Cancer av statiner?

Överläkaren Thomas Mooe har svarat på Ravnskovs och Svenssons inlägg i statindebatten i ÖP.

Han tycker att vi lugnt ska vaggas vidare i etablissemangets (influerade av läkemedelsindustrin) famn, och inte låta oss förvirras av att besöka Uffe Ravnskovs sida.

Eftersom kolesterol är essentiellt för ett bra infektions- och cancerförsvar, är det en logisk tanke att kolesterolsänkning kan innebära en ökad cancerrisk på sikt. Det spelar ingen roll hur många försökspersoner som ingår i korttidsstudier, det måste vara långtidsstudier som visar cancerincidensen med och utan statiner. Tills de har visat detta kan man logiskt misstänka att cancerrisken ökar med statiner.

 

Comments

  1. 1

    Läkarna har försökt att pracka på mig Statiner men jag avfärdar deras hot. Q10 skall vara bra för att öka på kolestorol, stämmer det? Jag äter stor dos!
    Hur högt kolestorol är godkänt?

  2. 2

    Jag misstänker att man kan strunta blankt i kolesterolet, åtminstone gör jag det. Gud bevare mig för dessa doktorer! Jag sa tvärt nej till statiner själv en gång, aldrig i livet att jag äter sånt!! De kunde inte heller göra en korrekt bedömning visade det sig efteråt. Nä minsann…nu äter jag fet mat utan att bry mig och jag mår utmärkt.

  3. 3

    Cia Skrev:

    Gud bevare mig för dessa doktorer !

    Jo… – Cia – ”Att gå till en vanlig läkare – och förlita sig på vad hen säger – är MINST lika LivsFarligt – som att vara soldat vid fronten i ett krig !” – slut citat härifrån.

  4. 4
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1 Kjell Holmsten:
    Jag vet inte om man kan sätta en bestämd övre gräns för kolesterolvärdet. Mitt råd är därför: ”Vägra mäta kolesterolet”.

  5. 5
    Eva-Lena säger

    I dag lärde jag mig något nytt!

    Att blanda fett och socker ökar risken för hjärtinfarkt. Det beror på att blandningen gynnar de stora LDL-partiklar. Det är dessa partiklar som fastnar och orsakar hjärtinfarkt.

    Jag har tidigare hört att det är farligt att blanda fett och socker och nu har jag fått svaret. Skönt!

  6. 6
    Stig Svensson säger

    Här en intressant artikel av Göran Petersson Professor i Kemisk Miljövetenskap Kemi- och Bioteknik. De som inte läst den tidigare; Gör det.

    https://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/41857.pdf

  7. 7

    @ Annika Dahlqvist:
    Tack Annika det rådet värmde!

  8. 8

    Nja Eva-Lena är du helt säker på det. Att dricka vatten blandat med bensin är inte heller nyttigt men det är inte vattnets fel…

  9. 9

    Eva-Lena Skrev:

    I dag lärde jag mig något nytt!
    Att blanda fett och socker ökar risken för hjärtinfarkt. Det beror på att blandningen gynnar de stora LDL-partiklar. Det är dessa partiklar som fastnar och orsakar hjärtinfarkt.
    Jag har tidigare hört att det är farligt att blanda fett och socker och nu har jag fått svaret. Skönt!

    Att blanda fett och socker är nog inte så bra. Så långt håller jag med.
    Men det är väl de små LDL-partiklarna som är dåliga?

    Bra info finns här hos Kostdoktorn:
    ”Det har visat sig att ju mindre och tätare LDL-partikeln blir, desto lättare har den att bli oxiderad (härskna) och fastna i skadad kärlvägg. Därmed kan den medverka i processen som ger hjärt-kärlsjukdom (som också beror på flera andra processer).”
    https://www.kostdoktorn.se/kolesterol

  10. 10
    Eva Ivarsson säger

    Mats Lindgren har på sin blogg den 24/4 lagt upp ett klipp med Ralf S. Där han förklarar vad kolesterol är och hur viktigt det är för cellernas uppbyggnad. Värt att lyssna på !
    https://fethalsa.wordpress.com/2013/04/24/ar-brist-pa-kolesterol-farligt/

  11. 11
    Mayne Sundewall Hopkins säger

    Som andra här på bloggen, säger jag ett bestämt Nej Tack till Statiner – och mäter inte heller mitt kolesterol längre. Jag äter gott, mår bra och är nöjd med det.
    För den delen, har jag aldrig riktigt förstått myndigheternas kost-hysteri, med den ena varningen efter den andra (t ex fett) – och så ska folk äta en massa piller på det! Vad är det för mening att hålla diet genom hela livet, för att sedan hållas vid liv ’till varje pris’ – när kroppen inte orkar längre? Sedan klagar politiker och andra att vi har alldeles för många sjuka gamla som måste tas om hand!!
    Något ska man ju dö av – och tills ’den dagen den sorgen’ kommer, tror jag de flesta skulle välja en ren och naturlig föda ..utan medikamenter.
    Jag läste någonstans att ”..man ska falla som ett moget äpple faller från grenen” ..att äpplet inte ska vara ruttet när det faller. Tyvärr dör de flesta av oss som ”..ruttna äpplen”. Min avsikt är att dö frisk! 🙂

  12. 12
    Eva-Lena säger

    RÄTTELSE

    Robert Lustig skrev i boken ”Fat chance”att blandningen mellan socker och fett gynnar de SMÅ LDL-partiklarna – inte de stora som jag skrev.

    Det är ju de små LDL-partiklarna som lätt fastnar på artärväggarna och orsakar hjärtinfarkt.

    För övrigt så har dr Robert Lustig ett högt anseende inom LCHF-rörelsen. Han arbetar mycket för att sprida sina kunskaper genom föreläsningar, böcker m.m

  13. 13

    Eva-Lena. Har nog hört Lustig säga det där i nån video. Tycker det är en olycklig formulering då det drar ner fettet i smutsen. Lyssnar hellre på Ralf Sundberg eller om det var hans polare Tore som menar att förekomsten av små ldl-partiklar kan bero på brist på kolesterol.

  14. 14
    LCHF-Bengt säger

    @ Mayne Sundewall Hopkins:
    Bra inlägg.
    Samhället är galet ser man nu, sockerberoendet tycks vara väldigt vanligt, och i sin tur om man har ett beroende, inte tänker kreativt längre. Kan inte tro att vi medvetet blivit lurade av myndigheterna.
    Jag ser folk runt mig med sockerberoende, och de blir styrda av fikat som under inga omständigheter får missas. Det är så skönt att ha kommit ur detta missbruk, och slippa suget varannan timme. Nu lever jag igen.

  15. 15
    Eva-Lena säger

    Jag lyssnar både på med. dr, docent Uffe Ravnskow och professor Robert Lustig i ämnet.

    Mitt kolesterol är skyhögt enligt läkarna. HDL kolesterolet 10.3 och LDL är också förhöjt men inte lika mycket.

    Jag vet inte om det är de små partiklarna i LDL som är förhöjda eller de stora ofarliga. Men det ska jag ta reda på.

    Jag är glad och lycklig över mitt höga kolesterol efter att ha läst Uffe Ravnskovs bok två gånger ”Fett och kolesterol är hälsosamt” .

    Just nu läser jag ”Fat chance”. av professor Robert Lustig. Att blanda fett och socker ger uppkomsten till hjärtinfark lyfter han fram i boken.

    Jag kan följa logiken i resonemanget. Läs boken!

  16. 16

    @ Eva-Lena:

    Är du absolut säker på att det är just HDL som är så högt som du anger?
    Kolesterolet handlar ju om flera olika värden:
    Totalkolesterolet
    HDL
    LDL
    Triglycerider
    Apo B
    Apo A

    https://www.kostdoktorn.se/kolesterol

    Jag kopierar några stycken från Kostdoktorns information, men läs också själva från länken ovan:

    Olika kolesterolvärden
    Totalkolesterol. I de flesta fall ett rätt dåligt mått på risk ensamt. Ofta rekommenderas värdet vara under 5,0 – vilket egentligen endast gäller redan hjärtsjuka. För i övrigt friska är det en orimlig nivå för behandling – 70% av svenskar mellan 30-50 år har högre värde, och 90-95% av svenskar över 50 år.

    •Svårtolkat och av begränsat värde utan att relatera till övriga kolesterolprover.

    Triglycerider. Lågt värde är bra. Höga värden beror oftast på högt intag av kolhydrater. >1,7 är dåligt, det är ett tecken till metabolt syndrom och innebär ökad risk för hjärtsjukdom. De flesta som äter LCHF-kost har mycket låga värden, mitt låg på 0,5.

    •Lågt är bra. Bör åtminstone vara under ca 1,7 .

    HDL – högt värde är bra, naturligt fett höjer HDL. Låga värden ger ökad risk hjärtsjukdom, högt intag kolhydrater sänker HDL. Under 1,0 (män) eller 1,3 (kvinnor) är dåligt, och är även det ett tecken på metabolt syndrom. De flesta som äter LCHF har höga värden, mitt var 1,8.

    •Högt är bra. Bör åtminstone vara över ca 1,0 (män) eller 1,3 (kvinnor).

    LDL – Ofta rekommenderas värdet vara under 3,0. Det är dock ett lurigt värde att tolka, som vi diskuterat ovan består LDL av olika storlekar, där de små är de farliga. Ett lågt triglyceridvärde (och högt HDL) antyder att det mesta av LDL bör vara snällare stora partiklar – då kan man antagligen ha betydligt högre LDL utan ökad risk. Ett högt triglyceridvärde (och lågt HDL) antyder att det finns mer av de små farligare LDL-partiklarna. För övrigt verkar LDL-värdet av analystekniska skäl ofta överskattas när triglycerider är under 1,1 (vanligt vid lågkolhydratkost), ref 1 2.

    •Svårtolkat och av begränsat värde utan att relatera till övriga kolesterolprover.

    Totalkolesterol/HDL Lågt är bra, rekommenderas vara under 6. Om man vill ha ett enda enkelt mått utifrån traditionella kolesterolvärden på risk för hjärtsjukdom har detta visat sig vara det bästa. Det säger mycket mer än totalkolesterol, LDL, och mer även än triglycerider. Det är även bättre än LDL/HDL som ibland används. Att äta LCHF ger ofta ett förbättrat värde, själv hade jag 2,3.

    •Säkrast riskvärdering. Lågt är bra. Bör åtminstone vara under 6, än hellre under 5 och allra helst under 4.

    Trots att en enskild persons värden egentligen knappt säger något nämner jag även mina värden ovan, efter att under längre tid ha ätit en stor andel fett, och mycket lite kolhydrater. Mer om mina blodprover.

  17. 17

    Finns det någon forskning eller studier på det att socker och fett ökar risken för hjärtinfarkt?

  18. 18
    Ann Kristin säger

    Jag har också vägrat statiner, efter en tre månader lång kur. Jag fick betydande problem med muskelsvaghet, kramp och smärta. Ingen av de läkare jag har pratat med vill gå med på att mina biverkningar beror på statiner (jag fick andra problem också, men musklerna var huvudproblemet). Även andra (går på stroke rehab) har börjat behandla mig som mindre vetande, och det känns som att de har pratat ihop sig om hur de ska bemöta mig. Nämligen att det absolut inte är biverkningar.

    Min stroke var inte så allvarlig, och inte kopplad till hjärtproblem eller dåligt leverne, utan en s k karrotisdissektion, en reva i halspulsådern. Med bra värde var jag inte pigg på mediciner, men övertalades. Jag tror också att Enalapril 5 mg (btmedicin) ihop med statiner gjorde mig yr, stängde av blod till hjärnan (hade så lågt bt som 90/55 och fasligt yr). När jag säger att mitt tillfrisknande har fördröjts med ett halvår viftar de bort mig. Nu har jag slutat med btmedicin och har ett stabilt tryck på 130/75 och det var som att tända lampan i min hjärna.

    Nu ska jag sluta med Trombyl och återgå till min krillolja. Och hålla mig ifrån sjukvården 😉 Fast alla har varit snälla, förstående. Alltid något. Men sjukvården måste reformeras och tänka om.

  19. 19

    @ Ann Kristin:

    Du är fantastisk, jag uppskattar dina kommentarer!

  20. 20
    Dennis säger

    Ann-Kristin, om du ska sluta med ett läkemedel så är bäst att minska ner dosen och inte sluta tvärt. Trombyl kan du ersätta med Aspirin.

  21. 21
    Eva-Lena säger

    65+says

    Detta ämne berör mig starkt. Därför blir jag ivrig när jag skriver. Då blir det lätt fel. Andra gången.

    Mitt p-kolesterol är 10.3 och det är alldeles för högt enligt min läkare. Men läser man Ravnskovs bok så är det bra att ha högt kolesterol när man är en äldre kvinna vilket jag är. 60+.

    Jag vet att Kostdoktorn pratar om normala värden. Dvs de värden som etablissemanget förespråkar. Men då litar jag mer på med. dr. docent Ravnskov som har specialstuderat frågan.

    Vad gäller att inte blanda fett och socker för att de farliga LDL partiklarna lätt fastnar i artärernas väggar tycker jag låter logiskt! Socker har ju en otrolig negativ påverkan på hälsan och extra dålig tillsammans med fett.

    Numera skulle jag aldrig äta socker kombinerat med fett eftersom jag litar på de källor jag tagit kunskapen från.

    Det är viktigt att varje människa kommer fram till sina egna uppfattningar oavsett titlar och annat!

  22. 22
    Ann Kristin säger

    @ Dennis:
    Jag ska inte sluta tvärt, utan läsa in mig på de råd som finns, samt fasa in och fasa ut. Man ska inte vara dum 😉 Och tack för uppmuntran, kära kamrater i statinträsket. Utan de bloggar jag besöker hade jag nog varit en trasa vid det här laget <3

  23. 23
    Berittis säger

    @ Ann Kristin:
    Jag äter också Trombyl och dessutom Krillolja. Den är från Life. Jag hittar ingenstans att man inte kan äta Trombyl ihop med Krillolja men lite orolig är jag. Vilket märke på Krilloja använder du?
    Statiner har jag också slutat med men låter min läkare skriva ut dem men jag hämtar inte ut tabletterna. Då behöver jag inte tjafsa med läkaren utan han är nöjd och jag är också nöjd. 😉

  24. 24
    Ann Kristin säger

    @ Berittis:
    Jag fick informationen från bipacksedeln till krillojan (från Biosoft i Norge) där det avråds. Efter min stroke var jag lite skärrad, så jag avstod, för att inte få alldeles för lättflytande blod 😉 Nu vill jag hellre få hälsovinsterna av krillolja och ska fasa ut trombylen (får magkatarr och vill inte ha Omeprazol) och ta oljan istället. Ingen i sjukvården eller på apoteket sa något om detta. Det är säkert ingen större fara att äta båda. Skönt att du skippar statinerna. Jag blir alltmer upprörd, ju mer jag informerar mig. Efter 55 behöver man alla muskler man har, och helst bygga fler.

  25. 25
    Roland karlsson säger

    Jag, har tagit statiner 20mg i över 22 år, efter något år började det att värka i ljumskar,handleder,
    fotleder och knäleder. Värken har ökat med jämna intervaller.År 2006 fick jag en protes i vänster
    höftled och år 2009 fick jag en protes i höger höftled.Värken i de andra lederna hade jag kvar och jag tror ledbrosket tar skada av statiner. Jag har sedan ett halvt år tillbaka slutat med statiner och
    värken försvann efter någon vecka.Min hjärtläkare varna mig för att sluta med Statinerna, men jag
    lever hellre utan värk, den tid jag har kvar.
    Från en nu pigg 77-åring som äter LCHF, sedan Nyår(-10kg)

  26. 26
    tombola säger

    Spelar väl egentligen ingen roll om statiner ger cancer eller inte?

    Allt talar ju för att de är mer eller mindre verkningslösa,,,,,

  27. 27

    @ Roland karlsson:

    Tänk om du hade vetat vad värken kom ifrån…
    Hälsningar och hopp om värkfria bättre dagar till vägens slut! Många dagar hoppas jag.

  28. 28
    Ann Kristin säger

    @ Roland karlsson:
    Fantastiskt! Jag kan bara önska lycka till.

  29. 29
    Roland karlsson säger

    Tack för vänligheten!

  30. 30
    Bokmal säger

    @ Roland karlsson:

    Det är min övertygelse att många som lider av statin-biverkningar får helt andra diagnoser. Man vill gärna tro att biverkningar visar sig inom några dagar, veckor eller kanske månader, men när det gäller statiner kan det ibland ta flera år. Då är det inte lätt för doktorn/patienten att se kopplingen.

    Jag tycker att man alltid skall ta med misstänkta biverkningar som en möjlig differentialdiagnos.

    Många statin-användare beskriver sina problem som att de åldras i förtid.
    De känner sig som 80-90 fast de bara är 50-60 år.

    Det bästa man kan göra för sig själv, och andra, är att söka information i böcker och på nätet. Jag vill rekommendera askapatient.com, spacedoc.net (Forum) och peoplespharmacy.com. De var de sidorna – och Uffe Ravnskovs böcker – som gjorde att jag förstod att min gamla mammas sömnsvårigheter, kramper, värk och muskelsvaghet i benen kunde vara biverkningar av simvastatin och inte ålderskrämpor.

    Det är väldigt individuellt när biverkningarna yttrar sig och hur de ser ut.
    Om man bestämt sig för att sluta (bör helst diskuteras med behandlande läkare – om möjligt) skall man göra det gradvis (finns förslag på Duane Gravelines hemsida, spacedoc.net) och vara förberedd på att det kan ta tid innan symptomen (=biverkningarna) försvinner.
    I vissa fall verkar problemen ha blivit permanenta.

  31. 31
    Bokmal säger

    Are your prescriptions killing you?

    Häromdagen hade jag möjlighet att se den intressanta statin-videon av Justin Smith. Jag kände igen flera av de intervjuade t.ex. dermatologen Katherine Faraday.
    Jag hade läst om henne i äldreapotekaren Armon B. Neels och journalisten Bill Hogans bok – Are your prescriptions killing you?

    Nu har jag tagit mig friheten att översätta några rader. Så här skriver Armon B. Neel:
    ”.. Då och då händer det att jag upptäcker en berättelse som påminner mig om att jag inte är ensam om mina tankegånger. Ta till exempel berättelsen av Katherine Faraday, MD, en dermatolog från Austin, Texas. Kommentaren är hämtad från en hemsida för läkare.

    ———————————————————————————————————–

    Vid 46-års ålder började jag ta Lipitor (=atorvastatin) för familjär hyperkolesterolemi. Jag kände mig frisk. Inom sex månader led jag av hjärtarytmier, trötthet, kolit/kronisk diarre, generell oro och allvarlig depression samt episoder av minnesproblem. Alla dessa problem kostade tusentals dollar i läkarbesök och mediciner (vid en tidpunkt tog jag sju stycken mediciner förutom Lipitor). Efter två års elände slutade jag med Lipitor på eget bevåg. Diarreérna och hjärtarytmierna upphörde inom tre veckor. Nu, efter två och ett halvt år, har jag nästan samma energi som tidigare.

    Det ironiska är att jag är läkare. Jag träffade mer än åtta olika specialister under min sjukdomsperiod och ingen av dem (inte ens jag) misstänkte att statinen kunde vara orsaken till mina problem. Sedan dess har jag gjort en hel del forskning och vet nu att för kvinnor som står på statin-behandling (primärprevention) finns ingen skillnad i total dödlighet (overall mortality) .

    Risk-reduktionen vid sekundärprevention är även den ganska liten och tänk vad det kostar (146 högriskpatienter – män – i WOSCOPS = West Scotland Coronary Prevention Study – måste behandlas med statiner i fem år för att förhindra ett dödsfall).

    Jag vet att det här är en anekdot, men i mitt arbete som dermatolog har jag träffat på många patienter som står på statiner bara för att de råkar ha ett något för högt kolesterol. Många av dem är kvinnor och hos dem har ingen skillnad i total dödlighet kunnat påvisas. En hel del av dessa kvinnor står dessutom på antidepressiva och lider av en mängd olika, mystiska åkommer.
    Det får en att undra. Jag är övertygad om att läkare som förskrivit statiner tenderar att avfärda patienternas klagomål. Jag har sett det och dessutom varit med om det själv. Varenda en av mina biverkningar fanns i PDR – Physicians´Desk Reference (ungefär som Fass). Jag blev sjukare och sjukare men ändå var min primärvårdsläkare glad för mina kolesterolvärden såg så bra ut.

  32. 32

    Ja det låter fullständigt logiskt det du skriver om statiner. Om jag någonsin får förhöjt kolestrolvärde, tänker jag definitivt inte ta medicin mot det.

  33. 33
    Nettan säger

    Hej, en annorlunda fråga:
    Min man har väldigt lågt kolesterolvärde helt naturligt (kanske ärftligt?). Kan man påverka värdet genom kosten så att det blir högre?
    När jag läser om kolesterol verkar det ju snarare vara positivt med ett högt värde än ett lågt.

  34. 34
    Stig Svensson säger

    @ Nettan:
    Saxat från Uffe Ravnskovs nyhetsbrev:
    Digoxin kan höja kolesterolvärdet och även höja koncentrationen av Q10.
    Digoxin är ett ämne från bladen av fingerborgsblomma, som har använts i mer än 200 år för att behandla hjärtsvikt och förmaksflimmer och med utmärkt resultat.
    Q10, eller coenzym Q10 är en viktig substans i alla våra celler utan vilken ingen av dem har möjlighet att göra sitt jobb.
    Ironiskt nog effekterna av statiner är det motsatta. De inkluderar inte bara en hämning av syntesen av kolesterol, men också av Q10. Den senare effekten är med all säkerhet anledningen till att så många statin-behandlade patienter lider av muskulära problem.

    Du skall inte ta digoxin bara för att kolesterolet är lite lägre än normalt. Om du har en hjärtsjukdom använd, inte digoxin utan att rådfråga din läkare. Även om digoxin är mycket användbart, är det viktigt att inte överdosera, eftersom det är giftigt om dosen är för hög.

  35. 35
    Berittis säger

    Tack, Ann Kristin. Jag ska fråga på Apoteket om de vet nåt om att ta både Trombyl och Omega-3 men det lutar åt att jag ändå kommer att ta båda. Ev. kanske man kan få hjälp på Hälsocentralen med att kolla koaguleringsförmågan. Ett tag var jag lättblödande och blödde ovanligt länge även från små sår. Då minskade jag Krilloljan till 1 kapsel om dagen men nu tycker jag att småsåren koagulerar direkt så det är nog dags att öka på igen.
    När det gäller Statiner så ska det mycket till för att jag ska ta dem igen. Kanske om jag får en ny hjärtinfarkt att jag skulle ta dem under en kortare tid.

  36. 36

    Jag är 200% säker på att min mamma fick cancer p g a sina statiner – hon började år 2001 och så småningom utvecklade alla möjliga biverkningar:
    * jämt högt blodtryck
    * hjärtarytmier
    * trötthet
    * allvarlig depression, minnesproblem
    * muskelsvaghet och smärta i leder och ben, samt artros
    * insulinresistens och jämt högt blodsocker

    År 2010 blev hon diagnostiserad med tjocktarmscancer, blev opererad två gånger men förlorade kampen för två månader sedan.
    Sedan 2009 försökte jag övertala henne att sluta med statiner och minska på bröd och socker men hon ville inte lyssna, hon litade helt på sina läkare som till slut blev tyvärr orsaken till hennes lidande och död .

    Därför påstår jag att statiner orsakar cancer.
    Jag har sett det själv.

  37. 37
    Gäst säger

    @ PL:
    Troligen har du rätt.

    Det finns många inlägg här i bloggen som berör cancer på olika sätt.
    https://annikadahlqvist.com/category/cancer/

  38. 38

    Tack för länken!
    Jag har läst nästan allt men det skulle vara bra att då och då läsa om det.

    För min del är LCHF min personliga anticancerbehandling (har mycket cancer i släkten).

    Vi får se om det hjälper.

    Hälsningar

  39. 39
    Gäst säger

    @ PL:
    Kanske har du läst detta, men det tål nog att läsas igen.
    https://www.kostdemokrati.se/links/2012/04/20/igf-1-ar-en-forutsattning-for-cancer/#comment-1091

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa