Fet mat och cancerrisk

Nu har några korkade forskare gjort en studie på fet mat igen (Aftonbladet).  Det är amerikanska forskare som gett råttor fet mat och sett att de då blir feta och får ökad frekvens av tarmcancer.
Men råttor är inte människor, och de är inte utvecklade på att äta fet mat, som människor är. Man bör forska på människor när det gäller mat till människor. En forskning som man skulle kunna göra är att fråga människor med tarmcancer om deras matvanor.
Har de med tarmcancer ätit mera fett än andra? Och i så fall vilket sorts fett? Margarin eller smör? Mättat eller omättat? Omega-6-oljor?

En intressant aspekt på detta är att personer med Ulcerös colit har en kraftigt ökad risk för tarmcancer. Erfarenhetsmässigt blir UC förbättrad vid ökat intag av naturligt mättat fett. Inflammationen minskar. Detta inger tanken att även cancerrisken borde minska vid ökat intag av naturligt mättat fett.

Om samma i Dagens Medicin.

Studien

 

Comments

 1. 1

  Vore intressant att veta vad de 40% av kosten som inte var fett bestod av. Vore även intressant att veta vilken typ av fett det var. Helt enkelt receptet på deras mat. Det är ju en stor skillnad beroende på vad man blandar fettet med. Själv är jag en av dem som på lchf slipper åka in på sjukhus flera gånger om året för en vecka med dropp pga inflammerade tarmfickor. Läkarnas råd om fiberrik mat gjorde det hela värre.

 2. 2
  Annika Dahlqvist says:

  @ 1 Nils:
  Är det någon som hittar länken till själva studien?

 3. 3

  Finns att köpa från nature 32$ eller ladda ner om man är prenumerant .
  Tror det här är rätt studie: http://www.nature.com/nature/journal/v531/n7592/full/nature17173.html#access

 4. 4
  stenB says:

  Tidningar som trycker upp referat borde vägra detta om studietexten inte finns tillgänglig utan avgift åtminstone någon månad runt när referat publiceras.
  I det här fallet får man gissa eftersom det knappast är värt 32 usd att läsa råttstudie som tros passa in på människor som dessutom verkar vara gjord för att visa att fett är farligt.

  Gissning 1: Fettyp angavs inte. Huvudparten kan vara lättoxiderat fleromättat och omega 6 fett, det inflammatoriska
  Gissning 2: Lite antioxidanter i resten av kosten så att fettet oxideras och inflammeras snabbare än annars.
  Fettet kan också vara uppblandat med socker eller snabba kolhydrater som när råttor gjordes till diabetiker-2 med ”mättat fett”, fett som kom tillsammans med 20% socker som var odeklarerat i studien….
  Alltså som Nils i #1 ovan påpekar behöver vi – och alla AB-läsare – känna till vad resten av råttkosten bestod av.

 5. 5
  I LIke Neil Young says:

  I Dagens medicin Illustrerar dom det hela med en bild på mestadels..eh..eh.. supersnabba kolhydrater…..:)…vad jag kan se..

  Lite fisk eller nåt…finns det väl där inne i paneringen nånstans också…

 6. 6
  I LIke Neil Young says:

  Hade dom haft lite kaxighet hade dom helt enkelt illustrerat med Grädde , ett pkt Smör , ett frp. Bacon och Cocosfett…..för man får väl anta att det är det som är måltavlan med det här svamlet.

 7. 7
  Lena i Umeå says:

  Orkar inte läsa artikeln, det är för mycket fackengelska för mig, men fetthalten var 60% och man nämner också ”Research Diets D12492” som kanske någon känner till. Dessutom förklarar man att eftersom fettet ökats så hade protein och kolhydrater minskat (!) jämfört med standard diet (Labdiet RMH3000).

 8. 8

  Mycket troligt är att fodret delvis bestod av GMO-växter. Hur var det nu, GMO+råttor gav cancersvulster i en rapport för några år sen.

 9. 9
  Molle says:

  D12492 – en typisk ”high-fat”-diet. Den innehåller av en ren slump (jag lovar!) en ansenlig mängd (19 e-%) raffinerade kolhydrater i form av maltodextrin och sackaros. Fett och raffinerade kolhydrater i kombo…

  Och standarddieten:
  Glucose 0.09 %
  Fructose 0.13 %
  Sucrose 1.01 %
  Lactose 0.00 %
  (Vet ej om det är e-%, men man ser ju vad det handlar om)

  http://www.researchdiets.com/search/collection1/document/view?click_through=true&id=http%3A%2F%2Fwww.researchdiets.com%2Fsystem%2Fresources%2FBAhbBlsHOgZmIicyMDEyLzA0LzIwLzE0XzQyXzUwXzcwMl9EMTI0OTIucGRm%2FD12492.pdf&pos=0

  http://www.labdiet.com/cs/groups/lolweb/@labdiet/documents/web_content/mdrf/mdi4/~edisp/ducm04_028406.pdf

Kommentera