Big Food skakas av ökande efterfrågan på ekologisk mat

Inlägg av Lars Bern.

Big Food kämpar förtvivlat för att acceptansen för deras giftbemängda mat ska öka.

 

Comments

 1. 1
  Konsument i Sverige says:

  Vi måste kämpa för inhemsk produktion av alla möjliga livsmedel. Vi måste bli ännu mer kritiska konsumenter. Sök upp föreståndarna i butikerna, prata med personalen, ställ frågor.

  Häromdagen tog jag fel yoghurt, råkade ta en med blåbärssmak istf naturell.

  Så här ser innehållsförteckningen ut:
  ”Verum hälsofil Blåbär
  Fil (högpastöriserad norrländsk mjölk, levande mjölksyrakultur inklusive Lactococcus lactis L1A, D-vitamin, fruktberedning (socker, blåbärsjuice, modifierad majsstärkelse, surhetsreglerande medel citronsyra, arom). Blåbärsjuice 4,2 %. Tillsatt socker 6.2%.”

  Väldigt mycket socker! Varför modifierad majsstärkelse i en mjölkprodukt?

  Vart tar alla riktiga blåbär vägen som plockas i svenska skogar?

 2. 2
  ByPass x2 says:

  Fann denna artikel intressant:
  http://www.aktuellhallbarhet.se/ekologiskt-jordbruk-starker-sverige/

  Det finns faktiskt en och annan god idé bland galningarna i etablissemanget….
  Frågan är bara ”Hur allvarligt menat är artikeln innehåll?” — det ljugs ju friskt i det mediala utbudet.
  Det skulle ju kunna vara rent ”svammel” i avsikt att lugna den snabbt ökande skaran av allt mer ilskna, aggressiva och krävande medborgare….

 3. 3

  Jag är allergisk mot alla godhetsetiketter. Fair trade exempelvis tjänar LO och Svenska kyrkan bra med registreringspengar på, samtidigt som de plockar in statsbidrag för ändamålet via en fair trade-förening. Enligt en engelsk undersökning tjänar alla mellanled på de högre priserna, inte minst staten via högre moms. Däremot får de arbetande knappast någonting.
  En bonde sålde ekologiska morötter. Det var god åtgång så han köpte in vanligt odlade morötter och blandade in i sina ekologiska.
  I vin förekommer 50-60 tillsatser som inte behöver eller inte får anges på etiketterna. En del hamnar i ekologiska viner. Naturviner är i så fall ett renare vin. Naturviner förekommer knappt på Systembolaget.
  Det låter fint att svenska kor ska beta på somrarna. Men lagen säger att det räcker med 6 timmar per dag under 2-4 månader. Men inte ens detta orkar bönderna med i allmänhet. Dessutom är det mest slaktdjur som får beta. Mjölkningen tar längre tid för betesdjur. Och de mjölkar lite mindre. Så bönderna föredrar att hålla dem inne och mata dem med kraftfoder.

 4. 4

  KRAV talar väl om sin verksamhet. Det ligger i sakens natur. Organisationer, företag, myndigheter m.fl., behöver motivera sin verksamhet både internt och externt.

  KRAV har inte tillräckligt med personal för att utföra en effektiv kontroll av producenter av s.k. ekologiska varor.

 5. 5

  #3 tipp
  Tack för att du förmedlar dessa rader och synpunkter.

 6. 6
  XMargareta says:

  Eftersom jag känner KRAV-kontrollanter, så vet jag, att det inte är personal från något centralt ställe, som besöker gårdar.

  Det är ett nätverk av människor, som själva kan bli kontrollerade.

  Självklart kan det förekomma avsiktlig falskrapporetring inom all livsmedelskontroll, men det gäller ju som sagt alla ställen, där kontroll förekommer.

  Om vi tänker efter, så minns vi var och en nog några.

  Man kan aldrig få 100%;s säkerhet, men för min del högaktar jag ansträngning och strävan hos KRAV.

 7. 7
  Markus says:

  @tipp

  Ekologisk mat är inte – enligt mig – en godhetsetikett. Ekologiskt handlar dels om att få i sig renare mat, vilket är ett helt personligt val. Dels om att göra jordbruket mindre beroende av bekämpningsmedel och gödsel baserade på fossila resurser, vilket jag ser som långsiktig samhällspolitik. Sen finns det frågor som kontroll av livsmedelskedjan (visavi storbolagsagendor, t.ex. GMO) .

  Det finns massiva intressen i att upprätthålla storbolagens dominans i matindustrin, vilket ekologisk/närproducerat m.m. trender hotar. Ta t.ex. Nestlès omsättning på knappa 100 miljarder € /år (motsvarar hela Storbritanniens livsmedelsmarknad)

Speak Your Mind

*