Sockervarning i grönt te

I Expressen.
Grönt te kan upplevas beskt, därför kan det vara lockande för fabrikanterna att blanda socker bland bladen.
Och de behöver inte ens deklarera sockerinnehållet. Kunden är chanslös.

En artikel till: Är det OK att blanda kokain i thepåsen?

 

 

Comments

  1. 1
    kost-törstig säger

    Vädigt fräckt! Allt för att vi ska köpa mer. Socker är ju ett gift och skapar beroende!

    Nu blir det jag som handlar te i lösvikt på hälsokosten!

  2. 2

    Vad väger en te-påse? Hur många gram socker blir det i en kopp? Kanske lika mycket kolhydrater som i en kopp bryggkaffe? (0,8 gram) Sluta med kaffe också!

  3. 3
    Jörgen säger

    Tetillverkarna påstår att sockret är knappt märkbart. Vad ska det då i påsen att göra? Men allvarligt talat, hur mycket te är det i en påse?
    Yogis Green Chai, en påse innehåller 1,8 g.
    Jag samvägde nu den påsen med tre påsar från andra tillverkare och fick det till ca 5 g (inkl påsar och snören).
    20% socker, om det nu förekommer, är praktiskt ingenting, det som borde räknas är hur många skedar te man tar i tekoppen ;-).

    Såg att Neolite var inne på samma tankegång, ursäkta att jag inte såg det innan jag skickade kommentaren

  4. 4

    Det har väl ingen betydelse om det är lite totalt sett, livsmedelstillverkarna smyger in skiten överallt och som konsument förlorar vi valfriheten. Försökte köpa pålägg idag, hittade inget som inte hade tillsatt socker så jag gav upp. Åkte hem utan. Enbart ost och ägg i kassen. Är så innerligt trött på allt smygsocker och andra tillsatser.

  5. 5

    I lösviktste som säljs i te och kaffebutiker. Framförallt i teblandningar är det inte ovanligt med tillsatt socker. I vilken mängd vet jag inte och inget jag bryr mig om men för dom som gör det kan det vara värt att fråga innan man köper.

  6. 6

    Det spelar väl ingen roll hur lite det är, grejen är att man maskerar en dålig produkt med socker. Nä köp ett bra, grönt the i lösvikt så slipper man dolda tillsatser. Kan rekommendera long-jin

  7. 7

    Fullständig nyhet för mig att te-producenter inte behöver deklarera tillsatt socker i innehållsförteckningen! Även om det inte är några stora mängder ca 2 g/påse x 20 % = 0,4 g socker så blir det en halv sockerbit om man dricker 4 koppar te om dagen och det i tron att det är en helt sockerfri produkt.

    DN hade igår ett bra reportage om det dolda sockret. Har bloggat om det med en lite djupare analys på lchf.se idag.

  8. 8
    Louis S säger

    @ Per Wikholm:
    Blir ju ganska många sockerbitar på ett år… ca 180st bitar om man dricker 4 koppar om dagen.

  9. 9

    Söte Jesus! Då få man ju i sig motsvarande 80 socker bitar om året bara från en bulletproof kaffe om dagen, lägg därtill en och annan rädisa för att inte tala om kolisarna i vispgrädden – lär ju inte dröja länge innan man ligger i en bulletproof coffin…

  10. 10

    Jörgen och söte neolite jag anser att man själv bestämmer vad man stoppar i sig. Därför är en märkning av innehållet viktigt. Lars Bern har en bra kommentar om otyget.
    https://antropocene.se/2014/march/ar-det-ok-att-blanda-kokain-i-thepasen.html

  11. 11

    Ari, jag läste den länkade bloggposten… jag blir faktiskt beklämd, sockerskräcken börjar spåra ur fullständigt, det verkar inte finnas några proportioner längre. Det kommer att ta död på ”LCHF-rörelsen” eller i alla fall kraftfullt måla in den i ett extremt avlägset hörn av samhället där talet om att 25% äter LCHF bara kommer att vara en fånig utopi.

  12. 12
    Mayne Sundewall Hopkins säger

    Tycker det börjar lukta ’troll’ här ..eller ’hund’!

  13. 13

    ”Tycker det börjar lukta ‘troll’ här ..eller ‘hund’!”

    Den tanken slog mig också! Kan det var så jävligt att Lars Bern är köpt av sockerindustrin för att misskreditera LCHF genom att totalt spela över?…

  14. 14
    Professor Göran säger

    Att socker och kolhydrater kan betraktas som näst intill synonyma beroendeframkallande gifter är ett rimligt antagande och att avstå från dessa är därför en framgångslinje för hälsan hos de flesta människor. Detta gäller i synnerhet för oss som tillhör den halva (?) delen av befolkningen som redan befinner sig i eller snabbt är på väg in i det metabola syndromet.

    Enda sättet sättet för alkoholister att ta sig ur sitt elände är som bekant att de helt avstår från flaskan även om det inte är så lätt och många kan intyga att samma sak gäller för kolhydraterna. Hur skulle man annars kunna förklara att de flesta trots allt inte klarar av att avstå från kolhydraterna under någon längre tid trots att de inledningsvis upplever överlägsna hälsofördelar med LCHF. Men första steget är förstås att utan omsvep erkänna själva beroendet om man över huvud taget ska lyckas.

    Att smyga in små mängder socker anser jag därför kan jämföras med om man gjorde samma sak med t.ex. sprit i maten. (På så sätt kan katter förvandlas till alkoholister, fick jag lära mig i skolan för länge sedan, och sedan föredra mjölk med just sprit i.) Att tillsätta sprit i all mat vore därför en smart försäljningsidé, om det nu vore tillåtet, på samma sätt som försäljningsidén med alla sockertillsatser i vår processade mat bevisligen fungerar.

  15. 15
    Mayne Sundewall Hopkins säger

    @ neoLITE:
    Fniss, låter mer som ”..den som nämde’t den klämde’t..” 😀

  16. 16

    Principen att deklarera alla tillagda ingredienser i en matvaror är mycket viktig. Den måste vi kämpa för. Men vi kommer inte att vinna någonting om vi inte väljer våra strider noggrant. Te med tillsatt socker är möjligen ett exempel i marginalen men det blir nog svårt att vinna bredare stöd i den striden tror jag. Det finns gott om värre exempel att föra fram i ljuset först.

  17. 17
    Annika Dahlqvist säger

    @ 13 neoLITE:
    Det handlar inte bara om mängden – utan principen. Vi vill inte ha socker i teet, och om de tillsätter socker så ska det deklareras.

  18. 18
    Thomas Jansson säger

    Självklart skall alla tillsatser deklareras!

    Typisk nog så rekommenderas grönt te för diabetiker, det anses ju ha en positiv inverkan på blodsockret,,,,

  19. 19

    Jag köper kinesiskt jasminte i en asiatisk matbutik. Det smakar blommigt och lite beskt, vilket jag gillar. Jämfört med t.ex. Lipton Green Tea Orient så är det mycket mindre sött i smaken.

    Jag klippte upp en påse Lipton Green Tea Orient igår – det låg vita bitar som såg ut som riskorn i påsen. Så jag smakade på ett ”riskorn”. Det smakade kryddigt och sött, som en halstablett. Antagligen socker och aromer… Det blir nog inte så mycket när det är utspätt, men min sambo är diabetiker och dricker också ganska mycket av det teet i tron om att det är hälsosamt.

    Och Liptons Forest Fruit innehåller maltodextrin, så det har jag slutat dricka.

    Varför kan de inte bara ha i te och ev. aromer utan att blanda i en massa sötningsmedel och jox??
    Blir så trött…

  20. 20

    Jag har respekt för åsikten att alla ingredienser bör deklareras för produkter som säljs som livsmedel.

    Jag kan förstå att det är en principfråga och att det kan upplevas som viktigt.

    Jag tycker det är olyckligt att det helt verkar saknas sinne för proportioner när det gäller kolhydrater/socker. Det börjar ju glunkas om sätt att manipulera glukoneogenesen för att minska exponeringen för det djävulsk blodsockret. Det kan man ju förstå i ljuset av att det anses vara ett bekymmer att vissa sorter av smaksatt té kan innehålla 0,2 gram socker per portion…

    Jag önskar er lycka till med principrytteriet, men för mig framstår det som kontraproduktivt navelskåderi.

    P.S.
    @Mayne Sundewall Hopkins; Du har skrivit två rader i den här tråden:
    Tycker det börjar lukta ‘troll’ här ..eller ‘hund’!
    och
    ”Fniss, låter mer som ”..den som nämde’t den klämde’t..”
    Klargörande!
    D.S.

  21. 21
    Thomas Jansson säger

    @ neoLITE:
    Frågan är ju vart gränsen ska sättas och vem avgör det? Då är det ju betydligt enklare att alla ingredienser sätts ut så slipper man konstigheter,,,

    Själv backar jag inte för grönt te – socker är inte alls farligt, tvärtom ett alldeles utmärkt sötningsmedel om man nu ändå är sugen på något sött – det skulle aldrig falla mig in att använda artificiella sötningsmedel eller ens stevia – bakas här tårta en gång om året så är det socker som används,,,

    Däremot så dricker jag grönt te kanske 3 – 4 gånger per år – det finns mycket bättre te än det,,,

    Kolhydrater är inte heller ett gift – det är de processade kolhydraterna som är problemet – skräpmat.

    Men för oss som förstört vår metabola system är kolhydrater olämpliga i nästan varje form,,,

  22. 22

    Men snälla nån. Det handlar inte om grönt te generellt. Det handlar om lågkvalitativt, smaksatt påste! Sluta köpa skräp så är ju problemet ur världen.

    Självklart borde innehållet deklareras, men att det skulle innebära någon större sockerchock har jag svårt att tro efterom det, som fetsmart påpekar, rör sig om så små mängder. Så ni som gillar Liptonspåsar och liknande behöver nog inte få panik.

  23. 23
    Thomas Jansson säger

    @ hemul:

    Tack för den upplysningen – då sover jag gott igen :=)

  24. 24
    Lennart säger

    neoLITE Skrev:

    Jag önskar er lycka till med principrytteriet, men för mig framstår det som kontraproduktivt navelskåderi.

    Så då tycker du det är ok med färgad fläskfilé istället för oxfilé etc?

  25. 25

    @Lennart #24,

    Din kommentar är tecken på ett mycket sorgligt intellektuellt haveri.
    Krya på dig!

  26. 26

    @ Thomas Jansson #21

    Jag håller i stort med om hela inlägget, men skulle inte vara lika kategorisk som du är i sista meningen… Jag tror att väldigt många (som tror att de är för evigt förstörda) kan tillfriskna från metabola problem. Och alla typer av kolhydrater behöver inte alls uteslutas för all framtid…

  27. 27
    Jörgen säger

    Oj,
    Jag gör avbön vad gäller min kommentar angående 0.4 g socker i en stor tekopp eftersom jag pricipiellt håller med om att man ska få bestämma själv om man vill inta socker.

  28. 28
    Thomas Jansson säger

    @ neoLITE:
    Att mycket av det metalbola syndromet kan botas genom att återställa en fettlever, motion som ger ökad insulinkänslighet, minskning av det vicerala fettet o s v tror jag på.

    Jag tillhör de som ansluter sig till åsikten att typ 1 är en sjukdom medan typ 2 är symptom – sen kan man ju diskutera om man ska kalla sig frisk eller enbart symptomfri – börjar man äta kanelbullar som huvudsaklig kost så tar det nog inte så lång tid innan man är tillbaka på ruta 1,,,

    Finns mycket intressant här:

    https://kidneylifescience.ca/drjasonfung/

    Visst går det att äta lite kolhydrater efter en ”metabol renovering” – en kanelbulle eller några potatisar om man blir bjuden på mat ger knappast upphov till en hastig död om det upprepas en gång i månaden eller så – men en skräpmatskost som huvuddelen av svenska folket livnär sig på är knappast aktuell mera – i alla fall inte för min del,,,

  29. 29

    @ Thomas Jansson #28:

    Några mindre invändningar…

    ”börjar man äta kanelbullar som huvudsaklig kost så tar det nog inte så lång tid innan man är tillbaka på ruta 1” Håller med! Å andra sidan har jag heller aldrig(!) stött på någon som argumenterat för en sådan kost…

    ”…en kanelbulle eller några potatisar om man blir bjuden på mat ger knappast upphov till en hastig död om det upprepas en gång i månaden eller så – men en skräpmatskost som huvuddelen av svenska folket livnär sig på…” mellan dessa två ytterligheter av ”kolhydratbruk” finns ju ändå ett stoooooort ”mittfält” enligt min mening.

    På detta mittfält navigerar jag som f.d. morbid-fet prediabetiker (numera överviktig & odiagnostiserad…) bland potatis, morötter, bönor, kålrötter, brysselkål, broccoli och grönt té… 🙂 Att jag inte heller backar för surdegslimpa, honung, apelsinmarmelad eller bananer betyder inte att jag rekommenderar det för andra… 😉 men jag är också en pågående n=1, likväl som alla andra anekdoter.

    Och då är det väl lika bra att först som sist tillägga att jag inte enbart konsumerar ovanstående utan också ägg, smör, raps- och olivolja, CF, kött, charkuterier, inälvsmat och fisk… däremot så gott som aldrig läsk eller chips och rätt sällan köpe-glass eller ”godis”.

  30. 30

    Det där var väl ändå ganska motsägelsefullt? Du tror att mycket kan botas, men man kan inte äta kolhydrater mer än en gång i månaden?

    Beträffande det gröna teet – om du är storkonsument skulle jag nog oroa mig för hur mycket arsenik och andra tungmetaller det innehåller, speciellt då kinesiskt te, än socker i smaksatta påsar med skräpte.

    Se på sockret som på glutamat i korven. Det te som innehåller tillsatt socker är dåligt te. Köp nåt annat.

  31. 31
    Thomas Jansson säger

    @ hemul:

    För att sammanfatta det på ett enkelt sätt:

    Man blir av med sin insulinresistens om man restaurerar sig metabolt men har en mer eller mindre bestående allergi mot kolhydrater – det tillståndet varar med största sannolikhet livet ut,,,,

    Man får som symptomfri diabetiker helt enkelt hålla nere på det som orsakat insulinresistensen,,,

    @ neoLITE:

    Jag äter mycket lite av de ”onyttigheter” som du tar upp, bröd uppskattningsvis motsvarande 2 limpor om året, 5 frukter om året, 3 normalportioner potatis o s v,,,

    Jag saknar egentligen inget av den gamla tidens kosthållning utan har sedan jag började med LCHF i princip ätit det jag alltid tyckt om men som jag undvek p g a alla fettskrämda kostråd,,,,

  32. 32

    Man blir ju tvärtom mer insulinresistent (fast på ett annat sätt). Det är ju därför nocarbare reagerar så hårt på tillfälligs höga intag av kolhydrater. Jag förstår inte alls hur du menar. Man blir av med sin insulinresistens men tål inte kolhydrater? Det är väl ändå en motsägelse som heter duga.

    Diabetiker? Visst, de gör nog klokt i att hålla sig till ett lägre intag, men det var väl inte diabetiker det gällde från början. Nu blir jag förvirrad också.

  33. 33
    Mayne Sundewall Hopkins säger

    Personligen lider jag varken av övervikt (nåja ..nåt’ kg eller så kanske 😉 ) eller diabetes men min kropp mår bra av LCHF-stuk på kosten. Jag njuter av ren riktig mat utan syntetiska ämnen (t.ex. de många giftiga sötningsmedlen ..usch!).

    Och, oavsett allt annat som tillkommit i tråden, vill jag understryka att (oavsett produkt!) man måste kunna LITA PÅ att det som står på listan av ingredienser stämmer överrens med innehållet!

  34. 34
    Thomas Jansson säger

    @ hemul:
    Uppskattningsvis 50% av alla som är insulinresistenta har en lever som inte reagerar på insulin. Detta medför att glykoneogenesen fortsätter trots att blodsockret är tillräckligt högt. Minskar vi på kolhydratintaget kan vi återställa levern i stort sett helt.
    Men börjar vi åter äta kolhydrater kommer fettlevern åter,,,

    Kortfattade men bra beskrivningar av en lång metabola störningar finns här

    https://www.litenupplaga.se/1282

    Nu tycker jag att vi hoppar över te och dricker kaffe istället 🙂

  35. 35
    Lennart säger

    @ neoLITE:
    Se på dig själv

  36. 36

    @ Thomas Jansson: ”Men börjar vi åter äta kolhydrater kommer fettlevern åter,,,”

    Generellt sett får man ju inte fettlever för att man äter kolhydrater” – vad menar du är orsaken till att detta skulle gälla 50 procent av alla som är insulinresistenta?

  37. 37
    Thomas Jansson säger

    @ neoLITE:
    Det kanske vore bra att vi fick en kort redogörelse för hur övervikt och diabetes uppstår!

  38. 38

    @ Thomas Jansson: Jo, det vore kanske intressant, senast jag var ut på nätet var man inte riktigt överens…

    Under tiden vi väntar på det kanske du kan svara på min fråga?

  39. 39
    Thomas Jansson säger

    Nej – den här sortens diskussioner tar för lång tid, jag vi måste ha missat något grundläggande och får nöja mig med ovissheten tills att nätet har uppdaterat sig, tills dess kan vi ju dricka kaffe – ett par kolhydrater klarar vi säkert av,,,,

  40. 40

    Jag tar grönt te bara för att jävlas med kroppen… Botten upp!

  41. 41
    Thomas Jansson säger

    Och jag har bryggt en kanna Irish Coffee med extra farinsocker och trippel dos billig whiskey.
    Håller på att läsa in mig på lymfsystemets funktion och varför man tappar rätt så mycket vätska efter ett pass med skivstången (kastar vatten – inte genom svettning) – finns det något samband?

  42. 42

    @Thomas Jansson #41
    För varje gram glykogen du förbrukar frigörs 3 (eller 4?) gram vatten har jag för mig, någonstans ska det ta vägen…

  43. 43

    Jeg synes det er skandaløst. Og hvor mye sukker skal til for å høyne insulin produkjonene. Er det ikke så at poenget er hovedsaklig at kroppen skal få en pause i insulinprodukjonen? Og hvor mye søtt kan man spise uten at det ”stresser” kroppen??? Om man kan si det på den måten?@ Annika Dahlqvist:

  44. 44

    @ Sandras LCHF-blogg:
    Sjokkerende! Burde saksøkes.

  45. 45
    Thomas Jansson säger

    42@ neoLITE:

    Tror det ligger strax under 3 – siffran 2,7 förekommer ofta,,,

    Antag att man tappar 3 dl genom urinet de närmaste 12 timmarna efter ett motionspass – det skulle innebära cirka 100 gram glykogen vilket motsvarar cirka 400 kcal

    Hur lång tid tar det att ladda upp glykogenlagren om man ligger på 30 gram kolhydrater per dygn?

    Påfyllningen borde rimligtvis ske ganska sakta genom glykoneogenesen – ska vi gissa på ett par dygn innan glykogenlagren är fulla igen?

  46. 46
    Konsument säger

    I mitt skafferi:
    Twinings Organic Earl Grey tea:
    Ekologiskt odlat svart te från ett flertal länder. Svart te smaksatt med ”Bergamottarom” (citrus).

    Jag öppnade en påse och det är svårt att avsmaka de pyttesmå enstaka vita prickarna.

  47. 47
    Konsument säger

    Vad säger TestFakta?
    Svårt följa nya sockerrekommendationer:
    Två skivor mörkt bröd och en tallrik fruktyoghurt. Det räcker för att komma upp i en sockerhalt som överstiger WHO:s nya rekommendationer.
    – Största ansvaret för att minska på sockret ligger på Livsmedelsverket, menar forskare.
    https://www.testfakta.se/livsmedel/article95433.ece

    …”– En sådan sänkning är mycket vettig. Flera studier i både Sverige och utomlands har visat på kopplingen mellan socker och ökad dödlighet i hjärt-kärlsjukdomar, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet.”…

    Uuupppsss…

  48. 48

    Greenfield´s gröna påste innehåller absolut inget socker eller sötningsmedel, bara 100 % rent grönt te.greenfieldte.se

  49. 49

    @ neoLITE:
    Hej! jjAG TYCKER ATT DU GÖR NARR AV SERIÖSA RESONEMANG. DET FINNSINGEN ANLEDNING ATT RALJERA ÖVER FOLKS RÄDSLA FÖR SOCKER. DU KANSKE HAR STÖTT PÅ MÅNGA BÄCKAR SMÅ OCH DET RÅDER HELLER INGET TVIVEL OM ATT DIABETIKER RISKERAR HÄLSAN PPÅ DITT RESONEMANG. SÅ TAGGA NER ÄR DU SNÄLL OCH TÄNK FÖRE DU SKRIVER.

  50. 50

    @ Ronny #49

    Det är inte seriöst att skrämma upp folk med insinuationer att det skulle vara riskabelt att få i sig bråkdelar av gram socker via livsmedel, det riskerar inte hälsan – inte ens för en diabetiker. Du har säkert hört talas om glukoneogenes, det är kroppens egna produktion av det livsviktiga(!) blodsockret. Denna kroppens egna produktion av glukos är mer än tusen gånger så stor på daglig basis som vad du få i dig via en kopp ”skräp-te”.

    Jo, jag har hört talas om ”många bäckar små…” – har du hört talas om ”sunt förnuft” och ”proportioner”? Det gör betydligt större skada att skrämma upp folk för ingen anledning alls än att dricka en kopp te!

    Vad det gäller att ”tagga ner” så tycker jag du kan leta upp ”Caps Lock” på tangentbordet och avaktivera – versaler signalerar att du skriker på internet…

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa