Löfvens Global Deal visar att han inte förstår vad som händer

Inlägg av Lars Bern.

 

Comments

 1. 1
  foie gras says:

  I överhets-Sverige är den friska oberoende debattkulturen noll. Lars Bern är undantaget som bekräftar regeln. Han släpps heller aldrig in på de etablerade sk debattsidorna.

 2. 2

  Vi saxar därifrån:
  ”Han har i sin naivitet tillskrivit 25 ledande företagsledare för att få deras uppbackning vid en storstilad lansering i New York i nästa vecka. Han har självklart fått nobben av 24 av de inbjudna som givetvis inte vill få en tvångströja med svenska kollektivavtal på fler ställen än i Sverige.”

  Tänka sig! Och en bit till:
  ”Samme Löfven har reagerat starkt på kritiken mot TTIP-avtalet och dess ISDS-mekanism från ledande franskt och tyskt håll, där man i praktiken dödförklarat handelsförhandlingarna. Löfven har tillsammans med sin handelsminister Ann Linde uttalat sitt starka stöd för avtalet… Att han och Linde inte begriper att TTIP-avtalet innebär den exakta motsatsen mot den Global Deal som Löfven samtidigt försöker lansera, är ytterst pinsamt.

  Löfvens oförmåga att förstå ens det mest elementära av de krafter som styr den nuvarande världsutvecklingen är väldigt allvarligt för Sverige.”

  För att belysa de kommentarer vi just erbjöd på TTIP-tråden här. Denne Löfvén är uppenbarligfen en olycka. Och den uppreklamerade ”statsrådsberedningen” har inte kunnat rädda honom ur det elände han placerat sig i..

  Efter vad läser i dagens tidning skall de diskutera CETA i Bratislava på söndag. Jag befarar att de då röstar igenom den ”provisoriska” tillämpningen, som i praktiken blir permanent.

  Alla länder i EU har s.k. representativ parlamentarism. Bättre finns inte i princip. Men den har brister. ibland kastar den fram fel personer till statsledningarna. Det är då det uppstår förtvivlade men kraftlösa massdemonstrationer av den typ som idag arrangeras i sju tyska städer och på tre ställen i Sverige.

 3. 3

  Piltson Skrev:

  förtvivlade men kraftlösa massdemonstrationer

  Ja, och det är därför det kan vara värt att fundera på om det inte kan finnas andra praktiska instrument.

  Almarna i Kungsträdgården räddades genom att folk klängde sig fast vid dem, så att kedjesågarna inte kom åt, och poliserna inte lyckades riva undan dessa personer.

  Ett par dagar senare kom Piltson och arrangerade föreläsningar och underhållning i Kungsträdgården varje dag till dess kommunalfulmäktige backade, ledda av Hjalmar Mehr.

  Vi behöver nåt sånt för TTIP/CETA. Det räcker inte att skrika hur stora folkmassor som än kommer.

 4. 4
  Annika Dahlqvist says:

  @ 3 Piltson:
  Hur ska detta gå till i praktiken, i fallet TTIP/CETA?

 5. 5

  @ Annika Dahlqvist:
  Det är en “bra fråga“, som intervjuobjekt vanemässigt säger när de inte har svar. Om jag hade haft uppenbara förslag så skulle jag ha lagt fram dem.

  Men vi kan jämföra situationerna. I fallet Almarna fanns det ett fysiskt objekt att rädda. Det har vi inte här. Inget fysiskt att klänga sig fast vid. Så då blir motsvarigheten handelsministerns fysiska person.

  Man kan tänka sig att ställa ett litet bord utanför det hus där hon bor med hövlig litteraturutdelning av en vakthavande folkhälsoapostel i entimmespass mellan t.ex. 07.00 och 23.00 varje dag tills hon gör ett verklighetsbundet uttalande. Media skall inbjudas till första dagen och sedan kanske en gång i veckan, när man kan komma med nåt nytt. Polisen skall i förhand godkänna detta som en godtagbar demonstration.

  Ja, det vore ett slags belägring, men stillsam och saklig. Man kan också tänka sig att bevaka hennes dagliga “agenda“, så att det alltid dyker upp någon med litteratur och frågor varje gång hon gjort ett offentligt framträdande.

  Hennes svar till Jens Holm i Riksdagen var pinsamma i sin tomhet och brist på relevans. Holm sade sig nedslagen men uppförde sig alldels för väluppfostrat. När reguljära parlamentariska organ och rutiner inte fungerar behövs andra instrument som harmlöst kan fogas in i ett civiliserat samhälle. Andra har kanske bättre förslag?

 6. 6
  Annika Dahlqvist says:

  @ 5 Piltson:
  Dessa tillvägagångssätt skulle kunna uppfattas som åtalbara trakasserier av en politiker.
  Och skulle man söka tillåtelse av polis innan kan jag inte tänka mig att man skulle få det.

 7. 7

  När detta kommer igång dyker det upp nyfikna personer, som man kan ge litteratur. Ännu bättre om man kan programlägga ett kort anförande av en sakkunnig person VARJE DAG. alltså miljövård, livsmedelskvaltet, slaktrutiner, luftutsläpp, arbetarsklydd… allt sådant där nuvarande regler hotas av försämring.

  Vid almarna hade vi stadsplanerare, trädgårdsmästare, miljöskyddare, parkentusiaster….Flera välkända personer som kom och pratade informellt. Ett par var urdåliga, men huvudsaken var att det pågick nåt av intresse.

  Nu vet inte jag var och hur handelsministern bor och om där finns möjligheter till ett litet utomhusmöte i närheten. Men om det går kan ni räkna med att det kommer publik. Ett dussin åhörare på ett sånt möte har större opinionsbildande effekt än tusen torgskrikare.

 8. 8

  Annika Dahlqvist Skrev:

  åtalbara trakasserier

  Möjligt, men det förtjänar hon ju!

  Och om det dras inflör domstol så har det en enormt opinionsbildande effekt. Precis vad som behövs. Greenpeaces ”läsrum” i Berlin blev stängt av polisen men då hade det hunnit bli världsberömt

 9. 9

  Piltson Skrev:

  När reguljära parlamentariska organ och rutiner inte fungerar behövs andra instrument

  Ja, och då kan en domstol vara ett effektivt forum.

  Då fick man äntligen uppmärksamhet i de medier som inte velat skriva om TTIP/CETA. Det finns historiska exempel på hur civilrättsliga domstolsutslag lett till önskvärda lagändringar. T.ex. upphävandet av obscenitetslagen i England efter målet mot Lady Chatterley´s Lover.

  Jag tror också att vi tidigare föreslagit nåt sådant för att få folk att fatta Livsmedelsverlets istadighet när det gäller kostanvisningar. I varje fall pratade vi om det.

 10. 10

  Annika Dahlqvist Skrev:

  åtalbara trakasserier

  Det var denna grupp som räddade almarna
  http://www.alternativstad.nu/

  Kul att se att de finns kvar, och som en gren av ”Jordens vänner”, som nu står bakom TTIP-demonstrationerna!

  Såvitt jag minns så tvekade de inte inför något ”åtalbart” om det kunde förväntas ha en samhällsförbättrande effekt på sikt.

 11. 11

  Politik är konstigt? Inte nog med att vi numera håller sverigedemokrater och populister i handen. Vi samarbetar nu med Jordens vänner som i snart 10 års tid kämpat för köttfria måndagar. Det borde finnas utrymme för en bredare debatt.

 12. 12

  Redan efter ingressen som lyder: ”En viktig del i den styrande västliga oligarkins plan för den nya världsordningen” slutade jag att läsa.

  Så brukar konspirationsteoretiker som har lite för många tomtar på loftet uttrycka sig.

  Annika Dahlqvist borde rensa upp lite på den här bloggen så att även normala människor har nytta av att läsa här.

 13. 13
  I LIke Neil Young says:

  Reefer Skrev:

  Redan efter ingressen som lyder: ”En viktig del i den styrande västliga oligarkins plan för den nya världsordningen” slutade jag att läsa.

  It´s your loss – dessvärre. Du får tänka om.

 14. 14

  Reefer Skrev:

  även normala människor

  Kan du klargöra vad som avses med en ”normal människa”?

  Jeanette Wintersons mor sade åt henne:
  ”Why be happy when you can be normal?”

  Hon använde citatet i en boktitel. Om de som läser här skall antas vara abnorma, vill jag gärna veta vad ”Reefer” kräver för att man skall anses normal.

 15. 15
  Docent Göran says:

  Reefer Skrev:

  Så brukar konspirationsteoretiker som har lite för många tomtar på loftet uttrycka sig.

  Det är verkligen trist att läsa en kommentar som din på denna låga B-nivå. Om du nu seriöst vill kritisera Lars Berns briljanta analyser av vår omvärld får du anstränga dig lite mer.

 16. 16

  Demonstrationen mot TTIP i Berlin lockade åttiotusen personer idag, omtalas på TV. Svårt att förstå hur Merkel totalt kan förbigå detta.

  I München blev det inte så många eftersom det kolliderade med Oktoberfest, där man nu stoppas av polisen om man har ryggsäck, tydligen en större katastof där..

 17. 17
  Docent Göran says:

  @ Piltson:

  Det är väl inget fel i att demonstrera på gator och torg?

 18. 18
  Annika Dahlqvist says:

  @ 16 Piltson:
  Man såg på Nyheterna ikväll att tusentals personer demonstrerade i olika städer, det var även flera intervjuer med demonstranter.
  Det kan aldrig vara meningslöst när det är så många som demonstrerar så att det uppmärksammas så stort i TV-Nyheterna.

 19. 19

  @ Docent Göran:
  @ Annika Dahlqvist:

  Nej, inget fel.

  380,000 personer på gatorna i sju städer idag, säger arrangörerna. Men nån effekt är inte att vänta. En företrädare för näringslivet intervjuades, sade att detta måste man sätta sig över, eftersom landet ”behöver detta avtal”.

  Kan han säga. Det är inte näringslivet som drabbas av skadeståndskrav under ISDS. Det är staten.

  Det är inte näringslivet som drabbas av försämrade regleringar. det är människorna.

  Det är inte näringslivet som drabbas av regleringsstopp på grund av ängslan för ISDS. Det är människorna.

  Det behövs alltså andra organ och påverkningsdmöjligheter. Frågan är var och hur vi skall hitta sådana.

 20. 20

  Så var finns förmånstagarna?

  På lång sikt är det näringslivet, eftersom slappare regleringar kan ge billigare produktion.
  På kortare sikt är det jurister som tar enorma arvoden för representation under ISDS.
  Några andra förmånstagare kan jag inte se.

  Men enligt Capaldos prognoser är förlorade arbetstillfällen att vänta. Det har kontinentala fackförbund uppfattat, de är framför allt de som demonstrerar.

  Men i Sverige har tydligen ingen uppfattat någonting. Eller har jag fattat fel?

 21. 21

  Och lite bredare sett så handlar det om i vad mån ”folkvilja” är ett legitimt maktfilosofiskt begrepp. Europas historia har sett diverse despoter som inte ansett det.

  Men de var personer. Nu är det ett kollektivt, icke folkvalt organ, EU-kommissionen, som står för övergreppen. Det är en nyhet. Vad jag ännu inte fattat är hur de folkvalda politikerna utan att bräka finner att detta är i sin ordning.

 22. 22
  Lars Henrik says:

  Piltson Skrev:

  Men i Sverige har tydligen ingen uppfattat någonting. Eller har jag fattat fel?

  Att döma av Sveriges Radios frågor och kommentarer i nedan artikel från demonstrationen i Göteborg så har du rätt.

  Avtalen kan, enligt motståndarna, ge företag möjlighet att stämma stater om de med sina regleringar minskar deras vinster.

  [Min fetstil]

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=6519117

 23. 23

  Lars Henrik Skrev:

  enligt motståndarna

  Men snälla nån, detta är ju grundpricipen i ISDS-upplägget. Skulle förespråkarna mena något annat så är det ju bara belägg för att de inte fattat ett gryn och inte vill fatta.

 24. 24

  @ Lars Henrik:
  Sista meningen: ”Jag skulle säga vi är i varje fall 200, sen pågår detta i Stockholm, Göteborg och Malmö samtidigt då. Sen också i tio tyska städer och de är lite fler.”

  ”Lite fler” är alltså 380,000 minus 200?

  Ett mått på folkupplysningen i Sverige,

 25. 25
  Lars Henrik says:

  Piltson Skrev:

  detta är ju grundpricipen i ISDS-upplägget. Skulle förespråkarna mena något annat så är det ju bara belägg för att de inte fattat ett gryn och inte vill fatta.

  Piltson Skrev:

  ”Lite fler” är alltså 380,000 minus 200?

  Ett mått på folkupplysningen i Sverige

  Exakt! Så mycket för journalistik i Sverige idag.

 26. 26
  malamatina says:

  Vi var nog bara ca 150 till 200 personer på Mariatorget i Stockholm igår. Vad gör man? Det känns så hopplöst!

  (Demonstrationen i Humlegården mot Nobel Center på Blasieholmen i fredags samlade ca 1000 deltagare.)

 27. 27
  Docent Göran says:

  @ malamatina:

  Roligt att höra att det trots allt är ”några” som orkar ta sig i kragen och protestera offentligt och det är detta man måste glädjas åt. Det har också visat sig genom historien att det är just denna typ av manifestationer som förändrat världen även om detta krävt en hel del osjälviska offer.

  Samma sak när jag själv demonstrerade mot Monsanto/TTIP i Göteborg i maj. Det kändes mycket bra trots att vi var ”löjligt” få deltagaare i jämförelse med t.ex. Göteborgsvarvet som drog 50 000 deltagare.

  Jag ser det hela som att vi är ”David” som slåss mot ”Goliat”. Framför allt har vi verkligheten och vetenskapen på vår sida och det betyder att vi kommer att ”vinna” till slut men vi får därför aldrig sluta kämpa mot det sjuka i vår värld – det är faktiskt vår moraliska ”plikt” som samhällsmedborgare..

 28. 28

  @ Lars Henrik:
  Jag sände Lasse Nilsson en email och frågade vad som avses med ”enligt motståndarna”. Skall meddela svaret här.

  Kommer inget svar skall jag ringa dem och fråga hans chef rörande förutsättningar och krav för den roll han placerats i. Skall meddela svaret här.

 29. 29

  malamatina Skrev:

  Vad gör man?

  Jag hade ett förslag i kommentar 5 ovan.

 30. 30

  @ Piltson:

  ”Alla länder i EU har s.k. representativ parlamentarism. Bättre finns inte i princip.”

  Direktdemokrati är att föredra, i mitt tycke. Det skulle iofs. betyda att EUs icke-folkvalda styre borde ge bort en stor del av sin makt, och EU återgick till att endast vara en samarbetsarena för diplomati (eller slopas helt…vilket många redan varnat för att ändå kommer ske)

 31. 31

  Antal demonstranter mot TTIP igår enligt polisens bedömningar, som är lägre än arrangörernas.

  Stuttgart: 20.000
  Köln: 55.000
  Leipzig: 15.000
  Berlin: 70.000
  Frankfurt: 25.000
  Totalt: 320.000

  Rapporteras i Norge, som bara indirekt berörs av avtalen:
  https://www.nrk.no/urix/trur-det-er-amerikanarane-som-vil-tene-pa-ttip-1.13138741

  I Danmark:
  http://folketidende.dk/Udland/Hundredtusinder-af-tyskere-viser-modstand-mod-handelsaftaler/artikel/379522

  Video som visar deltagande i Hamburg
  http://www.redglobe.de/component/yendifvideoshare/video/247-demonstration-against-ttip-and-ceta-in-hamburg

  Rapport på svenska i Finland, dramatiska bilder:
  https://svenska.yle.fi/artikel/2016/09/17/tiotusentals-protesterade-i-tyskland-mot-frihandelsavtal

  Omfattande rapportering på spanska och diverse slaviska språk som jag inte kan läsa. Någon rapport från Sverige stod inte att finna.

 32. 32

  Några siffror från Hamburg och München hittade vi inte, kommer kanske senare.

  Markus, direktdemokrati kan bli väldigt rörigt. Man hade det på Alternativ Stad. Beslut fattades på s.k. stormöten, men blev aldrig verkställda, eftersom det inte fanns några organ för detta och många av dem som röstade på stormötena inte deltog i andra sammanhang.

  Inom EU är den katastrofala bristen att beslut fattas av kommissionen, som inte avsvarar till något organ. Det är uppställt så att det skall se ut som om den verkställer beslut av parlamentet. Den kallar sig parlamantets ”verkställande arm”, vilket är fel, eftersom kommissionen inte behöver agera enligt parlamentets anvisningar om den inte vill.

  Det är faktiskt fröet till ett totalitärt system och det tycks inte finnas någon möjlighet att på reguljärt sätt ändra EU:s författning. Det skapades av Walter Hallstein, som tidigare varit professor i juridik under Hitler.

 33. 33

  Piltson Skrev:

  rapport från Sverige

  Jo, här har vi faktiskt Dagens Nyheter:
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/70000-demonstrerade-i-berlin-mot-frihandelsavtal/

 34. 34
  Lars Henrik says:

  @ Piltson:
  Även SVD rapporterade lite:
  http://www.svd.se/hundratusentals-tyskar-mot-ttip

 35. 35
  Docent Göran says:

  Varför bor man inte i Tyskland?

  Folk verkar vara mer intresserade av att försvara demokratin i praktisk handling där vilket kanske kan bero på historiska erfarenheter.

  Dessutom har BigPharma inte lyckats krossa alternativmedicinen där.

  Men hur är det där med LCHF?

 36. 36

  Heja Lars Bern !

  Om hur att förändra Sverige till något för framtiden hållbart på min URL-länk.

 37. 37

  @ Lars Henrik:
  Svar från Lasse Nilsson, Sveriges Radio:

  ”Det är inte jag som ”avser” eller tycker något om detta utan de
  som arrangerade demonstrationen och då i synnerhet Roger A.”

  Han har tydligen refererat arrangörerna. Att dessa skulle vara så
  dåligt informerads är lte överraskande. Vem kan Roger A. vara?

 38. 38

  @ Piltson: ”Någon rapport från Sverige stod inte att finna”.

  Igår eftermiddag fanns ett inslag på SVT Nyheter … idag finner jag inte igen det … det verkar som om det har tagits bort? Ska söka bättre.

 39. 39
  Lars Henrik says:

  Piltson Skrev:

  Vem kan Roger A. vara?

  Han kan ju ha varit oinformerad? Men i sådant fall ett olämpligt intervjuobjekt kan man tycka. Kan det ha varit intentionen, dvs att måla upp en bild av okunnighet. Kanske långsökt?

 40. 40
 41. 41

  @ sofia:

  Där läste vi detta:
  ”I en nyligen genomförd enkät betvivlar 28 procent av de tillfrågade tyskarna att avtalet kommer att föra något gott med sig.”

  Inte så nyligen. Den siffra vi hört i flera veckor var 17 procent. Hur är procentfördelningen i Sverige?.

 42. 42

  Annika Dahlqvist Skrev:

  åtalbara trakasserier

  Ängslig respekt för obekväma lagar är en ovidkommande spärr för utomparlamentariskt påverkansarbete. Den ”medborgerliga olydnaden” är den maktfaktor man utnyttjar.

  Greenpeace har systematiskt utnyttjat den, och utan Greenpeace hade vi inte fått veta vad som faktiskt står i TTIP-texterna. Likaså Snowden naturligtvis och några av de avslöjanden som gjorde slut på Richard Nixon.

  Läs Wikipedia om detta. Lite tokigt översatt, begreppet ”civil” stämmer inte på svenska.,

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Civil_olydnad

 43. 43
  Annika Dahlqvist says:

  @ 42 Piltson:
  Jag tror inte att trakasserier av enskilda politiker är något som vinner folkets sympati. Tvärtom.

 44. 44

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Tvärtom.

  Ja, det är absolut möjligt med tanke på allmänhetens dåliga upplysning om dessa hot. Det bör inte få bli ett hinder.

Speak Your Mind

*