Dietistens råd: Dra ner på sockret

I Sundsvalls Tidning idag:  Gå ner i vikt är ett livslångt projekt. Det är dietisten Linda Ölund på Sundsvalls Sjukhus som uttalar sig. Hon säger att det gäller att bestämma sig, och göra förändringar som man orkar hålla fast vid resten av livet.
Hennes konkreta råd är att äta näringsrik mat. Sen ska man dra ner på socker och näringsfattig mat, som godis och läsk. Drick vatten i stället för sötad dryck.
Det är viktigt att man tidigt i livet får lära sig vad man ska äta.

Hon säger inte ett ord om att undvika totalt fett och mättat fett.
Tänk om det är ett smygande paradigmskifte på gång bland dietisterna?

 

Comments

 1. 1
  Ingvar Bergdahl says:

  Tänk om det är sant?

 2. 2
  Kristina says:

  Intressant. Det kan säkert vara så. Dietisterna måste ju se hos människor när de förändrar sitt intag av bra produkter. Snart kommer de nog att våga säga i klartext vad som är bäst.

 3. 3

  Det är bara att hoppas.

 4. 4

  Låter ju bra, men att sjukvården vägrar lära sig förstå att människor är biokemiskt unika och att de ska skilja på människor med 1. socialt bruk, ( överkonsumerar sällan skräpmat ) 2. skadligt bruk, för dessa fungerar ”minska ner”, välj andra alternativ ( LCHF/keto ) och 3. Beroende, som skall utredas och ha hjälp av beroende specialister för där gäller ”nolltolerans” för socker/mjöl, brödliknande substitut, efterrätter a la LCHF etc. Som jag tjatat om detta. Tack Annika för modiga bra inlägg

 5. 5

  Även dietister bör se skillnader på de som försöker gå ned i vikt med stärkelse och värmebehandlade fleromättade fetter , och de som går ned l med LCHF.

 6. 6
  Lennart says:

  Skulle vara intressant att få rapport från någon som just nu utbildar sig till Dietist…….
  Var det någon som såg reprisen av TRÄNA MED TV med Bengt Bedrup
  Bengt Bedrup säger i programmet som är inspelat 1963. citat,
  För att hålla sig smal ska man undvika SOCKER, BRÖD, MJÖLMAT OCH VARA FÖRSIKTIG MED POTATIS
  1963 heter det sockersjuka!!!!!

 7. 7

  Lennart,
  Javisst, då fanns det inte dietister. Deras förbund firar 40-årsjubileum denna månad.

  http://drf.nu/jubileumsfest/

  Tillkom 1978, årer efter McGovern-utskottet avgav sitt famösa direktiv, som blev vägledanmde för Världshälsoorganisationens anvisningar till medlemsländernma. Dietister skapades i diverse länder för att driva igenom dessa ovetenskapliga rekommendationer.

 8. 8

  Jag besökte dietist häromdagen; inte för mig utan min sambo, som snarare behöver gå upp I vikt. Dietisten tyckte att extra socker var lampligt. Det tycker inte jag; det är väl battre med näring.
  Jag tycker att det är alldeles för mycket focus på att gå ner I vikt; inte på hälsan.

 9. 9

  Jag kan bara hålla med dig Effie. Tänk om de ( dietisterna och läkarna ) någon gång kunde fokusera näringsrik mat för hälsans skull.

 10. 10

  Jala, för att kunna göra det måste dom väl lära sej åtminstone grunderna i metabolismen…?
  Gick in på Piltsons link om deras riksförbund för att försöka förstå vilken utbildning dom får under de tre åren den pågår… Och lyckades inte hitta en enda kurs i biokemi?? Vilket låter lite konstigt, antagligen förstod jag fel, eftersom just biokemi borde vara en av grundkurserna I en dietistutbildning??
  Hur kan man ge vetenskapliga råd om hur näringsintaget bör vara, om man inte ens vet hur makronutrienterna spjälkas upp??

 11. 11

  Mormor, om du vill veta vad dietister får lära sig, så läs läroboken ”Fetma” (Studentlitteratur 2007) Framför allt Ingrid Larssons bidrag på sid. 75-83 och 242-253. I den första biten beskrivs den feluppfattade termodynamiken och i den andra meddelas de kostmässiga följderna av det, t.ex.:

  ”potatits, ris, pasta och griova cerealier bör förekomme varje dag…” (sid. 247)
  Detta eftersom ”inga … specifika kostmönster lättare leder till till övervikt än andra” (sid. 245)

  Det är 36 kapitel. Biokemi behandlas lite flyktigt i ett par av dem.

 12. 12

  Tack, ska bli intressant att kika på den!! Fast jag är lite orolig för att det är ett slöseri med min tid…?
  Råkade kolla in även deras råd på RCC för att förebygga och minska risken för cancer och belysa sambandet mellan mat och cancer… Bara vackra bilder på frukt i olika kvantiteter och färger och detta skulle vara det behövliga spridandet av de senaste rönen inom området….har ingen av dom hört talas om Thomas Seyfried?
  Annars har dom ju rätt i att det finns stort behov av tillväxt och utveckling….men det skulle ju helst ske i rätt riktning?

 13. 13

  Momor: ”…slöseri med tid”
  Ah, men det beror ju på hur man vill använda sin tid. Här blev vi så skönt omruskade av den andliga akrobatiken:
  “En hög andel kolhydrater i kosten skyddar mot viktuppgång…“ (sid. 100)
  “…svårt att kompensera den energiförlust som uppstår när … bröd, potatis, pasta, ris, godis, läsk, juice, kakor m.m. utesluts ur kosten.“ (sid. 355)
  “Kost med extremt låg kolhydratinnehåll bör … inte rekommenderas till personer med typ2-diabetes.“ (sid. 357)

 14. 14

  Ett grävande reportage om socker i radions ”Konflikt” i P1.
  Otroligt bra vinkel för att vara SR!

  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1056356?programid=1300

Speak Your Mind

*