Fasta stärker immunförsvaret

Lars Bern skriver om att en periods fasta stärker immunförsvaret.

Frågan i så fall är hur lång den optimala fastan är? Och hur ofta man bör genomföra den?

 

Comments

  1. 1

    48-96 timmar ett par gånger om år stod det väl, men vad äter man under den fastan då? Det går ju inte bara dricka vatten så länge som man kan göra vid 5:2. Ska det vara de här äckliga grönsaksjuicerna man drack på 70-talet?

  2. 2
    Annika Dahlqvist säger

    @ Eva:
    Det man behöver kontinuerlig tillgång till är salt och protein (förutom vatten förstås). Dem kan man inte lagra. Det är väl därför det är bra att äta tre ägg med salt de dagar man fastar.

  3. 3

    Jag fastar hela tiden – från kolhydrater. Det borde ju hjälpa lite i alla fall.

  4. 4
    Lars M säger

    @ Annika Dahlqvist #2:
    Vet du vad de åt i denna studie som det refereras till? Ska vitsen med fastan vara att återuppbygga immunförsvaret verkar det logiskt att inte äta någonting alls. Nog klarar man 3 dagar på vatten utan tillförsel av salt och protein, eller?

    Jag tycker tex inte 5:2 är någon fastemetod bara för att man äter lite mindre två dagar i veckan. Själv har jag med få undantag framgångsrikt kört 16:8 fasta, eller snarare 18:6 sedan i höstas och tappat nästan 7 kg som inte ville ge med sig på strikt LCHF. Skulle vara kul och testa om man klarar 3 dagar helt utan mat, jag har aldrig provat.

  5. 5
    Annika Dahlqvist säger

    @ Lars M:
    Nej jag vet inte. Därför undrar jag om det finns några bra studier på hälsoeffekter av olika duration av fasta?

  6. 6
    Ingvar.A säger

    Varit hos läkare.
    Mitt kolesterol var
    P 7,8 mol 3,9 ref 7,8
    HDL 1,4 mol 08 ref
    2,1
    LDL 5,7 mol 2,0 ref 5,3

    Vad menas med detta?

    Med vänlig hälsning
    Ingvar

  7. 7

    @ Lars M:
    Jo Lars, det går.
    När min migrän var som värst under en 8:års-period varken åt eller drack jag på tre dagar. I två dagar kräktes jag flera gånger.Till det hör också att den första migrändagen så tömdes kroppen helt av både urin och avföring.
    Jag har aldrig haft dåliga värden men var ju ”seg” efter mina migränanfall ca. 10 -16 ggr. om året
    Nu är jag 68 år och har ännu bra värden och dessbättre har min migrän blivit bättre 🙂

    Att helt vara utan näring i tre dagar är väl kanske inget att rekommendera men för mig har det gått bra 😉

    Trevlig Sommar
    ~ Josta

  8. 8
    Thomas Jansson säger

    Inga problem att vara utan mat i någon vecka – besvärlig start de första dagarna men när jag fastade var man ju sockerdriven – detta var på 1980-talet,,,,

    Språkbruket är lite knepigt – fasta brukar ju räknas upp till cirka 30 timmar utan mat, sedan ställer kroppen om sig till svält och börjar knapra på sina egna muskler,,,

    Att äta ägg i flera dagar skulle jag inte vilja kalla fasta utan kaloribegränsad prooteindiet eller något i den stilen?

    Personligen använder jag 16:8 mesta tiden men det händer att jag äter frukost om dagen innan varit måttlig vad gäller mat – äter när jag är hungrig – inte efter klockan,,,

    Vi köper numera enbart ekologiska livsmedel om sådana finns – en klar besparing då vi äter betydligt mindre.

  9. 9
    Lars Bern säger

    I den artikel som jag hänvisar till står inget om hur man fastade 2-4 dagar, men jag skulle förmoda att det bara var vatten och kanske ngt örtte som de intog. Det är dock bara en gissning. Vid så kort fasta borde det inte vara ngt problem om man bara tillför vätska.
    Jag har aldrig fastat själv, men jag tänker testa en 3 dygns fasta så får jag se hur det går.

  10. 10

    Här pratas det om ”riktig” fasta. Dvs ingen mat i 72 timmar, bara dryck, kaffe och tee är tillåtet.
    Dag 2 är det viktigt att ta det lugnt, det är då vi börjar knapra på proteiner och vita blodkroppar går ner. Efter dag 3 börjar vi äta och ”genswitchen” går in och skapar nya celler för nyproduktion av immunceller, vita blodkroppar nämns specifikt. Så med datorterminologi så har vi bootad om systemet. Ev skadade celler för produktion av, som då även producerar skadade celler, vita blodkroppar har då städats bort. Helt nya friska vita blodkroppar produceras.

    Dessutom hade det andra bra konsekvenser, fasta är förmodligen ett helt naturligt inslag för människan från tiden innan jordbruket.

  11. 11

    Nu kanske jag har fått något om bakfoten för jag har trott att strikt LCHF ger samma resultat eller ännu bättre resultat än fasta.

  12. 12
    Thomas Jansson säger

    11@ Pingo:
    LCHF i kombination med någon typ av fasta är nog det bästa,,,,

  13. 13
    Lennart N. säger

    @ Ingvar.A:
    Hej Ingvar,

    Det betyder att ditt totalkolesterol är 7,8 och ett lämpligt värde anses vara mellan 3,9 och 7,8. HDL dvs det ”goda” kolesterolet är 1,4 och bör enligt samma referenstabell ligga mellan 0,8 och 2,1. Det s.k. ”onda” kolesterolet LDL ligger på 5,7 och referensvärden är här 2,0 till 5,3. Kom ihåg att det finns inget gott eller ont kolesterol, det bara kallas så.
    Måttenheten på alla värden är mmol/L och alla referenser är framtagna i samarbete med läkemedelsindustrin.

    Det viktigaste värdet saknas och det är triglycerider som bör vara mellan 0,45 och 2,6 mmo/L. Detta värde behövs för att kunna göra en en sammanfattning och bedömning och är i stort sett det enda du kan påverka med kosten.

    Din läkare har kanske rekommenderat dig statiner för att sänka ditt LDL-kolesterol men jag föreslår att du istället äter LCHF-kost och tackar nej till både statiner och framtida kolesterolmätningar.

    Mina egna värden ser ut ungefär som dina och jag satte ut mina statiner för 4 år sedan vilket jag inte ångrat.

  14. 14

    Thomas Jansson Skrev:

    LCHF i kombination med någon typ av fasta är nog det bästa,,,,

    Tja… – Thomas – i så fall har jag det bästa kvar – för jag har ännu ej fastat någon gång sedan jag började med artegen LCHF-kost för ca fem år sedan.

  15. 15
    Professor Göran säger

    Oerhört intressant!

    Man lär sig hela tiden även om jag själv har väldigt svårt att tränga in i den här aktuella artikeln på grund av den, som vanligt, oerhörda komplexiteten med många för mig okända fysiologiska substanser som i grunden samverkar i de aktuella metabola systemen och en komplexitet som för övrigt råder i alla våra fysiologiska system.

    (Jag läser för närvarande en grundläggande (tung) lärobok ” Textbook of Medical Physiology” av Guyton Hall och inser att det knappast står i mänsklig förmåga att behärska mer än bråkdelar av denna komplexitet. Ju mer man ”läser på” ju mer inser man hur lite man egentligen känner till om all växelverkan i våra kroppar utgör det som vi kallar ”liv”.)

    Problemet är för övrigt som redan Gary Taubes påpekade i sin GCBC att de allra flesta medicinska forskare med nödvändighet måste vara specialiserade inom en begränsad subdisciplin vilket också förklarar varför det är så svårt för dem att ta till sig de generella och enastående hälsofördelar som kan uppnås genom att ändra vår grundläggande metabolism till fettförbränning och inte minst i att förbättra vårt försvar mot cancer som artikeln i grunden handlar om.)

    Detta hindrar inte att jag ser det generellt positiva som artikeln förmedlar med att befinna sig i ketos och framför allt genom minskningen av IGF-1 vilket jag antar följer som ett brev på posten när kolhydraterna försvinner ur kroppen och därmed insulinet dramatiskt minskar. Insulinresistens är nog en viktig del av denna ”ekvation”.

    Men om man nu redan befinner sig i ketos på grund av strikt LCHF kan man undra vad man ytterligare kan vinna genom att stänga av själva matsmältningsapparaten för ett tag men är säkert är det värt att pröva.

  16. 16

    Vinsten var att man bl.a. förnyar de celler som producerar vita blodkroppar vid 2-3 dygns fasta. Fastan triggar stamceller till detta, ett, såvitt jag förstår, ej tidigare känt fenomen.

  17. 17

    @ Thomas Jansson:
    Jajamen Thomas. Det står i artikeln att kravet på 48 – 120 timmars fasta beror på att kroppen ska tömma glykogenförråden och ställa om till fettförbränning. På LCHF så har vi redan tömda glykogenförråd och bränner fett. Jag uppfattar det som att vi kan få samma resultat genom att se till att vara strikta några dagar och sedan vattenfasta ett drygt dygn. Då jag är ute och reser så fastar jag ibland upp till 30 timmar med bara vatten så det räcker kanske. Snart är det dags för en sådan resa inför midsommaren och dessutom görs den tur och retur så då är det väl fixat för min del.

  18. 18

    Nu finns en lättsmält sammanfattning av studierna som en ljudfil på Youtube https://www.youtube.com/watch?v=l4kpnGAKNME

  19. 19
    Professor Göran säger

    Pingo Skrev:

    Nu finns en lättsmält sammanfattning

    Fin sammanfattning!

    Egentligen låter det ”för bra för att vara sant”!

  20. 20

    @ Professor Göran:
    Jag tror att om resultaten står sig och visar sig stämma så finns möjligheten till kombinationsbehandlingar mot svåra sjukdomar som kan vara intressanta. För oss som äter LCHF så blir det enkelt. Kanske vi till och med utan att egentligen har förstått detta har uppnått dessa effekter på immunförsvaret för många av oss äter dessutom D-vitamin som hjälper till rejält.

  21. 21
    Thomas Jansson säger

    Pingo Skrev:

    @ Thomas Jansson:
    Jajamen Thomas. Det står i artikeln att kravet på 48 – 120 timmars fasta beror på att kroppen ska tömma glykogenförråden och ställa om till fettförbränning. På LCHF så har vi redan tömda glykogenförråd och bränner fett. Jag uppfattar det som att vi kan få samma resultat genom att se till att vara strikta några dagar och sedan vattenfasta ett drygt dygn. Då jag är ute och reser så fastar jag ibland upp till 30 timmar med bara vatten så det räcker kanske. Snart är det dags för en sådan resa inför midsommaren och dessutom görs den tur och retur så då är det väl fixat för min del.

    Det är en vanlig missuppfattning att vi LCHF:are går omkring med tomma glykogenlager. Däremot är dessa lager inte helt fulla – Jonas Bergqvist anger siffran 75%.

    Tömmer vi glykoslagren tar det relativt lång tid flr oss att ladda dem igen. Förloppet kan ses som en rivtandad sågklinga där avståndet mellan topparna minskas ju mera kolhydrater vi äter.

    Eftersom runt 80% av alla t2 har en förhöjd glukoneogenes kommer tömda glykogenlager att absorbera en del av överfödet. Effekten sitter i upp till 1 – 2 dygn. Troligtvis är det därför som högintensiv styrketräning är så effektiv för att sänka t2:blodsocker.

    Muskler gillar ju glukos och snabbast borde de få det genom gykoslagren i musklerna?

    Att sedan träningen ger större muskelmassa relativt det viscerala fettet gör ju inte saken bättre. Se dr Bernstein om detta,,,,

  22. 22
    Lars M säger

    Professor Göran Skrev:

    Egentligen låter det ”för bra för att vara sant”!

    Med tanke på att man kan nästan fördubbla livslängden på labbmöss genom svält och strikt kalorirestriktion låter det inte för bra för att vara sant i mina öron.

    Jämfört med hur friska vi skulle bli för några veckor sedan om vi åt kallt potatismjöl flera gånger om dagen, så låter det här mycket rimligare! 🙂

    Dessutom är jag övertygad om att vi historiskt utstått mer hunger än mättnad genom evolutionen, så vi borde rimligen vara bättre anpassade för varierande fasta snarare än regelbundet ätande tre gånger per dag.

  23. 23

    @ Thomas Jansson:
    Aha Thomas och tack för svaret. Då börjar jag misstänka att en T2 eventuellt skulle kunna ha nytta av någon glas rödvin då och då under fastan. Det krävs ju så lite då för att ge effekt på blodsockret 😉

  24. 24
    Thomas Jansson säger

    23@ Pingo:

    Olika uppgifter finns på alkoholens inverkan. Dicker man öl väntar sannolikt en viktuppgång oavsett mängd medan glukoneogenesen stoppas upp om man dricker mindre mängder annan alkohol.

    Har givetvis provat men konsumtionen blir rätt så hög om man dricker ett par glas om dagen. Vi som lider av fettlever bättrar ju sannolikt på fettlevern ytterligare om vi pimplar vin hela veckorna.

    Dessutom så anser jag att även ett par glas vin om dagen ger biverkningar dagen efter – det är inget jag kommer att ägna mig åt,,,,

    Sedan finns det ett gäng forskare som är rabiata motståndare till alla typer av alkohol – svårt att veta om de stödjer sig på fakta eller rent tyckande?

    Att alkohol stoppar upp viktminskning under ansenlig tid är min erfarenhet – det handlar om flera dygn efteråt men det är ”erfarenhet” och kan ju bero på annat,,,

    Själv har jag inte förtärt någon alkohol på snart 2 veckor och i morse visade vågen siffror som jag inte sett på 20 år – jag tänker fortsätta utan alkohol fram till 30 juli då jag fyller år – målet är minus 7 kg och två hack på bältet – mycket talar för att jag kommer att klara detta och kanske är det den uteblivna alkoholen som gör skillnad? För varje kg som man tappar så förbättras ju insulinkänsligheten så det blir en positiv spiral av det hela – det återstår att se,,,

    För övrigt håller jag på att läsa en bok om kolhydratladdning ”Sport Nutrion” – mycket intressanta uppgifter som jag avser att använda för att hålla mina glykogenlager så tomma som möjligt, det vill säga tvärt om författarens intentioner men det är ju samma ”mekanik” – gör bara tvärtom,,,,

    Har börjat vifta med skivstången igen och där finns lösningen – under förutsättning att man inte tar i så att lederna ger upp – det är ganska kul för det händer mycket i början,,,,

  25. 25

    Lite Off Topic men jag har senaste tiden upplevt att två gamla födelsemärken bara liksom ramlat av. Det kan vara fler men jag har bara sett två stycken än så länge. Jag tror knappast att det kan vara farligt utan tvärtom ett bra tecken på att kosten är hälsosam.

  26. 26

    @ Pingo:
    Samma här, tolkar det som ett hälsotecken?? Dessutom har hudutslag, rodnader, gått tillbaka och s.k åldersfläckar(socker) reducerats. Jag kör liberal Lchf och avstår bröd, vete helt och hållet.

  27. 27

    @ natan:
    Helt enkelt perfekt. Kanske vi i all vårt oförstånd liksom startat om immunförsvaret av någon obegriplig anledning genom LCHF och kanske ibland slarvat med maten ibland?

    Mina åldersfläckar har också bara försvunnit men födelsemärkena har jag verkligen förvånats över.

  28. 28

    @ Pingo:
    Det verkar ju onekligen så. Att det så att säga funkar bättre och inte triggar igång auto-immuna reaktioner. Det läser man ofta om i samband med Lchf. Brödet med det förrädiska vetet kan nog vara en stor bov ? William Davies ägnar flera kapitel i sin bok om ”Brödberoende”. Han menar på att gluten är såpass komplext att det kan trigga igång immunförsvaret. Även orsaka Celiaki och likande.

    Bröd har jag inte svårt att avstå, då är det värre med socker, fruktos. Suget är stort, så det blir lite bananer och liknande. På sistone har det varit vanlig fil. Är väl laktosen som triggar sötsuget 🙂

  29. 29
    Lars Henrik säger
  30. 30

    Jag tog bort mjöl och socker plus onaturlig mat, med tillsatser. Jag äter ekologiskt så gott det går, men fuskar lite. Har slutat med frukost, lunch och regler, äter en gång om dagen,

    Jag väntar tills jag är hungrig tills jag äter.

    Jag ser i spegeln att min kropp är snyggare, men jag har slängt ut vågen.

    Sover så mycket bättre.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa