Till Rhodos

Nu åker jag snart till Arlanda, sover över på Rest and Fly, och imorgon bitti vidare till Rhodos, för en härligt avkopplande vecka i Ann-Sofis hägn. Jag ska prata om LCHF nästan 2 timmar varje dag, så jag behöver inte skärpa mig för att vara kortfattad. Hur mycket tid som helst för frågor och diskussioner. Det känns bra.

Jag tar med mig laptopen, men det finns ingen internet i Villa Panagos, utan man måste ner på byn till något cafe med wifi för att komma ut på nätet, och det brukar jag inte orka.

 

Comments

  1. 1

    Trevlig resa och Lycka till!

  2. 2

    När du kommer tillbaka bör jag ha läst ut en (kindle)-bok som jag köpte häromdan och la in på laptopen. 6 dollar:
    Mycket intressant om hur man undviker och framförallt reverserar bl.a åderförkalkning och benförtunning med samma medel, vitamin K.
    Kopplingen till LCHF maten är nog att ett starkt minskat kolhydratsintag till förmån för animalisk föda ökar intaget av fettlösliga vitaminer A,D och framförallt K2. (K- för katalysator!)
    Så nu tror jag att det kan bli ibåde totalstopp och back för en hel del relaterade ”åldersjukdomar”! Boken heter ”Vitamin K2 and the Calcium Paradox”.
    Vi gjorde nyss ”Calcium score scans” och fann att kalcium i hjärtblodkärlen var högre än förväntat vilket ledde till en viss bestörtning, framförallt då vi även fick CT bilderna på utbredningen!
    Efter ett tag ledde det dock till att jag hittade boken som verkar vara en riktig pärla!

    Ha så trevligt i Grekland!

  3. 3

    O, vad härligt hoppas du får lika bra vistelse som i våras. Maud o Kalle

  4. 4

    Annika, vad tror du om att ta K2-vitamin?

    Jag har köpt vitamin K2 men när jag läste på burken stod det att om man äter blodförtunnande så ska man prata med en läkare om det. Jag äter trombyl efter en hjärtinfarkt och har inte vågat sluta så nu vet jag inte om jag vågar äta det. Har börjat med Dvitamin nu efter sommaren och har läst att det kan förkalka kärlen.

  5. 5
    foie gras säger

    Härlig resa!! Glöm inte plats i bagaget för att ta hem några flaskor lokalproducerad olivolja. Kanske du rentav hittar en butik enbart för olivolja i själva staden Rhodos där du kan prova dig fram till den sort du vill ha. Alla oliver smakar sannerligen inte likadant. .

  6. 6

    Finns det någon trovärdig vetenskap som pekar på att kött är skadligt?

  7. 7
    Lars Henrik säger

    @ Dennis:
    Jag känner inte till någon forskning på köttätande som tagit hänsyn till alla tillsatser, all manipulation av köttet och djuren (via onaturligt foder, hormoner och antibiotika) och vad man svullar till köttet, t ex läsk och vitt bröd.

    Det närmaste man kommer är möjligen en stor asiatisk studie som fann att köttkonsumtion var positivt för hälsan. Jag antar här att det asiatiska köttet generellt är mindre manipulerat.

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23902788

  8. 8
    Lars Henrik säger

    Trevlig resa Annika 🙂

  9. 9
    Lars Henrik säger

    @ sten:
    Intressanta nya rön om vitamin K tycker jag. Jag har inte ännu vågat mig på det och har inte hittat den vitaminen i butik där jag bor heller. Kanske måste bli Internet-beställning?

    Vad säger dina källor om rekommenderad dos samt risk för överdriven blodkoagulering?

  10. 10

    Hoppas du får en fin vecka med LAGOMvarmt! Önskar vi vore där igen!!

  11. 11

    @ Lars Henrik:
    @ Bejje:
    Bra fråga!
    Citerat direkt ur boken:
    ”patients on oral anticoagulant therapy (Coumadin-Warfarin, Trombyl(?)) who take up to 50 micrograms of K2 per day have more complete carboxylation of osteocalcin without interfering with the effect of the blood thinner . In other words, taking a small amount of K2 allows you to avoid the side effects of these meds without interfering with their intended benefits ”.

    Rheaume-Bleue, Kate (2013-06-25). Vitamin K2 and the Calcium Paradox: How a Little-Known Vitamin Could Save Your Life (Kindle Locations 1282-1284). HarperCollins Canada. Kindle Edition.

    Man bör dock inte bara prova med upp till 50 mikrogram per dag utan göra detta i samråd med läkare och följa upp med att mäta ”INR” eller koaguleringsförmåga för att vara säker på att denna inte avtar dramatiskt!

    Annars tycker jag att man i princip bör göra vad man kan för att undvika dessa blodförtunnare eftersom de är välkända för att snabba upp åderförkalkningen just genom att de inhiberar K2-vitaminets styrning av Kalcium till ben så att det istället blir fast i mjuka vävnader, samtidigt som upplösning av Kacium i mjuka vävnader också genom K2 inhiberas.

    Ibland vill forskare framkalla åderförkalkning i experimentsyfte på te.x råttor.
    Man använder då vanligen höga warfarindoser för att snabbt orsaka de kalcium avlagringar man vill experimentera med. Warfarin är alltså ”råttgift” i mer än en bemärkelse

    Eftersom blodkärlsbristningar och läckage är huvudorsak till reparationer som resulterar i blodklumpansamlingar vilka om de blir för stora kan orsaka kärlförstoppningar tycker iaf jag att en terapi som syftar till att eliminera orsaken bör betänkas, framförallt med den dåliga prognos som följer med dagens warfarinbehandling.
    Att stärka blodkärlen borde därmed vara ett mycket stort patientintresse.
    Ett högre vitamin-C intag gör just detta. Minskade blodsockertoppar efter måltider (LCHF) ger även mer C-vitamin till celler eftesom Vitamin C och glukos delar cellreceptorer. Fruktjuice rik på Vitamin C blir tveksam eftersom den vanligen innehåller mycket socker.

    Annars kan D-vitamin visst förkalka kärlen när för lite K-vitamin är tillgängligt.
    D-vitamin ser bl.a till att mer Kacium tas up ur maten, vilket ökar förkalkningsrisken utan extra K2.
    K2-vitamin ser till att Kalcium hamnar där det ska, men även att det som är på fel ställen löses upp, alltså bl.a minskar blodkärlsplack!
    Möjligen kan det också förbättra artrit, vilket nu är spekulation.

  12. 12
    Torbjörn Karlsson säger

    Har på eget bevåg avslutat waranbehandling, vill ha/efterfrågar hjälp med kosten och ev.tillskott för att säkerställa ett tillfrisknande! Mvh Torbjörn

  13. 13
    Anders S säger

    sten skrev:

    Vi gjorde nyss ”Calcium score scans” och fann att kalcium i hjärtblodkärlen var högre än förväntat vilket ledde till en viss bestörtning, framförallt då vi även fick CT bilderna på utbredningen!

    Var gör man en heart-scan där man får reda på calcium score i Sverige? Eller var det i England/USA du gjorde det? Berätta mera!

    Torbjörn Karlsson skrev:

    efterfrågar hjälp med kosten och ev.tillskott för att säkerställa ett tillfriskande!

    Äter 50 gram nattõ som första frukost, innan morgonduschen. Ger vitamin K2.
    Helst ekologisk japansk nattõ. Funderar på om det skulle gå att odla nattõ på ekologiskt potatismjöl istället för sojabönor. Är det någon som mätt påverkan på blodsocker av nattõ?

  14. 14
    Professor Göran säger

    Torbjörn Karlsson Skrev:

    Har på eget bevåg avslutat waranbehandling, vill ha/efterfrågar hjälp med kosten och ev.tillskott för att säkerställa ett tillfrisknande!

    Intressant!

    Själv har jag som den ”mest hjärtsjuka” nu i femton år avstått från alla mediciner och operationer och istället satsat på kosten. Bland annat införde jag en hel del vitlök i min kost och frågade i början av min karriär läkaren om den blodförtunnande effekten hos vitlök och denna effekt höll hjärtspecialisten med om.

    Vad det hela går ut på för oss som är allvarligt sjuka är att så gott det nu går ta bort alla livsmedel som ytterligare saboterar immunförsvaret eftersom detta redan är kört i botten hos oss.

    – Kolhydrater av alla slag.

    – Växtoljor med sina omega-6 fettsyror.

    – Margarinet och transfetterna är de verkliga skurkarna!

    – Industrikött med sitt omega-6 överskott

    – Odlad fisk – omega 6 igen

    Lyckas man med detta kan underverk åstadkommas på hälsan!

  15. 15

    #14
    Härligt att höra Professor Görans sunda slutsatser – det är bara det att det gäller inte bara dem som är allvarligt sjuka – utan alla människor som är på väg att bli sjuka.
    Värst är försockringen av proteiner som leder till funktionsbortfall.

    Så sockra mindre och minska på mjölet så minskar karamelliseringen av proteinerna i din kropp – att det skall vara så svårt att FÖRSTÅ.
    /karl

  16. 16
    Lars Henrik säger

    @ sten:
    Vad säger författaren om rekommenderad dos för de som inte tar blodförtunnande?

  17. 17

    @ Karl E. Arfors:
    Håller helt med om att försockring av proteiner , hemoglobiner och LDL-partiklar måste minskas eller helt elimineras, i linje med vad William Davis rekommenderar. Men medelblodsocker vid eller under 5 verkar svårt, eller går det? Hur i så fall?
    ”Inspirerade” av våra dåliga plackvärdena intensifierades sökandet efter nya nycklar och då
    snubblade vi över K2, kanske strax innan förkalkningarna mattade ut oss helt.

    K2 ser vi nu som mycket viktig faktor: När tillgången är tillräcklig kan kalcium ge tillbaks den styrka vi ofta förgår på ålderns höst och tas från våra ådror, annars blir samma kalcium vår bödel genom att sätta igen våra blodkärl och tunna våra ben. K2 kan tydligen tämja kalcium till att göra nytta hela tiden.

    @ Professor Göran:
    Eftersom Göran fortfarande har viss känning av angina kanske K2 kan vara nå att tänka på. Dessutom har ökad insulinkänslighet noterats !

    @ Anders S:
    Calcium score scan fick vi gjord i Cork, Irland för 240 Euro..
    I Denver i Colorado erbjöds samma för 90 dollar, året innan!

    Enligt boken ovan kan ett enkelt blodprov komma att ersätta ”calcium score scan” inom några år, fast då utan bilder… Tills dess kan man i Sverige leta efter ’hjärta datortomografi ’ eller liknande. Det finns på större sjukhus men man gör tydligen ingen reklam för det, kanske för att man ”vet” att det inte går att bota förkalkninga. ( Man visste ju även att jorden var platt alternativt universums center…) En annan ej så trevlig förklaringing är att patienter efter en sådan scan blir medvetna om ett växande problem långt innan det är försent att pröva terapier/alternativ…

    Kanske kan det bli ”före och efter”- bilder härifrån efter nästa års calcium-score scans! Vi sitter ju inte i sjön (längre).
    Nedan en länk till läkaridningen om ämnet jag fann. Man har översatt riktigt bra: ”vaskulär förkalkning”, från vilket det fritt översatt kunde bli ”vaskulär tomografi”.

    https://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Klinisk-oversikt/2013/05/Vaskular-forkalkning-ett-vanligt-men-forbisett-tillstand/

    .

  18. 18

    @ Lars Henrik:

    En anekdot, 69-årig tandläkare med klaffel blev av med det på 6 månader vilket tillskrevs 100 mcg Mk-7 om dan)
    För menopausen upp till 240 microgram per dag. Inga bieffekter är kända. K2 är en aktivator och finns det inget att aktivera händer inget, kan vara ett synsätt.
    Boken rekommenderar upp till 240 mcg per dag för långtgången förkalkning, diabetes och övervikt.
    Typiskt 100 mikrogram om dan, MK-7, verkar vara en förståndig start.

    Annars gåsleverpastej åtminstone en gång i veckan….

    MK-4: upp till 45 mg (45,000 mcg!) används även.

  19. 19
    Professor Göran säger

    sten Skrev:

    Nedan en länk till läkaridningen om ämnet jag fann. Man har översatt riktigt bra: ”vaskulär förkalkning”, från vilket det fritt översatt kunde bli ”vaskulär tomografi”.

    Tack för intressant länk!

    K-vitamin är uppenbarligen ett förbisett nyckelvitamin som talar för en köttdiet och jag undrar om inte inälvsmaten, framför allt levern är rik på K-vitamin. Det kanske då var en av anledningarna till att levern ofta uppfattades som ett heligt organ av naturfolken och i vissa kulturer också åts rå. Sälens lever lär av inuiternas jägarlag omedelbart på plats ha delats mellan lagets medlemmar.

    Så här i ”backspegeln” inser jag hur klok den Hippokratiska försiktighetsprincipen (inga mediciner, inga operationer) är och även min hustru som 1999 både initierade och uppmuntrade våra livs gemensamma kostexperiment och i detta experiment ingick en hel del kosttillskott i ”bredspektrum”. I samma backspegel undrar jag om inte K-vitamin också var en del av vår ”arsenal”.

    Som i all vetenskap gäller det att förstå orsakssammanhanget om man på ett målmedvetet sätt skall kunna påverka ett destruktivt sjukdomsförlopp eller hjälpa kroppen att reversera det.

    En av vetenskapens grundstenar är att den modell man skapar av verkligheten måste stämma med de ”experiment” man eventuellt kan genomföra. Så även om man egentligen inte förstår alla subtila fysiologiskt metabola mekanismer så är det ändå ”vetenskap” vi talar om när man inom olika naturfolk har kommit fram till att man kan bevara sin hälsa med en viss typ av mat. Den modell man har skapat av verkligheten stämmer då helt enkelt ganska bra med den oerhört komplicerade verklighet man lever i och det är därför modellen också kan betraktas som ”vetenskaplig”.

    Inom den evidensbaserade medicinen är man dock helt främmande för och faktiskt helt ointresserad av den senare typen av vetenskapliga modellskapande. Linus Pauling och även Weston Price var dock helt på det klara med att ”verklighetens kliniska praktik” också var en del av den medicinska vetenskapen men letade samtidigt efter djupare förklaringarar där vitaminernas metabola effekter var det centrala för dem båda i deras forskning.

    Läkemedelsbolagens dokumenterade ointresse för eller snarare dokumenterade antagonism mot vitamin- och mineralbrister som orsaken till många av våra sjukdomar kan lätt förstås i termer av ekonomiska orsaker vilka också måste ses som integrerade delar i en vetenskaplig förklaringsmodell av den idag galloperande medicinska hälsokatastrofen.

    Som man populärt brukar uttrycka det så ser inte vårt nuvarande medicinska etablissemang ”skogen för bara träd”.

  20. 20

    Karl E. Arfors Skrev:

    Värst är försockringen av proteiner som leder till funktionsbortfall.

    Så sockra mindre och minska på mjölet så minskar karamelliseringen av proteinerna i din kropp – att det skall vara så svårt att FÖRSTÅ.
    /karl

    Inte alls svårt att förstå! Läste igår kväll om just detta i Hotet mot din hjärna av David Perlmutter. (Nu utkommen på svenska) Har man läst den boken lär man tänka sig för mer än en gång innan man dricker juice/läsk eller äter en fralla.

  21. 21

    Professor Göran Skrev:

    Bland annat införde jag en hel del vitlök i min kost

    Hur mycket innebär ”en hel del”? Är det frågan om att äta klyftvis?

  22. 22
    Professor Göran säger

    LenaK Skrev:

    Hur mycket innebär ”en hel del”? Är det frågan om att äta klyftvis?

    I vårt fall talar vi om några klyftor per dag. Normalt tillgas de med maten men äter vi råbiff så brukar vi hacka en rå klyfta per person. Ibland stoppar vi in en hel oskalad lök med det vi tillagar i ugnen, framför allt fisk och fläsk

  23. 23
    Anders S säger
  24. 24

    @ Anders S:
    Över 50 bör man helst skynda långsammare med tanke på att allt inte bara blir slitet.
    Benstommen blir ofta mjukare samtidigt som blodkärl inte bara drabbas av plack som sätter sig på insidan utan kalcium byggs upp även inuti kärlväggarna så att elasticiten försämras. Förmodligen huvudanledning till förhöjt blodtryck och bristningar. Intensiv träning höjer blodflöde genom bl.a högre puls och genom selektiv relaxering/kontraktion av blodkärls styrs flödet.
    Med hjälp av centralstimulerende medel och/eller koncentration utvidgar sig inte bara muskelkärl utan förmodligen även blodkärl ihjärnan. När blodkärl utvidgar sig tål de lägre tryck än annars.
    Med risk för att bli tjatig: Vitamin K2 för bättre blodkärlselasticitet , Vitamin C för bättre vävnadshållfasthet och lågkolhydratskost för att undvika försockrade/glykerade/klibbiga proteiner, hemoglobiner och farliga LDL.
    Undvik Red Bull och annat prestationshöjande/högoktanogt så slipper man fartskadorna dessa kan åstadkomma i både nya och gamla karosser. Att stoppa in en kraftigare motor i en gammal kaross och sedan köra fullt ger vanligen förväntade bristningar.

  25. 25

    Trevlig vistelse där 🙂

  26. 26

    Jag försöker läsa en lärobok i biokemi och min respekt för kunniga biokemister växer. Biokemi är ett helt nytt språk som man aldrig varit i kontakt med och som amatör begriper man nästan ingenting.

    Det finns ungefär 200 aminosyror som samverkar i en cell för att den ska fungera optimalt. Alla köttproteiner är i princip detsamma men med små skillnader och det är dessa små skillnader i proteinuppbyggnad som gör att man äter mångsidigt om man äter olika sorters kött. Av någon konstig anledning verkar människokött vara det kött som är bäst anpassat för människor att äta. Så som ni förstår, så är det nog bäst att läsa biokemiboken ett par gånger till innan jag är klar med den.

    Det går att läsa och förstå biokemi men det kräver mycket tid och arbete. Men skulle vi någon dag förstå hur en cell fungerar så tror jag att det är färdigsnackat om metabolism. Då är det LCHF som gäller för hela slanten. Köttproteiner är det som maten handlar om om vi bortser från energi, men ser till behov av byggstenar för cellen.

    Människokroppen är ett eget samverkande universum och människan har alltid levt i ett perfekt kosthåll tills nu. Nu tror jag bestämt att i princip allt är fel och däri ligger förklaringen till att vi blir sjuka och dör som metabola vrak.

  27. 27
    Lars Henrik säger

    Har nu beställt K2 MK7 (85mcg) tillsammans med D3 via kostdoktorn!

  28. 28
    Anders S säger

    Lars Henrik Skrev:

    Har nu beställt K2 MK7 (85mcg) tillsammans med D3 via kostdoktorn!

    Enligt vissa förståsigpåare måste man ha magnesium samtidigt. Dock stor förvirring i vilken form eller om det räcker att äta mandel.

  29. 29
    Lars Henrik säger

    Anders S Skrev:

    Lars Henrik Skrev:
    Har nu beställt K2 MK7 (85mcg) tillsammans med D3 via kostdoktorn!

    Enligt vissa förståsigpåare måste man ha magnesium samtidigt. Dock stor förvirring i vilken form eller om det räcker att äta mandel.

    Precis! MG-förrådet är fyllt och jag brukar köpa det i citratform då jag läst att det skulle ha ett bra upptag.

    Från MG till ett annat mineral, kalium. Tydligen ska kalium och natrium balanseras vilket kan justera blodtrycket, om man ska tro denna sida:

    ”Kalium sänker ditt blodtryck medan Natrium höjer det. Kvoten kalium/natrium ska därför vara så hög som möjligt. Kalium-natriumbalansen är även viktig för kroppens vätskebalans.”

    https://www.halsosidorna.se/Kalium.htm

  30. 30
    Professor Göran säger

    Eftersom den här tråden ändå blir alltmer OT när Annika är nu borta och inte håller oss i örat kan jag bidra med mer OT på mitt sätt.

    På vår långa cykeltur i morse bestämde hustru och jag oss för att vi i vår köttsliga svaghet skulle ta en paus på en bensinmack och ta var sin varmkorv och en kopp kaffe. När vi sa att vi inte ville ha något bröd till korvarna svarade hon som serverade att ”det var klokt det” och när jag kontrade med att vi är LCHF’are svarade hon att hon också hade försökt sig på LCHF men stupat i potatisfällan.

    Denna händelse bekräftar för mig bara det riktiga i att betrakta sig själv som en alkoholist som måste hålla sig borta från spriten helt och hållet om man ska kunna fortsätta vandringen på den smala hälsosamma LCHF-stigen.

    Nå – detta är lättare sagt än gjort för en varmkorv på en bensinmack kan nog också betraktas som en liten sup trots allt 🙂

  31. 31

    Professor Göran Skrev:

    På vår långa cykeltur i morse bestämde hustru och jag oss för att vi i vår köttsliga svaghet skulle ta en paus på en bensinmack och ta var sin varmkorv och en kopp kaffe

    Får lov att medge att Era LCHF-stjärnor på min himmel falnar lite för varje varm-korv-rapport jag läser 🙂

  32. 32

    Anders S Skrev:

    Dock stor förvirring i vilken form eller om det räcker att äta mandel.

    Måste skryta lite om sötmandel: Våra två mandelträd, som troget blommat tidigt på våren varje vår, i år burit en faslig massa frukt. Har säkert 5 kg, som ligger på tork i solen. Ser fram emot nyttigt snaskande i höst.

  33. 33

    Mandel är ett grymt livsmedel med enorma mängder järn, fosfor, jod, kalium, kalcium och magnesium. Men det innehåller inget K-vitamin, D-vitamin, B-vitamin.

    Jag jämförde nässelsoppa med ägg och fann att ägg är överlägset som föda även i det här fallet. Men det intressanta är att det ägg saknar innehåller nässlor stora mängder av och vice versa, Så bortser man från nässlornas 43% kolhydrater. Så är nässelsoppa MED ägg en supermåltid. Släng i lite mandlar också så blir det alldeles för mycket av nyttigheter.

    Frågan är väl om vi kan spjälka ut näringsämnen lika lätt från vegetabilier som från köttproteiner. Min biokemibok säger att vi lättast tar vara på animaliska proteiner. Men den säger inget om vilka problem det innebär att äta viktiga näringsämnen från växtriket. Det kanske går att få en näringsmässigt tillfredsställande vegetarisk kost i alla fall. OM kunskapen om vilka vegetabilier det är som innehåller vad och hur man bereder dem för att utvinna så mycket näring som möjligt. Kvar står att alla former av kött innehåller alla de byggstenar som bygger vår kropp och hälsa.

  34. 34
    Professor Göran säger

    @ Erling:

    Har ni inga ekorrar där nere?

  35. 35

    Professor Göran Skrev:

    @ Erling:
    Har ni inga ekorrar där nere?

    Jo, men i år räcker mandlarna till oss också!

  36. 36

    @ Georg W:
    Man kan ju försöka med grönsakerna i smörsås eller annat naturligt fett så att de flesta fettlösliga vitaminerna i grönsakerna ej går till spillo. Beta-karoten i morötter är exemplet jag hört – att utan fett får man i sig nästan inget- men det finns säkert flera exempel!
    Kokta rödbetor med lite havssalt och smör blir ju enormt smakligt och det kan väl knappast vara bedrägeri som t.ex MSG och annat fusk.

  37. 37

    Bejje, precis vad som skrivs här ovan är vitlök en bra blodförtunnare och en klyfta om dagen tror jag är tillräckligt. Antar att du fick trombyl i ett standardpaket efter infarkten och inte för att du hade ett särskilt behov av den.

  38. 38

    #27 Var hittar du D3 + K2 hos Kostdoktorn? Jag kan bara se D3.

  39. 39
    Lars Henrik säger

    @ Lisabet:
    Om man klickar på reklamen för Pure Pharma D3 på Kostdoktorns sida så kommer man till webbshoppen Shopping4Net. De har K2-vitamin i olika form. Bland annat tillsammans med D3.

    Jag valde följande två produkter:

    https://www.shopping4net.se/Haelsokost/Vitaminer/A-D-E-K/D3-Pure-Pharma.htm

    https://www.shopping4net.se/Haelsokost/Vitaminer/A-D-E-K/K2-vitamin.htm

  40. 40

    @ Bejje:
    Om du inte såg Dennis kommentar nedan, 37, läs den nu!
    (Själv fick jag 7 mediciner efter anginadiagnos 2005. Minst hälften var ”för säkerhets skull” där långtidsverkningar ej beaktades eller var okända )

    En anna potentiell baksida av warfarin och förmodligen även trombyl eftersom liknande/samma funktion kan ses härnedan. Har inte detaljkollat studien men den ska gå att hitta via referensen!

    ”There appeared to be no danger for the first 2 years of using Warfarin, but for those taking Warfarin for 4 or more years there was a 220% increased risk of having advanced prostate cancer. Evidently this finding could be explained simply by having a long-term depletion of antioxidant activity in the body. (Warfarin and Advanced Prostate Cancer Pharmacoepidemiol Drug Saf. Tagalakis V, Tamim H.)”

  41. 41

    Min mor hade tagit upp med sin läkare en fråga om hon verkligen skulle ta Waran eftersom hon hade vissa blödningar. Han hade då svarat henne i ett brev 10 mars 2014 att nyttan övervägde riskerna så hon skulle fortsätta med det.
    Då 4 dagar senare fick hon en krafig hjärnblödning och avled 16 timmar senare på sjukhuset.
    Vad anser ni, ska jag ta upp detta på något sätt. I så fall för att ifrågasätta men de har väl fått in sådana ärenden hur många som helst gissar jag så det är väl inte meningsfullt. Vad tycker ni?

  42. 42

    Fruktansvärt Dennis!
    Här ur första kapitlet från kindle boken jag rekommenderade ovan.
    Det gäller kalciumtillskott mot osteoporosis, och har även att göra med Waran.

    Forskningen nedan publicerades April 2011 i BMJ.
    Enligt studien befanns kvinnor som tog kalciumtillskott ha högre risk för åderförkalkning,hjärtattack och stroke än kontrollgruppen.
    Sammanfatningen var att för varje benfraktur som kalciumtillskott skyddade mot så orsakades tvår hjärtattacker eller liknande livsfarliga tillbud. Denna studie var den tredje som bekräftade trenden.

    Beträffande Waran är preparatet känt att snabbt orsaka förkalkningar, som nämnts om råttor ovan.
    Det viktiga som den waranförskrivande läkarkåren tydligen har missat är att med hjälp av måttlig dos av K2 kan även en waranpatient undvika förkalkning. Det är skillnad på K1 och K2.

    Tyngsta bördan vilar på Socialstyrelsen som tydligen föredrar att flirta med läkemedelsbolags -representanter idag och kanske jobba för dom i morgon istället för att kontrollera occh reglera.
    Under tiden går fler samma onödiga död till mötes som din mor.
    Sten

  43. 43
    Lars Henrik säger

    Jag läser i olika källor att K2 tillverkas av bakterier i tarmen (förutom det som tillförs via kosten). När RS var som mest i ropet nyligen kunde bland annat jag konstatera att min tarmflora eventuellt kunde vara i olag eftersom inte reaktionen på RS blev den förväntade. Kan det vara på så sätt att en ”defekt” tarmflora minskar mängden tillverkad K2?

  44. 44

    I@ Lars Henrik:
    Det borde vara som du säger att tarmfloran kan vara störd.

    ”Bifidio subtilis” lär vara bakterien som är bäst på att tillverka K2!
    Finns bl.a i Brie ost. Någon som vet om eller hur en sådan kultur kan utvecklas med hjälp av potatismjöl, brie eller mögelost och rätt temperatur? Provar gärna, helst om jag vet hur man mäter resultaten senare.

  45. 45
    Lars Henrik säger

    @ sten:
    Indirekt borde man kunna se en effekt via en förbättrad hantering av kalcium i kroppen, t ex i lederna, via ökad tillverkning av vitamin K. Men kanske är effekten för liten för att märkas utan tillskott via maten?

    En bra tarmflora bör ju annars märkas på toaletten och är kanske en lika god indikator som någon annan 🙂

  46. 46

    @ Lars Henrik</
    Jodå,men det kan säkert ta lång tid, och det verkar omöjligt att få siffror på hur mycket som kan produceras i tarmen och om det räcker. Men eftersom en större källa till K2 Vitamin en gång var blodpudding gjord på slaktdjur i Juli Augusti – som betat gräs på slutet – indikerar det att K2 bildas samtidigt som butyrat, propionat och acetat produceras av kreatur. Samma kortkedjiga fetter vi producerar med RS. Alltså samma bakterier gör K2 samtidigt!
    Dagens problem är – gissar jag – att detta upphör när djuren matas med spannmål istället för gräsföda, ungefär som när vi bytte till snabba kolhydrater så blir det mer socker istället…
    Vet någon vad som sker i komagen då? Om det är så illa som jag gissar accelereras kärlsjukdomarna ytterligare idag p.g.a. att hårdpressade bönder tar dessa "genvägar" att föda upp djuren på spannmål på slutet för att växa betydligt fortare. Kvaliten glömdes igen. Idag finns inte tillräckligt många välinformerade konsumenter som kräver att få slut på vanskötseln. Om fler av dessa bönder istället kollar vad dom kan få betalt vid direktförsäljning av riktigt gräsbetat kött och samtidigt läser på hur Salatin m.fl gör för att få upp avkastningen med smarta metoder kan det gå ihop igen både för bönder och resten av oss inom en snar framtid!

    Alltså bör svaret bli att ta K2- tillskott tillsvidare under några år åtminstone, beroende på ålder. Ju äldre desto mer förkalkningar som behöver lösas upp! Vi fick i oss bra mängder K2 från djur inklusive inälvor och fermenterade grönsaker för vinterhalvåret plus egenproduktion förr, bara för att se hur långt bort vi kan vara så att säga. Alltså idag verkar det som det bara blivit lite ostbitar kvar för de av oss som inte är nattoälskande Japaner.
    That's my 5 cents!

  47. 47
    Lars Henrik säger

    @ sten:
    Dessa 5 cent verkar vara värda sina pengar mer än väl. Vad gäller osten antar jag att antibiotika-fritt (E235) är att föredra?

    Började mitt vitamin K2-experiment igår: 100 µg per dag som komplement till Mg och D3.

  48. 48

    @ Lars Henrik:
    Tack och lycka till!
    Fick tag i 120 mcg K2 MK-7 i måndags. Vi tog 3-5,000 IU D3 per dag och jag tror nu att det verkligen var dags att lägga till K2 för att undvika/minska förkalkningar, inte bara i kranskärl och ventiler…. Vi får väl vänta och se hur nästa års ”vaskulära datortomografi” ser ut innan vi vet säkert. Ost: Brie ! ”Bifidio subtilis”. skall det helst vara Finns knappast någon E-kod för sådana hälsosamma naturliga skapelser.
    E235 är ett antimögelmedel (natamycin) som är raka motsatsen och bör undvikas. Finns i många Svenska ostar enl. AB här:
    https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/elisabethoglund/article19063630.ab?fb_action_ids=10152217647217794&fb_action_types=og.recommends

  49. 49
    Lars Henrik säger

    sten Skrev:

    E235 är ett antimögelmedel (natamycin) som är raka motsatsen och bör undvikas.

    Ja, naturligtvis. Det var jag som uttryckte mig oklart.

  50. 50

    Vi är ett litet fåtal som bryr oss om och vet att så gott som alla ostar dödar våra mag- och tarmbakterier. Jag har hittills endast funnit att Boxholms ekologiska är den enda ost som inte är doppad i antibiotika. Jag har alltså EN (1) hårdost att välja på i ostdisken. Det här är så sjukt att det borde uppmärksammas i Rapport. Om alla förstod hur allvarligt det är så kanske vi hade fått se en folkresning. Sprid denna sanning till alla. De äter ost som dödar deras bakteriekultur. Natamycin finns tydligen i korvar och andra charkvaror också. Likaså tobak innehåller något som gör att det inte möglar. Det är uppenbart att våra vänner i tarmarna för en desperat kamp för sin överlevnad i vårt moderna samhälle. Det kan möjligtvis vara den viktigaste frågan att diskutera för vår civilisation och personliga hälsa.

    Nu har jag köpt en hink med 5kg kallpressad kokosolja, 880 kr i vår Ekobutik. Det blir 176 kr per kg. Tog en dubbel dos fett på kvällen och orkade inte äta frukost på morgonen. Man får nog inte äta för mycket kokosfett för då orkar man inte äta allt annat man måste äta.

    RS har visat sig ge mig konstiga och plötsligt uppdykande sockersug. Påminner om blodsockerfall. Det verkar som om RS på morgonen skapar ett tidigare sug efter mat hos mig. Kan det vara så att bakterierna vill ha glukos när de blir matade med RS.

  51. 51
    Professor Göran säger

    Georg W Skrev:

    Det är uppenbart att våra vänner i tarmarna för en desperat kamp för sin överlevnad i vårt moderna samhälle. Det kan möjligtvis vara den viktigaste frågan att diskutera för vår civilisation och personliga hälsa.

    Jag tror att det ligger mycket i detta.

    Nyligen läste jag hos mercola något som fick oss att förstå varför min fru inte klarar av den resistenta stärkelsen (RS) i någon form eller grönsaker medan jag själv inte har några strörre problem.

    https://mercola.fileburst.com/PDF/ExpertInterviewTranscripts/InterviewDrNatashaCampbellMcBride-GAPS.pdf

    Enligt Dr Natasha Campbell McBride som mercola intervjuade så älskar alla bakterier i vår grovtarm den stärkelse (RS) som lyckats ta sig ända fram och förökar sig då flitigt oberoende av om det nu handlar om de ”goda” eller de ”onda” bakterierna där de senare är just de som enligt henne orsakar våra läckande tarmar och allt det elände som hör ihop med detta.

    Med andra ord så är det rena katastrofen att ge en person som har en skadlig tarmflora råa grönsaker eller för den delen potatismjöl. Grönsakerna är värre för att fibrerna hos dessa irriterar en redan skadad tarm. Vi ser detta klockrent hos min fru.

    Vad man då måste göra enligt Natasha Campbell är att först reparera den läckande tarmen och då förordar hon i första hand en strikt köttdiet på gräsbetat kött och om det är riktigt illa ställt då bara dricka själva buljongen och helst kokt med ben och med märg. Då kan möjligen tarmfloran långsamt återställas och tarmen repareras.

    För att hjälpa till att återskapa de goda bakterierna rekommenderar hon yoghurt som man själv ska göra helst på råmjölk eller ekologisk mjölk. Är situationen i tarmarna riktigt kritisk så ska man bara dricka själva vasslan från yoghurten.

    Nästa steg är hemfermenterade grönsaker och i kritiska lägen då bara dricka själva vätskan som uppstår vid jäsningen.

    Väl kokta grönsaker ingår sedan i hennes koncept och framför allt rekommenderar hon på samma sätt som Annika att man verkligen ”lyssnar på sin kropp” och inte plågar den med något som den inte mår bra av.

    När tarmsystemet är helt återställt vilket kan ta sin rundliga tid är det läge att återinföra grönsaker som är råa om man nu känner för detta.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa