Punktera myten om det farliga fettet

Debattartikel i Expressen, av Ann Fernholm.
Ann skriver väldigt bra.

 

Comments

  1. 1

    Det är nog första gången som Expressen så rättframt återger detta. Ann Fernholm håller på att bli en maktfaktor.

  2. 2

    Yes – mer sådant Ann Fernholm – i varenda tidning i Sverige !!!!

  3. 3

    Piltson Skrev:

    Det är nog första gången som Expressen så rättframt återger detta. Ann Fernholm håller på att bli en maktfaktor.

    ”Håller på att bli” – det är hon redan!

    Det råder ingen som helst tvivel om vilken som håller stafettpinnen i sin hand numera och hon låser inte in sig i LCHF-facket utan ser mera på en betydligt bredare helhet – hon har redan flyttat fram positionerna rejält,,,,

  4. 4
    Kattmoster säger

    Utmärkt bra artikel!

  5. 5

    Utmärkt skrivet !!! Nu väntar väl en enorm lobbyverksamhet från SLV 🙁 ! Men allt fler vaknar och tar inte SLVs ”sanningar” för givet! Hur man på detta ”värk ” fortfarande kan hävda osanningar är en gåta .. elr inte ?

  6. 6

    Ja, Ann gör verkligen det ena avtrycket efter det andra i debatten om vår kost och vad den gör med våra kroppar och hon kommer säkert att vara väldigt viktig för att föra utvecklingen i rätt riktning. Låt oss dock aldrig glömma vem som har banat väg för henne och dessutom fått betala dyrt för det! För att citera Tombola: ”tror det var en kvinnlig läkare från landets norra delar”. Tack Annika!

  7. 7

    HON ÄR STRÅLANDE.
    Men det tar tid att tränga igenom hjärnorna på alla halv-gudarna

  8. 8

    Jag tror mer att somliga är köpta och prestige råder !!!

  9. 9

    LenaK Skrev:

    Ja, Ann gör verkligen det ena avtrycket efter det andra i debatten om vår kost och vad den gör med våra kroppar och hon kommer säkert att vara väldigt viktig för att föra utvecklingen i rätt riktning. Låt oss dock aldrig glömma vem som har banat väg för henne och dessutom fått betala dyrt för det! För att citera Tombola: ”tror det var en kvinnlig läkare från landets norra delar”. Tack Annika!

    Helt riktigt – vi får inte glömma bort pionjärerna,

    Jag läste den här artikeln av Skaldeman https://www.aftonbladet.se/debatt/article10549822.ab och trodde först att han var komplett galen, det var han inte – så hamnade jag på LCHF-spåret,,,,

    Sedan hittade jag Annikas blogg som startades 051030 och på den vägen är det,,,,

    Kommer ihåg en av de första debatterna som var mellan SLV´s ”kostexpert” och Annika, det fick mig att börja fundera på vem av de båda debattörerna som som inte kunde sin sak, det visade sig vara SLV´s ”kostexpert” som saknade grundläggande gymnasikunskaper – numera så är det inget som förvånar mig längre!

    För att fina titlar och många år i skolbänken inte utgör någon garanti för kunskap har vi sett många exempel på under åren och fler blir det,,,,

    Tror Annika behöver påminnas då och då för den otroliga insats hon gjort för folkhälsan – ingen annan svensk läkare har gjort så mycket för svenskarnas hälsa som hon har gjort,,,

  10. 10

    Första gången jag fick se Annika. Var i en rapportsändning från tiden när hon startade bloggen. Jag satt och slötittade på Rapport när plötsligt denna kvinnliga läkare säger: ”Livsmedelsverkets professorer och experter är djupt ohederliga personer”. Jag ramlade ur soffan och var tvungen att kolla upp saken. Det stämde!

  11. 11

    Georg W Skrev:

    Första gången jag fick se Annika. Var i en rapportsändning från tiden när hon startade bloggen. Jag satt och slötittade på Rapport när plötsligt denna kvinnliga läkare säger: ”Livsmedelsverkets professorer och experter är djupt ohederliga personer”. Jag ramlade ur soffan och var tvungen att kolla upp saken. Det stämde!

    Har liksom dig haft många liknande upplevelser och inte mycket verkar ha hänt bland betonghäckarna där,,,,,

    Och man kan ju börja undra om det är lika illa ställt inom andra statliga verk som inom SLV,,,,,,

  12. 12

    Vi kan ju konstatera att jordbruksverket är oerhört tveksamma trots att de är mer mångfacetterade. Socialstyrelsen likaså, även om de nu snabbt modifierar sina riktlinjer.
    Värst av allt är ändå vår STATLIGA TELEVISION. Fy Farao, vilka omedvetna, nedtystade myndighetsstusslickare. Varje morgon socker och skräpmat. Bolibompa med ett kg socker. Inte ett ord om eller till folkrörelsen LCHF någonstans. Det är förbjudet i Svensk statlig television. Hur är det möjligt? Är det för att vi skadar BNP med våra filosofier. Eller är alla högavlönade tv-anställda metabolt omedvetna?
    Någon trodde att privatisering av SVT är lösningen. NÄ, det är det inte.

  13. 13

    Hej, jag är en 45 årig tjej;) o har precis börjat m lchf. Men blev lite orolig idag för jag har lite förhöjda värden av kolestrol (ej tabl beh) är det farligt att äta lchf mat då?? Tacksam för svar Med vänlig hälsning, Teresa

  14. 14

    Teresa Skrev:

    Hej, jag är en45 årig tjej;) o har precis börjat m lchf. Men blev lite orolig idag för jag har lite förhöjda värden av kolestrol(ej tabl beh) är det farligt att äta lchf mat då?? Tacksam för svar Med vänlig hälsning, Teresa

    Har du några provresultat, typ HDL, LDL

  15. 15
    Bert Norell säger

    Så här skrev vi i upphetsning till Expressen

    Grattis,

    äntligen en journalist som fattar och vågar skriva om att det inte är fettet utan sockret som är det farliga för oss människor. Utmärkt, kan ni också tydliggöra prestigens krafter, prestigen som gör att dietisterna, Livsmedelsverket, Stefan Röstner, professor Marcus m fl vägrar att backa och ta till sig ny kunskap. Tydliggör också gärna intresset från Läkemedelsindustrin av att bibehålla den felaktiga informationen, dom har ju inget intresse av att folk ska bli friska! Då tappar dom ju kunderna, nä, ät enligt kostcirkeln, ät 7 skivor bröd om dagen, vi betalar och trycker broschyrer om det, då får dom ju fortsätta att sälja insulin, stationer mm mm.
    Skriv också gärna om det onyttiga med att äta söta frukter, det är 90% vatten och 10% socker, fruktos, inte heller bra för oss människor.

    Märta och Bert Norell
    Upplands Väsby

  16. 16

    @ Teresa: det är farligare med lågt kolesterol, och mätningar är ruggigt komplext, ska vara balans mellan båda,,

  17. 17
    Annika Dahlqvist säger

    @ 13 Teresa:
    Grattis till dina fina höga kolesterolvärden. Läs Uffe Ravnskovs böcker om fett och kolesterol.
    https://www.adlibris.com/se/searchresult.aspx?search=quickfirstpage&quickvalue=uffe+ravnskov&title=uffe+ravnskov&fromproduct=False
    Kolesterol är förusättningen för allt (högre?) liv. Det behövs för byggandet av alla celler i kroppen, och för all funktion i kroppen. Kroppen vet precis hur mycket kolesterol den behöver. Lita på kroppen.
    Studier visar att hjärtinfarktpatienter har lägre värde på LDL, det ”onda” kolesterolet, än friska människor.
    Jag brukar råda till att sluta ta prov på kolesterol, det ger inget av värde. Det finns intressantare prov att ta.
    Fortsätt du med LCHF.

  18. 18
    Maria Jonsson säger

    Annika!

    Teresa skriver ju inte vilka värden hon har. Menar du att du tycker att alla höga kolesterovärden är ok? Finns det ingen övre gräns?

    Vad är normala värden för en person som äter LCHF?

  19. 19
    Annika Dahlqvist säger

    @ 18 Maria Jonsson:
    Det finns en ärftlig sjukdom som kallas för Familjär hyperkolersterolemi. De personerna har en förhöjd kolesterolhalt i blodet, och har en förhöjd risk för hjärtinfarkt, men det är inget som säger att det är den föhöjda kolesterolhalten i sig som orsakar den förhöjda sjukdomsrisken. Det är sannolikt en genetisk rubbning som både ger höjd hjärtrisk och förhöjd kolesterolnivå. Läs i Uffe Ravnskovs böcker om detta.
    För de som inte har Familjär hyperkolesterolemi innebär en högre kolesterolnivå inte någon ökad risk för hjärtinfarkt. Tvärt om har hjärtinfarktpatienter en lägre nivå av det ”onda” kolesterolet än friska människor.
    https://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ar-kolesterol-en-riskfaktor_3201249.svd
    I min bloggs högermarginal har jag länken ”kolesterolets betydelse” https://annikadahlqvist.com/2011/10/22/kolesterolets-betydelse-som-sjukdomsorsak/

  20. 20
    Maria Jonsson säger

    Om kroppen är så bra på att reglera kolesterolhalten i blodet, hur kommer det sig då att en del får mycket högre värden än andra? Då menar jag inte dom med familjär hyperkolesterolemi utan dom fått det när dom börjat äta LCHF.

    Vad är bra värden?

    Om du nu svarar att allt är bra. Det finns ingen övre gräns så undrar jag fortfarande varför en del får så mycket högre värden än andra.

    Vet man verkligen säkert att dom med väldigt höga värden inte får några avlagringar i blodkärlen eller för mycket fett i bukspottkörtel och lever?

    Menar du att det är ofarligt med höga kolesterolvärden även när man äter blandkost och finns det ingen övre gräns där heller?

  21. 21
    Annika Dahlqvist säger

    @ 20 Maria Jonsson:
    Nej det finns inte forskat på detta: huruvida LCHF-are som har högre kolesterolvärden har större risk för hjärtinfarkt. Tills det är visat får var och en tro det den vill. Eftersom jag har inhämtat att kolesterolvärdena inte spelar roll för hjärtinfarktrisk så tror jag inte på kolesterolmätningar. Det finns så mycket annat som är viktigt att ägna våra begränsade resurser åt.

  22. 22
    Maria Jonsson säger
  23. 23
    Annika Dahlqvist säger

    @ 22 Maria Jonsson:
    Ja sådär går resonemangen när man har fastnat i kolesterolträsket.
    Men definitivt att det behöver forskas mera på sambanden mellan olika ”riskfaktorer” och risken för hjärtinfarkt. Forskning som är bekostad av skattepengar, och inte av industrin, som ju bara är ute efter att sälja sina läkemedel och industrimatsprodukter.
    Tills det är gjort får var och en skaffa sig sin egen uppfattning om hur man ska bära sig åt.
    Vad kommer du själv fram till är det bästa tillvägagångssättet för den LCHF-are som får höga kolesterolvärden? Äta mera kolhydrater? Mindre fett? Margarin? Statiner?
    Industriintressena ligger inbäddade i alla dessa tillvägagångssätt.

  24. 24
    Professor Göran säger

    @ Maria Jonsson:

    Läkemedelsindustrin tillsammans med livsmedelsindustrin har lyckats skaffa sina gigantiska vinster för att de konsekvent och medvetet har blandat ihop korten om vad det är som är den verkliga orsaken till våra hjärtsjukdomar med alla andra faktorer, som döljs under benämningen riskfaktorer, som uppträder samtidigt med hjärtsjukdomar som övervikt, höga triglycerider, insulinresistens, sockersjuka och högt blodtryck och som sammanfattas under benämningen det metabola syndromet , ett syndrom som egentligen bara utgör en bekräftelse på att ämensomsättningen i våra kropper mer eller mindre har havererat på grund av långvarit ”kostmissbruk”.

    Bakom alla dessa ”riskfaktorer” gömmer sig därför den verkliga orsaken och det är överkonsumtionen av kolhydrater under lång tid där socker är en viktig komponent. Denna verkliga orsak har dock ständigt förnekas nu under femtio års tid av dessa gigantiska industriintressen och som istället hävdat att kolhydrater är nyttiga och att det istället är fett som är farligt trots att detta strider mot all vetenskap värd namnet.

    Det är egentligen otroligt att man har kunnat slå dessa dunster i ögonen på folk under så lång tid utan att ha blivit avslöjade men ögonblicket verkar trots allt närma sig, inte minst på grund av de anmärkningsvärda framgångarna med LCHF som gemene man upplever när de helt plötsligt blir friska.

  25. 25
    Maria Jonsson säger

    @ Annika Dahlqvist:
    HDL på 0,7 och triglyceriderna på 9,8 som personen i länken har kan väl ändå inte vara bra!

    För att kunna föreslå vad personen skall göra behöver jag veta mer om vad personen äter och om motionen. Personen har ju också väldigt högt blodtryck och hög vilopuls så något är ju inte bra det kan vi väl vara överens om?

    Det jag framförallt var intresserad av när jag började fråga här var vilka värden som är normala när man äter LCHF.

  26. 26

    Ursäkta en novis. Men är det inte så att det finns två lägen. Ett, att man är frisk och mår bra. Två, man är sjuk och mår dåligt. Kan man må bra och känna sig frisk och ändå ha skadliga nivåer av kolesterol? Är hjärtinfarkt en sjukdom som hoppar på en när man mår bra och tror att man är frisk? Eller är det så att en frisk människa är frisk och kan skita i sitt kolesterol? Medans en sjuk människa kanske ska ta sig en funderare på kolesterolet och undersöka saken?

  27. 27
    Pre-diabetiker säger

    Maria Jonsson Skrev:

    Vad anser du om det här https://forum.kostdoktorn.se/topic/817-blodfetterna-%C3%A4r-%C3%A5t-fanders/

    Diskussionen på nämnda tråd hör ju hemma på Kostdoktorns forum – frågan är ju till Kostdoktorn. Signaturen FoxyLady42 får ju många svar på forumet. Invänta Kostdoktorn.

    Här är Kostdoktorns ”Snabbkurs i kolesterol”
    https://www.kostdoktorn.se/kolesterol/

  28. 28

    Maria Jonsson Skrev:

    För att kunna föreslå vad personen skall göra behöver jag veta mer om vad personen äter och om motionen. Personen har ju också väldigt högt blodtryck och hög vilopuls så något är ju inte bra det kan vi väl vara överens om?

    Men Maria, måste du inte delta i diskussionen där den hör hemma, på Kostdoktorns forum. Vad jag kan se så är du inte med där, i alla fall inte under namnet Maria Jonsson.

  29. 29
    Maria Jonsson säger

    Det handlade ju inte specifikt om den tråden utan frågan gällde från början vad som är normala värden när man äter LCHF.

  30. 30

    Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm hade ju skrivit den artikel i Expressen som inlägget handlar om. Hon kanske har svaret du är ute efter.
    https://ettsotareblod.se/debattartikel-i-expressen-punktera-myterna-kring-mattat-fett/

  31. 31
    Maria Jonsson säger

    @ 65+:
    Ja det kanske kan ge något. Jag har också sökt på nätet efter diskussioner där man jämfört värden men jag har inte hittat något än.

  32. 32
    Annika Dahlqvist säger

    @ 25 Maria Jonsson:
    Nej jag har inte sagt att värdena var bra, men man vet ju inte vad man ska göra åt det. Blir hälsoutfallet bättre om man äter mera kolhydrater och mindre fett? Det måste framtida forskning visa. Intill detta är utforskat så är det meningslöst att hålla på och kolla alla dessa blodfetter. Det bör hållas inom ramen för vetenskapliga studier.

  33. 33
    Annika Dahlqvist säger

    @ 29 Maria Jonsson:
    Det finns ingen forskning på vad som är normala värden av blodfetter när man äter LCHF.
    En uppgift för dig att forska på?

  34. 34

    Maria Jonsson Skrev:

    @ 65+:
    Ja det kanske kan ge något. Jag har också sökt på nätet efter diskussioner där man jämfört värden men jag har inte hittat något än.

    Kostdoktorn har värden att jämföra med:
    https://www.kostdoktorn.se/mina-halsovarden-efter-5-ar-pa-lchf/

  35. 35

    Bra gjort av Expressen.

  36. 36
    Maria Jonsson säger

    65+ Skrev:

    Maria Jonsson Skrev:
    @ 65+:
    Ja det kanske kan ge något. Jag har också sökt på nätet efter diskussioner där man jämfört värden men jag har inte hittat något än.
    Kostdoktorn har värden att jämföra med:
    https://www.kostdoktorn.se/mina-halsovarden-efter-5-ar-pa-lchf/

    Ja det var ju genomgående låga värden som ligger inom de gränsvärden som gäller inom sjukvården.

  37. 37
    Annika Dahlqvist säger

    @ 36 Maria Jonsson:
    Under länken Hälsoundersökningar nere i bloggens högermarginal
    https://annikadahlqvist.com/2011/05/23/halsoundersokningar/ har jag skrivit lite om labvärden och andra undersökningar.

  38. 38
    Maria Jonsson säger

    @ Annika Dahlqvist:
    Dina värden på blodfetter ligger ju också inom sjukvårdens gränsvärden.

  39. 39
    Maria Jonsson säger

    Om blodfetterna ligger långt över de uppsatta gränsvärdena tror jag det är klokt att se över sin kost och sin motion.

  40. 40
    Annika Dahlqvist säger

    @ 38 Maria Jonsson:
    Javisst. Enligt vad man läst i böcker och på internet så ligger de flesta LCHF-ares blodfetter helt normalt enligt de officiella normerna. Om de som inte lägger sig där har en större risk för sjukdom vet vi inte för det är inte studerat så vitt jag vet.
    Det har varit många diskussioner på bloggar och forum om att lägga upp statistik på oss, men det har stupat på personuppgiftslagen som jag har förstått det. Det måste alltså till professionell forskning på detta, men etablissemanget har hittills inte ställt upp på det. De nöjer sig med sin tro att LCHF är farligt att äta, pga högt intag av naturligt mättat fett, och ”för lite” av kolhydrater.
    Det är fritt fram för en forskningskunnig person att forska på detta.

  41. 41
    Annika Dahlqvist säger

    @ 39 Maria Jonsson:
    Har du sett någon forskning som visat att motion signifikant påverkat blodfettvärdena?

  42. 42
    Maria Jonsson säger

    @ Annika Dahlqvist:
    Att motion påverkar fettförbränningen är väl allmänt känt men både kost och motion påverkar.

  43. 43

    Annika Dahlqvist Skrev:

    @ 39 Maria Jonsson:
    Har du sett någon forskning som visat att motion signifikant påverkat blodfettvärdena?

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23155222
    Och det finns mycket mer

  44. 44
    Annika Dahlqvist säger

    @ 43 BMA:
    Jaha. Och sen återstår det att se att det kliniska utfallet förbättras av motion också. Har du sett det?

  45. 45

    Annika Dahlqvist Skrev:

    @ 43 BMA:
    Jaha. Och sen återstår det att se att det kliniska utfallet förbättras av motion också. Har du sett det?

    Du frågade om det gav effekt på blodfetterna signifikant och den frågan besvarade jag.

    Här är en review där de kommer fram till slutsatsen att träning minskar mortalitet hos patienter med kranskärlssjukdom:
    https://www.jstage.jst.go.jp/article/circj/77/2/77_CJ-13-0007/_article
    Finns säkert bättre utförda interventionsstudier också men aldrig perfekta och varför förklarar jag nedan:

    Det finns sannolikt inga studier där grupperna äter, röker och dricker identiskt vid exakt samma kaloriintag med fysisk träning som enda möjliga variabel under längre tid där man följt mortalitet och sjukdomsincidens. Dessutom behöver studierna egentligen vara double-blind-utförda, en i praktiken helt omöjlig kombination.

  46. 46
    Annika Dahlqvist säger

    @ 45 BMA:
    Om man inte kan visa i jämförande studier att motion förbättrar det kliniska utfallet, så kan man inte heller påstå att den gör det.

  47. 47
    Maria Jonsson säger

    @ Annika Dahlqvist:
    Menar du att du tror att motion inte alls förbättrar fettförbränningen?

  48. 48
    Annika Dahlqvist säger

    @ 47 Maria Jonsson:
    Jag menar att motionens hälsoeffekt är mycket kortvarig. Den mesta effekten är att man mår bättre för stunden, medan man motionerar och en stund efteråt.
    På lång sikt blir motionärer lika sjuka som de som motionerar mindre.
    Sjukdomsfrekvensen på lång sikt beror mest på vilken kost man har ätit. Det som skadar hälsan långsiktigt är stor mängd kolhydrater, (socker och stärkelse), för lite av naturliga fetter och för mycket av industrifetter och andra industrikemikalier, inkl gifter.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa