Bastubad bra för hjärtat?

En ny epidemiologisk studie från Finland. De följde mer än 2000 män och såg att de som badade bastu flera gånger i veckan fick mindre hjärtsjukdom. Forskarna drar då slutsatsen att bastubad troligen är nyttigt för hjärtat.
Sambandet kan emellertid vara det omvända: De som klarar att bada bastu flera gånger i veckan kanske inte är de hjärtsjukaste.
Om bastubad var så nyttigt för hjärtat skulle finländarna vara hjärtfriskare än andra folk, men det är de inte, snarare tvärtom.

Epidemiologiska studier har inget bevisvärde. De kan bara ge upphov till hypoteser för jämförande studier.

 

Comments

  1. 1

    :-))

  2. 2

    Är det inte så, trots allt, att värme vidgar kärlen, vilket skulle kunna vara till nytta för blodomloppet?

  3. 3

    SR Vetenskap & Miljö:
    https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6101052

    ”– Än så länge vet ingen heller exakt vad det är som gör att bastubad är så hälsobringande, säger Kurt Svärdsudd.

    Det skulle kunna vara det sociala umgänget som skapar hälsa, eftersom personer sällan bastar ensamma, säger han vidare.

    Tidigare forskning har visat att blodtrycket blir lägre och blodkärlen förbättras efter bastubad.

    Andra orsaker kan vara att de som bastar ofta har en lugnare livsrytm, eller att själva bastandet skapar avspänning, eller att kraftig värme i sig kan vara bra.

    Bastubadandet handlar om traditionell finsk torrbastu i en temperatur på 80- 100 grader, och med en luftfuktighet på 10 procent.”

  4. 4
    foie gras säger

    I mediebranschen gäller endast ett: kolla inte storyn för då spricker den.

  5. 5

    Haha, så klockrent! 🙂

  6. 6

    Bastubad är väldigt skönt och åtminstone hos mig tar det bort stress på ett effektivt sätt

    Det var rätt rejäla siffror man kommit fram till men som sagt är det inte lätt att veta vad som egentligen påverkar mest

    Rejäl värme kanske motionerar blodkärlen och förstärker dom på nåt sätt?
    Kanske svettas man ut gifter?
    Ökad social samvaro och glada skratt?
    Man bryr sig om och skämmer bort sig själv en stund
    Kanske dricker en del en liten skvätt alkohol också? 🙂

  7. 7

    Ja, denna hypotes om bastubadet hälsobringande effekter vilar på skakig vetenskap. Men låt oss tänka positivt. Det är trots allt en betydligt mer positiv hypotes att ta till sig än fettskräcken eller fullkornsfiberhysterin. Hellre än kväll i bastun i glada vänners lag än en kväll med lättmargarin och fullkornspasta. 😉

  8. 8

    Bastu är jättebra! Man gör det absolut nyttigaste som livet på Jorden kan erbjuda. Man klär av sig naken och gör…..ingenting! Säg något som slår det? En timme i veckan, det är klart att man lever längre då. Frågan är väl om bastuvärmen behövs.

    Efter ett liv i bastun är det inte njutbart för mig längre. Jag får allvarliga problem med andningen och det ger ångest. Att sedan gå från 100 grader till att bada utomhus i iskallt vatten är tveksamt med åldern, inbillar jag mig. Det kan vara alkoholen som skapar problemen, jag vet inte. Dessutom simmar det en 20 kg gädda i vattnet. Det är också ångestfyllt.

  9. 9

    Det kan vara så som Du säger.
    Det är kanske är stronga gubbar som badar bastu, men det kan ev ligga någon sanning i att bastubad är bra för hjärtat.
    Vi är ett gäng gubbar mellan 60 till 90 år gamla som badar bastu i Varberg vid havet ca 2 till 3 gånger i veckan.
    Vi diskuterade hjärtinfarkt och stroke vid ett tillfälle i Januari och vi kom fram till att det var ingen de senaste 10 åren som drabbats av hjärtinfarkt.
    Däremot ngn stroke och cancer.

  10. 10
    Mayne Sundewall Hopkins säger

    Jag tror på ’många bäckar små’ – det är förstås inte bara bastubadande som bidrar till god hälsa. Det vore av större intresse om studien hade baserats på även hur bastubadarna levde för övrigt; kost, familjeliv, yrke, allmäntillstånd, motion och andra vanor etc… …
    Oavsett så är det ju jätteskönt att basta. 🙂

  11. 11
    Professor Göran säger

    Mina funderingar nu för tiden är om man överhuvud taget kan lita på någonting som kommer medicinskt håll. Mina egna erfarenheter talar absolut mot detta. Det gäller att vara påläst!

    Tittar man tillbaka på historien så är det snarare läkare som måste betraktas som anekdoter (om man nu vill tänka snällt) och inte de patienter som kurerat sig själva. På kurorter fanns förr läkare som gav överklassen instruktioner om hur man skulle bada. Läser man sådana instruktioner idag blir läkarna absolut ’anekdoter’.

    Allt jag tidigare hört från läkarhåll är att hjärtsjuka ska undvika bastubad men man skulle också spännas fast i sex veckor efter en infarkt. Problemet var då att hälften av patienterna dog så det var man tvungen att sluta med. Åderlåtningen var man ju också tvungen att sluta med. Och hur ska det nu gå med statinerna. ”Snälla doktorn – är det farligt att ta statiner och bada bastu?”

  12. 12
    Lars Henrik säger

    Man brukar ju bli mycket avslappnad efter bastun och avslappningen håller i sig flera timmar. Den delen borde vara nyttig tycker jag 🙂

  13. 13

    Jag själv bastar ett par gånger i veckan och det är i samband med ett pass på gym och så kan det väl vara att de som bastar även ägnat sig åt annan aktivitet.

  14. 14

    ”Epidemiologiska studier har inget bevisvärde.”

    Det är riktigt och väl begripligt för den som tänker efter. Men vi sökte förgäves efter en kunskapsteoretisk utredning av vad de egentligen är värda, hur de kan användas som kunskapskälla och till vilka ändamål.

  15. 15
    Professor Göran säger

    piltson Skrev:

    ”Epidemiologiska studier har inget bevisvärde.”

    Det är riktigt och väl begripligt för den som tänker efter. Men vi sökte förgäves efter en kunskapsteoretisk utredning av vad de egentligen är värda, hur de kan användas som kunskapskälla och till vilka ändamål.

    Så sant!

    Det handlar om den ’eviga’ filosofiska frågan om hur ’kunskap’ är möjlig över huvud taget. Denna kunskapsfråga är sedan intimt sammankopplad med den praktiska om vem som har kontroll över naturresurserna och vår hälsa.

    Att döma av djurbilderna på väggarna i grottorna i Lascaux brottades uppenbarligen våra jagande förfäder redan för 50 000 år sedan med denna fråga. Som idag var man framför allt intresserad av hur man kunde kontrollera våra naturresurser (då var det ’enbart’ de vilda djuren det handlade om) och där de första läkarna (shamanerna) hade en framträdande roll på det ideologiska området och försökte göra det troligt för den beundrande (?) menigheten att det var just dom som hade makten över ’kunskapen’. Detta är en förklaringsmodell som väldigt övertygande presenteras av David Lewis-Williams t.ex. i boken ”INSIDE THE NEOLITIHIC MIND”.

    De som kom kunde lägga beslag på de fetaste bitarna på djuren hade därför både makten över ’kunskapen’ och hälsan. Ingenting nytt under solen med andra ord även om man kan fråga vad som är häst och vad som är vagn.

  16. 16
    Lars Henrik säger

    Fluor misstänks ge sköldkörtelsjukdom:

    ”Fluor i dricksvatten misstänks ge sköldkörtelrubbningar. Sverige har relativt höga halter av ämnet som tidigare har kopplats till skelettcancer och frakturer. ”Det är en intressant hypotes”, säger docent Marika Berglund om den nya studien.”

    https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/fluor-misstanks-ge-skoldkortelsjukdom/

    Hur är det då med fluoret i tandkrämen?

  17. 17
    Lekman säger

    Lekman Skrev:

    Är det inte så, trots allt, att värme vidgar kärlen, vilket skulle kunna vara till nytta för blodomloppet?

    Lyssnade på dr Mikael i TV4 om det goda med att bada bastu, MEN att slänga sig i ett isbad efteråt kan vara förenad med viss risk! Då drar blodkärlen ihop sig!
    https://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/doktor-mikael-isbad-%C3%A4r-f%C3%B6renat-med-viss-risk-3074933

  18. 18
    Lekman säger

    Lekman Skrev:

    Lekman Skrev:
    Är det inte så, trots allt, att värme vidgar kärlen, vilket skulle kunna vara till nytta för blodomloppet?

    Lekman Skrev:
    Lyssnade på dr Mikael i TV4 om det goda med att bada bastu, MEN att slänga sig i ett isbad efteråt kan vara förenad med viss risk! Då drar blodkärlen ihop sig!
    https://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/doktor-mikael-isbad-%C3%A4r-f%C3%B6renat-med-viss-risk-3074933

    Bastubad förlänger livet…
    https://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/bastubad-f%C3%B6rl%C3%A4nger-livet-visar-ny-studie-3074855

    Så ofta ska du basta…
    https://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/s%C3%A5-ofta-ska-du-basta-f%C3%B6r-god-effekt-p%C3%A5-livsl%C3%A4ngden-3074895

  19. 19
    Lars Henrik säger

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa