Dagens glukostoleranstest

Jag gjorde ett glukostoleranstest under LCHF i jan -11 som visade diabetesvärden: blodsocker på 13,2 två timmar efter intag av 70 g glukos. (Gränsen är 11,1 – 12,2 i olika nätsidor)
För några veckor sen slogs det upp i Expressen att jag hade fått diabetes av min LCHF-kost.
I GT (Expressens Göteborgsupplaga) slogs det till och med upp att jag hade blivit sjuk på min egen kost, när jag i själva verket är friskare än nånsin.
Detta gav anledning till ett nytt GTT efter en veckas kolhydratätande. Resultatet blev nära normalt: 7,8 efter två timmar efter 75 g glukos. Detta prov gjordes efter nattfasta på 12 timmar. Jag trodde att den ökade glukostoleransen främst berodde på att jag hade tömt mina glykogendepåer under nattfastan.
Därför gjorde jag idag ett nytt GTT hemma. Igår kväll åt jag en smörgås och 5 tabl Dextro Energy. Imorse en portion havregrynsgröt med lingonsylt.
Kl 12 drack jag 23 lösta Dextro-tabletter = ca 75 g glukos. Blodsockret varje halvtimme efteråt: 12,2 – 9,9 – 8,3 – 9,0 (genomsnittet av 6 mätningar 8,7-9,6. Kalla händer?) – 8,2 – 4,8 – 3,9. Sen tröttnade jag och åt LCHF-lunch. Blodsockret nu en timme senare: 4,7.

Det är uppenbarligen så att kolhydratintaget dagarna innan spelar roll för glukostoleransen. Man gymnastiserar betacellerna med socker.

Jag tycker att det är uppenbart att jag har en nedsatt glukostolerans. Tex minns jag att jag en gång, på slutet av 80-talet, tog ett blodsocker på sjukhuset ca en timme efter intag av en halvliter fruktyoggi: det var 11,1. Jag blev förskräckt och tog ett fastesocker morgonen därpå som var normalt, och då glömde jag bort varningssignalen. Jag har alltså varit insulinresistent, glukosintolerant, prediabetiker, sen flera decennier, vilket sannolikt orsakade alla mina sjukdomar och krämpor som kom på 90-talet.

Nu har jag blivit frisk från sjukdomarna och krämporna med LCHF, men är fortfarande glukosintolerant, och kommer att så förbli intill min död.

Men jag har alltså inte diabetes.

Comments

  1. 1

    Insulinresistens eller glukosintolerans kan mycket väl kan vara _symtom_ och inte orsak…. eller?

  2. 2

    Så du har alltså diabetes?

  3. 3
    Annika Dahlqvist säger

    Äpplet,
    Jag har en nedsatt glukostolerans, sen flera decennier. Möjligen sen jag började äta fettsnålt i mitten av 80-talet. Jag har inte diabetes.

  4. 4

    Hej !
    Jag åt strikt LCHF i tre månader, gick ner åtta kilo och mådde bra, men tyckte sen att jag kunde unna mig en liten bit äpplekaka med vaniljsås och blev då rejält sjuk. Kräktes i tre dagar och på vårdcentralen trodde de det var känningar från gallan. Vad tror du ? Har inte vågat fortsätta med LCHF även om jag gärna skulle vilja. Var faktiskt samma sak för min dotter. Hon blev också sjuk efter ett tag när hon ätit något utanför ”ramen” och kräktes våldsamt.
    Tacksam för svar. / Ann-Mari

  5. 5

    Jag reagerar också på ”skrapmat”, och spesielt för mycket av den – och ilar tilbaka til lchf varje gång 🙂

  6. 6

    Äpplet ,
    Snälla du, sluta nu med dina trollerier.
    Klara du inte att ge kritik mot LCHF och Annika utan att vara oförskämd så har du inte här att göra.

  7. 7
    Kenneth Johansson säger

    Ann-Mari,
    Mjöl i äppelkakan? Magen har blivit ovan vid det efter en tid utan. Inget bestående. Matsmältningen behöver tid att anpassa sig bara.

  8. 8

    Annika.
    Jag får inte riktigt ihop varför det är sådan stor(?) skillnad mellan dagens test och den i förrgår. Hur åt du, förutom kvällsmackan och dextro-tabletterna i går kväll, de två dagarna mellan testerna? Fortsatt kolhydratkost eller din vanliga LCHF-kost? Jag menar ifall du fortsatte att ”gymnastisera betacellerna” eller inte och om det i så fall kunde förklara skillnaden i resultatet.

  9. 9
    Annika Dahlqvist säger

    YAT, I onsdags gjorde jag testet efter 12 timmars fasta, så mina glykogendepåer var mera tömda än igår då jag hade ätit grötfrukost för fyra timmar sen. Med längre fasta före fick jag en större glukostolerans.
    Dagarna emellan åt jag LCHF, med avsteg för en bit tårta till eftermiddagsfikat på jobbet.

  10. 10

    Jag tycker att det senaste testet med endast fyra timmars föregående fasta bekräftar vad man kan misstänka – att det finns en anledning till att man ska vara fastande tolv timmar före test…

    Så vitt jag kan förstå så ligger du (med ”brott” mot 12 tim fasta-regeln) vid två timmar ändå bara en tiondel över gränsen till nedsatt glukostolerans. Därför kan jag inte förstå din slutsats:
    ”Jag tycker att det är uppenbart att jag har en nedsatt glukostolerans”
    Din riktigt utförda test” med 12 tim fasta var ju gott och väl under gränsen…

  11. 11

    Lennart.

    Jösses, taggarna utåt hela tiden. Helt sjukt, ju.
    Jag frågar av den anledningen att jag inte har någon aning om hur man tolkar testerna som Annika har gjort. Jag har inga kunskaper om vad som är ett normalt socker direkt efter maten och hur mycket det ska sjunka efter en viss tid för att det inte ska vara avvikande. Därav min fråga.
    Så fort det inte passar er så förutsätter ni att man är ute efter att provocera. Hur sjukt är inte det.
    Jag vet att fastesockret ska vara mellan 4-6, men det är också allt.
    Jag är nyfiken och vill lära mig. Är det så svårt att förstå?
    Hennes tester säger mig ingenting för att jag inte vet hur man ska tolka det.

  12. 12

    Ja, det er mycket svårt å forstå. Har du sagt unnskyld til dr. Annika för ditt regelretta mobbande. Du vet mycket väl hvilket innlägg jag siktar til.

  13. 13

    Ok. Jag missade havregrynsgröten på morgonen. Läser lite dålig när jag är trött tydligen.

    Det blev lite rörigt det här eftersom du gjort avvikelser från ett korrekt utförande i tre av fyra test och det uppfattade jag inte med en gång, eller rättare sagt, missförstod på mer än ett ställe.

    Det test som säger mest är definitivt onsdagens test som är det som utfördes korrekt. Och det visar ju på att du med ”gymnastiserade betaceller” klarar dej under gränsen för glukosintolerans med marginal. Därför är jag nog benägen att hålla med fetsmart att jag inte förstår din slutsats. Jag håller också med fetsmart om vikten av att längden på fastan måste hållas för att få ett korrekt resultat. Det blir speciellt viktigt när man äter kolhydratrik kost då man använder glykogendepåerna på ett mycket mer frekvent och delvis annorlunda sätt, t ex mer vid lågintensivt arbete och vardagsliv, vilket jag också tror är det du är inne på i ditt resonemang. Detta är alltså förklaringen till de högre värdena i fredagens test.

    Vid ett korrekt utfört test när du äter din vanliga LCHF så skulle jag inte vänta mej några större avvikelser från ditt testresultat från januari. Helt enkelt för att kroppen sparar på de mindre glykogenlager den har och går nästan uteslutande på fettförbränning, likt jag beskrev i inlägget under ditt förra test. Fastans längd får då mindre betydelse.

    För att summera så verkar det som att du under din LCHF-diet får en reversibel glukosintolerans, som dock går tillbaka efter en veckas kolhydratätande. Enligt mitt sätt att tolka testresultaten är du alltså varken diabetiker eller glukosintolerant.

  14. 14
    Annika Dahlqvist säger

    Enligt vissa nätsidor går gränsen för nedsatt glukostolerans vid 7,8, och då ligger jag på gränsen.
    I vilket fall upplever jag själv att jag har en nedsatt glukostolerans. Jag tål inte mer är minimalt av kolhydrater innan jag mår dåligt.
    Men det viktigaste, känns det som, är att jag inte har diabetes.

  15. 15

    Jo, jag har sett det jag också, att det är olika gränser beroende på var man läser. Jag har dock för mej att 7,8 härstammar från en äldre rapport från WHO 1985 och 8,9 är enligt en nyare, WHO 1998. Men jag kan minnas fel och orkar inte forska i det just nu heller.

  16. 16
    Lars-Åke Frykholm säger

    Det verkar som jag håller sockret i schack med lingonjuice 1,5 dl morgon och kväll Ligger då på 6,2 på morgonen
    hoppar jag över kvällen s juice ligger jag på 6,7 6,8
    Förövrigt kör jag 5:2 samt liberal LCHF

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa