Så kan du sänka blodtrycket

Artikel på TV-helse.se.

 

Comments

 1. 1
  Thomas Jansson says:

  Varifrån kommer uppmaningen att äta mindre salt? Är det samma bluff som kolesterolmyten samt faran med mättat fett?

 2. 2
  Nisse Hult says:

  Drick rödbetsjuice varje dag, skippa socker och mjöl, plus daglig pulshöjande träning (inget släpande med gåstavar/hund) med detta kommer man långt.

 3. 3
  Annika Dahlqvist says:

  1 Thomas Jansson
  Ja det är samma bluff med saltet. Jag kommer just nu inte ihåg hur det uppkom, men det var ett hugskott.
  Personer som äter LCHF behöver snarare mer salt än kolhydratätare. Vi utsöndrar mycket salt i urinen.

 4. 4
  Elisabeth G says:

  När jag får en tendens till kramp i vadmuskeln nattetid avhjälps detta med 1/2 tsk salt i 1/2 liter vatten. Inget konstigt med det. MEN – jag undrar hur det kan komma sig att jag samtidigt blivit väldigt känslig för ”normalsaltad” mat. Sådant som bacon och kassler upplever jag numera som oätbart. Konstigt. Kanske är det något i de processade produkterna som gör att de känns saltare än vad de är?

 5. 5

  Jag använder magnesium-olja för att motverka muskel-kramper. Det är en billig produkt ..men även enkelt att göra själv (havssalt och destillerat vatten).

  När det gäller mat, så saltar jag med bergs-salt – som lär vara renare än havssalt. Processat butiks-salt (blekt, utarmat på näringsämnen etc. – usch!) använder jag ö h t inte längre.

 6. 6

  Glömde tillägga att sedan jag börjat med LCHF har jag saltat lite extra på maten (blir nog ca en tsk salt /dag). Numera har jag mkt sällan vadkramper. Blodtrycket är i regel ca 120/130 över 70/80. Kanske ngt att göra med det extra saltet och ett glas rödbetssaft varje morgon – förutom LCHF-kosten förstås.

 7. 7

  Min övergång till LCHF för ca tio år sedan var som att städa upp efter en vild fest. Jag röjde, slängde, sopade och torkade. Städningen blev en slags omstart, med liv och lust. Aldrig mer några vilda fester, tänkte jag, aldrig mer en sådan röra i mitt hem. Nu vill jag tänka framåt, leva ett hälsosamt, ordnat och gott liv.

  Röjningsarbetet gick över förväntan bra. Hemmet blev omgående mycket trivsamt. Jag mådde och mår alltjämt förträffligt. Dock finns alltjämt en del fläckar kvar från den vilda festen. Dessa vet jag inte hur jag ska få bort. Jag gnuggar idogt, är konsekvent och följer alla tänkbara råd, men inga medel, inga livsstilsåtgärder, tycks hjälpa. Blodtrycket är fortfarande långt högre än önskvärt.

  Kanske fanns dessa fläckar på golvet innan jag flyttade in? Kanske är de resultat av ett oupptäckt byggfel eller, möjligen, en naturlig, och i praktiken ofarlig, del av konstruktionen/materialet? Kanske är fläckarna en följd av festdeltagarnas sorglösa och godtrogna frosserier? Jag vet verkligen inte. Men vetskapen om fläckarna oroar och besvärar, även om de göms under mattan, när allting annat blivit så blänkande fint.

 8. 8

  # Hans Nilsson
  Har du läst hur Karl E Arfors gjorde för att få sina blodkärl mer elastiska ”hur mina egna blodkärl blev 42 år yngre”.

  http://karlarfors.se/wp-content/uploads/2014/03/hj%C3%A4rtk%C3%A4rl12-kopia.pdf

  mLCHFh B-) .

 9. 9

  Jadå, den artikeln har jag läst. Jag dricker rödbetsjuce (trots kolhydraterna) morgon och kväll, inget socker. Dessa åtgärder, tillsammans med flera andra i linje med vad som rekommenderas i denna blogg, hjälper uppenbarligen inte i mitt fall.

  Jag kan inte förstå annat än att det höga blodtrycket är en kvardröjande effekt av tidigare levnad och metabola syndrom, alternativt att mina värden av andra orsaker (”felkonstruktion”, ärftlig benägenhet…?) är missvisande, dvs inte följer ”mallen”.

  Kanske är kärlen trots allt tämligen elastiska, eftersom (enligt kostdoktorn) skillnaden mellan över- och undertryck (”pulstrycket”) inte är stort. Högt övertryck innebär motsvarande högt undertryck, och tvärtom. Flera EKG-mätningar under senare år vittnar om jämn rytm och starkt hjärta. Den koll av stora kroppspulsåder, som erbjuds alla över 65 i min region, visade inget anmärkningsvärt.

  Mitt höga och ojämna (stundtals är det normalt) blodtryck omges av mystik, är inte logiskt fattbart. I varje fall inte för mig.

 10. 10

  Jag har efter att ha läst Richard D Moores bok The High Blood pressure solution börjat dra ner på saltet och öka på ovanjordsgrönsakerna. Översaltade tidigare en hel del. Nu kan jag se en viss sänkning av blodtrycket.

  Minns när jag för många år sen bakade och av misstag hällde i salt i stället för socker. Degen blev som en hård kula så saltet verkade dra åt sig en massa vätska. Kanske kan för mycket salt ändå påverka kroppen på något sätt?

  Eller har jag bara haft tur?

 11. 11
  Ethel Loberg says:

  Jag käkar en tesked Annas Supersalt med ett glas vatten varje dag, det håller benkrampen borta för mig.

  Började ta D-vitamin för 5-6 år sedan, jag kände dock inte något behov men D var populärt ämne på LCHF-bloggarna. Ingen eufori uppstod av allt D-knaprande så denna vinter skippar jag D-vitaminet och kollar om behovet är det samma som innan.

 12. 12

  Till Ethel Loberg:
  Vad innehåller Annas Supersalt?
  Det uppstår nog ingen eufori av att äta D-vitamin men det förhindrar att kroppen tar skada av för låga D-vitaminhalter. Speciellt under vinterhalvåret.

 13. 13
  Ethel Loberg says:

  Moventia,

  Annas Supersalt; En del av vardera: Flingor av havssalt, Himalayasalt och Havssalt med kelp (Herbamare). Blanda i en burk.

  Jag ska kolla uppmärksamt i vinter om något mystiskt uppstår utan den dagliga D-dosen.

 14. 14

  #13
  Ethel Loberg,
  att ha för låga nivåer av D-vitamin i kroppen leder långsiktigt till olika hälsoproblem.
  D-vitamintillskott är inte något man tar bara för att det är ”modernt”. eller att man ”känner behov”.
  För låga nivåer anses bidra till bensköehet hos kvinnor, något som kan leda till oväntade frakturer redan vid mycket lätta fallolyckor, samt komprimerade ryggkotor som ger böjd rygg och gör kvinnor kortare samt ger svår ryggvärk.
  D-vitaminet, som är mer likt ett hormon i kroppen har mycket stor betydelse för många av kroppens normala funktioner.
  Tror inte att du kommer att uppleva några mystiska symtom fastän du eventuellt har för låga nivåer. Bifogar en länk där du kan läsa varför det är väsentligt att ha tillräckligt med D-vitamin.

  http://www.vetenskaphalsa.se/d-vitaminbrist-kan-bidra-till-manga-sjukdomar/

 15. 15
  Ethel Loberg says:

  kicki says:
  25 september, 2017 at 20:59

  Tack för länken, det här bör ju beaktas.

  Kommer att ta ett D-prov längre fram i vinter och även då passa på att kolla alla blodvärden. Har aldrig tagit några prover tidigare. Spännande.

Speak Your Mind

*