Många kan dö av saltbrist

Inlägg på Kostdemokrati.se. Björn Hammarskjöld skriver.

Livmedelsverket rekommenderar att vi intar <5 gram salt per dag.
Enligt ackrediterade laboratorier utsöndrar vi 9-18 g salt i urinen per dygn, och 5 g i svett. Om man får brist på natriumklorid i kroppen, hyponatremi, så  dör man förr eller senare.
Den som lyder Livsmedelsverkets råd om saltintag löper alltså risk att dö av saltbrist.

 

Comments

  1. 1

    Länkar åter till Stig Hastrups översättning om salt:
    https://stighastrup.dinstudio.se/empty_10.html
    Det ska vara obehandlat havssalt, gärna atlantsalt som innehåller nästan lika mycket jod som jodberikat och dessutom mer viktiga mineraler än NaCl

  2. 2

    Vilken tur då att jag aldrig brytt mej om livsmedelsverkets rek. om 5 gram salt per dag.. jag saltar på som jag alltid gjort, vägrar äta osalt mat och har fått många kommentarer genom åren för att jag alltid saltar extra om jag äter ute eller är bortbjuden.. ibland känns det lite olustigt att måsta be om salt då man äter hos någon annan, men jag klarar bara inte av att äta kött, fisk, ägg utan att smak av salt..

  3. 3

    Samma här, har saltat på som jag alltid har gjort och när jag började med lchf för över 2 år sedan har jag ökat mängden något. Kommer ihåg kolesterolskräcken och larmrapporterna från usa för ca 15 år sedan, jag skrattade åt eländet, känns bra att ha rätt ibland.

  4. 4

    Vill Livsmedelsverket att vi ska vara sjuka?

  5. 5

    Ja på 80-talet när dom börja gapa om kolesterolet så skulle man i princip dö om man åt mer än ett ägg i vecken, jag brydde mej aldrig om det heller, åt mina ägg som vanligt..men det var samma som med saltet, jag fick höra av min omhivning att mina kolesterolvärden skulle bli min död om jag fortsatte käka ägg..
    För ett par veckor sen sa ju Rössner o en kvinnlig professor i ”Fråga doktorn” att vi inte behövde mer än ca ett gram salt per dag..

    Ja jag tror dom vill vi ska vara/bli ”lagomt” sjuka.. helst ska vi kunna jobba som vanligt men samtidigt bara beroende av piller mot div. åkommor.
    Jag har nu snart läst ut boken ”forskningsfusket” och kommer aldrig mer någonsin tro på vad en forskningsrapport säger.. Alltså, ungefär som jag alltid gjort 😉

  6. 6
    Thomas B säger

    @ Ann:
    Kort svar: Ja.
    Ett lite längre svar kan bli att: Mja, kanske egentligen inte. Men din fråga är milt uttryckt: komplicerad.
    Läs hur SEB #27 uttryckte sig. Han skrev ett inlägg som jag tänkte och därför tyckte jag att det var bara så bra skrivet. Håller helt med. Ligger under bloggämne: Tre milijoner för bättre matvanor.
    Idén/förslaget jag för övrigt tycker är politiskt skitsnack som vanligt, Pengarna kommer som vanligt att fuskas bort.
    För ytterligare fördjupning: Se boken FORSKNINGSFUSKET av Doc. Ralf Sundberg.
    Och/eller boken BRÖDBEROENDE – Hur vete gör dig fet och skadar din hälsa. Sistnämda bok finns ännu inte på Bibloteket men kanske den förstnämda.
    Hur som helst: Jag har för mig att båda böckerna finns hos Bokus.se (Bl.a förlag)

  7. 7
    Karin säger

    Måste nog vara lite kritisk: om man vågar i detta forum…Man får ju faktiskt ytterliggare salt via kosten, Och alla dör vi, förr eller senare…..

  8. 8
    Eva Persson säger

    Jag och min man bor i Uppland, vi har i 3 år gått hos en LCHF positiv läkare, nu ska hon sluta, på den Praktikertjänst hon jobbat på av okänd anledning, så tråkigt !
    Vi söker nu en ny läkare i närheten, som är LCHF-positiv, för vi vill slippa argumentera mot vår läkare, tar så mycket på humör och krafterna.
    Någon som vet någon lchf-läkare i närheten.

  9. 9
    Lisabet säger

    #7 .. ytterligare salt via kosten

    Hur menar du då, finns det andra sätt än via kosten?
    Allt vårt salt vi får i oss får vi genom att äta det. < 5 gram om dagen in och som minst 9+5 gram i utsöndring, ger vad jag kan räkna ut ett underskott på minst 9 gram om dagen.

    När jag får huvudvärk, så dricker jag vatten och äter salt. Det brukar hjälpa.

  10. 10
    Karin säger

    Jag menar salt i kosten som redan finns där., som vi inte tillsätter. Finns ju även helt naturligt i vissa grönsaker tex. Men det beror ju på hur man tolkar livsmedelsverkets råd.

    Lisabet Skrev:

    #7 .. ytterligare salt via kosten
    Hur menar du då, finns det andra sätt än via kosten?
    Allt vårt salt vi får i oss får vi genom att äta det. < 5 gram om dagen in och som minst 9+5 gram i utsöndring, ger vad jag kan räkna ut ett underskott på minst 9 gram om dagen.
    När jag får huvudvärk, så dricker jag vatten och äter salt. Det brukar hjälpa.

  11. 11

    #10 Karin,
    Jag tolkar det som totalsalt oavsätt om det ingår i livsmedlet eller om vi strör det på maten. Är det bara jag som tolkar det så kan man iofs anse att Annikas rubrik är fel 😉

    Så här skriver SLV om du inte har läst det:
    ”Vi svenskar äter 10 till 12 gram salt per dag. Det är dubbelt så mycket salt som vi ”borde” äta. Rekommendationen är 5 till 6 gram salt per dag, vilket är ungefär lika mycket som en tesked.”

    Dvs inga ord om varifrån vi får i oss saltet.

  12. 12
    Karin säger

    Fast dör gör vi alla förr eller senare … oavsett kostmodell…
    P Skrev:

    #10 Karin,
    Jag tolkar det som totalsalt oavsätt om det ingår i livsmedlet eller om vi strör det på maten. Är det bara jag som tolkar det så kan man iofs anse att Annikas rubrik är fel
    Så här skriver SLV om du inte har läst det:
    ”Vi svenskar äter 10 till 12 gram salt per dag. Det är dubbelt så mycket salt som vi ”borde” äta. Rekommendationen är 5 till 6 gram salt per dag, vilket är ungefär lika mycket som en tesked.”
    Dvs inga ord om varifrån vi får i oss saltet.

  13. 13
    Annika Dahlqvist säger

    @ 12 Karin:
    Fast det känns onödigt att dö en förtidig död pga saltbrist.

  14. 14
    Karin säger

    Jag tror dock att livsmedelsverket menar att vi ska hålla nere det salt vi kan påverka dvs det vi tillsätter själva till 5 gram. Men håller med om att det är väldigt otydligt skrivet på deras hemsida. Jag är helt frälst på LCHF och köper de sk anekdotiska erfarenheterna från personer som upplevt förbättring tack vare lchf. MEN när det gäller salt vet jag många många som också via sk anekdotiska erfarenheter håller ner på salt och mår prima med prima värden. Så jag måste förhålla mej kritisk till detta inlägg om salt. Jag hoppas detta inte bara är en klubb för inbördes beundran och att man står pall för mothugg.
    Annika Dahlqvist Skrev:

    @ 12 Karin:
    Fast det känns onödigt att dö en förtidig död pga saltbrist.

  15. 15
    Stefan Bystam säger

    Ann Skrev:

    Vill Livsmedelsverket att vi ska vara sjuka?

    Ja det kan man undra. För ett tag sedan ställde jag en fråga till dom om deras kostråd och avsaknaden av kostråd specialiserade för diabetiker. Då sa dom att Livsmedelsverket bara ansvarar för kostråd till friska medans Socialstyrelsen ansvarar för råd till sjuka.

    Med de råd Livsmedelsverket ger är väl alla snart så sjuka att dom får läsa råden hos Socialstylelsen! Det är inte lätt att vara svensk och diabetiker. Vi har ju alltid blivit rekommenderade kost enligt tallriksmodellen, som ju är det som Livsmedelsverket rekommenderat.

  16. 16
    Göran Ehn säger

    För en månad sedan drabbades jag av ett plötsligt krampanfall vid ett hembygdsföreningsmöte vi har här på Dalarö. Min fru var med och jag upplevde det som ett svimningsanfall men hon säger att det var kramper jag hade fått. Med ambulans skickades jag till SÖS och blev kvar där två dygn. Blodprov visade att jag hade lågt natriumvärde (122 mmol/liter, normalt 137 -145mmol/liter). Jag fick dropp med koksaltlösning och kände mig bättre. Då jag lämnade sjukhuset fick jag rekommendationen av läkare att begränsa vätskeintaget till 1 liter/dygn. Jag har alltid varit frisk och äter ej några mediciner. Jag finner det märkligt att inte natriumintaget (alltså mineralsalt) diskuterades av läkarna. Väl hemkommen så finner jag att vi har använt SELTIN under mångar år. På förpackningen står det: ”Seltin Mineralsalt innehåller 50% mindre salt(natrium) än vanligt salt och rikligt av de nyttiga mineralerna kalium och magnesium”.
    Dagen efter ringde min måg som är röntgenläkare och sade att i sista numret av läkartidningen står en arktikel om HYPONATREMI. Nu har jag förstått att jag har haft natriumbrist en längre tid. Jag har framför allt varit illamående och inte haft någon aptit. Mina upplevelser stärks nu av den här blogginlägget av Annika Dahlqvist.
    /Göran Ehn

  17. 17
  18. 18
    Hanna Tolander säger

    Vi saltar väldigt lite och använde huvudsakligen mineralsalt i tron att ”matens eget salt räcker”. Sedan visade det sig att dotterns envisa huvudvärk gick att avhjälpa med Resorb och att hela familjen blev piggare när vi ökade mängden vanligt jodsalt i maten.

    Nu när någon känner sig hängig eller har envis huvudvärk rekommenderar jag Resorb direkt med bra resultat – bättre än värktabletter som ju ändå är ett elände. Särskilt verkar detta gälla de som dricker mycket kaffe/te.

  19. 19

    Hej!
    tänkte bara upplysa om att njurarna utsöndrar all denna salt pga att vi äter för mycket av det, och inte behöver så mkt. Detta är mkt noggrant reglerat, kroppen är väldigt duktig på att spara natruim. Så oroa er inte för att få hyponatremi av 5 g salt/dag, det kommer inte att hända.

  20. 20
    Annika Dahlqvist säger

    @ 19 jez:
    Jag håller med om att njurarna är duktiga på att spara natrium. Men varför ska man ta risken med att ligga nere i nedre gränsen av nödvändigt intag?

  21. 21

    @ Annika Dahlqvist:
    Den främsta anledningen till att man kan vilja minska sitt saltinag är att uppnå ett sänkt blodtryck. Jag vet att man sett del effekter på blodtrycket av ett minskat saltintag i stora studier, i alla fall på populationsnivå. Det betyder inte att det får en effekt hos alla, eller ens att det är något alla behöver bry sig om. Har man inga problem med blodtrycket spelar det säkert ingen roll. Detta är egentligen irrelevant när det gäller min förra kommentar eftersom att:
    Det jag ville säga var bara att det är fel att säga att man kan få livsfarlig hyponatremi av att följa livsmedelsverkets rekommendationer, eftersom att det helt enkelt inte är sant. Du ger som anledning till detta att om vi intar mindre natrium än vi utsöndrar så får vi för lite kvar, men det du inte säger är att om vi minskar intaget så minskar även utsöndringen.

  22. 22
    Björn säger

    Man blir ju nästan lite orolig. Hur stor är risken att dö av saltbrist egentligen. Hur ofta händer det? Om det är som det beskrivs ovan borde ju folk dö som flugor åt höger och vänster på grund av för lite salt eller? Jag äter själv LCHF och har problem med träningen. Det är som att varje pass lakar ur mig och att återhämtningen tar orimligt lång tid. Har precis börjat med att ta extra salt som jag tror kan ha med det här att göra. Läste någonstans att vi som äter LCHF binder mindre salt i kroppen och blir mer känsliga när vi tränar.

    Hur nära har jag varit att dö innan när jag inte kompenserat med extra salt? Kan icke salt kompenserad LCHF mat göra att folk hamnar i riskzonen för salt brist död tex i samband med långvarig träning (i så fall borde man ju sett det eller?)?

    Jag fattar att risken med att salta förmodligen är helt överdrivna. Men likaså undrar jag om det verkligen föreligger någon större risk att dö av för lite salt. Dessutom får man väl andra symptom först innan man dör eller? Trötthet, yrsel osv.

  23. 23
    Annika Dahlqvist säger

    @ 22 Björn:
    Det kan hända att många dödsfall som diagnosticeras som naturlig åldersdöd kan vara pga saltbrist.
    Inom idrotten tror man att det är vätskebrist som ger yrsel och trötthet medan de i själva verket kanske har saltbrist. Men när de blir riktigt dåliga kommer de på sjukhus och hinner förhoppningsvis få dropp med salttillskott innan de hinner dö.

  24. 24
    Björn säger

    Hej!

    Jag läste ditt senaste blogginlägg att du tar ett kryddmått salt varje morgon för att undvika saltbrist och att det lättat din dimhjärna.

    Jag har under en tid (säg 1,5 månad med lite små undantag) på LCHF haft problem med lite ojämna, hårda, snabba hjärtslag. Det sker speciellt när jag lägger mig ner. Likaså har jag ofta kännt mig stressad, svårt att slappna av, orolig, speedad liksom. Har testat med Magnesiumtillskott, men det har inte hjälpt.

    Jag började misstänka mineralobalans och nu har jag provat med att ta en nypa Seltin i ett glas vatten två gånger om dagen och jag känner att kraften återvänder. Likaså att hjärtat blir lugnare, jag kan liksom slappna av igen. Jag misstänker att jag kan ha haft saltbrist, kaliumbrist eller möjligtvis Jodbrist.

    Seltin innehåller ju väldigt mycket Kalium. Jag undrar om man intar säg ett kryddmått Seltin extra varje dag i ett glas vatten. Finns det risk att man överdoserar? Har läst om Kaliumöverdoser som kan vara direkt livsfarliga.

    mvh

    Björn

  25. 25
    Annika Dahlqvist säger

    @ 24 Björn:
    Jag är inte bra på detta med mineralbalanser, men en enkel sak man kan göra på en vårdcentral är att kolla halten av natrium och kalium.

  26. 26
    blommig säger

    @ Annika Dahlqvist:
    Jag tycker också det känns onödigt. 😛
    Jag är så villrådig just nu. Har senaste halv året svällt upp i ansiktet och magen trots daglig löpträning och äter aldrig socker, alkohol, koffein, gluten utan äter bara grönt, fett, ägg, fisk, bönor och frukt. Drog nu ned på salt och svullnaden börjar försvinna. Undrar hur lite man kan äta utan att ta skada. Tänkte att kanske lite innan träning räcker. Men enligt detta vore det ju skadligt.

  27. 27

    Fick för några år sen stora problem med kramper i underbenen nattetid ffa tidigt på morgonen.
    Kopplade ihop det med LCHF-kosten och fick råd att äta magnesium.Detta hjälpte väldigt bra både i tablettform och som spray. Tyvärr har effekten avtagit sista året för att till slut upphöra helt.Kramperna kom tillbaka och det blev till slut ohållbart att inte få sova på nätterna.
    Sökte till slut läkare, utan några stora förhoppningar.Massa prover togs men inget fynd som en doktorn kunde ge kramper. Han vill att jag ska prova att vara utan östrogentabl 4 veckor, även om inte kramper är ngn känd biverkning. Testade ist att ta en matsked salt varje kväll och slipper då kramper på natten???????
    Känns lite konstigt att äta sååå mkt salt men vad göra?

  28. 28
    Lars Henrik säger

    @ Stintan:
    Ja, saltbrist kan ju också orsaka kramper 🙂

    Salta mer på maten så kan du förmodligen slippa inta den där matskeden.

  29. 29
    Professor Göran säger

    @ Stintan:

    @ Lars Henrik:

    Jag har också märkt samma sak men med frikostigt saltande på maten (havssalt) så har jag aldrig några kramper numera på nätterna.

  30. 30

    Jag saltar redan maten.Känns bara så konstigt att ta så stora mängder.Känner fortfarande pirrningar i benen, men det kan jag leva med.

  31. 31
    Anders S säger

    Stintan Skrev:

    Jag saltar redan maten.Känns bara så konstigt att ta så stora mängder.Känner fortfarande pirrningar i benen, men det kan jag leva med.

    Använd salt utan klumpförebyggande medel !

  32. 32
    Professor Göran säger

    @ Anders S:

    Det kanske ligger något i detta.

    Jag själv använder liksom alla ”sjärnkockar” bara flingsalt på maten.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa