Trombyl är ute

I artikel i Läkartidningen om hjärtkärlprevention med läkemedel står det:

”Det finns inte stöd för att använda acetylsalicylsyra eller andra trombocythämmande läkemedel i primärprevention för att förebygga kardiovaskulär sjukdom, inte heller vid diabetes.”

Trombyl har ju varit standardmedlet vid hjärtkärlsjukdom i decennier, men är nu tydligen helt ute?

Trombylfabrikanten kanske inte är lika stark lobbyist som statinfabrikanterna?

Läkemedelsverkets text: Arteriosklerotisk hjärtkärlsjukdom.

 

Comments

 1. 1
  Lars Bern says:

  Det tråkiga är att man inte vågar lita på denna rekommendation. Läkemedelsindustrin vill till varje pris få bort acetylsalicylsyran eftersom man inte tjänar några pengar på denna hundraåriga medicin. Man vill sälja sina nya patenterade dyra läkemedel, vars bieffekter vi vet lite om. Eftersom acetylsalicylsyra är en inflammationshämmare är det svårt att tro att den inte skulle ha effekt mot hjärt-kärlsjuklighet och den har visat sig minska risken för cancer i tjock och ändtarm. Så man skall nog ta denna rekommendation med en stor nypa salt.

 2. 2
  Anders S says:

  Länk till Läkemedelsverkets nya behandlingsrekommendationer:

  http://www.lakemedelsverket.se/aterosklerotisk_hjart-karlsjukdom 2014-06-24

 3. 3

  Jag har efter misstänkt TIA förutom höga doser av avastatin också fått ett nytt blodförtunnande medel Cloplidogrel utskrivet. Tar ej statinerna men Clopidogrelet varannan dag. (Magen klarar inte mer) Undrar om det är i onödan. Måste äta hög dos av protonhämmare. Vet inte vad Clopidogrel är för ämne. Om det också fungerar antiinflammatoriskt. Men vad det sas var att det är det som är inne nu. Om statinerna har jag hört att de också skall vara bra för kärlväggarna och fungera antiinflammatoriskt. Vad som är sant vet man väl inte.

 4. 4
  Anna B M says:

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/medicin-for-stroke-okar-risk-for-stroke_8949388.svd
  Vad säger ni om innehållet av ovanstående information?

 5. 5
  Lars Henrik says:

  Anna B M Skrev:

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/medicin-for-stroke-okar-risk-for-stroke_8949388.svd
  Vad säger ni om innehållet av ovanstående information?

  Här finns en kommentar till det påståendet:
  http://www.janusinfo.se/Nyheter/Nyhetslista/2014/vilseledande-om-asa-och-stroke-vid-formaksflimmer/

 6. 6
  Anna B M says:

  Jag hade fått uppfattningen tidigare, att det hela var en kostnadsfråga vad sjukvårdsexpertisen väljer att ordinera, Waran eller Trombyl…
  Hur som helst har jag inget hjärtflimmer men däremot en förträngning på vänster halspulsåder som gjorde att läkarna ville ordinera både Statiner och Trombyl. Statiner hade jag redan bildat mig en uppfattning om men Trombyl avstod jag från efter att ha läst ovanstående SvD-artikel.(Möjligen en förhastad slutsats)
  Har i stället självmedicinerat med krillolja, D-vitamin, selen, Q10 och lite rödvin + LCHF-kost, förstås, med inriktning 16:8.
  Sjuksystern sa när jag nyligen var på återbesök efter ett år, att förträngningen hade då i alla fall INTE försämrats och därför skulle det dröja två år till nästa återbesök. Känns bra! Kan tilläggas att jag numera har lågt blodtryck och väger 67 kg (en viktnedgång på 12 kg.)

 7. 7

  @ Britta Andersson:
  Jag hade Clopidogrel under ett år efter min stroke och nog fungerade den bra. Efter att ha varit utan medicinen nästan två månader så togs nya prover. Det visade sig då att mitt blod var lagomt tunt så inga blodförtunnande mediciner behövdes längre. Jag steker som regel med ister och ibland med smör och alla blodfetter är så bra de bara kan vara.

 8. 8
  Gunde Gustafsson says:

  omättade fetter (fisk) är nyttigast, mättade fetter som jag använder mest tvåa. Fleromättade fetter ibland direkt skadliga särskilt om de bygger på processade fettsyror. Exempel Becel som jag önskar förbjudas i stil med Danmark.

 9. 9
  Annika Dahlqvist says:

  @ 8 Gunde Gustafsson:
  På vad baserar du uppfattningen att omättade fetter är nyttigast?

 10. 10
  Bojan holmberg says:

  Hej! Om det är någon jag litar på är det dig. Nu undrar jag. Jag tål nästan inga blodtrycksmediciner. Betablockerare gör mig fullständigt invalidiserad. Började med Seloken Zoc för många är sedan. Plötsligt kunde jag inte gå. Satt bara och skakade. Då trodde man det var medicinen. Sedan fick jag Emconcor. Då kunde jag nästan inte gå. Till saken hör att jag hade så svår hjärtklappning, högt blodtryck 230/145. Något måste göras. Det här var 21/12 2005. Fortfarande hittar man inte rätt med medicinering. Nu äter jag Bisoprolol till natten. Får svåra hjärtrusningar p g a sömnapnesyndrom. Jag kan inte använda Cpap p g a allergi mot mask. Spironolakton har gått bäst. Jag har även kalium o. Natriumbrist. Detta är komplicerat. Jag har struma och jag är övertygad att det är min sköldkörtel som inte fungerar som den skall. Jag har haft samma husläkare under alla dessa år. Hon har slutat att fundera tror jag. Förstår henne. Har du Annika Dahlkvist något tips på medicin. Med vänlig hälsning, Bojan

 11. 11
  Annika Dahlqvist says:

  @ 10 Bojan holmberg:
  Nej, jag kan inte svara på hur du ska göra. Du måste fortsätta att kommunicera med din doktor. Om du känner som att hon har gett upp, så kan du be att få en annan läkare.
  Natrium och kalium brist, då kanske man ska kolla kortisolomsättningen. Annars tillskott av natrium- och kaliumsalt.
  Sköldkörtelprover ska förstås tas. Det finns också andra rubbningar som kan påverka blodtrycket.

 12. 12

  Hej!
  Jag har ätit trombyl i flera år och nu har tarmarna nedanför naveln sagt tack och goodbye. Med andra ord jag har superont dag som natt inte nog med det jag har även fått nässelutslag och då svullnar mina ögon igen och som röda blaffor på huden,

  I övrigt är jag en människa som lagar min mat från grunden, äter mao bara rena produkter och använder smör och grädde och motionerar flitigt men det här med magen tar knäcken av mig.

  Till min fråga kan jag sluta äta TROMBYL eller bara ta ett par gånger i veckan som det är nu äter jag TROMBYL 75 mg varje dag. Tacksam för svar även om du inte vill råda mig till nå´t

 13. 13
  Annika Dahlqvist says:

  @ 12 Carin Andersson:
  Jag tycker absolut att du ska testa att sluta med Trombyl. Den har inte stora fördelar, men man kan bli överkänslig mot den.

 14. 14
  Annica Karlsson says:

  Hej! Jag fick en tia attack för fyra år sedan & fick trombyl…kan man sluta att äta trombyl eller ska man äta hela livet ut??

 15. 15
  Annika Dahlqvist says:

  @ 14 Annica Karlsson:
  Det är det nog ingen som säkert vet. Jag tror att nuvarande policy är att fortsätta med Trombyl tills vidare, om man har haft en TIA.

 16. 16

  Jag hade kärlkramp för 2,5 år sedan och gjorde ballongsprängning. Friskförklarades för 1,5 år sedan. Har ätit Atorvastatin och Trombyl sedan dess men har slutat med Atorvastatinen efter ha läst på om denna (tveksam forskning). Nu har Trombylen nästan ätit sönder magen. Jag är 50, äter bra och motionerar regelbundet. Är det sunt att sluta med Trombylen och börja med Omega 3 istället?

 17. 17
  Annika Dahlqvist says:

  @ 16 ove:
  Det är ju svårt att veta hur stor nytta Trombylen gör för just dig, och det är inte lätt för mig att ha åsikt om det. Men om det hade varit jag hade jag provat mig fram till halverad dos eller varannan dag, och se om det hade gått bra. Omega 3 är bra att ta i stället.

 18. 18
  Docent Göran says:

  @ ove:

  Jag äter vitlök och omega-3 (fet fisk, gräsbetat kött) som blodförtunnande som Annika påpekar. Jag slutade med Trombyl för 16 år sedan.

 19. 19
  Bengt Marcusson says:

  Jag fick en stent inopererad i hjärtat 1/11 2016. Har sedan dess tagit Clopidogrel 75 mg och Trombyl 75 mg. Fick blod i urinen för tre dagar sedan och lades in på sjukhus. Efter två dygn upphörde blödningen och jag fick åka hem igår. Idag var jag på uppföljning av problemen i hjärtat och läkaren sa att jag bör fortsätta med Clopidogrel och Trombyl. Finns det inte alternativ behandling?

 20. 20
  Annika Dahlqvist says:

  19 Bengt Marcusson
  Jag tar inte ställning till läkarnas medicineringsråd i detta fall. Något som ytterligare minskar blodproppsbenägenheten är omega3. Man bör då förstås minska på blodtunnande tabletter, men doseringen där vet jag inte.

 21. 21
  Barbara says:

  Hej,
  jag fick förmaksflimmer (fångades vid fjärde bevakning på sjukhus) nästan varje morgon de sista 3 månader, och svimmade för 2 veckor sedan. Kom från sjukhusvistelse (4 dagar) med recept på Metoprolol 50 mg och blodförtunnande Eliguis apixaban 5mg 2ggr dagligen. Det är särskilt den som jag undrar över. Det verkar vara något nytt och biverkningslista är lång och skrämmande. Det rekommenderas halva dosen för 80 åriga som (som jag) väger 60 kilo eller mindre. Jag är 70 och läkare ville inte ge mig mindre dos…
  Jag vore tacksam för dina åsikter om ovannämnda.
  Med soliga hälsningar
  Barbara
  .

 22. 22
  Annika Dahlqvist says:

  21 Barbara
  Eliquis är en ny antikoagulantia, NOAK, som används som förebyggande mot blodropp, tex stroke, av förmaksflimmer. Doseringen enligt Fass är 5 mg x 2. Jag kan inte säga att det gamla Waranet är bättre, utan det verkar som att NOAK vinner mark. Det är enklare att dosera, och man behöver inte kolla PK för att dosera.

 23. 23
  Monica Kummander says:

  Jag fick en stroke 2007, alla prover var bra och läkaren kunde inte förstå varför jag fick det. Blev då insatt på Trombyl. April i år tyckte jag att min vänstra mungipa var lite längre ner än den högra. Åkte därför in, alla prover och röntgen togs men det påvisade ingenting Läkaren (inte samma som förra) satte ut Trombylen och satte in Clopidogrel istället. Varför? Läste om en man dom gjorde det för och fick därför fyra nya strokear på ett år. ”Min” läkare satte även ut Omeprasol mot Pantoprazol annars passade dom inte ihop sa han. Eftersom jag aldrig haft några besvär efter stroken vill jag inte laborera med tabletter. Har även läst här i forumet personer som halverat sin Trombyl. Jag vill helst inte äta massa tabletter om jag inte är tvungen. Skulle bli tacksam för svar från dig. /Monica

 24. 24

  i Italien finns cardio aspirina filmdraget capslar.av Bayer.skosamt mot magen..i stället för trombyl

Speak Your Mind

*