Losec/Omeprazol ger ökad risk för tarminfektion och fraktur

Lars Bern skriver om biverkningar av Losec/Omeprazol, protonpumpshämmare. Det gäller ökad risk för tarminfektion med Clostridium Difficile av protonpumpshämmare.

Jag ser även en artikel i Läkartidningen om biverkningar av protonpumpshämmare. Där finns ökad frakturrisk med.

 

Comments

 1. 1
  olle holmqvist says:

  det kommer upp en pop-up om g-mail, hur får jag bort den? (jag fattar inte att dom där marknadsförarna inte fattar att en del av oss bara blir sura)

 2. 2

  ”The other big drug problem: Older people taking too many pills”

  Nyligen läste jag ovanstående artikel i Washington Post (googla). Det som beskrivs där är lika aktuellt i Sverige. Det börjar inte nödvändigtvis när man blir gammal. Det börjar redan i medelåldern och fortsätter sedan av bara farten.

  Jag har översatt några rader ur artikeln.

  -”Det är typiskt att träffa på en patient som haft några få episoder av halsbränna/sura uppstötningar och ställts på en protonpumpshämmare (= PPI). och fortfarande, flera år senare, står kvar på den säger Georgetown`s Mishori. Många experter anser att den här typen av mediciner överförskrivs och studier har kopplat långtidsanvändning till frakturer, demens och förtida död.

  Det är en fråga om kultur och medvetenhet . Problemet ökar genom vårdens fragmentisering säger BrownLee, författare till ”Overtreated: Why Too Much Medicine is Making Us Sicker and Poorer”. Många läkare har aldrig hört talas om ”deprescribing” (=utsättning). Slut citat.

  För ganska många år sedan skrev Nisse Simonson (pensionerad kirurg m.m. från Jämtland) krönikor i Dagens Medicin. En av de handlade om den här boken som jag genast införskaffade.

  Peoples Pharmacy i USA har också skrivit en hel del om den här typen av mediciner.
  Här är en av deras artiklar.

  https://www.peoplespharmacy.com/2017/10/12/ppi-side-effects-continue-to-scare-us-to-death/

  .

  https://www.washingtonpost.com/national/health-science/the-other-big-drug-problem-older-people-taking-too-many-pills/2017/12/08/3cea5ca2-c30a-11e7-afe9-4f60b5a6c4a0_story.html?utm_term=.c8682678a081

 3. 3

  Tack Bokmal – dessa mediciner tycks vara riktigt skadliga. Ändrar man till lchf-kost behövs inte dessa mediciner. Om behov i allafall uppstår är det bättre med mildare receptfria för sura uppstötningar. Har man ont i magen bör man ta reda på om man äter fel eller har helicobacter som kan behandlas med antibiotika. Det finns också en hel del med ingredienser i mat som kan ge besvär – antinutrienter, carragenan m fl ämnen i maten

 4. 4

  Bikarbonat är bättre mot sura uppstötningar.

Speak Your Mind

*