Enorma mängder av äpplen

På vår tomt har vi sedan många år några äppelträd. I fjol gav de nästan ingen frukt alls. I år dignar grenarna av äpplen, så att vissa når ner till marken. Ändå har äpplena cirka en månad kvar till att bli mogna. Konstigt hur det kan bli…

 

Comments

  1. 1
    Elisabeth G säger

    I mitt föräldrahem hade vi ett päronträd som bar frukt vartannat år. Det ena året fick vi icke ett päron, det andra fick vi massvis. Jag minns ännu känslan av att, i oktobermörkret, gå ut på gården, lyfta på presenningen och plocka fram ett päron, för att därefter gå tillbaka in i huset och sätta sig vid tv:n och smaska i sig. Vilken lycka!

  2. 2
    Clara Waller säger

    Kan vara något för alla djur som har så ont om mat just i år!

  3. 3
    Annika Dahlqvist säger

    2 Clara Waller
    Ska man plocka upp äpplena och ge dem till någon djuruppfödare, eller ska man låta dem ligga kvar för rådjuren att äta?

  4. 4
    Clara Waller säger

    En gårdsbutik med kött från egna djur har efterlyst fallfrukt på fb. Säkert blir de glada om man samlar ihop och kommer med sina äpplen. En god vän fick allt jag kunde få med mig från Visingsö när jag for hem en vända. Det finns nog fler som är tacksamma för sån extramat. Även rådjuren förstås!

  5. 5
    Jösses säger

    Testa: pallafrukt.se då kanske någon i behov av frukt kan komma och hämta.

  6. 6

    Nedan följer ett par käcka oefterfrågade tips från allmänheten:

    Gallra fruktkarten! Då underlättas jämnare fruktsättning året efter + att grenar kan räddas som annars kanske bryts av tyngden. Man ska gallra så tidigt som möjligt, i början av juni eller så. Men det är aldrig för sent. 🙂 Ett tråkigt jobb, men man får väl se det som bra motion typ …
    Åkerö är en ökänd äppelsort vad gäller ojämn fruktsättning, men det finns säkert flera.

    Man kan frysa äpple (gärna rivet eller hackat) och göra osockrade ”gröna” smoothies tillsammans med diverse grönsaker/blad. Nyttigt! Och relativt low carb. Man kan ha i nötter om man vill få upp fetthalten men jag tycker det är bättre att äta nötterna separat. Enklare diskning.

  7. 7

    Det är likadant hos mig! MEN eftersom det blev missväxt på rönnarna så är alla äpplena maskstungna. Något ska ju de stackars rönnbärsmalen ha att leva av.

  8. 8
    Annika Dahlqvist säger

    7 LenaK
    Går det bra att ge maskstungen fallfrukt till djurfoder?

  9. 9
    Georg W säger

    Det första mina får gör på morgonen är att ta en runda bland äppelträden och äta upp all fallfrukt. En del får äter nästan bara äpplen andra rör dom inte.

    Etn av mina baggar har lärt sig att gå på bakbenen och plocka från träden. Han kommer en halvmeter högre än de andra och är den som växer mest.

  10. 10

    # 8
    Ja, visst går det bra. Det är väl som man skämtsamt brukar säga om hallon som ibland kan innehålla en del larver: Det blir bara lite extra protein.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa