Hälsoundersökningarna i Västerbotten

Artikel i VK idag.

Hälsoundersökningarna som omtalas är hälsosamtal med 40-, 50- och 60-åringar, som uppges ha minskat risken för hjärtkärlsjukdomar med 35%, utifrån ”riskfaktorförändringar”. Hur mycket har den reella hjärtinfarktminskningen varit i Norsjö jämfört med övriga Västerbotten? Riskfaktorförändringar är pseudoändpunkter, medan reella infarkt- och dödsfallsminskningar är hårda ändpunkter, och det är hårda ändpunkter som gäller som verkliga resultat. Det är egentligen självklart för sunt förnuft att labvärden i sig blir man inte friskare av.

Risken med dessa hälsosamtal är att man hittar ”förhöjda blodfetter” vilket kan starta meningslösa, kostsamma och potentiellt skadliga statinmedicineringar. Risk är också att sjukvårdspersonal talar om för folk att de ska äta fettsnålt, och att de inte ska äta naturligt mättat fett, utan i stället industritillverkade margariner och matoljor, och stora mängder av kolhydrater.

Dessa råd kan göra människor sjukare i stället för friskare, i hårda ändpunkter, sjukdom och död.

 

Comments

  1. 1

    En distriktssköterska jag känner deltog för många år sedan med liv och lust i ett projekt i sin kommun där man skulle fånga upp alla manliga personer i riskzonen för hjärtinfarkt och ge dem information om kost och motion och mäta blodtryck och kolesterolvärde. Det var på den tiden då man bara talade om kolesterol och inte börjat dela upp det i fraktioner.
    Mellan skål och vägg fick jag veta att resultatet blev ovanligt många depressioner i den undersökta gruppen. Enligt min sageskvinna var vetskapen om att man hade högt kolesterolet det som orsakade depressionen.
    Nu i efterhand kan jag tänka mig att även den fettfria maten och att alltid vara hungrig bidrog till nedstämdheten.

  2. 2

    @ Margareta Lundström:

    Den oro som såna här, sannolikt helt onödiga undersökningar, skapar är nog betydligt större än eventuell nytta. Fettbrist i sig skapar förutsättningar för depression, en stor del av mängden ”lyckopiller” är helt onödiga – ät riktig mat istället,,,,

    Norsjö är ett utmärkt exempel på hur det inte skall gå till – märkligt nog verkar kostskojarna inte bara vara okunniga utan oxå totalt obildbara som inget fattar trots det ena misslyckandet efter det andra,,,,

  3. 3

    @ Margareta Lundström:

    Det måste skapa en onödig stress och oro. Stress höjer kolesterolhalten, så egentligen motverkar dessa undersökningar sitt eget syfte. Ravnskov uppger att stark stress kan höja kolesterolnivåerna på bara någon timma med upp till 50%! Man får också naturligt högre nivåer av kolesterol med stigande ålder.

  4. 4

    @ Annika:

    Riskfaktorförändringar är pseudoändpunkter, medan reella infarkt- och dödsfallsminskningar är hårda ändpunkter

    Fast om man fått 1 av 3 rökare/snusare att sluta med sitt drogmissbruk så… Lägg sen till några fredagssupare, som tillnyktrat. Förändringar i fasta ändpunkter är snarare en uppgift för historieskrivare. I stort sett alla, man har pratat med måste ha dött förrän det finns underlag för sådana siffror. Vi håller ju också på att skrämma folk med följderna av kolhydratorgier, eller hur?

  5. 5

    Hälsosamtal är folkmord, rekommenderar dom nyckelhålsmärkningen som det är mer socker i så får fler hål i tänderna av sockret.
    Det är nu klarlagt att kariesbakterier kan orsaka hjärtsjukdom.

    Statiner hjälper inte mot kariesbakterier i hjärtat.

  6. 6

    Erik Edlund ”Matfrisk” har intressant information om detta projekt

    https://blogg.passagen.se/matfrisk/entry/experter_sl%C3%A5r_ifr%C3%A5n_sig_kritik

  7. 7

    Skulle bilverkstäderna serva bilarna lika illa som kostskojarnas läkare hanterar sina patienter skulle det bli förstasidesstoff i flera veckor hos våra tidningar,,,,

  8. 8

    @ Erling:
    Du har nog rätt där.
    Felet är väl att man mäter variabler som ej visat sig ej hålla måtten, pseudoriskfaktorer.
    Faktorer som man ursprungligen tog fasta på för att mer rättvisande faktorer var ”för komplicerade” i brådskan ”att rädda liv” som Ancel Keys lär ha bestämt (!), gissningsvis med en sponsrande och väntande matindustri bakom sig då färdig att ösa ut ”hälsosamma” industrifetter och sockerprodukter, vilket dom lyckades utmärkt med.
    Ralf Sundberg skrev en del om detta om jag inte missminner mig.

    Sedan dess har samma dogma använts för att sälja statiner år ut och år in, idag ca 35 B.usd per år.
    En del av depressionerna som nämnts ovan kommer säkert delvis från statinerna själva, se link: https://www.psychologytoday.com/blog/inner-source/201208/statin-island-woe-are-depression-and-cholesterol-lowering-connected
    Vem finansierar forskning på sidoeffekter ?

    Om man använder säkra beprövade riskfaktorer som Apokvot eller fasteinsulin kan man inte sälja statiner.
    Statinförsäljning är precis vad Pfizer försöker lura på folk med dom här ”livsstilskonsultationerna”.
    Bondfångeri av värsta sort med en Karolinsk proffessur i spetsen. Snuskigt värre.
    En till länk om statiner/depressioner, långtidseffekter av statiner på hjärnan. https://www.sciencedaily.com/releases/2010/06/100630121130.htm

    Alltså blir statiner även ”inkörsport” till en hel flora av antidepressionsmedicinering. Att de flesta av våra läkare inte kan se igenom detta måste bero på att den vanliga ”fortbildningen” inom området ser ut att komma från läkemedelsförsäljare.

  9. 9
    Annika Dahlqvist säger

    @ 4 Erling:
    Självklart är rökslut viktigt för att minska hjärtsjukdomarna, men inte ens det är säkert signifikant i just Norsjöprojektet. Rökningen har minskat i hela Sverige och västvärlden under projektets tid.
    Det viktiga är frågan om Hjärtsjukdom och -död har minskat mera i Norsjö än i resten av Västerbotten, och om Norsjö har fått lägre hjärt-kärlsjukdom än resten av Sverige under projekttiden.
    Detta är viktigt, eftersom resten av Sverige just nu satsar enorma resurser, som tas från primärvården, på hälsoundersökningar av friska 40-, 50- och 60-åringar. Jag har svårt att förstå varför en massa personer som är utbildade på sjukvård, ska ägna en stor del av sin arbetstid till att sitta och prata med friska. Det finns utbildade hälsovägledare som skulle kunna göra det. Man behöver bara tala om för dessa vilka kostråd de ska ge. Alltså att de inte ska ge råd om att undvika naturligt mättat fett.

  10. 10
    Olle Holmqvist säger

    Får jag återkomma om aorta-screening som jag själv blev ”erbjuden” när jag blev 65. Det var lätt att räkna ut att mer än 700 gubbar måste screenas för att hitta en som kunde ha nytta. Denne ende är en av fyra med tillräckligt taskigt läge. Risken att någon av de fyra dödas pga den förebyggande operation är en på tolv. Den förebyggande operationen förlänger inte livet i behandlingsgrupp kontra kontroll, vilket kan bero på att de som utvalts för operation har allmänt dåliga blodkärl och drabbas av ngt annat.

    Det här stämmer med min fördom mot de flesta (?) läkare, att de är inprogrammerade att vid varje möjligt läge tänka: ÅTGÄRD! kniv eller piller.

    Olle, biolog

  11. 11

    @ Annika Dahlqvist:
    Antingen släcker man bränder, eller så försöker man hindra att dom uppkommer – en investering i framtiden. De, som har mest auktoritet hos gemene man, har lättast att nå fram med budskapet, tror jag. Vi ser ju ideligen vilka glapp det finns mellan olika aktörer inom vården vad gäller kunskaper: Läkare-dietister, för att ta ett exempel. Jag tycker det är slöseri med patienternas tid att skicka dom mellan olika ”specialister”, som inte har samma agenda och inte har kunskapsmässigt överlapp med varandra. Brandkåren, eller räddningstjänsten nu för tiden, gör besiktningar av publika lokaler, för att slippa släcka bränder där, eller hur? Att läkare inte är kompetenta att informera om hälsosam livsstil är bedrövligt. Att slussa över till dietister, eller liknande är att nedvärdera friskvården. Att de inte vill delta i förebyggande av sjukdomar, tycker jag är rätt förmätet – Det är inte mitt bord!, som Martin Ljung sa.

  12. 12

    @ Annika Dahlqvist:
    Rökslut är bra, men snusslut är ännu ännu bättre. Snuset ger mer koncentrerade nikotinkickar, som snörper åt kärlen och ökar på inflammationstrycket.

  13. 13
    Annika Dahlqvist säger

    @ 11 Erling:
    ”Att de (läkarna) inte vill delta i förebyggande av sjukdomar, tycker jag är rätt förmätet”
    Om det är det patienterna vill – att läkarna ska ägna all sin tid till att tala om för folk att de ska låta bli att röka, så kan vi väl göra det. Och lämna de redan sjuka åt sitt öde.

  14. 14
    Annika Dahlqvist säger

    @ 12 Erling:
    Har du siffror på det – att snusning är farligare än rökning?
    Jag har hört tvärtom. Det är rökgaserna som är farligare än nikotinet.

  15. 15

    Det finns väl ingen någorlunda normalt begåvad människa som inte känner till att rökning/snus är ohälsosamt. Vilket som är värst spelar ju mindre roll men en snusare fördärvar ju inte närmiljön på samma sätt som rökare,,,

    Förbyggande av sjukdomar vore väl lämpligt att skolan sysslade med – de kunde ju förgå med gott exempel och börja servera riktig mat,,,,

    Visst ska läkarna ägna sig mera åt alternativen, endera äter du LCHF eller så får du börja ta insulin, den sortens ”friskvård” tycker jag att läkarna ska ägna sig åt – nu skriver de bara ut piller som dämpar symptomen och gör att den verkliga orsaken inte åtgärdas och det är ju helt åt h-e,,,

    Men att långtidsutbildade och högavlönade läkare skall ägna sin tid åt helt friska människor är ju ett slöseri – sånt klarar ju i stort sett vilken läs- och skrivkunnig person som helst.

    Problemet med skolmedicinen är ju att de ofta ger råd som gör folk sjukare än de behöver vara!

  16. 16

    Jag resonerar som så: Läkarna har ett stort hål i sin utbildning: nästan inget om nutrition. Ju fler, som tvingas ut på banan, desto fler kommer att fortbilda sig. SLV kommer så småningom att ha en växande grupp högutbildade akademiker, som ifrågasätter med större tryck än vad t ex dietister mäktar med.

    Läkare, som kan ta en diskussion om nutrition med en patient, eller varför inte med en kollega/specialist, har tillgång till en bättre arsenal motmedel mot sjukdomar än kniven och pillerburken. Kanske inte alla kommer att hamna i LCHF-gänget i början, men om LCHF visar sig bättre än alternativen kommer de att hamna rätt, det är i alla fall intelligenta människor vi pratar om. Jag vill inte ha en situation där cancerspecialister inte känner till cancercellers förkärlek för glukos och förstår att bemästra situationen t ex.

  17. 17

    @ Erling:
    Sambandet rökning – kärlhälsa går liksom för snuset via nikotinkick via höjt blodsocker till skada.
    2-3 cigaretter om dan kan ge 30% högre blodsocker. Alltså från 5.5 till 7.0 !
    Vad blir det med 20 cig/dag ?
    En större kolhydratmåltid höjer dock ofta blodsockret mer än ett par cigaretter.

    Skadan sker i bägge fallen genom den kärlväggsinflammation som förhöjt blodsocker orsakar redan från myckert små höjningar över normalt. (NFAT, Lund, Ann Fernholm…)

    Ett oslagbart recept för kärlsjukdom blir alltså kolhydratskost, stora måltider, snusning eller rökning. Eftersom snuset ger kraftigare ”kick” (som vi fd snus och rökare kommer ihåg) blir snuset farligast. Om efterrätter och/eller godis läggs till accelererar naturligtvis förloppet, även om man inte blir diabetiker först!

    Men så snart ett metabolt syndrom utvecklas (oupptäckt diabetes) försämras glucostoleransen med exponentiell utveckling av sjukdomsförloppet. Om man då slutar röka tas en basfaktor bort men förloppet blir fortfarande exponentiellt så länge den dagliga blodsockertoppbelastningen inte minskar.

    Undrar när det blir allmänt känt att varje större kolhydratsmåltid ger samma kärlskador som ett par cigaretter ger genom blodsockerhöjning.

    Enligt Dr William Davies ( http://www.trackyourplaque.com ) kan man (sakta) reducera placken genom att se till att blodsockret håller sig under 5.5 så mycket som möjligt!
    En studie av LCHF-are som vill reducera sin plack behövs !
    Från vad Dr Davies och Ann Fernholm har presenterat misstänker jag att plackökning/minskning enklast kan uttryckas genom en integral: (BS= BlodSocker. )
    Integralen( BS-5.5) dt . Möjligen Integralen( BS-5.5)^n *sign(( BS-5.5) dt, där n ej ännu bestämd men förmodligen ligger mellan 0.5 och 2. (Normalvärdet 5.5 kanske inte är nollförändring.)
    Är integralen positiv över ett dygn växer placken medan den alltså minskar om den är negativ.

    Länk om nikotin och blodsockerökning:
    https://collectivewizdom.com/SmokingandDiabetes-HowSmokingRaisesYourBloodSugar.html

  18. 18

    @ stenbj:
    Nu börjar det likna något. Tänk om alla allmänläkare i Sverige kunde föra det resonemanget!

  19. 19

    @ stenbj:
    Fanken det var en föreläsning 😉 Att cigg o snus inte är bra och att kärlen blir styva av nikotin det borde väl va rätt självklart. Ciggröken är ju inte heller att leka med. Integralen är det samma som en skala 🙂 ? Får väl googla på den annars.

  20. 20

    @ natan:
    Integral är ett matematiskt uttryck för den sammanlagda förändringen över t ex tid, av en variabel. Tänk yta i st f linje.

  21. 21

    @ Erling:
    Tack för den förenklingen!
    Jag ser nu att resultatet även bör divideras med tidsaxeln. Då erhålls medelblodsockeröverskjutningen eller ”plackgradienten”, alltså placktillväxthastigheten.

    Ytterligare förenklat, tänk att Integralen är totalsträckan körd över t.ex. 10 timmar vid olika hastigheter. Division med totaltiden ger ju då medhastigheten i km per timme. (I önskad riktning!)
    I det här fallet blir ”sorten” för medeltillväxthastigheten kanske micrometer per vecka, vars konstant kan kalibreras genom lämplig mätmetod.

    Det kan då vara intressant att se hur normal nattfasta vanligen medför en minuspost medan dagliga mål och mellanmål av kolhydrater följs av plusposter, samma för cigaretter, snus eller godis. En nattmacka kanske blir en rejäl plump åt fel håll?

    Om man redan har ett metabolt syndrom manifesterar sig även en LCHF kost i högt gryningsocker, vilket alltså då blir än viktigare att rätta till utifrån det här perspektivet.
    T.ex en 5:2 fasta med LCHF i basen bör ofta kunna ge ett negativt resultat över varje vecka. Alltså negativ placktillväxt.

  22. 22

    @ Thomas Jansson #15 :
    ”Förbyggande av sjukdomar vore väl lämpligt att skolan sysslade med – de kunde ju föregå med gott exempel och börja servera riktig mat,,,, ”

    Skolan är en spegling av samhället, en skådeplats för kulturkrockar där kommunernas kostchefer tror att de måste följa Livsmedelsverkets allmänna kostråd, tillika en sorteringsmaskin (om M får som de vill skall sorteringen/betygsättningen börja redan i årskurs 3) …

  23. 23

    22@ 1940:

    Nåja – nu har ju skolan alltid haft en funktion som sorteringsanordning oavsett vilket parti som suttit vid rodret.

    Från början var ju skolan avsedd för att förvara barnen så att föräldrarna kunde arbeta istället för att passa barn, tids nog kom skolan att fungera som en ”pedagogisk lobotomering” men dess funktion har nu mest övergått till att hålla arbetslöshetsstatistiken på en någorlunda bra nivå samt förse medborgarna med ett rejält studielån så att de håller sig på mattan,,,

    Förr försågs fångarna med järnkulor på fötterna, nu styrs folk av ekonomiska bojor och mobiltelefoner!

  24. 24

    16 @ Erling:
    Etablissemangets kostskojare vill inte ha den här sortens läkare utan ser noga till att de inget kan om varken hälsa eller kost – vore vårdvalet helt fritt skulle jag omedelbart lista mig hos ortens erkänt skickliga veterinär istället för vårdcentralens minst sagt okunniga ”läkare”.

    Tror att Erling behöver läsa om boken ”Forskningsfusket” av Ralf Sundberg där konceptet med pillerförskrivande läkare och sjukdomsalstrande dietister redogörs!

    Förtroendet för skolmedicinen är inte direkt uppåtgående – titta gärna på utställarna som deltar på ”Hälsomässan” https://www.alltforhalsan.se/ – massor med ”mumbo-jumbo” av alla kalibrar – folk söker sig till annat än vårdcentralerna vilket numera mest verkar vara ett tillhåll för sysslolösa pensionärer!

  25. 25
    Ann Kristin säger

    Efter en vecka på Sicilien läser jag med nöje mina favoritbloggar. Kontakten med internet var synnerlig sporadisk, eftersom La Rocca låg i vägen. Annars lider invånarna i Cefalù inte av fettskräck. De äter mycket animaliskt fett, skulle aldrig drömma om att skära bort fettränder, deras charkuterier är underbara, fria från tillsatser och de sätter en heder i att använda gamla metoder. Ostarna var lika underbara. Naturligtvis äts det mycket skaldjur och fisk. Svärdfisk var synnerligen gott, liksom grillade räkor.

    Befolkningen var tämligen normalviktig, de enda riktigt feta var ungdomar med en coca cola i näven. De anser dock i stort att läsk är obegripligt – de dricker vin och vatten. Bröd och pasta ingår, men det är inga stora mängder. Inte heller äter man frukt i stora mängder, en mandarin efter en trerätters anses som en normal mängd.

    De kör allihop16:8, eftersom frukosten består av svart kaffe, och lunch äts vid 13 och middag vid runt 21. Jag hade inga problem att hålla mig på mattan. Enda synden var lite citronsorbet, samt två små skvättar limoncello. Vikten hade inte ökat (lite svullna ben av allt resande, förstås) och nu ska jag kolla blodsockret. Jag drack vin varje dag, sög upp allt d-vitamin jag fann, samt låg i havet minst en timme per dag.

  26. 26

    @ Ann Kristin:
    25
    Låter väldigt skönt! Kul att den traditionella maten fortfarande äts, Alltid beklämmande att ungdomarna tar efter det sämsta från det stora landet i väst. Har sett samma tendenser i Peru och Mexico sedan länge. Här i södra Frankrike går det väl an, men läsk, vitt bröd och sockriga bakelser och kakor förtärs i överflöd av företrädsvis invandrare från Nordafrika.

  27. 27

    @ stenbj:
    17
    Den franska paradoxen, dock! Här röks det allt möjligt, men fortfarande mycket cigaretter, trots häftigt höjda priser och otäcka fotografier av cancertumörer på paketen. Ändå har folk inte haft särskilt mycket hjärta/kärlsjukdomar. Det börjar bli en hel del metabola syndrom, men det hänger nog mera samman med MacDos utbredning. Somliga skyller på bra gener, andra på olivoljans förträfflighet, men jag har inte hört någon riktigt bra förklaring. Någon, som vet?

  28. 28
    Ann Kristin säger

    @ Erling:
    Sicilien har ju haft gott om arabiska influenser, både deras kaffe, glass, sorbet och deras många söta bakverk (med nötter t ex) kommer därifrån. Men konsumtionen verkar måttlig. Man blir ju väldigt mätt och nöjd på deras traditionella mat.

    I en liten mataffär är det mesta charkuterier, ost och vin, därefter kommer bröd och pasta, och sist kommer en liten hylla med sötsaker. Grönsaker är inte heller väldigt stort, vi fick leta efter en ortoverdura. På restaurang väljer man till grönsaker, som förrätt, eller ett tillbehör till huvudrätten. Jag passade på att äta aubergine i form av caponata, ungefär som ratatouille, men med aubergine som huvudingrediens.

    Smågodis existerar inte, utan det är chokladbaserat. På lördagsmarknaden fanns hårda karameller, men jag insåg vilket smågodishelvete vi lever i här hemma.

    På nytt konstaterar jag att den medelhavsdiet som förespråkas av vissa läkare och dietister i Sverige inte existerar runt Medelhavet. Däremot har norra Italien hamnat i det mer moderna syndromet med lågfett och industriprodukter.

  29. 29

    @ Erling:
    Kanske Fois Gras kan ha något med den låga hjärtsjukligheten att göra?
    Frankrike låg i botten på Europas kärlsjukdomsliga och pastejens hemland, Perigord, mitt i södra Frankrike låg då i botten på samma liga inom Frankrike! En händelse ?

    Rökningen har en god sida nämligen att man vanligen bara dricker svart kaffe utan socker till frukost vilket kan betyda en längre vila för blodkärlen till kl 13 som Ann Kristin skrev, även på Sicilien. (Alltså om man jämför med Corn Flakes frukost + mellanmål med bulle..)

    Men med en ordentlig fet LCHF middag dan innan får man ju enkelt en ren 16:8 period utan att röka! Eftersom du är på plats räknar jag med någon fältrapport, tots att du är ca. 5 timmar från centrum, Perigord…
    Mat med mycket fett gör det naturligt (!) att minska på allt annat och det kan då alltså lätt gå från både moderat till strikt LCHF av rena olyckshändelsen! Kan det vara ett litet skäl ?

  30. 30

    @ stenbj:
    En typisk rätt från Périgord är Cassolet, en gryta på stora bondbönor och fet redning med korvar och kött från ankor. Den är stadig och god, ungefär som bruna bönor, men utan sirap och mjöl. Äter man den till lunch är man mätt ett helt dygn efteråt. Sen har dom anklår i konserv, som vi njuter av ibland på våra närmaste restauranger.

    En liten episod från den första tiden här: Vi fick för oss att fira Mårten, men hur fixa en gåsamiddag? Svartsoppan gjorde vi på blodkorv, som vi mixade tillsammans med lite buljong. Sen köpte vi något vi trodde var ankpaté, men det visade sig vara ankfett med lite inblandning av kött. Jag garanterar, att tar man en matsked av den som förrätt blir det inte så mycket mer ätet. Med det som personlig erfarenhet predikar jag ofta nyttan av en riktigt fet förrätt, om man vill gå ner i vikt.

    Hälsoläget varierar mycket från den ena regionen till den andra. Périgord är avgjort bäst, medan läget vid den Belgiska gränsen i norr är mycket sämre. En mycket populär rätt där är musslor och pommes frites, en för mig obegriplig kombination. Längre österut äter man gärna surkål och kokta fläskskivor, vilket jag tycker bättre om.

    En markant skillnad mellan traditionell matkultur i Frankrike och Sverige är lunchrastens längd. Medans jag arbetade i Sverige var rasten 40 min och då skulle man förflytta sig till och från restaurangen. Här tar man 2 timmars rast, äter maten uppdelad på tre rätter och en kopp kaffe efteråt. Den tilltagna rasten gör att man äter i lugn takt, får tid att vänta in mättnadsreflexen och undvika stresshormonerna. Tyvärr har snabbmatskedjorna Flunch och MacDo börjat förstöra kulturen.

  31. 31

    Genomarbetad fältrapport!

    När man blir tvungen att hålla sig själv och andra mätt i t.ex ett dygn tar det inte lång tid innan fettets starka och kolhydraternas svaga sidor står helt klara. Det går igen i jägar folk och bl.a. uthålliga Sherpas som lättvindigt lotsar västerlänningar på uthållningsgränsen Himalaya upp och ner dag efter dag. Fettkaffe -eller varm dryck med mycket smält fett – är något de -och även lappar(?) använt i århundranden! (Hur hänger lapparnas salt i kaffe ihop med detta?)

    Men om man tillverkar mat för att sälja så blir snabbt relationen fett/kolhydrater omvänd eftersom 3 måltider per dag kan göra klart bättre förtjänster än en, så länge köparna inte fattar galoppen.

    Men för att komma tillbaks till kärlhälsa så verkar det vara ”denna Franska variant” av LCHF som du beskriver som nu klart kan skönjas bakom det Franska övertaget. ”Paradox” är det bara för dom stackare som lurades av Ancel Keys och sedan började antaga eller sanarae gissa att vin och antioxidanter kompenserade(!) för det höga fettintaget, istället för att begripa att de kunde vara felinformerade!
    Att torrt vin hjälper till att hålla blodsockret nere morgonen därpå är visst sant, men att den kunde vara positivt för kärhälsan framstår inte alls förrän man har fått klart för sig att högt blodsocker är den främsta orsaken till våra kärlsjukdomar.

  32. 32
    Ann Kristin säger

    @ Erling: och Sten:
    I de italienska alperna har man smör i sitt kaffe. Ska man vara bonde där krävs det en hel del fett, för de arbetspassen är inte lättsamma.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa