Lågfett-dieter och träning vid t2-diabetes

Jason Fung skriver i Intensive Dietary Management (IDM).

Den effektiva metoden för att sänka blodsockret är att minska intaget av stärkelse och socker.
Fysisk träning är bra för hälsan, men inte så bra för viktnedgång och blodsockersänkning. Det krävs stora mängder av aktivitet för att förbruka en liten mängd kolhydrater. Det är mycket enklare att låta bli att äta kolhydraterna. Det krävs också stora mängder av aktivitet för att förbruka liten mängd av energi för viktnedgång. Det är mycket enklare att låta bli att inta den energin.

 

Comments

  1. 1
    Thomas Jansson säger

    Det är riktigt att träning inte sänker blodsockret lika mycket som rätt kost.

    Men folk tränar i allmänhet fel – det är högintensiv styrketräning som tömmer kroppens förråd av glykogen och äter man inte sockerdieten så tar det 1 till 2 dygn att fylla på förrådet av glykogen och under den tiden hålls blodsockret på låga nivåer.

    Jag ”uppfann” den här metoden för några år sedan och kallade den ”omvänd kolhydratladdning”.

    Man läser helt enkelt på hur kolhydratladdning går till och gör som vanligt tvärtom vad ”experterna” hävdar.

    Nu tror jag inte att jag upptäckt något helt nytt och det är flera som använder uttrycket ”omvänd kolhydratladdning”.

    När man är på gymmet ser man många som springer på löpbandet – de borde ligga i benpressen istället om de vill sänka sitt blodsocker, insulin och vikten,,,,

    Jonas Bergqvist skriver om detta i sina utmärkta böcker!

    https://www.jonasbergqvist.se

  2. 2
    Thomas Jansson säger

    Ska man gå för att få ned blodsockret så ska man göra det i intervall, detta är en liten studie men visar ändå på fördelarna med intervallträning:

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23002086

  3. 3

    @Thomas:

    Exakt. Träning och periodisk fasta kan vara ett effektivt sätt att få ner fasteinsulinet och vädra ut skadliga växtoljor som lagras upp i våra vävnader och som stör kroppens hormonella balans. Vilket leder till viktnedgång och förbättrad hälsa. Men det måste i så fall göras rätt. Styrketräning eller lågintensiv konditionstränining (tex raska promenader) med tomma glykogendepåer (tex innan en frukost som man sen aldrig äter) och utan påfyllnad direkt efter träningen är modellen.

  4. 4
    Thomas Jansson säger

    Mycket talar för att träning med fördel kan utföras på fastande mage innan ”break fast” – om det gäller elitnivå har jag ingen aning om men för oss som rör på oss för vikten och blodsockrets skull är det sannolikt helt rätt – dessutom så är man utvilad vilket ökar sannolikheten att det blir av.

    Läser just nu den här boken som jag köpte i morse:

    https://www.amazon.com/Story-Human-Body-Evolution-Disease/dp/030774180X/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1515670637&sr=8-1&keywords=lieberman+book

    Mycket intressant där Liebermann visar att egenskaper som var nödvändiga för några miljoner år numera orsakar oss sjukdomar.

    Av särskilt intresse för mig är varför visceralt fett har de egenskaper som det har,

    Snabb energi = glykogen

    Medelsnabb energi = visceralt fett

    Gå till Paris på enbart vatten = vanligt fett

    Visar sig ju att det viscerala fettet är rätt så lätt att bli av med – frågan är ju vad i evolutionen som gett dessa egenskaper hos det djupa bukfettet.

    Samma sak med att fruktos ger fettlever, har det en evolutionär orsak?

    Intrycker dock att Lieberman är en ”mekanisk” doktor som riktat in sig mest på vår anatomi. Just nu läser jag om käkens utveckling – varför ser tänderna ut som de gör? Det har ju tandläkarna ingen aning om – däremot läser de in vad alla ben i kroppen heter på latin vilket kanske inte är helt nödvändigt för att laga ”rost” i våra tänder?

  5. 5
    Gunnar Isaksson säger

    #4 Thomas

    Jag har sett att allt flera tränar på fastande mage. Det är troligen helt enkelt för att ställa om musklerna till fettförbränning.

    Det förbereder dem för långlopp av olika slag där fettförbränningen är otroligt viktig i alla fall mot slutet av loppen.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa