Diet-krigen

Jason Fung har skrivit om Diet-krigen i Medium.com. ’Imperiet’ har i flera decennier hävdat att en lågkalori-lågfett-kost är bäst för hälsa och vikt.
Det finns dock inga jämförande studier som har visat det. 2006 redovisades den jättestora Womens Health Initiative (WHI)-studien, och där fann man att de som åt lågfett inte blev något friskare alls, vare sig i hjärta eller cancer. De gick inte heller ner mer i vikt.

I en nyligen redovisad studie: Effect of a Low Fat vs Low-Carb … jämfördes viktutvecklingen av en nyttig lågfett- och en nyttig lågkolhydrat-kost.
Försökspersonerna i vardera gruppen skulle undvika högprocessade livsmedel. Undvika tillsatt socker. Kalorier efter behov.
Man fann att försökspersonerna spontant minskade på kalorimängden, och gick ner ungefär lika mycket i vikt.
Resultatet pekar alltså på att raffineringsgraden av födan spelar den största rollen för viktnedgång.
Återstår att undersöka om den långsiktiga hälsan, och måendet, påverkas av vilken kost vi äter. Det skulle ha varit bra om studien kunde fortsätta i 20 år till, och man utvärderade försökspersonernas hälsoutveckling.
Intill dess är det individernas fysiska och psykiska mående, och individuella viktnedgång, som bestämmer vilken kost de bör äta.

 

Comments

  1. 1

    Var det bara vikten man tittade på? Är ju enkelt att se hur hälsoparametrar, typ blodfetter, blodsocker etc, ändrar sig i grupperna och därigenom bilda sig en uppfattning hur den framtida hälsan kan bli om deltagarna skulle följa dieten i 20 år. Om intresset finns hos de aktuella forskarna.

  2. 2
    Dennis säger

    Majlis talade om socker i svt morgon idag

  3. 3
    Annika Dahlqvist säger

    2 Dennis
    Vad sade Mai-Lis om socker imorse, i korthet?

  4. 4
    Kenneth Thorberg säger

    @ Annika Dahlqvist

    Jag kan väl svara i Dennis ställe. Jag hade ingen direkt koll på denna halvlögnare och lyssnade alltså förutsättningslöst från början, men det dröjde inte innan jag förstod att hon inte var ärlig.

    Det började med att man tog upp dadlarnas stigande popularitet och dess sötma som ett presumtivt problem. På frågan om varför det blivit så poppis med dadlar kunde hon inte ens göra kopplingen med den stigande invandringen från mellanöstern.

    Hur som helst medgav hon att dadeln är mycket söt och skall intas med försiktighet (hon föreslog t o m, jo minsann, att tre st. om dan var att rekommendera). Men det dröjde ju förstås inte länge innan hon kom in på att man ändå inte skulle fokusera för mycket på socker eftersom det gjorde att man glömde bort andra onyttigheter så som t.ex. smör, ost o grädde…rött kött…

    Överhuvudtaget gav hon ett gråmyndigt och oinspirerat intryck.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa