PCB och dioxin i ekologiska ägg

Svt.se.

I konventionell hönsuppfödning ges hönorna ett syntetiskt pulver innehållande det essentiella metioninet. Men ekologiska hönor får i stället fiskmjöl från Östersjön, som innehåller dioxin och PCB. Gifter som ansamlas i kroppen.
Det är tveksamt om gravida ska äta ekologiska ägg? Och barnen?

Man blir bara ledsen. Vart tar världen vägen?

Jordbruksaktuellt (mediaföretag)

Kommentar 49, svar från Axfood

Gunnar Lindgren skriver i kommentar 43:

Att skylla på fiskfoder anses idag vilseledande. Kjell Wejdemar på Jordbruksverkets enhet för foder och djurprodukter ser andra orsaker enl ATL. Spridningen av dioxin och PCB med avloppsslam är ett faktum och sannolikt en viktig orsak till dioxiner i ägg, mjölk och kött.

Att gifthalterna inte överstiger gränsvärden har idag liten betydelse. Livsmedelsverket säger angående dessa miljögifter: ”Dioxin och PCB lagras i fettväven under flera år. Därför är det bra att utsättas för så lite dioxin och PCB som möjligt under uppväxten.”
Den internationellt erkände forskaren professor Åke Bergman säger i en Tv-intervju ”Det här betyder att det inte finns några tröskeldoser, vilket gör det i stort sett omöjligt att sätta gränsvärden”.
I andra länder som Holland och Schweiz sprids inget slam och svenska äggkonsumenter har rätt att vänta att inget slam sprids i det svenska jordbruket.

Vi skall därför kräva att ALL slamspridning upphör, då slamgifter avdunstar och faller ner på all jordbruksmark, både hos mjölk och äggproducenter samt på ekologiska odlingar.

Att dioxinhalterna är högst i eko-ägg beror sannolikt på att eko-höns går naturligt och pickar i sig dioxin från marken, medan många vanliga höns lever i burar under tak.

Gunnar Lindgren

 

Comments

 1. 1

  Så galet tråkigt, man vet ju att östersjöfisk är full av dioxiner?

 2. 2

  Första larm kom redan 2004. Man undrar vem som godkänt att dioxiner och PCB får ingå i ekologiska produkter?

 3. 3
  Lilliann says:

  Det verkar vara läge att ställa frågor till olika beslutsfattare. En miljömedveten människa äter sällan själv fisk från Östersjön. Att man matar ekohöns med sån fisk är svårt att förstå.

 4. 4

  Vet vi om detta gäller alla ekologiska ägg?
  I så fall kanske vi skall sluta köpa ekologiska ägg.

 5. 5

  Det har nog sin grund i att vi äter ganska lite östersjöfisk, resten blir relativt billigt fiskmjöl. Det bästa vore förstås att helt sluta fiska i Östersjön.

 6. 6

  Ägg är min basföda och för många andra så då finns risken ta skada av dioxinerna. Sedan kan de dra nytta av det i en förlängning och hävda att Lchf inte är nåt vidare.

 7. 7

  Anledningen till att man ger ekologiska höns fiskmjöl är att det är förbjudet för foderindustrin att hantera köttmjöl.
  Förut använde man köttmjöl av slaktrester men efter att vissa fuskat och istället använt billigare kadavermjöl från hela kroppar av sjuka och självdöda kor i foder till kor (!) så uppstod ”galna kosjukan”.
  Efter det får inget köttmjöl förekomma på foderfabrikerna vilket drabbar höns (och grisar) i vars foder man istället får tillsätta fiskmjöl eftersom dom måste ha animaliskt protein för att få i sig alla essentiella aminosyror.

 8. 8

  I en alldeles nyutkommen bok skriver Gunnar Rundgren (medgrundare av KRAV) om den globala matindustrin och dess påverkan på hur jordbruket utvecklats och hur han tycker att det måste förändras.
  Lästips: ”Den stora ätstörningen: Maten, makten, miljön.”
  http://www.bokus.com/bok/9789170378850/den-stora-atstorningen-maten-makten-miljon/

 9. 9
  Thomas H says:

  Bra sagt Humlan, men som det är nu så är det ju lika illa tänkt! Hur i jössu namn, kan ägg med ett sådant foder för hönsen kallas ekologiska.
  Dvs. Kraven på ”ekologiska höns” uppfödning/kost håller inte måttet. En undrar om SLV på något sätt är inblandat där också? 🙂
  Sen å andra sidan. Tycker att SLV nu borde mer inrikta sig på att testa om GMO-mat innehåller mer gifter, när det nu kommer sådana rapporter från andra länder!

 10. 10

  Thomas H Skrev:

  Tycker att SLV nu borde mer inrikta sig på att testa om GMO-mat innehåller mer gifter, när det nu kommer sådana rapporter från andra länder!

  Mycket viktigt förslag.
  Håller helt med dig.
  Men jag har för mig att det finns ett eller flera EU-direktiv att enskilda länder inom EU INTE får undersöka varandras importerade matvaror.
  Nån som vet ?.

 11. 11

  Eftersom höns, som ger ekologiska ägg utfordras med fiskmjöl borde de inte få kallas ekologiska. Se SLVs skrift om ekologisk mat:
  http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/ekologisk-mat1/

  se citatet:
  ”Hur vet jag att maten är ekologisk?
  I Sverige måste alla som vill märka livsmedel som ekologiska certifieras och kontrolleras av ett godkänt kontrollorgan.

  Ett livsmedel med ekologisk märkning måste innehålla minst 95 procent ekologiska ingredienser. Produkter från jakt på vilda djur eller fiske får inte märkas som ekologiska.”

 12. 12

  Jaha, det var alltså sista paketet med ägg i kylskåpet. Vi var tvungna att sluta med lokalproducerade ägg pga. att konventionell pullfor blandas med rötslamsgödslat foder. Det enda som återstår är att skaffa höns själv och tillverka fodret själv.

  Kanske och förmodligen, så kommer branschen att reparera det här fasansfulla snedsteget och återupprätta förtroendet för ekologiska livsmedel. Men jag är inte så säker på det. Ett alternativ är att vänta tills det blåser över och sedan inte låtsas som någonting har hänt.

  Vi får väl hålla ögonen öppna och så får vi klara oss med baslivsmedlen kött och mjölk. Tills vi får klart för oss att det inte finns giftfri mat och att vi inte längre kan föda förgiftade skadade barn till världen.

  Människan är i rask takt på väg att förgöra sig själv. Och det är kommunalpampar och storbondekapitalister/livsmedelsindustrin som tar död på oss.

  Är de onda eller idioter?

 13. 13

  Så bra att man skottar i sig cirka 5 ekologiska ägg dagligen och har gjort det i ett par år. Känns helt sjukt att det är ok med foder som innehåller gift men inte ok med syntetiskt framställda varianter.

  Vad äter de höns som inte värper ekologiska ägg? Vad finns det för skit i deras foder eller är det så sjukt att de får mer giftfritt foder än de ekologiska hönorna? Så kan det ju bara inte vara!

  Råkar dessutom ha cirka 40 ekologiska ägg hemma… känns ju sådär att äta upp dem 🙁

 14. 14

  Det här måste väl ändå vara en stor miljlöskandal. Livsmedelsverket säger ju på sin hemsida
  http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/ekologisk-mat1/

  att ”Produkter från jakt på vilda djur eller fiske får inte märkas som ekologiska.”

  Hur kan man ha rätt att kringgå reglerna genom att utfodra hönsen med giftiga fiskar?

 15. 15

  Det kanske är dags att börja ställa krav på KRAV. Ofta är det inte värt namnet. KRAV är inte precis ett statligt kontrollorgan. Det är ytterst kommersiellt.

  Jag köper eko på vegsidan, då vet jag i varje fall att det inte är sprutat med konventionella gifter. Också bra när det gäller saker som är producerade i den mindre bemedlade världen. Man vet åtminstone att arbetarna inte vadat i gift.

  Men på djursidan är det alldeles för dåligt, för låga krav. Tror spårbarhet också kommer in här. Spårbarhet ända ner till gård och man ska kunna kolla upp hur uppfödningen går till just på den gården, vad djuren äter o.s.v. Tror det är vad som krävs för att man ska vara någotsånär säker på vad man får.

  För kanske 10 år sedan läste jag att i Norge är det bara det som motsvarar vår Gammaldags mjölk som får ekomärkas, för mjölken ska inte vara micklad med! Vet inte om detta fortfarande gäller, men något att ta efter, tycker jag.

  I kontrast – för ungefär lika länge sedan ville KRAV tillåta omestrade fetter i KRAV-märkta produkter. Det blev inte så, varför har jag glömt, men blotta tanken på att de tycker det vore OK…

 16. 16

  Förresten, tills något annat meddelats kan man väl anta att även Bosarpskycklingen är dioxinladdad.

 17. 17

  Rörande brister i KRAVs märkning finns ett intressant nyhetsbrev från 2009 som berör frågan. Jag vet inte om det har skett förbättringar efter att det skrevs, men om innehållet fortfarande stämmer är inte heller vegsidan fri från gifter.

  http://www.utbildningscenter.se/dokument/nyhetsbrev.4.2009.pdf

 18. 18

  Kan inte alla ni som skriver o läser tråden kontakta de stora livsmedelskedjorna per mail. Skriv och fråga om deras EKO -ägg innehåller gifter från fisk i fodret. Jag tror på att ställa besvärliga frågor och att man ska begära tydliga svar.
  Fråga vad deras kedja tänker göra för att garantera friska giftfria Eko-ägg.
  Vi är ju kunder och jag tror att man är känslig för sådana här frågor från kunderna.

  Vi ska inte bara oja oss här utan försöka agera på många olika sätt så att handeln måste förbättra kvaliteten på äggen och i sin tur ställer krav på äggproducenterna. Konsumentmakt!

 19. 19

  Fast vid närmare eftertanke är ju detta ett sätt att på helt ekologisk väg rena östersjön från miljögifter. Vi kanske har missförstått vad ekologi är? I största allmänhet tror jag vi övertolkar ordet ekologisk och tror att det obetingat är bra för oss. Visst finns det ekologiskt snus???

 20. 20

  @ Erling:
  Du har roliga vinklar Erling!

 21. 21

  Angående råden till gravida att inte äta Östersjöfisk, men väl odlad lax. Får inte den odlade laxen samma fiskmjöl från Östersjön som hönsen? Blir i så fall inte summan av kardemumman densamma?

 22. 22

  BELLA: Vi är många som har slutat äta den odlade laxen som föds upp på miljöstörande vis och som måste behandlas med olika preparat pga olika sjukdomar i de trångbodda laxodlingarna.

 23. 23

  Kicki:

  Jag äter inte heller odlad lax av flera olika skäl. Men jag tänkte närmast på livsmedelsverkets kontraproduktiva råd till gravida att de ska undvika östersjöfisk pga av miljögifter, men samtidigt uppmuntras att äta odlad fisk som kan vara utfodrad med fiskmjöl från just Östersjön. Plus eventuellt flamskyddsmedel.

 24. 24

  Svenska Ägg har uttalat sig

  http://www.svenskaagg.se/?p=19857&m=3530&nd_ukey=d6e6b7bd4730a8ecb83196acc6817019&nd_view=view_pressrelease&nd_nr_of_items=20&nd_id=1601937

  Tänker på att metionin är en essentiell aminosyra och att det finns de som säger att man kan få i sig alla aminosyror via en rent vegansk kost – varför funkar det i så fall inte på hönor?

 25. 25

  Du har helt rätt där, rådgivningen är ganska tveksam på många vis. Men hur skulle det se ut om man avrådde från att äta odlad lax (ironi), då stöter man sig med den norska laxodlingsindustrin och den är kanske mäktigare än några kustfiskare (vid Östersjön). Många gånger kan man konstatera att var och en får söka adekvat information om mat och hälsa och dra sina egna slutsatser.

 26. 26

  Bella #21.
  Det sorgliga är att problemen med odlad NORSK LAX är oändligt mycket större än vad MSM klarar av att ta in, än mindre skriva om. Alltså håller man käft.
  Den odlade Norska laxen får än mer raffinerade kost än eventuellt fiskmjöl från skräpfisken från Östersjön.
  http://www.nrk.no/Livsstil/1.7487978

  Typ. en simmande grönsak……Omega 6-i förhållande till omega 3 är ca: 15-1.
  Den ODLADE Norska laxen är dessutom fullproppad med antibiotika av olika slag, för att växa fortare,
  sjukdomsförhindrande vacciner,,,,,,,,hur mycket andra miljögifter och läkemedel som helst, allt för att generera vinst till företagen.
  Om man vill veta någonting om odlad fisk kan den här länken vara av intresse:
  https://Vimeo.co/104376663 Eller: File-oh-fish

  Om ni orkar, kolla den här sajten, där finns mycket att gräva i, om man orkar:
  https://savethebalricsea.wordpress.com/

 27. 27

  Tja, trötter som jag är, länkarna funkar inte som tänkt var,,,,
  Jag gör så här….File-oh-fish

  savethebaltic,wordpress.com

  https://vimeo.com/104376663

 28. 28

  Kicki:
  Ja det finns många ekonomiska intressen bakom vår mat. Problemet är att nyheter är kortlivade, vilket också producenterna känner till. Vem vet, redan nästa vecka har vi kanske glömt bort dioxinlarmet och köper fiskmjöls/flamskyddsägg igen.

  Th.B:

  Odlad lax borde sannerligen inte hamna på våra matbord. Det är också skamligt av livsmedelsverket att rekommendera denna giftbomb till gravida. Och till oss alla andra också för den delen.

 29. 29
  Docent Göran says:

  @ Th.B:

  Det enklaste är nog att bestämma sig för att aldrig äta odlad fisk av något slag.

  Återstår då vildfångad Pink Lax från Alaska och sardiner. Problemet med den vildfångade laxen är att den idag ofta är slut.

 30. 30

  Jag har skickat ett mail till varumärket Garant och frågat om deras EKO-ägg kommer från höns uppfödda på foder med fiskmjöl.

  Jag vill att affärsmännen i livsmedelsbranchen får veta vad kunder tycker.

 31. 31

  @ Th.B:

  En häpnadsväckande och skrämmande film om fiskodlingen. Har sett den tidigare, bra att du delar och påminner om varför man bör vara försiktig med odlad lax.

 32. 32
  I Like Neil Young says:

  Georg W Skrev:

  Är de onda eller idioter?

  Ibland det ena ibland det andra , ofta både och..är mitt tips.

  Norsk odlad Lax var ju på tapeten här hos Annika och hos Kostdoktorn för nåt år sen. Bland annat kommer vi ju ihåg filmen om det hela som Svensk TV inte vågade sända – säkerligen efter Norska påtryckningar. Och sen står politikerna i givakt och gapar om hur mycket de älskar och värnar om demokrati , fri press och fri debatt. Det är snuskigt.

  Lika snuskigt giftig är den Norska Odlande Laxen , personligen varnar jag alla jag bryr mig om i min närhet för att äta det.

  Om detta är fel och och om den inte är så giftig och det inte är så farligt så är jag idel öra, Så alla som har info om motsatsen – träd fram…

 33. 33

  #23 Det var ju några år sedan det gick ett par dokumentärer om laxodlingen, men åtminstone då var det inte östersjöfisk de fick, utan bl.a. vattnen utanför delar av sydamerika fiskades ut med stora problem för lokalbefolkningen som följd.

 34. 34

  Filet oh fish – ( med Engelsk Undertext:) you tube:MgrFXN4d1La

  #33 Kan den här länken vara den du tänkte på: you tube:laxfestens baksida
  Länk ?. www. youtube.com/watch?v=/Ks_yfSJrAug
  Om inte annat, skriv bara in i vilken Webbläsare som helst….Odlad (Norsk) lax.
  Men håll i hatten, det kan vara blodtryckshöjande farlig information.
  Allt sker i girighetens namn…Ju rikare de är, ju mer vill de ha bara för att de kan. Skit i resten av Världen eller mänsklighetens framtid.
  Ca: 85% av den fisk som finns i våra kyldiskar för försäljning är odlad. Med allt vad det nu innebär.
  Men å’ andra sidan, försäljningen av odlad fisk skapar ju mervärde för Läkemedelsindustrin. Och
  Kemikalieindustrin, förstås.

 35. 35

  Th.B:

  Jag är en känslig flicka så jag vågar inte se filmerna du länkat till. Jag har ändå tillräckligt med fantasi för att förstå att innehållet borde få vem som helst att avstå från odlad fisk.

  Kan det vara odlad lax i den norska fiskoljan?

 36. 36

  Bella Skrev:

  Kan det vara odlad lax i den norska fiskoljan?

  Mycket Intressant fråga. Det har jag också frågat mig. Men jag kan inte svara på den frågan, dels för att jag inte vet men också för att jag är rädd för svaret. (Men ja,troligen) Livsfarlighetsverket borde kunna svara men jag tror inte de vågar stöta sig mot Norges största exportframgång. (Ja, förutom oljan då, förstås.)

 37. 37

  Även KRAV-kycklingar från Bosarp tycks få fiskmjöl. I alla fall de tio första dagarna i livet.

  ”Inom ekologisk kycklinguppfödning får man inte använda syntetiskt framställda aminosyror, i stället har man en viss del fiskmjöl i startfodret de första tio dagarna.”

  http://www.ja.se/artikel/48188/aminosyra–en-kritisk-ingrediens.html

 38. 38

  Jaha. Hej då ekoägg och hej då ekokyckling.

 39. 39

  Rätt ofta upplever jag att det luktar fisk när man skalar ett ekologiskt ägg!
  Kanske har det fått sin förklaring.

 40. 40
  Bo Blomberg says:

  Tja, det är förstås trist med dioxiner och dioxinliknande ämnen. Vi som är gamla, om nu 74 anses vara det har ju, om en som jag, alltid ätit stora mängder fet fisk i min ungdom, strömming och lax, varenda dag på sommaren och varje vecka på vintern, vi har alltså fått i oss väldigt stora mängder dioxin. Det är ju en förbränningsprodukt bl a från järn- och stålverk och från t ex klorblekning av papper, det är ju inte nåt som s a s ”släpper ut” bara. Detta kände man alltså inte till för 50-60 år sen, så då var det mycket dioxin som hamnade i naturen. Sen dess har det ju ändå hänt mycket positivt och halten dioxiner i sjöfågelägg och i strömming har sjunkit kraftigt sen början av 80-talet, sen legat ganska stilla men med en sjunkande trend igen de sista 10 åren.

  För mig är det i alla fall uppenbart att fördelarna med den feta fisken överväger nackdelarna så jag fortsätter att äta strömming och sill i stort sett varje vecka och vildfångad lax om jag får tag i. Odlad lax har jag i princip slutat äta liksom de flesta andra odlade fiskarna till dess det kommer hälsosamma och miljövänliga odlingsmetoder. Såna är på gång, om jag fattat saken rätt. Förstås tråkigt med dioxinerna i kraväggen men jag fortsätter med dem också. Trots allt har människan ett väldigt bra inbyggt ”reningsverk” som klarar det mesta, om det inte blir för mycket. Det handlar i hög grad om vilken ”dos” man får i sig.

 41. 41
  Olle Holmqvist says:

  Liten översikt för den intresserade. Budskap: vi är rustade för att leva i en delvis giftig omgivning.
  http://www.ebi.ac.uk/interpro/potm/2006_10/Page1.htm

 42. 42
  Ulf pohl says:

  @ Olle Holmqvist. Tack! Onekligen en lugnande information. Då är det inte så illa som befarat. Möjligen kan man hjälpa till själv med Clorella och Spirulina.?

 43. 43

  Att skylla på fiskfoder anses idag vilseledande. Kjell Wejdemar på Jordbruksverkets enhet för foder och djurprodukter ser andra orsaker enl ATL. Spridningen av dioxin och PCB med avloppsslam är ett faktum och sannolikt en viktig orsak till dioxiner i ägg, mjölk och kött.

  Att gifthalterna inte överstiger gränsvärden har idag liten betydelse. Livsmedelsverket säger angående dessa miljögifter: ”Dioxin och PCB lagras i fettväven under flera år. Därför är det bra att utsättas för så lite dioxin och PCB som möjligt under uppväxten.”
  Den internationellt erkände forskaren professor Åke Bergman säger i en Tv-intervju ”Det här betyder att det inte finns några tröskeldoser, vilket gör det i stort sett omöjligt att sätta gränsvärden”.
  I andra länder som Holland och Schweiz sprids inget slam och svenska äggkonsumenter har rätt att vänta att inget slam sprids i det svenska jordbruket.

  Vi skall därför kräva att ALL slamspridning upphör, då slamgifter avdunstar och faller ner på all jordbruksmark, både hos mjölk och äggproducenter samt på ekologiska odlingar.

  Att dioxinhalterna är högst i eko-ägg beror sannolikt på att eko-höns går naturligt och pickar i sig dioxin från marken, medan många vanliga höns lever i burar under tak.

  Gunnar Lindgren

 44. 44

  ”rustade för att delvis leva i en giftig omgivning”

  Jaha, hur giftig då ?. Gäller det också ej utvecklade foster eller barn?.

  https://savethebaltic.wordpress.com/2014/10/12/den-odlade-fiskens-baksidor-läs-ej-om-du-vill-fortsätta-äta-fisken/

 45. 45
  Olle Holmqvist says:

  obs ”delvis giftig” – det finns gränser. det är inte så svårt att hitta gränsvärden. Villle bara berätta att vi har ett avgiftningssytem. p 450

 46. 46
 47. 47

  @46.

  Tack, jala:

  Jag är dig oerhört tacksam…. . (Jag och mina länkförsök !!! ) Suck..

 48. 48
  Docent Göran says:

  Veterinärerna har uppenbarligen oändligt mycket bättre koll på vad som kan vara skadligt i vår föda än läkare.

  Detta slår mig när jag just nu börjat läsa en nyutgiven bok som är en enda och stort uttalad hyllning till Uffe Ravnskov och hans mångåriga kamp mot ”kolesterolvansinnet” och demoniseringen av det mätade fettet.

  ”Fat and Cholesterol Dont’t Cause Heart Attacks; And Statins Are Not The Solution”
  Paul J. Rosch

  Här bidrar ett antal forskare med var sitt av de 17 kapitlen i boken.

  Där läser jag nu i kapitel 5 ”Industrial Control of Guidelines for Lipid Nutrion” (Okuyama, Langsjoen, Langsjoen och Ohara) hur man ofta inom djuruppfödningen har drabbats av rena katastrofer och varit tvungen att sluta med vissa oljor, t.ex bommullsfröolja. Rapsolja är en följetong när det gäller hormonell påverkan och orsakerna är delvis höljda i dunkel, möjligen är det diaoxin som ‘spökar’.

  En mycket intressant och skrämmande läsning om de ”optimistiska” experiment som jordbruksindustrin utsätter mänskligheten för när det gäller just växtoljor.

  (Det lutar åt en krönika framöver!)

  Den enda växtolja vi själva tror på verkar vara den kallpressade jungfruliga kokosoljan.

 49. 49

  Här kommer ett svar från Axfood – jag skickade mail och frågade om innehållet av miljögifter i deras Eko- ägg Garant.

  Hej Kerstin!

  Tack för ditt mejl.

  Livsmedelsverket kartlägger och övervakar halterna av dioxiner och PCB i vissa livsmedel inom ett årligt provtagningsprogram. I detta program har det framkommit att halterna av dioxin och PCB i ägg har ökat. Ökningen gäller för både konventionella och ekologiska ägg. Nivåerna är fortfarande långt under gränsvärdena som finns inom EU, men man ser allvarligt på ökningen.
  Vad är dioxiner och PCB?
  Dioxiner och PCB är organiska miljöföroreningar som fått stor spridning i miljön. Dioxiner bildas bland annat när man tillverkar kemikalier som innehåller klor och vid förbränningsprocesser, till exempel sopförbränning. PCB är en industrikemikalie som användes inom många områden, till exempel i transformatorer och fogmassor i hus, innan den förbjöds på 1970-talet.
  Var finns dioxiner och PCB?
  Vi människor får i oss mest dioxiner och PCB via maten. Ämnena är fettlösliga och finns främst i feta animaliska livsmedel som fisk, kött och mejeriprodukter. Särskilt höga halter finns i fet fisk som strömming och vildfångad lax från förorenade områden, till exempel Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern.
  Är det farligt?
  Risken beror inte bara på hur farligt ett ämne är, utan även på hur mycket man får i sig av det. Vissa grupper kan också vara mer känsliga, till exempel små barn. Dioxiner och PCB är fettlösliga och lagras i kroppsfettet under hela livstiden.

  Vilka halter har uppmätts i äggen?
  Högst halter har hittats i ekologiska ägg, 1,4 pictogram. I konventionella ägg var halten 0,3 pictogram.

  Vad är gränsvärdena för hur mycket dioxiner och PCB det får finnas i livsmedel?
  Inom EU är gränsvärdet för dioxin och PCB i ägg 5,0 pictogram.

  Varför högre halt i ekologiska ägg?
  Trolig orsak är att hönorna i ekologisk produktion äter ett foder som är berikat med fiskmjöl. Skillnaderna kan även vara kopplade till utevistelse.

  Varför får ekologiska hönor fiskmjöl i sitt foder?
  Ekologiska hönors foder består till huvuddelen av spannmål. Detta kompletteras med proteinfoder och mineraler. Proteinfodret utgörs ofta av fiskmjöl. Hönor är känsliga för brist på aminosyran metionin, vilken är naturligt förekommande i fiskmjöl. Konventionella hönor utfodras ofta med syntetiskt metionin, men detta är inte tillåtet i ekologisk produktion.

  Har Garant-ägg ingått i Livsmedelsverkets analyser?
  Livsmedelsverkets (SLV) underlag är genomfört hos ett fåtal producenter. Ingen av de ekologiska producenter som ingått i SLV:s underlag är leverantör till Axfood.

  Vad gör Axfood?
  Analyser
  Axfoods leverantör analyserar nu ägg från samtliga av sina producenter, både konventionella och ekologiska. Om det skulle visa sig att något av analysresultaten indikerar på högre värden än snittet i de genomförda analyserna kommer handlingsplaner för berörd gård att tas fram. Förutom denna punktinsats kommer leverantören att fortsätta med kontinuerliga analyser av dessa restsubstanser i äggen.
  Foder
  Leverantören för nu diskussioner med samtliga foderleverantörer som levererar till dess producenter, i syfte att snarast kraftigt reducera andelen fiskmjöl i det ekologiska fodret utan att orsaka negativa konsekvenser avseende djurhälsan.
  Fiskmjölet som ingår i de ekologiska hönornas foder idag kommer inte från Östersjön utan från Atlanten (norskt).

  Vi vill förtydliga att våra Garant eko ägg inte berörs av provtagningsprogrammet samt att vi har en tät dialog med vår leverantör i syftet att följa utvecklingen och resultaten från vidtagna åtgärder.

  Med vänlig hälsning

  Karin Hellgren

 50. 50

  Jag tar hellre något förhöjda dioxinnivåer (som ligger under gränsvärden..) från ekoägg än x antal förhöjda nivåer av andra gifter/etc. i konventionella ägg. Den största dioxinkällan är annan mat än ägg, hur som helst.

  Finns det studier där man jämfört ekologiska och konventionella ägg angående samtliga gifter/bekämpningsmedelsrester/etc. ?

 51. 51

  Suck, vad gör vi med vår planet…. 🙁

Speak Your Mind

*