Stevia – från naturlig sötma till ren kemi

Artikel i Sund.nu.  Många kemikalier är inblandade i tillverkningen av den Stevia vi köper i butikerna.
Det är svårt att veta vad man ska tro. Jag brukar säga att vi ska avstå från den söta smaken till vardags. Den är bara förrädisk och underhåller vårt sockersug.

 

Comments

  1. 1

    Håller med, enklast är att helt avstå från ”sött”.

    Det finns ju många andra goda smaker, som också kommer fram bättre utan tillsatt sötma …

  2. 2
    Elsiebritt säger

    Håller med!

  3. 3

    Hejsan.

    Vad tror ni om att använda minimala mängder honung istället för sötningsmedel/kemikalier?

  4. 4
    Annika Dahlqvist säger

    @ 3 B:
    Honung innehåller hög halt av fruktos som är det skadligaste sockret. Så ska man använda honung så bör det verkligen vara minimala mängder.

  5. 5

    Jag resonerar som så att jag undviker sött, men om jag på lördagen vill äta något så sötar jag hellre med en matsked honung än med stevia. Både godare och naturligare.

  6. 6

    Har ätit Stevia sedan ett år tillbaka. Det började med att jag smakade lite från ett vitt pulver som min syster hade beställt. Tyckte det var udda smak och som kändes sträv i halsen. I samma veva började vi med LCHF på grund av mitt höga kolesterol, trots att jag åt knappt fett alls, men däremot mycket vitt ris och kolhydrater.

    Kan direkt säga följande:

    Det är skillnad på olika stevia produkter. Här är lite kring våra erfarenheter.

    1. Min fru fick värsta rännskiten av en sådan i tablettform man potionerar ut. Den heter Stevia Sweet från Hermesetas. En frön genomskinlig klick historia. I den finns olika andra ämnen, troligen för att bindra till tabletterna och att de ska vara vita. Det är en skum eftersmak på dessa som jag inte gillar.

    2. ICAs steviasocker har varit en rätt trevlig produkt som möjliggjort att bakverk faktiskt har kunnat produceras för att ersätta socker. Tidigare använde vi sukrin, men det blev aldrig bra och en kylig isande karaktär. Ingen har känt några reaktioner. Det verkar rätt okej, även om priset är svindlande – men så använder man inte så mycket heller – av anledning jag kommer till längre ner.

    3. Använder även en till produkt, som även säljs av ICA. Det är Stevia i flytande form – även den från Hermesetas. Denna består av steviolglykosider och destillerat vatten. Inget mer. 10 droppar (i mitt fall 8) räknas som motsvarande en sockerbit i sötma. Den är min näst personliga favorit.

    4. Beställde frön och odlade upp två stycken egna Stevia plantor. De växer som tusan i värme och med ljus. Jag har LED-växtljus på 5-15W (som dock kostar 700-1000 kronor per lampa, men har tre års garanti och 50 000 drifttimmar garanterade). Lysrör fungerar helt okej också.
    Dessa kan man som sagt torka genom att hänga upp på luftigt varmt ställe, eller i hushållstork och sedan pulvra. Eller använda färskt direkt. Min klart bästa personliga favorit.
    Plantorna växer dessutom som fasens. Man kapar dem 1/3 i taget om man gör större ingrepp.

    5. Vi hittade snabbt produkter som Fun Light Go sötad med stevia och morotsextrakt. Varit ett bra komplement och som varit trevlig att använda som ersättning för läsk då den passade mycket bra i kolsyrat vatten. Smakade precis som hallonsoda exempelvis. Jag hade dock lite problem med halsen och fick mer och mer svårt att svälja och kände mig mysko så jag trodde det var den som jag reagerade på.
    En tid senare konstaterade läkare att jag dock hade streptokocker i halsen och fick lov äta en kur penicillin och samtidigt slutade dricka fun light go så svårt avgöra om det var den eller streptokockerna. Troligen det senare, men det kan alltid testas. Ingen annan verkar ha haft de besvär som jag haft.

    6. Vad gäller sockersuget som sägs underhållas av Stevia; Det har jag inte märkt av alls. Känner mig definitivt inte mer sugen på sött. Är inte alls mer hungrig eller känner sug. Efter kommit in i LCHF så är man mycket mindre hungrig, man klarar sig mycket längre på det man äter. Magproblemen försvunnit med mera. Det kan klart vara olika mellan människor, men då ska man tänka att innan LCHF krävdes det 6-8 sockerbitar i en mugg kaffe för att jag skulle tycka det var sött. Jag hade troligen ett högt begär av sötma och gick och små-åt hela tiden. Mackor hit, mackor dit, kaffe med socker hela tiden osv.

    Idag dricker jag knappt kaffe alls. Mer te, speciellt ett med kanel och ingefära som påminner om ”jul” – men knappt det en gång om dagen – om ens det. Och då har jag i 10 droppar stevialösning eller 2-3 blad stevia från plantorna – när man lyxar till det.
    Man känner inte alls något sorts mer sug efter sött. Så det påståendet kan jag av erfarenhet säga stämmer inte alls – i vårt fall vill säga.

    Det enda skulle väl vara mitt ingefärsvatten just nu när man åkt på förkylning från barnen som river fint i halsen. Där krävs det lite stevia och några droppar limejuice för att kväva tonen av den rivna pepparroten. Tidigare var det ju honung, men det håller jag mig bestämt undan så länge jag kör 5% LCHF.
    I övrigt kan jag säga att jag tror inte att jag haft så lite och milda förlopp av förkylningar sedan jag började äta enligt LCHF. Brukade vara jättesänkt innan när jag blev sjuk.

    Jag tror det är långt många gånger mer skadligare att andas än att ta några droppar stevia, eller driva upp egen planta och använda (vilket jag rekommenderar för det är bra med mer växter i de flestas innomhusmiljöer för att fånga upp partiklar i luften och höja för dålig luftfuktighet.

  7. 7

    Om någon är intresserad av LED-växtlamporna jag pratar om som är på E27 sockel (rekommenderar den med kylflänsar än med fläkt som surrar en hel del) så kan jag berätta var jag köpte mina. En 15W LED motsvarar en 90W växtlampa av traditionell typ som avger mycket mer värme och sprutar ut alla onödiga frekvenser som inte krävs för fotosyntesen. Om Annika tycker det är okej, kan jag länka till var jag köpte mina på nätet (svenskt företag). Använt dem till att driva upp mina chiliplantor och tagetes från början.

  8. 8

    Håller med om att det enklaste är att avstå från allt sött och sötsaker.

  9. 9
    Margareta Lundström säger

    Ankan!

    Det var verkligen spännande att höra om Dina erfarenheter av stevia och odlingar. Inspirerande och lärorikt. Man lär sig nytt sig varje dag av att läsa Dr Dahlqvist blogg.

  10. 10
    Annika Dahlqvist säger

    @ 7 Ankan:
    Det är helt OK om du länkar till var du har köpt dina lampor.

  11. 11

    Att odla stevia är en trevlig hobby och inte minst får man då den sötma man vill ha utan industrins kemikalie-varianter
    Plantorna är tacksamma och man tar lätt sticklingar under sommaren

    På hösten vill dom dock inte vara med längre utan tillskottsljus

    Ledlampor är ju tyvärr svindyra här hemma än så länge men tex här kan man köpa dom för 14$ st när man köper 10 st

    https://www.aliexpress.com/product-fm/536275548-E27-4W-48-LED-Grow-Light-Red-Blue-Color-LED-Garden-Light-LED-Plant-light-Lamp-wholesalers.html

    Annars funkar det att bara rigga upp en lysrörsramp en bit ovanför odlingen också 🙂

  12. 12
    anna andersson säger

    Jag är också motståndare till sötningsmedel. Men Steviaströ räddade mig en gång.
    Försökte mig på ett LCHF bakverk som visade sig helt oätligt. Med rejält med Strö på gick det ner.

  13. 13

    OT

    Visst drar man paralleller till LCHF…och många andra icke politiskt korrekta påståenden.
    https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=NmuzrHwMkMU

  14. 14
    Professor Göran säger

    Man måste ju inte äta något sött men det är förstås gott med kakor. – tycker ett gammalt kakmonster 🙂

    Här är hustruns eget recept på LCHF-kakor som är en variant på de klassiska kokostopparna och de är jättesmaskiga

    1 dl kokosfett

    25 g smör

    2 vispade ägg

    1 rågad matsked fiberhusk

    1/2 dl kokosmjöl

    1 dl vatten

    1 dl röda vinbär blandas i den färdiga smeten

    Klicka ut med sked på en plåt – ungefär ett tjugotal blir det.

    Grädda vid 225 grader tills de börjar ta färg men vakta dom!

    När man tagit ut dom kan man sätta en droppe likör på varje kaka

    Bären och likören tillhör förstås aja-bajaavdelningen men det är svår att vara en helt renlärig ”LCHF-taliban”.

  15. 15

    Jag har köpt Stevia extrakt från Stevia Vital och den innehåller (iaf enligt innehållsförteckningen) enbart Rebaudasid A, som väl är det söta i Stevia?

    För de där Stevia-produkterna man kan köpa i mataffären skrämmer slag på mig med alla sina kemiska tillsatser. Såg en som innehöll sukalos!!!

    Min fråga till dig är; kan jag fortsätta äta av mitt rena extrakt och lita på att det är just rent?
    Det triggar inget vidare sug hos mig och man använder en knivsudd knappt då det är 400x sötare än socker. Inte äter jag det varje dag heller, utan bara om det är nå’t särskilt jag vill söta ibland.
    Eller vore det bättre med agavesirap som iaf påstås inte höja blodsockret?

    Tacksam för svar.

  16. 16
    Annika Dahlqvist säger

    @ 15 Azin:
    Det som utsäger sig för att vara rent, har man den största chansen att det också är det.
    Agavesirap rekommnderar jag inte. Det är mycket hög andel fruktos i det, och fruktosen är ju det sämsta sockret.

  17. 17

    Jag skriver fortsättningsvis under Helge K eftersom det är en till här som har Helge som signatur.

    HelgeK (K som i kiropraktor!

  18. 18

    Tack Annika för det snabba svaret, då vågar jag nog använda mitt stevia extrakt lite då och då i fortsättningen också.
    Ha en fin vecka och tack för en bra blogg, full av information. 🙂

  19. 19

    Hej allihopa! Jag har köpt steviaextrakt från stevia.se där det står att den innehåller 100% stevia (95% steviocider), tror ni att det är en bra produkt? Man behöver nämligen inte mycket av det pulvret för att söta sitt kaffe/the eller grädde med blåbär och jordgubbar 🙂

  20. 20

    @ HelgeK:
    Ajdå, glömde, jag hade ju ändrat till HelgeK redan innan på denna blogg när jag såg att det fanns en Helge.
    K står dock för något annat i mitt fall. Jag byter till något helt annat.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa