutom att intag av upp till 100 g salt per dag är ofarligt. Det verkar lite väl mycket t o m för mig som verkligen frossar i salt. Hur mycket Björn har på fötterna för sina påståenden vet jag inte.

  Vad gäller fettkaffe så tycker jag inte det är gott om jag inte tillsätter salt och det lär vara mer än ett kryddmått till min halva liter kaffe. Är jag ”sugen” kan jag ta en buljongtärning i en halv liter varmt vatten. Gott, värmande och mättande!

  Högt blodtryck? Nej, det har jag aldrig lidit av trots miin stora saltkonsumtion!

 5. 5
  tombola säger

  Björn Hammarsköld har ju skrivit en hel del om ;

  https://www.kostdemokrati.se/bjorn/2012/05/13/livsmedelsverkets-rad-om-salt-leder-till-dod-p-g-a-saltbrist/

  Saltets påverkan på blodtrycket är nog minimalt (någon enstaka %) och är nog lika påhittat som fettskräcken,,,,

  Men saltvatten brukar hjälpa mot kramp;

  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Kramp

 6. 6
  LenaK63 säger

  Tänk hur många år och på hur många sätt vi blivit vilseledda. Man blir arg. Men bättre sent än aldrig. Nu blir det salt också i fettkaffet. Kanske mitt förhöjda blodtryck blir normalt igen. Efter en total livmodersoperation för sju år sedan blev jag ”pådyvlad”, kan inte bättre säga, blodtrycksmedicin. Nu med 5 år med LCHF och all läsning här och alla andra bra bloggar har jag kommit fram till att en sådan stor operation naturligtvis sätter kroppen i alarmberedskap. Har inte vågat sluta med blodtryckstabletterna på egen hand. Ska bli spännande att föra statistik på trycket ett tag framöver.

 7. 7

  Annika, LCHF mat innehåller ju per definition nästan inget salt för man (jag åtminstone) lagar all mat av råvaror, köper inget färdigt. Ok, bacon o korv innehåller ju salt. Saltintaget är således väldigt litet om man inte saltar maten. Nu tycks det vara så att låga insulinnivåer gör att man kissar ut inte bara vatten utan också natrium. Jfr A&S of LC Living.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  @ 7 Aeh:
  Ja enligt A&S of LC Living utsöndrar LCHF-ätare mera natrium, och vi skulle älltså behöva tillföra ännu mera salt än kolhydratätare.

 9. 9
  Kjell Jewander säger

  Annika, helt rätt att du tillför kroppen ett av dom viktigaste grundämnen vi behöver. Det du beskriver låter som en störning i Na/K balansen. Na behövs för att hålla igång ”Na/K-pumpen”i cellerna. Hypokalemi uppstår annars med diverse olika symtom.
  Tyvärr har vi felaktigt blivit lärda att salt (NaCl) i maten skulle vara menligt för vår hälsa. Modern forskning har visat att vi tål mkt mer än de ynka 5 gram, som etablissemanget rekommenderar. Upp till fyra gånger mer per dygn är sannolikt vad vi eg. behöver.

 10. 10

  Dr Hammarskjöld har hjälpt mig över min saltskräck. Det är befriande!
  Se Tombolas inlägg.

  Men läs även en annan klok läkares inlägg här
  https://www.kostdemokrati.se/ulfljungblad/2012/11/04/saltbrist-kan-ge-cirkulationskollaps-och-plotslig-dod-och-kanske-orsakar-lagt-saltintag-dessutom-hogt-blodtryck/

  Jag brukade tidigare ge mina stackars gamla föräldrar och min man det onda ögat när de saltade på maten. Nu gör jag som dr Dahlqvist tar ett glas vatten med en nypa salt på morgonen och för övrigt saltar jag efter smak.

  Det är fortfarande många i min omgivning som lider av saltskräck. Jag brukar då fråga dem hur de tror vi överlevde innan vi hade kylskåp – när maten måste saltas in för att bevaras. ( men på den tiden var saltet oraffinerat)
  Så kan man påminna om att bönder och veterinärer vet att hästar och kor behöver en slicksten, annars kan det gå illa.
  När det gäller saltkvalitet så använder jag ursalt eller himaliyasalt med alla naturliga mineraler kvar och inte raffinerat salt, som bara består av Na och CL och med tillsatser för bleka det och för att det skall ”rinna” lätt.
  Med raffinerat salt är det som med alla andra raffinerade s.k livsmedelsprodukter – det tjänar industrins intressen och frågar inte efter om det är bra för dem som skall konsumera det.

 11. 11

  Det i vissa LCHF-kretsar extremt upphaussade Himaliyasaltet innehåller till skillnad mot havssalt väldigt låga nivåer av jod. Sen har jag svårt att förstå det där med att saltgruvor skulle vara så ”naturligt” och att det där kryddmåttet per dag av ”processat salt” skulle vara så livsfarligt.

 12. 12

  Åhhh vad detta inlägget ”ger mig hopp”. Jag lider en hel del av gröthjärna men har me fått höra att det är psykiskt trots att jag känner mig både psykiskt stabil och lycklig…
  Tillsätter sågott som aldrig extra salt till min lchf-kost så visst kan det ju va brist på den varan…
  Är det nåt speciellt märke som är bättre el sämre än nåt annat??!

  Tack tack, imorgonbitti blir d saltvatten här:)

 13. 13
  Sandra säger

  Är Herbamare och Trocomare bra och rätt salt?

 14. 14
  Anna B M säger

  Hej!
  Jag trodde hjärndimman berodde på brist på hjärnbränsle eftersom den brukar inträda efter många timmars näringsuppehåll. Har märkt att den försvinner om jag antingen tar mig en ”mininap” (enbart möjligt på helgerna), alternativt äter något LCHF-betonat eller reser mig upp och gör något fysiskt. Min hjärndimma gör att jag somnar efter att först ha blivit ”luddig” i huvudet. Alltså måste jag göra något av ovanstående alternativ.
  Skulle rålakrits inte kunna fungera mot detta tillstånd?

 15. 15

  @ Per Wikholm:
  Med all respekt Per Wikholm. Det är ett argument som jag hört som jag inte kan förneka.
  Men jag har också läst (något som jag i skrivande stund inte kan hitta var ) att raffinerat salt innehåller 74ug/g av jodid och oraffinerat salt innehåller försumbara mängder. Men att mängden jod i både raffinerat salt och oraffinerat salt är otillräckligt för att tillfredställa kroppens behov eftersom det är bara 10% av jodet i det raffinerade saltet som är biologiskt tillgängligt. Man kanske skall tänka på att få jod från andra källor och från tillskott och ta vara på de mineraler som finns i det gråa klumpiga eller det rosa saltet.
  Men vi kanske kan vara överens om att vi inte behöver vara rädda för salt.

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  @ 15 Margareta Lundström:
  Hur får man i sig tillräckligt av jod om man inte äter joderat salt?

 17. 17

  @ Annika Dahlqvist:

  Fisk och skaldjur är det första jag tänker på men även ägg.

  Micke Skribent skriver så här i sin bok Gluten och mjölk: ”Havssalt är inte jodberikat, även salt som används inom storhushåll och livsmedelsindustrin kan vara utan jod. Örtsalter kan innehålla jod om kelp (alger ingår)”
  Det verkar som livsmedelsindustrin lurar oss på jod också.

 18. 18

  Intressant :-)…så vilket salt rekommenderas?

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  @ 18 Ann H:
  Jag använder mest vanligt joderat Falksalt, och Herbamare till salladsdressingen.
  Jag vet inte annars vilka saltsorter som är bäst dvs ger både tillräckligt med jod och natriumklorid.

 20. 20
  Anders S säger

  Falksalt har både kvarnsalt och flingsalt utan klumpförebyggande medel.

 21. 21

  Margareta Lundström Skrev:

  @ Annika Dahlqvist:
  …Micke Skribent skriver så här i sin bok Gluten och mjölk: ”Havssalt är inte jodberikat, även salt som används inom storhushåll och livsmedelsindustrin kan vara utan jod.”
  Det verkar som livsmedelsindustrin lurar oss på jod också…

  Säkert har nog storhushåll och livsmedelsindustri lurat konsumenten/gästen på jod!
  Processad mat lär vara saltad utan jod, då jod sägs ge någon oangenäm bismak.

  Finns det något samband mellan processad mat utan joderat salt och sköldkörtelbesvär tro?

 22. 22
  Helge Andersson säger

  Enligt livsmedelsverket innehåller havssalt Jod. https://www7.slv.se/Naringssok/

  Sök på salt och kryssa i alla varianter ni vill jmf innehållet med.

 23. 23
  Margaretha säger

  Snälla ge mig ett svar….
  Väldigt många på fb. är helt övertygade att man medelst lever-rensning,kan få alla ev. gallstenar,stora som små, att avgå via gallgång och vidare ut med avföringen. Förtjusningen är gränslös över dessa oftast smaragdgröna stenar,som efter det lyckade toalettbesöket ligger och flyter,och därmed är lätt åtkomliga för upphämtning och fotografering,för att snarast bli fotograferade och därefter utlagda till beskådade beundran på fb.

  Frågan lyder…har jag fel,när jag påstår att detta är rent nonsens ??

  Och här är bruksanvisningen……

  Ingredienser

  – Fyra msk magnesiumsulfat (epsomsalt), (beställ via Örtapoteket på internet)- 1-1,5 dl kallpressad olivolja- 2 grapefrukt.

  Procedur
  Välj helst en lördag för reningen så att du kan vila dagen efter. Ta inga mediciner eller kosttillskott på reningsdagen, ät endast kokt råris och färska grönsaksjuicer till frukost och lunch. Detta gör att gallan kan bygga upp ett tryck i levern så att fler stenar kan komma ut.

  kl 14Ät och drick inget efter kl 14 – detta är mycket viktigt. Blanda 4 msk Epsomsalt i 7,5 dl vatten (blir fyra portioner) och ställ detta i kylskåpet.

  kl 18Drick 2 dl av den kalla Epsomsaltlösningen (som har en lite skarp smak). Skölj gärna munnen efteråt (men svälj inte mer).

  kl 20 Drick ytterligare 2 dl av den kalla Epsomsaltlösningen.

  kl 21:45Gör iordning olivoljeblandningen: Häll olivoljan i en burk med tättslutande lock. Pressa grapefrukten och citronen (citron valfritt men det måste vara cirka 1,5 dl färsk juice). Blanda ner i olivoljan, sätt på locket ordentligt och skaka kraftigt tills det blandat sig helt. Om du behöver gå på toaletten innan läggdags – gör det nu.

  kl 22Drick olivolje-juicemixen inom fem minuter. Lägg dig genast på din högra sida i sängen. Ju fortare du lägger dig desto mer stenar kommer ut. Ligg still minst 20 minuter och du får ingen smärta tack vare att Epsomsaltet har öppnat gallgångarna. Sov på saken…

  Nästa morgon:Vid uppvaknandet (helst kl 6-7) ta din tredje dos epsomsaltlösning, somna gärna om men ta den sista dosen saltlösning efter två timmar. Du kan förvänta dig en viss diarré på morgonen eftersom saltlösningen är vattendrivande. Gallstenarna flyter så du kan alltid se dem i toaletten (om du vill). Vanligen är de gröna men kan vara bruna i olika nyanser.

  Vid 11-12 tiden kan du börja dricka och äta igen, men ta det försiktigt med maten i början.

  Vänlig hälsning
  Margaretha

 24. 24

  @ Sandra:
  Jag använder Herbamare och Trocomare. Det är havsalt, örkryddor samt havsväxten kelp som innehåller naturligt jod.

 25. 25

  Herbamare och Trocomare med havsväxten kelp som naturlig jodkälla anser jag vara bra alternativ och är dessutom utan antiklumpmedel för den som är rädd för det. Jag använder även Seltin för att få andra mineraler men det har antiklumpmedel. Jag vet inte men jag har svårt att tro på detta att tillsatt jod skulle ha sämre biotillgänglighet i raffinerat salt jämfört med oraffinerat salt så länge det är samma molekyl, kaliumjodid vi pratar om.

  Mer sannolikt skulle det kunna vara att det skiljer mellan oorganiskt salt (havssalt, gruvsalt, raffinerat salt) och jod i biologiska komplex i organismer (t ex fisk, skaldjur, kelp, alger, tång). Så är det för många vitaminer och vissa mineraler som lättare tas upp i sitt biologiska sammanhang än som renframställda produkter i t ex mulitvitamin- och mineraltabletter.

 26. 26
  tombola säger

  Margaretha Skrev:

  Snälla ge mig ett svar….
  Väldigt många på fb. är helt övertygade att man medelst lever-rensning,kan få alla ev. gallstenar,stora som små, att avgå via gallgång och vidare ut med avföringen. Förtjusningen är gränslös över dessa oftast smaragdgröna stenar,som efter det lyckade toalettbesöket ligger och flyter,och därmed är lätt åtkomliga för upphämtning och fotografering,för att snarast bli fotograferade och därefter utlagda till beskådade beundran på fb.

  Frågan lyder…har jag fel,när jag påstår att detta är rent nonsens ??

  Och här är bruksanvisningen……

  Ingredienser

  – Fyra msk magnesiumsulfat (epsomsalt), (beställ via Örtapoteket på internet)- 1-1,5 dl kallpressad olivolja- 2 grapefrukt.

  Procedur
  Välj helst en lördag för reningen så att du kan vila dagen efter. Ta inga mediciner eller kosttillskott på reningsdagen, ät endast kokt råris och färska grönsaksjuicer till frukost och lunch. Detta gör att gallan kan bygga upp ett tryck i levern så att fler stenar kan komma ut.

  kl 14Ät och drick inget efter kl 14 – detta är mycket viktigt. Blanda 4 msk Epsomsalt i 7,5 dl vatten (blir fyra portioner) och ställ detta i kylskåpet.

  kl 18Drick 2 dl av den kalla Epsomsaltlösningen (som har en lite skarp smak). Skölj gärna munnen efteråt (men svälj inte mer).

  kl 20 Drick ytterligare 2 dl av den kalla Epsomsaltlösningen.

  kl 21:45Gör iordning olivoljeblandningen: Häll olivoljan i en burk med tättslutande lock. Pressa grapefrukten och citronen (citron valfritt men det måste vara cirka 1,5 dl färsk juice). Blanda ner i olivoljan, sätt på locket ordentligt och skaka kraftigt tills det blandat sig helt. Om du behöver gå på toaletten innan läggdags – gör det nu.

  kl 22Drick olivolje-juicemixen inom fem minuter. Lägg dig genast på din högra sida i sängen. Ju fortare du lägger dig desto mer stenar kommer ut. Ligg still minst 20 minuter och du får ingen smärta tack vare att Epsomsaltet har öppnat gallgångarna. Sov på saken…

  Nästa morgon:Vid uppvaknandet (helst kl 6-7) ta din tredje dos epsomsaltlösning, somna gärna om men ta den sista dosen saltlösning efter två timmar. Du kan förvänta dig en viss diarré på morgonen eftersom saltlösningen är vattendrivande. Gallstenarna flyter så du kan alltid se dem i toaletten (om du vill). Vanligen är de gröna men kan vara bruna i olika nyanser.

  Vid 11-12 tiden kan du börja dricka och äta igen, men ta det försiktigt med maten i början.

  Vänlig hälsning
  Margaretha

  Rent båg på samma sätt som vissa typer av tarmrensning – det som du stoppar in är det som kommer ut,,,,,

  Trots detta är det många som känner sig bättre av kuren – troligen en blandning av placebo samt att vederbörande har läckande tarmar och genom fastan och genomspolningen slipper att bli självförgiftade under ett dygn,,,,

 27. 27
  Anders S säger

  Re #25

  Fick följande svar från salinity.com beträffande klumpförebyggande medel i Falksalt:

  ”Tack för du kontaktade oss!

  Följande av våra produkter har inget tillsatt antiklumpmedel:

  • Flingsalt
  • Grovt Havssalt
  • Himalayasalt
  • Fint Bergsalt
  • Kvarnsalt

  Hemsidan kommer uppdateras med fullständig produktinformation inom kort.

  Med vänlig hälsning

  Sales Manager”

 28. 28
  Kattmoster säger

  @ 4 LenaK:

  Jag gillar också buljong (och salt mat) men avstår helt från tärningsbuljong sedan jag upptäckt att den innehåller härdat fett, dvs. sämsta tänkbara fett.

 29. 29
  Kattmoster säger

  @ 63 LenaK63:

  Fick du blodtrycksmedicin som förebyggande bara för att du blivit opererad? Det låter inte klokt. Jag genomgick samma operation förra sommaren och då var det inte tal om något sådant. Det enda jag fick utskrivet var smärtstillande (Panodil och Diklofenak) med stränga order om att jag fick ta Diklofenak högst en vecka.

 30. 30
  Kattmoster säger

  @ 23 Margaretha:

  Bluff, som det verkar. Och det är ju också rätt logiskt, om man tänker efter.

  Här finns mer att läsa:
  https://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/entry/om_leverrening

  https://medvetenskap.wordpress.com/2008/09/25/leverrening-ar-bluff/

 31. 31

  @ Kattmoster:

  Jag använder denna buljong, som nog är bland den bästa man kan hitta på marknaden: https://www.biofood.se/produktsidor/6593.html
  Du hittar den på Willys

 32. 32

  En inspirerande diskussion. Jag tror att detta är mer komplicerat än vi anar.
  Jag skulle inte våga råda någon utom mina närmaste när det gäller valet mellan raffinerat eller oraffinerat salt.

  Men när det gäller mitt eget ställningstagande för oraffinerat salt så har jag påverkats av det jag läst i The Weston Price Wise Foundations kvartalsvisa utgåva av WISE TRADITIONS.
  Finns även på nätet.
  https://www.westonaprice.org/vitamins-and-minerals/the-salt-of-the-earth

  Även artiklar i Näringsmedicinsk Tidskrift har haft ett inflytande
  https://www.naringsmedicinsktidskrift.se/artiklar_frameset.html

  Robert Thompson M.D. skriver i boken THE CALCIUM LIE under rubriken Bordssalt är en hälsoförstörare; på sidan 6, fritt översatt och starkt förkortat av mig:
  ” (……) på 1900-talet gjordes ett ”vetenskapligt framsteg” som gav oss bordsalt ett fingranulerat salt som endast bestod av natrium och klorid. Vetenskapen på den tiden ansåg tydligen att de andra 76 mineralerna i havssalt eller bergssalt var så onödiga att de rensades bort.
  Snart visade sig jodbrist i form av struma, vilket ledde till att man tillsatte jod. Detta borde ge en signal om att vi kanske gick miste om andra viktiga mineraler när vi raffinerade saltet. Så började vår kollektiva utförsbacke till utbredd mineralbrist att accelerera.”

  Det skulle innebära att oraffinerat salt innehåller tillräckligt med naturligt jod för att förhindra struma enligt författaren!?

 33. 33
  Kattmoster säger

  @ 31 LenaK:

  Det låter i och för sig bra, så långt, men de borde ange också vilken slags fett buljongen innehåller. Vegetarisk buljong ger mig dåliga vibbar i fetthänseende. Grönsaker i sig innehåller ju vanligtvis inte något fett att tala om.

 34. 34

  @Annika
  Nästan alla lab har en normal dU-Na utsöndring om 150-300 mmol/24 h. Multiplicera med salts molekylvikt om 59 h/mol så blir det 9-18 gram salt som vi kissar ut normalt per dag. Svett 0,5 L + avföring 0,2 L ger ytterligare 7 g förluster per dygn- Så normal saltutsöndring är 16-26 g per dygn. Då måste man äta 16-26 g salt per dag för att slippa saltbrist som höjer renin, angiotensin och aldosteron, blodtryckshöjande hormoner som behövs för att återabsorbera salt från primärurinen.

  Mindre än 5 g salt per dag ger 10 faldig hormonökning men trycket sjunker något på grund av vätskebrist som ger blodvolymsminskning.

  Ät mer än 16 g salt och det finns ingen möjlighet att få en högre saltnivå i blodet än 145 mmol/L och därmed ingen blodtrycksstegring även om du mot förmodan skulle lyckas få i dig mer än 100 g salt.

  Läs mer på http://www.kostkunskap.blogg.se och sök på salt.

  @#23
  Epsomsalt + olja bildar under passagen genomskinliga magnesiumtvålar vackert färgade med gallsalter, grönt till brunt.

  Går nog att förpacka och sälja som specialtvål. :-D)))

 35. 35

  Tittade efter vad detta ”förskräkliga” antiklumpmedel E 551 som fanns i mitt andra rekommenderade salt, mineralsaltet Seltin egentligen var för någonting. Det visar sig vara kiseldioxid… en av de vanligaste mineralerna i vår jordskorpa som i kvarts och flintasten (garanterat paleolistiskt) och också vanligt förekommande i flera växter. Något att oroa sig över? Nej!

 36. 36
  Hälsa är livet säger

  @ Per Wikholm:
  Det är de salter som innehåller aluminiumföreningar som man ska passa sig för. För övrigt så innehåller vanligt havssalt mycket jod och värt att tänka på för alla som oroar sig för jodet så är det viktigare att oroa sig för flour då flour är en stark antagonist mot jod.

 37. 37

  Per Wikholm Skrev:

  Tittade efter vad detta ”förskräkliga” antiklumpmedel E 551 som fanns i mitt andra rekommenderade salt, mineralsaltet Seltin egentligen var för någonting. Det visar sig vara kiseldioxid… en av de vanligaste mineralerna i vår jordskorpa som i kvarts och flintasten (garanterat paleolistiskt) och också vanligt förekommande i flera växter. Något att oroa sig över? Nej!

  Vet du också vad E535 och E500 är för något och om det är ohälsosamt? Mitt nyligen inköpta RockSalt innehåller nämligen det. Det var ett impulsköp till min kryddkvarn. Normalt är det Falksalt med jod som gäller.

 38. 38
  Hälsa är livet säger

  @ LenaK:
  E535 är natriumferrocyanid och E500 är bikarbonat. Bikarbonat är bara bra men natriumferrocyanid låter inte så trevligt…

 39. 39
  Bo Svensson säger

  Hej! Kan ni försöka beskriva hur den för dimhjärnan känns. Kan vara så att jag har samma problem.
  Kram Bosse S

 40. 40
  Annika Dahlqvist säger

  @ 39 Bo Svensson:
  Jag kan inte beskriva känslan bättre än att det känns som att man har dimma eller gröt i hjärnan, med påföljande problem med tänkandet.

 41. 41
  Margaretha säger

  @ Bo Svensson:
  Brain fog, dimmig i hjärnan eller glasbubble-känsla är symtom vid fler ”skavanker” än saltbrist.
  Själv har jag upplevt det innan jag fick konstaterat ett alltför lågt TSH.
  Det kändes vissa dagar som om man inte vaknar riktigt, går omkring och är sömndrucken.
  Kan också kännas som om man går lite vid sidan om sig själv, lite ”frånvarandekänsla”

  Det var tröghet i tankeverksamheten, tex. vid deklarationstid, det tog dubbelt så lång tid att räkna ut och komma fram till vad jag hade fått för summor,och dessutom att hålla i minnet vad det var jag hade räknat ut dessförinnan.

  Vid B12 brist, mer eller mindre uttalad, kan man uppleva likvärdiga symtom.

 42. 42
  Annika Dahlqvist säger

  @ 41 Margaretha:
  Lågt TSH (sköldkörtelstimulerande hormon) tyder vanligen på förhöjd halt av sköldkörtelhormonerna T3 och T4, antingen genom egen överproduktion eller för hög Levaxindos.
  Var det hyperthyreos du avsåg, som ger dimhjärna?

 43. 43
  Margaretha säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Nej, det var ju högt TSH jag menade,alltså hypo.
  Jag hade för bråttom när jag skrev.

 44. 44
  Ingrid säger

  Leverrensning..är huvudsakligen en produkt av kroppen själv.
  https://randomizer.blogsome.com/2006/10/23/mitt-stra-till-stacken-i-sann-folkbildningsanda/
  https://kolhydrater.ifokus.se/discussions/4d71740eb9cb462227081790-leverrening

  Man skapar stenarna själv via Epsomsaltet och olivoljan, och lavemanget gör ju att man känner sig euforisk och glad = renad.
  Kul att grejja med om man gillar sådant. Kanske får man med sig en massa dumheter i tarmen när man stoppar i sig saker som ger kroppen signalen = ’Flush* som ger den euforiska effekten, men stenarna är alltsa olivoljeprodukter som bildas inom kroppen.

  Vi människor är ju varelser som lever på ’kickar och feedback’,. så visst. Fb grupper där många har en gemensam upplevelse kanske är nånting en hel del blir hjälpta av, Om man väljer att kalla det placebo effekt eller ej..blir folk hjälpta så är det jättebra så länge effekten håller i sig ett tag. Tro eller ’på riktigt’, var går gränsen? .

 45. 45
  Anders säger

  Efter att ha läst Annikas inlägg om salt, insåg jag varför jag var dimmig, darrig, ostadig med mera. Har nu intagit salt mycket mer och tänka sig, efter ett dygn har alla symptom försvunnit. Börjat dricka 1 krm mineralsalt på morgonen i en halvliter vätska, saltat mycket mer på äggen och övrig mat. Innan dess hade jag problem med dimmig syn och problem fokusera. Det löste sig varje gång jag åt 50% riven morot eller drag 1 dl mjök innan jag la mig i korta moment. Drog slutsatsen det var begynnande brist på A-vitamin. Började äta levergryta en gång i veckan och sedan dess är jag helt av med den bristen. Inälvsmat är mycket viktig källa till vitaminer och mineraler. Och det vet alla folkslag som äter enbart kött och fett. Vi har mycket att lära från dem, eftersom de äter som vi är designade för och gjorde innan hela idiotin med mjöl, socker infann sig i människans historia.

  Saltskräcken är förmodligen kraftigt överdriven (förutom när det gäller att dricka salt havsvatten). Förmodligen på grund av att våra kroppar har blivit känsliga mot salt på grund av inflammationer och vätskeobalans som följd av för mycket kolhydrater och för högt insulin. Men studier visar också på att vi kan behöva 10-20g salt om dagen eftersom kroppen gör sig av med 1-1.4g salt i timmen via urinen. Och att saltet är väldigt viktigt för att även hålla ett lägre blodtryck. Har själv experimenterat med det och enda gången mitt blodtryck var bra (äter blodtrycksmedicin) var en period då jag tidigare hade intagit 6-10g mineralsalt om dagen i 1-2 veckor innan blodtrycket – och då var jag samtidigt i en stressreaktion och var bombsäker på att jag skulle haft minst 160/95. Allt såg jättebra ut.

  Att man börjar kissa mer och har behov av 2-3 liter vätska under LCHF oroade mig i början. Nu har jag förstått att det är så kroppen måste göra, för att kunna få ut alla slaggprodukter i tid och mängd. Exempelvis hinna få undan kalciumsalter som ger upphov till njursten (där brist på D-vitamin är en mer och mer tydlig faktor, eller kraftig överkonsumtion av kalcium så att kroppen inte hinner tillgodogöra sig kalciumet och måste låta njurarna ta hand om bortforslandet. Eftersom man kissar mycket mindre under HC kost blir det definitivt problem förr eller senare).

  Det är viktigt att man får i sig mer salt när man börjar äta LCHF och gör all mat från grunden. Och oerhört mycket mer viktigt om det blir varmt väder eller motionerar/svettas. Ska bli intressant att se nästa blodtryck igen, efter att ha intagit mycket mer salt sedan den förra.

 46. 46
  Ingrid säger

  Brainfog….delar gärna med mig av tidigare erfarenheter vi gjort. På det glada åttiotalet, då alla budskap handlade om hur lågt blodsocker var av ondo och hur vitalt socker var för att upprätthålla status quo, i både blodsocker och humör, så var det socker som gällde.
  Ja, medans jag alltid blivit pigg som attans på socker så blev min dåvarande pojkvän alltid seg som tusan och piggnade sällan till så snabbt som mig om han inte fick nånting med salt i. Flera årtionden senare så vet vu numera att det vi piggnar till snabbast av är chips, inte sockersliskiga kakor eller drycker.
  Och den piggheten är OK, inte överdriven som av för mycket socker. Däremot så kan man ju diskutera nyttigheten av chips, men jämfört med läskedrycker så tar jag nog enbart chips alla dagar, istället. Det funkar fortfarande efter alla dessa år.

 47. 47
  Annika Dahlqvist säger

  @ 46 Ingrid:
  Förutom socker avråder jag bestämt från chips. De innehåller bara stärkelse = glukos = socker, och dåligt omega-6-fett (oftast solrosolja). De enda möjligtvis nyttiga i chipsen är saltet.

 48. 48

  @ Ingrid:
  Chips och dips!!!

  Har Du försökt med några valnötter eller en näve jordnötter – båda med skal på, så man måste pilla med dom en stund för att få dom i sig? Tror att Du kommer att kânna Dig tillfredsställd och pigg längre än på stärkelsen i chipsen.

 49. 49
  Ann Kristin säger

  Det som fungerar bäst för mig vid darrighet och tankevurpor är två skivor fet ost med smör. Fett är min melodi. Darrigheten beror numera på lågt blodtryck än blodsockerdipp – börjar få väldigt lågt blodtryck, mellan varven 90/55?? Salt har aldrig skrämt mig, eftersom det räcker att slicka på armen en svettig dag, så ser man hur mycket man gör av med.

 50. 50

  Vad gäller buljong blev jag väldigt glad när Stockpot äntligen började sälja sin buljong i butiker (de sålde bara till storkök och restauranger i början).

  ”färsk dubbelkokad kycklingbuljong gjord på KRAV-ekologiska kycklingskrov från Bosarp, ekologiska morötter och lök, lagerblad, timjan, vitlök, salt och peppar”

  https://www.stockpot.se/produkter.php

  Säljs främst i Stockholmsområdet, men även några av matkasseleverantörerna har buljongen.

 51. 51

  Nu är väl de här tråden iskall, men jag vill ändå bidra med en aktuell upplevelse:
  För ett litet tag sedan hade vi hos oss en period, när hetluften från Sahara vällde upp och gav oss temperaturer pendlande runt 30-35°. Jag arbetade några dagar utomhus med trädgårdsarbete, svettades kopiöst och fyllde på med vatten. efter en vecka blev jag alldeles matt, hade svårt att koncentrera mig och låg helst och dåsade i en skön fåtölj. Inte min normala melodi, så jag funderade på orsaken, sen saltade jag extra på maten och åt salta oliver. Efter bara några timmar började livet spira igen. Det var nog saltbrist jag drabbats av.

 52. 52

  Vi använder havssalt från franska västkusten, det är avskummat för hand och oraffinerat, vilket syns på färgen – en svag gråbrun ton. Det har samma mineralinnehåll som Atlanten.

 53. 53
  Lena Alsmo säger

  @ Dacke:
  Hej! Är det Guérandesalt du använder? Jag bor i Bretagne och använder det saltet, men har undrat över hur nyttigt det är. men…..gott är det! Finns det alltsâ att köpa i Sverige?

 54. 54

  @ Lena Alsmo:
  Ja, det står så på burken. Säljs under U-s varumärke. Jag bor i Vaucluse, den vackraste delen av Provence. I Sverige kunde man tidigare köpa flingsalt från Medelhavet, men senast jag var i Sverige fanns det bara vitt Falksalt i fabrikstillverkade flingor. Det smakade lika vasst som deras bordssalt och var lika raffinerat, helt värdelöts till frukostäggen enligt min smak. Falksaltet var förstås billigare, det handgjorda saltet kostar minst dubbelt så mycket, men smakar ännu bättre. Svårt att lista ut vad det innehåller, finns ingen innehållsdeklaration.Kanske inte går att sälja Sverige av det skälet. Vi har nästan alltid med några burkar till vännerna, när vi besöker Sverige. Jag tvivlar inte alls på nyttigheten av Guérandesalt eller salt från Camargue.

 55. 55
  Lena Alsmo säger

  @ Dacke:
  Det mâste väl ändâ vara sâ att havssalt är natrium (jag har brist pâ natrium, därför intresserad). Tidigare rekommenderades kaliumsalt, vilket inte smakar gott alls. Jag bodde vid Camargue under ngr âr (Arles), men tycker att Guérandesaltet frân Bretagne är godare. Kanske vore en god idé med import till Sverige?

 56. 56

  @ Lena Alsmo:
  Ska vi tro på wikipedia innehåller havet detta:

  Havssalt är den blandning av jonföreningar som finns i världshaven. Saltets sammansättning är praktiskt taget konstant – kalciumkarbonat 2,5 %, kaliumsulfat 3,6 %, magnesiumsulfat 4,7 %, magnesiumklorid 10,8 (tumregel: motsvarar summan av de förra dvs 2,5+3,6+4,7) % och natriumklorid 77,7 % dvs i stort sett resten.

  Havssalt som vi använder i matlagning tvättas och därför får man upp till 97-98% ren natriumklorid

  En del av dessa föreningar är hygroskopiska, dvs drar åt sig vatten, vilket gör att saltet klumpar sig. Det fungerar inte i saltströare t ex. Därför tillsätter man något ämne, som gör att saltet rinner bra genom hålen.

  Jag tror det kunde finnas ett behov för gott bordssalt från Frankrike i Sverige. Jag misstänker dock att importen skulle utsättas för konkurrensbegränsande åtgärder. Falksalt i flingor är inte svårt att slå ut kvalitetsmässigt, men handlarna kan ha tryck på sig, varför var hyllorna rensade från det franska saltet annars?

 57. 57

  @ Ti:
  Tack för tipset om Stockpot. Verkar mycket intressant. Jag ringde och frågade om man kan köpa deras kycklingbuljong i Göteborg. Det kan man inte ännu men det är på väg via City Gross.

 58. 58

  @ Lena Alsmo:
  @ Dacke:
  Nu lägger jag ytterligare en pinne på saltbrasan.
  Jag kom precis hem med en burk GUÉRANDE salt från en butik med franska produkter i Göteborg.
  Jag brukar köpa opastöriserat smör, ost och underbara torkade korvar där. (tack för tipset om GUÉRANDE salt, Lena och Dacke). Denna gång blev det salt också.
  Det är som att komma in i ett gastronomiskt paradis när man gått ner för stentrappan och kommer in i källarlokalen där butiken ligger. För er som bor i Göteborg eller har vägarna förbi så ligger butiken som heter la maison française innanför vallgraven, alltså mycket centralt, på Södra Larmgatan 18
  www. lamaisonfranaiçse.se

 59. 59
  AnetteB säger

  @ Lena Alsmo:
  Om test visar på saltbrist så är detta inget alls att leka med.. en tsk salt om dagen kan man lätt äta om man äter saltfattig LCHF! Så mitt tips till dej och många andra, ät en halv tsk salt på morgonen för att grunda dom här varma dagarna med 🙂
  (min mamma kom nämligen hem igår efter en 12-dagars vistelse på sjukhus pga natriumbrist, så jag har under dessa dagar googlat och forskat runt på diverse sidor på nätet, skrivit till en en insatt LCHF:are i ämnet, så nu vet jag allt om vad JAG ska göra för att undvika bristen.. Och jag har numer stor respekt för detta. 😮

 60. 60
  Birgitta blom säger

  Tips lyssna på Anna Sparres PoD avsnitt 145 Anders Lönedal.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa