Karin Bojs om statistisk signifikans

Krönika i DN idag.
Om man ska fastställa en statistisk signifikans så måste det vara på en i förväg uppställd hypotes, inte på vilt fiskande av samband i ett stort material. Karin tror att specialiserade vetenskapsjournalister kan genomskåda sådana fadäser.
Det är helt klart att skärpta och kunniga vetenskapsjournalister fyller en mycket viktig funktion. Som exempel Gary Taubes och Ann Fernholm.
De är bara alltför få. Ibland får man en känsla av att vetenskapsreferat får göras av den yngsta praktikanten på redaktionen.

Ann Fernholm berättar om hur fel det kan bli när man designar studier i akt och mening att bekräfta gamla koncensusuppfattningar.

 

Comments

  1. 1

    I Scientific American rekommenderades följande länkar i ämnet för ett tag sedan.

    https://noiseandnumbers.wordpress.com
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0050876/

  2. 2
    Thomas Jansson säger

    Man behöver inte alls vara vetenskapsjournalist av Ann Fernholms kaliber – man kommer väldigt långt med enkla frågor och lite vanligt sunt förnuft. Å andra sidan är det alltid lika intressant att ta del av Anns analyser.

    Svamlandet i våra tidningar där jag förutom våra vanliga tidningar även räknar in stora delar av Läkartidningen och dess likar. Den senare har förvisso en någorlunda kompetens men den är mer eller mindre underordnad läkemedesindustrins önskemål.

    Jag tycker det är en skandal att man där helt okritiskt släpper fram företrädare för statiner och fetmakirurgin – en avancerad hjärntvätt styrd av industrin,,,

    Kvar återstår de nya källorna, det är bloggar och siter som drivs av entusiaster som i t ex den hör artikeln,,,

    https://newsvoice.se/2013/10/17/ar-det-inte-pa-tiden-att-sjukvarden-borjar-agna-sig-at-halsovard/

    Jag delar inte allt som står på exempelvis Newsvoice men kan gång på gång konstatera att det är en betydligt bättre och ofarligare plats att hämta information från än den alltmer krisartade gammelmedia,,,

  3. 3

    @ Thomas Jansson:
    I anslutning till denna finns också ett intressant inlägg av Pia Hillerts angående bikarbonat! Hon säger sig ha botat svår hosta med en kur av bikarbonat. Fördelen med bikarbonaten lär vara att försvårad andning försämrar Ph värdet i kroppen. Vårt blod består av en hel del bikarbonat så det skulle förklara en del. Om vi försuras så orsakar det nedbrytningsprocesser och ger en extra puff till virus och andra skadliga microorganismer i vårt blodomlopp.

    Jag brukar själv ta en tesked bikarbonat om jag märker att influensa är på gång i kroppen. Hade helt nyligen flera dagar med ont i kroppen och tydliga symptom på influensa som jag tycker avklingat snabbare än beräknat med hjälp av bikarbonaten.

    I mitt minne dyker upp att många förr i tiden hade bikarbonat mot främst magbesvär! Minns speciellt en person vilken var ganska begiven på starka drycker och som flitigt använde bikarbonat när magen förmodligen protesterade mot brännvinet ! Det kanske inte var en dum kur att lindra även baksmällans effekter :))

  4. 4
    Thomas Jansson säger

    Jag läser det mesta med en stor andel misstänksamhet – det beror på vem skrivit artikeln ifråga.

    Ann Fernholm kan man lita på till 110% då hon är mycket noggrann och dessutom är en riktig forskare – hon ändrar sig vartefter nya fakta kommer fram och uttalar sig aldrig utan att vara rejält påläst!

    dr Mercola litar jag inte helt på – han har en del ”hyss” för sig men jag har tillbringad 100-tals timmar på hans hemsidor ända sedan min LCHF-start 2005 – jag sorterar bort de relativt små delarna jag inte tror på,,,

    Däremot är jag väl lite tveksam till om man t ex kan bota cancer med bikarbonat, är det så enkelt eller är det tokstollar som hävdar detta? Men med tanke på bluffen med SSRI-piller och statiner är det inget som förvånar längre,,,

    Just nu läser jag:

    https://www.amazon.com/Great-Cholesterol-Con-Really-Disease-ebook/dp/B0078XGXQM/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1393837653&sr=8-2&keywords=malcolm+kendricks

    och han skriver mycket bra och har dessutom förstått att målgruppen inte i första hand nödvändigtvis är läkare – en mycket bra bok som man både blir road av och lite f-d över hur lurade folk har blivit,,,,

    Nej – någon bikarbonat mot baksmälla blir det inte – numera delas en vinflaska på minst 2 så något sådant behov uppstår inte,,,

  5. 5

    @ Thomas Jansson:
    Att bikarbonat skulle bota cancer ska man naturligtvis vara skepisk till ! Möjligen att ha en god Ph balans kan förebygga växten av cancerceller! Men den balansen kanske enklast uppnås genom Lchf kost med betoning på grönsaker.

    Du förvanskar mitt inlägg lite då jag inte skrev om cancer visavi bikarbonat utan att en person skrivit om att hon fick bort sin hosta med hjälp av bikarbonat.

    Vad gäller influensa och liknande så kan det ju vara värt att pröva då bikarbonat innehåller få hälsorisker om man inte är njursjuk och måste leva på saltfattig kost.

    Det är ju också menat som en kur inte för daglig användning.

  6. 6
    Professor Göran säger

    @ us:

    Intressant – jag har alltid gillat Scientific American!

    Din andra länk leder till boken ”KNOW YOUR CHANCES” och jag insåg då faktiskt att jag hade köpt boken för ett par år sedan men att den sedan hade blivit stående i bokhyllan oläst.

    Tack vare din länk tog jag nu fram den igen och när jag bläddrar i den inser jag att jag ska läsa den även om jag själv nu råkar vara mer än övertygad om hur skamligt läkemedelsindustrin missbrukar både grundläggande vetenskap och statistik.

    Och jag funderar på varför jag satte in boken oläst i hyllan och kom på att det främst är själva upplägget och attityden till läsaren i boken, en attityd som man ofta finner i amerikanska böcker av den här typen, och som jag alltid reagerade mot. Attityden bygger på att man ”infantiliserar” läsaren, som i denna bok med t.ex. små frågerutor (quiz), och där språket för övrigt genomsyras av att läsaren betraktas som en ”idiot”.

    Jag inser ändå nu att det sakliga innehållet är alldeles utmärkt. Boken klär av de flesta skamliga knep bolagen använder sig av, ett efter ett, när man spelar på människor rädsla för sjukdom och död – inte minst genom den direktreklam som är tillåten i USA men tack och lov ännu inte i Europa. Synd bara på språket för jag tror att ett ”korrekt” tilltal är viktigt i en skrift som ska övertyga på ett seriöst sätt.

  7. 7
    Thomas Jansson säger

    @ natan:
    Det var inte en medveten förvanskning utan en lite utökning – nu har jag inte haft det behovet att lindra hosta sedan 2005 förutom julen 2008 då jag hade en förkylning p g a nedsatt immunförsvar.

    Troligtvis hade jag en ”rejäl” influensa förra veckan med lite förhöjd temp och lite snuva – var lite mosig i ett par dagar.

    En ordinär ”förkylning” brukar yttra sig som lite trötthet och brukar försvinna på några timmar – det är ju ingen tvekan om att immunförsvaret fungerar bättre med LCHF,,,

    Jag skall prova bikarbonat och borsta tänderna i det!

  8. 8
    Thomas Jansson säger

    Professor Göran Skrev:

    @ us:

    ”Attityden bygger på att man ”infantiliserar” läsaren, som i denna bok med t.ex. små frågerutor (quiz), och där språket för övrigt genomsyras av att läsaren betraktas som en ”idiot”.”

    Tycker den inställningen påminner om många fettskrämda ”läkares” inställning – när jag avfärdade statiner som ren smörja vid mitt senaste besök hos min numera fd läkare fick jag helt plötsligt en oprofessionell och aggressiv dagisfröken framför mig och blev tilltalad som en 4-åring,,,

  9. 9

    ”Man måste inse att Big Pharma är affärsdrivande företag. Man måste skärpa myndigheternas integritet och förmåga att läsa forskningsrapporter och vidta åtgärder. De måste göra sig fria från det ekonomiska beroendet av konsulter som betalas av dem som ska kontrolleras. Om domaren i en fotbollsmatch mellan Barcelona och Real Madrid hade lön från Real Madrid skulle det inte accepteras. Men att den som skall rekommendera ett läkemedel är betald av det företag vars preparat som skall marknadsföras anses det vara ok. De behöver inte ens offentligt redogöra från varifrån man betalas. Big Pharma lägger inte ut massor av pengar utan att få önskat resultat. Det skulle vara intressant att följa hur godkännandet av tex Vioxx gick till. Det preparatet dödade flera amerikaner än Vietnankriget över 100 000 människor trots att det kom tidiga varningar.” – slut citat härifrån.

  10. 10
    Pingo säger

    @ Thomas Jansson:
    Bra gjort Thomas!

  11. 11
    Helge Andersson säger

    Har inget förtroende för Karin Bojs förmåga att granska, hon har haft en hel del krumbukter för sig.

    Dagens tidningar är mycket tunna och verkar ha glömt bort dels hur man granskar, dels hur man rapporterar på ett intressant och givande vis utan pekpinnar. SVT är väldigt ojämn, är det politiskt okontroversiellt kan de ibland glimma till, men allt mer sällan. De blandar sanningar och korrekta fakta med halvsanningar och ibland rena fel på ett obehagligt vis. De har tramsat till och förenklat så till den grad att det ofta ofta krävs en kraftansträngning att se ett helt program.

    Enda tidningen jag idag läser med behållning är Dagens Samhälle. De klarar att stå emot det ”politiskt korrekta” och har intressanta artiklar med korrekta fakta. I övrigt får man lita på nätet, genom att kolla i många länder och många källor går det att få fram en bild av vad som är någorlunda korrekt.

  12. 12

    @ Helge Andersson:
    Det är bara att hålla med! MSM(mainstreammedia) är med allt ”krumbuktande”(vinklande, överdriven korrekthet, bristande kunskaper osv) på väg att avskaffa sig själva. Rapporteringen alltmer obsolet och tröttande.

  13. 13
    Swedboy säger

    Orsakssammanhang
    Många gånger när man blivit sjuk funderar man på orsaken. När fick jag min infektion? Var det på gymmet? Eller på tåget? Eller på Ica, där var det ju en kund som nös!

    För tre veckor sedan hade jag en rutinkontroll av mina lungor på ett närbeläget sjukhus. Trots att jag numera lever ett mycket normalt liv tack vare LCHF visade testerna att jag har en mycket låg lungkapacitet. Läkaren föreslog Seretide för inhalering. Denna drog innehåller kortison som ska lugna ner immunförsvaret samtidigt som andra preparat vidgar luftrören.

    Jag bestämde mig för att spela rysk roulett. Om medicinen kostade mindre än 500sek skulle jag köpa den. Priset var 498. Efter tre dagars inhalering fick jag en kraftig bakteriell halsinfektion som dock gick över efter en vecka. Jag återupptog inhaleringen men efter ytterligare några dagar fick jag den där förargliga värken i bakre delen av gommen av virus som är inledningen till en kraftig förkylning. Nu har jag legat sjuk i tre veckor vilket också innebär en försämringsperiod för lungorna.

    Jag grämer mig över att jag tog medicinen mot de inflammationer i lungorna som min LCHF-diet sedan länge befriat mig från. Problemet är att jag inte på något vis kan bevisa att kortisonet sänkte immunförsvaret så mycket att det öppnade vägen för bakterier och virus. Jag har i alla fall en hypotes och den kan ju vara bra nog att ta till nästa gång jag erbjuds medicin av detta slag.

  14. 14
    Lennart N. säger
  15. 15
    Thomas Jansson säger

    @ Lennart N.:

    Vårt metabola multigeni, Ann Fernholm har redan dissat detta:

    https://ettsotareblod.se/faktakoll-annu-ett-kottlarm-fran-usa-som-vilar-pa-svag-grund/

  16. 16
    Professor Göran säger

    @ Thomas Jansson:

    Ja – Ann Fernholm är beundransvärd i sin oförtröttliga ”forskarnit”.

    Trots att vi ständigt inser att LCHF har vetenskapen på vår sida känns det ändå som att vi slåss mot väderkvarnar. Etablissemanget är inte så lätt att övertyga om att de har ”helt fel”.

  17. 17
    Thomas Jansson säger

    @ Professor Göran:

    Ibland kombineras rätt egenskaper i en perfekt mix – som för Ann.

    En till som har haft en otrolig mix av egenskaper är oxå den här i Värmland välkände miljökämpen Hugo Hassel.

    Jag träffat Hugo ungefär ett år innan han gick bort vilket var ett av de märkligaste möten jag gjort – jag lärde mig 2 saker av detta möte:

    1) Det som inte finns krånglar inte (egentligen självklart men hur mycket onödig teknik omger vi oss inte med? Eller varför äta onödiga kolhydrater?)

    2) Kapitalet är den svåraste motståndare man kan ha! (läs Big Pharma,,,,)

    Hugo Hassel anses ju den som räddade Vänern från undergång – han var ständigt misskrediterad av Skoghallsverken men idag är 2 reningsbassänger uppkallade efter Hugo Hassel så han fick rätt till slut,,,,

    För att få lite inspiration under nedstämda perioder rekommenderas lite läsning om Hugo – ”Hans liv och verk – från dödsdömt barn till atlet och miljökämpe”

    https://books.google.se/books/about/Hugo_Hassel.html?id=vrO5tgAACAAJ&redir_esc=y

    Hade hugo varit aktiv idag hade Annika och hela LCHF-rörelsen defenitivt haft stor hjälp,,,

    Ps
    Hugo är oxå rikskänd för sina bilder från tysktrafiken under WWII – tagna på stationen i Karlstad.
    Ds

  18. 18
    Professor Göran säger

    @ Thomas Jansson:

    Intressant!

    Hugo Hassel kände jag inte till.

    Han visade tydligen samma civilkurage mot hela etablissemanget som Annika nu har visat mot läkemedelsetablissemanget de senaste åren.

    Intressant är att Hassel bl. a. visade sitt kurage genom att avslöja den dubbelmoral som genomsyrade det svenska samhället med att bryta mot förbudet att fotografera transittrafiken. Nu verkar det finnas ett generellt fotoförbud på svenska sjukhus och anledningen till detta fotoförbud är knappast omtanken om patienterna. Snarare får man misstänka rädslan hos etablissemanget för att den vanvård som förekommer ska dokumenteras.

  19. 19

    Professor Göran Skrev:

    Nu verkar det finnas ett generellt fotoförbud på svenska sjukhus och anledningen till detta fotoförbud är knappast omtanken om patienterna. Snarare får man misstänka rädslan hos etablissemanget för att den vanvård som förekommer ska dokumenteras.

    Jo… – Göran – men med dagens mobiler så går det nog rätt ostört att fota i alla fall.

  20. 20
    Thomas Jansson säger

    @ Professor Göran:
    Jag har inte haft så många idoler genom livet men Hugo & Annika hör till dem, kunskap, envishet och stort civilkurage utmärker båda dessa.

    Hans son och jag är nästan grannar och jag ska nog ta och låna om boken av hans far – mycket läsvärd!

    Hugo var oxå en mycket duktig fotograf och bilden som han tog av sin fru i brygga och motljus på en klippa i Väners norra skärgård var publicerad i tidningen Idrottsbladet flera gånger – på begäran kom ”Böljeflickan” in gång på gång. Detta var ju den tidens ungdomstidning (tror det var 1930 eller något år framåt).

    Hugo låg minst 50 år före andra på sin tid – egenkonstruerade vindsnurror, solugnar, soldrivna sterlingmotorer. Eldrivna kanoter byggdes mycket tidigt av honom och hans yngste son som är en gudabenådad mekaniker som växte upp på skrotgårdar och dessutom assisterade när pappa Hugo fiskade cancerskadade gäddor i Vänern,,,,

    Hugos sista verk kom att bli en elcykel – han hade en mycket märklig levnadskarriär och jag är helt säker på att han dog frisk – inte så lång tid efter att detta reportage gjordes!

    https://wwwc.aftonbladet.se/tv/9811/23/tvtips.html

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa