En diabetesnörd i tidningen Diabetes

Jag fick i brevlådan tidningen Diabetes, Diabetesförbundets tidning.
Där finns en artikel om Hans Jönsson, själv typ 1-diabetiker. Han säger sig läsa allt om diabetes. Han har kontakt med forskare, läkare och politiker.
Han har kritiska synpunkter på LCHF. Han anser att vissa LCHF-are är för extrema.
Han säger – ”LCHF ger absolut vinster för vissa och är bra för den som inte får bukt med sina svängningar på annat sätt”
”Det värsta är när man i propagandan inte gör skillnad mellan barn och vuxna. Barn behöver kolhydrater. Det är faktiskt farligt att ta bort all energi från deras kost.”
Han går in på vetenskapen: ”…vid relativ brist på insulin och ofta ett bra blodsocker räcker inte det glukos som levern producerar i glukoneogenesen alltid till för att cellerna ska kunna producera de intermediärer som behövs för att effektivt kunna förbränna fett, främst oxaloacetat behövs för att acetyl-CoA från fettsyror ska kunna förbrännas. Annars blir dessa till ketoner”
Just det inlägget finns i hans Facebook-grupp: Typ 1 diabetiker (inkl LADA) som litar på sjukvård, vetenskap och forskning.

Det är uppenbart att han litar på etablissemangets information. Deras idéer om ketoacidos är ju ett svammelsurium av fantasier.

Ketoacidos fås vid för låg insulinhalt i blodet. Då hämmar inte insulinet Glukagon-produktionen som det ska. Glukagonet går till levern och uppmanar den att producera glukos, genom glukoneogenes, vilket leder till en brant stegring av blodsockret. Blodsockret kan bli skyhögt. Vid glukoneogenesen bildas ketonkroppar som är lätt sura. Den enorma utsvämningen av ketonkroppar som blir vid insulinbrist gör att blodet blir surt. Acidos betyder surt blod. En patient med ketoacidos måste vårdas på intensivvård med infusion av insulin och basiska ämnen.
Detta händer inte vid tillräcklig dos av insulin.
Det är ju skandal att han som litar på ”experternas” information får lära sig så fel. När man äter LCHF behöver man mindre mängd insulin eftersom man äter mindre mängd kolhydrater. Blodsockret hålls stabilare eftersom man inte kan beräkna exakt hur mycket insulin man behöver till en viss kolhydratmängd, hur ambitiös man än är. Man kan inte veta hur fort kolhydraterna tas upp som glukos i blodet, och det kan bli för högt eller för lågt blodsocker = svängande blodsocker.
Han säger också att barn behöver kolhydrater för att de behöver energi. Då glömmer han bort att fett innehåller dubbelt så mycket energi per gram som kolhydrater – utan att höja blodsockret.
Vid lågkolhydratkost blir det inte så stor glukoneogenes att ketoacidos uppstår, och insulinet kan hållas lågt normalt, och blodsockret blir lågt normalt. Risken för hypo- eller hyperglykemier minskar. T1D-LCHF-personen mår bra.

Själv bakar Hans grahamsbullar.

 

Comments

  1. 1
    Thomas Jansson säger

    Jaja,,,,
    Denna Hans Jönsson och hans gelikar har vi haft många bataljer med på FB – de är ett gäng typ 1 som till varje pris försvarar pasta, pizza och annan skitmat.

    De är helt oemottagliga för sakliga argument och ofta aggressiva och tar gärna till personangrepp när de har slut på sina argument!

    Nämner man LCHF i deras forum blir man oftast utkastad,,,,

    Tyvärr är det ofta så att deras idoler luras utan att ljuga och det klarar de inte av att genomskåda.

    Nu kanske jag är elak men ibland funderar jag faktiskt på om höga, långvariga doser av insulin påverkar hjärnans funktion påtagligt negativt?

  2. 2

    För stort intag av dåliga fetter kanske.
    https://neurosciencenews.com/microglia-synapses-high-fat-diet-3148/

  3. 3
    Bengt E.F. säger

    Det finns alltid människor utan eget tänkande som för att få en gemenskap och lite samhörighetskänsla kan framföra vilka idiotiska åsikter som helst. Fotfolk åt läkemedelsföretag och livsstilsprofessorer.

  4. 4
    I Like Neil Young säger

    @ jala:
    Kan du sammanfatta på svenska vad den där studien säger.
    Jag är för trög för att dra ut innehållet i den….dessvärre.

  5. 5
    Thomas Jansson säger

    Men visst funkar lowcarb även på unga.
    Typ 1 är ingen digital sjukdom (av eller på) utan det finns alltid möjligheter att sänka sitt insulinbehov. Den här grabben verkar ha kvar en tillräcklig produktion som räcker om han äter minimalt med kolhydrater!

    Vad säger Hans Jönsson om detta – livsfarligt eller bra?

    https://www.kostdoktorn.se/barn-med-typ-1-diabetes-framgangsrikt-behandlad-med-ketogen-paleokost

  6. 6

    @ Thomas Jansson:
    Hej Tomas,
    Såg du Jason Fungs artikel om högt morgonsocker (DP) och Somogyi effekt, något vi sökt klarhet i de senaste åren.
    https://intensivedietarymanagement.com/dawn-phenomenon-t2d-8/
    Verkar som om han har kommit mycket långt med en förklaring/lösning av detta universella problem: Både medicinerande och LCHF-botade diabetiker har problemen. Gäller Typ 2 diabetiker med fungerande betaceller.
    I en uppföljande artikel kommer det fram att metformin och liknande medicin kan förvärra cellskador långsiktigt när insulinresistens ses som cellers skydd mot för hög glukoshalt.

    ( Metformin och ett par liknande mediciner sänker blodsockret genom att höja insulinkänsligheten men ser därigenom till att celler som skyddat sig mot för mycket glukos genom högre insulinokänslighet ändå får mer socker…)

    Lösningar ligger på andra plan: 2 st 48-timmars fastor har förbättrat mitt morgonsocker mätbart, men än så länge bara kortsiktigt; vi får se. Till min förvåning minskade en besvärande Tinnitus märkbart samtidigt, också temporärt. (Morgonsockret har gått från över 6 till under 5, men för få mätningar ännu. )
    Länk till ”Kan IR vara bra”: https://intensivedietarymanagement.com/insulin-resistance-good-t2d-7/#comment-28439

  7. 7
    Thomas Jansson säger

    @ stenB:
    Hej igen,,,
    Jag har sysslat med annat under en tid (jag har till och med arbetat en hel del) så jag har inte uppdaterat mig på Fung på ett tag, det är flera år sedan jag såg och läste igenom allt på hans hemsida.

    Verkar dock som om kostdoktorn har tagit upp Fung som favorit – det är bra. Jag håller Fung till att vara den bästa då det kommer till praktisk diabetes och övervikt.

    Detta skall jag titta på under julen!

  8. 8
    Susan Rydén säger

    Hans Jönsson är en riktigt duktig kille, och där andra sk motståndare smutskastar och visar fram rapporter utförda för 10 -20 år sedan, kommer Hans med fakta och källor på allt han skriver. Jag och många andra som äter lchf är med i hans forum, och blir varken mobbade eller utkastade tvärtom lär vi varann. Aldrig i historien har det gått väl när folk blir fanatiska, och kommer inte heller att bli så med lchf-rörelser som hotar och mobbar. Härligt med en människa som är så påläst och kunnig, utan att försöka kalla sig läkare eller annat. Och vi andra får chansen att utnyttja hans kunskap genom hans kontakter. God Jul till dig, med både fett och kolhydrater 🙂

  9. 9
    Hanveden säger

    Har ni provat Resistent Stärkelse för bättre kontroll av fasteblodsockret?

    https://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10459/Mer-om-resistent-starkelse-for-blodsockerkontroll-viktnedgang-och-tarmhalsa.aspx

    Använder själv RS för bättre tarmhälsa och det fungerar. Har inte mätt mitt blodsocker för jag har inte diabetes men enligt litteraturen skall ”kompisarna” i tarmen hjälpa till med stabilare blodsocker och då måste de få ”rätt mat”…

    mLCHFh B-) .

  10. 10
    Alexandra säger

    Jag är typ1:a och har själv ätit lågkolhydratskost, och sett båda sidor av det hela. Jag upplevde aldrig någon aggressivitet eller motstånd till mitt sätt att äta av Hans o co., jag upplevde snarare en inställning att det är toppen om det fungerade bra för mig. Det var när jag började få problem som de såklart blev oroliga och bekymrade. I facebookgruppen för diabetiker som äter enligt LCHF skrev jag om mina problem jag fått och bad om råd, de om några borde veta! Mina problem bestod i att jag var så låg om nätterna att jag var nära gränsen flera gånger till medvetslös att jag inte vågade gå och lägga mig, att jag var så hög om dagarna och det gick inte att få ner, kroppen slutade svara på insulinet och jag blev så gott som insulinresistent. Samtidigt som jag givetvis drog ner ännu mer på kolhydraterna, då jag redan var hög, och det blev bara värre.

    Detta bemöttes med oförstående i gruppen, ett par förslag på vad jag kunde ha gjort för fel men det låg inget i detta. Men därefter följdes total tystnad och ignorans, att någon fått stora problem och bad om hjälp fanns inte längre. Efter att således ha hamnat på akuten av alla problem och dåligt mående, blev jag ordinerad att jag måste äta mer kolhydrater. Det gick snabbt, när jag ökade kolhydratmängden till åtminstone 100g om dagen sjönk blodsockret äntligen och insulinresistensen likaså. De dagar jag slarvar och inte lyckas komma upp i tillräckligt hög kolhydratmängd utan bara får i mig ca 60g på en dag, kommer det höga blodsockret som ett brev på posten, det sker direkt dagen eller dagarna efter, samma problem med högt blodsocker och insulinresistensen.

    Jag vet att min kropp inte mår bra av för få kolhydrater, det är för mig tydligt efter mina erfarenheter. Men att påtala detta i ovan nämnda grupp, att lchf inte funkar för alla diabetiker, det däremot möttes av aggressivitet och personliga påhopp. Så jag undrar vilken sida i det här som är mest aggressiv? Inte är det Hans sida i alla fall. Jag, och Hans, vet att många mår bra av lchf, får bättre blodsocker osv, och det är toppen. Men många typ1:or berättar liknande historier som jag, något som ignoreras helt av de stora LCHF-förespråkarna. Så ge detta, och alla oss som fått förvärrat sjukdomstillstånd av lågkolhydratkost, ett erkännande istället.

  11. 11
    Docent Göran säger

    En intressant tråd tycker jag!

    Många intressanta länkar där Fung är en av mina favoriter. Länkarna belyser själva komplexiteten i vår fysiologi och framför allt hos det metabola syndromet. Ändå vill vi så gärna tro på enkla förklaringar av den dogamtiska typ som sjuvården ständigt ger oss.

    Kommentarerna här på tråden manar till den ödmjukhet i förklaringsmodellerna som jag anser vara själva kärnan i en vetenskaplig inställning.

  12. 12
    Annika Dahlqvist säger

    @ 10 Alexandra:
    Jag har hört det förut, T1-diabetiker som inte fungerar bra på strikt LCHF. Orsaken till att du inte har fått hjälp i detta från LCHF-håll är väl att vi inte har något bra svar på varför. Jag tror att det kan ha något med Glukagon-balansen att göra. Jag vet ju också att det är många T1-diabetiker som fungerar utmärkt på ganska strikt LCHF. Jag brukar svara att alla, både friska människor, och insulinresistenta och diabetiker måste prova ut vilken kolhydrathalt i kosten som friska mår bäst på och diabetiker håller sitt blodsocker bäst på.
    Jag brukar också svara att rotsaker är de bästa kolhydraterna, medan socker och vitt vetemjöl är de sämsta kolhydratkällorna. Principerna i LCHF i övrigt om tillsatser och industrifetter gäller samma som för alla andra.

  13. 13

    @ 10 Alexandra:
    Hej Alexandra
    Intressanta synpunkter du skriver! Tråkigt att du mått så dåligt på LCHF men härligt att du mår bättre igen. Ja, vi är alla olika och tål olika livsmedel olika bra. Undrar vad åt du för fett under den perioden du mådde dåligt och hur mycket åt du av det ungefär? Tacksam för svar…

  14. 14
    Alexandra säger

    EvaLi: givetvis ökar man fettmängden när energikällan inte hämtas från kolhydrater i samma mån, det säger sig självt – och jag åt bra med fett i alla möjliga former. Har inga siffror på hur mycket, men jag åt mig mätt kan man lugnt säga i alla fall!

  15. 15

    Hans är väldigt duktig på diabetes, både typ 1 & 2 – Kostdoktorn inte lika så. Ketoner behöver inte bildas enbart pga. Insulinbrist som många tycks tro, jag är ett exempel på det. Jag kan inte äta LCHF och lite kh utan får då ketoner, oavsett om jag ligger på bra blodsocker. Jag kan även bilda ketoner extremt snabbt om jag så ligger på 5 mmol/L i blodsocker men får stressa lite/känner mig nervös. Det beror inte på insulinbrist alla gånger, och att man bara får ketoner vid högt bs är skitsnack. Har man brist på kolhydrater utvecklar kroppen ketoner, även hos en frisk människa – men där kan deras utandningsluft och urin ta hand om ketonerna så det inte skadar kroppen så som det för hos en diabetiker. Så, du Kanske skulle läsa på, eller lyssna på Hans, och inte förlita dig på Kostdoktorn som är totalt värdelös på diabetes typ 1.

  16. 16
    Annika Dahlqvist säger

    @ 15 Josefin strömberg:
    Som jag har fattat det så är det obligatoriskt vid diabetisk ketoacidos med åtminstone måttligt förhöjt blodsocker. Har ni exempel på diabetisk ketoacidos vid normalt blodsocker?
    (Det är normalt, och fysiologiskt, att få ketoner i blodet när man äter lågkolhydrat, men inte att få ketoacidos, dvs att syrabasbalansen (pH) går ner mot surt blod)

  17. 17

    1. Ketoadapterad innebär att ketoner kan användas till energi i större omfattning och försvinner därför fortare från blodet?
    2. Jag har precis ätit och ska ta min insulindos, men upptäcker att pumpen är sönder. Är det då bäst att ha ätit massa kolhydrater eller inte?
    3. Jag har precis ätit och tagit min insulindos. Kort efteråt mår jag illa och kräks upp allting. Är det då bäst om jag tagit mycket eller lite insulin?
    4. Mitt blodsocker sjunker ner till 2.0 mmol/l. Är det då bäst om hjärnan kan använda ketoner eller inte?
    5. Mitt blodsockerkurva är ett rakt streck. Är det bra? 😀

    Alexandra, varför tror du att du blev så låg om du hade blivit mer insulinresistent? Du feldoserade garanterat. Hur ändrade du dina (basal/långtids)dos t.ex?

    Av ren nyfikenhet: Hur mycket insulin skulle du ta till en kötträtt med 25g kolhydrater i form av grönsaker?

    Har några frågor också.

    Euglykemisk ketoacidos – finns det något endaste fall att läsa om där någon som ätit enligt lchf råkat ut för sann euglykemisk dka? Och nu snackar jag inte svält (eller ”kolhydratsreducerad kost” som vissa väljer att kalla det), utan normal lchf.

  18. 18
    Intresserad säger

    Hej Annika!

    Jo, i litteraturen finns det fallexempel beskrivna redan på 70-talet om så kallad euglykemisk ketoacidos. Här kommer lite info om vad det är. Ganska anmärkningsvärt att du inte känner till detta när du uttalar dig om kost till typ 1 diabetiker. En typ 1 diabetiker bör, bland annat utifrån detta, ALDRIG befinna sig i ketos.

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1592207/

  19. 19

    Josefin: ALLA får ketoner på lchf. Det kallas ketos. Det är INTE samma som ketoacidos. Det är alltså inga ”farliga” ketoner.

    När man är ketoadapterad klarar man högre nivåer av ketoner eftersom din kropp faktiskt har lärt sig ANVÄNDA dem. Jag är bombsäker på att även din och Alexandras kroppar klarar av en lågkolhydratkost (~30-50g) utan problem, om ni äter rätt och doserar insulin rätt. Därmed inte sagt att det skulle vara den optimala kosten för er..

    Man kan inte ha brist på kolhydrater. Kolhydratbrist finns inte.

  20. 20

    Det är bara som du (och flera andra tycks tro) att man inte skulle kunna utveckla en ketoacidos om man ligger på bra bs, jag har en bekant som åkte in med perfekt blodsocker men över 3 i ketoner och läkarna visste inte hur de skulle behandla henne eftersom hon hade så pass bra blodsocker. Orsaken? För lite kolhydrater. Hon åt LCHF och trodde precis som du, och många andra, att det var guld och gröna skogar – tills detta hände och hon mådde skit och inte ens läkarna visste vad felet till en början var.
    Och ja, det är normalt med ketoner vid lchf men är du FRISK (dvs. Ej har typ 1 diabetes) kan kroppen som jag skrev reglera dessa ketoner så det ej blir farlig genom utandningsluften och urinen, det kan inte en diabetiker och därför är det skadligt med ketoner hos diabetiker.

  21. 21

    Det är det som är problemet med dig och Eenfeldt med flera. Att ni inte förstår att keton-produktion kan eskalera ohämmat för en D1 trots ett normalt blodsocker. Precis som det blir vid svält eller vid maginfluensa.

  22. 22
    Lars Henrik säger

    Yes, we all come in peace 😀

  23. 23
    Annika Dahlqvist säger

    @ Janne med flera:
    Det finns många som har behandlat t1d med lågkolhydratkost med mycket gott resultat. Tex Richard Bernstein, som också har skrivit böcker om det.
    Om nu enstaka diabetiker har fått ketoacidos vid LCHF, enligt länken hade alla kräkts (!), innebär det inte säkert att ingen t1-a har fördel av att vara i ketos. Mera forskning behövs kanske på detta?
    Om en t1-a kräks på lågkolhydratkost bör den kanske se till att äta kolhydrater efter kräkning?

  24. 24

    Är blodsocker också farligt då?

    Är du FRISK (dvs. Ej har typ 1 diabetes) kan kroppen reglera detta glukos så det ej blir farligt, det kan inte en diabetiker och därför är det skadligt med blodsocker hos diabetiker.

    Att ni inte förstår att glukos-produktion kan eskalera ohämmat för en D1…

    Såg ni vad jag gjorde där? O.o

    Men vaddå, menar ni att keton-produktionen inte kan eskalera ohämmat när man äter enligt tallriksmodellen? Euglykemisk ketoacidos innebär dessutom i de flesta fall ett blodsocker under 15 (eller ”nästan perfekta värden” som vissa väljer att kalla det) och drabbar de som svälter, är alkoholiserade och i några fall gravida kvinnor.

    Man faller inte död ner på en kvart heller – merparten har varit illamående i 1-14 dygn (och därmed inte kunnat äta kolhydrater, detta är på långa vägar inte samma som lchf). Ofta också i kombination med andra sjukdomar.

    Vid infektioner / illamående brukar jag äta extra kolhydrater för säkerhets skull. Fast jag har varit väldigt frisk sedan min kostförändring så det har inte behövts.

    Och varför detta tjöt om just euglykemisk DKA? Jag misstänker att hyperglykemisk DKA inträffar MYCKET enklare om man inte är ketoadapterad och äter mycket kolhydrater och har ett svängande blodsocker. Se mina punkter 1-5

    Ketoner för mig är ett skydd mot allvarliga hypoglykemier. Ett skydd ni saknar. Att vara ketoadapterad gör också att jag klarar att omsätta ketoner i större omfattning. Också ett skydd…

    Så vem äter den farligaste kosten när man vägt in alla aspekter?

  25. 25

    Jag har också typ 1-diabetes och åt en ganska liberal LCHF-kost förut. Även om jag tyckte det i stort sett fungerade bättre än det gjorde för Alexandra, så kunde jag heller inte ha för lågt kolhydratinnehåll. Svåra nattliga känningar (utan sjukhusbesök, dock) och väldigt högt när jag försökte kompensera för låga värden. Håller med om att det verkade som någon sorts insulinresistens. En liberal LCHF fungerade mycket bättre för mig.

    Pga njurproblem har jag nu en paus. Jag mår illa av normala proteinmängder och även av fett. Eftersom jag nu ändå äter ganska lite mat, så fungerar blodsockret ändå och jag håller vikten.

    LCHF är bra, men fungerar inte för alla i alla lägen.

  26. 26

    Ang studien som länkades, var det av 100 fall av ketoacidos ett enda under 10mmol. Konstigt att så många av er drabbas med ”perfekta värden”? 😛

    Euglycaemic diabetic ketoacidosis: does it exist?
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8180418/

    True euglycaemic ketoacidosis (initial blood glucose 10 mmol/l or less) was rare, occurring in 0.8-1.1% of all episodes depending on the defining plasma bicarbonate concentration

    Mer lästips
    Starvation-induced True Diabetic Euglycemic Ketoacidosis in Severe Depression
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2607495/

  27. 27

    @ Annika Dahlqvist:
    Kul att du hänvisar till dr Bernstein. Han om någon borde räknas till expert på T1D och lchf. Han rekommenderar att man som T1D aldrig ska vara i ketos och därför aldrig bör äta mindre än 30kh.
    Och ja, alla har kräkts i den länkade studien men det kan lika gärna vara pga ketonerna. Men det är något som ni, du, Eenfeldt och Hammarskjöld aldrig reflekterar över.

  28. 28
    Docent Göran säger

    Intressant med alla kunniga T1D som har dykt upp här hos Annika.

    Det kanske finns någon bland dessa som har också har satt sig in i vad den oerhört kompetente forskaren Professor Unger kommit fram till efter att ha forskat på diabetes hela sitt långa liv och framför allt när han tagit upp frågan om den svåra blodsockerregleringen vid T1D och sedan försöker förklara mekanismerna som är inblandade. Själv tycker jag det finns mycket förnuft i hans förklaringsmodeller. Han är för övrigt knappast någon LCHF-are.

    Här är hans prisföreläsning som sammanfattar hans syn och som kanske någon kunnig T1D redan har sett och funderat över – jag tycker det skulle vara väldigt intressant att få ta del av synpunkter från er.

    https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=VjQkqFSdDOc

  29. 29

    @ Patric:
    Jag är rätt säker på att du inte har en utbildning inom medicinsk biologi? Det har jag.

  30. 30

    @ Patric:
    Det är klart att det blir tjat om Euglykemisk Ketoacidos, Patric. Det är inte ovanligt att risken negligéras. Visst den är mycket liten men finns. Om man äter 50, 60, 100 eller 180 kolhydrater och har ett jämnt fint blodsocker utan större svängningar, varför då skrika att de som äter 180kh gör fel? Gör det som fungerar bäst för er men säg inte att ”det skulle garanterat fungera för er”

  31. 31
    Annika Dahlqvist säger

    Det finns alltså ett sällsynt tillstånd med diabetisk ketoacidos med normalt blodsocker.
    Tillståndet utvecklas enligt uppgift ganska långsamt. Alla beskrivna har kräkts.
    Vad sägs om man uppmanar DT1 på LCHF (ej extrem?) att de ska äta kolhydrater om de börjar kräkas, och har normalt blodsocker?

  32. 32

    Nedanst. länk verkar ge bra förklaring varför olika individer reagerar olika på mängd av kh, fett och protein…BakterieJesus jublar:-)
    https://www.expressen.se/halsoliv/nya-kostrad-for-diabetes-och-dieter/

  33. 33
    Thomas Jansson säger

    @ Stefan:
    Bakterie-Jesus må ge ett märkligt intryck men jag brukade ofta fundera på om han har rätt.
    Och det har han nog,,,,, 🙂

    I alla fall till viss del – själv tror jag eländet började redan 1850 då oljan gjorde mekaniseringen av jordbruket möjlig,,,,

    Första gången som det metabola syndromet beskriv i litteraturen sägs vara 1924 så det är inget nytt som blommat ut utan har utvecklats under många generationer!

  34. 34
    Annika Dahlqvist säger

    @ 33 Thomas Jansson:
    Jag lyckades inte komma in på expressen-artikeln så jag kan inte uttala mig om den.
    Jag har aldrig nekat till att bakteriefloran kan spela roll för vårt metabola status, frågan är bara vad man gör med den kunskapen. Att alla metabolt sjuka ska göra avföringstransplantation borde verifieras mera i behandlingsstudier innan vi ska förespråka det.

  35. 35

    Typ 1-diabetikern bör ”kolhydraträkna” (en icke-diabetikers ”normalkost” utan excesser fungerar bra) och anpassa insulindosen efter mängden kolhydrater. Då hamnar blodglukoshalten på en frisk nivå, komplikationer undviks och personen kan ägna sig åt LIVET, på samma sätt som en icke-diabetiker.

  36. 36
  37. 37
    Alexandra säger

    Patric: ”därför är det skadligt med blodsocker hos diabetiker”… jag ler när jag läser detta, men det säger rätt mycket om dina kunskaper.

    Det är jättespännande att du är så insatt i MIN diabetes och kan MINA doser mer än vad jag själv gör. Imponerande, när vi aldrig har träffats, och jag umgås med mig själv hela dagarna med noga blodsockerkontroller, dosering och efterreflektioner på detta. Men eftersom du undrar: Jag provade i omgångar att både höja och sänka min basal. Jag fick givetvis ta mer insulin ju högre jag hamnade om dagarna, i takt med att jag åt mindre och mindre mängd kolhydrater fick jag öka mina måltidsdoser mer och mer. Men du får jättegärna tala om för mig, eftersom du har sån koll på min sjukdom, skulle jag sänkt min basala dos och få ännu högre blodsockervärden hela dagarna, eller skulle jag ha höjt mina doser och hamnat i koma varje natt? Vad tycker du?

    Du som kan det här med hur jag ska dosera, du får gärna tala om för mig hur mycket jag borde ta till samma maträtt 🙂

  38. 38

    Obalans.

    Förstår att människor nu börjar använda LCHF för att balansera en tidigarevarande överkonsumtion utav snabba kolhydrater, men balans uppnår man inte av att gå från ena ändan av plankan till den andra och tippa den åt andra hållet, utan genom att hitta en punkt i mitten.

    Motion, rörelse är viktigast.

  39. 39

    Josefin: Du har rätt, jag är utbildad webbutvecklare. Men jag kan läsa, och jag har internet.:) Tråkigt att du vill diskutera person istället för sak, med ad hominem-argument och tillmälen och samtidigt undviker att bemöta de argument jag lägger upp. Du verkar tro att ketoner alltid är skadligt/farligt? Jag har ~2mmol ketoner väldigt ofta.

    Alexandra: Du missade min poäng, jag kopierade vad Josefin skrev fast bytte ut energienheten (ketoner mot glukos). Varken ketoner eller glukos är skadligt i normal mängd.

    Även du går på person istället för sak och försöka använda härskartekniker på mig. Bemöt gärna de argument jag lagt upp tidigare i tråden. Kan ej veta dina doser. Funderade bara på om du doserade till proteinet också? Fyllde du på elektrolyterna? Välhydrerad? Testade du att dela upp ”basal”-dosen? (antar att du menar det långtidsverkande? För basaldosen på en pump kan iaf jag sänka under natten på min pump). Eller kanske hamnade du i low carb limbo när du (antar jag) fick stötta upp dina hypoglykemier med socker? Vad jag vill komma fram till är att det finns många snedsteg man kan ta, och omställningsperioden kan vara besvärlig och lång.

    Janne:
    ”Och ja, alla har kräkts i den länkade studien men det kan lika gärna vara pga ketonerna. Men det är något som ni, du, Eenfeldt och Hammarskjöld aldrig reflekterar över.”

    Jodå, men är det viktigt att veta om man kräks av en begynnande syraförgiftning eller om kausaliteten är omvänd? Jag rekommenderar alltid att man försöker få i sig lite bra kolhydrater när man mår dåligt och äter lchf, det finns ingen poäng i att riskera att något händer för att bibehålla ketosen.

    Göran: Den är intressant! Jag tror T1D’s låga koncentrationer av glukagon i pankreas kan ställa till det.

  40. 40
    Alexandra säger

    Patric: Att det bara ska vara så svårt att acceptera att lågkolhydratskost inte fungerar väl för alla, läs exempelvis Annikas svar till mig i kommentarsfältet. Så sluta låtsas som att du vet bäst om andras sjukdomar, att ditt sätt är det enda sättet och fungerar inte det så har man gjort fel på någon punkt. ”Gjorde du så här?” Ja ”Hade du koll på det här?” Ja ”?” Ja ”Gjorde du så här?” Ja ”Gjorde du så här?” Ja ”Gjorde du så här?” Nej ”Då är det därför!” Lägg ner bara och acceptera. Vi gör inga som helst påhopp av anledningen att någon äter LCHF-kost, vi förlitar oss på att man själv känner vad som fungerar för sin sjukdom och sin kropp, så var vänlig bemöt oss andra med samma respekt och acceptans.

  41. 41

    @ Docent Göran:

    Agneta Schnittger skrev en intressant artikel häromdagen angående Ungers forskning.

    https://www.smartadiabetiker.com/wp/agneta-schnittger/diabetes-kan-ses-som-en-bi-hormonell-sjukdom/

  42. 42

    Alexandra: Ja, jag är övertygad om att lågkolhydratkost fungerar för näst intill alla. Men givetvis kan det vara besvärligare för dig än för andra, och därmed inte heller vara den optimala kosthållningen för dig. Du vet själv vad du mår bäst av.

    Såklart finns det även utrymme för att jag har fel, och det är inte omöjligt att genetiska avvikelser gör att lchf inte fungerar för alla. Menar bara att det är mer logiskt att du föll i någon fallgrop.

    Tycker dock påhoppen kommer ifrån dig och Josefin, men men.. Ska vi diskutera sak istället för person nu?

  43. 43
    Lars Henrik säger

    Yes, they all came in peace without arms raised 😀

  44. 44
    Docent Göran säger

    Claus Skrev:

    Agneta Schnittger skrev en intressant artikel häromdagen angående Ungers forskning.

    Tack för länken!

    Hon ger i mina ögon här en alldeles utmärkt kortfattade sammanfattning av vad Unger har kommit fram till.

    Patric Skrev:

    Euglycaemic diabetic ketoacidosis: does it exist?

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8180418/

    Även denna länk gav mig en del att tänka på och som också stämmer med min syn på ketos och ketoacidos.

    Vad jag däremot har väldigt svårt för är den aggressiva ton som dyker upp i kommentarerna. En sådan ton är verkligen inte nödvändig i mina ögon utan tenderar snarast att förstöra en konstruktiv seriös debatt. Det är sällan vi upplever en sådan ton här hos Annika och jag hoppas att vi kan undvika den i fortsättningen.

  45. 45
    Lars Henrik säger

    Docent Göran Skrev:

    Vad jag däremot har väldigt svårt för är den aggressiva ton som dyker upp i kommentarerna. En sådan ton är verkligen inte nödvändig i mina ögon utan tenderar snarast att förstöra en konstruktiv seriös debatt. Det är sällan vi upplever en sådan ton här hos Annika och jag hoppas att vi kan undvika den i fortsättningen.

    Det är svårt att inte hålla med Göran i detta.

  46. 46

    @patric
    Du gnäller på gamla länkar och studier hit och dit på andra forum så drar du upp en från tidigt 90-tal. Nu blir jag plump och sänker mig till en nivå som jag inte gillar eftersom du inte accepterar att det finns en väg, eller flera, som inte följer ditt sätt att tänka. Jag har inga problem med hur du lever och hittat ett sätt som fungerar för dig medan du inte kan acceptera att andra hittat andra vägar.

  47. 47

    Patric verkar få mer och mer rätt, medan ad hominemarna sjunker djupare i träsket.
    Själv låg jag på en ketonnivå på 3.9 senaste mätningen. Jag mår lysande!

  48. 48
    Thomas Jansson säger

    Det blir nästan alltid otrevliga diskussioner när lowcarb och typ 1 avhandlas, personangrepp och andra märkligheter. Som jag skrev i första inlägget, höga insulinnivåer verkar ha en effekt på hjärnans funktion,,,,,

  49. 49

    En solskenshistoria som kanske kan lyfta diskussionen från nuvarande lågvatten.
    https://www.kostdoktorn.se/barn-med-typ-1-diabetes-framgangsrikt-behandlad-med-ketogen-paleokost

  50. 50
    Docent Göran säger

    @ Thomas Jansson:
    @ jala:

    Ja – de ständiga ’solkenshistorierna’ Kostdoktorns blog är verkligen en stark sida i mina ögon. Vi vill alla höra sådana berättelser för att bli stärkta i vår ’tro’ på LCHF. Har man gjort framgångsrika LCHF-experiment på sig själv, som i mitt eget, blir man också stärkt i sin ’vetensakpliga’ tro.

    Det ruskiga är förstås att mina tankar, när jag läser om sådana personliga experiment, ändå går till alla religiösa rörelser med sina mirakelberättelser men jag tröstar mig med att LCHF inte handlar om någon direkt andlig aktivitet eller någon handpåläggning även om själva ’tron’ på vår ’lära’ säkert också har sin betydelse.

    LCHF tar istället fasta på den konkreta kostdelen av vår hedniska religion, där vi ständigt, och inte bara vid ’Midvinterblotet’ festar på grisen Särimner, är det som kan åstadkomma mirakel. Detta påminner mig om att jag nu inte får glömma att också köpa några kilo extra feta, tjocka revbenspjäll till den kristna Julen 🙂

    Även den här typen av hätska oförsonliga angrepp i diskussionerna som vi just sett exempel på, och där intresset för den vetenskapliga sidan av argumenten uppenbarligen lyser med sin frånvaro hos de som sluter upp bakom den officiella ’diabetesreligionen’, leder mina tankar till alla religiösa strider genom tiderna och inte minst till inkvisitionens verksamhet för fem hundra år sedan.

    Jag tenderar därför att hålla med filosofen Bertrand Russell i hans påstående:”De flesta människor skulle hellre dö än tänka – och de gör det!” Det hemska är att detta stämmer alltför väl på de allra flesta diabetiker som följer ’normalförloppet’.

    ’Smarta diabetiker” utgör trots allt ett obetydligt undantag bland de fem hundra (?) miljoner diabetiker som har diagnostiseras idag och då är trots allt de flesta som befinner sig i det metabola syndromet fortfarande odiagnostiserade.

  51. 51

    @ Docent Göran:
    ”De flesta människor skulle hellre dö än tänka” Jag tror att det inte bara gäller diabetiker utan större delen av vår mänsklighet tycks förlita sig på informationen från löpsedlarna och så gör grannen. Hög befattning ger även det en större trovärdighet.
    Jag förundras fortfarande över hur lite folk vet om LCHF, titta bara hur mycket skit folk handlar.

  52. 52
    Thomas Jansson säger

    Tror den här grabben är rätt så ovanlig men det finns ju många typ1 som bara tar 1/3 av insulindosen efter de börjat med LCHF.

    LCHF är ju egentligen vanlig mat – om folk rensade bort allt som inte fanns i butiken för 100 år sedan skulle de alla äta en rätt så liberal LCHF,,,,

    Att det skulle bli tjafs i den här tråden visste jag från början. Numera är det ju rätt så lugnt här hos Annika mot vad det var för cirka 10 år sedan. Numera kan folk betydligt mera om kost så de flesta känner till att kolhydrater är mer eller mindre skadliga.

  53. 53

    Janne: En studie blir inte per automatik dålig för den har några år på nacken. Vad har du för konkreta invändningar mot den? Du kan be mig dra åt helvete om du vill, men jag förstår inte riktigt poängen med sådana infantila elakheter. Du ställer endast dig själv i dålig dager..

    Knappt ett enda argument har bemötts. Googla ”confirmation bias” och fundera på om ni verkligen är mottagliga för information.

    Jag har skrivit en förenklad sammanfattning här:
    https://www.smartadiabetiker.com/wp/nyheter/ketogen-diet-fordelaktig-eller-farlig/

  54. 54
    Docent Göran säger

    @ Thomas Jansson:
    Patric Skrev:

    ag har skrivit en förenklad sammanfattning här:

    Ja – det är ju en utmärkt sammanfattning tycker jag.

    Men jag kan ändå inte begripa hätskheten mot LCHF från T1D sida men det kanske bara gäller en minoritet. Thomas verkar var bekant med tongångarna och kanske har en bra förklaring till hätskheten.

  55. 55

    Jag har just ätit en Budapestbakelse till kaffet med socker i. Den var god.
    Sådant händer inte särskilt ofta.

    Blodsockret behåller jag på en frisk nivå genom att injicera lite extra snabbinsulin.

    Jag är typ 1-diabetiker.

    Lev och låt leva.

  56. 56
    Thomas Jansson säger

    @ Docent Göran:
    Vi har ju haft en hel del ”dueller” i diverse diabetesgrupper på FB och de flesta typ 2 går det att resonera med medan det finns ett antal ettor som protesterar vilt om man råkar föreslå lowcarb.

    Många av ettorna anser sig ju lite ”finare” än tvåorna för de har ju inte misskött sig. Att många ettor numera oxå drar på sig typ 2 känner de oftast inte till men det blir naturligtvis allt vanligare eftersom många unga idag äter betydande mängder skräpmat och häller i sig massor med läsk.

    De auktoriteter som de närmast avgudar är som de övriga kostskojarna, de luras utan att ljuga. Det vill säga utelämnar information, därför är det många ettor som går omkring och tror att de måste ligga relativt högt i blodsocker för att slippa känningar, visst ska man frossa på grahamsbröd och annan fågelmat så svänger blodsockret så mycket att man måste ha lite marginal för att inte tuppa av,,,,

    Att tro på dessa skojares sagor resulterar i senkomplikationer, jag har läst statistiken över diabetiker typ 1 och många ligger skyhögt i långtidssocker och att man lever farligt vet jag, jag känner inte så många ettor men trots det så har majoriteten av dom mer eller mindre allvarliga skador, någon har också dött ung av skadorna!

    Men vad beror deras aggressiva beteende på? Jag gissar att det är en kombination av svängande blodsocker, höga insulinhalter och inte minst rädsla. Det är ju ingen hemlighet att typ 1 diabetiker oftare än andra drabbas av depressioner – det är en tuff sjukdom att leva med!

    Men jag råkade nämna lowcarb i en diskussion med överviktiga, gravida kvinnor för en tid sedan och det blev samma getingbo. Naturligtvis saknade de alla grundläggande kunskaper om överviktens betydelse för både mor & barn – de dör hellre än att tänka,,,,

  57. 57

    Kommentarsfältskungar och forumtroll. Kritiserar ”Etablissemanget” aka ”eliten”, folk som läser böcker och artiklar vilka publiceras FÖR att granskas, upprepas och kritiseras.

    Här hänger folk och radikaliserar varandra med argument tagna ur (insert holy script). Tur att det är mat ni pratar om.

    Ta ett steg tillbaka och ifrågasätt dig själv (riktat till alla såklart)! Så trött på alla idiotiska kommentarer.

    Jag har länkat till en sammanfattning här:
    https://www.informationisbeautiful.net/visualizations/rhetological-fallacies/

    *flies away.

  58. 58
    Docent Göran säger

    Thomas Jansson Skrev:

    Naturligtvis saknade de alla grundläggande kunskaper om överviktens betydelse för både mor & barn – de dör hellre än att tänka,,,,

    Det kanske är så – jag har ofta tänkt på detta – att det sociala priset för att skaffa sig kunskap är för högt. Man blir helt plötsligt en ’besvärligt’ person som tackar nej till tårtan och kakorna som bjuds, förstör tillställningen och ger övriga dåligt samvete. Man VILL helt enkelt inte längre – det blir för jobbigt och då är man knappast heller intresserad av någon vetenskap!

    Jag har en gammal vän som ganska framgångsrikt kämpat med sin diabetes med LCHF ett antal år men nu verkar ha gett upp inför ’trycket’ från sin familj och därför accepterar både sina höga blodsockervärden och medicineringen mot sin diabetes som han inte behövde medicinera under sin strikta LCHF-tid.

    Det är så nu så illa att han till och med återupptagit statinerna trots att han mer än väl vet om att de gör mer skada än nytta. Dessutom har hans döttrar förbjudit honom att diskutera sjukvård och medicin med mig.

    Han har det verkligen inte lätt för att uttrycka det milt. Han står mellan två hötappar – mig, hälsan, vetenskapen och LCHF på ena sidan och familjens ’omtanke’ på den andra sidan.

  59. 59

    Jason Fung har också skrivit om T1D och hans välbalanserade slutsatser finns här:

    https://intensivedietarymanagement.com/lchf-for-type-1-diabetes/

    Han påpekar bl.a att man förr ( Ca. 1960 – 2010, fettskräcksåldern ) rekommenderade lågfettkost för ettor pga att man ville minska risken att utveckla och dö tidigt av hjärtproblem, precis som nu, och att man då levde med den felaktiga och alltid obevisade föreställningen att hjärtsjukdom orsakades av kolesterol och fett.
    Med den bakgrunden blev det alltså naturligt att välja insulinkrävande lågfettkost, framförallt eftersom man blundade för de experiment som redan på 1930-talet klart visat att mycket insulin orsakar igensättning av blodkärl, det som man – utan bevis- istället hade tillskrivit fettet.

    Intressant läsning om Typ 1 i Jasons artikel. Han nämner även Bernstein.
    I artikeln nämns även att man fann endast en enda faktor i en mycket stor studie av ”långlivade ettor” korrelerande med ökad livslängd: Inte lågt HbAC1 eller bättre blodsocker i allmänhet, men låg insulinanvändning ”vann” stämde med längre liv.

    Kort citat från länken som en aperitif: ”In T1D, the conventional dietary advice is to eat a low fat high carb diet in the mistaken belief that dietary fat is bad for heart disease. The result is that more insulin is required to deal with the higher blood sugars (the dietary strategy of ”carb up – shoot up”). This excessive insulin intake over years (persistent high levels) actually leads to insulin resistance, just same as what happens in T2D from the normal population that continue high carb.”

    Övers:
    I T1D är konventionella kostråd att äta en fettsnål högkolhydratdiet i den felaktiga tron att fett är dåligt för hjärtsjukdomar. Resultatet är att mer insulin behövs för att ta itu med högre blodsocker (koststrategi: upp med kolhydrater och ”skjut upp” dom med insulin). Detta överdrivna insulinintag leder under åren (ihållande höga insulinnivåer) faktiskt till insulinresistens, precis det som händer i i normalpopulationen som får T2D. ”
    Man dör alltså ofta tidigt i hjärtsjukdom som tvåorna pga att man utvecklat även denna sjukdom genom hög insulinanvändning.

    Insulinresistens uppkommer framförallt genom insulin, något som Fung visat stöd för i ett flertal studier. (Både endo och exogen)

    Själv fortsätter jag min Fung-inspirerade intermittenta fasta med LCHF för att undvika både högt morgonsocker och insulin så att fler av mina organ kan fortsätta bli bättre istf vad de normalt blir i min ålder…
    Midjan krymper dock långsammast, men det sker!
    Annar skrevs i Fungartikeln även att Bernstein rekommenderar LCHF, dock vet jag inget om max-KH.
    Annars verkar det svårt att få fram ”säkra ketonsiffror” vid ketos med normalt och lågt blodsocker, det som vi med LCHF utan T1 iaf får vid ketos. Ketoacidos inträffar ju vid betydligt högre nivåer än 4, plus ett blodsocker långt över normalt.

  60. 60
    Annika Dahlqvist säger

    @ 55 Ernst:
    Man ska vara medveten om att det är högt blodsocker och högt blodinsulin som inflammerar kärlen och orsakar kärlförträngningar, vilket leder till hjärtsjukdom och alla andra komplikationer till diabetes. Så tar man en Budapestbakelse ibland så ökar man risken något. Tar man ofta söt bakelse ökar man risken mer i proportion till hur många man tar. Socker ökar sannolikt skadeeffekten mera än stärkelse.

  61. 61
    Docent Göran säger

    Oscar Skrev:

    Kritiserar ”Etablissemanget” aka ”eliten”, folk som läser böcker och artiklar vilka publiceras FÖR att granskas, upprepas och kritiseras.

    Det verkar som du har en ’filsofisk ådra’! 🙂

    Vi har bestämt oss här hos Annika att försöka undvika djupdykningar i det filosofiska träsket – alldeles för lätt hänt.

    Har jag fel när jag misstänker att du ’gillar läget’ och dessutom är övertygad om att ”Etablissemanget” inom kost och medicin ägnar sig åt vetenskap?

    Det är nog detta som skiljer ut oss LCHF-are. Vi har istället blivit väldigt övertygade om att etablissemanget inte har speciellt mycket vetenskap på fötterna och framför allt inte när det gäller kosten och det metabola syndromet med diabetes som den tydligaste manifestationen.

    Vad gäller vår misstänksamhet mot att läkemedel skulle vara baserade på någon slags vetenskap så grundar sig denna misstänksamhet på det faktum att läkemedelsbolagen har låst in resultaten från sina undersökningar i ’hemliga skåp’ just för att inte kunna granskas av ’obehöriga’ forskare.

  62. 62
    Annika Dahlqvist säger

    Smarta Diabetiker har ett inlägg om Ketogen diet idag:
    https://www.smartadiabetiker.com/wp/nyheter/ketogen-diet-fordelaktig-eller-farlig/

  63. 63

    Mera solsken från kostdoktorn. Min reflexion är att detta måste vara livsfarligt pillertrillarnas ekonomi
    och dietisternas blodtryck.

    https://www.kostdoktorn.se/annu-en-paleobaby-har-bara-varit-sjuk-en-gang-i-sitt-liv-men-dietist-flippar-ur

  64. 64
    Docent Göran säger

    Det verkar som våra LCHF-kritiska och kunniga (?) T1D besökare verkar ha tröttnat på den vetenskapliga diskussionen 🙂

    Jag tycker verkligen att detta är synd för jag tror att det bara är genom en öppen attityd, diskussion och utbyte av olika erfarenheter och insikter om forskningsresultat som vi kan komma vidare i vår förståelse av våra ’välfärdssjukdomar’.

    T1D är trots allt bara en i raden av dessa sjukdomar.

  65. 65
    Thomas Jansson säger

    @ Docent Göran:
    Det är deras liv – det är som att få hjärtinfarkt på grund av rökning. Många slutar inte röka för det utan fortsätter.

    Jag tror inte man skall vara ledsen för om de uteblir för om man bestämt sig för att vara oemottaglig för fakta baserade på den bästa vetenskap vi känner till, nämligen evolutionen och verkligheten så är det inte mycket att göra åt!

    I mångt och mycket är det vårdens fel, de lär folk att det bara är att kompensera med mera insulin – det är det stora problemet!

    Tycker Göran skall gå med i någon av de grupper på FB som dessa figurer huserar i – det kommer sannolikt att bli en mycket deprimerande erfarenhet att upptäcka att människor med en mycket allvarlig sjukdom i stort sett inte kan det mest elementära om hur kroppen fungerar,,,,

    De har heller ingen aning om den mest elementära litteraturen inom området – att vara typ 1 diabetiker utan att ha läst eller känna till Dr Bernsteins böcker är mycket märkligt och både Kostdoktorn och Annika D är ju som bekant livsfarliga med sina kostråd enligt dessa diabetesnördar!

  66. 66

    Thomas Jansson Skrev:

    I mångt och mycket är det vårdens fel, de lär folk att det bara är att kompensera med mera insulin – det är det stora problemet!

    Jag tar om detta inlägg en gång till – Ursprung tråden om livsfarliga råd:

    När det gäller att välja behandlingsform borde detta vara grundregeln:
    (Citat fr artikeln): ”Ett råd borde, precis som ett läkemedel, bara få lanseras efter dokumentation av att »nytta-riskförhållandet är positivt för den patientgrupp som definieras« (Godkännande av läkemedel, Läkemedelsboken). Är det för mycket begärt?”

    Med gällande medicinsk behandling vid metabolt syndrom och diabètes (typ 2 och typ 1?) följer man obönhörligen det sk naturalförloppet, vilket innebär för tidig död, svåra hjärt/kärlproblem, syn- njur- och leverskador, cirkulationsproblem i fötterna med trolig amputation om man lever tillräckligt länge, tidig demens, inte minst pga statiner…
    Vid livsstilsbehandling av samma problematik innefattande kost av LCHF-typ, för att uppnå en rimlig blodsockerkontroll, har en stor mängd fallstudier och anekdoter kunnat uppvisa avsevärda förbättringar i alla dessa avseenden och inte sällan helt symtomfritt tillstånd uppnåtts! Vari ligger problemet?

    Kul att se Dina inlägg igen, Thomas!

  67. 67
    Docent Göran säger

    Thomas Jansson Skrev:

    Tycker Göran skall gå med i någon av de grupper på FB som dessa figurer huserar i – det kommer sannolikt att bli en mycket deprimerande erfarenhet att upptäcka att människor med en mycket allvarlig sjukdom i stort sett inte kan det mest elementära om hur kroppen fungerar,,,,

    Det är nog därför som jag inte gått med i sådana grupper. Min mörkersyn är idag tillräckligt stor. Jag återkommer ständigt till mitt centrala tema om att folk egentligen inte vill se verkligheten på grund av att det sociala priset man då får betala blir för högt. Då är det bättre att följa med flocken som bevisligen ”Hellre dör än tänker” men samtidigt känna en social samhörighet.

    Kostdoktorn har förstås en lite mer optimistisk syn och det är väl därför mina kommentarer inte längre är välkomna där men detta förstår jag mer än väl.

  68. 68
    Thomas Jansson säger

    Det sociala priset – kanske, det var mycket ”tjafs” i min omgivning i början men efter att ha förkovrat mig rätt så rejält brukar jag avsluta sådana diskussioner med att ”du tror men jag vet”. Nu kan jag givetvis inte allt men tillräckligt för att förstå de mest elementära sambanden.

    Numera är det aldrig någon i min omgivning som ifrågasätter mitt sätt att äta – de har helt enkelt inget vettigt att tillföra och nu efter snart 11 års lowcarb är det enkelt att konstatera – jag har blivit lite friskare för varje år medan omgivningen som regel i bästa fall är oförändrade,,,

    Kostdoktorn – är själv inte där särskilt ofta, nästan inte alls. Men numera sysslar jag med annat än LCHF & hälsa. Verkar som om aktiviteten i kommentarsfältet avtagit sedan verksamheten kommersialiserades?

    Han verkar dock ha ett samarbete med Jason Fung – en mycket kunnig man som jag för några år sedan läste och såg allt han producerat – det är nog dags att göra om detta då han producerat en hel del sedan senast,,,,

  69. 69
    I Like Neil Young säger

    @ Docent Göran:
    Vad menar du? Blir du bortmodererad hos kostdoktorn?

  70. 70
    Sadiye Us säger

    Hej gott folk!
    Försöker följa inläggen och får en hel del goda råd. Det är mycket med hur man ska få i sig rätta mineraler, vitaminer i rätt mängd….en hel vetenskap som jag inte hänger med i. Äter lchf sedan 11 månader tillbaka och mår väl, ibland känner jag mig kraftlös då ökar jag mängden på smör och mat (gastric bypass opererad). Min 85 åriga mor är med på denna resa 🙂 Däremot är hon kraftlös och vad som fattas hos henne är ???? tecken. Önskar få vägledning, angående om blod analys, hår analys finns det någon som känner var man kan utföra det korrekt.
    Mvh

  71. 71
    Annika Dahlqvist säger

    @ 70 Sadiye Us:
    Det är inte så lätt att veta vad som är normal ork hos en 85-åring. Orken börjar normalt att avta vid högre ålder. Håranalys tror jag inte på. Det finns ingen vetenskap bakom det.
    Hon kan söka vårdcentralen för en vanlig genomgång avseende hjärta och blodprover. Du kan höra av dig hit om hennes värden är avvikande.

  72. 72
    Sadiye Us säger

    Tack så mycket Dr Annika för det snabba svaret, återkommer om hennes värden är avvikande.
    Mvh

  73. 73
    Docent Göran säger

    I Like Neil Young Skrev:

    Vad menar du? Blir du bortmodererad hos kostdoktorn?

    Det var ett tag sedan (2 år ?) nu men då var det mer än uppenbarat att mina kommentarer inte längre var välkomna då de hamnade under moderering i den debatt han ville föra på sin blog. Som jag själv tolkade det ansågs mina åsikter för ”radikala”. Jag har dock inga som helst problem med detta för det är de facto hans blog och där måste han själv få bestämma vilka åsikter han vill släppa fram.

    Det är ju heller varken en rättighet eller något skyldighet att debattera på en blog om man nu inte passar in där – det hela är trots allt frivilligt. Trivs man inte med ”spelreglerna” på en blog kan man alltid starta en egen blog men detta innebär förstås en hel del jobb om det ska bli något vettigt av ett sådant företag. Här hos Annika finns det bevisligen utrymme för mina och en hel del andra radikala åsikter som kan brytas mot varandra. Jag tycker själv detta skapar anständiga debatter med kvalitet.

  74. 74

    Att hamna i moderering hos kostdoktorn är inte någon större konst. Har man ett budskap man gärna vill få fram så får man i bland ta till list.

  75. 75
    Docent Göran säger

    @ jala:

    Är ens åsikter inte välkomna på en blog kan man antingen ändra sina åsikter eller avstå från att delta på bloggen och själv valde jag det senare alternativet. Jag tror att det hela är frågan om personlig integritet.

  76. 76

    Personligen vet jag inte om jag är ovälkommen eller inte, men emellanåt så är det vissa ord som inte godkänns, då kan man skriva ordet på norska. Det lärde jag mig av Thor H, ordet har jag glömt. Ibland så stoppas 2 länkar om de utseendemässigt liknar varandra, varför vet jag inte men det har väl med någon inställning att göra. Upplever inte att det är omöjligt att få fram ett budskap. Spårar resonemanget ut så händer det att någon kommentar raderas och det har då med kommentarsreglerna att göra. För mig är det viktigaste att få fram information som andra läsare kan ha nytta av för att bilda sig en egen uppfattning.

  77. 77
    Hanveden säger

    För många länkar hos kostdoktorn och man blir modererad. Ett knep är att skriva en kommentar och sedan gå in och editera med de länkar man vill ha med…

    GOD JUL och GOTT NYTT ÅR Annika D. och alla ni som skriver och läser här…

    Från kanten av Tiveden mLCHFh 😉

  78. 78
    Thomas Jansson säger

    Nu börjar Annikas blogg komma ikapp forna tider då ett inlägg sällan gav mindre än 100 kommentarer!

    Kostdoktorer eller inte, det var Annika som startade upp det hela i Sverige – det glömmer vi som varit med om hela resan aldrig!

    Själv har jag inte en enda julsak framme då jag håller på att renovera huset. Ute är det +10 grader varmt men almanackan visar annat – så god jul på er alla!

  79. 79
    Docent Göran säger

    Thomas Jansson Skrev:

    Kostdoktorer eller inte, det var Annika som startade upp det hela i Sverige – det glömmer vi som varit med om hela resan aldrig!

    Thomas, det är väldigt roligt att åter få läsa dina humoristiska och insiktsfulla kommentarer här hos Annika!

    Vad gäller Kostdoktorn har jag som sagt inga problem. Tvärtom tycker jag att det är roligt att se hur hans kommersiella verksamhet växer. Att den i stort sett bygger på medlemsavgifter minskar knappast hans ”trovärdighet”. Vi får se hur den utvecklas internationellt – viljan finns uppenbarligen! Att han samarbetar med Fung är superbt i mina ögon.

    Dr. Mercola är en annan internationell kommersiell aktör som också förespråkar LCHF men dock av en helt annan och mer stridbar dignitet. I sin kamp mot det medicinska etablissemanget är Mercola är stark förespråkare av alternativmedicin – han lever dessutom på detta. En av mina favoriter!

    Och sedan är det förstås min verkliga favorit Dr. Malcolm Kendrick som är så ytterligt stridbar i sin kamp mot statinerna och hela det medicinska etablissemanget där det går i industrins ledband. Hans intelligenta skotska humor är verkligen upplyftande. Det intressanta med hans kommentarsfält är också att det ofta är läkare som kommer med seriösa berättelser kring den misshandel av patienter som genomsyrar sjukvården.

    Om det nu vore så att renovering av hus skulle omöjliggöra julfirande skulle jag själv inte ha firat jul på tjugo år. I morgon ska jag i alla fall hämta ett vildsvin på 20 kg hos en jägare och i mellandagarna får jag en leverans på 50 kg nötkött (kött, märgben och inälvor) från Norrbete,

    Jag tar nog en också sväng förbi Systemet i morgon med tanke på vad som står i mina journaler:

    ”Tar inte av oss föreskrivna farmaka. Använder alkohol som medicin!”

    Här ska det firas ”hednisk” midvinterblot 🙂

  80. 80
    Hans Nilsson säger

    För mig som lekman med synnerligen begränsade naturvetenskapliga och medicinska kunskaper handlar det nästan uteslutande om trovärdighet. Jag måste i första hand lita till min magkänsla, en slags intuitiv, erfarenhetsbakgrund logik. Problem av olika slag, inte minst av medicinsk karaktär, testas, så förutsättningslöst som möjligt, mot verkligheten.

    En bra sak med de, i övrigt tämligen naiva, radikala föreställningar jag var en del av i min ungdom är förmågan att tänka förhållandevis fritt. Denna, i grunden omistliga, frihet i tanken genomsyrar denna blogg, kanske till en del p g av det faktum att den befolkas av människor som gjort liknande livsresor som jag.

    Mot den bakgrunden kan jag inte komma ifrån att budbärarens uppträdande spelar en avgörande roll. Bakomliggande kommersiella intressen, som hos Kostdoktorn, minskar trovärdigheten. Medan (så vitt jag kan bedöma) oegennyttiga ekonomiska eller andra motiv, som här hos Annika, tveklöst ökar trovärdigheten.

    Personliga vittnesbörd och verklighetsbaserade levnadsråd – som i mitt fall har rört kost (LCHF), sluta röka och dricka öl… men också, och inte minst, synen på livets outgrundliga komplexitet – träffar på ett avgörande och mycket genomgripande sätt. Jag är tacksam för Annikas blogg som ofta och på ett stringent sätt, direkt och indirekt, kretsar kring dessa frågor.

  81. 81
    Docent Göran säger

    @ Hans Nilsson:

    Väl formulerat tycker jag – stämmer väl med mina egna erfarenheter.

    Problemet som jag ser det är avvägningen mellan en ”självuppoffrande” idealism och den krassa verkligheten som gör att man tenderar till att börja ”tumma på vågen”.

    En värld utan handel och företagande är för mig nog helt otänkbar och det verkar som om ”girigheten” lätt tar över i en sådan och idealismen så småningom får stryka på foten.

    Frågan om oegennyttan har debatteras sedan urminnes tider inom religioner och inom filosofin. Vad jag själv kommit fram till är att det ändå är själva samhället som måste begränsa girigheten och speciellt den ”anonyma girigheten” som aktiebolagen står för. Tyvärr verkar detta system idag vara helt korrupt och inte minst när det gäller livsmedel och medicin.

  82. 82

    Docent Göran Skrev:

    Vad jag själv kommit fram till är att det ändå är själva samhället som måste begränsa girigheten och speciellt den ”anonyma girigheten” som aktiebolagen står för.

    Sant.

  83. 83
    Thomas Jansson säger

    @ Docent Göran:
    Jag räknar mig som hedning och håller just nu på att läsa om den fornnordiska skapelseberättelsen. Jag firar inte vare sig jul, nyår eller andra högtider utan har kalas när jag tycker det passar mig. Det passar mig bra eftersom jag oxå är eremit och undviker folksamlingar. Emellertid ska jag åka in till stadens månglartempel senare under dagen för att införskaffa en ny mus, jag bytte ut all min kommunikationsutrustning som telefon, surfplatta och dator mot Apple grejor och ha nyss kopplat ihop 2 externa bildskärmar till den lilla laptopen som skall ersätta min gigantiska arbetsstation. Men den mus jag valde fungerade inte särskilt bra utan får bytas ut.
    Räknar med att öka produktiviteten med cirka 30 minuter dagligen genom de prylarna, de inte bara fungerar utan samarbetar med varandra på ett häpnadsväckande bra och enkelt sätt – jag skulle nog vilja likna dessa prylar som datorvärldens LCHF, bra mot både högt blodtryck och huvudvärk.
    Jag har testat blodtrycket med och utan den trudelutt som spelas när Windows startar och trycket går ofelbart upp från cirka 130 till 160 mmHg,,,,
    Håller oxå på att experimentera med att prata in texten, i snitt så knackar jag ned cirka 50 tusen ord i månaden så det är en välkommen funktion (och som nästan inte går att göra på en windowsdator.
    Frukost & lunch intogs nyss i form av en liten burk sardiner, har man inte lust att laga mat kan man ju bara hoppa över ätandet då och då,,,,

  84. 84

    Docent Göran Skrev:

    …Jag tycker verkligen att detta är synd för jag tror att det bara är genom en öppen attityd, diskussion och utbyte av olika erfarenheter och insikter om forskningsresultat som vi kan komma vidare i vår förståelse av våra ‘välfärdssjukdomar’.

    T1D är trots allt bara en i raden av dessa sjukdomar.

    I inlägg #11 ovan skriver du:

    ”Kommentarerna här på tråden manar till den ödmjukhet i förklaringsmodellerna som jag anser vara själva kärnan i en vetenskaplig inställning.”

    Hur passar ditt påstående om typ 1-diabetes ihop med citatet från inlägg #11?

  85. 85
    Docent Göran säger

    Ernst Skrev:

    Hur passar ditt påstående om typ 1-diabetes ihop med citatet från inlägg #11?

    Jag förstår kanske inte riktigt vad du menar med din fråga eller kanske du inte förstår vad jag menar. Låt mig därför förklara min syn lite närmare.

    Det finns förvisso ett stor antal sjukdomar som hänger ihop med jordbrukssamhället och speciellt vårt sockerstinna moderna värld, där sockersjuka kanske är den mest iögonfallande bland dessa metabola ”välfärdssjukdomar”.

    Det är väl dokumenterat, bl a. av kolonialläkarna för hundra år sen, att det inte fanns ett enda fall av dessa sjukdomar innan ”naturbefolkningarna” blev utsatta för vår ”livsstil”. Det tog ungefär 10 – 20 år av exponering innan de flesta av våra sjukdomar hade dykt upp. Tandläkaren Weston Price åkte runt hela världen på 30-talet och dokumenterade de hälsokatastrofer som uppstod överallt bland naturfolken i släptåget på vårt västerländska kosthåll.

    Är det inte förvånande att den moderna ”evidensbaserade medicinen” inte har något som helst intresse för kostens betydelse som själva orsaken till alla dessa sjukdomar utan istället gnuggar händerna åt all ökad försäljning? 500 miljoner diabetiker är en marknad som måste få det att vattnas i munnen hos alla direktörerna på läkemedelsbolagen.

    Som forskare inom naturvetenskapen tror jag själv att det är viktigt att istället komma åt själva orsakerna till en företeelse istället för att lappa och laga när det kanske till och med är för sent att komma åt orsakerna (T1 ?).

    När det gäller min fru, allvarlig T2, fungerade det fantastiskt väl när hon tog bort själva orsaken. Inom ett år hade hennes ruskiga perifera neuropati försvunnit och hon hade då också fått tillbaka sin mörkersyn. Hon hade då inte heller längre kvar sin tidigare dignosticerade sjukdom glaukom. Sedan tar hon ju ingen heller någon diabetesmedicin. Annat var det med farbrodern jag stötte på idag i livsmedelsbutiken som berättade att han hade hamnat på sjukhus med 30 i socker. Han funderade inte ett ögonblick på vad som fanns i maten han stoppade i sig även om han försökte undvika socker.

    Jag hoppas att detta förtydligar av min inställning eller det var kanske någonting annat du tänkte på.

  86. 86

    Docent Göran Skrev:
    …Jag förstår kanske inte riktigt vad du menar med din fråga eller kanske du inte förstår vad jag menar…..

    Att påstå att typ 1-diabetes är en välfärdssjukdom, utan något som helst underlag för påståendet, vittnar knappast om en vetenskaplig inställning.

  87. 87
    Hans Nilsson säger

    @ Docent Göran:
    Vill bara förtydliga att jag inte anser att girighet är en nödvändig, eller ens vanlig, följd av företagsamhet. Tvärtom menar jag att fri företagsamhet och handel som regel tjänar en demokratisk samhällsgemenskap på ett värdefullt sätt. Jag har inte heller något att förebrå Kostdoktorn, trots internationell lansering, betydande medlemsavgift och en (vad jag uppfattar som) kommersiellt designad hemsida.

    Dock, när jag har att värdera diverse åsikter och råd, särskilt inom områden jag inte själv behärskar, spelar budbäraren och dennes uppsåt en avgörande roll. Vilket alltså inte utesluter att Kostdokton har i grunden goda avsikter och rätt i sak. Precis som Annika.

  88. 88

    Hans Nilsson Skrev:

    Vill bara förtydliga att jag inte anser att girighet är en nödvändig, eller ens vanlig, följd av företagsamhet.

    Hans – en av samhällets grundstenar är företags verksamheter och som en följd av bl a det – så har Wi sedan början av 1990-talet förhållandet: Ett Sverige med växande klyftor och girighet som ledstjärna, tyvärr tyvärr… 😥

    Om lösningen på det bekymret på min URL-länk.

  89. 89
    Docent Göran säger

    Ernst Skrev:

    Att påstå att typ 1-diabetes är en välfärdssjukdom, utan något som helst underlag för påståendet, vittnar knappast om en vetenskaplig inställning.

    Man kanske kan vända på frågeställningen. Finns det någonting som talar för att det inte skulle vara frågan om en ”vällevnadssjukdom” med tanke på att det tydligen inte förekom bland naturbefolkningarna?

    Vad tror du om att sockersjuka orsakas av socker – kan det ligga någonting i ett sådant påstående? Har man bevisat att så inte är fallet apropå vetenskaplighet?

    Uppenbarligen ökar nu förekomsten av T1D dramatiskt – vad kan detta bero på? Det är väl inte något genetiskt eller? Kan det ha att göra med en dramatisk ökning av sockerkonsumtionen? Bara för att man inte vet så är det ju knappast frågan om något vetenskapligt enligt mitt synsätt.

  90. 90
    Thomas Jansson säger

    Typ 1 kan nog vara en välfärdssjukdom – det vet man nog rätt så lite om?

    Att den var begränsad hos naturfolken har en förklaring i att de som drabbades helt enkelt inte överlevde och därmed inte förökade sig i samma utsträckning som nu. Typ 1 är ju ärftlig och startar ofta så tidigt att de flesta skulle hinna avlida innan vuxen ålder om inte insulinet fanns,,,

  91. 91
    Annika Dahlqvist säger

    @ 90 Thomas Jansson:
    Typ 1 kan vara en ”välfärdssjukdom”. Den har ökat parallellt med att konsumtionen av socker och vetemjöl har ökat. Detta borde forskas mera på. Tex DT1 inom jämförande grupper av olika intag av vetemjöl och socker.
    Typ 1 har mindre inslag av ärftlighet än typ 2. Eftersom typ 1 har ökat kraftigt de senaste decennierna bör det ha med livsstils- eller miljöfaktorer att göra.

  92. 92
    Aslam MirzaL säger

    God jul och gott nytt år till Dr Annika Dahlqvist
    Tusen tack för din LCHF och jag mår mycket bra och blodsocker
    är normalt tack LCHF.

    Aslam Mirza

  93. 93

    Förmodligen OT men jag undrar om någon har åsikter om en svensk studie på proteiner och kroppens åldrande. Kanske bättre att skapa ny tråd.
    https://www.nature.com/articles/srep17282

    Och översatt till svenska.

    https://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=en&u=https://www.nature.com/articles/srep17282&prev=search

  94. 94
    Docent Göran säger

    Annika Dahlqvist Skrev:

    Typ 1 har mindre inslag av ärftlighet än typ 2.

    Det var en intressant uppgift som jag inte kände till.

    När man talar om ärftlighet och sjukdomar så är det oftast, och som du indikerar, frågan om en viss grad av disposition och sällan svart eller vitt även om detta förekommer som med t.ex. blödarsjuka om jag nu förstått detta rätt.

    Det forskas väldigt mycket på våra gener och våra sjukdomar och vi kan nog vara ganska säkra på att läkemedelsbolagen kommer att satsa enormt på ’förebyggande medicinering’ med hjälp av denna forskning. Man behöver ju bara tänka på detta med kolesterol och statiner för att inse vilket kvacksalveri de är kapabla till. Familiär hyperkolesterolemi är ett exempel på hur man har kunnat vända svart till vitt bara i denna fråga.

  95. 95
    Erik Edlund / MatFrisk Blogg säger

    Ärftlighet bland diabetiker är intressant. Utan diabetes typ 2 (sockersjuka) bland föräldrar eller syskon anger Diabeteshandboken att risken för insjuknande är 5% men dubblas om antingen syskon eller föräldrar ”har” det. Inget sägs om bara ena eller båda föräldrarna är sockersjuka. Spontant tycker jag att risken borde påverkas ju fler nära släktingar som är drabbade av typ 2. Något som kan vara gemensamt i en sådan familj är livsmiljö och matvanor och detta kan vara faktorn som dubblar risken.

    Risken för att en ”svensk” drabbas av typ 1 (bristande förmåga att styra fettmetabolismen) är 0,2% men stiger till 1.5% om mamman har diabetes typ 1 och 6% om pappan har typ 1. Om ett syskon har typ 1 är risken 5 – 10%.

    Min hypotes är att ärftligheten för typ 1 är (mer) genetiskt beroende än typ 2 som kan bero på miljöpåverkan. Så tänker jag.

  96. 96
    Annika Dahlqvist säger

    @ 95 Erik Edlund / MatFrisk Blogg:
    Min hypotes är i så fall att båda typerna kan bero på olika inslag av ärftlighet och miljöpåverkan.

  97. 97

    Ketoacidos fås vid för låg insulinhalt i blodet. Då hämmar inte insulinet Glukagon-produktionen som det ska. Glukagonet går till levern och uppmanar den att producera glukos, genom glukoneogenes, vilket leder till en brant stegring av blodsockret. Blodsockret kan bli skyhögt.

    Nja, inte riktigt. Glukos frisätts i första hand från levern via glykogenolys, d v s från leverns glykogenlager. I andra hand från glukoneogenes (GNG) d v s nyproduktion av glukos i levern. Glykogenolysen är en flera gånger snabbare process än GNG och är det som orsakar det höga blodsockernivåerna som kan erhållas vid en DKA, d v s så länge det finns glykogen kvar i leverns glykogendepåer. Vid ketogen kost, strikt LCHF, är glykogenlagren i levern tömda, (definition av ketos) och således kan ej glykogenolys fortgå. Glukosproduktionen är då begränsad till enbart GNG vilket innebär att blodsockernivåerna höjs betydligt långsammare, om än alls, innan försurning via en okontrollerad skenande produktion av ketonkroppar orsakad av insulinbrist i sin tur orsakar DKA. Det är en orsak till en s k euDKA kan uppstå.

    Estimations of net splanchnic glucose production in man after an overnight fast vary from 122 to 420 g/day..

    Avser alltså hastighet på glukosproduktion främst via utsöndring från leverns glykogenlager, sk glykogenolys.

    Estimated glucose production at 5-6 wk of starvation is reduced to approximately 86 g/24 hr.

    Avser då hastighet på glukosproduktion genom glukoneogenes, GNG.

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC535723/pdf/jcinvest00209-0174.pdf

  98. 98

    @ I Like Neil Young:
    Enkelt. Då man la till fett till råttornas normala kolhydratrika kost gick råttorna upp i vikt och fick inflammation av kolhydratöverskottet som inte längre kunde förbrännas omedelbart.
    Inflammation i hjärnan gav immunförsvaret möjlighet att även äta upp synapser. Allt reverserades då man gan normala högkolhydratkosten i energiunderskott.

  99. 99

    Dagens insikt är alltså att vi underskattat skadan av att blanda kolhydrater och fett, aka bakelser.
    Raketbränsle för inflammationer!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa