Fisken färdas långt

Det tycks som att all fisk vi köper har färdats långt från upptagning till försäljning i butik.
Din torskfilé fraktas till Kina tor.

Hur ska man bära sig åt för att få köpa kortfraktad fisk?

Er fisk sundt? on Vimeo (laxodling)

 

Comments

  1. 1
    foie gras säger

    I Frankrike är man oerhört noga med att på förpackningen upplysa om vattnen varur torsken hämtats och om det är franskt fiske!
    På samma vis uppges var andra sorters fiskar kommer – vattnen utanför Sydafrika gäller för flera sorter.
    Men var den är filead och fryst uppges inte. Frysta benfria torskfiléer kostar hos mig ca 100 kr kilot.

  2. 2

    Det gäller nog att ge sig ut några dagar till fina fiskevatten och inhämta eget årsbehov av fin fisk ex röding då är man säker att den blir kortfraktad

  3. 3
    Konsument i Sverige säger

    @ foie gras:
    Jag har bläddrat lite här men hittar inte något om var fisken fileas och fryses. Däremot fångstområde, fiskeflottan och på vilket sätt man fiskar.
    https://www.domstein.se/OmDomstein.aspx

  4. 4
    Lasse P säger

    Problemet är väl inte fraktavståndet i sig, utan allt runtomkring.
    Färskfångad fryst fisk, klarar sig alldeles utmärkt under en längre tid, men själva transportmetoden och val av elförsörjning i mottagarlandet utgör ett problem.
    Skulle transporterna bedrivas med segelfartyg kompletterade med stirlingmotor och beredningsindustrins frysrum kylas med hjälp av (till majoriteten) vindkraftskompletterad el, så skulle problemet inte vara av särdeles hög dignitet.
    Nu begriper jag att detta är ett önskecenario, så under tiden så rekommederar jag att köpa lokat fångad fisk direkt av fiskaren, så nära din hemort som möjligt, alt. ta en semestertripp till nordnorge och fiska själv. (Mycket avslappnande och självtillfredsställande faktor.)

  5. 5

    Fast östersjöfisk är nog inte att rekommendera även om den fiskas lokalt. I en dokumentär jag såg häromdagen så hävdade man att de problemen man har med fiskodling till viss del beror på det torrfoder som fiskarna får. Enligt dokumentären innehöll den östersjöfisk som var fulla med miljögifter…

    Själv köper jag inte odlad fisk utan fisk fångad i de stora haven. Fast efter detta får man tydligen nu även börja titta efter långväga transporter när etiketterna granskas i affären. Samt ett mail till t.ex Findus om att det finns ett intresse för korta transporter.

  6. 6
    XMargareta säger

    Någonstans har jag läst, att vad gäller Östersjöfångad sill/ strömming, så är det skillnad på var den fångats, vad gäller miljögifter.

    Det skulle vara så, att om den fångats norr om Stockholm, så skulle den vara giftigare och att det är den strömming, som bl.a. fångas i norr för surströmmingsändamål, som är den man egentligen inte skall äta mer än två gånger per år och om man är barn, eller kvinna i fertil ålder, så skall den aldrig förtäras.

    Nu finns det ju fler än ett miljögift och kanske det med surströmming handlade om dioxiner?

    Jag märker att jag har suddiga, gränsande till obefintliga kunskaper här. Finns någon som kan hjälpa till, så att det blir klarare.?

    Vätternröding lär ju inte heller vara ok.

  7. 7

    Ja, jag tror det gäller dioxiner fast jag vet inte om det finn fler farligheter. Vad jag vet så är miljögifterna farligare ju fetare fisken är. För det är där giftet tydligen samlas. För den som är intresserad av odlad fisk kan dokumentären ses här:

    https://vimeo.com/104376663

  8. 8
    Docent Göran säger

    För mig gäller idag försiktighetsprincipen och den enda fisk som jag funnit ’säker’ är den vildfångade och MSC-certifierade frusna, obehandlade Pinklaxen från Alaska. Huvudet och inälvorna är borttagna förstås.

    Finns hos WILLYS i frysdisken för styvt 50 kr/kg – otroligt prisvärt enligt min mening.

  9. 9
    Konsument i Sverige säger

    @ Ann:
    Hur är det med laxen i Torne älv? Sveriges största laxälv.
    https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=6222569

    ”Mer än varannan lax är skadad i Sveriges största laxälv, Torneälven. Nu slår tornedalingarna larm om att läget är mer allvarligt än man tidigare trott.”

  10. 10

    @ Konsument i Sverige:

    Tack för länken. Det låter ju inte alls bra med laxarna i Torne älv. Ska man tolka inslaget att laxarna är sjuka redan innan de kommer in älven?

  11. 11
    Konsument i Sverige säger

    Ny forskning om plast i havet…det handlar om miljön och vår hälsa
    https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6225737

    ”– Vi är dels angelägna om de marina organismerna för miljöns skull. Men det gäller också den mänskliga hälsan, eftersom vi får i oss av mikroplast när vi äter fisk eller andra havsmatsprodukter.”

  12. 12

    I inlägg 9 fanns en länk till sjuk lax i älvarna.
    Tydligen har vi sjuka fiskar även på andra håll.
    https://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article21227398.ab

    Ja, varför ska bara vi människor bli sjuka när det finns så mycket skit runt omkring oss?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa