LCHF för vegetarianer

LCHF för vegetarianer, av Katarina Wikholm och Pauline Demetriades. Ett välkommet tillskott i LCHF-bokfloden. Det brukar komma många frågor om LCHF för vegetarianer.
När jag läste teoridelen var jag mest intresserad av avsnittet om bönor och ärter, eftersom det är där LCHF- veganerna ska få sina proteiner.
Författarna berättar om att alla essentiella aminosyror inte finns i bönorna. Sedan finns det antinutrienter i dem, som Fytiner och Lektiner. Dessutom Fytoöstrogener som kan ha skadliga effekter för den som äter dem.
Men intressantast var att författarna rekommenderar industriprodukterna Tofu och Quorn före kokta sojabönor.
Jag brukar svara att hellre äta kokta sojabönor än industriprodukter som Tofu och Quorn. Finns det jämförande forskning på detta?

I receptdelen tyckte jag att lakto(mjölkprodukt)- och ovo(ägg)rätterna såg mycket goda och frestande ut. Men veganrätterna tycktes mig oerhört näringsfattiga. Bara grönsaker. Jag tror att aktiva LCHF-veganer äter betydligt mer av bönor och ärter, trots dessas antinutrienter och fytoöstrogen. Annars får de ju proteinbrist!?

Matfrisk-bloggens recension av boken.

Vegetariska dagen avskaffad i Östersund.

 

Comments

  1. 1
    Professor Göran säger

    Innan jag och min fru la om till väldigt strikt LCHF (rent ketogen kost) för nu tre år sedan höll vi faktiskt mer och mer på att glida in i en vegetarisk kost. Det var ju så förbaskat gott!

    På den indiska restaurang som vi ofta besökte tog vi alltid ”Fyra små vegetariska rätter” med en extra portion ris och gärna mer av det fantastiskt goda indiska brödet. Ärligt talat upplevde jag denna vegetariska mat som rena rama ”knarket”. Och friskare blev vi inte – snarare tvärtom – och viktkurvan pekade uppåt. Min fru blev då också allvarligt sockersjuk.

    Igår kväll var jag på middag på en bättre restaurang här i Luleå och satsade på en rejäl biff och skippade i strikt LCHF-anda också alla tillbehör utom en grönsallad. Min gäst – en professor från LTU – gjorde samma sak och berättade att han och hans fru nu för andra gången äter strikt LCHF sedan ett par veckor tillbaka. (Jag tror faktiskt att mitt exempel i mina materialkretsar har inspirerat en och annan akademiker.) Däremot så bröt jag mot mina egna regler och högg för mig ganska rejält av grönsalladen som var så där oerhört frestande.

    När jag sedan kom tillbaka till mitt hotell så fanns där en kvällsbuffé uppdukad i foajen och det hela såg väldigt mysigt och ombonat ut med massa bokhyllor med gamla böcker kring väggarna. Så jag slog mig ned och tog ett glas vin som avslutning på kvällen (och som min enda hjärtmedicin) och läste en bok. Men som jag satt där så blev jag så förbaskat ”vrålhungrig” fast jag bevisligen hade ätit ordentligt två timmar tidigare. Det var nätt och jämnt att jag lyckades hålla tillbaka min hunger. Jag har märkt samma sak vid tidigare tillfällen och senast i måndags då vi hade en sommarutflykt på Chalmers och då det också blev lite för mycket grönskaer och på vägen till hotellet i Göteborg drabbades jag av samma ”vrålhunger” och kunde då inte hålla emot utan gick in på en Seven-Eleven och stoppade i mig två varmkorvar. Sådant inträffar aldrig om jag låter bli salladerna. Då är jag i princip aldrig hungrig utan har ”full kontroll” över läget. Om jag skulle gå över till en vegetarisk LCHF så misstänker jag därför att jag igen skulle hamna i ett kritiskt tillstånd och snabbt ”gå under”.

    Mina egna erfarenheter stämmer med det som Lierre Keith skriver i sin oerhört intressanta bok ”Vegomyten”.

    Läs den!

    Den är svår att släppa om man börjat läsa i den.

  2. 2

    Hoppas boken inte innehåller några fiskrecept. I så fall kan man
    döpa om boken.

  3. 3
    Carina säger

    Intressant. Kan det inte vara så att endast en köttbit med ja även om det var större mängd grönsallad (som ju inte ger nämnvärt med energi, om du inte åt oerhörda mängder…), innebar att det inte var tillräckligt för dig. Du är ju man och behöver mer energi än så?!Likaså vid det tillfället som du nämnde vid Chalmers utflykten, då det var en större mängd grönsaker, och kanske inte så mycket annat. Inte konstigt att du stoppade i dig något på grund av rejäl hunger/sug. Vad jag menar är att det kanske handlar om för lite energiintag i förhållande till vad du behöver, och inte grönsakerna. @ Professor Göran:

  4. 4

    Föreställningen att det går att konsumera icke-fermenterade sojaprodukter (t ex kokta sojabönor, sojamjölk) i stor omfattning har bara ett par årtionden på nacken och har uppfunnits av den amerikanska sojaindustrin. Alla östasiatiska kulturer som under tusentals år odlat soja konsumerar den främst i fermenterad form som sojasås, tofu, tempeh et c. Kokta soja-/edamamebönor kan vara ett litet tilltugg till sushin men aldrig en huvudrätt.

    Överhuvudtaget har sojan varit ett komplement till kosten och en nödföda snarare än huvudföda. Sojans första användningsområde var sannolikt som kvävefixerare i jordbruket vilket antyds av att det kinesiska skrivtecknet för soja är en stilisering av dess rötter medan ätbara grödor avbildades med den ätbara delen.

    Huruvida det finns forskning på detta: Det finns det säkert men den har sannolikt aldrig blivit publicerad eftersom det är den amerikanska sojaindustrin som bekostar nästan all forskning om soja. I väntan på att sådan forskning publiceras gör vi nog bäst att lita på den beprövade erfarenhet av soja som livsmedel. I synnerhet för vegetarianer där soja lätt blir en basvara i kosthållningen finns det starka skäl att tillämpa denna försiktighetsprincip.

  5. 5
    dufva säger

    Enbart kokning av soja tar säkert kål på de flesta lektiner
    Dom slänger in handduken redan vid 70 grader

    Fytinsyrorna är segare och kräver de gamla metoderna (blötläggning fermentering) för att elimineras

    De östrogenhärmande ämnena kommer man heller inte åt via bara kokning

    Som sagt har inte industrin idag tid med sådant pyssel utan lurar i oss att det räcker med lite upphettning

    Annika

    Inte behöver Vegetarian-Lchf:are några bönor och ärtor för proteinet
    Dom äter ju i allmänhet ägg och mejerier som är kompletta livsmedel..

    Värre som sagt för veganer
    Dom måste nog acceptera fytiner och östrogener för att få sitt proteinbehov tillgopdosett

  6. 6

    @ Emilie:
    Men nu heter boken som den gör och innehåller med all sannolikhet inte fiskrecept. Var det ens värt att ta upp det?

    Visst, det finns fiskätare som kallar sig vegetarianer, men vi kan väl ändå utgå ifrån att de som skriver böcker om vegetarisk kost vet att fisk inte är en grönsak?

  7. 7

    Hugo #7
    Precis… boken innehåller inte INTE fiskrecept.

  8. 8
    Sebastian säger

    I en artikel i Forskning o Framsteg skriver dom om Quorn.
    ”Rent biologiskt har den i själva verket mer gemensamt med mögel och fotsvamp.”

    [url=https://fof.se/tidning/2012/2/du-skona-nya-quorn]Forskning o Framsteg[/url]

  9. 9
    Helena Karlsson säger

    LCHF för vegetarianer = oxymoron (självmotsägelse)

    Tro mig, en fd vegetarian.

  10. 10
    Annika Dahlqvist säger

    @ 9 Helena Karlsson:
    Jag antar att du menar vegan när du skriver oxymoron, för det är väl inga problem med LCHF och lakto-ovo-kost?

  11. 11
    Helena Karlsson säger

    #10

    Nejdå, jag var lakto-vegetarian i mer än 20 år. Min väg har varit lång. Under flera år var jag fettskrämd också. För ca 5 år sedan började jag använda smör, litet som skaldeman; jag mådde ju ändå så dåligt så vad f-n. Sedan började jag äta makrill i burk också för att få i mig omega 3. Men jag mådde inte bättre. För ett par år sedan var jag så trött att jag knappt kunde gå oppför trapporna, fick hjärtklappning och måste sätta mig o andas ut. Trodde det var hjärtsvikt. För ca ett år sedan beslöt jag mig för att utesluta socker. (Jag har aldrig varit tjock, men förstår nu att jag var sockerberoende.) En klar förbättring. Efter 4-5 mån började jag läsa om LCHF och beslöt mig för att gå hela vägen. Utesluta pasta bröd och potatis också. Mådde bättre, förutom hjärtklappningen som varade inte en vecka men 2 mån. Men det är först nu när jag börjat äta kött o mer fisk som jag verkligen mår som en prinsessa. Jag flyger oppför trappen och kan gå hur långt som helst.
    Vi bör äta artegen föda. Vegetarisk kost kan aldrig bli annat än ett sämre substitut för detta. Jag känner mig lurad inte bara av de gamla kostråden, utan även av de som förespråkar hälsokost. Det är att lura folk. Vet att många vegetarian bryr sig om djuren, men då är det bättre att kämpa för bättre djurhållning än att sluta äta kött. Vi är inga växtätare, tror inte ens vi är allätare. Hur mycket bär och nötter tror ni man åt på stenåldern?

  12. 12
    Lars Johansson säger

    Jag vill fråga Annika, betyder det här (post # 10) att du kan tänka dig att stödja kampanjen eller på något sätt visa ditt stöd för kampanjen Köttfri måndag?

  13. 13
    Eva Ivarsson säger

    Lars Johansson – svårt att förstå vitsen med ”köttfri Måndag”? Istället borde man sätta sig in i naturens kretslopp där alla väsen arbetar ihop för att planeten och dess innevånare ska överleva? Äter man kött så bör man välja naturbeteskött med rikt näringsinnehåll bra miljöval bra djurskydd närproducerat – då kan du äta en mindre bit och inte så ofta kanske. Nu tutas det ut ”köttfri Måndag” utan disskussion vad det handlar om och många sväljer det utan eftertanke om vad är det frågan om!

  14. 14
    Lasse P säger

    Kött är inte något problem för veg(etari)aner att äta………räknas som förbjuden frukt 🙂

  15. 15
    Lars Johansson säger

    Eva, om du ber någon att inte äta kött på måndagar så vet den vad den ska göra. Om han ombeds sätta sig in i naturen där alla väsen arbetar ihop är det obegripligt och är därför inget alternativ.

  16. 16

    Köttfri måndag är en meningslös skrivbordsprodukt konstruerad av storstadsveganer utan en susning om hur naturens kretslopp fungerar.

    Är man vegan och vill äta ekologiskt är man precis lika beroende av idisslande boskap som vi LCHF:are är. Icke fossilbaserat gödsel skapas inte på något annat sätt! Det må låta som bullshit i dina öron och det är precis vad det handlar om! 😉

  17. 17
    Annika Dahlqvist säger

    @ 12 Lars Johansson:
    Jag vill absolut inte stödja kampanjen för köttfri måndag, det trodde jag hade framgått.
    Men till de som vill äta vegetarisk kost av någon anledning vill jag säga att med mjölkprodukter och ägg kan man få den maten riktigt näringsrik. Men det finns uppenbarligen de som enligt #11 måste gå till en utpräglat animalisk kost för att återfå sin bästa hälsa.

  18. 18
    Helena Karlsson säger

    #17 För att inte tala om hur enformigt det blir! Om man inte vill äta sojaprodukter pga fytestrogenerna, eller bönor pga gaser så återstår endast ost o ägg som proteinkälla.

  19. 19
    ragnhild säger

    Inte jag heller – och vegetanermat med alla sina kolhydrater – oi; som jag åt – inte en portion – å nei – ALT – såååå godt – Lchf har en ganske annan verknad – tänk att der finns en kost som hjälper till med att ta kontroll på – ja vad kallar man det; hetsätande, frossande, blir aldri mett-ätande, kliar i fingrane efter något. Måste (varje dag) ha något godis/sjokolad – vem har ätit upp isen/glassen – vad gör jag nu – å der hör jag isbilen…. räddat för denna gång —- å skulle ønska jag inte hadde ätit upp alla 10 eller var det 20 ”kroneisene/glassen”… ha, ha – de dager är över – med lchf.

  20. 20
    ragnhild säger

    Jo, jo – alla ni som är friska – med ”karaktär” – vegetanianermat är nydelig mat. Men lchf – kött/fisk/fett ”ska” jag ha varje dag så länge det finns tilgång :)- och efteråt flyttar jag till Grönland – tar börsan med och hoppar/hope for det best. Och för det; kjempa för ren mat och mot maktmonopoler som driver på och förstörar människornas mat – erstatter den med ”KNARK” – ju jag ”stjäler” goda ”ord”/expression 😉

  21. 21
    Solblomma säger

    Var i bokhandeln idag och kollade i boken. Fin bok med många bra recept, även för en som inte är vegetarian. Många rätter fungerar som TILLBEHÖR till en god köttbit.

  22. 22

    Per Wikholm

    Verkar det nästan inte löjligt att propagera för vegetarism i samband med lchf?
    Lchf består i grunden av animalier?

  23. 23
    Eva Ivarsson säger

    Lars Johansson – som du förstår så tar vi oss inte fram på samma tankebanor!? Jag tycker du klassar på ner folks förmåga att tänka logiskt och inse alla samband i kretsloppet. Ska man inbilla folk (barn oxå) att en fridag i veckan vad det än gäller spelar någon roll om man inte kan se HEL-heten? Sådana fuskpoäng vissnar snabbt bort! Sedan ska alla äta det de mår bra av oavsett namn. I min värld gäller HÅLLBARHET för kommande generationer och där ingår inte monogrödor av något slag!’

  24. 24
    Karin säger

    annika: Man kan inte jämföra industriprodukten Corn , en helprocessad obehaglig produkt med Tofu. Tofu är ngt man kan göra helt själv med kokta sojabönor och en saftsil. Har själv gjort det. Lite som bohuslänsk äggost. Nåt man gör hemma. Enda nackdelen med Tofu är att sojabönorna inte odlas i Sverige , men jag köpt tofu som är tillverkad i Perstorp för inte så länge sedan. För mej är det tumme upp för Tofu men aldrig att jag skulle ta en tugga Corn..

  25. 25
    Lars Johansson säger

    Eva, det står på Köttfri Måndags sida att ”Forskarnas slutsats är att om vi vill ha en hållbar klimatutveckling måste vi äta mindre kött.” Och jag tror inte någon förnekar detta, men ni tycker nog att människan ska äta animaliska produkter och därför väljer ni då att peka på annat, t ex så är väl de där monokulturerna egentligen mest kraftfoder och därför vill ni t ex ha gräsbete? Så minskar man på köttet så blir det ju mindre monokulturer. Det är kanske enklare att låta bli kött en dag i veckan eftersom jorden befinner sig i en akut situation, även utan att förstå helheten. Ni har ju en bok där som ni skulle ha kunna använt på måndagar. Men inte ens den äkta partnern verkar ha mycket positivt att säga om den vegetariska kokboken.

  26. 26
    Eva Ivarsson säger

    Lars J.Suck ! Vem sväljer :Forskarna(vilka då?) tycker: ät inte kött(vilket kött då?), rädda klimatet ( genom vad?) . Vi ”forskar” väl vidare var o en på sitt sätt – tycker en icke köttätare (men däremot fisk i alla former fast de är ju inte så klimatsmarta alltid – där får man se upp!) En ”fiskfri Tisdag” kanske , eller en eller två ”soja fria” dagar ?

  27. 27
    Tobias säger

    Lars Johansson: Det var väl Världsnaturfonden som kom ut med en stor undersökning som i media tolkades som att köttätande (generellt) är dåligt för miljön. Pga snedvridningen i media gick de sedan ut med ett förtydligande om att gräsbeteskött inte hade denna negativa effekt, utan istället var bra ur miljösynpunkt.

  28. 28

    Lars Johansson: Jag tror jag förstår varför det är så svårt för dig att förstå. Som LCHF:are är jag för att folk ska ha rätten att äta efter sin egen hälsa, smak och personliga övertygelse. Därför har jag själv aktivt bidragit till min fru och Paulins utmärkta lakto-ovovegetariska kokbok. Jag har absolut inget emot vegetariskt mat eller vegetarianer.

    Det jag är motståndare till är veganismen som överideologi/religion. Eller annorlunda uttryck, när det blir självklart för övertygade veganer att de har någon sorts moralisk rättighet att trycka ner sin kosthållning i halsen på alla andra. Köttfri måndag och dess initativtagare är ett utmärkt exempel på detta där han i debattartiklar som valsat runt i Svenska dagstidningar kräver ingripande av statsmakten för att ”stoppa LCHF-epidemin.”

    Sedan är själva idén med den köttfria måndagen skrattretande naiv. Att köttfria måndagar skulle gå att införa på ett globalt plan utan tvång eller våld är utopiskt.Titta på statistiken över kött/animaliekonsumtion i världen. Den pekar rakt uppåt de senaste årtiondena och det är u-världen som (helt berättigat) står för den huvudsakliga ökningen. Allt tyder på att denna trend kommer att fortsätta. En relevant diskussion om mat, klimat och miljö borde därför handla om att återställa animalieproduktionen till ekologisk hållbarhet. Kötttfria måndagar tar överhuvudtaget inte tag i dessa grundläggande frågeställningar utan låtsas som att dagens jordbruksproblem är oproblematisk så länge det bara produceras vegetabilier.

  29. 29
    Tobias säger

    Här kommer en länk till Världsnaturfonden: https://www.wwf.se/vrt-arbete/jordbrukslandskap/naturbete-och-naturbetesktt/1129758-naturbetesktt-miljn

    Det går alltså inte åt mer energi att producera ett kg naturbeteskött än ett kg bönor. Och då får man komma ihåg att ett kg kött är mer näringsintensivt än ett kg bönor, alltså måste det vara bättre för miljön att äta naturbeteskött än bönor.

    Om man dessutom skulle plocka bort djurhållningen skulle de där bönorna behöva kemiskt framställd gödning som slukar stora mängder energi att framställa.

  30. 30
    ragnhild säger

    Så holder det med att ha ferie på Grönland – tack för ”klar tale” (usensurert): 😉

  31. 31
    Dacke säger

    Det finns alltid fler än en sida av saken. Ta t ex fytoöstrogener, som Annika antog kunde vara skadliga. Kvinnor i övergångsåldern använder östrogenpreparat för att dämpa övergångsbesvär. En del har inte förtroende för läkemedelsföretagens produkter, utan äter fytoöstrogen i stället, för de anses vara mer ”naturliga”. Visst finns det fytoöstrogen i grapefrukt också?

    När det gäller gräsbetande kossor, hur kan de vara så effektiva energiproducenter? Har man inte glömt att räkna av för energin i gräset de äter upp? Om man odlade bönor i st f gräs och äter dom själv, hur blir jämförelsen då?

    Jag kan inte se att det finns uthålliga lösningar för matförsörjningen av mänskligheten om man inte lyckas få stopp på befolkningstillväxten, man flyttar kanske fram datum för hungerkatastrofen, men den kommer likväl.

  32. 32
    Dacke säger

    @ Professor Göran:
    Jag tror att det var alldeles förlite fett i dendär biffen, det hade varit bättre med en stor entrecot. Sen blev jag lite skrämd av den stora andelen proteiner i Din diet, har Du koll på dina njurvärden? En annan liten risk gömmer sig i de tillväxtfaktorer, som får påspädning via rött kött. Du, som gräver i cellbiologi just nu kanske kommer fram till kancerrisken med detta?

  33. 33
    Lars Johansson säger

    Per, du har en attityd gentemot din frus kokbok, den är bara nedlåtande ”utmärkt” osv och du accepterar vegetarianer och veganer trots att de i dina ögon har fel. Jag tycker inte att köttfri måndag tar tag i grundläggande föreställningar, inte alla, men det gör inte LCHF heller. Företrädaren på TV visste inte ens vad som var kött i eftersnacket. Det är en vägg ni gömmer er bakom ”det bör vara gräsbete” och så fortsätter det troligen som vanligt, medan köttfri måndag fungerar här och nu och det säger ni nej till. Om valfrihet, jag tycker att LCHF är dåligt på valfrihet. Ni har nästan jublat när de tar bort margariner av olika sorter. Valfriheten blir gärna mindre. När jag frågade på vegetariska kokbokens sida (din fru?) om man kunde byta ut fettet till fleromättat hänvisades istället till något företal i boken och det verkade inte som om en Stephan Rössner-transformeing varken var önskvärd eller påtänkt. Att välja mellan LCHF-tallriken och Stephan Rössner-tallriken (medlhavskost) förekommer nog sällan hos LCHF-familjen man såg på TV. Med allt annat så går allt framåt, men helt plötsligt så vill ni bakåt och införa gammal mat, primitivt dödande av djur om än på gräsbete. Det torde stå klart att någon gång kommer detta att upphöra. Men ni vill nog inte ha konstgjort kött heller? I övriga samhället försvinner det gamla och primitiva, t ex Kodakfilm med kemikalier för framkallning och nu är det digitala kameror osv. Så det kan vara förklaringen till kampanjen LCHF-epidemin, det är väldigt annorlunda och strävar emot sättet att tänka och vad vi har lärt oss är bra.

  34. 34
    Professor Göran säger

    Har någon läst Vegomyten?

  35. 35
    Tobias säger

    Lars Johansson: Jag noterar att du inte bemötte det jag skrev och länkade. Den logiska slutsatsen är att gräsbeteskött är bättre för miljön än vegetarisk kost, ska man då inte jobba för det istället?

    Speciellt som det finns så många människor (som jag) som aldrig kommer vilja sluta äta kött så måste det vara mycket bättre att ge dem detta som alternativ. Alltså, du verkar ju nästan upprörd över att gräsbeteskött är bra för miljön, det är väl en jättegod nyhet?

  36. 36
    Tobias säger

    Och det här med att gå framåt och utvecklas. Ja, visst ska vi utvecklas, men du verkar vilja definera själv vad utveckling är. Ibland har man fel, då gör man om och gör rätt. ”Införa gammal mat”, halleluja, folk väljer främst själva vad de vill äta, men om det visar sig att vissa människor, som jag, mår avsevärt bättre på lchf, och att gräsbeteskött är det bästa miljövalet, då måste man väl få säga det så man underlättar för människor att fatta bra beslut.

    Visst, dödande av djur kan ses som barbariskt. Men om du äter ägg eller mejeriprodukter bidrar du också till det barbariska dödandet av djur. Produktionen av mejerivaror, som den ser ut idag, förutsätter att man har ihjäl de flesta kalvarna, annars vore det ohållbart. Samma sak med grönsakerna du äter, det skulle vara ohållbart att helt gå över till konstgödsel som kräver enorma mängder energi (till stor del fossila bränslen) vid tillverkning.

    Man ska inte vara onödigt taskig mot djur, men att ge djur rättigheter vore absurt. Vad skulle de ha för rättigheter? Rätten till liv? Då måste vi hindra vargar från att äta kaniner. Krokodiler från att äta fåglar osv osv.

  37. 37
    Lars Johansson säger

    Tobias, nej jag har inte sagt att gräsbeteskött är dåligt och det är ingen nyhet för det skrev Per Wikholm i sin artikel för ett tag sedan, där jag också gjorde ett förtydligande med bäst och sämst. Men det råder delade meningar om hur mycket bättre det är en vegetariskt. Just här tycker jag argumenten är litet tunna. Jag tycker att det är svårt att se en framtidsvärld där man måste slå ihjäl ett djur och äta köttet så det är ingenting att rikta in sig på. Det måste uppnås något enklare och trevligare. Man är inne på konstgjort kött. Jag har märkt att ni inte var inne på köttfri måndag, så jag tror inte det blir att ni vill ha konstgjort kött.

  38. 38

    #33 Lars Johansson

    Ditt senaste inlägg är så förvirrat, osammanhängande och obegripligt att jag endast kan använda den klassiska repliken i domstolen från dåliga tv-deckare: Your Honour…I rest my case!

  39. 39

    #37 Lars Joahnsson
    Såg ditt nya inlägg… du har svårt att se en framtid där man måste slå ihjäl ett djur och äta köttet. Men om vi kan vara överens om att djur behövs för att producera icke-fossilbränslebaserat gödsel så är frågan hur dessa djur ska dö. Ska de plågas tills de självdör av ålderskrämpor eller ska vi låta vargen eller björnen ta dem… och är det i så fall en mindre plågsam död än den som den i dina ögon så förhatliga ”köttindustrin” erbjuder?

  40. 40
    Tobias säger

    Lars: ”Jag tycker att det är svårt att se en framtidsvärld där man måste slå ihjäl ett djur och äta köttet så det är ingenting att rikta in sig på”. Tur att du inte är envåldshärskare i Sverige då så att folk får bestämma själva vad de vill rikta in sig på.

    Konstgjort kött, ptja, om de får till samma näringssammansättning, smak och konsistens så visst. Men vad jag har sett av det verkar de inrikta sig på att ”förbättra” köttet genom att plocka bort fettet, inte något som LCHFare vill.

    Jag ser även en fara med det om sånt kött skulle bli lätt och billigt att producera. Då skulle det klia i fingrarna på vissa att förbjuda normal köttproduktion, och det skulle vara fatalt för den biologiska mångfalden som bitvis behöver betande klövdjur.

  41. 41
    christina johansson säger

    LCHF är nog inte så bra lämpat för vegetarianer. Själv har jag tidigare varit vegetarian som ätit ägg, ost och fisk. När man undviker kött så resulterar det nog i att man äter mera kolhydrater, med kostråd från myndigheter som signalerar att kolhydraterna är ”bättre” att äta än mättat fett så kan det resultera i diabetes typ 2 som jag fick förra året. Tänk all frukt och grönsaker som man ätit och trott att det var hälsosamt. Alla smörgåsar med så lite fett som möjligt. Är det bara jag som tänker att man skulle anmäla socialstyrelsen för felaktiga kostråd som lett till sjukdom? Smör och grädde som de har skrämt oss för, visar sig att man blir smal av!! Man måste bli sjuk för att lära sig äta rätt.

  42. 42
    Lars Johansson säger

    Per, nej jag skulle inte neka till att ni äter just det kött där djuren är på gräsbete. Men jag ser det som onaturligt. Det heter att man ska äta litet kött och även här (se #10) så säger doktorn att det går utan problem att leva utan att äta kött. Låt mig bara säga att LCHF som den ser ut idag liknar väldigt mycket den mat man åt i skolan på 70- och 80-talet, förutom att man åt socker. Vi är alla överens om saft och socker som man åt och drack då, det ska man inte inta. Och jag mådde dåligt. Den andra delen jag mådde dåligt av är mycket mättat fett. Då visste jag inte vad som var fel utan man bredde nog nästan rent smör på smörgåsen. Man lärde helt enkelt ut att man bredde smör på smörgåsen och sedan kanske fet prickig korv. Och det gick ju inte alls. Det var mest allvarliga hudproblem för min del och övervikt. Därför kan jag inte prova den där LCHF för vegetarianer, jag blir sjuk direkt så kan man inte byta till oljor eller nåt så är den värdelös för mig. Men jag tycker det är grinigt av er som mår bra och tål det mättade fettet om ni inte provar de vegetariska recepten, injklusive dig Per som heller går ut på åkern och äter en ko. Men i mitt fall så kan jag inte pga symptomen, t ex vännerna gjorde potatismos idag och jag var tvungen att fråga så det inte var fint mos med smör, men det var pulvermos. De andra gjorde korv och potatismos så jag väljer då det vegetariska som vegetarian och det var då pulvermos.

    Jag kommer ihåg att ingen lyssnade på mig. Man sade att jag inte tvättade mig pga blemmorna. Så jag hoppas alla lyssnar på Christina ovan och alla andra, med motsatta problem. Nu har man lyssnat på sådana som mig (äntligen) och det kanske är det som har lett till medelhavskosten med fleromättat fett och pasta, nästan vegetarisk är den nog också. Det enda jag har att klaga på är att den kom litet sent. Men man måste lyssna på er också som blir sjuka.

    Och att margarinerna läggs ner gör ingenting. Det är ju ett substitut för smör och ganska likt så jag kan knappt äta det heller. En dek har nånbliten del smör eller grädde. De är bättre, men det betyder inte att de är bra. Så de hyllorna får gärna gapa tomma.

    Ha det bra! Lyssna på patienterna. Det kan variera. Det kan verka konstigt. Men det de säger är troligen alltid sant.

  43. 43
    Professor Göran säger

    @ christina johansson:
    Håller med!

    Man måste nog bli sjuk på kolhydraterna för att kunna bli fri från detta ”knark”.

  44. 44
    Annika Dahlqvist säger

    @ 37 Lars Johansson:
    Detta konstgjorda kött, hur ska det tillverkas? Animaliskt kött produceras bäst genom att bjuda kon på gräs och vatten.
    Går det att lägga ner en knippa gräs i skålen med konstgjort kött och få det att införlivas med köttet, och växa till?

  45. 45
    Lars Johansson säger

    Annika, ja det tror jag att man nån gång kommer att göra. Man lägger litet enzymer på grässtråt. Det verkar väldigt konstigt om det som händer i kon inte går att göra utanför. T ex när jag besökte min far som liten då hade läkarna vad som såg ut som en skivspelare och snackade in i. Om jag skulle sälja den till er läkare idag, det skulle inte gå så bra. Man lagrar troligen inte längre ljud på något som kräver mekanik och snurrar. Per Wikholm har skrivit en ”framtidsvision” för en hållbar jord, men det är fortfarande en ko som ska utföra jobbet och det känns litet overkligt. Ungefär som en VHS-spelare och allt annat är mobiltelefoner. För att hjälpa er litet (som vill ha gammalt riktigt kött?) så tror jag kanske inte att det där grässtråt kommer att smaka helt korrekt, på samma sätt som en digitalkamera kanske inte kan uppnå Kodachrome 64. Men folk fotar och man har kommit på detta och har filter så det ser ut som film. Man kanske på samma sätt har kryddor så köttet smakar som välhängt hos charkuteriet i Bromma 1955.

  46. 46

    OT; Nisse Simonsson, vår fantastiska Hjärndoktor här i Östersund, skriver en mycket bra insändare i dagens ÖstersundsPosten om vikten av att skippa sockret och att röra sig mycket, på tal om att Rörelse (Gymnastiktimmen för oss äldre) ska tas bort på schemat i Ås.

    https://op.se/opinion/insandare/1.4767858-daglig-motion-i-det-fria-ar-

  47. 47

    Per Wikholm Skrev:

    Eller annorlunda uttryck, när det blir självklart för övertygade veganer att de har någon sorts moralisk rättighet att trycka ner sin kosthållning i halsen på alla andra.

    Jag äter varken vegankost eller LCHF-kost och jag har inget emot något av dem. Däremot skulle jag vilja påstå att jag upplever det som lika vanligt att övertygade LCHF:are kan bli lika rabiata med sin kostövertygelse.

    Ett annat problem tycker jag är att det i debatten om miljön ofta förekommer en hel del hyckleri från LCHF-håll. Det tjatas väldigt mycket om att naturbeteskött är så himla bra (och det tror jag också att det är, ur den synvinkeln) så därför är allt snack om man minska köttkonsumtionen trams. Men det är ju bara ett hållbart argument om man enbart köper NBK och inte ”industrikött” (om man får kalla det så).

    Det skulle vara väldigt intressant att veta hur många LCHF:are som köper NBK till 100%.

    (För säkerhets skull vill jag poängtera att jag inte stöder att veganer (eller någon annan) kör ner sin kosthållning i halsen på folk.)

  48. 48
    Konsument i Sverige säger

    Hugo Skrev:

    Jag äter varken vegankost eller LCHF-kost och jag har inget emot något av dem

    Har du någon blogg där du debatterar vad du äter och föredrar?

  49. 49
    Annika Dahlqvist säger

    @ 45 Lars Johansson:
    Jag är skeptisk till odlat kött. Kom tillbaka när man har fixat till det så att ett grässtrå indränkt i enzymlösning kan omvandlas till kött i en bunke. Jag tror inte på det.

  50. 50

    Hugo #47
    Problemet är att vi överhuvudtaget har accepterat köttfabriker baserade på billigt, subventionerat spannmål odlat med fossilbaserat konstgödsel och bekämpningsmedel. Självklart tror inte jag heller att alla LCHF:are köper 100 % naturbeteskött även om det är vårt ideal. Så länge det är tillåtet att producera kött på ett såväl inhumant som fossilbränslebaserat sätt så kommer denna produktion att dominera köpmönstret ända till den dag då de fossila bränslena blir allt för dyra.

    Risken är då att ”utvecklingen” gått alldeles för långt och att det blir svårt att gå tillbaka till naturbeteskött.

    I detta perspektiv så tror jag inte att LCHF.are fungerar så mycket annorlunda än veganer. Finns det en korv som kostar hälften så mycket som en KRAV-märkt korv så kommer flertalet att oftast köpa denna korv, precis som jag tror att flertalet veganer kommer att köpa en sojakorv som kostar hälften så mycket som en KRAV-märkt sojakorv.

    Därför är min nuvarande ståndpunkt att omställningen måste börja med striktare regler för hur vi tillåter vår matproduktion att ske. Gäller såväl odling av vegetabilier som djurhållning.

  51. 51

    Hugo Skrev:

    Visst, det finns fiskätare som kallar sig vegetarianer, men vi kan väl ändå utgå ifrån att de som skriver böcker om vegetarisk kost vet att fisk inte är en grönsak?

    Vi kan nog också utgå ifrån att majoriteten som är insatta i vegetarisk kost – och definitivt de som är insatta i vegankost – vet att mjölkprodukter och ägg inte är grönsaker!

    Är djurens rätt samt väl och ve i fokus för ens matval ska man definitivt vara vegan. Som vegetarian är det mycket svårt att bli trovärdig med djur-argumentet, samtidigt som man äter mjölkprodukter och ägg!

  52. 52

    # 34

    Jag har läst Vegomyten. Det är en utmärkt bok för vegetarianer och speciellt veganer att läsa, om modet finns och strutsmentaliteten läggs åt sidan. Inte är vi ämnade att utesluta kött ur vår kost, så det blir ingen köttfri måndag för mig i vart fall. Uteslutande av kött det är en ”modern” företeelse vi kan ägna oss åt i Sverige för att vi är ett rikt land och kan välja våra matvaror/vanor.

    När vi ändå är inne på ämnet böcker så skulle jag vilja slå ett slag för The Whole Soy Story the dark side of America`s favorite health food. Av Kaayla T. Danel, PhD, CCN.

    En utmärkt bok som talar om varför det inte är så vidare värst nyttigt att äta de moderna sojaprodukterna som översvämmar marknaden, t ex sojamjölk, sojabiffar, sojakorvar mm och alla träningspreparat som innehåller (modifierad) soja både till höger och vänster.

    Det finns bra sojaprodukter som tofu, natto, tempeh och äkta sojasås (Shoyu), men då skall de vara gjorda på det gamla viset och inte i ett modernt laboratorium. Alla sojaprodukter vi kan köpa i affären är mer eller mindre modifierade till oigenkännlighet, tro intet annat!

    Tack för ordet.

    Eat Well, Stay Fit, No Vaccine 🙂

  53. 53

    @ Konsument i Sverige:
    Nej, jag har ingen blogg.

  54. 54

    Per Wikholm Skrev:

    Därför är min nuvarande ståndpunkt att omställningen måste börja med striktare regler för hur vi tillåter vår matproduktion att ske. Gäller såväl odling av vegetabilier som djurhållning.

    Det är absolut en bra start. Kraftfoder är ett elände för både djur och natur.

    Det jag vände mig emot är att ”Kött är inte bra för klimatet” bemöts med ”Fel! NBK är bra. Alltså kan vi fortsätta äta industrikött”.

    Om man är överens som att NBK är bra och industrikött inte är bra, kan man inte då komma överens om att man måste dra ner på konsumtionen av icke-NBK-kött?

  55. 55

    Hugo 54#
    Jo, absolut! Men ska man få slut på det som inte är naturbetskött så tror jag att det behövs politiska beslut för att minimera och helst helt förbjuda industrikött. Åtminstone vi i västvärlden har råd med det om vi omprioriterar vår konsumtion. För bara några årtionden sedan använde vi en betydligt större andel av vår inkomst för att betala för (riktig) mat och ingen svensk svalt på 1950-talet.

  56. 56

    @ Per Wikholm:
    Ja, det behövs absolut incitament och styrmedel.

    Men jag har väldigt svårt att släppa att man hycklar och avfärdar att kött är ett problem genom att peka på NBK och sedan ändå inte köpa det ens i den utsträckning som är möjlig idag. Man kan väl börja med industriköttfri måndag så länge, istället för att dissa konceptet helt t.ex.

    Men nu ska jag sluta tjata om det (tror jag). 🙂

  57. 57
    Gäst säger

    Tidningen Östersundsposten –
    …”På den vegetariska dagen är också matsvinnet som störst, det är utan minsta tvekan den dag i veckan då det slängs mest mat och det är utan tvekan den dag då flest elever väljer att köpa sin mat någon annanstans. Med andra ord så blir inte den vegetariska dagen särskilt klimatsmart längre. Den vegetariska dagen är kontraproduktiv och motverkar sitt eget syfte.”…

    https://op.se/opinion/insandare/1.4743177-vegetariska-dagen-leder-till-segregering

  58. 58
    Annika Dahlqvist säger

    @ Hugo:
    Det vore helt ok för mig om man startade med industrimatfri måndag och följde efter med industrimatfri tisdag osv.

  59. 59
    Lars Johansson säger

    Annika, det tycker jag är roligt. Först när jag läste detta tänkte jag att för att Köttfri Måndag och Industrimatfri Måndag skulle gå ihop så måste vi vegetarianer (eller Köttfri Måndagare) gå över till industrifritt. Det borde vi göra såvitt jag vet. Å andra sidan så är det roliga med Köttfri Måndag kanske att det är väldigt lätt att följa och ändå ska det bli bättre för jordklotet. Låt mig bara säga att jag tror inte att de bakom Köttfri Måndag är veganer. Jag kan ha fel, men jag är litet undrande. Jag vet inte varifrån det kommer.

    En annan idé: När jag såg företrädare för er på TV så såg jag att ni gärna tittar noggrant på vad ni äter, medan vi kanske inte använder lika mycket tid och vikt vid matintaget utan bara tar bort köttbiten. Så, vi som gör det enklare för oss fortsätter med Köttfri Måndag eller så köttfritt vi kan och vill, medan ni som redan plockar och väljer bland mat och är intresserade av det och skriver matbloggar osv, ni går med lätthet in för Industrimatfri Måndag.

    Nu ska jag inte komma med direktiv utan det var bara idéer. Men ni som sätter direktiven sen, det jag vill säga är att det ska vara lätt och roligt som Köttfri Måndag så det är genomförbart. Jag ska skriva till Köttfri Måndag. Jag har haft svårt att få tag i dem. Eller ni andra här kan också försöka få tag i dem så får vi se hur det går.

  60. 60
    Lars Johansson säger

    Jag tycker mitt inlägg ovan var virrigt och det ber jag om ursäkt för. Jag blev litet förvånad och tänkte hur det skulle genomföras. Jag är alltså bara en vanlig person som först frågade här om köttfri måndag. Om man följer diskussionen så pratas det om gräsbete som till och med kan vara bättre än vegetarisk mat. Jag tycker därför att Jonas Paulssons och Stig Bengmarks artikel nu är inaktuell och att det har skett ett stort framsteg, vilket jag hoppades på när jag skrev min första fråga. Tack! Nu hoppas jag att duktigare och betydligt mer intelligenta personer tar över Industrimatfri Måndag.

  61. 61
    Vox Humanae säger

    Jag vill bara förmoda….
    att om någon blir sjuk av mosade potatis men inte av pulvermos….
    så kan man förmoda att den personen lider av andra problem än födoämnesintolerans…
    vilket väl också kan bekräftas av den personens sätt att resonera.

  62. 62
    Lars Johansson säger

    Vox Humanae, ja det kan man verkligen förmoda om man inte läst vad jag har skrivit. Man mosar potatis,så långt är det samma i riktigt och pulvermos, men man har i litet smör för smaken i det riktiga, det som kan kallas hemgjort. I pulvermos sparar man helt in på smöret och har ämnen som bara smakar som smör. Att helt likställa riktigt potatismos med pulvermos, den åsikten har jag inte hört förut. Jag tror jag och LCHF-”gänget” har olika åsikter om vad som är bäst, men jag tror vi är överens på den punkten att det är helt olika produkter.

  63. 63
    Lars Johansson säger

    Får jag bara för att avslutningsvis hjälpa fettdoktorn litet, jag har en gång prövat att äta potatis och sedan kolla med diabetesutrustning och potatisen var väldigt ”sockrig”. Så jag tror efter vad jag såg att ni inte tar energi från potatis och därför inte äter potatismos. Kanske därför Voc Humanae inte vet vad det är.

  64. 64
    Vox Humanae säger

    När man gör dubbelblindtester på människor med märkliga allergier och intoleranser så brukar det visa sig att de inte reagerar alls om de tror att de utsätts för ”rätt” förhållanden. Jag har själv sett ett sådant test med någon som blev sjuk av allt annat än skogaholms sirapslimpa, men när vi stoppade vanligt hembakt bröd i en skogaholmspåse så gick det alldeles utmärkt att äta, följt av kommentaren: ”denna skogaholm var ju mycket godare än vanligt”. Ett annat fall var hon som bara tålde hot dogs av ett särskilt märke. När hon serverades korvsmet från denna tillverkare, som hade en annan form så blev hon dödssjuk, föll samman på golvet och fick kramper…Ett annat exempel är det test man gjorde på elallergiker. Man byggde ett fristående rum på en garanterat elfri plats, drog en mängd kablar kors och tvärs, osynligt från insidan av rummet. Dessa kablar löpte några hundra meter till ett kontrollrum där man kunde släppa på ström. Ingen av de elallergiska visade någon som helst reaktion, oavsett hur mycket ström man släppte genom kablarna.

  65. 65
    Professor Göran säger

    @ Lars Johansson:

    Vi tror helt enkelt inte att kolhydrater är nyttiga 🙂

  66. 66

    Tror gör man i kyrkan.

  67. 67
    Annika Dahlqvist säger

    @ 66 Q:
    Vi tror på våra egna kroppar.

  68. 68

    Alkoholister tror på sina kroppar. Efter ett dygns frånvaro av alkohol försvinner huvudvärk och dålig mage direkt, när de dricker alkohol. De inte bara tror det utan det är vetenskapligt belagt.

  69. 69
    Annika Dahlqvist säger

    @ 68 Ninnan:
    Är det en parallell till något? Hur?

  70. 70
    Gäst säger

    …”Trodde du att quorn var vegetariskt?
    Tänk om – eller ändra din shoppinglista.
    Quornreklam är vilseledande, slår reklamombudsmannen fast.”…

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/article14927492.ab

    …”I den fällda annonsen i tidningen Mersmak presenteras quorn under rubriken ”Ät god vegetarisk mat till vardags”.”…

  71. 71
    Professor Göran säger

    @ Q:

    LCHF stämmer så förbaskat bra med verkligheten så det är därför vi tror att det är vetenskap. Ja – det är ju också så logiskt eftersom man blir sjuk av kolhydraterna.

  72. 72
    Bengt Petersson säger

    Ännu mer dumheter.

    Blockets nyheter:
    Svensken äter mer och farligare fett
    Sverige 05 jun 11:22
    Tvärtemot de svenska närings- rekommendationerna ökar försäljningen av mättade fetter samtidigt som allt färre konsumenter köper nyckelhålsmärkta produkter. Dessutom är sockerkonsumtionen fortsatt hög. Det visar en rapport som Svensk Dagligvaruhandel publicerar på tisdagen.

    Till exempel har smörförsäljningen ökat med 40 procent på tre år, och branschorganisationen efterlyser nu en nationell nutritionsplan.

    – Regeringen har pekat ut övervikt och fetma som ett av de allvarligaste folkhälsoproblemen i Sverige. Att minska konsumtionen av mättade fetter och öka konsumtionen av nyckelhålsmärkta produkter anses vara viktiga medel för att förbättra folkhälsan. Vår rapport visar att utvecklingen går i fel riktning, säger Thomas Svaton, vd för Svensk Dagligvaruhandel i en kommentar.@ M:

  73. 73

    @ Annika Dahlqvist:

    Verkligen, det skulle vara fantastiskt och öppna upp ögonen och smaklökarna för många redan i småskolan. Tänker mejeriprodukter från några av Sveriges många mikromejerier, ekokött och viltfångad fisk.

    Mums!

  74. 74

    Köttätare är i mitt tyckte snuskiga när det ständigt försöker få vegetarianer att verka okunniga, predikande, och petiga i sitt ätande. Vakna upp köttkonsumenter. Ni ombeds att besöka ett antal olika slakterier och bevittna med egna ögon dessa skräckfabriker. Om ni efter det kan fortsätta att äta med god aptit den där biffen/kyckligen på tallriken så säger det en hel del om er.

  75. 75
    Annika Dahlqvist säger

    @ 74 Green:
    Dessa larm om otjänligt kött ökar bara anledningen till att köpa ekologisk och närproducerad animalisk föda.
    Jag hörde på radion i eftermiddags att efterfrågan på sådan mat hade ökat sista veckan.

  76. 76
    Martin A säger

    Tofu är inte mer processerad än vanlig hyvelost, skäms på dig Annika Dahlqvist som marknadsför Tofu som en dålig produkt.

  77. 77
    Annika Dahlqvist säger

    @ 76 Martin A:
    Jag var kanske orättvis. Men är all Tofu gjord på garanterat GMO-fri soja?

  78. 78

    Så mycket bullshit det skrivs här i kommentarsfältet. Det finns bevisligen fakta för att veganism är hälsosamt och att många med ett veganskt kosthåll lever långs och friska liv! Jag är 42, ensamstående mamma utan anhöriga, jobbar heltid och sköter hus, trädgård, lagar mat från grunden och tränar!! Så energinivån är på inga sätt låg!På vegankost! Jag är vegan av etiska skäl och finner det vedervärdigt att någon ska behöva dödas för min skull. Min son på 2,5 är frisk och hälsosam och mer än lovligt pigg och frisk. Inte smal, inte tjock, utan fullt normal! Håller givetvis koll på järn och b12.
    All skitkastning hit och dit i kommentarsfälten ovan är fruktansvärd tråkig läsning! Man kan äta allt med måtta, och som vegan läsa på lite extra. Brist på energi beror i väldigt många fall pga för lite motion. Visst är det fint att man brinner för sin sak och vill dela med sig av sin ”kunskap”, men man bör hålla sig till fakta och inte tro blint på det som står på Kostdoktorns sidor….Gott Nytt År på er! Ps. Ingen vits att svara på denna kommentar för jag kommer förmodligen inte återkomma till denna sida.ds

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa