Staffan Lindeberg död

Dödsannons

Staffan var en framstående representant för paleolitisk kost i Sverige. Vi beklagar hans bortgång.
Stephan Guyenet har skrivit om honom.

 

Comments

 1. 1
  40-talist says:

  Som alltid blir man berörd trots att man aldrig träffat personen, men läst lite här och där vad han skrivit om. Tråkigt för familjen.

 2. 2
  Bill Robinson says:

  From Wikipedia: ”Foods he recommends are: vegetables, fruit, lean meat, fish, nuts, eggs”
  Don’t know the circumstances of his passing but he might have shorted himself some fat.
  Apparently he was greatly caught up in fat phobia.

 3. 3
  Bill Robinson says:

  Barrels = fat

 4. 4

  Jag läste hans ‘Maten och folksjukdomarna’ när den kom ut och drogs från paleo mot lchf när en kollega och jag diskuterade vilka böcker vi höll på att läsa. Jag läste då Pauluns bok om stenålderskost och kompisen läste Litsfeldt vid tillfället. Min kompis åt sig sedan frisk från sin diabetes typ 2 med LCHF. Jag upplevde inte Lindebergs texter som extremt fettfobiska eftersom han pratade en hel del om fet fisk mm. Jag fick även intrycket att han tog till sig rön om mättade fetter. Ren, älg och annat vilt är generellt magrare än tamboskap, så att det blir mindre fett under ”köttmåltider” om man inte äter mejerifett eller matoljor är rätt naturligt. LCHF och stenålderskosten har flera likheter trots allt.

 5. 5

  Det finns likheter men PALEO-kost innebär att man äter väldigt mycket frukt och det är en avgörande skillnad mot LCHF.

 6. 6
  Annika Dahlqvist says:

  Många paleolitiker rekommenderar mycket frukt, men är fettskrämda. Det gör att deras kost snarare kan bli LFHC.

 7. 7

  @Annika Dahlqvist:

  Stämmer, en kombination av mycket frukt och litet fett – och dessutom förvånande nog, potatis och ris som många PALEO-kostätare på något outgrundligt sätt kopplar till stenålderskost, den vanliga berg- och dalbanan för blodsockret med det ofrånkomliga påslaget av insulin som det medför.

  Det är nog huvudanledningen till att man aldrig hör någon som ätit sig frisk från sina pre-metabola- och metabola syndrom på PAELO-kost på det sätt som man kan göra med LCHF, det funkar helt enkelt inte.

 8. 8

  Kan det inte till en viss del bero på att frukt, på den tiden man åt paleolitisk kost naturligt, inte var så ”avlade” till att innehålla mer och mer socker. Frukten ska nu passa gommen till den moderna människan som har ett oerhört sockerstört smaksinne. Jag såg en sida på nätet som visade frukter i sitt naturliga/paleolitiska tillstånd, http://www.kostdoktorn.se/sa-sag-frukt-och-gronsaker-ut-forr-i-tiden#more-340534.

  Jag tror att man i princip skulle kunna äta sådana utan att få något insulinpåslag och därmed är det svårt att i dagsläget äta sådan, äkta, paleolitisk kost man åt på stenåldern och som jägare/samlare. Skulle vi däremot gå ut i skogen och äta rönnbär, vildapel och sådant vi inte har avlat/modifierat/förädlat så tror jag att paleolitisk kost skulle vara praktiskt taget identisk med LCHF. Dåtidens frukt kan knappast ha innehållit mer socker än dagens ovanjordsgrönsaker och dem kan man äta inom relativt strikt LCHF, om man använder sitt sunda förnuft.

 9. 9

  Jag är chockad över beskedet. Han har varit min guru sedan jag först träffade honom på en vårdcentral, där han jobbade tillfälligt. Han berättade då sanningen för mig. Sedan har jag följt honom.
  Senast under våren 2016 fick jag hans bok ”Maten och folksjukdomarna” i min hand av honom själv. Jag trodde då att jag skulle få hans nya bok i min hand så småningom med. Nu blev det tyvärr inte så. Jag hoppas du får vila i frid Staffan.

Speak Your Mind

*