Juice farligare än läsk

Artikel i SvD: Juice är farligare än läsk.
Sockret i fruktjuice  består liksom i bordssockret, sackaros, av hälften fruktos och hälften glukos. Det är fruktos som är den farligare delen. Den har många negativa effekter, som att öka risken för gikt, fettlever, cancer, diabetes etc. Läs eller lyssna till Robert Lustig. (Sök på Google)
Skillnaden mellan läsk och juice är att ”alla”  vet att läsk är skadligt, men många tror att juice är nyttigt och dricker den i stora mängder, i god tro.
Dessutom bidrar syran i juice till erodering (sönderfrätning) av tänderna.

 

Comments

  1. 1

    Förr reste jag riktigt mycket och drack stora mänder juice på hotellens frukostbord – det var riktigt gott så det förvånar mig inte om det är farligt,,,

    En iakttagelse var dock att tänderna fick en bellägning som kändes som ett sandpapper med korn 200 – den typen som billackerare använder,,,

    Nu häller jag istället i kokosteff i kaffet och tänderna svarar med att kännas som ytan hos en nylackerad bil eller varför inte som skinnet på en 2 veckor gammal baby,,,

    Man märker oxå stor skillnad när man borstar tänderna – det skulle vara en överdrift att säga att det kunde slopas men skillnaden är enorm!

    Ok, ingen banbrytande forskning men lite slutsatser kan man ju alltid dra?

    Nu är det nog minst 10 år sedan jag drack juice och det blir knappast ngon mera gång heller,,,

  2. 2

    Lite of topic, men det mesta hänger ju ihop. Kollade på Diskoverys tablå. Där verkar vara en trend i USA där programledare åker runt på olika pizzerior och sunkiga hamburgerhak och kollar standard och matens kvalité.

    Vore intressant om någon Tv personlighet ville testa sådana här ställen med tanke på matkvalité och i ett LCHF perspektiv 🙂 Vad säger inbitna LCHF:are om sunkiga pizzerior där det serveras flottiga pizzor och coca cola ur hälsosynpunkt?

    Många i det uppväxande släktet överlever med pizza/hamburgerfood. Undar hur dessa människor mår och ser ut om 20 år ?

    De som vill främja god hälsa har en stor uppgift att upplysa våra ungdomar om vådligheten av bl.a socker och brödprodukter!

  3. 3

    @ natan:”De som vill främja god hälsa har en stor uppgift att upplysa våra ungdomar om vådligheten av bl.a socker och brödprodukter!”

    Man gör vad man kan. Mitt tioåriga barnbarn har insett sambandet läsk/sockeroch väljer bort läsk, men än har jag inte lyckats förklara sambandet vitt mjöl/socker …

  4. 4

    1940 Skrev:

    @ natan:”De som vill främja god hälsa har en stor uppgift att upplysa våra ungdomar om vådligheten av bl.a socker och brödprodukter!”
    Man gör vad man kan. Mitt tioåriga barnbarn har insett sambandet läsk/sockeroch väljer bort läsk, men än har jag inte lyckats förklara sambandet vitt mjöl/socker …

    Hade själv svårt att förstå vådan med mjölet, trots min systers ihärdiga påpekanden! Tills jag läste att min så älskade hårdbrödsmacka motsvarade 8-10 sockerbitar ! Då fick jag en smärre chock och slutade med bröd förutom att jag äter några Finn crisp med ost, smör ibland. Det vita mjölet är ju ett elände med allt socker och att det kletar sig fast i tarmarna.

  5. 5

    @ 4 natan. Här får du något att bita i nu när din macka är borta. ( omtalad professor )

    https://www.tv4play.se/program/efter-tio?video_id=2175441

  6. 6

    Jag brukar äta frukt för C vitaminet. Menar du att jag ska äta askorbinsyra istället?

  7. 7

    @ 6
    C vitamin är ett tvisteämne, om du tycker att du behöver det så finns det i grönsaker vilket i sig är bättre än frukt

  8. 8

    Skörbjugg kanske inte händer med varierad kost men c vitamin förhindrar det. Nu är vi ju inte på skepp med dålig kost så för oss kanske det inte är några problem.

    Tack för tipset ska kolla det.

  9. 9
    Annika Dahlqvist säger

    @ 8 Pelle:
    Grönsaker innehåller lika mycket C-vitamin som frukt, men betydligt mindre av skadligt socker.
    Du kan slå upp på http://www.fineli.fi (tryck ”på svenska”) hur mycket C-vitamin olika grönsaker innehåller.
    När jag slår upp står det 120 mg C-vit/100 g på broccoli, men bara 8 mg på äpple, och 51 mg på apelsin.

  10. 10

    Skjörbjugg uppstod hos sjömän när de började äta spannmål.Före det så åt de åt LCH hållet och hade inga problem.

  11. 11

    Det var ju nåt nytt. Själv dricker jag inte juice alls eftersom jag är en ”helylle-lchf:are”. Men det är precis som du säger, många som dricker juice dels för att det är gott, dels för att de tror att det är nyttigt. Sprider detta vidare…

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa