Saltet och spädbarnsnjuren – en vandringssägen?

Det har varit en allmänt accepterad ’sanning’ under många år att spädbarn inte tål så mycket salt. Man får alltså laga extra saltsnål mat till bebisen. Nu har den gamla sanningen börjat att ifrågasättas. Det tycks inte finnas vetenskapligt underlag för uppfattningen.

Det skulle ju underlätta livet för småbarnsföräldrarna om de kunde ge av familjens mat till de små.

(Men självklart ska man inte översalta maten till någon)

 

Comments

  1. 1

    Det var verkligen på tiden att sanningen kom fram.

    Allt har varit så totalt bakvänt även denna gång.

  2. 2
    Elisabeth G säger

    Pingo, nr 1

    Bakvänt var ordet, sa Bull. 🙂

    Enligt de s.k. experterna ska vi dra ner på livsnödvändig mat som fett och salt men äta mera kolhydrater, som inte är nödvändiga överhuvudtaget.

  3. 3

    Underbart! Jag älskar Agnes Wold, hon är inte rädd för att sticka ut hakan och ifrågasätta gamla och nya myter!

    Livsmedelsverket går givetvis till motattack; ”Jag berättar om detta på ett seminarium i Almedalen, men får på pälsen av en närvarande representant från Livsmedelsverket. Njurarna backar hon på, men presenterar ett nytt motiv för saltförbudet: Spädbarn som vänjer sig vid salt, kommer att äta för mycket salt som vuxna och få högt blodtryck.”

    Suck…

  4. 4

    Verkar som om de flesta av SLVs rekommendationer kommer från ILSI, dvs organisationen som representerar matindustrin vars produkter ligger bakom dagens metabola pandemi och har ersatt vetenskap med ”samförstånd av (betalda) vetenskapsmän”.
    Varför man (etabissemanget) ansett ”saltet” farligt utan stödjande studier påvisar endast att alltför många beslutsfattare står som leende applåderande åskådare varje gång kejsaren kommer in och visar sina nya kläder, naken.

    En annan sida är att oraffinerat havssalt med alla mineraler inklusive viktigt svavel bör användas.

    Svavel är ett livsviktigt grundämne och spårämne i fett, kroppsvätskor, skelett och antioxidanter. Dessutom binder det föroreningar från blodet i levern för borttransport.
    Modernt jordbruk och långt mellan vulkanutbrott idag gör att de flesta av oss kan behöva mer svavel. MSM som ingick i frukt och grönt i högre grad förr kan ersätta idag.
    Men glöm inte att frukt och grönt behöver FETT för att det goda skall kunna absorberas!

    (S.K. ”havssalt” som är kritvitt med stora eller små kristaller har allt naturligt svavel borttaget!
    Oraffinerat havssalt är grått och om det används som bordssalt hemma går det bra med en liten skål (med lock) så man kan ta en nypa. På restaurang med en liten sked…
    Det är något fuktigt men håller sig utan att bilda ”kakor”.)

  5. 5

    Latmask: Beträffande SLV reps uttalande: ”Spädbarn som vänjer sig vid salt, kommer att äta för mycket salt som vuxna och få högt blodtryck.”

    Om något sånt sägs igen, fråga direkt vilka studier hon stödjer sig på.
    Om inga:
    Om det finns på SLVs hemsida, betyder det ofta ”konsensus” av ”över 100 vetenskapsmän” (betalda av livsmedelsindustrin) som inte forskat i det men som röstat fram det….

    annars fråga om det var ”en ny pigg egen ide”.

  6. 6

    Småbarn som vänjer sig vid salter kommer att äta för mycket salt som vuxna. Hm. Men dom tror inte att samma resonemang gäller socker? Bingo, Livsmedelsverket. Snyggt självmål!

  7. 7

    Läste om artikeln och inser varför påståendet om lågt saltintag upp till ett år kommer från SLV. Som vanligt, follow the money.
    Försäljningen av små burkar med speciell barnmat.

  8. 8
    Elisabeth G säger

    stenbj, nr 7

    Jag minns, när jag var gravid, i början av 1980-talet, hur osäker jag kände mig just kring maten. Det kändes som om barnmatsburkar var oundgängliga och det enda säkra för den som ville sitt barn väl (snacka om indoktrinerad). Nu tänker jag bara ”vad gav min mamma mig”. Inte fanns det några mosburkar i mitten av 50-talet.

  9. 9

    Din mamma gav dig nog riktig mat.

  10. 10

    Små barn är väl känsligare för alla smaker – även salt?

  11. 11

    Skulle inte förvåna mig om saltskräcken också gör att många spädbarn får för lite magsyra och därmed sämre mätsmältning. Vilket leder till dåligt näringsupptag och magbesvär som t ex kolik. Saltbrist leder också till försämrat allmäntillstånd, vilket även spädbarn tycker är jobbigt. I kombo med saltbrist hos spädbarnets föräldrar blir det en mycket slitsam situation… Ut med saltskrocken!!

  12. 12

    Lite märkligt att barnläkarna blev så förvånade, de borde känna till gällande rekommendationer (även om de är felaktiga).

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa