Hets mot LCHF i Vinterstudion

I morse i Vinterstudion hade de med en kvinna, Petra Lundström, som påstod att lågkolhydrat var skadligt för kroppen för elitidrottare. Hon drog fram exempel på idrottare som blivit dåliga på LCHF. De hade ett par smekmånader då allt var bra, men sen pajade kroppen. De fick infektioner och skador.  Detta berodde då på kolhydratbrist.

Inte ett ord om alla oss som fått långsiktiga hälsovinster av LCHF. Sluppit alla infektioner och inflammationer.
Inte heller ett ord om skadeeffekterna av den sockerterror som drabbar våra barn och unga, inte minst inom idrotten.

Jonas Colting bemötte henne redan 2011 i sin blogg.

 

Comments

  1. 1
    Nisse Hult säger

    Hej Annika

    Har du en länk till inslaget?

    Vad hette damen ifråga?

    Hon kanske är avlönad av sockerindustrin på ett eller annat sätt och måste uttala sig för
    att få lön även fortsättningsvis.

  2. 2
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1 Nisse Hult:
    Nej jag har inte det. Det finns nog andra som är bättre än jag på att plocka fram länk till inslaget.

  3. 3
    Anne Öhrn säger
  4. 4
  5. 5

    Det är jättejobbigt att säga emot någon med så lång erfarenhet och så mycket kompetens som Petra Lundström har, när man själv bara är en anekdot som lever tack vare lchf.

  6. 6
    Nisse Hult säger

    Gissar att en viss Björn Ferry har lite åsikter angående detta inslag.
    Lätt att skylla på LCHF när det kan vara annat som är problemet
    Typiskt svenskt eller?

  7. 7

    Colting och Jonas Bergkvist borde också kunna svara ??
    Såg sprint-skidloppen men kom in för sent för att se detta inslag, var det före?

  8. 8
  9. 9

    https://www.svtplay.se/video/4794802/vinterstudion/vinterstudion-60?start=auto..Ett par minuter in i programmet och ca 25 minuter framåt. De pratade om energibrist men det verkar också vara stor kunskapsbrist! Alla kolhydrater drogs över en kam, inte ett ord om att de ska ersättas av riktiga fetter t ex.

  10. 10
    Göran Löwenberg säger

    Petra har på sin hemsida en direktlänk till Gatorade??!!

    Känns ju sådär om man skall vara ärlig!!

  11. 11
    Lars Henrik säger

    Detta är inte off topic!

    Idrottare på lågkolhydratkost bränner fett dubbelt så bra – och behåller normala glykogennivåer

    https://www.kostdoktorn.se/idrottare-pa-lagkolhydratkost-branner-fett-dubbelt-sa-bra-och-behaller-normala-glykogennivaer

    Även professor Tim Noakes skulle kunna vittna om, speciellt, konditionsidrottares vinster på LCHF!

    Går det att verifiera kostrådgivarens fallbeskrivningar? Om det är sant, åt dessa idrottare i så fall en ”korrekt” LCHF?

  12. 12
    Nisse Hult säger
  13. 13

    Har tittat på programmet och intrycket jag får utifrån vad skidåkaren (fredriksson?) beskriver är att han tillämpat s k klassisk bantning – dvs minskar på kalorintaget. Han talat om att han kan gå upp ca 10 kg igen när han äter som ”vanligt” efter tävlingssäsongen. Man ser inte över den procentuella andelen fett, kolhydrater och protein i sin kost. Dvs man svälter förmodligen sig, som den skidåkande kvinnan som inte hade mens på 7år! Då kan jag förstå att man mår dåligt. Vad hon beskriver är ett anorektiskt beteende. Det visar på att idrottare behöver hjälp med sin kost, men man får hoppas att de råd man får är uppdaterade dvs mindre snabba kolhydrater och mer nyttigt fett. Då får man tillräckligt med energi och behöver inte heller bli överviktig.

  14. 14

    Ovetenskaplig cherrypicking att dra fram en elitidrottare som pressar kroppen till max. LCHF är väl mestadels tänkt att gynna vanligt mänskligt beteende? Eller?

  15. 15
    Göran Löwenberg säger

    @ Nisse Hult:
    här kommer länken,

    https://svenskidrottsnutrition.se/lankar/

  16. 16
    Lars Pekkala säger

    Jag fick uppfattningen att man inte ersatte energin från kolhydrater med någon form av fett.

  17. 17

    @ Lars Pekkala:
    Jag hörde inte heller ett ord om att man behöver öka sitt energiintag med mer fett. Istället förordade Petra L att man bör öka kolhydratintaget för att få mer energi. Samma gamla villfarelse.

  18. 18

    Hårt tränande idrottsmän får C-vitaminbrist, det gäller oavsett kosthåll. Därvid blir de känsliga för infektioner. Späker man sig dessutom trycks immunförsvaret tillbaka av näringsbristen. Det kanske till och med är elitidrotten som de far illa av?

  19. 19

    kerstin Skrev:

    Dvs man svälter förmodligen sig, som den skidåkande kvinnan som inte hade mens på 7år!

    Det är en vanlig komplikation, kroppen stressas så mycket att den rationaliserar bort funktioner, som är onödiga för den omedelbara fortlevnaden. Att vara fertil och ev föda barn, när kroppen är helt inställd på att överleva nästa tävling är inte högt prioriterat.

  20. 20

    @ 9 Clara:
    Tack Clara för länken till inslaget i Vinterstudien. Det verkar, precis som flera påpekat, att idrottarna ägnat sig åt svält och inte LCHF. Björn Ferry exempelvis har ju idrottat med stor framgång på LCHF och verkar inte precis ha lidit som de tjejer som uttalade sig. Skillnaden är troligen att han skaffade sig kunskap – rätt kunskap. Om Petra Lundström är ju svårt att veta vad hon vet om bra/dåliga fetter eftersom hon inte tog upp något om det. Har hon lika dåliga kunskaper om fett som många dietister så är det problematiskt för de som kommer i hennes väg, vi får väl hoppas på det bästa för deras skull…

  21. 21
    Docent Göran säger

    Erling Skrev:

    Hårt tränande idrottsmän får C-vitaminbrist,

    Är det inte så att kolhydraterna på något sätt blockerar upptaget av C-vitamin? Omvänt betyder detta att om man inte äter några kolhydrater så kan man tillgodogöra sig C-vitaminet på ett effektivt sätt vilket förklarar varför varför eskimåer som levde tradionellt på en fet animalisk kost och nästan helt utan grönsaker inte drabbas av någon skörbjugg.

    Wilhjalmur Stefansson noterade på en expedition i norra Kanada att några av hans expeditionsmedlemmar blev sjuka när de i smyg hade tullat på reservprovianten av mjöl och socker medan de övriga var fullt friska på den traditionella eskimåmaten.

  22. 22

    Åt lchf under 4 år och tävlade i långdistans löpning. Hade under den tiden 1 dag med förkylning och ingen dag med huvudvärk eller illamående. Innan lchf hade jag stora problem med artros och enligt en doktor så skulle jag aldrig kunna springa igen. Då var jag 34 år. På lchf sprang jag flera mil i veckan och gjorde mina bästa lopp någonsin. Kunde gå upp på morgonen, dricka ett glas vatten och springa 15 km utan problem. Däremot har många andra friidrottare och längdåkare stora problem med skador och sjukdomar. Jag hade 4 år utan problem. När jag började med kolhydrater mm kom skador och sjukdomar tillbaka. Nu är jag tillbaka på lchf igen och satsar på löpningen till nästa säsong.

  23. 23
    Docent Göran säger

    Johan Skrev:

    Hade under den tiden 1 dag med förkylning och ingen dag med huvudvärk eller illamående.

    Jamen – detta känner jag igen!

    Själv hade jag varenda förkylning och influensa som fanns i omgivningen och ofta med en veckas sängläge med väldigt hög feber och ofta flera gånger per år. Efter övergången till strikt LCHF för nu sex år sedan har jag som du haft en enda dag av förkylning som resulterat i sängläge. Snuva drabbas jag då och då av men den går oftast över på mindre än ett dygn.

  24. 24
    Lars Henrik säger

    Johan Skrev:

    Hade under den tiden 1 dag med förkylning

    Just frånvaron av förkylningar var en av de mest distinkta positiva överraskningarna med LCHF. Från tre förkylningar per år eller så till två eller tre på sex år med LCHF. Hon skulle bara veta, den där sk kostrådgivaren 😀

    Tänk om kritikerna bara hade haft förståndet och den goda viljan att själva testa några månader. Om så bara för att avgöra spörsmålet, vilket för övrigt borde ligga i deras egna intresse. Då hade nog världen sett väldigt annorlunda ut. Men de tittar sig blinda på den karta de fått sig tilldelad ”uppifrån” utan att för ett ögonblick lita på sina egna sinnen, reflektera eller experimentera.

  25. 25

    Vem vet kanske även skidåkarnas skräpmatssponsor MCDonalds figurerar i bakgrunden och
    vill ge LCHF rörelsen en känga? Mycket pengar står på spel nämligen.

  26. 26
    Docent Göran säger

    Lars Henrik Skrev:

    Men de tittar sig blinda på den karta de fått sig tilldelad ”uppifrån” utan att för ett ögonblick lita på sina egna sinnen, reflektera eller experimentera.

    Så sant!

    LCHF är utan tvekan ett hot mot dietisternas ”trygga” värld! ”Rättegången” mot Noakes imorgon visar att det förhåller sig just på det sättet. Om det inte vore så allvarligt vore rättegången förstås bara löjligt skrattretande. Det hela påminner om inkvisitionens rättegång mot Galileo för 400 år sedan.

  27. 27
    Lars Henrik säger

    @ Docent Göran:
    Inkvisition är ordet! Jag hoppas att det finns en och annan Christian Berne även i Sydafrika. Noakes har ju trots allt rönt en viss popularitet så jag tror det finns hopp. Annars kan ju i värsta fall min egen radikaliseringsprocess ta ett steg till 😀

  28. 28
    Docent Göran säger

    Lars Henrik Skrev:

    Annars kan ju i värsta fall min egen radikaliseringsprocess ta ett steg till

    Så insiktsfullt!

    Det slår mig ständigt att det är just detta som inträffar när man väl har ”börjat” tänka. Jag kan bara se till min egen ”utveckling”.

    Då finns det två vägar att gå.

    Den ena vägen är att följa sitt förnuftiga ”samvete”, vetenskapen, och leta efter ”sanningen” och sedan ta konsekvenserna av detta vilket tyvärr kan göra att man socialt framstår som en ”kuf” när man pekar på alla stora ”elefanter” i rummet.

    Den andra vägen är den ”cyniska” då man efter att ha insett konsekvenserna av sitt tänkande inte längre är benägen att betala det höga sociala priset genom att framstå som just en ”kuf” med en ”foliehatt” på huvudet. Då håller man istället tyst om sina insikter av självbevarelsedrift (intelligent?) och man vill framför allt inte höra några mer fakta som bekräftar de insikter man tidigare har fått. Man är ju redan ”övertygad” om etablissemangets kriminella verksamhet och behöver knappast veta mer. Ju mindre man sedan får veta ju bättre mår man kanske. Jag tor att detta gäller för en stor del av läkarkåren.

    Sedan finns förstås den tredje vägen som gränsar till den cyniska. Då har man också insett vad det är frågan om men tror samtidigt att det är möjligt att med förnuft övertyga etablissemanget (läs läkemedels- och jordbruksindustrin) om att de har haft fel i kraften av de insikter man själv kommit fram till eftersom dessa insikter stämmer så väl med verkligheten. Man är då övertygad om att etablissemanget kommer att ta sitt ”förnuft till fånga” och då hjälper det inte att utmana och peka på några elefanter och då speciellt inte på de stora. Då gäller det att ”ligga lågt”. Detta är en slags buddistisk filosofi som tyvärr i mina ögon, som de allra flesta andra filosofierna, i grunden är idealistiskt önsketänkande och inte kan leda till någon grundläggande förändring.

    Och sedan har vi ju själva gräsrotsrörelsen och den är trots allt ett oförutsägbart fenomen även om den drivs av den verkliga verkligheten och knappast av någon idealism.

  29. 29

    Jag lyssnade på inslaget i Vinterstudion med dietisten som varnade för att ta bort kolhydraterna. Faktum är att vi, etablerade inom LCHF-kosten får skylla oss själva något när begreppet LCHF faller bort för att ersättas av lågkolhydratkost. Dietisten har rätt utifrån sin synvinkel, det är farligt att ta bort så mycket kolhydrater om man inte ersätter energin med naturligt fett. Vi borde inte använda begreppet lågkolhydratkost anser jag. Det kan vara förvillande för många, framför allt för nybörjare. Faktum är att LCHF fungerar inte utan att tillföra det naturliga fettet. Jag såg att Annika här använder begreppet lågkolhydratkost och jag anser att det är fel. Vi borde vara mer noggranna.

    Jag har träffat på många som faktiskt inte lyckats hålla fast vid LCHF-kosten just för att man glömt bort att ersätta de borttagna kolhydraterna med naturligt fett. Vi är ju alla mer eller mindre fettskrämda sedan årtionden tillbaka och minsta man antyder att det naturliga fettet inte behövs så köper folk det direkt.

    Jag har i några artiklar beskrivit att nolla kolhydraterna, https://fethalsa.wordpress.com/?s=nolla+kolhydraterna för att t.ex. komma åt enveten värk som inte vill ge med sig. Det går ju förstås inte att nolla kolhydraterna utan att tillföra mycket naturligt fett. Man får också passa sig för att äta för mycket kött och fisk när man nollar kolhydraterna för att inte kroppen ska tillverka för mycket blodsocker bakvägen av proteinet (glukogenesen). Meningen med nollningen är förstås att boosta immunförsvaret. Jag själv åt 4 kokta ägg till frukost med 50 gram smör och likadant till lunch och kvällsmat. I fyra dagar höll jag på och min värk i axeln släppte efter två dagar. Jennie kontaktade mig efter tre veckor och vågade inte släppa taget om ägg-dieten eftersom hennes onda mage och mensbesvär sedan hon var 12 år helt enkelt försvann. Det är mycket vi inte vet om hur kosten påverkar hälsan men att det naturliga fettet som t.ex. smör är helt nödvändigt det vet vi!

  30. 30

    @ Mats Lindgren:
    Du har verkligen rätt Mats – lågkolhydrat är inte riktigt detsamma som LCHF!

  31. 31
    Lars Henrik säger

    @ Mats Lindgren:
    Du har nog rätt om namngivning. LCHF är ju mer korrekt och på spiken men åtminstone jag har ofta lockats eller kanske känt mig tvingad att ta till ett mindre ’belastat’ uttryck för denna kost i dialog med vissa. T ex lågkolhydratkost. Det kan vara lurigt om man samtidigt inte ges möjlighet att förklara hur det går till.

    Men det jag ville dryfta var att det nog finns andra fallgropar än för lite fett. Jag tror inte att alla nybörjare uppmärksammar att de kolhydratkällor man tar bort innehåller en del andra näringsämnen som man förmodligen också måste ersätta för att få en fullödig kost. Så man kan drabbas av både energi- och näringsbrist om man är oaktsam. Det kanske inte sällan är det senare som drabbat de som inte fått till det?

  32. 32
    Lars Henrik säger

    Docent Göran Skrev:

    Då finns det två vägar att gå.

    Förr var jag ganska duktig på att ’låtsas’ att jorden var platt. Numera har jag svårt att låta bli att peka på elefanterna 🙂 Jag tror det handlar om en viss otålighet inför den frustrerande tröghet som ligger i större tankeskiften. Det egna exemplet tycks ibland inte vara nog. Jag har ju sysslat med detta i sex år nu och jag har inte blivit fet, fått hjärtinfarkt, stroke eller näringsbrist. Inte heller har min hjärna slutat fungera 🙂

    Det senare ser jag numera som en lustigheter i historien och här kan kanske anas en förändring trots allt. Jag hör inte detta, tidigare så populära, argument längre.

    Min senaste gimmick är att då och då nämna att jag idag nästan dagligen proppar mig mer kalorier än jag behöver utan att gå upp i vikt. Det kunde jag nämligen inte göra tidigare.

  33. 33

    @ 29 Mats Lindgren:
    Det är SÅ BRA att du påminner om detta. Jag tror det är alltför många som glömmer eller inte vågar äta mycket naturligt fett. Jag ska köra din variant ett tag och se om jag blir av med ”det sista” av mina krämpor (är dock i mycket bättre skick än på länge).

    Angående MAGNESIUM som flera av oss diskuterat i en annan tråd:
    Jag har nu långsamt ökat dosen av Magnesiumsulfat APL (beställt hos Kronans apotek) till 1 kryddmått morgon och kväll. (Man måste ta det försiktigt annars får man REJÄL fart på magen). Benkramperna är nästan helt borta (har hållit på några veckor). MEN en annan ”biverkan” verkar vara att min hjärtarytmi (anses ofarlig men obehaglig efter utredning på medicinklinik) blivit mycket bättre. Kan sova hela nätter utan att vakna av att hjärtat ”skuttar” och utan att jag tagit någon betablockare.
    Jag tror Josef B skrivit om att hjärtarytmi kan vara en effekt av Magnesiumbrist – rätta mig om jag har fel. Han skrev också att det kan ta flera månader att få Magnesium i balans – tack alla – jag tror jag är på rätt väg!!!

  34. 34
    Lars Henrik säger

    EvaLi Skrev:

    Jag tror Josef B skrivit om att hjärtarytmi kan vara en orsak av Magnesiumbrist – rätta mig om jag har fel.

    Det var nog jag som var boven tror jag 🙂

    Samtidigt ska sägas att det finns flera orsaker till arytmi. Det pratas t ex om hypokalemi i samband med symptomen arytmi. Kalcium och magnesium är ju antagonister och bör balanseras för en bra musklär funktion. Det vi tolkar som en magnesiumbrist kan alltså istället vara för mycket kalcium eller åtminstone kalcium på fel plats i kroppen. Då blir vitaminerna D3 och K2 intressanta som tillskott.

  35. 35

    @34 Lars Henrik:
    Tack för det! Kan vara flera ”bovar” i detta ämne! Jag har läst om D3 och K2 också på denna blogg så jag tar dessa tillskott också under höst/vinter.

    Nu ska jag gå ut en stund i solen – även om det inte blir mycket D-vitamin av det så här års – men friskt och skönt är det!

  36. 36

    EvaLi Skrev:

    Nu ska jag gå ut en stund i solen – även om det inte blir mycket D-vitamin av det så här års – men friskt och skönt är det!

    Jo… – Eva – det stimulerar endorfin-produktionen (motsatsen ”adrelanin-produktion”) att vara utomhus.

  37. 37
    I LIke Neil Young säger

    @ Docent Göran:

    Ang.Radikaliseringsprocess. – jag har som du förlorat tron…och är på väg att bygga upp den igen.
    Hursomhelst – detta är fruktansvärt – jag vill inte tro att det är sant – men ju mer jag hör om det och ju mera jag drar mig till minnes mina egna funderingar när jag sett till synes oförklarliga molnformationer efter flygplan …så. …Monsanto har tydligen utvecklat grödor som kan stå emot höga halter av aluminium.Detta säg ca .6-7 minuter in i denna film som handlar om chemtrails

    https://www.youtube.com/watch?v=FeTaejpg18g

  38. 38

    @ Mats Lindgren:
    Utmärkt påpekande !
    En mycket intressant Svensk studie beskriver hur viktig fettet är, även om det är en observationsstudie.
    Man räknade ihop antalet dödsfall plus antal hjärtsjuka intagna på sjukhus under 12 år på 1700 män. Delades upp i flera grupper utan korrelation, men 2 uppdelningar gav ordentliga utslag.
    Feta mjölkprodukter (helmjälk, smör grädde) jmf med lättprodukter gav i stort sett samma frekvens, något sämre i lättproduktsgrenen. Men i kombination med frukt och grönt blev skillnaderna enorma.
    Av de som fortsatte med feta mjölkprodukter och åt mycket frukt och grönt blev 3% allvarligt hjärtsjuka eller dog under perioden, medans motsvarande med högt frukt och gråntintag i lågfettgruppen steg till 13% ! Alltså 4x eller 400% högre.
    Rökningens farlighet baseras på observationsstudier och bedöms riktigha pga höga skillnader och stort urval. Dessa resultat ligger i samma nivå….
    Själv misstänker jag, för att återknyta till hur viktigt fettet som du påpekar är, att det inte bara är viktigt från kalorisynpunkt. Utan tillräckligt av (riktigt) fett kan vi inte tillgodogöra oss många vitaminer och antioxidanter. Just det som gör frukten hälsosam, Något vi visste långt innan Ancel Keys kom in i bilden. ”Frukt och grönt skadligt som rökning vid lågfettkost” borde rubriken i Läkartidning ha varit där studien gavs ett hastigt referat 2010.
    Men man missade elefanten i rummet och skrev så här istället
    https://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=14179

  39. 39

    stenB Skrev:

    Utan tillräckligt av (riktigt) fett kan vi inte tillgodogöra oss många vitaminer och antioxidanter.

    Jo… – Sten – det styrks ju av kostdoktorn här http://www.kostdoktorn.se/viktnedgang/frukt-och-naring/ – som också hävdar att Wi får i Oss tillräckligt med vitaminer via ”riktig mat”. Stapeldiagram finns där – där frukt jämförs med vitaminrika animaliska födoämnen. Det är slående hur den jämförelsen faller ut till animalisk födas fördel.

  40. 40

    EvaLi Skrev:

    MEN en annan ”biverkan” verkar vara att min hjärtarytmi (anses ofarlig men obehaglig efter utredning på medicinklinik) blivit mycket bättre. Kan sova hela nätter utan att vakna av att hjärtat ”skuttar” och utan att jag tagit någon betablockare

    Magnesium är ett viktigt ämne för de elektriska signaler, som nerverna förmedlar. Hjärtarytmi är en förvirring i hjärtats elektriska signalsystem. Det är troligt att benkramperna blir lindrigare, för att nervsignaleringen till musklerna blir bättre. Den förbättrade impulshanteringen, som kännetecknas av ett mer balanserat psyke har säkerligen samma orsak.Lars Henrik Skrev:

    Det vi tolkar som en magnesiumbrist kan alltså istället vara för mycket kalcium eller åtminstone kalcium på fel plats i kroppen

    Lars Henrik, kan mina hypoteser ha någon grund?

  41. 41

    Docent Göran Skrev:

    Är det inte så att kolhydraterna på något sätt blockerar upptaget av C-vitamin?

    Jo, glukos och C-vitamin liknar varandra kemiskt så mycket att de bl a tävlar om samma receptor på de vita blodkropparna. Fäster en glukosmolekyl i st f en C-vitamin blir den vita blodkroppen oduglig i immunförsvaret.

    En elitidrottare blir på samma sätt som oss vanliga dödliga drabbade av utbrändhet: En total orkeslöshet och trötthet, som inte går att sova sig ur. Dessutom inneller tillståndet svåra sömnrubbningar.

    De flesta symtomen pekar på psyket, därför har psykologer och psykiatriker tagit patent på lösningarna. Dock ligger i botten hormonalstrande körtlar, Binjurarna, i botten på problematiken. De levererar bl a kortisol, då kroppen behöver frigöra energi för strid eller flykt. Kotisol höjer puls och blodtryck och piskar på levern att frigöra energi (glukos och ketoner). Binjurarna kan drabbas av utmattning, på samma sätt som betacellerna hos en d2, som blir insulinberoende. Funkar inte kortisolet blir det inget ax. Det är som om gasviren hade gått av.

  42. 42
    Lars Henrik säger

    Erling Skrev:

    Lars Henrik, kan mina hypoteser ha någon grund?

    De förklaringar jag sett till hur magnesiumbrist kan leda till kramp brukar lyda att kalcium är viktigt för musklers kontraktion och magnesium för avslappning. När det inte finns tillräckligt med magnesium kan kramp uppstå för att avslappningen inte fungerar som den ska.

    Men magnesium är ju viktigt också för nervsystemet så det kan säkert ha direkt påverkan även på nervimpulserna. Jag vill minnas att jag stötte på texter i den riktningen när jag för en tid sedan sökte på just arytmi. Kanske det är lite annorlunda i det autonoma nervsystemet?

    En fråga som nu dök upp är vilken prioritering kroppen gör, om någon, när magnesiumet inte räcker till?

  43. 43
    Lars Henrik säger

    Erling Skrev:

    Lars Henrik, kan mina hypoteser ha någon grund?

    Nu trillade poletten ned!

    Det är säkert så att det är via nervsystemet som magnesiumbristen verkar vid dessa symptom.

  44. 44

    @ Erling:
    Mycket intressant att en glukosmolekyl kan ”slå ut” vita blodkroppar. Nytt för mig! Börjar detta redan vid normalt ”eftermatenförhöjt” blodsocker ? Alltså vid dagens ”normalkost” ?
    Posta gärna länk till studie(r) om detta !

    Jag kände till att celler i allmänhet får i sig för lite Vitamin C vid dagens normalkost eftersom den idag vanliga – i evolutionsperspektiv högst onormala – blodsockerhöjningen efter maten kraftigt minskar vitamin C intaget just då alla våra celler ”matas”. Om receptorerna är samma blir ju upptaget en funktion av koncentrationen. Alltså går blodsockret till 10 istf för 5 en timme efter maten blir Vitamin C upptaget bara hälften eftersom Vitamin C inte går upp samtidigt, just då cellerna matas…. (Kolhydratsladdning kan alltså gradvis leda till försämrad hälsa både beträffande blodkärl och vävnader eftersom detta ofta gäller högpresterande idrottare.)

    Vitamin C har tydligen en stor inverkan även på cancer som Mercola tog upp idag, nedan.
    Ett snabbt och effektivare cancerskydd bör man då få genom LCHF, som man kan spä på med extra Vitamin C, helst till måltider. Bortsett från alla andra hälsofördelar pga näringsupptag i allmänhet med LCHF, förmodligen pga mer galla att både binda det som behövs och bli av med annat som gallan transporterar iväg från levern.

    https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/11/23/vitamin-c-curative-power.aspx?e_cid=20151123Z2_DNL_art_1&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20151123Z2&et_cid=DM91097&et_rid=1228701953

  45. 45
    Docent Göran säger

    I LIke Neil Young Skrev:

    Ang.Radikaliseringsprocess. – jag har som du förlorat tron…och är på väg att bygga upp den igen.

    Ja – jag vet faktiskt inte hur ska man bygga upp något förtroende när man väl en gång förlorat det.

    Faran som jag ser i all radikalisering som följer i spåren på insikterna om LCHF är att man med detta förlorade förtroende tenderar att istället skaffa sig en ny tro från sådana som man själv också har förlorat förtroendet för ALLT som myndigheterna påstår.

    Den största faran är då i mina ögon att man förkastar naturvetenskapen som sådan och börjar ”dilla” om övernaturliga fenomen som om de vore verkliga. Elektromagnetisk kommunikation mellan ”tänkande” ”medvetna” växter är kanske typexemplet på hur dt kan gå i mina ögon. Inom postmodernismen frodas denna inställning till verkligheten när man förnekar att det finns EN ENDA verklighet och blandar ihop detta med att man kan tolka denna verklighet på olika sätt men det senare har jag verkligen inga problem med.

    Vad specifikt gäller de s.k chem trails är detta i mina ögon en alldeles för konspiratorisk teori för att jag ska falla i min ”smak”. Att flygmotorer släpper ut mängder av föroreningar är väl känt men som tidigare del av denna industri så är det enda jag har kunnat ta del av från ”insidan” är att man stenhårt jobbar på att minska mängden föroreningar som släpps ut. Att man medvetet skulle tillsätta något till flygbränslet som medvetet skulle förgifta mänskligheten är i mina ögon faktiskt en fullständigt absurd konspiratorisk anklagelse. Om denna anklagelse mot allt rimligt förnuft skulle visa sig vara riktig (genom solida bevis) finns verkligen inte mycket kvar av vad vi kallar ett samhälle – med andra ord att ”hålla samman” vilket ligger i själva begreppet samhälle.

    Även om jag i grunden är emot alla konspirationsteorier är jag däremot benägen att hålla med William Engdahl om att det kan finnas en konspiratorisk agenda bakom GMO och där en mindre del går ut på befolkningskontroll och en del som talar om den rasistiska agendan Engdahl tar upp.

  46. 46
    Docent Göran säger

    stenB Skrev:

    Vitamin C har tydligen en stor inverkan även på cancer som Mercola tog upp idag,

    Jag är en stark anhängare av Linus Pauling även om jag nu inte håller med om allt han skrev i sina böcker. Det var ju trots allt några år sedan han skrev dem.

    Videon som Mercola visade med Pauling ”liv” var verkligen givande måste jag säga. Vad som förvånade mig var att man inte nämnde Paulings avgörande kritik mot de försök som gjordes på Mayokliniken i det uttalade syftet att tillbakavisa Paulings tidigare försök som han utförde tillsammans med läkaren Cameron. Mayokliniken hade inte använt de höga intravenösa doserna av C-vitamin som Pauling hade använt. De hade helt enkelt inte upprepat hans försök. Pauling var som vetenskapsman mycket upprörd över den ovetenskapligheten.

  47. 47

    Förmodligen OT men då jag vill att info når så många som möjligt så postar jag den här.
    https://matfrisk.com/2015/11/23/baconstoppet-pa-comfort-hotels-havt/

  48. 48
    Docent Göran säger

    jala Skrev:

    Förmodligen OT men då jag vill att info når så många som möjligt så postar jag den här.

    Nu är det ett par år sedan jag slutade ”flänga runt” på olika hotell men bacon saknades aldrig och och ett stort lass var tillsammans med äggröra min frukost och då behövde man knappast någon lunch.

    Under de senare åren slog det mig flera gångar att andra hotellgäster ”bar sig åt” på samma sätt och jag kunde naturligtvis inte avhålla mig från att fråga dem om deras matvanor. Jodå – de var utan tvekan övertygade om fördelarna med LCHF.

    LCHF är och förblir en gräsrotsrörelse av tänkande människor.

  49. 49
    Nyckelpigan säger

    @ Docent Göran:

    Betr Vitamin C vs Glukos; följ länken – https://np.netpublicator.com/?id=n76048372 – och gå till sid 12-13/60. Problemet är ingalunda nytt. MVH

  50. 50

    @ Docent Göran:
    Beträffande videon så ser det ut som om du har rätt! Varför ?
    Men titta igen på den viktiga biten strax efter 5 minuter. Det verkar det som om en bit ( där Pauling bör ha nämnt att dosen var mycket lägre än vad han använt) helt enkelt är bortklippt, med ett halvt klipp kvar om att tiden var för kort. EFtersom detta är Paulings huvudargument framfört annorstädes ser det klart ut för mig att hans invändning med den låga dosen är bortklippt!

    Resutatet blir att man undrar varför Pauling klagar och ”vad är det han talar om” med ”72 dagar” ?

    Men vi som läst om helheten kanske inte ens märkte eftersom vi ”redan” känner till det hela.
    Kanske någon kan hitta originaltaejpen eller originalavskrift av intervjun ?

    Annars verkar Vitamin C problemet löst: Med hjälp av LCHF behåller vi normalt Vitamin C / glukos förhållande i blodet ÄVEN under matsmältningen efter varje måltid vilket betyder att våra celler får i sig betydligt mer Vitamin C för varje glukosmolekyl än när vi åt kolhydratsrik kost med högt eftermatenblodsocker. (The GAA theory.)

  51. 51

    Docent Göran Skrev:

    bacon saknades aldrig och och ett stort lass var tillsammans med äggröra min frukost och då behövde man knappast någon lunch.

    🙂 !

  52. 52
    Docent Göran säger

    stenB Skrev:

    Men titta igen på den viktiga biten strax efter 5 minuter. Det verkar det som om en bit ( där Pauling bör ha nämnt att dosen var mycket lägre än vad han använt) helt enkelt är bortklippt, med ett halvt klipp kvar om att tiden var för kort. EFtersom detta är Paulings huvudargument framfört annorstädes ser det kalrt ut för mig att hans invändning med den låga dosen är bortklippt!

    Detta var verkligen ett ”vaket” iakttagande! Det ligger ju verkligen mycket logik i vad du påstår.

    Även om jag själv reagerade på att skillnaderna i doserna inte nämndes tittade jag nog med mer omisstänksamma ögon eftersom det var Mercola som länkade till videon och Mercola tycker jag själv i det mesta står på rätt sida om barrikaderna vad gäller vitaminer och inställningen till skolmedicinen. Mercola borde ha reagerat.

    Mercola får dock mig att sparka bakut ibland som när han talar om positiva effekter av ”virvlat vatten”. Jag har inga problem med placeboeffekter utan det jag har problem med är när man samtidigt hävdar att det skulle finnas någon kvardröjande slags ”kvantmekanisk” energi efter själva virvlandet och förstås ett hån mot Pauling själv som den kvantkemist han var.. För mig är detta bortom all naturvetenskap som jag begripit den. Jag anser att det i fall som detta då är frågan om postmodernistiskt flum av värsta sort för att nu tala klarspråk.

    Jag tror väldigt starkt på naturvetenskap men knappast på missbruk av den.

  53. 53

    Lars Henrik Skrev:

    En fråga som nu dök upp är vilken prioritering kroppen gör, om någon, när magnesiumet inte räcker till?

    Lars Henrik – det lär vara så att blodet i första hand skall ha sitt – annars funkar ej Kroppen med någon reda.


    En vuxen människokropp innehåller 20–28 g = ca 2 msk magnesium och av detta finns hela 99 procent i cellerna. Av kroppens totala Mg-innehåll återfinns ca 60 % i skelettet, där huvuddelen finns inne i bencellerna. Av återstående ca 40 % finns ca 20 % i muskelcellerna och ca 20% i övriga mjukdelar.

    Så för att få reda på kroppens VERKLIGA magnesiumhalt – så måste t ex en muskelanalys eller håranalys av magnesium-halten göras. Detta därför att blodvärdet kan se bra ut – trots att magnesiumhalten i kroppscellerna är på tok för lågt.

    Ifall magnesiumhalten i blodet ej skulle vara något sånär normal – så skulle det vara åt hållet en ”katastrof” för Kroppen. Blodet kan vare sig ta upp, lagra eller avge det blodet är gjort för med någon reda – ifall magnesiumhalten i blodet ej är något sånär normal. Magnesium ingår i ca 300 biologiska processer i Kroppens celler = ca 13 miljarder kroppsceller och ca 100 miljarder hjärnceller.

    Därför ser Kroppen till att i första hand förse blodet med tillräckligt med magnesium – genom att minska magnesium-halten i Kroppen i övrigt – när magnesiummängden i kosten ej räcker till. Det gör den ej i dags dato – oavsett vilket kosthåll Wi tillämpar.

    Detta därför att volymen gröda per areal är idag ca fem gånger större än för ca 100 år sedan – och åkermarken kan bara släppa ifrån sig en viss mängd av t ex basmineralen magnesium.

    För ca 100 år sedan så fick Wi i Oss ca 1200 mg biologiskt magnesium via kosten per dag – och idag är den nivån mindre än 200 mg. Så dagsbehovet av kosttillskott av magnesium ligger på minst det dubbla = 400-500 mg magnesium. Det är enkel matematik.

    – slut citat härifrån.

  54. 54

    Gissar att Mercola inte sett detta. Videon är hämtad från youtube, och kanske var den ”oklippt” när den las ut. Håller med om dina synpunkter om en del oventenskapligt som ibland kommer fram på hans sidor.

    Intressant om vi kunde få fram originalet. Jag kommenterade med samma fråga på Mercolas sida också; större chans för svar där.

  55. 55

    Docent Göran Skrev:

    Även om jag i grunden är emot alla konspirationsteorier är jag däremot benägen att hålla med William Engdahl om att det kan finnas en konspiratorisk agenda bakom GMO och där en mindre del går ut på befolkningskontroll och en del som talar om den rasistiska agendan Engdahl tar upp.

    Hmmm… – Göran – utesluter det ena det andra ?

    Lite om hur mänskligheten har blivit ”blåsta” här https://vimeo.com/130164276

  56. 56
    Docent Göran säger

    Mats Lindgren Skrev:

    Jag har träffat på många som faktiskt inte lyckats hålla fast vid LCHF-kosten just för att man glömt bort att ersätta de borttagna kolhydraterna med naturligt fett.

    Intressant synpunkt tycker jag!

    Jag tror också att du har rätt även om jag inte tänkt så mycket på att det skulle vara själva frånvaron av just fett som är orsaken till att folk så lätt faller ifrån LCHF efter ett tag – mina närmaste två grannar är typexempel på personer som efter en framgångsrik inledning sedan tappat greppet och ”svullnat” upp mer än tidigare. Jag har inbillat mig att det framför allt finns ett godissug i botten som det är så lätt att falla för och när man väl gjort detta är det sedan ”kört”.

    Jag ska nu hålla ett föredrag i Trollhättan 10 december och då är det framför allt faran med själva godissuget som jag betonar när man inte längre klarar av att hålla fast vid LCHF, Jag får nog fundera lite till på detta. Faran med proteinerna borde jag kanske betona mer.

    LCHF är annars ett suveränt begrepp.

  57. 57

    Jag såg ett UR program som finns på play, som var intressant. Jag missade lite i början av programmet iofs men de handlade även om kolhydrater i kosten.
    ”…Forskare, författare och sockerkritiker från olika delar av världen berättar om hur socker påverkar hälsa, livskvalité och sjukdomar. Vi får även höra om politikers agendor och multinationella företags agerande. ”
    https://urplay.se/Produkter/190082-Sockeraktivisten

  58. 58
    I LIke Neil Young säger

    @ Docent Göran:
    Jag håller med dig till fullo och mer därtill. Är själv stenhård antiflummare efter att på nära håll fått se vad det ställer till med, sedan har jag en rent personlig aversion mot folk som svänger sig med sanningen. Jag vill ha raka rör.
    Och kanske är det det som ställer till det för oss. När något blir för gräsligt osannolikt så har vi en tendens att helt enkelt titta bort. Just det här fenomenet med chem-trails är ett sådant. Det äcklade mig till en början – men om man tänker några varv till och hur världen är uppbyggd politiskt och makt (pengamässigt) idag så blir det osannolika inte fullt lika osannolikt längre – man kan nästan tro att det har hänt – som en gammal komiker uttryckte det en gång.
    Hursomhelst så är det nåt som händer däruppe – det finns alldeles för många som har alldeles för mycket att berätta, framförallt i USA – det är fysiker , piloter , kemister, f.d militärer, folk som jobbar inom områden som har med vatten och snö mark och giftkontroll att göra som under föredrags, intervju eller förhörsliknande former berättar om vad dom vet. En del filmer på flygplan är ju helt omöjliga att begripa om man inte sätter det i samband med att man medvetet sprejar ut nåt där det kanske normalt inte borde ha sprejats ut nåt.Dessutom är det flygplanstyper som man inte normalt tänker ska användas för dylika syften (typ spreja grödor och liknande).Det är rejäla maskiner det handlar om. Vad ska då syftet med detta vara? Det är det gamla vanliga givetvis, militära och monetära. Tänker man i stora drag så handlar det väl om att kontrollerar du pengar, mat och väder så kan du väl inte komma så mycket närmare världsherravälde.

    Ja jag vet inte – jag hoppas det är rena snurren alltihopa och att det bara är bullshit – men det ser onekligen inte så ut när man börjar titta närmare på det..

  59. 59
    I LIke Neil Young säger

    När det gäller C-vitamin så vart jag intresserad av dess effektivitet genom ett reportage om Suzanne Humpries , och sedan genom att köpa Linus Paulings bok om vitamin C. Jag var inte riktigt nöjd med det kolloidala silvrets verkan som förbyggande mot förkylning etc, (Har småbarn i min direkta närmiljö).Vitamin C – gjorde dock susen precis som Pauling skriver.Egentligen är det helt fantastiskt.
    Dessutom har det ju så många andra goda effekter i kroppen.Kolloidalt silver är underbart på många sätt (sår, ögoninfektion m.m , m.m) Vitamin C är dock det man ska ta om man vill bli – ja ska man kalla det vaccinerad – mot allehanda vardagssmittor. Så bara ur den synvinkel är det ju mer än väl värt sitt pris.C-vitamin borde delas ut gratis i skolan och på äldreboenden t.ex – nåt billigare och bättre och smidigare ur folkhälsosynpunkt är väl svårt att tänka sig.Lägger man till LCHF blir det givetvis ännu bättre.

    https://drsuzanne.net/dr-suzanne-humphries-oral-intravenous-vitamin-c/

  60. 60
    Lars Henrik säger

    Jag tror det kan vara bra att utelämna chemicals från Annikas blogg, enligt vad som sagts vid tidigare diskussioner i ämnet här. Jag känner att ämnet är lite för mycket ’foliehatt’ och lite väl långt bort från kost och matproduktion.

  61. 61

    Absolut. Finns andra forum för Chemtrails.
    Kost, hälsa och sjukvård och jord och djurbruk räcker bra på den här bloggen tycker jag.

  62. 62
    I LIke Neil Young säger

    Jag hör vad ni säger och accepterar vad ni säger , Lars Henrik och stenB. Jag håller dock inte med fullt ut för det hänger i allra högsta grad ihop med Monsanto , Mat och hälsa. Men ok kanske det är för ett annat forum.

  63. 63

    @ 59 I LIke Neil Young:

    Efter rekommendation av en ca 85 år ung man så tar jag BÅDE kolloidalt silver och minst 1000 mg C-vitamin (Super C Comlex 1000) dagligen (i alla fall höst/vinter). Han har inte varit förkyld på 11 år med den regimen!
    Om jag känner att ”något är på gång” tar jag en extra C-vitamin och till kvällen sippar jag i mig med tesked en blandning av ½ dl silvervatten, ½ dl rödvin och en ½ pressad citron. Oftast är jag sedan helt OK på morgonen. Kommer inte ihåg när jag var förkyld senast… visserligen har jag inte aggressiva barnbaciller i min närhet just nu…

    ”Silver/rödvinsgroggen” har jag nog fått från någon här på bloggen – hittills har den fungerat utmärkt!

  64. 64
    Docent Göran säger

    I LIke Neil Young Skrev:

    Så bara ur den synvinkel är det ju mer än väl värt sitt pris.C-vitamin borde delas ut gratis i skolan och på äldreboenden t.ex – nåt billigare och bättre och smidigare ur folkhälsosynpunkt är väl svårt att tänka sig.Lägger man till LCHF blir det givetvis ännu bättre.

    Suzanne Humphries föreläsning är en höjdare som som ytterligare förstärkte min ”tro” på C-vitamin efter att ha läst Paulings böcker.

    Sedan övergången till strikt LCHF för sex år sedan har jag inte haft någon enda av de hemska förkylningar som jag tidigare garanterat hade varje år så länge jag kan minnas. Med de senaste två åren med 6 gram C-vitamin per dag har jag knappt haft snuva över huvud taget. LCHF verkar vara en stabil bottenplatta att stå på. 🙂

  65. 65

    Docent Göran Skrev:

    LCHF verkar vara en stabil bottenplatta att stå på.

    Ja, med det kosthållet låter man kroppen slippa bemästra en massa sockerdriven inflammation. Därför finns det resurser över att skydda sig mot infektioner. Minns också Tore Perssons resonemang om agarplatta: socker, blod och 37°. Vid lite förhöjt blodsocker släpper lungornas slemhinnor igenom lite socker, varvid det uppstår en utmärkt miljö för bakterieodling.

  66. 66

    Tråden som sådan har nu drivit bort från den inledande kärnfrågan. Vill bara påpeka att det hade vart både behövligt ( och kul ) om det funnits personer som Jonas Colting eller Björn Ferry med i studion när det begav sig.

  67. 67

    @ Docent Göran:
    Här är länken till ett av Tore Perssons föredrag, hoppas Du inte har någon personlig låsning till Tore:

    https://integrativ-medicin.se/portfolio/den-blota-sanningen-2-0/

    Agarplattan och lungorna avhandlas ca 50 min in i anförandet.

  68. 68

    När det begav sig menade jag. Ursäktastavflt.

  69. 69
    Docent Göran säger

    Erling Skrev:

    hoppas Du inte har någon personlig låsning till Tore:

    Tvärtom är han en av mina favoriter. Jag ser att han också har skaffat samma bekväma frisyr som jag själv 🙂

  70. 70

    @ Spanstind:
    Tillbaka till idrottsmännens situation: För att åstadkomma enastående prestationer år efter år krävs maximum av kortisol. Hur får man binjurarna till det, jo man klämmer i sig sportdrycker med uppåttjack, lindrigas i formen av koffein. Man pressar sina hormoner till max hela tiden och blir inte sällan utbränd på köpet – riktigt utsatt är man efter en allvarlig skada, men det kan lika väl vara en sprucken relation eller en hastigt bortgången familjemedlem eller kamrat.

  71. 71
    Docent Göran säger

    Apropå media träffade jag nu en bekant som är positiv till LCHF och som berättade att han alldeles nyss hade sett något intressant program om LCHF på UR. Någon som vet vad det var för program?

  72. 72

    @ Erling:
    Var elitidrottare under större delen av 80-talet. Orienterare och i viss mån skidåkare. Känner till all problematik.

  73. 73

    @ Docent Göran:
    Det var mötets behållning hos Integrativ Medicin att lyssna till Tore. Han har optimerat bekvämligheten både i frisyr, fast det nog är naturens gång, och i klädsel. Men han är sannerligen inte bekväm i sin analys av kolhydratsindustrin och livsmedelsvet.

  74. 74
    Hanveden säger

    @71 Docent Göran

    Kan det vara denna Sockeraktivisten.

    https://urplay.se/Produkter/190082-Sockeraktivisten

    Videon tar upp samma som Tore Persson problem med oredovisade stärkelseprodukter som inte måste redovisas. Ett EU-beslut som bla ILSI står bakom…

    mLCHFh

  75. 75
    Docent Göran säger

    @ Hanveden:

    Tack – Det måste ha varit den han såg i måndags.

    Själv har jag sett denna video någonstans för ett tag sedan och budskapet är tydligt och klart om än ganska ”lättuggat”. Tore Perssons föreläsningar är av en annan och mer seriös informativ karaktär som mer tilltalar mig själv. Det ena utesluter förstås inte det andra i kampen mot det rådande vansinnet och man måste tänka på den publik man riktar sig till.

    Jag kommer själv att popularisera min föreläsning med att bland annat ha ett sockerpaket markerat med en dödskalle stående på podiet.

  76. 76

    Docent Göran Skrev:

    Jag kommer själv att popularisera min föreläsning med att bland annat ha ett sockerpaket markerat med en dödskalle stående på podiet.

    Jo… – Göran – det tycker jag låter bra.

    På mitt köksbord står en strösocker-portionerare av glas – och på den står det: ”SOCKER = beroendeframkallande gift !”

  77. 77
    Hanveden säger

    Här är Tore Persson i en artikel i Medicinsk Access:

    https://medicinskaccess.se/wordpress/2015/09/21/nu-hwilar-hela-jorden-och-luften-ar-mork-worden/

    mLCHFh B-) .

  78. 78

    Vad tror ni om Berocca?

    Den innehåller B-vitaminerna, C-vitamin,
    Magnesium o Zink.

  79. 79

    @ 78 Peter:
    Nja…varför ska det smaka mango eller apelsin!
    Det skulle få mig att avstå.

  80. 80

    Apropå Vinterstudion.
    En elittränande längdåkare kan förbruka 5000 – 6000 kcal/dag.
    Vi säger att hen väger 81 kg.
    Då ska hen ha 81 g protein och ett halvt kilo grönsaker.
    Jag har slagit in det på minmat.net.
    Det blir 805 kcal.
    För att komma upp i 5788 kcal måste hen då äta 700 g smör
    för att inte få energibrist.
    Det känns ganska mastigt att få i sig.
    Är det erat råd till en elitidrottare att toppa upp med 600 – 700 g smör?

  81. 81
    helena karlsson säger

    Okay, nu ska jag säga något kontroversiellt.

    Jag tror inte överdrivet idrottande är bra för kroppen.
    Lagom fysisk aktivitet är bäst.

    Vad baserar jag detta på? Folk på stenåldern sprang bara när de måste.
    Det är inget som vi gör spontant.

    Maraton och andra långlopp är direkt onaturligt, och det som är onaturligt för kroppen är skadligt.

    Så! Nu har jag sagt mitt.

  82. 82

    Tack! Äntligen någon som vågar ta bladet från munnen och säga sanningen. Överdriven träning sliter onödigt på din kropp och är långt ifrån hälsosamt. Förslitningsskador uppstår.
    https://www.svt.se/nyheter/regionalt/vast/unga-idrottare-skadas-allt-oftare
    Finns hur mycket som helst om förslitningsskador.
    https://www.google.se/search?q=f%C3%B6rslitningsskador+p%C3%A5+idrottsm%C3%A4n&oq=f%C3%B6rslitningsskador+p%C3%A5+idrottsm%C3%A4n&aqs=chrome..69i57.24092j0j1&sourceid=chrome&es_sm=93&ie=UTF-8

  83. 83
    Nisse Hult säger

    @ Peter:
    Om vi nu skall hålla på med siffror så motsvarar 1,5 L grädde ungefär detta innehåll (5550kcal)
    och det är ingen match att dricka under en dag eller under långa träningspass…
    Och energin finns där var så säker

  84. 84
    Annika Dahlqvist säger

    @ 80 Peter:
    Jag brukar säga att en fysiskt aktiv person inte behöver äta stärkelsefritt. Det viktiga är att inte blodsockret stiger, och därmed insulinet. Ska man vara säker på det så måste man kolla blodsockret. Annars får man hålla stärkelseintaget lite lågt för säkerhets skull.
    Hur mycket kolhydrater tycker du att en elitidrottare ska sätta i sig, och i vilken form? Menar du att den ska äta fettsnålt?

  85. 85

    Skall man räkna så gäller det att veta vad som faktiskt gäller.
    https://www.muscles.se/hur-mycket-protein-behover-du-som-tranar/

  86. 86

    helena karlsson Skrev:

    Okay, nu ska jag säga något kontroversiellt.
    Jag tror inte överdrivet idrottande är bra för kroppen.
    Lagom fysisk aktivitet är bäst.

    Inte alls kontroversiellt, tycker jag. 🙂
    Värst blir det när pengar spelar stor roll, då tillåter sig människorna att misshandla varandra med avsikt att allvarligt skada. I sådana situationer sätts samhällets rättsprocesser ur spel dessutom.

  87. 87

    @ helena karlsson:
    Håller med! Den första Maratonlöparen dog ju mer eller mindre direkt efter han kom fram berättar historien. Trots det följer många honom i fotspåren hela vägen till graven på liknande sätt idag.

    Samtidigt behöver vi röra oss eftersom resurserna tynar de bort när de inte används, åtminstone snabbare när man blir äldre och naturliga hormoner som hållt saker och ting i trim tidigare minskar.
    En slags ”bekväm intervallträning” som jag använder består av intensiv ansträngning – helst till att man börjar flåsa – följt av lång vila. Det räcker faktiskt med ung.1 -minuters pass, 3-4 ggr om dan. Resultatet kommer som lugn och färbättrad koncentration bara 5 minuter efter när ”allt har lagt sig”.
    Även bättre morgonsocker, kanske pga ”ombyggnation” varje natt som märks genom ökad metabolism, man känner sig varmare i hela kroppen.
    Varje sådan skjuts lär sätta fart på tillväxthormoner samtidigt som muskler etc inte hinner slitas ut.
    (Viss moderation till under ”toppeffekt” alltså.) Reultatet blir även ingen träningsvärk.
    Drs Mercola och Al Sears rekommenderar bägge liknande fast betydligt intensivare metoder och hävdar att konventionell ”långträning” har en nedbrytande effekt, utan att gå in på detaljer om deras metoder.

    Jag känner mig mycket piggare, klarar mer och sover bättre och mindre med 2-4 sådana ”pass” per dag. Vi har ett springband som jag springer ”lite fort” på under ca en minut per gång mitt fall. Hinner aldrig komma till svett då. Dessutom ser jag till att inte springa fortare än att jag alltid kan andas genom näsan hela tiden eftersom syresättning av alla delar av kroppen då lär förbättras: Den sk ”Bor effekten” ser till att de organ som används får prioritet på syreleverans genom att syret ”lossnar lättare” i de kapillärer där mer med koldioxid finns, alltså i proportion till hur mycket de använts. En fiffig besparingsmekanism som dock i dagens överflöd med små ansträngningar snarare kan se till att vi åldras snabbare när vi inte rör på oss alls. ”Systemet” fungerar iaf betydligt bättre för mig än om jag tar en timmes promenad varannan dag. Stor tidsbesparing dessutom, något som uppskattas även av fulltidsarbetande pensionärer som jag. I kombination med LCHF i mitt fall.
    En annan anledning att ”träna” på något sätt kan vara att kroppen bränner de sämsta fetterna först, om detta är sant!
    Alltså efter åratal av dålig mat och långsam viktökning har man i dagens situation fått i sig massor med lättoxiderade fetter. Fleromättade som oxideras lättare än enkelomättade som i sin tur oxideras lättare än mättade. Om det är sant bör omsättning hjälpa till med att man blir av med de dåliga fetterna först. Intermittent fasta kan naturligtvis ge liknande resultat betr. fettet, bränna de fetter som annars riskerar att bli dåliga först. Och när de redan blivit dåliga kanske de blir svårare att bränna, men vet ej. Finns det någon forskning på prioritering av fettmetabolism?

  88. 88

    Peter Skrev:

    Är det erat råd till en elitidrottare att toppa upp med 600 – 700 g smör?

    Ett litet mattips: Potatissallad med mycket mayonnaise. Frukost baserad på turkisk eller rysk youghurt med nötter och utan flingor. Mayonnaise till fiskrätter är fett och gott. Glöm inte ett par msk olivolja till sallader och grönsaker. Och missa inte de härliga smörklickarna på biffen!

  89. 89

    Nisse Hult föreslår 1,5 liter grädde.

    Jo, men det ger 45 g kolhydrater.
    Och ett väldigt högt intag av Kalcium.

    Då är nog smör bättre.

    Jag tror inte heller att elitidrott är särskilt hälsosamt, men
    nu var det ju elitidrottare Vinterstudion handlade om.
    Hur lätt det är att hamna i energibrist med LCHF.

    Längdåkare är inte heller några styrketränande Belgien Bluebiffar, så deras
    höga nivåer av protein är lite tveksamt.
    Protein ger ju trots allt 59% insulinpåslag i jämförelse med motsvarande
    mängd kolhydrater.

  90. 90
    Lchf-Bengt säger

    Som motionär i 50-årsåldern med fungerande fettförbränning behöver jag inte tänka på att ladda upp eller ta med mig tillskott under längre motionsturer. Bara salt och vatten behövs.
    Har åkt 120 km cykelturer på fastande mage, det fungerar minst lika bra som med frukost. 4 timmars ganska intensivt cyklande utan att mattas sista milen. Under de 4 timmar tas bara 4 hg fett från mina säkert 15 kg fett som finns lagrat lite överallt i kroppen. Så en bra fettförbränning gör att måltider inte är nödvändiga för att hålla focus. Otroligt praktiskt när tiden ibland inte räcker till.

    Nu är det inte tävlingsresultat jag tränar för, utan vill undersöka hur min hälsa kan maximeras. Strikt LCHF har fungerat perfekt för mig. Jag har alltid aktiverat mig med tunga uteaktiviteter, men det är först med kostbytet som kroppen verkligen tycker det är roligt att aktivera sig.

    Förkylningar har nästan upphört, stress verkar utlösa snuvan är min erfarenhet.

  91. 91
  92. 92
    Docent Göran säger

    @ Lchf-Bengt:

    Imponerande!

    Nu kommer jag inte riktigt ihåg vilka krämpor du har haft och om du haft samma hjärtproblem som jag själv men det är faktiskt inte klokt vad vi ”sjuka” gamla män kan prestera när vi slutligen kommit på den 2500 år gamla Hippokratiska idén om att ”Låta maten vara vår medicin och medicinen vår mat!”.

    Med tanke på de exempel vi utgör framstår all hets mot LCHF faktiskt tecken på att vi lever i ett väldigt ”sjukt” samhälle på alla sätt och vis.

  93. 93
    Lchf-Bengt säger

    N@ Docent Göran:

    Jag hade fått ett tjockt hjärta, så pumpfunktionen var begränsad, hade också en mängd andra krämpor och fel överallt i kroppen.

    Här finns min historia att läsa.
    https://www.friskvardochrehabilitering.se/PDF/min_historia.pdf

  94. 94

    @ Docent Göran:
    Och bäst kan nog LCHF i kombination med träning som LCHF-Bengt och andra menar. Mercola skriver idag om flera studier som visar att träning i sig förbättrar minnet-koncentration.
    Han nämner även den ”mest ekonomiska” träningen som passar när man inte har så mycket tid:

    ”HIIT, which is a core component of my Peak Fitness program, maximizes your human growth hormone (HGH) secretion, optimizes your metabolism, and helps regulate your insulin and blood sugar. And nothing beats it in terms of efficiency.”
    Alltså viktig hjälp för oss kolhydratsskadade att återställa insulinskänsligheten.

    Men ”hetsen mot LCHF” bottnar som jag ser det i att både livsmedelsindustrin och läkemedelsindustrin nu riskerar att ”tappa taget” när många fler väljer tillbaka riktiga produkter där huvudvinsten går till dom som odlar/föder upp maten istället för som idag till ofta världsomspännade industri och varuhusnätverk lever på att sälja billiga kolhydratsbaserade produkter kamouflerade med reklam, socker och billiga kemiska smak- och konsistensgivare, samtidigt som samma insiktsfulla konsumenter därigenom knappt behöver de kroniska medicinstyltor som idag anses nödvändiga för de flesta, åtminstone efter 60.
    För livsmedelsindustrin innebär det att om man tappar taget om en majoritet kan allt som ”byggts upp” sedan margarinets praktfulla introduktion 1912 (Unilever) och sedan accelereades genom Ancel Keys dråpslag mot alla småproducenter med sitt enormt välexponerade fusk om mättat fett på 1950-talet helt enkelt kollapsa genom en allmän enkel insikt att hälsa och industrimat är en omöjlig kombination.

    Iaf via LCHF tas stegen ofta 90% tillbaka till samma sorts småproducenter som slogs ut genom industrins billiga vinstgivande fuskprodukter som de genom långvarigt och metodiskt fusk lyckades få en stor majoritet av oss att svälja bokstavligen, under nästan 100 år!
    Och när 80% blir medicinfria som oss även strax före 70 och ibland långt efter pga kostbyte har redan livsmedelsjättarnas aktier rasat och läkemedelsaktierna följer likt genom knapptryckning i samma spår när insikten ”vi var lurade” sprider sig snabbt i klassisk 1929-stil.

    Och om Tim Noakes vinner sitt mål är det snart dags att kontrollera var eventuella investeringar av t.ex. pensionsfonder finns.

  95. 95
    LCHF-Bengt säger

    @ stenB:

    Jag har två bekanta som också ätit LCHF under flera år, men de måste äta frukost om de ska klara jobb och träning. Så deras fettförbränning verkar inte fungera riktigt. Jag spekulerar om det kan ha med lågt glykogen att göra? Insulinets motpol.
    Återigen gäller det att var och en måste hitta sin väg, gäller även här.

  96. 96

    Dom kanske konsumerar mer med små depåer. Ammade barn bör ju matas var 4:e timme, trots att de får en kost med mycket fett, 3-5%, alltså de flesta kalorierna från fett vilket liknar LCHF, som Tim Noakes nyligen påpekat, igen..
    Om dom är något överviktiga gissar jag på inte tillräckligt strikt LCHF…

  97. 97
    Docent Göran säger

    @ Lchf-Bengt:
    @ stenB:

    Intressant som tusan – tack för din historia Bengt!

    Speciellt det där med fettbalansen var intressant. Jag visste faktiskt inte att man mätte sådant men det är ju i mina ögon klockrent. Jag har precis läst ut en förbaskat intressant bok som handlar just om detta, ”Omega-3-revolutionen” av Olle Haglund. Här kan det bli en ny krönika framöver 🙂

    Vad som ständigt slår mig är dels hur bra de flesta verkar må när de skippar allt som inflammrar kroppen, kolhydrater och allt godis med sina omega-6 fetter men också hur svårt alla har, inklusive jag själv, att hålla fast vid en sådan strikt linje.

    Hos Kostdoktorn såg jag nyss detta problem belysas i en av hans bättre trådar där han släpper fram de kliniska erfarenheterna som Jason Fung har haft av att behandla patienter som hamnat i det metabola syndromet. Livet blir för komplicerat helt enkelt och folk blir förvirrade av LCHF-budskapet. Fung menar att de enkla budskapen är de bästa för att folk då begriper själva budskapet. Han menar därför att idén om fasta är helt suverän i det perspektivet. Det är väldigt svårt att inte förstå budkapet: ”Ät inte!” Enklare än så kan det knappast bli och fasta verkar många också klara av om de försöker sig på det hela och bra mår vi av periodisk fasta. Tala om strikt LCHF!

    Själv har jag ofta tagit fasta på det enkla när folk har frågat mig om hur de ska bära sig åt för att bli av med sina hälsoproblem. Jag brukar då säga att om de vill ha ett enkelt råd så är det ”Ät inga kolhydrater!” men ofta har de sedan kommit tillbaka och sagt att ”Det var för trist!”

    Kanske är det så att man som vi måste ha blivit väldigt sjuk innan man orkar hålla fast vid en kost som man också klart kan se är väldigt bra för hälsan men som det är så ruskigt svårt att hålla fast vid. Som jag sa till min granne idag som har gjort resan till LCHF, fram och åter, att det nog är omöjligt att inte falla tillbaka om man inte erkänner sitt eget kolhydratsberoende. Hade man inte det suget vore det knappast några problem med hälsan.

  98. 98
    LCHF-Bengt säger

    stenB Skrev:

    Dom kanske konsumerar mer med små depåer. Ammade barn bör ju matas var 4:e timme, trots att de får en kost med mycket fett, 3-5%, alltså de flesta kalorierna från fett vilket liknar LCHF, som Tim Noakes nyligen påpekat, igen..
    Om dom är något överviktiga gissar jag på inte tillräckligt strikt LCHF…

    Tack för svar.
    Svårt att veta vad de verkligen äter.
    Personerna är normalviktiga/smala, normalt blodsocker, normalt insulin.

    Nu när mina egna krämpor försvunnit spårlöst börjar jag intressera mig för andras krämpor. Otroligt spännande det här med mat och hälsa. Jag vet själv hur viktigt strikt lchf har varit för mig, och rekommenderar den till intresserade. Tyvärr verkar folk inte tro att kosten skulle bota krämpor, mina hälsoförbättringar tror de beror på operationerna, ingen funderar på varför krämporna en gång uppstod.

    Det är enkelt att vara både doktor, vetenskapsman och patient samtidigt, endast då vet man vad som hamnat i magen, och hur kroppen sen reagerar. Jag har kört en väldigt strikt lchf. Gräsbeteskött, pinklax, smör, broccoli, grädde, cream fraiche, ägg, ost. makrill.bär någon gång. allt eco eller krav. Det här har varit min huvudsakliga mat de senaste 6 åren. Låter lite trist kanske, men hälsan har återvänt. Doktorerna varnade mig för fettet och bristen på kolhydrater, men är i min åldersgrupp nu en av de friskaste i byn. När jag frågade min hjärtdoktor hur bra ork jag skulle få efter operationen, blev svaret skogspromenader typ, du ska väl inte åka vasaloppet heller, skrattade han. nää svarade jag, men idag är verkligheten en annan och funderar faktiskt på ett lopp nu i vår, något som kräver att jag fortsätter träna i vinter. Intressant att uppleva hur bra tränad kan man bli med rätt livsstil egentligen, trots hjärtfel. Själv tror jag att hjärtmuskeln formar sig efter blodflödet nu, något som inte skulle kunna ske enligt expertis.

  99. 99
    LCHF-Bengt säger

    stenB Skrev:

    Dom kanske konsumerar mer med små depåer. Ammade barn bör ju matas var 4:e timme, trots att de får en kost med mycket fett, 3-5%, alltså de flesta kalorierna från fett vilket liknar LCHF, som Tim Noakes nyligen påpekat, igen..
    Om dom är något överviktiga gissar jag på inte tillräckligt strikt LCHF…

    Jag får undersöka kostfrågan bättre.
    Smala/normalvikt, normalt insulin och blodsocker.

  100. 100
    LCHF-Bengt säger

    @ Docent Göran:

    Alla jag vet som testat omega 3-6 balansen är katastrof, kanske du klarar dig Göran med all lax du äter.

    Just den perioden när jag åt extra omega 3 fiskoljor samt mycket lax i kosten försvann de flesta krämporna på ett halvår. Sen dess äter jag inga extra tillskott utan äter riktig fisk bara. Tillskott ska bara användas under kort tid för att få balans i kroppen, sen verkar det sköta sig själv är min erfarenhet.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa